2018-07-03 357 浏览
在附近吃過晚飯,意猶未盡,想起火紅的台灣過江龍老虎堂。店舖十時關門,我們八時多接近九時到達,人龍沒我第一天來摸門釘般長,心想應該能排少於一小時。排著排著,驟雨時時,最終由排隊至下單至取茶,還是需要共一小時。 原來店員下幾張單又會停一停,到出茶追得上又再下幾個,所以人龍總是長長的。其實如果真的為客人著想,應該先讓客人全都下單,客人便可到附近逛逛才回來取茶,不用在炎熱甚至雷雨交加下排著隊。餐單簡潔易明,都以奶茶及黑糖為主。我們要了虎虎生風厚鮮奶,包含普通珍珠及大珍珠波霸。這裡標榜用黑糖手炒珍珠,雖然台灣店剛被爆出事非如此;但香港店的珍珠黑糖味道濃郁,到手時還是暖和的,很是新鮮,波霸更是有煙韌口感而不糊口。含奶霜的厚鮮奶濃郁,跟黑糖混起來十分配合。最重要的是黑糖份量剛剛好,不但足夠做出漂亮的虎紋,且就算不能選甜度也不會覺得太甜,味道一流。我跟友人呷了第一口後均覺得等了這麼久也值得,不過如果安排可以好一點的話,其實不用客人們苦等。

60 分钟 (外卖自取)
$30 (宵夜)
  • 虎虎生風
2018-07-03 468 浏览
叫咗杯波霸珍珠鮮奶排咗半個鐘隊又唔係多見到佢係用日本明治牛奶本身牛奶淨飲都好飲黑糖太甜但又比較少好似係好甜嘅牛奶咁同埋點樣搖都唔搖唔匀黐係杯上面嘅黑糖總括嚟講如果想再食黑糖珍珠奶唔會係嚟呢到
叫咗杯波霸珍珠鮮奶
同埋點樣搖都唔搖唔匀黐係杯上面嘅黑糖
總括嚟講
如果想再食黑糖珍珠奶唔會係嚟呢到
2018-07-02 604 浏览
話說真係太想飲鹿角巷👉🏻👈🏻但多人係出名架喇😂😂😂咁不如用時間去排新野試新野😝甜度係適中👍🏻香濃既黑糖味令人感覺養生🙊感覺姐🙈唔係真養生🤣🤣🤣今次試左虎虎生風厚鮮奶🤤有齊晒大波霸⚫️小波霸⚫️珍珠大既有咬口小既軟淋,岩晒老人家我🤟🏻😎   但可能真係太多人既關係啦😂買兩杯, 有一杯佢係比左紅茶拿鐵我🤣 問番個職員係唔係比錯左??????? 佢係一個字都冇講冇任何回應, 就係到繼續慢慢咁拎下呢杯拎下個杯咁, 再比番岩我地😝😝😝😝辛苦忙到唔停手既店員喇
2018-07-02
2018-07-02 717 浏览
今日去咗銅鑼灣試飲呢間係台灣好出名嘅老虎堂。排隊嘅人都唔算好長,但係一落雨就好麻煩,因為有啲位置冇瓦遮頭,會淋濕身,最好帶把遮去!排咗20至30分鐘左右,就飲到呢杯珍珠奶茶。唔算有好多選擇,都係主打黑糖珍珠奶茶波霸即係大粒嘅珍珠,總共有三款,簡單啲來講就係1.大珍珠2.細珍珠3.大珍珠+細珍珠好靚!不過影相就要快,因為啲紋好快就會消失溶左。個人覺得超級好飲,好濃嘅黑糖味,我揀咗帶珍珠+細珍珠,即係虎虎生風系列,大珍珠有咬口,細珍珠好好食,沾滿黑塘奶茶味,所以我覺得呢個配搭好正!另外,都買咗杯波霸系列,但係佢啲帶珍珠黐埋一舊,給唔到上嚟,有少少麻煩,不過都好好味!我覺得呢杯係一定要試嘅珍珠奶茶!

唔算有好多選擇,都係主打黑糖珍珠奶茶

好靚!不過影相就要快,因為啲紋好快就會消失溶左。

我覺得呢杯係一定要試嘅珍珠奶茶!
2018-06-30
30 分钟 (外卖自取)
  • 虎虎生風厚鮮奶
2018-07-02 703 浏览
🐹最近老虎堂再度掀起一陣黑糖珍珠排隊風,風頭一時無兩,聽聞最誇張時要排兩小時。朋友最近突立志要試勻不同出名的奶茶,當然要相伴了~老虎堂就在麥當勞大廈後面一條街,遠遠就看到有人排隊了。雖然是星期日的下午三點,但人龍沒有我們想像中多,可能剛好這天是七一吧。只是排了約廿分鐘,就已經買了飲料,真是出乎意料。我們分別選了波霸厚鮮奶和虎虎生風厚鮮奶。再等了五分鐘,飲料就拿到手了。一接過飲料,第一個反應是好熱呀下半部分熱到燙手,而且杯身油油的黏黏的。🐹:建議準備紙巾包一包。我們乖乖地照Step1的指示做,拍張美美的黑糖掛杯打卡照,朋友拍得很唯美呢左邊是虎虎生風,右邊是波霸。分別在於虎虎生風是混珠有大有細,兩杯味道是一樣。拍完馬上照Step2指示,上下搖勻,當堂不燙手了。跟朋友一致認同是有黑糖味,黑糖珍珠亦很q彈,但總是覺得比起另一家仍差一點點,沒有一飲就令人登一聲的感覺,黑糖味沒有想像中濃。而虎虎生風的混珠口感算是不俗,同時吸入大大小小的珍珠,口感相當有趣。🐹:若拿其他大熱黑糖珍珠奶茶比較,暫時最好還是鹿角巷這個老虎少人排的話,可以嘗嘗順道打個卡的。P.s. 朋友說天仁茗茶最近都新出了黑糖珍珠奶茶,

下半部分熱到燙手,而且杯身油油的黏黏的。
🐹:建議準備紙巾包一包。

虎虎生風厚鮮奶

🐹:若拿其他大熱黑糖珍珠奶茶比較,暫時最好還是鹿角巷
這個老虎少人排的話,可以嘗嘗順道打個卡的。

P.s. 朋友說天仁茗茶最近都新出了黑糖珍珠奶茶,但不是很好飲,珍珠似是純粹用黑糖煮而不是黑糖製,所以格格不入的,黑糖味亦欠奉。都是一致認同鹿角巷最棒棒

2018-07-01
2018-07-02 224 浏览
經過老虎堂幾次,條隊都排到長一長!始終抵唔住佢嘅魅力,要排一次試下有咩咁巴閉!於是收工時間黎到排隊,大概6:00開始排,條隊郁得唔算慢👍🏻但過左後巷以為就到時候,原來重打緊蛇餅,轉2個彎先到我地買😂-買完重要排隊等,但行埋一邊等重好過係中間逼!但等野飲重要等多半個鐘🤦🏻‍♀️浪費左好多時間-滿心期待一試......真係說服唔到自己佢特別之處好漏好甜,只不過係成杯牛奶🥛😣家庭裝牛奶倒入黑糖,可以有幾特別?加左黑糖,黑糖味正常,沒有好濃郁的味道或炒過炒炒黑糖焦味。大細不一嘅珍珠,口感特別。👍🏻不過一定要一啖飲落去牛奶黑糖珍珠都飲到先叫好飲......🤨用左個半鐘去排嘅一杯珍珠奶茶🥤,試過就夠!
買完重要排隊等,但行埋一邊等重好過係中間逼!
但等野飲重要等多半個鐘🤦🏻‍♀️浪費左好多時間

滿心期待一試......真係說服唔到自己佢特別之處
加左黑糖,黑糖味正常,沒有好濃郁的味道或炒過炒炒黑糖焦味。
大細不一嘅珍珠,口感特別。👍🏻
用左個半鐘去排嘅一杯珍珠奶茶🥤,試過就夠!
2018-06-11
2018-07-02 200 浏览
琴日咁岩出銅鑼灣,咁就順便去試下老虎堂既黑糖鮮奶。去果時咁岩落雨,不過唔影響排隊既人潮。排左一陣就停雨,條隊更加長。排隊既時間唔算好長,可能係因為好受歡迎所以多人。等候期間見到好多人買左等野飲,以為係好似天X茗茶同一X咁「慢」工出細貨啦。睇真啲,原來係個個都五、六杯咁買,最誇張見到有個人一次過買左九杯!(可能係附近番工)落單過程迅速,不過就無講大概預幾耐(可能店員都唔敢肯定)。落單既員工會主動詢問客人需唔需要膠袋,分開裝定一齊裝(好貼心❤️)。雖然無荃灣既良X吉時沖得咁快,但見到個個都買咁多,都體諒員工可能真係沖唔切。黑糖鮮奶(波霸),$30飲品size係中杯,相比起其他店既野飲算貴。店員提醒記得搖十五下(搖匀)先好飲,飲之前梗係影張相打卡先啦。老虎堂出名既就係手炒黑糖+係杯邊整出虎紋圖案。虎紋圖案影相打卡一流;手炒黑糖香濃,甜而不膩。鮮奶明顯飲得出奶味(好多舖頭都加左水,飲唔出奶味),波霸珍珠煮得夠諗夠入味(本人唔太鍾意食珍珠,因太煙軔好難𡁻)。杯野買完行到Ikea已經飲哂(可能因為太好飲啦),如果賣番平少少可能會吸引更加多人。唔知老虎堂遲啲會唔會係九龍或者新界開分店呢!
琴日咁岩出銅鑼灣,咁就順便去試下老虎堂既黑糖鮮奶。

黑糖鮮奶(波霸)

黑糖鮮奶(波霸),$30

外卖自取
黑糖鮮奶(波霸)
2018-07-02 264 浏览
老虎堂係fb係老是常出現!好多人話好好味,於是今天去銅鑼灣行街就順便試下佢咩料🤨去到老虎堂見到條對勁長,打曬蛇餅,本身我都想走架啦😂但我個fd好想試就排黎試下啦^_^ 我地係排左一個半鐘先到我地!原因係佢整完幾個客人既先比下幾個人落單(大概3張單咁左右)所以等好耐!唔似其他鋪頭咁分落單同出貨2個area,搞到想飲既人被逼一直排隊😢我地2個人叫左2杯招牌黑糖波霸厚鮮奶($30一杯),佢甜度同冰都唔可以選擇,全部係固定,一飲落去,甜到一個點😞波霸又唔彈牙,冇乜茶味,係極濃極甜既奶味,好似某一個牌子既牛奶糖味,以後唔會再飲😞

2018-06-16
終於等到老虎堂嘅熱潮過左少少趁住放假即刻趕去朝聖一點幾左右既時間去到睇落唔算好多人即刻去排隊💨💨💨等左大概十幾二十分鐘就輪到我買嘢飲😋買咗虎虎生風厚鮮奶(波霸+珍珠)啲黑糖珍珠拎上手仲係暖暖地一杯飲品入面有齊大細珍珠口感十足好得意😋😋珍珠有咬口煙煙韌韌好好味但黑糖味略嫌唔夠奶茶入口好滑奶味好重好香醇好鍾意😻😻😻😻😻黑糖味都幾濃郁雖然冇得揀甜度冰度不過甜度都啱啱好就算飲晒成杯都唔會好滯值得推介!!!個人應為好飲過🦌角過多排我會再嚟㗎😋😋😋
終於等到老虎堂嘅熱潮過左少少
趁住放假即刻趕去朝聖
一點幾左右既時間去到
睇落唔算好多人
即刻去排隊💨💨💨
等左大概十幾二十分鐘
就輪到我買嘢飲😋
買咗虎虎生風厚鮮奶(波霸+珍珠)

啲黑糖珍珠拎上手仲係暖暖地
值得推介!!!
個人應為好飲過🦌角
過多排我會再嚟㗎😋😋😋
2018-07-01
20 分钟 (外卖自取)
2018-07-01 252 浏览
基本上加埋一放假一定會飲一杯珍珠奶茶 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️今日終於出到銅鑼灣🙆🏻‍♀️特登11點半就過嚟排隊 排左半個鐘終於拎到上手啦😍😍黑糖味濃 珍珠好咬口 不過要注意飲快啲 去到最尾 啲冰融左 變咗水溝奶就唔好飲😜
基本上加埋一放假一定會飲一杯珍珠奶茶 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
黑糖味濃
外卖自取
2018-06-30 239 浏览
今日去開銅記,諗起剛開左老虎堂,一於要試下,排左成個鐘,終於買到,一攞起係老虎紋的,賣相很吸引,個人感覺鮮奶比奶茶健康,黑糖珍珠很軟,不太甜的,但味道不太濃,味道相當夾,但要再排成個鐘,應該都不會買,十五分鐘內就可以,遲啲再黎啦。
虎虎厚鮮奶
虎虎厚鮮奶
2018-06-30 300 浏览
🤔🤔🤔下午五點幾左右去排隊,我前面應該有廿幾人左右🤦🏻‍♀️淨係排隊比錢落order就排左45mins...之後再等叫號碼,落order個時叫緊144,oh...我手上個張係170😒😒熱死辣辣行個轉涼陣冷氣再等過...好彩都唔算太耐囉等號碼時候,十分鐘左右啦..拎上手杯野個底黑糖係熱既,撞奶出黎個樣都幾吸晴,不過要呃like就要快啦,啲虎紋耐左會慢慢消失左🤣飲落幾好飲,可以再黎等無甘多人既時候啲珠有黑糖味,唔似出面個啲甘膠既感覺。外賣有個底盤放好一杯杯幾好。
淨係排隊比錢落order就排左45mins...

飲落幾好飲,可以再黎等無甘多人既時候
啲珠有黑糖味,唔似出面個啲甘膠既感覺。

外賣有個底盤放好一杯杯幾好。
2018-06-29
2018-06-29 367 浏览
波霸厚鮮奶Brown Sugar Boba Milk with Cream mousseCost💰: $30大家最關注當然係排隊問題:第二次來到,見有時間排一排星期日下午3點半排1個小時飲到😅夏天時分排隊嘅朋友請注意⚠️堅曬飲品方面:無得比你揀少甜少冰,全部固定但我唔鍾意無得揀少甜,因為有D太甜,珍珠亦不及一般大牌子嘅珍珠好味再者,丸X係附近......會寧願排丸X因為佢地嘅珍珠好味好多。不過黑糖係特別,小編會再來飲,但一定唔會再排咁耐去買
Cost💰: $30

大家最關注當然係排隊問題:第二次來到,見有時間排一排

星期日下午3點半排1個小時飲到😅
夏天時分排隊嘅朋友請注意⚠️堅曬

飲品方面:無得比你揀少甜少冰,全部固定

不過黑糖係特別,小編會再來飲,但一定唔會再排咁耐去買
2018-06-29 171 浏览
每日經過渣甸街, 無論午飯定放工時間, 無論大雨定暴曬, 都不減排老虎堂的人流, 今日lunch行過, 見人流可以接受, 即刻排隊! 但都排左差唔多15分鐘先落到單!!揀左虎虎生風厚鮮奶, 買完都拎到又要等多20分鐘, 所以唔係有充足時間, 建議諗清楚先排隊!! 因為暴哂之下一拎到杯飲品拍左張照就飲, 完全唔記得搖均, 所以第一啖入口好甜! 不過之後弓攪均左, 就覺得好好飲, 黑糖波霸同珍珠一大一少, 勁有咬感又吹痴牙, 最重要係全部都炒熟! 珍珠有黑糖味但唔會得個甜字, 而奶味亦好濃好滑! 真係比附近幾間好飲好多!!!

2018-06-29 277 浏览
WOW~係排到世界末日的老虎堂呀!😍台灣都要排3個鐘先飲到架!😳而家唔洗飛去台灣都飲到💪🏻仲要係首間海外分店據點🔥Fullfoodie緊係要做下排隊黨先啦!😎 虎虎生風厚鮮奶🍶($30)一拎上手佈滿黑糖超級吸睛!😍黑糖波霸同黑糖珍珠呈現兩種口感😛一杯有齊哂大細珍珠☕️波霸口感非常煙韌彈牙!👄咬落去仲會回彈架👅口感perfect池!🤟🏻 亮點係老虎堂用上自家製黑糖❗️散發甘甜不膩的黑糖甘香☺️每粒波霸都被黑糖緊緊包圍著🍯厚鮮奶奶味濃郁。富奶香🍼口感非常柔滑👏🏻搖均後與黑糖渾為一體👍🏻真心好飲呀!😍😍😍
WOW~係排到世界末日的老虎堂呀!😍
台灣都要排3個鐘先飲到架!😳
而家唔洗飛去台灣都飲到💪🏻
仲要係首間海外分店據點🔥
Fullfoodie緊係要做下排隊黨先啦!😎

虎虎生風厚鮮奶🍶($30)
一拎上手佈滿黑糖超級吸睛!😍
口感perfect池!🤟🏻

亮點係老虎堂用上自家製黑糖❗️
散發甘甜不膩的黑糖甘香☺️
每粒波霸都被黑糖緊緊包圍著🍯
厚鮮奶奶味濃郁。富奶香🍼
口感非常柔滑👏🏻
搖均後與黑糖渾為一體👍🏻