2015-10-14 547 浏览
旺角新開的台灣小店,裝修非常靚,設計得非常唔錯,但食物非常需要改善店鋪仍在招聘員工,所以呢段時間去食就要將就下,提完店員抹枱,再提佢拎menu俾你,同埋佢地會大聲溝通。

珍珠奶茶 +$10
紅燒牛肉麵 $55
夜市小香腸滷肉飯 $49
2015-10-14
珍珠奶茶 +$10
2015-10-08 525 浏览
在旺角東站附近,有著為數不少的食店,而且有很多都是聞名的食肆,有如泉章居,安安燒的芝士撈,安東奶奶雞,和拉麵來等。這次我們倆口子在火車站閒逛過後,誤打誤撞地遇見這間新開張不久,但又不太起眼的台灣麵店,同樣是抱著嘗新的心態,二話不說就進了店內了。在店子的櫥窗上,還貼著一張A4紙,四隻大字- “ 試業中”,隨風飄揚。店子的牆身,貼上了在台灣不同地方拍攝的照片,九份,台中等的相片映入眼簾,總是令人懷念在寶島旅遊的時光。裝修簡約而光猛,只是桌子來得比較少,食客也坐得有點兒擠,但仍可接受。餐牌直白的一塊兩面,上面有著台灣麵,滷肉飯等必備的菜式。亦有著各式不同的小食,有如小弟最愛的花枝丸,台灣腸和鹽酥雞等,亦有相當數量的台式飲品。我倆最後選了麻辣鹽酥雞湯麵(59元)和紅燒牛肉乾伴麵(58元)。小食則點了花枝丸(20元),而飲品則點了冬瓜茶和洛神花茶。飲品只需在主食以外加8元即可跟餐,也是合理的價格。食物很快就送上了。首先送來的是花枝丸。20元有著3粒,如果要和台灣夜市相較,價格當然差了一大截。但這店子的花枝丸做得確實不錯,店員端上時還是熱氣十足,即叫即炸。表皮炸得很脆,內裡咬落彈牙有口感,加上了胡
餐牌直白的一塊兩面,上面有著台灣麵,滷肉飯等必備的菜式。亦有著各式不同的小食,有如小弟最愛的花枝丸,台灣腸和鹽酥雞等,亦有相當數量的台式飲品。我倆最後選了麻辣鹽酥雞湯麵(59元)紅燒牛肉乾伴麵(58元)。小食則點了花枝丸(20元),而飲品則點了冬瓜茶和洛神花茶。飲品只需在主食以外加8元即可跟餐,也是合理的價格。
食物很快就送上了。首先送來的是花枝丸。20元有著3粒,如果要和台灣夜市相較,價格當然差了一大截。但這店子的花枝丸做得確實不錯,店員端上時還是熱氣十足,即叫即炸。表皮炸得很脆,內裡咬落彈牙有口感,加上了胡椒粉後,惹味非常。
接著送來的時麻辣鹽酥雞麵。這個就有點不太特別,麵線和鹽酥雞分開上,但鹽酥雞炸得不是太香脆,而所用的炸炒來得太厚,有礙口感,加上肉質不是太滑,有點失色。至於麵線,粗粗的麵條有著煙韌的質地,咬落很Q很有勁,的確不錯。只是麻辣的程度是以辣為偏重,麻的味道不太重。
緊接送上的就是紅燒牛肉乾拌麵。對台灣拌麵的印象,一直都是老媽拌麵的那一種,而這裡的乾拌麵又有點不同。麵條採用幼麵,像麻辣麵一樣,也是很Q的麵條,爽口彈牙。
至於紅燒牛肉,就如烹調清湯腩一樣,較難做得美味的,既要令肉汁鎖住在肉內的同時,肉地又要不老和韌,不是很多的食店做到,而且水平容易飄忽,不過這次的牛腩卻令人難忘。紅燒牛肉,配上的是4件牛
肉,1件牛筋,3件牛腩。份量而言,的確是比較少,但是牛腩咬下時嫩滑非常,而且有著不同調味料的香味。牛筋十分爽口,沒有難以咀嚼的感覺,值得一讚,麵上除了有著蔥花外,混和其帶有點點的辣味和魚露似的醬汁,令人感覺開胃。
飲品方面,我們選的都是台灣的地道飲料 - 冬瓜茶和洛神茶。兩杯飲品皆不是太甜,冬瓜茶也帶點清香。洛神茶相較貢茶般的台飲店來得少甜,而茶酸酸的來得很醒胃的。值得欣賞的是,飲品的份量也不少,沒有呃秤。

雖然在香港食台灣的東西,價錢和味道無法與在台灣地道食來相比。但口痕想吃台灣味,又想吃到有飽飽捧腹回家,這新店也是質量不賴的選擇。
2015-10-02
2015-09-28 562 浏览
很喜歡去台灣覓食的我很少在香港食台灣菜因為 真係好難搵到好食過台灣的朋友介紹 話新開 加上睇左人地既食評 見兩個都好評甘就試下叫左個肉燥飯(細)一黎 好香 一食 正喎估唔到香港都搵到係好食後悔叫左細碗 下次一定要試大碗仲有 叫左碗牛腩牛根麵牛腩好林 但牛根就差點 麵就 拉麵甘 唔算好好食仲有炸花枝丸 黃金脆薯花枝丸 炸得比較乾身 都幾好咬感 不錯黃金脆薯 有得選擇 梅子 或 椒鹽試左 梅子脆薯 出面食會厭灑好多粉 但呢個比較少 梅子既酸 唔太突出 如果多少少會好一點飲品 叫左 珍珠奶茶 第一啖 好有茶味 第二啖就飲到好重奶味唔算難飲唔洗加一 一讚員工 態度不錯 二讚可能位置 人流唔多 加上新卦唔洗等位就入得! 再讚
很喜歡去台灣覓食的我
很少在香港食台灣菜
因為 真係好難搵到好食過台灣的

朋友介紹 話新開
加上睇左人地既食評 見兩個都好評
甘就試下

叫左個肉燥飯(細)
一黎 好香 一食 正喎

唔洗等位就入得! 再讚

炸花枝丸
珍珠奶茶
牛腩牛根麵
黃金脆薯(梅子)
好香好食的肉燥飯
2015-09-28
炸花枝丸
珍珠奶茶
黃金脆薯(梅子)
好香好食的肉燥飯
2015-09-26 481 浏览
早排去mk 搵野食,食黎食去都果啲想試下新野,見呢間台灣野新開又幾企理咁就食啦叫左一個飯同一個麵同一客鹽酥雞可以話佢既野食全部都無咩誠意,只係有果樣食物應有既味道,完全令唔到我會再番去而且我地睇menu 時有問過關於啲菜式既問題,個waitress 竟然答我地話佢都未食過所以唔清楚,我明白你地新開張,但都應該好好train 過啲員工卦?
叫左一個飯同一個麵同一客鹽酥雞
蒜香豬軟骨飯
麻辣牛肉麵
招牌鹽酥雞
2015-09-12 434 浏览
上星期同班friend遊走旺角,無意中見到有間舖新開張,原來係食台灣嘢。門面幾吸引,見入面都坐咗唔小人,大家都有興趣入去試下!發覺間舖玩懷舊style,由門面招牌到店內裝修擺設都充滿老台灣風味,幾特別!可見店主的誠意和心思!座位都算闊落,坐得舒適!最鍾意佢嗰幅掛滿台灣景點照片牆,我同D friend逐張睇,勾起一幕幕旅遊回憶!見個餐牌都幾多款式,選擇困難症又發作! 好彩我哋人多,可以試多幾款!先來個黃金脆薯(梅子粉),喂!正喎!外脆內軟,黃薯夠清甜,外面灑上梅子粉,微微帶點甜酸,好醒胃!最重要炸完都唔油膩,夠乾身!再嚟酥炸花枝丸,都好得!食得出唔係一般街買到的袋裝花枝丸,係好似喺台灣街頭食到嗰d咁㗎!夠香口,令人食唔停口!跟住就係木魚炸豆腐,個醬汁好正好惹味!配埋面頭d木魚片一齊食,好夾!唯一缺點係太大舊,我哋好難分嚟食,夾到爛晒。如果事先一分為四會更好!見個豆腐咁正,試埋另一款魚酥皮蛋豆腐。原來魚酥即係木魚碎,呢款味道比較清淡,可以清清味蕾。食完小食,當然要食主菜。我揀咗招牌牛肉麵,湯底幾好,我食到有藥材味,不過只係好少啫,唔會好搶。最重要d牛肉煮得夠淋,唔鞋口。朋友食肉燥飯同鹽酥雞

朋友食肉燥飯同鹽酥雞飯都話幾好,不過我就無影喇!

順帶一提d台式飲品都ok,唔會係好假的糖水味,應該真係用茶沖。價錢我覺得都幾抵,平過齋企外賣店,仲有得舒舒服服咁坐低!無搞錯的話,跟飯仲好似只係加$10左右添!

整體都幾有台灣風味,啱晒鍾意去台灣食小食嘅人!我都會再嚟試埋其他小食同粉麵飯!
招牌牛肉麵
魚酥皮蛋豆腐
黃金脆薯(梅子粉)
木魚炸豆腐
酥炸花枝丸
招牌牛肉麵
魚酥皮蛋豆腐
黃金脆薯(梅子粉)
木魚炸豆腐
酥炸花枝丸