2021-09-13
今日約左朋友去銅鑼灣,點知朋友突然話想打邊爐,就好即興咁搵邊到有得打邊爐,咁就搵到呢度有特價火鍋,午巿時段有套餐優惠,二人餐假日時段有七折(折後$405),就黎試下。醬料就在出面的自助區,有芫荽無限供應,非常吸引!值得一提佢除左炸蒜之外,有蒜泥汁,咁食物點汁時就更加吸收到蒜味。湯底方面我地揀左老饕酸菜白肉鍋,第一啖緊係要試下個湯底先,味道濃郁,真材實料,湯底入面本身都會有番茄、粟米、紹菜、冬菇、寬粉同埋腩肉。順便一提寬粉口感煙靭,索哂湯底好好味!肉方面因為我地係牛魔王,就揀左雪花肥牛,雪花肥牛肥瘦適中,有牛味,份量亦都唔少,而且大大片。丸餃拼盤方面,由左邊起有台灣蛋餃、墨魚丸、香菇貢丸同魚皮餃,同朋友一人一件,我最中意係蛋餃,蛋皮蛋味濃,而入面的肉都好甜,仲有墨魚丸好彈牙,似新鮮打起的,大大粒。五彩鮮蔬盤有唔同種類的蔬菜,打邊爐都要食下菜,咁先至健康,而且菜都幾新鮮。麵食類我地揀左米線,打邊爐揀米線先可以更加食到湯底的精華,而且佢比埋個煮米線用的工具比我地,我都係第一次用,有得玩有得食。飲品方面我地揀左佢貼喺牆上介紹的白桃烏龍茶($28),茶味清香,好襯打邊爐。呢個份量真係非常飽,我地
呢個份量真係非常飽,我地食飽左就有氣力一陣去行街街啦!