男友本請我媽吃正宗潮菜, 不幸地, 以前曾吃過而好味的潮江春沒有九龍分店,只好改去美心集團的聚豪閣, 以為比潮江春貴些, 會比較好吃. 怎知看到menu, 少潮菜, 而像粵菜館多些. 而且粵菜也做得不好吃. 幸我們沒有多叫食物.老味大腸 好吃麻蓉包 難吃, 又硬的又甜的蓉, 而且不是芝麻.冰鎮豬腳粒 : 冰鎮的食物應脆口的, 但一來不是豬腳仔, 而是成人豬的大腳, 二來"淋", 失望得很....

怎知看到menu, 少潮菜, 而像粵菜館多些.
而且粵菜也做得不好吃. 幸我們沒有多叫食物.

老味大腸
好吃
麻蓉包
難吃, 又硬的又甜的蓉, 而且不是芝麻.
冰鎮豬腳粒 :
...
2010-01-09
2009-10-22 257 浏览
最近有朋友從外國回來,今天相約晚飯聚舊於(聚豪閣)。聚豪閣乃美心集團旗下的一間潮州菜,這裡環境不錯,裝修亦很好,服務也不錯,但今天食物水準就認真麻麻地喇!未試過如此差嘅美心出品!難道今天師傅放大假嗎?不過聚舊也是最開心的。我們享用有下列菜色,菜色正式名稱,忘了記錄,請看相片。拼盤,內配有,帶子OK ,海浙OK,蝦丸又淋又不好味,滷鵝唔好味,豆腐有微酸。欖菜四季豆,味道麻麻地!燒鵝,唔夠香,還帶著點點酥味。津白,又淋又無味。川椒雞,這道菜OK合格啦!炆魚,又鯹又唔好食,食餘也不少!
最近有朋友從外國回來,
今天相約晚飯聚舊於(聚豪閣)。
聚豪閣乃美心集團旗下的一間潮州菜,
這裡環境不錯,裝修亦很好,服務也不錯,
但今天食物水準就認真麻麻地喇!
未試過如此差嘅美心出品!
難道今天師傅放大假嗎?
不過聚舊也是最開心的。
我們享用有下列菜色,
菜色正式名稱,忘了記錄,請看相片。
拼盤,內配有,帶子OK ,海浙OK,蝦丸又淋又不好味,
滷鵝唔好味,豆腐有微酸。
欖菜四季豆,味道麻麻地!
燒鵝,唔夠香,還帶著點點酥味。
津白,又淋又無味。
川椒雞,這道菜OK合格啦!
炆魚,又鯹又唔好食,食餘也不少!
門面
拼盤
2009-10-18
門面
2009-09-08 111 浏览
現在可以吃到傳統點心同推點心車的酒樓不多而葵芳新都會廣場聚豪閣就是其中之一由於它是屬於美心集團的酒樓故質素絕對有保證每次去到都必定會吃: "籠仔馬拉糕" 和 "麻蓉包"而麻蓉包更是大分搶手常常要得幾輪才叫到吃到之後便會十分滿足 籠仔馬拉糕: 8分............傳統馬拉糕,夠晒鬆軟加上淡淡的甜味,令人一試難忘chopstick: 麻蓉包: 8分另外它的其他點心亦有一定水準如蒸蘿蔔糕,金錢肚等等絕對係一個飲茶既好去處
現在可以吃到傳統點心同推點心車的酒樓不多
而葵芳新都會廣場聚豪閣就是其中之一
由於它是屬於美心集團的酒樓
故質素絕對有保證
每次去到都必定會吃: "籠仔馬拉糕" 和 "麻蓉包"
而麻蓉包更是大分搶手
常常要得幾輪才叫到
吃到之後便會十分滿足
chopstick: 麻蓉包: 8分
另外它的其他點心亦有一定水準
如蒸蘿蔔糕,金錢肚等等
絕對係一個飲茶既好去處

2009-07-25
  • 籠仔馬拉糕
  • 麻蓉包
2009-08-20 61 浏览
每次中午飲茶必吃︰ 菠蘿奶黃包,一碟三個迷你餐包,外層菠蘿面,內裡係新鮮菠蘿奶黃,感覺好特別,因為未見過其他地方有,而且都幾好食! XO醬炒蘿蔔糕,無煎蘿蔔糕咁實,亦唔會好似蒸蘿蔔糕咁軟,所以炒蘿蔔糕食落有口感,雖然係XO醬,不過唔會好辣。
每次中午飲茶必吃︰

2009-08-13
  • 菠蘿奶黃包,XO醬炒蘿蔔糕
今日一行4 人1:35p.m.黎度都好爆嫁~~坐無虛席~~好在, 呀婆同d經理熟, 先唔使等呀....仲免酸菜, 茶芥都只係象徵式收左一位 ( 都要 $10 )...今日sunday冇下午茶嫁 !!籠仔馬拉糕 : 次次一出都好快比人拿曬, 今次我一見面佢推出黎, 就衝埋去拿, 馬拉糕甜度適中, 又熱辣辣, 仲軟綿綿, 好好食呀.. 糯米包 : 車仔冇嫁, 要落單 ~係即點即蒸既..呀婆好中意食 ( 佢有糖尿病, 都食左兩個半 ) 我估應該好好食既.羅汗齋粉包 : 得我一個人食, 我覺得都ok, 但係味道濃得滯 ( 我本身中意食清淡d ).. 立味糯米飯 : 糯米飯唔硬~料都幾多~~但係只屬一般.. 雞札 : 魚肚好大個, 但係雞都只得骨, X燒腸粉 : 幾好, 不過不失啦~~ 黑椒牛仔骨 : 我男朋友自己一個食曬, 我諗都幾好食掛 ( 我唔食牛嫁 )...焗X燒餐包 : 有3個, 剛出爐 , 實好食啦!!原盅蒸蘿蔔糕 : 好鬼多料! 仲有蘿蔔絲..好好味~~蛋撻仔 :酥皮鬆化 , 蛋唔會好甜,又滑, 仲微暖.....最後埋單 = $254.1...
今日一行4 人1:35p.m.黎度都好爆嫁~~坐無虛席
~~好在, 呀婆同d經理熟, 先唔使等呀
, 馬拉糕甜度適中
, 又熱辣辣
, 仲軟綿綿
, 好好食呀..
糯米包 : 車仔冇嫁, 要落單 ~係即點即蒸既
..呀婆好中意食 ( 佢有糖尿病, 都食左兩個半 )
我估應該好好食既.

立味糯米飯 : 糯米飯唔硬~料都幾多~~但係只屬一般..
雞札 : 魚肚好大個
, 但係雞都只得骨
X燒腸粉 : 幾好, 不過不失啦~~
黑椒牛仔骨 : 我男朋友自己一個食曬
, 我諗都幾好食掛 ( 我唔食牛嫁 )...
焗X燒餐包 : 有3個, 剛出爐 , 實好食啦
!!
原盅蒸蘿蔔糕 : 好鬼多料
! 仲有蘿蔔絲
..好好味
~~
蛋撻仔 :酥皮鬆化
, 蛋唔會好甜,又滑
, 仲微暖
.....
最後埋單 = $254.1.........

軟綿綿既籠仔馬拉糕
即點即蒸既糯米包
酥皮鬆化既蛋撻仔
羅汗齋粉包
只屬一般既糯米飯
黑椒牛仔骨同蘿蔔糕 正..
下午茶特價
2009-03-22
軟綿綿既籠仔馬拉糕
即點即蒸既糯米包
酥皮鬆化既蛋撻仔
黑椒牛仔骨同蘿蔔糕 正..
下午茶特價
  • 籠仔馬拉糕
  • 黑椒牛仔骨
  • 原盅蒸蘿蔔糕......
2009-01-27 18 浏览
一月下旬早餐漏夜收到FB發出的喜訊,也不說什麼就約定了六小時後在公司附近的酒樓飲早茶收「炸彈」。晨早九時的茶市,與平日這裡十二時開爆場的情況比,是一天一地,終於有機會清閒地飲杯茶,吃些點心談談近況。五元左右的茶錢,也不期待會有什麼好東西,幸好水夠熱,添水的速度還可以。點心是手推車形式出,比附近同集團美心皇宮推車加剔紙仔的彈性少一點,只得半句鐘的時間,見車仔推來什麼就叫什麼。款式唔吸引,但飲茶總要有少閒點邊吃邊傾,要了潮州韭菜粿、鮮蝦腸粉同臘腸卷,簡單幾味,韭菜粿的麵皮蒸得過腍,軟躂躂的澄麵皮怎會好吃,餡亦煮得腍腍,吃完印象也不深,鮮蝦腸又是同一問題,一路蒸著,皮黏腍難夾起,鮮蝦也唔多鮮,豉油是老實的味精添加物,也要喝上多杯濃茶消膩,臘腸卷是全場最穩陣之作,美心自家出品臘腸,一客三件,皮雖然濕腍,但臘腸獨立吃的話是油潤有肉香,十八元左右吧,比起前幾味好吃好多。笑談近況,又說起兒時《UO》內叫人哭笑不得的劇情,與人生般同樣曲折有趣,收過帖,在此祝兩位比翼連理!人生新旅途上,永遠甜蜜溫馨!
一月下旬早餐

最穩陣是自家出品臘腸!
$50 (早餐)
最穩陣是自家出品臘腸!
2009-01-02 15 浏览
除夕夜和媽媽、妹妹食去飯,叫左三個送,但好失望。潮州釀豆腐煲 - 一塊豆腐釀一塊肉,共6小件,湯汁無味,成本之低得極寒酸,但收$68咕嚕肉 - 我以為叫左咕嚕炸粉,無肉之餘得果十件左右,收$68燒雞 - 唯一可取之食物,收$48食完我仲要買落樓下買個魚柳飽先夠飽肚,之前去過都唔係咁差,今次一去一定無回頭

除夕夜和媽媽、妹妹食去飯,叫左三個送,但好失望。

燒雞 - 唯一可取之食物,收$48

2008-10-17 9 浏览
本人都比較喜歡飲茶,這家都不錯呢,都可說是一家令我非常喜歡的酒家一方面可說是美心集團,東西一定不會差啦!!!我最愛是平日(星期一- 星期五)3點幾去食下午茶,因為下午茶比較平,以他的下午茶價錢,食點心,簡直係物超所值,我最愛食他的<<棉花雞>>因為他用的魚肚真是入味,太好食啦,總之必食之選!!!!他腸粉
一方面可說是美心集團,東西一定不會差啦!!!
他腸粉
  • 棉花雞
2008-05-28 6 浏览
中午商務應酬,在葵芳冇乜選擇唯有揾呢間,話晒都係大集團,有保証.好彩預早訂咗位,如果唔係唔駛食因為即日通常訂唔到.都幾誇張.人多自然檯逼,仲要推車仔賣點心,逼上加逼.講起呢個集團依然维持推車仔,養住班阿嬸等佢地唔駛失業,都算係有良心嘅老辦.講番食物都唔駛點講因為始终有一定水準,唔係邊有咁多人.不過近年真係越做越差,好似D午市飯麵咁係一早整定然後再上碟,無鑊氣又唔夠熱,燒味本來係佢地强項但近年水準都下跌咗.但今次依然欣賞佢嘅馬拉糕,特色長春卷,芋茸墨西哥飽,雖然好多地方有得食但始终都係佢好D.埋單稍嫌貴但服務都算周到,無其他選擇下次都要揾番佢.
  • 馬拉糕
  • 特色長春卷
  • 芋茸墨西哥飽
2008-05-09 22 浏览
原本想去風月...因為我想食中式, 於是試下呢間潮州菜!六點鐘無咩人, 侍應拎咗茶同酸菜, 都幾爽脆! 睇哂個餐牌都諗唔到叫啲咩, 因為除咗滷水既, 翅....唔太多選擇! 最後決定香煎鯧魚片, $128 同埋雜菜粉絲煲, $68! 啲魚片幾大塊, 好嫩, 表面有少少油, 不過, 可以接受! 個煲有西蘭花, 津白, 蘿蔔(唔腍)....啲湯略鹹, 兩個白飯, $7! 加埋前菜, 茶, $281! 呢個潮州菜無乜選擇, 菜亦無潮江春咗精緻, 唔抵食, 下次去番荃灣啦!
原本想去風月...因為我想食中式, 於是試下呢間潮州菜!

前菜及茶
菜煲
鯧魚片
2008-02-26 4 浏览
星期六午飯時間,與家人首次到這裡飲茶~~這間酒樓不是用點心紙點選點心,而是姐姐嬸嬸推車點心。我是一位馬拉糕痴,每次都要必吃馬拉糕。大半個鐘頭有多終於等到我最愛的馬拉糕,馬上取了一籠。圓圓大大的馬拉糕相當吸引,吃下一口也馬上大聲說出美味。本人除了在大榮華也很久沒吃過那麼美味有水準的馬拉糕~~~吃到好味的馬拉糕,心情也好一點。~~其他點心也沒有不滿意的。雖然價錢比其他酒樓貴一點,但也覺得值得。~

2008-02-11 6 浏览
每逢星期五,都會同D同事出黎食飯....雖然次次都去唔同GE地方食,,不過呢間真係好正!!!因為知道實好多人,,SO...一定會BOOK定位...LUNCH GE時候,,黎到已經好多人等位...好彩BOOK左,,所以就入得去....每次我地都叫好多野食....叫咩其實就唔係太記得~因為我地通常見到就叫...當中有排骨...包類...小食等...每次我地都食到好飽....雖然呢餐以打工仔GE LUNCH黎講係貴左D~不過我都覺得值得既!!!因為佢D野真係好有水準....
每逢星期五,都會同D同事出黎食飯....
雖然次次都去唔同GE地方食,,不過呢間真係好正!!!
因為知道實好多人,,SO...一定會BOOK定位...
LUNCH GE時候,,黎到已經好多人等位...
好彩BOOK左,,所以就入得去....

每次我地都叫好多野食....
叫咩其實就唔係太記得~因為我地通常見到就叫...
當中有排骨...包類...小食等...
每次我地都食到好飽....
雖然呢餐以打工仔GE LUNCH黎講係貴左D~
不過我都覺得值得既!!!
因為佢D野真係好有水準....
老實講, 唔嚟飲真係唔知有呢間酒樓... 不過食落啲嘢有部份又真係幾特別喎~~主要係啲飯麵同甜品啦!例如個「黃金煎伊麵」同「富貴炒飯」, 幾靚仔又幾好食,另外個「白兔件」同「甘笋仔」都唔錯喎!!最鍾意個伊麵, 加少少砂糖同醋落去食, 完全啱晒我既口味, 正!!另外個甘笋仔裡面係奶黃嚟架, 外皮又脆脆哋, 唔錯!不過其他餸菜就普通咗少少, 味道亦唔見得好特出, 不過不失咁啦!
老實講, 唔嚟飲真係唔知有呢間酒樓...
不過食落啲嘢有部份又真係幾特別喎~~
主要係啲飯麵同甜品啦!
例如個「黃金煎伊麵」同「富貴炒飯」, 幾靚仔又幾好食,
另外個「白兔件」同「甘笋仔」都唔錯喎!!

另外個甘笋仔裡面係奶黃嚟架, 外皮又脆脆哋, 唔錯!
2007-10-25 13 浏览
係洒樓叫馬拉糕,老人家話要揀糕中間,因為大舊D,後生仔鐘意揀糕邊,因為軟熟D,有時一家人飲荼就係為咗一舊馬拉糕而嘈。今後食馬拉糕唔洗再為要糕邊定糕中間而煩腦,因為聚豪閣嘅馬拉糕係一件過一籠,唔洗揀亦唔洗煩,皆大歡喜。

2007-09-27
9月23日(星期日), 我媽媽生日擺咗兩圍, 訂咗個套餐$2988全包宴, 菜式都OK, 但個翅就好鹽, 我哋叫位經理嚟試試, 佢就拎咗一碗入去廚房俾大廚試, 其他都OK, 重好大碟, 後來經理重送咗兩個生果盤, 都算係咁.