老掌櫃東北菜館 (奧運)📍:大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖🚗:奧運地鐵C1出口 步行5分鐘📞:+852 2572-8366💲:~HKD150/head for dinnerFood quality✔️:北京填鴨 (半隻)、拔絲蘋果👌🏼:熱豆漿、大葱羊肉餡餅總結:😋一間有成三間分店嘅熱門東北菜館 大角咀分店都好大間 但閒日夜晚一直人流不斷 滿座嘅狀態 深受街坊歡迎👏🏼😋幾乎枱枱人都點嘅北京填鴨 睇餐牌時見$168有半隻已經覺得好抵 一上枱出乎我意料地好靚仔 切片嘅鴨份量多 切得好均勻 青瓜🥒京葱條 十幾塊薄身嘅麵皮全部另上 蘸埋蠔油 好食 😋拔絲蘋果係典型京式胡同嘅食物 原理同冰糖葫蘆差唔多 一上枱仲畀埋碗凍水要即刻過冷河 快速冷卻形成外層脆脆嘅拔絲 食落真係好家鄉feel 味道唔係好好食但係回憶嘅舊味道👅🤔大葱羊肉餡餅🫓熱辣辣上枱 一撕開肉汁已經流出嚟 羊肉味重但一啲都唔羶 如果改京葱應該更清新啲 另外至少要叫2件 對我哋呢啲2人行唔太友善🥲🤔豆漿就正常 豆味唔多但勝在無渣同抵飲👍🏼🤔整體食物味道唔係出眾但勝在性價比高 難怪咁多人幫襯 以呢個價錢味道係合格餘多多 好食
老掌櫃東北菜館 (奧運)
📍:大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
🚗:奧運地鐵C1出口 步行5分鐘
📞:+852 2572-8366
💲:~HKD150/head for dinner

Food quality
✔️:北京填鴨 (半隻)、拔絲蘋果
👌🏼:熱豆漿、大葱羊肉餡餅

總結:

🤔豆漿就正常 豆味唔多但勝在無渣同抵飲👍🏼

🤔因為太旺嘅關係 雖然大間但都坐得好逼 食嘢途中係完全聽到哂隔離枱嘅話題 尷尬 非常嘈雜 又有員工不斷穿梭 好繁忙嘅感覺🙊

😨冷氣超凍 夏天嚟都有蚊滋 衞生可以再作改善 服務就員工太忙理解嘅 冇收加一但茶介$5/位都算還可接受🫡

• 北京填鴨
  • 拔絲蘋果
3天前 0 浏览
呢度特色係食東北菜同上海菜,位置就坐得比較迫,枱同枱之間嘅距離都幾近。😊坐底先知北京填鴨已經賣晒,真係好可惜~ 我哋揀咗另外幾款款招牌菜,第一款係砂鍋雲吞雞,用咗半隻砂鍋雞煮咗一鍋濃郁嘅湯底,湯底入味,雲吞都彈牙,而且份量都好多,可以同3-4個朋友一齊share🍲另外一道菜係蔥爆牛肉,就係將嫩牛肉同蔥一齊爆炒。牛肉質地嫩滑,加埋蔥嘅香味,配白飯食一流!🥩 最後一款係炸銀絲卷,佢係一款小食,炸到外脆內軟,點少少煉奶,作為最後一道甜食結尾🍮

餐廳平日都滿坐,人多一定要訂位。我好彩得兩個人,咁啱有細枱埋單唔洗等咁耐🙈菜品款式豐富,份量都幾大,兩個人叫兩至三樣菜就好夠食🫣值得一贊的是餅皮分量很足夠,不會發生到後面沒有餅皮包片皮鴨的問題👍🏻填鴨全皮的位置夠香夠脆🌟可惜全皮的部分不多🥲大部分是多肉少皮,雖然也香~但阿婆更想吃全是脆皮的片皮鴨🙈這雲吞雞嚇到我了😂半只的量也太大鍋了🔥雞湯有很香的雞肉雞油味道,也有金華火腿的咸香♥️雲吞是全肉的,肉餡調味也剛好👍🏻那半只雞的肉也不會很柴,阿婆表示滿意🌟宮保雞丁有麻辣香味,有點微酸,蠻下飯的👍🏻醬汁稍微稠了一點🙂如果可以沒那麼稠的話,應該會更清爽好吃。炒飯味道很香很濃🔥米飯粒粒分明,料很多♥️炒得清爽不油膩👍🏻如果沒有青豆更好了🤣

2024-05-30
用餐时段
砂窩雲吞雞
  • 北京填鴨(半隻)
  • 東北農家炒飯
  • 砂鍋雲吞雞
2024-05-28 0 浏览
山長水遠,嚟到大角咀同朋友慶祝生日北京填鴨(半隻)(跟一份摩摩皮約2 0塊)$168喺香港好少用呢個價錢食到咁大份既北京填鴨新鮮熱辣燒出嚟好香脆可口。酸辣湯麵$52大大碗好足料,好有口感。韭菜豬肉水餃$50(10粒)我覺得呢個水餃,以呢個價錢超級抵食水餃好多肉汁好Juice。平日夜晚都好多客人去食,環境闊落坐得幾舒服所以一定做足準備,要記得book定位。老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
山長水遠,嚟到大角咀同朋友慶祝生日

北京填鴨(半隻)(跟一份摩摩皮約2 0塊)$168
喺香港好少用呢個價錢食到咁大份既北京填鴨
新鮮熱辣燒出嚟好香脆可口。

酸辣湯麵$52
大大碗好足料,好有口感。

韭菜豬肉水餃$50(10粒)
我覺得呢個水餃,以呢個價錢超級抵食
水餃好多肉汁好Juice。

平日夜晚都好多客人去食,環境闊落坐得幾舒服
所以一定做足準備,要記得book定位。

老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
  • 北京填鴨
2024-05-19 109 浏览
之前吃過兩次,覺得這間食物大份抵食,今晚9點半才到,不幸地已經沒有了北京田鴨。點了糖醋魚塊、醉雞、酸辣湯面及豆漿。糖醋魚塊大份,醉雞肉質鮮嫩,酸辣湯面的面很多,但酸辣湯的味道可以再濃一些及多一些湯
2024-05-18
2024-05-17 96 浏览
街坊介紹在奧運站附近開了一間東北菜館,價錢夠平,質素很好,而且一定要試佢地的北京填鴨。😋北京填鴨半隻 $168份量很多,鴨子皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,配埋青瓜、大蔥及甜醬,為整道菜增加了層次感,香氣四溢,值得一試!😋韭菜豬肉餃 $50外形飽滿,餡料扎實,肉質細嫩,配上味濃的的韭菜,為餃子增添了獨特的味道,每一口都帶來滿滿的肉汁,令人回味無窮。😋清炒萵荀 $78萵荀新鮮翠綠,非常爽口,美味又有營養,清爽又開胃。
😋北京填鴨半隻 $168
😋韭菜豬肉餃 $50
😋清炒萵荀 $78
萵荀新鮮翠綠,非常爽口,美味又有營養,清爽又開胃。
2024-05-12 99 浏览
喺出面望落去見到地方闊落 同埋都多小朋友一家大細過嚟 睇個Menu其實一啲都唔貴半隻北京填鴨只係$168我最鍾意北京填鴨皮同埋肉連一齊 出面好多剩係得個皮 少少肉都唔俾 食落去就會好留 但今次加埋肉口感一流,同埋啲皮又薄,可以包晒成碟,正之後叫咗個炸排骨擔擔麵 好鍾意呢種東北風味嘅辣味 以為你仲未返大陸先搵到原來喺香港都有 少少麻好惹味 而家排骨好厚肉 好酥脆最後叫多個拔絲蘋果 其實呢碟嘢整落好花功夫 同埋要趁熱食 比多一碗清水 拔施表皮一落水即刻變脆 咬落去入邊係蘋果 食落去又甜又有蘋果香 香港好多店舖呢個餸製作麻煩都唔整
喺出面望落去見到地方闊落 同埋都多小朋友一家大細過嚟

睇個Menu其實一啲都唔貴
半隻北京填鴨只係$168

2024-04-27 340 浏览
之前喺荃灣都食過一次,味道真係幾好,同埋好多人排隊!今次嚟到利奧坊再食,依然係非常之爆滿~餐廳性價比高,我地叫咗五樣餸,都只係三百零蚊🤪食到捧住個肚出嚟!北京填鴨($168)鴨肉肥瘦均勻,鴨皮脆卜卜!片得都幾薄估唔到半隻嘅份量都咁多,兩至三人食係非常足夠~摩摩皮薄身,放上青瓜、大蔥,點埋醬料一啖咬落去,超有層次感,仲減輕左油膩感蕃茄蛋拉麵($52)湯底係蕃茄蛋湯,裏面仲有少量蔬菜同豬肉拉麵彈牙,好好味🤤紅油抄手($50)有十粒大大隻,餡料份量十足~紅油調味加蒜蓉,夠香但唔會好辣!雞絲粉皮($68)普普通通😂粉皮彈牙,雞絲份量都多~不過麻醬味道太濃,不過不失高力豆沙($26/2)好鍾意嘅甜品之一👍🏻高力豆沙大大嚿,質感鬆軟,入面d豆沙夠多唔好睇佢糖粉好似好多咁,食落唔會太甜
之前喺荃灣都食過一次,味道真係幾好,同埋好多人排隊!
今次嚟到利奧坊再食,依然係非常之爆滿~
餐廳性價比高,我地叫咗五樣餸,都只係三百零蚊🤪
食到捧住個肚出嚟!

北京填鴨($168)
鴨肉肥瘦均勻,鴨皮脆卜卜!片得都幾薄
估唔到半隻嘅份量都咁多,兩至三人食係非常足夠~
摩摩皮薄身,放上青瓜、大蔥,
點埋醬料一啖咬落去,超有層次感,仲減輕左油膩感

蕃茄蛋拉麵($52)
湯底係蕃茄蛋湯,裏面仲有少量蔬菜同豬肉
拉麵彈牙,好好味🤤

紅油抄手($50)
有十粒大大隻,餡料份量十足~
紅油調味加蒜蓉,夠香但唔會好辣!

雞絲粉皮($68)

高力豆沙($26/2)
好鍾意嘅甜品之一👍🏻
高力豆沙大大嚿,質感鬆軟,入面d豆沙夠多
唔好睇佢糖粉好似好多咁,食落唔會太甜
2024-04-15 416 浏览
🍽️抵食高質家鄉菜😋-係大角咀附近返工嘅朋友仔呢晚話約食飯👀 所以㨂咗間佢平日team lunch好鍾意去嘅好抵食專食北京填鴨嘅中菜館🦆-🐥砂窩雲吞雞 $148/半隻因為當晚朋友話要戒口所以冇得食鴨 所以我地轉戰咗另一個出名嘅項目 砂窩雲吞雞😝 一大窩熱辣辣夠哂氣氛😙 佢個半隻雞都唔細 煲完肉質都仲係幾嫩 一推夠可以同骨分開😜 雲吞大大粒都有好多隻 皮薄饀多😎 最正係佢嘅雞味煲哂入去湯底到 飲落好清甜😋-🥟韭菜豬肉餃 $50 (轉煎底+$8)另一個招牌係佢嘅餃子 做咗功課知道佢係行皮比較厚身嘅流派 所以更適合煎嚟食😎 果然冇㨂錯 佢煎完 外皮係焦香嘅金黃色 內饀扎實之餘好多汁 同小籠包有得揮😂 大家記住唔會心急 如果唔係就會好似我地咁差啲淥親🤪-🐄秘製牛奔麵 $52朋友話佢lunch食過牛奔麵都唔錯 係樸實無華嘅comfort food好味道😆 果然冇介紹錯 佢湯底濃得嚟唔會死鹹或者好油膩 佢唔係啲好fancy好有變化嘅湯頭 但係就非常平實穩陣信得過嘅果款味道😂 牛肉同牛根都煮到幾淋 都幾出色😍-🍎拔絲蘋果 $78最後見到甜品竟然有買少見少嘅拔絲甜品當然唔可以錯過啦🤣 上碟嘅時候熱辣辣
🍽️抵食高質家鄉菜😋
🐥砂窩雲吞雞 $148/半隻
砂窩雲吞雞

🥟韭菜豬肉餃 $50 (轉煎底+$8)
韭菜豬肉餃

🐄秘製牛奔麵 $52
秘製牛奔麵

🍎拔絲蘋果 $78
最後見到甜品竟然有買少見少嘅拔絲甜品當然唔可以錯過啦🤣 上碟嘅時候熱辣辣 糖漿包袱住蘋果 透過同空氣或凍水接觸而冷卻形成外層脆脆嘅拔絲 配上本身好多汁酸酸甜甜嘅蘋果 中和番個甜度 好玩又好食🤩
拔絲蘋果

📍老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
韭菜豬肉餃
秘製牛奔麵
拔絲蘋果
  • 砂鍋雲吞雞
之前已經聽朋友講話大角咀有間東北菜館入面既北京填鴨好好食,晚晚都有好多人排隊同預約;咁鍾意食填鴨嘅我又點可以錯過,梗係要過去試吓喇🤣我地食左:👉🏻✨北京填鴨(半隻)✨ $168店內招牌之一既北京填鴨當然係唔少得❣️我哋只系叫左半隻,已經好夠飽;鴨肉肥瘦均勻,鴨皮燒到脆卜卜!每塊都有皮有肉,仲片得幾薄添👍🏻餑餑皮較薄身,放上青瓜🥒大蔥連沾上醬料嘅鴨肉包埋,一啖咬落去,超有層次感,仲唔會覺得好油膩,的確系幾正😋✨京燒羊肉✨ $138孜然粉同羊肉一向都係Perfect match。羊肉🐑好夠腍,唔臊唔嚡啱啱好,惹味之餘又香口🤞🏻✨高力豆沙✨ $13/1個高力豆沙係我妹幾鍾意嘅甜品之-❤️呢度嘅高力豆沙大大嚿,入面d豆沙又夠多,沾上糖粉,質感鬆軟又唔會太甜,正😋✨拔絲蘋果✨ $78上枱嘅時候店員就提醒我哋要將d拔絲蘋果放入涷水「過冷河」,過程幾好玩😆過完冷河之後,包裹住蘋果既糖漿即時變到脆脆哋,食落外脆內軟,口感都幾得意😎既有糖嘅甜味又有蘋果嘅微酸,超好味😋餐廳食物幾高質⭐️價錢亦唔貴😍餸菜仲大大碟添,係多人聚餐嘅好地方👏🏻

我地食左:👉🏻

✨北京填鴨(半隻)✨ $168

✨京燒羊肉✨ $138

✨高力豆沙✨ $13/1個

✨拔絲蘋果✨ $78

2024-04-13 240 浏览
這是我第二次來到這間餐廳,這間餐廳便宜又好吃,我們兩個人吃了很多,埋單先至$312。唯一美中不足嘅就係每次嚟都好多人,經常需要等位,上菜時間也比較慢。我沒有在其他時間來過,每次也是週末晚上,或者其他時間會比較少人。我們叫了:北京填鴨(半隻)(跟一份摩摩皮約20塊)Beijing Roast Duck (Half)$168(我們兩個人叫了半隻北京填鴨, 份量大,足夠三人吃)地三鮮$78Fried Potato, Capsicum & Eggplant(炒菜很有鑊氣,配合特別的醬汁一起炒很惹味)高力豆沙(2件) Deep Fried Egg White Ball $26(新鮮炸起的豆沙波,外面包着糖,裏面包着紅豆餡,十分好吃)豆漿(凍)Soybean Milk$ 10白飯Rice$10茶位 (兩人)Tea (2 person)$10

北京填鴨(半隻)(跟一份摩摩皮約20塊)
Beijing Roast Duck (Half)
(我們兩個人叫了半隻北京填鴨, 份量大,足夠三人吃)

地三鮮
(炒菜很有鑊氣,配合特別的醬汁一起炒很惹味)

(新鮮炸起的豆沙波,外面包着糖,裏面包着紅豆餡,十分好吃)

豆漿(凍)
Soybean Milk

白飯
Rice

茶位 (兩人)
Tea (2 person)
2024-04-12
2024-04-03 353 浏览
✨大角咀·老掌櫃東北菜✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹朋友帶我試新野,去到門口見到好多人排隊,不過都好快入座☺️我地嗌左鮮蝦肉餃配全蛋麵,啖啖肉又飽肚😋糖糟魚片是高分之作,攞左撈麵一流!小食叫左海蜇同豆沙鍋餅,好爽脆,好香脆🤤🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨大角咀·老掌櫃東北菜✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
朋友帶我試新野,去到門口見到好多人排隊,不過都好快入座☺️
我地嗌左鮮蝦肉餃配全蛋麵,啖啖肉又飽肚😋
糖糟魚片是高分之作,攞左撈麵一流!
小食叫左海蜇同豆沙鍋餅,好爽脆,好香脆🤤
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-04-02 251 浏览
I used to work in Tai Kok Tsui and dined at Lao Zhang Gui from time to time because of the large portions and cheap prices. Happened to be around that area and realized they have already moved to a way bigger shop.◆白菜豬肉餃 Pork & Cabbage DumplingsServed with black vinegar and spicy bean sauce. Balanced amount of meat and veggies. Smooth wrapper. Juicy filling.◆秘製杭州骨 Hangzhou Style RibsServed right after ordering. Appetizing sweet and vinegary sauce. Loads of bite size ribs with onion, fried potato

◆秘製杭州骨 Hangzhou Style Ribs
Served right after ordering. Appetizing sweet and vinegary sauce. Loads of bite size ribs with onion, fried potato cubes and pineapple.

◆乾煸四季豆 Fried Beans w/ Minced Meat
Stir-fried beans mixed with savory minced pork. Full of wok hay. Enough for 3-4 people to share.

The restaurant was already fully seated at around 7pm on a weekday so it's recommended to make a reservation in advance. Would also like to try other signature dishes like Peking duck and lamb dumplings.
2024-03-28 333 浏览
呢間片皮鴨真係有水準第一次食就係大角咀呢間就算佢荃灣/元朗有分店都會特登去大角咀食搬左舖👍🏻環境舒服好多👍🏻比起之前舖頭更乾淨兩個人食午餐北京填鴨(半隻)$168鴨片得好薄👍🏻好脆口👍🏻唔會好多肥油肉都好嫩滑午餐 煎肉三鮮10隻 $50+$8轉煎餃 跟咗杯凍豆漿加$5本身對佢嘅煎餃冇乜期望但係嚟到又見到唔會油冧冧好脆口,餡料都好足👍🏻裏面有韭菜、鮮蝦同埋豬肉午餐 老壇酸菜魚 $58 都係跟咗杯凍豆漿加$5一人午餐黎講都幾大碗👍🏻裏面有薯粉同埋酸菜薯粉唔會爛蓉蓉好彈牙煮到啱啱好👍🏻另外跟餐加喊2個小食麻辣豬耳 跟餐+$20呢款豬耳係千層豬耳我自己勁鍾意食千層豬耳比起普通豬耳耳更有口感👍🏻呢個麻辣都幾辣,幾好食👍🏻水晶肴肉 跟餐+$23水晶滑捋捋,同平時食開嘅一樣黎完一碟又一碟四周圍嘅人望住我哋食嘅兩個人午餐食咁多😂我都覺得自己好誇張😂唔好掛住打卡📸記得食得晒先好嗌呀🤭
呢間片皮鴨真係有水準

午餐 煎肉三鮮10隻 $50
+$8轉煎餃 跟咗杯凍豆漿加$5
本身對佢嘅煎餃冇乜期望
但係嚟到又見到唔會油冧冧
好脆口,餡料都好足👍🏻
裏面有韭菜、鮮蝦同埋豬肉

午餐 老壇酸菜魚 $58

麻辣豬耳 跟餐+$20
呢款豬耳係千層豬耳
我自己勁鍾意食千層豬耳
比起普通豬耳耳更有口感👍🏻
呢個麻辣都幾辣,幾好食👍🏻

水晶肴肉 跟餐+$23
水晶滑捋捋,同平時食開嘅一樣

黎完一碟又一碟

麻辣千層豬耳
水晶肴肉
肉三鮮煎餃
老壇酸菜魚
  • 北京填鴨(半隻)
  • 酸菜魚
2024-03-24 322 浏览
大角咀一間人氣東北菜館,每晚7點過後🕖,必定大排長龍🚶‍♂️🚶‍♂️🚶‍♂️,點解咁犀利?係因為佢價錢夠平,而且質素唔差,百幾蚊食到半隻片皮鴨🦆,仲要冇加一,你係邊度搵😍?店舖面積算大,但座位亦多,所以空間比較狹窄,加上樓底唔高,所以都幾嘈🥲。北京填鴨半隻 $168半隻鴨份🦆量足,皮薄肉厚油脂略少,啖啖肉肉味香濃,配埋青瓜🥒、大蔥及甜醬一齊食,配搭簡單又好味,食完半隻鴨都飽咗六七成😅。鮮蝦魚肉餃(5隻) $33皮薄餡料飽滿🥰,餡料用蝦加魚做成滑,味道鮮甜,口感彈牙嫩滑😋。白菜豬肉餃(5隻) $24豬肉🐖同菜嘅比例啱啱好,味道鮮香有肉香味,同樣皮薄餡料飽滿😍。高力豆沙 $13 (2件起)即叫即炸熱辣辣,口感軟熟輕盈,味道香甜。凍豆漿每杯 $10豆味濃又唔太甜,凍凍地解渴又消膩。總括而言,3個字...勁抵食,仲要唔收加一,人均唔洗二百,一定可以飽住肚走。

北京填鴨半隻 $168

鮮蝦魚肉餃(5隻) $33

白菜豬肉餃(5隻) $24

高力豆沙 $13 (2件起)
即叫即炸熱辣辣,口感軟熟輕盈,味道香甜。

凍豆漿每杯 $10
豆味濃又唔太甜,凍凍地解渴又消膩。

2024-03-13
等候时间
5 分钟 (堂食)