2008-05-31 26 浏览
阿女個偶像成日去食,應該都唔會差掛! 咁我地一行5人去試下啦, 雖然佢有d上海野食, 但係就唔好將佢同上海飯店比喎, 如果叫北京菜都好味d!醋頭海蜇, 涼拌小食, 海蜇好爽!京醬肉絲, 幾惹味,不過油多左d!酸辣湯, 麻麻地, 可能始終係北京菜師傅同上海菜師傅既做法問題!茴香豬肉餃, 味道特別!香椿炒蛋, 又係味道特別, 幾好架!孜然羊肉, 又係惹味野!阿女偶像推介, 拍黃瓜, 即係涼拌青瓜, 好爽脆!

醋頭海蜇, 涼拌小食, 海蜇好爽!
京醬肉絲, 幾惹味,不過油多左d!
茴香豬肉餃, 味道特別!
香椿炒蛋, 又係味道特別, 幾好架!
孜然羊肉, 又係惹味野!
阿女偶像推介, 拍黃瓜, 即係涼拌青瓜, 好爽脆!
  • 京醬肉絲
(非会员)
早幾個星期六,俾人book 滿晒,間晒房,得返兩細檯,下午我地hold 左一張,book 左6:30,但我地遲左5分鐘,之前有一檯walk-in (大陸客)未食完,另外的檯都俾人book 左,但遲我地三個字,他們早到,老細俾左我地張檯佢地先,佢地剛坐低,我地就到,老細好好人,俾返我地,先坐低果檯要等等walk-in 果檯大陸客走左先有檯,搞到我地鬼咁唔好意思。果晚間左兩個廳,原來一邊Paco 宴客,請左個國內明星(突然唔記得乜名)黎食野。我心諗,請埋明星黎,即係呢度真係好有水準啦。我地唔係第一次黎,但每次黎親銅鑼灣都會諗起呢度,因為真係好好味。拔絲香蕉,我地每次必食,但訂檯時講明預先order,因為鋪細少師傅,試過一次無訂到,佢地又多人,無得食~~不過唯一唔好,就係佢俾另一間房ge人吸煙,大陸人,唔食煙得唔得呀!?地方已經細,D煙吹出黎,頭都暈埋呀~~

2008-03-23 8 浏览
有吳京介紹既老北京, 梗係要去試下,有好多北京人去,想必係地道北京菜啦!服務雖無100分,但都有70分!已經去過幾次啦, 冷盤出色!由於本人唔食羊肉,上次朋友食過都贊好,不過肉質鞋左d!8大人2小朋友食十幾樣野都係9佰蚊,低食!尖椒皮蛋豆腐(咸左d), 北京蒜腸(好食), 麻辣粉皮(好食)涼拌三絲(重要人物話隆基好鍾意食), 茴香豬肉餃(有別於一般餃子)醬爆豬肉絲配薄餅(好食, 不過又係咸左d), 樁菜炒蛋(特別味道既炒蛋),老北京炒餅(係將d薄餅切條再用椰菜,肉絲炒既, 有d油膩)!炸湯圓(油左d), 豆沙餅(唔同上海舖既皮, 唔係好似pancake皮咁, 係好似薄餅皮咁,我鍾意), 拔絲香蕉(大路野)!仲有其他野, 好似酸辣湯(麻麻地), 香菇菜膽(好一般), 陽春麵(齋麵一碗)! 唔記得影相!

2007-12-04 22 浏览
聽朋友說這裡幾好,雖然地方細細,但環境幾服舒,所以便找了一日來試試。我們叫了北京燻雞(半隻)、老虎菜、孜然羊肉、糖醋魚片、韭菜盒子、白菜豬肉水餃(煮)、茼香豬肉水餃(煎)、上湯津白、老北京炒麵和湯丸。北京雞(半隻) - 雞肉雖然凍凍,但味道出色很入味、雞肉雖然不是很嫩滑,但也不至於韌,四個人叫半隻剛剛好,可以食多幾舊。老虎菜- 味道出色,可以一試。孜然羊肉- 味道幾香,可惜肉質太硬又韌,唔多吸引。糖醋魚片- 醬汁味太甜、魚肉沒有口感(魚肉質地的問題),不是這樣配合。韭菜盒子- 盒子煎得幾香,可惜皮太厚,韭菜餡份量又偏少,令味道大打折扣。白菜豬肉水餃(煮) - 外皮太厚,豬肉份量唔多,感覺只是好一般。茼香豬肉水餃(煎) - 煎的比煮的出色,最少多了一點口感和香味,而茼香的香氣也非常吸引。上湯津白- 清清淡淡的一味,煮得幾淋。老北京炒麵- 麵炒得幾香口,麵質也爽口。湯丸- 黑芝麻湯丸,沒有什麼特別,和買回家自已煮的沒有分別。冷盤比熱盤更出色,難道來這裡要主力食冷盤?價錢偏貴,食物水準一般。
老虎菜- 味道出色,可以一試。
孜然羊肉- 味道幾香,可惜肉質太硬又韌,唔多吸引。
上湯津白- 清清淡淡的一味,煮得幾淋。
老北京炒麵- 麵炒得幾香口,麵質也爽口。
北京雞、孜然羊肉
糖醋魚片、上湯津白、韭菜盒子、茼香豬肉水餃(煎)
老北京炒麵
2007-11-23 17 浏览
服務態度..好硬淨...句句頂到行...成日問我知唔知呢個"送"係乜....(我們叫了一個老虎菜)...你識招呼就應該解釋一下呢個"送"係乜..而唔係串我們..!有朋友想叫"素鵝".問阿姐有冇..個阿姐..又好串咁..我地係北京野..唔係上海野...(想問一句..北京菜真的沒有素鵝...咁我係泰豐樓食果碟係乜...! 請得上來呢間鋪段估對北京菜都有點印識..唔好當人唔識貨..叫了數個涼菜...份量不大.但適中..味道唔錯..!再來幾個熱盤....份量少我可憐..真係腸粉碟..!味道不外如事..!叫了兩客(各一打)水餃..味道可以...但上抬時已經'痴"埋一舊..同埋開始凍..証明擺左一輪先上抬.價錢每碟由四十幾到八十多不等..五六個人..七百幾八百蚊落樓..唔算貴...但唔知食過乜..來也空空,去也空空...還有由於係商業大廈關係洗手間設於鋪外樓梯口...衛生一般...滿地水積...

叫了數個涼菜...份量不大.但適中..味道唔錯..!

2007-11-20 6 浏览
由金百利舊鋪..到渣甸中心三(四)樓..到宜家六樓..都有幫襯過..一句講晒一蟹不如一蟹!上星期去試一行五人..食左七百幾蚊..講真唔可以叫貴但..我叫幾個冷盤..(真係唔錯)..熱盤就...先唔好講價錢..5x -- 8x 一碟叫平定貴...用腸粉碟黎上抬我都係第一次....!!! 好彩五個人..一碟之中..一人都夾都一注.多兩個就要打場交先有得食.!味道已經沒有太大驚喜....! 招呼就唔好講啦...個姐姐..有點串..(我當北方人風味)
由金百利舊鋪..到渣甸中心三(四)樓..到宜家六樓..都
有幫襯過..一句講晒一蟹不如一蟹!

夾都一注.多兩個就要打場交先有得食.!

味道已經沒有太大驚喜....! 招呼就唔好講啦...
個姐姐..有點串..(我當北方人風味)
2007-10-18 10 浏览
今日同同事去食lunch .. 食過大失所望.份量少.價錢好貴. d 野雪到冇味又涷..每一件野都係用醋"Yiu"到好酸.餃子o既皮好厚又唔夠熟. 同事話係呢個website 見到人推介先黎. 我見到竟然咁多好o既comment . 真係令我覺得好奇怪... 點都好. 阿蘇o個句"執左佢啦!!"
今日同同事去食lunch ..
食過大失所望.
份量少.價錢好貴. d 野雪到冇味又涷..
每一件野都係用醋"Yiu"到好酸.
餃子o既皮好厚又唔夠熟.

同事話係呢個website 見到人推介先黎.
我見到竟然咁多好o既comment .
真係令我覺得好奇怪...

點都好. 阿蘇o個句"執左佢啦!!"
2007-09-22 8 浏览
野食勁好食~ 宮保雞丁很有北京的味道, 但很合香港人的口味。not so spicy, 但很入味。土豆絲非常香脆可口又開胃。水餃餡料很多汁,味道很鮮。
野食勁好食~

土豆絲非常香脆可口又開胃。

水餃餡料很多汁,味道很鮮。

2007-07-31 7 浏览
炸醬面.. 好得意. 味道都ok回鍋肉.. 好香. 唔算太肥. 好惹味. 讚香片茶葉.. 好香. 食物比較膩. 飲荼可消滯. 幾好環境.. 燈光柔和. 環境清靜. 唔錯唔錯
炸醬面.. 好得意. 味道都ok

回鍋肉.. 好香. 唔算太肥. 好惹味. 讚

香片茶葉.. 好香. 食物比較膩. 飲荼可消滯. 幾好

環境.. 燈光柔和. 環境清靜. 唔錯唔錯
2007-07-16 3 浏览
星期日7:00 上到去,一檯客都無,?唔係呀嘛!?心裡好驚D野好差,但同伴早幾星期平日上去,full 晒喎....叫左水餃(可以雙并) - 好味蔥油餅- 淡左D,但係好脆辣子雞- 好味,唔係好似其他餐廳咁得D辣椒無雞,D雞好滑拔絲香蕉- 非常正!佢夠熱serve 出黎,D水又夠冰,所以可做到個糖皮好脆,裡面仲好熱。仲有,個拔絲係要自已動手架,佢唔會幫你整埋,好玩~~其他食過窩打老道(唔掂)<豪x?>、TST 雲陽閣(唔差,算好)、泰豐樓(唔掂)。呢間真係最正!!下次再試!下次仲要留肚食高力香蕉豆沙,睇下係咪都係咁正!我地坐左一陣,分別有兩檯國語人黎,所以我諗呢度係正宗北京菜先吸引到佢地.....會再黎^^
星期日7:00 上到去,一檯客都無,

叫左水餃(可以雙并) - 好味
蔥油餅- 淡左D,但係好脆
辣子雞- 好味,唔係好似其他餐廳咁得D辣椒無雞,D雞好滑
下次仲要留肚食高力香蕉豆沙,睇下係咪都係咁正!

會再黎^^

2007-06-25 17 浏览
finally found an authentic beijing restaurant in hong kong, really very difficult to find a good restaurant here. i am very picky about food that's why i'm generally very disappointed about the new style beijing/ shanghai restaurants in hk - they are all hongkong-ized - put a lot of soya sauce, A LOT OF ADDITIVES, not spicy, bad seasoning and without much onion/garlic/vinegar.u can see that the owner of this restaurant puts heard into it - decor (even the air conditioning is not terribly hk-stan

u can see that the owner of this restaurant puts heard into it - decor (even the air conditioning is not terribly hk-standard-strong), all the dishes are nice.

if you have stayed in beijing and like its 家常菜, u will find this again in this restaurant

recommended
2007-05-14
5月12日晚,(上8樓後都第1次來)姐夫請食飯,1行6人叫:1)拍黃瓜-都脆口,配埋鎮江醋同生蒜蓉,酸度和辛辣度適中,不錯2)上湯津白-有d蝦仔,紅蘿蔔同草菇同炒-津白好嫩又甜-只可惜小d3)蔥爆羊肉-羊肉切成薄片,同洋蔥絲+大蒜絲炒,羊肉都有d"so"味,好惹味,有鑊氣,味濃小小,不過可能是北京菜的特色,good4)羊肉餃-大約有10多隻,皮好似比以前薄-有羊味,不俗5)香芹豬肉餃-有芹菜的香,所以喜歡這個多d6)老北京炒餅-將烤餅切條同大量椰菜絲,有d肉絲炒-都是重味,但好食7)糖醋黃魚-外表都炸得乾身,但裡面魚肉太濕潤,所以唔脆口-跟大量鎮江醋獻,內有d粟米粒,紅蘿蔔粒等-普通8)高力豆沙-1碟6粒,保持到水準,good9)豆沙餅-非見慣的炸形式,是煎的做法-個皮帶小煙-個人對豆沙餅的物體1般-本來後加了北京鹵麵,但漏單,最後唔想等,cancel了-另以現金結賬(2張hkd500),但奇怪唔夠錢找比我-環境比之前在下面優雅d

1)拍黃瓜
-都脆口,配埋鎮江醋同生蒜蓉,酸度和辛辣度適中,不錯

2)上湯津白
-有d蝦仔,紅蘿蔔同草菇同炒
-津白好嫩又甜
-只可惜小d

3)蔥爆羊肉

4)羊肉餃
-大約有10多隻,皮好似比以前薄
-有羊味,不俗

5)香芹豬肉餃
-有芹菜的香,所以喜歡這個多d

6)老北京炒餅
-將烤餅切條同大量椰菜絲,有d肉絲炒
-都是重味,但好食

7)糖醋黃魚
-外表都炸得乾身,但裡面魚肉太濕潤,所以唔脆口
-跟大量鎮江醋獻,內有d粟米粒,紅蘿蔔粒等
-普通

8)高力豆沙
-1碟6粒,保持到水準,good

9)豆沙餅
-非見慣的炸形式,是煎的做法
-個皮帶小煙
-個人對豆沙餅的物體1般

-本來後加了北京鹵麵,但漏單,最後唔想等,cancel了
-另以現金結賬(2張hkd500),但奇怪唔夠錢找比我
-環境比之前在下面優雅d
2007-03-02 8 浏览
大惡男推介的店, 想必有其過人之處。這天老北京掌廚的是北京老鄉, 一吃就知道。甫坐下即食兩口拍黃瓜, 黃瓜應該是南方貨色, 雖爽脆卻沒有北方黃瓜的香味, 但也沒辦法吧。尤幸芝麻醬和鎮江醋及大蒜混得出色, 也算是很地道的風味涼菜。打開菜譜, 許多熟悉的家常小菜名, 不是名菜但令人懷念。點了火爆兩樣, 豬肉大蔥餡餅, 麻辣肚絲, 蔥爆羊肉和拔絲蘋果。豬肉餅很有有風味, 沒有香港人常讚的"很juicy" 感覺, 但卻很"老北京"。火爆兩樣很香, 腰花切得細緻, 加上三椒和筍絲味道不錯。對麻辣肚絲和蔥爆羊肉卻有點失望。肚絲只是so so, 羊肉沒有很濃很辣的京蔥味, 猜想是迎合香港人口味? 羊肉也不很羶----雖然香港人對不羶的羊肉很讚, 但其實北方人吃羊肉就是為了那股羶味。拔絲蘋果拔不出很多絲, 猜想是因為材料是水果的關係, 如果是拔絲蕃薯會更甜更好。回應大惡男說的, 北方人很愛吃豬內臟, 有一味"炒肝" 是京人必吃的早餐項目, 外形像碗仔翅, 味道卻不是人人受得住, 材料有大腸, 腰和肝, 配以大量蒜粒, 以生粉煮成糊的一碗啡色東西。這晚一共有四枱客人, 兩枱是北方人, 兩枱是香港人。食物
大惡男推介的店, 想必有其過人之處。
這天老北京掌廚的是北京老鄉, 一吃就知道。

這晚一共有四枱客人, 兩枱是北方人, 兩枱是香港人。

食物普通, 但"風味"二字足已令我再次光顧。
2007-03-02 1 浏览
沒有烤鴨的餐牌,打開盡是家常菜,「大豐收」、「心里美」、「糖伴番茄」...老朋友都返齊來。友人未到,就先點了一客拍黃瓜,醋的酸味、生蒜的辣味、麻醬的甜味都混在一起,只欠黃瓜的清香(記得地道的黃瓜是清香十足),友人說是老家的風味,辛酸的味道非本地人接受得到。說到京菜,不敢亂來,就交由友人安排,爆腰花.豬潤、麻辣肚絲、蔥爆羊肉,本來打算叫羊肉餃但見可以外賣,就轉了一客豬肉餡餅。開年又少不得飲番杯,又順手叫了支二鍋頭,又是北京地道酒,又是五十六度...之後,新年快樂,又咁乾了三、四杯...先來的是麻辣肚絲,不麻不辣,食味一般,用來阻酒又不算差,起碼用了半盒紙巾(汗)。而豬肉餡餅,皮是軟熟而厚身,餡是豬肉加入大蔥,滲著微甜的醬汁鬆軟而juicy,絕對是個人所愛的口味,友人說是婆婆做的地道家鄉口味。飲著傾著,談起吃,又說個沒完沒了,竟然聽到熟識的一段說話:「呢間餐廳有兩味做得出色的,其它菜式就麻麻,但都值得去試試」,自然的拿起杯,乾!爆腰花的味道是對版,亦帶地道住家風味,去腥的步驟做得好,腰花開了幾刀,爆得爽口無腥味,又聽起友人說,年幼時在北京每朝的早餐是豬雜煮的糊(帶欠汁的豬雜),再加上爆肚,

爆腰花的味道是對版,亦帶地道住家風味,去腥的步驟做得好,腰花開了幾刀,爆得爽口無腥味,又聽起友人說,年幼時在北京每朝的早餐是豬雜煮的糊(帶欠汁的豬雜),再加上爆肚,那份腥羶味大概就是老北京的味道。

最後的爆羊肉,濕而吃不到京蔥的味道,嫩滑而吸收不到蔥味的爆羊肉,感覺極為奇怪,友人笑說,自家做的爆羊肉都做到爆的乾焦效果,此品大概是迎合市場口味吧?

半醉下與友人續談京菜,似有說不完的故事,這裡賣的,非登大雅之堂的佳餚,卻充滿著住家風味,來試試幾味小菜.餡餅.麵食,該不會失望的。

P.S友人作東,謝!(410/2位)

京味:

2006-05-04 39 浏览
九人菜式如下;1. 醬牛肉$55: 似平時食的牛展,不過個汁唔同,好有蒜味.2. 小籠包10隻$50: 普通野.3. 白菜豬肉水餃12隻$38: 幾好啦,又夠大隻.4. 大葸羊肉水餃12隻$38: 幾有羊味.唔食羊的應該頂唔到.5. 葸爆羊肉$68: OK啦6. 酥炸小黃魚(8條配家常餅1份)$88: 魚好食,不太油.7. 清炒蝦仁$88: 蝦算幾大隻啦.8. 燒二冬$55: 其實係冬菇及荀.9. 老北京炒餅$58: 好似抄麵咁,係一條條的麵條.10. 炒拉麵$55: 普通野.11. 什錦炒飯$55: 普通野.12. 茄子鹵麵$38: 一大碗,茄子切粒及其他配菜,清清地,算好食啦.13. 拔絲香蕉$50: 大約二隻香蕉倒啦.幾大碟架.14. 高力香蕉$55: 好似比較小地方食到,一碟有六大嚿,D蛋白好香.
九人菜式如下;
2. 小籠包10隻$50: 普通野.
3. 白菜豬肉水餃12隻$38: 幾好啦,又夠大隻.
5. 葸爆羊肉$68: OK啦
7. 清炒蝦仁$88: 蝦算幾大隻啦.
8. 燒二冬$55: 其實係冬菇及荀.
9. 老北京炒餅$58: 好似抄麵咁,係一條條的麵條.
10. 炒拉麵$55: 普通野.
11. 什錦炒飯$55: 普通野.
13. 拔絲香蕉$50: 大約二隻香蕉倒啦.幾大碟架.