2022-09-03 2745 浏览
唔知係咪因為放暑假嘅關係好多小朋友喺度自助餐食物嘅口味都迎合番小朋友例如炸雞呀爆谷好多小朋友嘅甜品類啲糖果全場第一兩日飲多飲緊檸檬茶另外有啲冷盤泰式生菜肉包牛肉都有少少㗎嘛佢啦咁嘅價錢如果唔是生日優惠都唔去食
位於黃金海岸酒店的自助早餐相當令人有驚喜😉粉麵站、點心區、沙律區、egg station和包點閣都有,熱食選擇超過十多款🥐由中式到西式也包羅萬有燒賣加入了冬菇令香氣變得更誘人,不自覺吃完一粒接一粒意想不到早餐也有日式燒鯖魚🐟外皮夠香脆,肉質算嫩,全無腥味Egg Station的師傅則較為新手,奄列材料算多,不過有點鬆散🍳我最欣賞的drink corner內有staff去服務,幫手倒果汁或沖調咖啡檸茶,這種服務也不是每家五星級酒店也有🧃

燒賣加入了冬菇令香氣變得更誘人,不自覺吃完一粒接一粒

意想不到早餐也有日式燒鯖魚🐟外皮夠香脆,肉質算嫩,全無腥味

2022-07-11
早餐
2022-06-10 5640 浏览
好多海鮮,長腳蟹新鮮,大蝦燒得香脆裏面好鮮甜。羊架,可以要求幾多成熟,一啲都唔羶。正!鵝肝多士,好味呢個真係要介紹吓,聖子,炒得好有火氣,好似去咗大排檔咁!同埋夠新鮮!
2022-06-07 10982 浏览
屯門黃金海岸酒店的確歷史悠久,但係仍然有吸引力,原因💝:1)酒店營造渡假感覺 2)超級大泳池🏊,滑水梯🛝,兒童天地🤹, 健身室🏋️3)鄰近黃金泳灘🏝️,商場👠👛餐廳位於泳池旁邊🏖️,有室內,室外,裝修新淨,有空間感食早餐都要識得揀時間,估唔到平日早餐,都有咁多人,高峰期9至10點🕰️,如果想畀個人流,最好8點左右🕗!早餐都係不外乎平時食開嗰啲,推介呢個即叫即製奄列🫔,我個人認為全場最好味係呢個奄列,人龍不斷! 車仔麵檔🍜,都唔錯,湯底有: 清湯/喇沙湯底,麵食:米粉/油麵,配菜:豬肉丸,墨魚丸,魚片,鹹蛋,芽菜,冬菇,金菇菜,生菜....等等!生果🍉,凍腸,牛奶🍼,各式芝士🧀,沙律吧🥗!窩夫吧🧇🥞,小蛋糕,各式麵包🥖🥐各式乳酪,紙包豆奶,粟米片,多士機,各式果jam熱盤都多選擇飲品吧,果汁,橙汁🍊,蘋果汁🍎,蕃茄汁🍅,另有專員為您即沖咖啡☕,即沖鮮奶咖啡,普通咖啡,任君選擇總結💝: 選擇多,食物中規中矩,一試無妨!
屯門黃金海岸酒店的確歷史悠久,但係仍然有吸引力,原因💝:
1)酒店營造渡假感覺
2)超級大泳池🏊,滑水梯🛝,兒童天地🤹, 健身室🏋️
3)鄰近黃金泳灘🏝️,商場👠👛

餐廳位於泳池旁邊🏖️,有室內,室外,裝修新淨,有空間感

車仔麵檔🍜,都唔錯,
湯底有: 清湯/喇沙湯底,
麵食:米粉/油麵,

生果🍉,凍腸,牛奶🍼,各式芝士🧀,沙律吧🥗!

窩夫吧🧇🥞,小蛋糕,各式麵包🥖🥐

各式乳酪,紙包豆奶,粟米片,多士機,各式果jam

熱盤都多選擇

總結💝: 選擇多,食物中規中矩,一試無妨!
2022-06-07
早餐
餐廳位於屯門黃金海岸酒店內,窗邊位或戶外位可看到泳池,充滿度假感覺;因為天氣熱所以坐在室內窗邊位,景觀也很好;平日下午提供2-course set menu,質素也不錯野菌松露忌廉湯:必點,松露味十分香濃,配料很多,忌廉湯夠creamy😋😋泰式素菜卷配青芒果、木瓜、紅菜頭、芒果及新鮮薄荷:開胃前菜,但味道略淡意大利海鮮薄餅:配料有蝦、魚、藍青口、魷魚、菠蘿、水牛芝士及番茄醬等,質素不錯,性價比夠高👍🏻炸魚薯條配檸檬、他他醬及紅酒醋:炸魚炸得香脆可口味道也不錯,但吃完感覺有點油膩Tutti Frutti:草莓、菠蘿、橙汁等,酸酸甜甜夏天喝很freshMocha:咖啡屬於比較甜的《聆渢咖啡廳 Cafe Lagoon》📍屯門香港青山公路1號香港黃金海岸酒店低層地下

Mocha:咖啡屬於比較甜的

《聆渢咖啡廳 Cafe Lagoon》
📍屯門香港青山公路1號香港黃金海岸酒店低層地下
2022-05-14 4508 浏览
入左信和會就可以享受生日優惠。早十分鐘到,已經排滿人,要等安排入座。雖然要坐戶外,但老實說比想像中好,當天不是太冷,還可以更燒烤,有鵝肝,扇貝。靚杯裝雪糕任拎,中場有特別出甜點,好味道。其他食物亦refill 得很快,感覺唔錯。臨走仲有個小蛋糕送。
2021-12-14
2022-03-22 3902 浏览
疫情期間同女朋友慶祝生日,好難搵餐廳,因為好難搵到一間又舒服,又可以坐室外,又可以有好嘢食,又要靚,最後揀咗呢間黃金海岸,因為可以順便出去行吓個沙灘,之前都有嚟食過呢度嘅晚餐,都係以燒烤為主,但最近佢哋好似有下午茶,但係感覺價錢唔算10分抵所以就選咗午餐,午餐兩道菜另加$30有甜品,或者再加$60就可以變三道菜,沙律好大盆,主菜亦都幾好食,主要係甜品加錢嗰個拿破崙非常出色,直頭想買多個返屋企食,都還算是一個不錯的慶祝好地點
2022-03-16
2022-03-21 2677 浏览
海邊走走,黃金海岸如何應付抗疫疲勞? 不妨來到屯門黃金海岸散散心, 抱抱大自然。感受新鮮空氣,再重新出發!由於疫情不能堂食,黃金酒店安排takeway的晚餐:入量十足。海鮮🦞頭盤,5-6道菜,4-5款甜品。食物海鮮情度可以接受,整體食材味道不過不失,所以不作詳細多說。反而酒店內的早餐很想介紹一下。欣賞餐廳安排:可選室內雅繳的食堂或坐於室外pool side 位置。感受微陽光及小鳥鳴叫的環境顯得早餐更吸引。🌴🌱🌿🌸🌻🌼叫餐安排:客人安坐,不用走來走去,侍應會無限為你送上食物便可。味道:雖然沒有很高級的食品,但每款食物都很美味, 即叫即做。 如: 熱辣辣很脆口的薯餅;奄列;中式湯麵。 總括然而,黃金海岸是令人十分舒暢身心的後港灣樂園☺️聆渢咖啡廳聆渢咖啡廳 (屯門)屯門香港青山公路1號香港黃金海岸酒店低層地下
海邊走走,黃金海岸

反而酒店內的早餐很想介紹一下。
感受微陽光及小鳥鳴叫的環境顯得早餐更吸引。🌴🌱🌿🌸🌻🌼

總括然而,黃金海岸是令人十分舒暢身心的後港灣樂園☺️

聆渢咖啡廳

聆渢咖啡廳 (屯門)

屯門香港青山公路1號香港黃金海岸酒店低層地下
2022-03-17 2557 浏览
兩個月前去香港四季酒店嘅下午茶覺得其實都係一般。今次黎到黃金海岸酒店嘅餐廳試下佢嘅下午茶,無諗過竟然比四季酒店嘅更出色!🤭可能因為今日係閒日既關係,到達餐廳只得幾枱客喺度,環境都幾舒適,一坐低侍應就走過來比個餐牌。我自己唔食得芝士同埋蘑菇,所以其實打過電話來問可唔可以走芝士同蘑菇,冇諗過佢地真係走到芝士同埋磨菇。呢方面睇得出餐廳真係好細心同埋服務好。整體而言,鹹點同埋甜點做得非常出色,係我食過咁多間下午茶最好味嘅。
兩個月前去香港四季酒店嘅下午茶覺得其實都係一般。

。呢方面睇得出餐廳真係好細心同埋服務好。

2022-03-17
2022-02-04 2365 浏览
海鮮類只有長腳蟹和凍蝦青口螺,而長腳蟹沒蟹味而且勁咸😭,差!熱食只得寥寥幾款,而且經常沒補充,燒烤類食物沒有!沙律就只有沙律什菜,各類食物種類太少,最多的就是炒粉飯🤣就連不值錢的小食、甜品也很失色,不值一提,總括用二、三分鐘可以行完,看看食物🤦‍♀️只需要行兩次便能試完食物🙄不會有下次!
Happy New Year 🎉 🐻隔左一段時間無出post 🥺 希望2022年可以再努力💪🏻 除咗工作外,都花多點時間食好西出post❗️剛剛聖誕節就同家人食左🐻最愛既自助餐 😍 尼度既buffet一直很高質,仲可以有戶外用餐區,多款燒烤美食,令🐻食到超滿足🥳 每年聖誕節都有早鳥優惠啊❗️所以提早book定就最抵食 💕⁡🐻食後感‼️⁡✨「聖誕期間自助晚餐」$708成人/$558長者/$448小童(原價未加一)⁡今年發現原來佢地室內區裝修左,空間感大左,設計都很不錯唷 😜 仲特設飲品區,有曬最基本既咖啡、奶茶、檸茶、檸水 ☕️ 食物方面,佢地會因應節日有所調整,聖誕就當然有火雞、聖誕甜品食,最正係搵左葵廣賣特色棉花糖既夫婦來為客人整左好靚既棉花糖 🍭 🐻特別推介當然係「芝士焗龍蝦」🦞、戶外區既「炭燒乳豬」🐷、「鵝肝多士」😍 ⁡P.S. 「鵝肝多士」真係世一,🐻食左5件,廚師整得好熱,入口個下形容唔到咁美味 🥺

🐻食後感‼️

• 鵝肝多士
  • 炭燒乳豬
2022-01-04 6470 浏览
今年選了這兒吃午餐慶祝生日,很久沒來,餐廳已重新裝修過,看上去年輕時尚。今天陽光普照,開揚的落地玻璃窗把室外的陽光透射到餐廳內,坐在窗旁進餐感覺有點熱呢。除了環境佳,取餐的地方也分明,各類食品擺放位置清晰,取用方便,有些食物由職員負責分給你,員工服務態度良好。對於今餐吃過的食物有以下評價。蘑菇忌廉湯,湯入口綿密軟滑,打碎了的蘑菇充滿湯內,香味濃郁。牛油香草田雞腿,田雞腿肉質可以,不會太鞋口,混和牛油香草同煮,香氣濃郁。煎巴馬火腿鱸魚,巴馬火腿片得很薄拿有鹹味補充了鱸魚的淡味,魚肉嫩滑骨少。炭燒牛仔骨,小小一件牛仔骨,肉位很多,有咬口,燒得不乾身,保存油份。燒牛肉配芥末及粉紅椒粒,肉色帶嫩紅,肉質紋路縱橫,容易切開,口感結實。喜歡吃芝士,這裡有Camenbert 和Bire,兩款都很好味。海鮮類品種不多,只有半殼扇貝、翡翠螺、海蝦、智利青口和蟹拑。半殼扇貝煮熟後變得很細小,不怎麼好吃。螺肉爽口,蟹拑啖啖肉。魚生吃了三文魚、吞拿魚,鮮甜嫩滑。點心類,蝦餃,皮與餡料容易分離,用筷子要小心夾起來,蝦肉不夠爽口。冬菇雞肉燒賣,厚實小粒,味道一般。泰式沙律品種多,有青木瓜沙律、柚子蝦沙律、牛肉沙律

對於今餐吃過的食物有以下評價。

魚生吃了三文魚、吞拿魚,鮮甜嫩滑。

泰式沙律品種多,有青木瓜沙律、柚子蝦沙律、牛肉沙律、雞肉碎沙律,鳳爪沙律。每款都有特式,各樣取一點,酸酸甜甜的味道和七彩繽紛的香料配搭,令人吃得開胃又愉快。

甜品櫃有12款不同甜食,選了六款吃,味道很好。每口蛋糕都軟滑綿密,朱古力味的蛋糕,朱古力香濃豐富。

水果以瓜類為主,哈蜜瓜,蜜瓜和西瓜都清甜。

還有些菜式是沒有吃,如麵檔,印度食品,壽司類,Movenpick雪糕。

飲品有奶茶、咖啡、檸茶、檸水,全部冷熱任飲,由水吧職員即時沖調。

總的來說午市自助餐雖然沒有什麼貴價食材,但供應的食品多樣化,味道也可以,用餐環境整潔,價格適中,平日來,人流不多,坐得舒服可以慢慢歎和朋友聊天。
蘑菇忌廉湯
魚生
2022-01-03
午餐
2022-01-01 1252 浏览
第一次嚟黃金海岸酒店,特別泊車嘅安排有啲令人混淆,主要係指示唔清晰,同埋唔係好方便。餐廳附近嘅佈置個樣係好靚好適合打卡嘅。呢間餐廳由室內同埋室外嘅位置。適逢呢個聖誕節溫度低啲有啲氣氛,坐喺外面都幾舒服唔錯嘅幾chill,加上個景色真係一流。至於嘢食方面其實都好多選擇戶外亦都有一堆嘅熟食係由廚師馬上熱辣辣煮俾你,而行返入室內其實都仲有好多唔同嘅選擇冷盤等等。唯一不足嘅係飲品嘅選擇非常少只得啤酒、檸檬水、檸檬茶呢啲基本嘢。充滿期望哋去排左一啲熟悉,包括咗燒羊架、芝士焗帶子、鵝肝多士,話呢啲真係全部都不得了。雖然有啲需要等一陣,但係絕對係值得等待嘅。因為全部都係非常新鮮,而且個焗帶子啲芝士仲係啱啱用緊㗎,非常溫暖,亦都唔係啲蚊型嘅帶子,有返咁上下大小,食落係非常有口感!另外至於鵝肝多士,嗰個多士真係非常之香脆,啱啱開始有少少燶味,然後唔會太厚身,鵝肝嘅脂肪分布剛剛好,又唔會太油。仲有個羊架,係唔會充滿羊嘅臊味,但啖啖都入口即溶非常滑嫩!呢啲係最最值得encore嘅食物。見到都有唔少評語係讚即燒乳豬,都好慶幸呢樣食品之前冇咗之後又添加返,有機會試試,果然係質素保證。但係佢啲長腳蟹真係有啲令人失

但係佢啲長腳蟹真係有啲令人失望,望落去唔錯,但係好用心剪完之後發現其實入面都係冇乜肉,建議大家食室內入面有啲已經幫大家剪好晒嘅蟹鉗肉。至於魚生就不過不失,但唔係特別令人印象深刻。甜品都多選擇嘅😯但質素都係麻麻,唔值得大家填滿個胃,而犧牲其他食物選擇。整體來講拉低左今次嘅餐飲體驗質素,或者係期望太高,所以有啲失望。

• 即燒乳豬
  • 燒大蝦
  • 燒羊架
  • 鵝肝多士
2021-11-30 2108 浏览
原來依家黃金海岸都同出面趨勢一樣將下午茶變埋2nd lunch buffet當日星期日3:00-5:30時段 人流唔多 眼見好多吉位剩入場時需要用安心出行同出示針紙搞到入場時 每set客人都要擾攘一大輪一坐底就見到枱面未清潔好仲有雀仔飛埋入黎室內😂😂😂😂刺身有5款三文魚/吞拿魚/希靈魚/鯛魚/八爪魚肉質都唔錯 可以encore海鮮有4款 由工作人員夾比大家個人覺得扇貝試一次就夠 調味偏咸青口都係澳洲個種大大隻 質感好食d凍蝦就不過不失 至少唔怕係林啤啤個種熟食種類都幾多欣賞佢扒類counter 同時提供牛同豬因為通常都係得牛羊 今次顧及到唔食牛羊人士既需要不過個人就認為煎鱸魚就差少少因為煎完肉質偏硬甜品方面提供到基本想食既焦糖燉蛋/布甸/芝士蛋糕/tiramisu 仲有即整waffle 同Haagen daz 雪糕
原來依家黃金海岸都同出面趨勢一樣

甜品方面提供到基本想食既
焦糖燉蛋/布甸/芝士蛋糕/tiramisu
仲有即整waffle 同Haagen daz 雪糕

2021-11-18 2281 浏览
黃金海岸 如果唔係為咗去食自助晚餐 真係唔會山長水遠咁樣入去 不過作為海鮮控既我 呢一行我又覺得幾值得喎😂😂冷盤方面凍海鮮有長腳蟹 凍蝦 青口 蜆 屬一般貨色 味道偏鹹🦀🦐沙律吧都有好多款選擇 更有即撈泰式青木瓜沙律芝士🧀凍肉都各有四款選擇 味道唔錯熱葷方面比較推介嘅有豉椒炒蟶子 茄汁煎大蝦 油鹽煮蜆 芝士焗扇貝🤗海龍皇湯燒烤類 推介嘅有煎鵝肝 羊架🐑大蝦 同埋燒菠蘿🍍甜品冇咩特別就冇影啦 比較印象深刻嘅係雜果拿破崙 brownie 即製嘅班㦸 十分差 工作人員似乎都冇心機煎 煎到邊位燶晒😠

冷盤方面

凍海鮮有長腳蟹 凍蝦 青口 蜆 屬一般貨色 味道偏鹹🦀🦐