2017-04-13 452 浏览
今晚和老公橕枱腳,來到這家私房菜,地方裝修雅緻,富空間感,感覺舒服。餐廳為我二人安排了這間可以容納到八人的VIP房,很有家的感覺,自成一角,私隱度高。 店內的餐具器皿一絲不苟。 十分足料的杞子龍眼雛菊,很清香甜美的茶,很養生。 先來餐前小食,滷水三小碟 (溏心蛋/川味小雲耳/五香牛展),左起滷水燴牛展,肉質腍身,味道香濃;下為薰蛋,水準一流,可媲美高級中式食府,蛋由頭到內的味道均勻,很入味,流心的蛋黃令整個口感的層次提升。 秘製辣酒煮花螺,味道是麻辣加避風塘Crossover,很美味惹味,又不太辣。 淮山杞子圓肉燉螺頭,味道清甜,絶無味精,感覺養生。 冰鎮芥菜膽,菜超爽嫩,再配以話梅粉,酸美美的,感覺很清新,話梅粉還令菜更加鮮甜,十分適合夏天的一道菜。 鮮味海龍王泡脆米,以鯇魚、鮮蝦及帶子為配料,啖啖肉,份量十足,魚湯亦很鮮甜,再加上脆卜卜米,吃起來更香更滋味。 朱古力Mousse凍餅,古典金屬的顏色,加上優雅的朱古力球作裝飾,令這個蛋糕變得高貴,而且朱古力球出奇地脆,口感一流。蛋糕味道亦有水準,上層是朱古力慕絲,香朱古力味,甜度適中,下層是麥維他消化餅底,香牛油味,這道甜品也很出色呢

店內的餐具器皿一絲不苟。

十分足料的杞子龍眼雛菊,很清香甜美的茶,很養生。

淮山杞子圓肉燉螺頭,味道清甜,絶無味精,感覺養生。

朱古力Mousse凍餅,古典金屬的顏色,加上優雅的朱古力球作裝飾,令這個蛋糕變得高貴,而且朱古力球出奇地脆,口感一流。蛋糕味道亦有水準,上層是朱古力慕絲,香朱古力味,甜度適中,下層是麥維他消化餅底,香牛油味,這道甜品也很出色呢!

想不到這家私房菜甚有驚喜,由頭盤到甜品都很有心思去做,看得出廚師的努力,這裡可以再光顧呀。明市要預先訂位,午市則有Walk-in。
2017-04-12
2017-04-08 301 浏览
我好喜歡去試新嘅餐廳去嘗試不同嘅菜式,今次訂咗去'聚'私房菜,果然有驚喜俾我。而且地方舒適,還可以定間房,私隱度高。非常之清靜,三五知己喺度邊食邊傾計一流。首先出場嘅就係個好特別嘅茶,呢個茶有菊花,杞子,圓肉,非常之清甜而健康嘅茶。淮山杞子猴頭菇燉瘦肉湯。呢個湯真係好正,好清甜。再嚟就係黑松露帶子配玉子豆腐,黑松露帶子好香,而玉子豆腐煎得好均勻。再嚟就係花雕醉鴨舌,好入味同埋好稔。買相不錯。再嚟就係花雕蛋白蒸蟹,賣相非常之吸引。跟着就是白汁藍青口法包盒。真係估佢唔到中菜有呢一道菜,味道超正。食極都唔完再嚟還有一隻口水雞,有少小辣。分量十足。還有蟲草花杞子浸冰菜。呢個菜係名副其實係冰凍食,之前未食過。口感好特別。牛肝菌蝦乾焗飯,好入味。最後還有甜品,Apple crumble加雲呢拿雪糕,超正。呢餐實在太豐富,太完美啦。

淮山杞子猴頭菇燉瘦肉湯。呢個湯真係好正,好清甜。
再嚟就係花雕醉鴨舌,好入味同埋好稔。買相不錯。
再嚟就係花雕蛋白蒸蟹,賣相非常之吸引。
食極都唔完再嚟還有一隻口水雞,有少小辣。分量十足。
牛肝菌蝦乾焗飯,好入味。
呢餐實在太豐富,太完美啦。

2017-03-28 288 浏览
因為有同事升職加薪, 我們相約在公司附近食餐勁嘅。昨晚試食此私房菜, 我們都是第一次嚐食私房菜, 结果我們都找到好大的驚喜。餐廳幫我們安排了花雕醬鴨舌; 黑松露玉子配帶子; 淮山杞子龍眼肉紅棗猴頭菇燉瘦肉湯; 花雕蛋白蒸花蟹; 白汁青口洋蔥粒法包配蒜蓉包; 口水雞; 牛肝菌蝦乾飯; 蟲草花杞子浸冰菜同埋蘋果金寶甜品。 值得一讚的是他們所提供的飲品係菊花龍眼肉杞子茶, 茶清甜可口又可消滯 。 每樣餸菜都份量十足。呢間私房菜餐廳原來有午市提供午餐的, 夜晚若果預早book位有機會訂到一間可容納八個人嘅大房, 另外客人預早訂位還可以與其商量想吃的菜式和甜品。我們發現原來私房菜是如此美味和享受的。
2017-03-27
  • 白汁青口洋蔥粒法包配蒜蓉包
2017-03-21 4261 浏览
日前收到朋友的邀請,到灣仔某商廈品嚐私房菜,個人雖不多吃私房菜,可是在灣仔一帶比較鮮見,因灣仔的商廈租金較高,令我難以推卻。當日遲了下班,令我有點急急趕至,才到達門前,簡潔的裝飾,己令人有點安靜一下的感覺。部份朋友已到,餐廳簡潔明亮,已給人舒適的感覺,令我這佪急著趕至的心情也平靜不少,坐下看到餐具都是個人喜愛的「公雞」圖案,令心情輕鬆下來。當晚朋友已經訂了VIP房,令大家更覺得舒適,有如貴賓一般,而房中牆上陳列著的酒樽,作為不錯的裝潢,帶出另一種味道。而言談之中,餐廳已為我們準備好食物,首先送上的是前菜,香芒柚子大蝦沙律。單是從外形已得知,廚師先預備一個很大的碗,一層一層的精心砌著,最後反轉倒出,形成一個類蒙古包的形狀,外形結實的,卻不會以食物變形,可想而知力度的控制剛好,廚師的心血結晶。平時甚少吃柚子的我,已經心感吸引,當中混有魚露的汁料,令柚子、芒果、鮮蝦的味道更為突出,不由得多吃兩口。再來送上芝士焗釀大磨菇,兩種不同顏色的芝士,放於餡料上,釀在一隻大磨菇之上,這樣已經很吸引,令人想吃下的感覺。放於碟子當中,差不多佔下整個碟子的一半,份量也很多很豐富的。切開後,可看到餡料有火腿、栗

芝士焗釀大磨菇
切開後,可看到餡料有火腿、栗米、磨菇,肉碎等,入口香濃,非常配合大磨菇的味道,肉汁還很豐富,甚至從口角流出,非常特別的菜式。
芝士焗釀大磨菇
雲腿瑤柱冬茸羹,上枱時空氣己洋溢雲腿的香味,已令人胃口大開。
雲腿瑤柱冬茸羹
隔後送上配搭的香茜及中國芹,用以令此更香。
雲腿瑤柱冬茸羹
冬瓜茸羹中還有瑤柱絲、冬菇、蜆肉及雲腿,味濃卻又剛好配合冬瓜的清甜,我喜愛中國芹的清香,加點到碗中令整味道更為清新,令不多愛冬瓜的我,也多添加兩碗。
雲腿瑤柱冬茸羹
在品嚐冬瓜茸羹的時候,檸檬蒜蓉香草焗雞同時各上,蒜蓉香草的味道,頓時整滿整個VIP房。除了蒜蓉香草味在入口時的香氣,檸檬卻帶出雞肉的香,再加上肉汁之豐富,令大家也况讚不絕口,很快的就吃過清光。
檸檬蒜蓉香草焗雞
最後送上是晚最為特別的菜式,蟲草花杞子浸冰菜,還是首次聽到冰菜這個名稱。
蟲草花杞子浸冰菜
冰菜的由來,原於菜上有一粒粒有如冰粒的外形,配著濃湯一起吃,味道卻剛好,入口非常爽脆,就有如吃著零食蝦條一樣的口感,異常的特別。

是晚的菜式,用著中式的材料,著又帶著中西合壁的烹調方式,令食材充分發揮本身的味道,可見廚師的精心以及對食材的了解,能有機會品嚐此菜,式,真的很感謝朋友的邀請。
蟲草花杞子浸冰菜
朋友介紹了灣仔一間新開的私房菜帶我同老公去食。環境一流,佢地仲有一間VIP房給我地私人聚會。我地先來飲返一杯靚茶,養顏又滋潤。茶裡放了菊花,紅棗,杞子,龍眼乾,甜中帶有淺淺菊花香味道。芒柚子大蝦沙律~~服務員一放低,我的眼睛已被其吸引了。廚師用了一個大碗做模,大蝦開邊放碗底,芒果切片再放大蝦上面,把柚子拆肉放一層,輕輕按一下,再放一層大蝦肉,之後再放一層柚子肉,再按壓一下令沙律結實成半球形,再倒轉放在碟上,放些綠色沙律菜做配飾,把柚子沙律更加特出。之後把由魚露做成的汁料淋在面,食時酸酸甜甜,非常開胃,我平時也會食柚子,對這個沙律非欣賞,所以我左右多一個人食曬大半蝶。檸檬蒜蓉香草焗雞~~顏色光亮,肉質滑嫩,帶有有陣陣香草,我食時肉好滑有d肉汁,仲有少少檸檬香味。我最怕食太乾的雞肉。3個人把全隻雞食完,一件不留。荷香膏蟹藜麥飯~~我最鍾意的蟹呀!~~~~蟹新鮮,肉質鮮甜又多肉,而蟹蓋仲有好多蟹膏。因為食蟹比較麻煩,所以朋友及老公不太鍾意食蟹。我一個人食了一隻半的蟹呀。飯是加了藜麥,香菇,蝦米去蒸煮,吸收了蟹汁及荷葉香味,食落又健康又好味。蟲草花杞子浸冰菜~~之前在街市見過1至2次第冰菜,但
朋友介紹了灣仔一間新開的私房菜帶我同老公去食。

環境一流,佢地仲有一間VIP房給我地私人聚會。
蟲草花杞子浸冰菜~~之前在街市見過1至2次第冰菜,但唔知點食,所以無食過。今日第一次食冰菜,好特別又好好食,菜面頭一粒粒好似水珠的食時有一點點jelly,菜只要輕輕過一下滾水,就可以食了。食時爽口,又清甜,配上杞子及蟲草花湯汁食又有不同感覺。服務員說冰菜做沙律菜最好食,所以我之後會買回家整沙律食。

今日食了一餐又健康又好味的私房菜,多謝朋友的好介紹。
  • 蟲草花杞子浸冰菜
印象中的私房莱,一係打正旗號住家式兼以傳統家常菜以營造家的感覺 ; 也去過D工業大厦配上格調裝修名人處理的西式私房菜, 每處也有其不同的經營特色同有别於一般食肆的菜式佳餚,確是有其吸引之處。這次有幸跟到識食之徒來到這間商業大厦新開的私房食肆,叫聚,名字同裝修一様簡潔舒適自在,還有可坐8至10人的房間,朋友之前已溝通過菜單,我們便只管吃了。香芒柚子大蝦沙律嚴選的材料,因為香芒同柚子都好靚好鮮甜,好多大蝦,没有傳統的沙律醬,卻加入好像是魚露般的汁料,夾着蝦肉和蔬菜一起吃便非常開胃,混雜甜中有咸的味道。最欣賞那些墊底的新鮮靚菜,没有沾着濕濕的水㸃,吃得很爽口呢。芝士焗釀大磨菇 賣相一流,好有視覺享受,焗出室內好香菇味,釀着肉碎同香料加上洋蔥及芝士,咬落去仲有好多汁液添。雲腿沙白瑤柱冬茸羹頗具心思的傑作,D茹片湯料等切得又薄又靚,單看已經非常賞心,口感味覺都被這個冬瓜茸羮俘虜了。蟲草花杞子浸冰菜冰菜的奇特,在於莖部有着密麻麻一㸃點的冰珠,像剛從冰格取出般; 口感更奇特,好像吃虾條般爽脆,配料上湯煑出熱燙的,卻像雪得結箱的爽脆的口感,又奇怪又好吃,保証一吃上瘾!

雲腿沙白瑤柱冬茸羹

2017-03-02 355 浏览
餐廳地點近CCWU Building (集成中心)隔離的球場,行上梯級到達灣仔道,望過對面便是了。因太懐念她們的冇味精又足料湯,已専承幫襯了2次食lunch 。坐下來,他們為客人先呈上一大壺足料的菊花杞子桂圓茶、真材實料呀!第一次Lunch 是紅菜頭湯....湯內有一塊好鬼甜的紅菜頭,我估放在好多豆類等,堅好味! 另一次lunch 是老黃瓜湯,也是媽媽㷛湯的味道,濃濃的瓜香味,如果可以的話,真想帶一壼回家比愛人試吓!Order 左出名的黑椒豬手,簡直不得了!香香的黑椒丶爽彈的豬手皮(即係骨膠原),肉質感是適中不會太硬,最窩心係冇骨,可以大啖大啖咁食,送飯一流。另一餸是芝士蝦伊麵,估計伊麵已出過水又過冷河掛,冇咁邪惡又不失伊麵的口感!芝士同伊麵是絕配是常識吧!蝦是爽口,正!而今天lunch 試左花花餃子(豬肉豆苗),外在美真的似花花,好精緻,雖然味道對於我來說甜了些,但配上一小碟香香沒有多餘油的辣椒碎及另一小碟醋,平衡番味道,原來呢2小碟是花花餃的綠葉呢!最後介紹是果醋豬軟骨,煮得好入味又醂,估計一定慢煮了很久,好香豬骨味,配果醋煮咁耐,多食也不會覺肥膩,我配埋上面的辣椒碎仲正。期待她們

期待她們水準一直保持下去!加油!支持有heart 小店! 以每set $78-$98的lunch ,勝價比高。是灣仔上班族食住家飯的聚腳點!

後記:呢道可以包埸party 、有projector可容25-30 , 又可包間小房可容納10-12人。晚上的私房菜,客人可以同大廚Julie 傾吓你的要求。

落單的哥仔好細心介紹每個餸,也很專業呢!
2017-03-01
  • 黑椒豬手
2017-03-02 1984 浏览
朋友約我嚟到呢一間開咗無奈嘅私房菜,佢介紹呢間私房菜就係用"清新,少油,眼前一亮" 三個形容詞,然而呢三個形容詞正正吸引到我。繁忙工作過後,嚟到呢一度,留意番呢度應該係由時代廣場行過嚟會比較近,反而灣仔地鐵站出嚟會遠少少咖!一行五人,食健康嘅晚餐。講真的呢度嘅環境超級舒適,白色雲石枱令到整間餐廳格局更加新潮,今次我哋嚟到房間內又不失那種中國氣息。感覺舒適,私房得來好有格調!香芒柚子大蝦沙律分量大到好似生日蛋糕咁大,十分之清新嘅配搭柚子預先用咗少少調味香料,令到味道更加有層次,想不到大蝦都十分之鮮甜,配上芒果作一個開胃前菜!健康又美味。雲腿瑤柱冬茸羹已經一段時間冇食個冬瓜羹,最主要嘅原因係少咗好多地方有做呢啲咁麻煩嘅湯品,而呢一度嘅冬瓜羹做得好出色,冬瓜一般味道比較淡,除了配上運腿瑤柱之外,廚師仲用沙白肉來做湯底,令到成個冬瓜羹更加香甜。我一口氣飲兩碗。好正,仲特登為客人陪上唐芹同埋芫茜,師傅亦都好有心機。檸檬蒜蓉香草焗雞呢一個中西合璧嘅焗雞係意想不到的好食,雞唔會太肥,肉質鮮嫩都好似新鮮雞一樣,檸檬蒜蓉香草味道十分之入味,配上香脆而且唔會太有油份嘅外皮,10分鐘已經俾我哋五個人極速清碟

檸檬蒜蓉香草焗雞
呢一個中西合璧嘅焗雞係意想不到的好食,雞唔會太肥,肉質鮮嫩都好似新鮮雞一樣,檸檬蒜蓉香草味道十分之入味,配上香脆而且唔會太有油份嘅外皮,10分鐘已經俾我哋五個人極速清碟,絕對係水準之上嘅雞。
荷香膏蟹藜麥飯
製作需時,但當上台一刻驚喜萬分,美麗色澤光亮嘅膏蟹,揭開蟹蓋10分多膏,至於高蟹嘅鮮甜在旌旗過程中心頭到健康又美味嘅藜麥珍珠米飯內,返抵你便用上精緻嘅蝦米以及乾瑤柱,瑤柱特登滅到好似絲一樣咁幼細,鮮味撲鼻,連一粒飯都唔想浪費。
蟲草花杞子浸冰菜
接着仲有健康滋補嘅蟲草花杞子浸冰菜,冰菜唔好煮得太淋,剛剛熟就已經係最好嘅口感!配上飽滿嘅杞子以及甜甜的蟲草花,整碟菜食完都唔覺有好多油,配上美味嘅高湯底。廚師拿捏時間得好好,菜熟得來亦都有爽脆口感,好吃。
抹茶奶凍,本來想點佢哋嘅招牌綠茶心太軟,可惜當日賣晒,你而家呢一個美味嘅奶凍,用上日本嘅3.6牛奶,牛奶同埋抹茶嘅味道十分之平均,比起好多西餐廳更加出色。
的確食咗咁多個餸之後發現同我朋友講嘅一啲都無錯,清新,少油,食物令人眼前一亮,還要同大家分享嘅就算佢哋嘅茶葉都細心精選過,當日飲嘅係菊花杞子茶,清肝明目。餸菜都以健康嘅做法或者健康嘅材料為主,令到我食得更加開胃。
2016-12-21 709 浏览
今日食晏同朋友去了灣仔一間上樓私房菜,裝修十分雅緻!餐牌選擇不太多但份量十分足,最令我開心係無味精湯無限量添飲😆😆😆😆對於愛湯的我已經滿分了😍😍😍

2016-12-21
午餐