2018-05-25 501 浏览
I’m craving for dim sum that day.So we purposely walk all the ways under the hot sun and so happy because no need to queue up for seats. Due to the hot weather, we would like to order a soft drinks before any foods. One of the boy waiter insists we have to fills up the form in order to get the drinks.Fine, we fills up the form - 1 soft drinks but this time another women came and ask “that’s it?! No foods?” We say yeah we want foods but before that we need a drinks as I’m really not feeling well.
So the lady shows us a black face and walk away.
Suddenly the boy came and THROW the soft drinks on the table and just walk away...
I’m shocked! But I didn’t say anything because I’m really dizzy...
After the drinks I felt so much better and we ordered some dim sum....
Another boy (wearing spec) came to serve us with us very nice manner....so I thought just now was only an incident...
However, when the first boy came to served us, AGAIN he THROW every single plate of dim sum on the table like we are beggar!
I can’t stand it anymore and I did sound him!
I asked him why must he THROW foods on the table!
So only go to this restaurant if u wanna be treated like a beggar!

Shame on u boy!
2018-05-24 510 浏览
元朗有好多大大細細的餐廳,喺千色店附近嘅老馮茶居我就係第一次試, 呢區唔係好多細細間嘅茶居,呢間茶居幾特別,一邊嘅擺設好懷舊,好有以前公屋嘅設計😊中午時分都好多人去食㗎,大家要預早時間去排下隊啊。由於鋪頭唔係太大,座位比較狹窄,但係嘢食就幾好食。一般普通係大酒樓食到嘅點心,呢度都有得食。蝦餃燒賣就冇得走雞😍😍比起大間酒樓嘅嘢食我覺得呢度別有一番風味👍🏻呢度似乎係家族生意,比較有人情味。有機會大家一定要試一試啊!😊

XO醬蘿蔔糕
蝦籽燒賣
叉燒腸粉
蝦餃
2018-04-25 569 浏览
老實說,在這個什麼也講求包裝的年代,有時真係會眼睛食先、相機食先,我都係因為佢裝修到有點懷舊、好似好特別先慕名而來食,不過去到食嘅時候發覺金玉其外,敗絮其中,先講啲點心方面,同普通一般酒樓食到嘅點心差不多,不覺得特別好吃,而且啲侍應態度也認真一般,睇個場唔算太大,其實都夠侍應的,但係佢地做嘢嘅效率好似好低咁,坐落左一陣連餐牌、點心紙咩都冇,而且正正經經飲餐茶佢都算坐得好唔舒服,仲逼坐大排檔,唯一一讚的係佢有咖啡、奶茶飲,而且沖得都算幾好
而且正正經經飲餐茶佢都算坐得好唔舒服,仲逼坐大排檔,
唯一一讚的係佢有咖啡、奶茶飲,而且沖得都算幾好
2018-04-16 809 浏览
元朗遊記中章,啱啱食完西關粥品嘅咸湯丸,半飽不餓,又唔想周圍行,咁就不如搵過茶居坐低飲啖茶食過包包啦友人表示之前係元朗工作時,呢間店舖都比較多人幫襯裝修非常懷舊,地下的馬賽克式地磚令我諗起小時候每逢大時大節嘅廣州祖屋,可惜桃花依舊,上年拜山時驚見祖屋已賣,小小嘅建築物竟然可以一夜長大成5層高嘅樓宇令人不禁唏噓惋惜叫了三個點心,三個唯一共通點同優點係夠熱鮮竹卷唔突出,諗唔起有咩可取嘅地方咖哩魷魚,醬汁唔知係咪生粉水落得太多,似漿糊,我諗應該唔係蒸太耐,因為魷魚依然爽口仲叫咗奶王卷,因為樣貌唔多合格所以冇影,椰絲都香嘅,但唔夠奶王味To老馮:既然都花咗咁多心思係裝修道,不如花多少少心思係改善食物質素吧!
友人表示之前係元朗工作時,呢間店舖都比較多人幫襯
令人不禁唏噓惋惜

叫了三個點心,三個唯一共通點同優點係夠熱
鮮竹卷唔突出,諗唔起有咩可取嘅地方

To老馮:
2018-04-01 663 浏览
老馮茶居 (元朗)元朗大棠路66號地舖我平時經過老馮茶居無數次,今日終於入去試吓啦! 由門口設計到餐內裝修都用咗不少懷舊茶居嘅裝飾擺設, 好似去咗六十年代嘅香港咁, 有舊式公屋、卡式錄音機、三枝香晾衣架、懷舊鐵窗花同懷舊電話等等。用咗公雞系列, 增添不少懷舊氣息! 《古法千層糕》一層層嘅千層糕,加上椰絲, 食落口感豐富, 蛋黃味濃。《蝦醬蒸腩仔飯》有香噴噴嘅蝦醬香味,腩仔特別惹味, 腩仔肥瘦適中, 食落爽口而帶點酒香, 好食。《蜜汁叉燒腸》腸粉又薄又滑, 叉燒又多, 加上甜豉油,味道提升不少, 好味!
老馮茶居 (元朗)
元朗大棠路66號地舖

我平時經過老馮茶居無數次,今日終於入去試吓啦!

用咗公雞系列, 增添不少懷舊氣息!

《古法千層糕》
一層層嘅千層糕,加上椰絲, 食落口感豐富, 蛋黃味濃。

《蝦醬蒸腩仔飯》

《蜜汁叉燒腸》

• 蝦醬蒸腩仔飯
2018-04-01 479 浏览
想食懷舊點心,當然要去老馮今次係第2次黎食,係lunch time前去就唔洗等位喇。呢到ge裝修好似以前大排檔麵檔ge裝修。無黎過ge朋友要黎食一次喔,包你有以前ge風味而且每一個角落都有打卡位坐落都滿座其實,有4張卡位,其他都係圓枱。人多繁忙時段就會要你撘枱了一坐底,姐姐會問你要咩茶再比餐牌你。茶錢4元一位。睇個餐牌見到有新推出ge奶皇包就梗係要一試啦。今次總共叫左5樣野食:咖哩魷魚,xo醬炒薯白糕,蝦醬腩肉飯,奶皇包,燒賣。咖哩魷魚 $23 (評分:10/10)最先上枱ge有咖哩魷魚,濃濃的咖哩味,入面仲有麵根。咖哩汁岩岩好,個麵根都吸哂d味,食落就停唔到口了Xo炒蘿白糕 $28 (評分:6/10)再黎個xo醬炒蘿白糕,同我想像中煎ge不同,呢到係炒ge。如果怕熱氣可以叫普通個d。食落非常辣口,外皮酥脆包左一層炸漿。但略微沒有蘿白糕ge味,xo醬就不錯,不是太辣,有蝦乾奶皇包 $20 (評分:5/10)個人覺得呢個可以不叫,因為包質較硬身,沒有鬆軟的感覺。奶皇有輕微流沙。我比較推薦千層糕,記得上次食過,有咸蛋係中間,夠香而且出面比較難搵到蟹籽燒賣皇 $28 (評分:6/10)燒賣賣

想食懷舊點心,當然要去老馮

而且每一個角落都有打卡位

咖哩魷魚 $23 (評分:10/10)

Xo炒蘿白糕 $28 (評分:6/10)

奶皇包 $20 (評分:5/10)

蟹籽燒賣皇 $28 (評分:6/10)
燒賣賣相不錯,可惜質地味道一般,蝦也不是原隻應該得半隻,可以不試

蝦醬腩仔飯 $38 (評分:7/10)
最後係蒸飯,上枱已經聞到蝦膏味,上次食完今次要回味一下。略厭蝦醬沒有上次咁夠,但都令我不停食。肉量算多,半肥瘦。喜歡半肥瘦ge人不能錯過。期間見到有人食排骨飯好吸引。 下次再黎要試下雞扎同排骨飯,隔離飯香,覺得會幾好食,唔係今次太飽都一定再叫呀

總括來說,值得去感受懷舊茶樓呀。
2018-03-30
  • 咖哩魷魚
2018-03-14 501 浏览
星期六的元朗四處都是人,十分濟迫,想去茶樓飲茶大多數要排隊等位。於是去左幫襯一間唔駛點等位的舖頭叫老馮茶居,位於元朗千色店附近。間舖的裝修好懷舊,似六、七十年代的茶樓感覺。我同老婆叫左鳳爪排骨飯、蝦餃、牛拍葉、糯米鷄、鹹水角、牛腸,合共盛惠$159。鳳爪排骨飯味道唔錯。蝦餃皮薄彈牙,但是略為細粒。牛拍葉唔錯,調汁適中,好有薑味。糯米雞味道一般,餡料太小。鹹水角餡料足,皮脆,但是皮太厚。牛腸味道可以。之前已經多次幫襯這間舖頭,平日不是太多人客時候,食物水準非常好,但是當人客多的時候,食物水準又好一般。
2018-03-10
2018-03-12 336 浏览
第一次食係喺好耐之前畀呢間茶居的裝修吸引,但食過之後覺得食物味道麻麻所以本身都唔諗住再嚟。第二次係因為朋友揀呢度,所以重臨,點知有D驚喜,覺得幾好味。呢日再嚟幫襯,今次就有少少失望,食物味道又變得好普通蝦餃嘅蝦唔算新鮮,食落味道偏淡。牛腸第一啖食給有少少米味,但牛肉偏少,腸粉身太淋無彈性,幾乎夾唔起。糯米鷄調味ok, 入面嚿臘腸幾好味,但料偏少同成隻都好濕身,有少少淋pat pat。鳳爪排骨飯味道可以,但係都係好濕身。咸水角嘅皮好鬆脆,但入面唔係in-un嗰種,而係淋pat pat嘅。牛栢葉就唔錯,切得夠細嚿,方便咬同比大嚿嘅入味。食完呢餐可能好耐之後先會再嚟食過。

蝦餃嘅蝦唔算新鮮,食落味道偏淡。

鳳爪排骨飯味道可以,但係都係好濕身。

牛栢葉就唔錯,切得夠細嚿,方便咬同比大嚿嘅入味。

食完呢餐可能好耐之後先會再嚟食過。
2018-03-04 377 浏览
因為見過佢上”新假期”嘅雜誌, 所以特登慕名而來去試吓裝修十分之懷舊,感覺上好似係80年代嘅街邊街景 佢哋用上摺檯 不過座位座位之間距離真係好近 一張摺檯可能要坐六個人 我同身邊嘅人係膊頭撞膊頭 坐得到真係好辛苦嘢食方面完全無乜特別 蒸飯好多油食完之後成個口都係油 不過可以食得出佢係新鮮蒸好不過其他嘅餸,我就覺得唔一定係新鮮蒸出黎佢煲湯都可以話材料十足,不過相對好鹹除咗裝修外 完全冇乜特別原因返去再食 價錢方面可能比大酒樓貴一啲 (只係會去一次嘅餐廳)
因為見過佢上”新假期”嘅雜誌, 所以特登慕名而來去試吓

不過其他嘅餸,我就覺得唔一定係新鮮蒸出黎
佢煲湯都可以話材料十足,不過相對好鹹

2018-02-19
2018-02-19 381 浏览
成日係FB見到介紹,心郁郁想去,但又好似路途遙遠,一直未有成行。適逢新年假留港消費去了一趟,原來不是想像中那麼長途,兩個西鐵站+走約15分鐘路程就到!食物很新鮮,大部分即叫即做,價格亦相宜!👍🏻👍🏻👍🏻
食物很新鮮,大部分即叫即做,價格亦相宜!👍🏻👍🏻👍🏻
很有特色的佈置
很有特色的佈置
2018-02-01 409 浏览
突然想去飲茶,諗起尼間懷舊茶居,便去試試。一睇碗碗碟碟就知佢舊式啦⋯⋯所有點心都係即叫即蒸,正呀⋯⋯羅白糕 - 夠味之餘,連醬都唔駛點呀⋯⋯粉果 - 皮厚餡正,即使凍左,食落去都軟身⋯我之前試過其他粉果,凍左d皮好硬,反而尼個凍左都仲好味奶黃糕 - 我本人就覺麻麻,可能要趁熱食,凍左就覺好甜梅菜肉餅飯 - 梅菜肉餅淡左少少,但,都好味鳳爪- 味夠濃,個醬又唔係咸咸水角 - 尼個點心真係要食,外脆內軟,仲熱辣辣鶉春蛋燒賣 - 麻麻地,都可以試下
突然想去飲茶,諗起尼間懷舊茶居,便去試試。
一睇碗碗碟碟就知佢舊式啦⋯⋯
所有點心都係即叫即蒸,正呀⋯⋯

羅白糕 - 夠味之餘,連醬都唔駛點呀⋯⋯

奶黃糕 - 我本人就覺麻麻,可能要趁熱食,凍左就覺好甜

梅菜肉餅飯 - 梅菜肉餅淡左少少,但,都好味

鳳爪- 味夠濃,個醬又唔係咸

咸水角 - 尼個點心真係要食,外脆內軟,仲熱辣辣

鶉春蛋燒賣 - 麻麻地,都可以試下

2017-12-04 723 浏览
一位住上水的朋友來元朗探我, 她要我推介好吃的飲茶。我二話不說, 就推這家了。論飲茶點心我真不熟, 但每天經過的時候, 那長長排隊的人們, 已經是最好的保證。以一個不太喜愛吃點心的人來說, 我對這家評價是中上的。茶是不苦, 有回甘。叉燒包, 包皮鬆軟, 肉餡微甜帶醬香, 肉質鬆軟但仍有少許咬勁。那咖喱尤魚呢, 咖哩尤魚軟硬度剛好, 我能剛好咬斷, 仍保留勁度, 咖哩醬也很香。最值得談的是店子的裝潢, 好有老香港的風格, 佈局是有精心想過。有時候, 在這裏坐一下, 有逃離都市那種擠壓感的感覺。

2017-07-04
2017-12-03 641 浏览
看的“马家开饭”一直想来试试古法千层糕,据说是要分开两次蒸,特别用心的糕点,外面几乎都是蛋糕的口感,浓浓的奶黄香,不会像奶黄包那么稀棉,口感很软糯,有一点点椰丝,真的很好吃,古法牛肉球,没啥牛肉味,有点肥,好大颗。鹌鹑蛋烧卖,好特别,里边还有只有大又弹牙的虾;虾酱蒸饭,肉蛮多的,偏咸,饭一粒粒很香,奶茶呢,茶味浓。一家还会再想吃的早茶
虾酱蒸饭,肉蛮多的,偏咸,饭一粒粒很香
,奶茶呢,茶味浓。一家还会再想吃的早茶
2017-11-27 939 浏览
2017-11-26
清燉椰子雞湯
四寶滑雞扎
鵪鶉蛋燒賣皇
2017-11-05 525 浏览
態度很差,感覺很受氣!點心款式也不多,不知道為什麼還有人說是古早感覺!?最多是裝修扮作古早吧了!感覺不是小時候的香港正宗風味,説是舊香港風味,還真是差太太太遠了!真是敢硬充著厚面皮呢!坐位不舒適,迫迫夾夾的 ,坐在大門邊,人們走進來都差點撞到你!你根本不能好好的吃,店家感覺絕對是迫你快點走走走!!!很趕很迫的感覺,不再光顧!價錢也是比一般的點心店貴!絕對是不推介的食巿,不要光顧!丨食完一肚氣,差差差!!!
2017-11-05
$100 (早餐)