2023-03-01 55 浏览
想食台灣菜,荃灣都唔少選擇,但最常幫襯始終係呢間,有時外賣有時堂食~🔘牛肉麻辣乾拌麵牛肉係牛展部位夠厚身,軟腍入味,麻辣汁都幾夠辣,試咗一條都覺得辣,朋友鍾意食辣,啱佢口味,有啲酸菜做配料平衡返個辣味~🔘炸雞排便當平時嗌外賣都會食呢個,雞扒超大塊炸得好酥脆,偏薄身嘅雞扒肉質唔會鞋,便當仲跟兩款配菜加蛋加一款涼菜,有啲蔬菜食下營養均衡d,今日係西蘭花、三色椒炒薯仔同涼拌芽菜~🔘蜂蜜檸檬愛玉台灣夜市最愛就係佢,甜度同冰度都有得揀,記得自己落單嘅時候remark,永遠都係食唔晒啲愛玉~🤣🔘花生撞奶茶非常特別嘅飲品,有啲花生粒粒,朋友話飲到少少花生醬嘅味道~

🔘牛肉麻辣乾拌麵

🔘炸雞排便當

🔘蜂蜜檸檬愛玉

🔘花生撞奶茶
非常特別嘅飲品,有啲花生粒粒,朋友話飲到少少花生醬嘅味道~

2023-02-28 902 浏览
餐廳:老厝邊地區:荃灣地址:荃灣大壩街25號地舖日期:22/2/2023時間:20:00人數:2人 等位: 0mins 價錢: $233最近台灣通關後瘋狂見到朋友仔去台灣🙈見到都心癢癢😭,可惜短時間內冇假去所以唯有搵台灣嘢解下愁,係IG見唔少人推介佢一於收工沖去試一試😋🌟香噴噴炸雞排便當$70🌟超大塊雞排😳份量大到食唔晒啲飯🙈雞排醃製過帶有鹹甜滋味,肉質鮮嫩有咬感,不會乾柴、油膩,仲有附3款配菜同滷蛋,呢個便當絕對令你食到超滿足😆🌟台式炸醬麵$46🌟食落炸醬既肉燥係肉肥瘦既搭配,這樣既肉燥比較不會乾!食落會覺得炸醬有少少微甜😋,把麵配上肉燥同豆乾一起放入口中,
再配上脆口既青瓜絲,好好食~🤗🌟🌟🌟薯餅起司蛋餅$36🌟🌟🌟其實睇到個名都係可想像嘅味道,感覺唔錯但唔會有太大嘅驚喜,但完全錯晒😱整個口腔都被薯餅既香氣環繞,太好吃了吧!再加上芝士簡直冇得彈🥹🥹🌟塔香鹹酥雞$39🌟一擺上桌香氣四溢🤩鹹香撲鼻,每一塊鹹酥雞都金黃酥脆🤤咬落鮮嫩多汁,加上九層塔既香氣,讓人愛不釋手😍🌟古早味冬瓜茶$18🌟清甜解渴,配搭雞排一齊食岩岩好😋🌟蜂蜜檸檬愛玉$24🌟同台灣夜市飲到既一模一樣👍酸酸甜甜、愛玉都好
餐廳:老厝邊
等位: 0mins
價錢: $233

🌟香噴噴炸雞排便當$70🌟

🌟台式炸醬麵$46🌟
再配上脆口既青瓜絲,好好食~🤗

🌟🌟🌟薯餅起司蛋餅$36🌟🌟🌟

🌟塔香鹹酥雞$39🌟

🌟古早味冬瓜茶$18🌟
清甜解渴,配搭雞排一齊食岩岩好😋

🌟蜂蜜檸檬愛玉$24🌟
同台灣夜市飲到既一模一樣👍酸酸甜甜、愛玉都好多,愛玉口感Q軟滑順,喝一口就停不下來😆

真心好食到一出店門就WhatsApp住荃灣既朋友仔要黎食😂😂
  • 薯餅起司蛋餅
荃灣廣場對面不乏各式各的餐廳而這間台灣古早味餐廳是我一直很想試的既然未有假期可以去台灣一轉剛好不用等位當然要立即入去重溫一下台灣的味道😌老厝邊是台語「老鄰居」的意思店舖裝修是走台灣眷村風餐具亦是簡單老台灣風格🍚滷肉飯(大) $42滷肉肥瘦參半剛剛好滿滿的滷肉粒撈勻在整個飯十分有誠意♥︎不像其他餐廳般在白飯上加一些滷肉就算味道亦貼近印象中在台灣吃到的滷肉飯四十元左右有這個份量和質素真的很不錯🧆海陸炸物拼盤 $80平時餐廳七八十元的拼盤份量都是少少的這個拼盤上枱時令我十分驚喜它這個份量好像誓要令我吃到喉嚨痛似的🫣有鹽酥雞, 花枝丸, 甜不辣, 魷魚鬚, 四季豆和粟米鬚每款都有四至六件🫢炸物乾身脆香惹味炸粉薄身剛剛好真是很好吃亦很抵食👍🏻🥚芝士肉鬆蛋餅 $40幾年前去台灣吃蛋餅的回憶回來了這個味道真的很好♥︎餐廳還有不少其他蛋餅款式可以選擇下次可能會試試香蔥牛肉或芋泥味😗🧋珍珠黑糖鮮奶 $28比其他台式飲品店的黑糖和茶味都偏淡不過由於其他食物的味道都偏濃喝着這個味道較淡的奶茶亦還可整體來說食物味道不錯性價比亦算高可以Encore哦~除了荃灣外, 大角咀也有分店大家可以一試~💪🏻
荃灣廣場對面不乏各式各的餐廳

🧆海陸炸物拼盤 $80
平時餐廳七八十元的拼盤份量都是少少的
這個拼盤上枱時令我十分驚喜
它這個份量好像誓要令我吃到喉嚨痛似的🫣
有鹽酥雞, 花枝丸, 甜不辣, 魷魚鬚, 四季豆和粟米鬚
每款都有四至六件🫢

不過由於其他食物的味道都偏濃
喝着這個味道較淡的奶茶亦還可

整體來說食物味道不錯
性價比亦算高
可以Encore哦~

除了荃灣外, 大角咀也有分店
大家可以一試~💪🏻
2023-02-24 84 浏览
收工約咗朋友喺荃灣食晚飯,佢話想食台灣嘢,我就推介左呢間抵食又多選擇嘅台菜俾佢😊❤️酸甜糖醋雞便當酸酸甜甜係我最愛既口味😚啲雞新鮮炸起,皮脆肉嫩,搭配咁開胃既汁同口感煙韌嘅台灣米,正!🤤伴碟仲有辣炒粉絲加半隻滷水蛋等等,抵!👏🏻⭐️招牌牛三寶紅燒湯麵牛筋同牛肉都夠淋👍湯底幾濃郁,飲完唔會太口渴😀麵條略嫌淋咗啲唔算彈牙~❤️椰果蜂蜜檸檬加愛玉(微冰微甜)蜂蜜加檸檬味道清爽👍本身有椰果,我哋另外加咗愛玉,更加有口感😁⭐️燙青菜份量幾多,啱晒外食一族🙈

❤️酸甜糖醋雞便當

酸酸甜甜係我最愛既口味😚

伴碟仲有辣炒粉絲加半隻滷水蛋等等,抵!👏🏻

⭐️招牌牛三寶紅燒湯麵

牛筋同牛肉都夠淋👍
湯底幾濃郁,飲完唔會太口渴😀

麵條略嫌淋咗啲唔算彈牙~

❤️椰果蜂蜜檸檬加愛玉(微冰微甜)

蜂蜜加檸檬味道清爽👍
本身有椰果,我哋另外加咗愛玉,更加有口感😁

⭐️燙青菜

份量幾多,啱晒外食一族🙈
2023-02-24
  • 眷村紅燒牛三寶麵
  • 酸甜糖醋雞便當
2023-02-22 78 浏览
呢間台灣餐廳行復古路線!裝修都幾有懷舊風味,而且都幾有人氣!😋食物種類方面都幾多選擇!👍👍✨培根起司蛋餅熱辣辣即叫即整!邪惡嘅起司仲拉絲!✨肉鬆皮蛋豆腐超好食!皮蛋完全沒有拿喉!肉鬆皮蛋豆腐一啖食晒好滿足!✨炸雞排便當超級大塊,完全覆蓋飯面!而且都幾鬆脆同埋厚!而且紹菜份量都幾多,夠晒健康!正!✨紅燒豬手便當有四至五舊好滿足!肉類質地好諗!味道方面都幾入味,啖啖肉好正!配菜方面滷水蛋都幾入味!

食物種類方面都幾多選擇!👍👍
✨培根起司蛋餅

熱辣辣即叫即整!邪惡嘅起司仲拉絲!
✨肉鬆皮蛋豆腐

超好食!皮蛋完全沒有拿喉!肉鬆皮蛋豆腐一啖食晒好滿足!

炸雞排便當

超級大塊,完全覆蓋飯面!
而且都幾鬆脆同埋厚!而且紹菜份量都幾多,夠晒健康!正!
✨紅燒豬手便當

掛住台灣 但又未有得去旅行🧳不妨去「老厝邊」頂一頂癮先!份量大份!味道懷舊🤩✨酥炸排骨便當 ($64)便當一上枱個陣真係哇咗出聲!塊排骨成個手掌咁大塊🤩 咬落有肉汁一啲都唔乾,係好juicy😍 排骨面頭嘅椒鹽比得好足!食落好惹味😋✨起司肉鬆蛋餅 ($38)蛋餅一份切開六舊,舊舊都好飽滿!入面有滿滿嘅肉鬆😚 芝士做到拉斯效果,十分邪惡🤤 不過覺得芝士份量有啲少,如果再多啲就更正😎 側邊嘅醬咸咸甜甜,幾好味!食晒蛋餅仲攞啲醬黎點鹽酥雞同撈飯🤣✨塔香鹽酥雞($38)鹽酥雞一咬開,肉汁就出晒黎,做到外脆內多汁!每件都大大粒,淡淡肉,好滿足😆仲食到九層塔嘅香味👍🏻 如果椒鹽再多啲就好因為食落唔夠味🥹🧋珍珠熟成奶茶 ($25;中午套餐-$10)珍珠奶茶嗌咗少糖,微冰。奶同茶嘅比例啱啱好!飲得出茶嘅味道😆 珍珠做到煙韌,不過飲到最尾發現有一堆珍珠痴埋一齊 好難啜🥲🫶🏻份量好大!嗌咗一個便當,兩份小食,兩個人分享都夠晒飽🤰🏻如果同樣係細食嘅,都可以參考咁樣黎嗌😆———————————————————————🌼評分:5個🌕為滿分🫧味道:🌕🌕🌕🌕🌗🫧環境:🌕🌕🌕🌕🫧性價:🌕🌕🌕🌕🌖🫧回頭:🌕🌕🌕🌕🌗⏰限時

✨酥炸排骨便當 ($64)
酥炸排骨便當

✨起司肉鬆蛋餅 ($38)
起司肉鬆蛋餅

✨塔香鹽酥雞($38)
塔香鹽酥雞

🧋珍珠熟成奶茶 ($25;中午套餐-$10)
珍珠熟成奶茶

———————————————————————
🌼評分:5個🌕為滿分
🫧味道:🌕🌕🌕🌕🌗
🫧環境:🌕🌕🌕🌕
🫧性價:🌕🌕🌕🌕🌖
🫧回頭:🌕🌕🌕🌕🌗
⏰限時:60分鐘 (繁忙時段)
塔香鹽酥雞
珍珠熟成奶茶
  • 塔香鹹酥雞
2023-02-18 61 浏览
今晚係荃灣廣場睇完戲,就行過對面食晚餐,台灣仲未開關,未有得去台灣食,唯有係香港食住先,呢間餐廳有少少懷舊感覺,樓上仲有個閣樓仔。眷村牛肉麵、紅燒湯湯底夠哂濃郁,牛肉煮到好軟熟,麵條彈牙,食落好有口感。花雕醉雞呢款醉雞同平時食個D有少少唔同,雞係壓到一塊塊的,方便入口,酒味濃郁。炸甜不辣炸過既甜不辣有點似薯條,咬落煙韌,甜甜地又辣辣地,好惹味,好有台灣既感覺。珍珠奶茶奶味比較重,不過本人都鍾意偏愛奶味重D既,所以我覺得好飲。檸檬愛玉檸檬味香,愛玉夠Q彈。
眷村牛肉麵、紅燒湯
湯底夠哂濃郁,牛肉煮到好軟熟,麵條彈牙,食落好有口感。
炸甜不辣
珍珠奶茶
奶味比較重,不過本人都鍾意偏愛奶味重D既,所以我覺得好飲。
檸檬愛玉
檸檬味香,愛玉夠Q彈。
2023-02-17
2023-02-14 89 浏览
星期五晚睇戲前係附近快食,發現咗依間抵食又幾好食嘅台灣野!八點去到都要等一陣位,兩層都坐爆曬。首先叫咗個起司肉鬆蛋餅($40),嚟到嘅時候熱辣辣,入口脆脆地,咬落啖啖芝士同肉鬆,味道微鹹,個醬汁都係偏甜嘅!台式蒜片香腸($34),甜甜地又夠多汁,配蒜頭解左啲油膩塔香鹹酥雞($39),皮薄但肉好大塊,入口酥嫩,調味都足夠,唔會太鹹。滷肉飯($32),有大同細揀,呢個係細嘅,比較細食嘅話食呢個可能已經飽咗,因為都係啱啱好一碗飯,五花肉入口即化,個汁鹹鹹甜甜咁撈飯好正最後仲叫左抄手蔥油拌麵($58),抄手個餡料係豬肉加蝦,幾豐富,味道係微辣帶少少蔥油嘅香味。依間真係又平又幾好食!

台式蒜片香腸($34),甜甜地又夠多汁,配蒜頭解左啲油膩

依間真係又平又幾好食!
2023-02-14 83 浏览
荃灣呢間台式餐廳一直都人氣高企,今日放工經過就入咗嚟食。餐廳有2層,晚市時間坐滿人。餐牌有齊台式食物,價錢唔貴~塔香鹽酥雞,台菜必點小食,鹹鹹香香,炸粉唔厚,上菜時仍然保持熱辣辣!起司肉鬆蛋餅,餐廳推介菜之一,入面包咗好多餡料,芝士拉絲,加埋肉鬆甜甜地,仲有個蒜香醬汁,分外滋味!主食部分,滷肉飯(小),份量都唔少,同台式感覺相似,平時最怕出面啲餐廳肉燥飯當滷肉飯,呢度就真係正宗嘅台式滷肉飯,滷肉汁同白飯真係絕配,豬油香十足!半筋半肉麵,湯底係帶點甜嘅蘿蔔牛腩湯,唔會話好油膩,粗麵掛湯,牛筋好Q彈,牛肉厚身,滷得入面,性價比高!冬瓜茶,唔駛$20,甜度冇得揀,但比市面嘅正常得多!

冬瓜茶,唔駛$20,甜度冇得揀,但比市面嘅正常得多!
2023-02-05 133 浏览
📍老厝邊 👉🏻招牌—芋泥芝士肉鬆蛋餅🥞必食蛋餅,真心覺得老厝邊啲蛋餅真係高質。芋泥無額外加糖但有微微甜味,芝士好拉絲,餅皮煎到脆脆地咁,點埋個蒜蓉醬超好食😋👉🏻大滷肉飯🍛真係好大碗,足夠二人分享。滷肉同汁嘅份量都足夠,就咁望以為好重口味,但其實唔算太濃味所以都唔會好「漏」。👉🏻酥炸雞排又係必食,勁大塊又炸得夠酥脆,仲有肉汁,非常高質。👉🏻麻醬茄子每次都會食嘅小食~份量多、醬汁幾香,好味。
📍老厝邊

👉🏻招牌—芋泥芝士肉鬆蛋餅🥞

👉🏻大滷肉飯🍛

👉🏻酥炸雞
又係必食,勁大塊又炸得夠酥脆,仲有肉汁,非常高質。

👉🏻麻醬茄子
每次都會食嘅小食~份量多、醬汁幾香,好味。
2023-02-03 206 浏览
今次黎開荃灣,又想食台灣野,上網搵到呢間就黎左試下,由荃灣站行過去都行左大概10分鐘,係一間小店🤩 我哋大概兩點幾到,餐廳入面都坐滿曬人,我哋都等左有20分鐘🥹🥹1️⃣味道✨花雕醉雞呢道菜好香酒味,而且啲雞都唔老,配埋杞子成道菜就好養生🫣✨起司肉鬆蛋餅我哋一致覺得呢樣係最好食❗️身為起司同肉鬆控,真係覺得好perfect match! 而且佢嘅肉鬆唔會硬綁綁,非常推薦!✨肉鬆皮蛋豆腐呢道菜都好好食😋唔好睇皮蛋配豆腐好普通咁,配埋肉鬆先係精粹,而且個醬好正!✨塔香鹹酥雞一黎到嘅時候熱辣辣,但係炸皮太厚✨經典滷味拼盤呢個拼盤有齊豬耳、豬大腸、豆乾、海帶同滷蛋,份量好足,食完好飽🤤✨飲品珍珠鐵觀音奶茶:茶底有鐵觀音味,但係珍琳略硬愛玉芒果綠茶:呢杯係三杯入面最好飲嘅🤤叫左少甜覺得甜度就啱啱好,有好香芒果味,連埋愛玉好好飲椰果蜂蜜檸檬:叫左少甜都好甜🥹 2️⃣服務服務態度良好,就算我地坐耐左都唔會趕我地走3️⃣環境餐廳佈置精美舒適,牆上有唔同相,而且唔算迫🤩

1️⃣味道
✨花雕醉雞
呢道菜好香酒味,而且啲雞都唔老,配埋杞子成道菜就好養生🫣

✨起司肉鬆蛋餅

✨肉鬆皮蛋豆腐

✨塔香鹹酥雞
一黎到嘅時候熱辣辣,但係炸皮太厚

✨經典滷味拼盤

✨飲品
珍珠鐵觀音奶茶:茶底有鐵觀音味,但係珍琳略硬
椰果蜂蜜檸檬:叫左少甜都好甜🥹

2️⃣服務
服務態度良好,就算我地坐耐左都唔會趕我地走

3️⃣環境
餐廳佈置精美舒適,牆上有唔同相,而且唔算迫🤩

肉鬆皮蛋豆腐
經典滷味拼盤

肉鬆皮蛋豆腐
經典滷味拼盤
2023-02-01 169 浏览
「老厝邊」原來係台語老鄰居既意思,的確店如其名,裝修,菜式,價錢都好有親切感🥰,仲播埋台灣歌,真係帶你一秒返台灣。推薦指數:🐷🐷🐷半(5分滿分)(原因:性價比高)🥪超濃芋泥起司蛋餅 𝐇𝐊𝐃 42超多芋泥同芝士,餅皮煙韌又香脆,但呢種又咸又甜既味道,仲有一小碟甜酸醬,感覺有點怪怪的😅 揀其他味應該會夾好多🍗香噴噴炸雞排便當 𝐇𝐊𝐃 70炸雞排大舊到霸哂成個便當咁濟!炸得脆卜卜之餘仲保留到肉汁。驚喜既係側邊既節瓜、粉絲同芽菜都好好味,一d都唔頹🤣🍜眷村牛肉麵 𝐇𝐊𝐃 69牛肉煮得好稔,湯底偏清甜掛,重口味既我哋表示唔係我哋杯茶🥜花生撞奶茶 𝐇𝐊𝐃 32第一次飲花生味既奶茶,好得意🤩 花生味香濃,但神奇地唔膩,不錯!環境:行懷舊風味,坐位偏細,有個籃仔俾人放袋~

推薦指數:🐷🐷🐷半
(5分滿分)
(原因:性價比高)

🥪超濃芋泥起司蛋餅 𝐇𝐊𝐃 42
超濃芋泥起司蛋餅

🍗香噴噴炸雞排便當 𝐇𝐊𝐃 70
香噴噴炸雞排便當

🍜眷村牛肉麵 𝐇𝐊𝐃 69
眷村牛肉麵

牛肉煮得好稔,湯底偏清甜掛,重口味既我哋表示唔係我哋杯茶

🥜花生撞奶茶 𝐇𝐊𝐃 32
花生撞奶茶

環境:行懷舊風味,坐位偏細,有個籃仔俾人放袋~

2023-01-29
香噴噴炸雞排便當
花生撞奶茶
  • 香香酥炸雞排便當
2023-01-30 107 浏览
平時都成日返工食台灣野好多時候D 味道都麻麻d 炸雞唔係太咸就唔脆今次我叫左2種炸雞一個係塔香鹹酥雞另一個係甜酸炸雞食得出2隻炸雞係同一舊醃肉佢同其他台灣餐廳一樣 唔會因為唔同味道 用唔同方法醃雞肉但同其他台灣餐廳唔同係佢唔會是旦淋d 醬上去而係會幫你撈好 呢點食得出佢有用心做而且炸雞肉好滑 一咬落去見到仲有油出炸得岩岩好又脆但為一我覺得唔好就係個酸甜雞太甜食完食其他野都無味蛋餅個味就一般 肉鬆加芝士咁嘅味 無特別不過要快食 凍左d 芝士痴埋就無咁正面線我食左一匙羹 評價唔到
平時都成日返工食台灣野

珍珠奶抹茶
甜酸雞飯
大腸米線(小)
2023-01-30 1359 浏览
//< 老厝邊 >呢間台灣菜係荃灣同大角咀都有😆小編平日晚市去都滿座~————————————- 起司肉鬆蛋餅 $38 -唔知係咪放左陣所以無拉絲效果🥲 蛋皮煙韌,餡料份量正常~ 小編非常喜愛所配既汁!少少鹹甜,好夾🤤🤤————————————- 滷肉乾拌麵 $40 -滷肉肥瘦參半,幾好食😆拌麵無咩特別,淋少少但係唔會太糊!主要睇大家想食飯定麵🤣————————————- 眷村牛肉麵 $60 -麵質Q彈,湯底濃郁得黎唔會過鹹~ 仲要加左酸菜,好正宗!牛肉厚切唔韌,再淋多少少會更好🤪整體不錯👍🏻————————————- 塔香鹹酥雞 $38 -雖然比較細粒但係唔乾唔油膩😀,調味適中,不會過鹹,正常發揮~————————————- 古早味冬瓜茶 $18 -小編唔鍾意飲冬瓜茶所以無試😛朋友話正常!————————————- 蜂蜜檸檬愛玉 $24 -小編叫左少甜少冰🧊都唔會好酸!有愛玉有咬口,酸酸甜甜超級開胃!🥰 喜歡喜歡💕————————————評分:7.3/10地址:荃灣大壩街25號地舖營業時間:11:30-22:00
< 老厝邊 >

呢間台灣菜係荃灣同大角咀都有😆小編平日晚市去都滿座~
- 起司肉鬆蛋餅 $38 -

- 滷肉乾拌麵 $40 -

- 眷村牛肉麵 $60 -

- 塔香鹹酥雞 $38 -

- 古早味冬瓜茶 $18 -
古早味冬瓜茶  &  蜂蜜檸檬愛玉

小編唔鍾意飲冬瓜茶所以無試😛朋友話正常!
- 蜂蜜檸檬愛玉 $24 -

評分:7.3/10
地址:荃灣大壩街25號地舖
營業時間:11:30-22:00
古早味冬瓜茶  &  蜂蜜檸檬愛玉
2023-01-22 167 浏览
朋友荃灣返工,介紹呢間食台灣嘢名「老厝邊」,老厝邊在台語的意思原來是「老鄰居」,份外親切。餐廳有懷舊風味,有幾幅寶島風光的掛牆畫,設樓上座位,佈置簡單舒服。午餐時段坐滿人,我們坐樓上。起司肉鬆蛋餅朋友推介必食。果然無介紹錯,超級好吃!蛋濃香,芝士多得可以拉絲,配上滿滿的肉鬆,絕配,簡單又好味。花調醉雞好開胃又美味的冷盤,花雕酒味香,雞大大件。大腸麵線唔錯,大腸是台灣夜市必吃小食,彈牙有蛟口。酥炸排骨便當新鮮炸起的巨型排骨,份量十足,而且好味唔會好油膩,還有半隻滷水蛋,茄子肉碎,還有青瓜,好豐富,全部都很好下飯。美食簡單但吃出滿滿幸福感。

花調醉雞
好開胃又美味的冷盤,花雕酒味香,雞大大件。

大腸麵線
唔錯,大腸是台灣夜市必吃小食,彈牙有蛟口。

酥炸排骨便當

美食簡單但吃出滿滿幸福感。