呢間餐廳成日都爆滿架😂平時lunch time 都有食佢既lunch set,強烈推薦蜜餞薯仔牛/豬/雞。 因為佢個薯仔係煎過嘅!個皮好脆!又入味。但今日唔係寫蜜餞牛因為有一日夜晚做完瑜伽之後,覺得肚餓就去咗老爺冰室食晚飯😋大約九點,終於無乜人!一於試下食佢主餐牌上面既野食因為想食奶油豬,就試下奶油豬+芝士大蝦球配濃湯茄通粉真係勁多黃甘甘既芝士😂隻蝦都好大隻🦐 唔似冰鮮蝦個湯底都幾好飲 真係濃濃既番茄味(但可能番茄師兄會更好味😂🍅始終人地係專門店,同埋有肉汁撈埋好味啲)仲有最想食既奶油豬🐷唔係縮水豬 都叫大舊架啦😍仲有好多醬 一啲都唔孤寒食落口仲好脆 不過我果晚食有少少燶值得推介😋😋😋
呢間餐廳成日都爆滿架😂

但今日唔係寫蜜餞牛

因為想食奶油豬,就試下奶油豬+芝士大蝦球配濃湯茄通粉

真係勁多黃甘甘既芝士😂

仲有好多醬 一啲都唔孤寒
食落口仲好脆 不過我果晚食有少少燶

值得推介😋😋😋
2019-08-27 670 浏览
今天到深水埗鴨寮街及電腦中心買東西,行得很攰,加上下雨,不想四周圍找東西吃了。結果看見這一間懷舊餐廳價錢平民價,於是便入來試一試。我最愛在這些舊餐廳的意粉,所以我點了一個焗牛舌意粉。味道好懷舊。不過意粉太淋了。
價錢平民價,於是便入來試一試。

我最愛在這些舊餐廳的意粉,所以我點了一個焗牛舌意粉。

味道好懷舊。不過意粉太淋了。
2019-07-20
2019-08-15 542 浏览
今日繼續一枝公,走到深水埗買電腦配件,行行下,不知不覺已經到左晚飯時間,見到嚟間老爺cafe幾特別,牆上掛滿李小龍相及一些60、70年代的電影影片相,黑白色,充滿懷舊色彩。我選擇了焗安格斯牛腩保齡球,保齡球其實是圓形農夫包,內裡放入牛腩及飯等烤焗,邊食邊點芝士醬,又香又惹味,牛腩軟腍夠入味,麵包蓋香脆, 搽上牛油後如同牛油脆豬一樣。

焗安格斯牛腩保齡球

焗安格斯牛腩保齡球
2019-08-06 352 浏览
夜晚九點幾嚟到深水埗搵食🤤🤤,好多鋪都差唔多收鋪,係絕望之際咁啱經過呢間新開的老爺冰室,本身只係諗住有得食就食,點知入到先知係以懷舊電影做主題,餐廳掛左好多與電影🎬有關的裝飾。食物方面:試左芝士🧀豬扒撈丁,一上枱就見到炸得金黃香脆的豬扒,下面就鋪上滿滿的芝士🧀🧀🧀🧀,話佢似芝士湯都不為過!芝士味濃郁可口,包住軟硬適中的出前一丁,令人食指大動👍🏻👍🏻👍🏻🤤鐘意芝士的朋友仔一定要試下!飲品方面就叫咗懷舊雲糕紅豆冰🍨🍧,實物同相係一樣,有滿滿的紅豆同三粒雪米滋。奶香同紅豆配合得天衣無縫,啖啖都有紅豆,美中不足係雪米滋雪得太耐,個皮好似膠左的面粉🙁不過整體都好好,下次一定會再試其他😋

👍🏻👍🏻👍🏻🤤鐘意芝士的朋友仔一定要試下!

不過整體都好好,下次一定會再試其他😋

2019-07-31
  • 芝士豬扒撈丁
  • 懷舊雪糕紅豆冰
2019-07-30 351 浏览
炎熱嘅中午跟同事ㄧ起食 lunch,大家都唔知想食咩,剛巧行經這店,見到門面有趣招牌寫「老爺冰室」即日放映,即管入去試下先。室內掛有好多關於電影的佈置,好有懷舊氣息。坐下後我們都點了兩客午餐 share 食。午餐包括有是日例湯、主食和飲品。例湯是南瓜瘦肉湯,清清地冇加味精。主食叫台式肉燥漢堡扒大碗飯,兩片漢堡扒沒什麼特別,肉燥都唔會太咸,用來送飯剛好。另ㄧ主食叫BBQ豬扒配黑松露炒蛋飯,賣相唔錯,豬扒煎得甘香,肉質唔韌。蓋在白飯上的黑松露炒蛋又滑又香噴噴,真係食慾大增。最後飲返杯熱檸水,檸檬好香,冇苦澀味,清清口腔。午餐有咁大份量而只是收四十幾蚊,都算抵食。

例湯是南瓜瘦肉湯,清清地冇加味精。
南瓜瘦肉湯

台式肉燥漢堡扒大碗飯

BBQ豬扒配黑松露炒飯

最後飲返杯熱檸水,檸檬好香,冇苦澀味,清清口腔。
熱檸水

午餐有咁大份量而只是收四十幾蚊,都算抵食。
2019-07-29
BBQ豬扒配黑松露炒飯
熱檸水
2019-07-23 293 浏览
呢一日一大早喺深水埗買野,買完諗住嘆返個靚早餐再開工,即刻打開openrice既收藏,將呢間收藏左好耐既“老爺冰室”攞出黎,原來喺附近,一心想去試下個黑松露炒蛋😁黎到呢條街,搵唔到既?以為自己行落路,再返返轉頭搵,原來個門面一啲都唔起眼,所以行過龍😑入到黎,啲位坐得好逼,唔係好舒服。跟住叫左個雪菜肉絲湯米+黑松露炒蛋(我冇要件多士),熱齊啡個湯米不過不失,正正常常咁,黑松露炒蛋啲蛋炒得唔錯,好嫩滑,值得一讚,啲黑松露係唧出黎既所以一條條?我都唔係咁清楚😅😅熱齊啡一般般,好淡帶少少酸,可能本人飲開好濃既咖啡,所以唔係咁岩我飲。

雪菜肉絲湯米

黑松露炒蛋

熱齊啡

2019-06-30 524 浏览
來到深水埗一間以電影為題的冰室 被復古的氛圍所包圍 餐牌圖文並茂 挺吸引的《黑松露炒蛋多士》看圖以為只能當小吃 想不到 是滿滿的炒蛋 黑松露多到變成一條條的😂完全可以當主食享用 多士脆脆的 炒蛋是喜愛的又濕又滑 黑松露看似很多 但味道不會太濃 很不錯👍🏻又抵食《芝士豬扒撈丁》濃郁的芝士醬 已不是汁 是稠稠的醬汁 很香的芝士味 豬扒亦煎得挺香《原味波波冰鎮奶茶》很愛那冰球 片片的薄冰 不會因為冰的融化 令奶茶味沖淡了 反而更濃郁😍必喝《安格斯牛腩保齡球》雖然外表一般 但想不到牛腩不乾 挺有口感 再加上另上一碗芝士醬 想淋多少便多少 芝士味由自己決定 芝士的香真的可以直接拌飯吃😆性價比高的一餐 份量大 像吃了三個主食一樣 跟餐還附贈是日精選靚湯 材料十足 兩人共吃了$170 滿載而歸

黑松露炒蛋多士

黑松露炒蛋多士
芝士豬扒撈丁
原味波波冰鎮奶茶
安格斯牛腩保齡球
今日我同阿妹都放假, 一大早就去左深水埗買D 野,之後諗住順便食個早餐。附近都有好多選擇,但因為唔熟呢頭,就上Openrice search 下。見<<老爺冰室>> 都幾有特色 同有d 好評就去試下。 室內裝潢設計 以懷舊電影作主題 🎥,牆上亦都有好多經典明星ge照片。📷 有feel,適合打卡。阿妹點的是:  芝士牛肉濃茄湯通粉 配熱阿華田($38)湯底茄味濃郁, 牛肉有咬口, 唯一不足係 味道 偏甜。呢碗算有名 沒驚喜,但味道可接受。我點的是仿)鮑魚絲火腿通粉 配熱奶茶 ($28)太耐無食, 所以想緬懷下。清清淡淡, 仿鮑魚絲有嚼勁。但奶茶偏 酸和澀, 口感不佳。整體不過不失,應該不會再來。
見<<老爺冰室>> 都幾有特色 同有d 好評就去試下。

阿妹點的是:
芝士牛肉濃茄湯通粉 配熱阿華田($38)
芝士牛肉濃茄湯通粉 配熱阿華田

我點的是:
(仿)鮑魚絲火腿通粉 配熱奶茶 ($28)
太耐無食, 所以想緬懷下。清清淡淡, 仿鮑魚絲有嚼勁。
但奶茶偏 酸和澀, 口感不佳。

熱奶茶

整體不過不失,應該不會再來。
鮑魚絲火腿通粉
2019-06-26
早餐
芝士牛肉濃茄湯通粉 配熱阿華田
2019-05-24 419 浏览
深水埗區處處美食,我雖然不是當區居民,但也愛覓食。此冰室是我bookmark 想試之一。此店在長龍腸粉那邊的深水埗,我不太熟路,花了點時間找。入到去,好有禮貌的女店員即上前招呼,我看中了晚餐,焗牛舌意粉,晚餐包老爺靚湯和熱飲,剛掃完街的我吃不下意粉,問店員可以外帶嗎,她態度有禮回應,可以的,收盒錢1元,好合理呀。跟著,她即送我靚湯,叫我慢慢飲,焗意要十多分鐘,湯真的是靚湯,好味,似老火湯。熱飲原本叫了熱檸檬茶,後來,又想試此店奶茶,於是,我問可以改嗎? 女店員即走去茶檔幫我看出左未,幸運地,可以改。奶茶到了,好興奮,好攪笑,冇想過用這中國特色杯,於是,我即刻攞電話影影影。。再仔細看,那“福”罐是盛沙糖的。。。有心思。店鋪小小,牆上四周貼了不少懷舊海報,有張國榮, N年前的戲。。可見店東花了不少心思。吃得好開心💖💖💖望此店能保持水準,
深水埗區處處美食,我雖然不是當區居民,但也愛覓食。
此冰室是我bookmark 想試之一。
此店在長龍腸粉那邊的深水埗,我不太熟路,花了點時間找。
吃得好開心💖💖💖
望此店能保持水準,
2019-05-24
  • 老爺靚湯
2019-05-14 407 浏览
之前都有去過堂食。試過佢嗰個肉骨茶午餐,味道唔錯。今次懶得出街,叫外賣。叫咗一個牛腩保齡球。之前叫個ubar 送到黎仲好脆㗎。。今次呢間外賣就認真麻麻。送餐幾單一齊送。保齡球送到嚟個包已經淋晒。不過味道仲好好食。保齡球其實係吸取左嘅豬仔包。裏面仲有成個牛腩飯。免頭仲有好多隻。幻想到如果係新鮮堂食應該更好味👍🏻黑松露海皇炒飯: 松露醬好香,炒飯夠乾身。唔錯!蒜香一字骨。又好好彩,一字骨送到黎仲係脆卜卜。蒜香味香濃仲有個最出名嘅芝士雞扒撈一丁。呢啲真係唔應該叫外賣㗎....其實覺得味道唔錯。只係個麵送到黎已經林晒漿糊咁...非戰之罪!另加$8咖啡,難飲...
之前都有去過堂食。試過佢嗰個肉骨茶午餐,味道唔錯。

黑松露海皇炒飯: 松露醬好香,炒飯夠乾身。唔錯!

蒜香一字骨。又好好彩,一字骨送到黎仲係脆卜卜。蒜香味香濃

另加$8咖啡,難飲...

外卖送餐
2019-05-12 334 浏览
以門面裝修黎講,呢間餐廳係深水埗區算係唔錯。同女朋友見到門面有啲特色,就入去食,下午唔算多人唔洗等。一入到去裡面好多懷舊電影嘅裝飾,幾特別👌🏾🍲原隻鮑魚芝士撈一丁 - $68👉🏾無論係香味同味道,芝士味都非常濃郁,麵質唔會太硬,易入口,而麵都吸收哂啲芝士,正!👉🏾鮑魚就有啲細隻,味道都可以接受,但實在太細隻,性價比有點低😅👉🏾不過個多士烘得啱啱好!點芝士一齊食就非常good!🐖芝士豬扒撈一丁 - $46👉🏾感覺上豬扒就抵食好多,而且有三塊,豬扒質感亦控制得好好,唔錯🍨馬卡龍飛女可力 - $16 跟餐👉🏾超重可力味,鐘唔鐘意就見人見至,而且偏甜,個人認為加埋馬卡龍有啲漏😅

🍲原隻鮑魚芝士撈一丁 - $68
👉🏾不過個多士烘得啱啱好!點芝士一齊食就非常good!

🐖芝士豬扒撈一丁 - $46

🍨馬卡龍飛女可力 - $16 跟餐
2019-03-28 397 浏览
第一次試老爺冰室, 一入到就感覺同老鳯冰室咁相似嘅, 係咪有關係呢 🤔 入面同樣都係卦住d懷舊六七十年代嘅海報, 走復古路線門口見套餐價錢真係非常親民抵食, $41 有碗湯有主食有飲品仲要坐得舒舒服服仲想點啊.. 見名物應該係黑松露蛋多士同d特式飲品, 不過午飯時間實在想有飯落肚, 於是點左A餐!台式肉燥芝士烟肉豬扒大碗飯, 份量都好足夠, 豬扒夠淋身咬落彈牙, 而個汁唔會太咸控制得唔錯, 我好少可可以食得哂咁大碗飯, 下次有機會同朋友黎叫多幾樣試下先

2019-03-09 364 浏览
呢間老爺冰室一入到去「點解咁似老鳳冰室既?」我最喜愛的黑松露炒蛋多士,黑松露夠哂香,炒蛋又夠滑👍🏻厚多士亦夠脆👍🏻火腿絲鮑魚片公仔麵,雖然普通,但湯底、公仔麵質素絕不hea場!我們還叫了西多士,熱辣辣,配上波波冰鎮奶茶,一流,不過覺得波波奶茶,如果茶味再濃一點會更好。我們二人食,最後仲加了芝士焗肉醬意粉,肉醬汁夠多,唔會怕唔夠汁,除了意粉仲可以轉飯,轉飯未試過,有機會都會一試!整體不錯,價錢比普通茶餐廳貴一點點,值得一試!
呢間老爺冰室一入到去
「點解咁似老鳳冰室既?」
我們二人食,最後仲加了芝士焗肉醬意粉,
整體不錯,價錢比普通茶餐廳貴一點點,值得一試!
2019-02-23 414 浏览
行街行到攰攰地見到呢間裝修幾得意嘅茶記,牆上掛畫勁有feel。老爺冰室,試下咩料子先一睇,本menu都算用心製作,有design得黎一啲都唔hea。朋友就要法蘭西多士,我就揀左黑松露炒蛋多士。五點半左右,又唔算太多人,坐得頗舒服,腳仔軟靜靜地休息下係唔錯~西多士炸得穌脆,裡面係花生醬夾心,配上牛油同糖漿,好好食,下午茶邪惡之選之一OH MY GODNESSSSSS!!!!!黑松露炒蛋多士,一黎到俾佢嘅黑松露嚇親仲以為menu嘅相係”圖片只供參考”,但事實係同張相一模一樣,超多黑松露未食已經聞到濃濃黑松露香,炒蛋滑身嫩口,配上黑松露及微焦多士,蛋香松露香吸左係多士表面,冇影響多士鬆脆口感,以後自己食緊高級high tea。性價比超高!行開深水埗,又想食啲輕食,呢間老爺冰店係唔錯嘅選擇
老爺冰室,試下咩料子先

西多士炸得穌脆,裡面係花生醬夾心,
配上牛油同糖漿,好好食,下午茶邪惡之選之一

OH MY GODNESSSSSS!!!!!
黑松露炒蛋多士,一黎到俾佢嘅黑松露嚇親
仲以為menu嘅相係”圖片只供參考”,但
事實係同張相一模一樣,超多黑松露

行開深水埗,又想食啲輕食,呢間老爺冰店係唔錯嘅選擇
2019-01-26 588 浏览
去鴨寮街買完旅行用嘅電話卡,經過呢間老爺冰室(其實之前都經過好多次,可惜未有時間幫襯)於是入去試吓!打著懷舊的門面,裝修設計都像六七十年代的舊電影時代,眼睛都逗留在這些裝飾設計數分鐘😍餐牌上面寫着,帶我們走進時光隧道,餐廳方面也播放着一些懷舊的歌曲,整體都覺得幾得意,好有心思👍🏻黑松露炒蛋多士,黑松露的份量多的驚人,散發着濃烈的黑松露香氣,可惜炒蛋方面個人來說感覺比較濕,如果稍為乾身一點就會更加理想😅多士亦能夠做到外脆內軟,整體感覺不錯👍🏻朋友叫了這個腸烚蛋多士,腸仔有點像台灣街頭的脆皮腸一樣,外皮是脆卜卜的,都幾得意🤗回鍋肉湯麵和沙嗲牛肉公仔麵,也是地地道道的港式文化😍
回鍋肉湯麵和沙嗲牛肉公仔麵,也是地地道道的港式文化😍