2006-08-18 12 浏览
同scm去了這間吃lunch~^^order了清炖雞拉麵+小籠包拉麵好彈牙,,最鍾意就係食到麵頭=]個雞湯超香! 好好味的說~~而小籠包就比可惡的人一人食晒四隻>:[我一隻都試唔倒! 佢仲話好好味..哼!!下次返來再試!=p
同scm去了這間吃lunch~^^
order了清炖雞拉麵[個名差唔多啦..唔記得了XD]+小籠包

拉麵好彈牙,,最鍾意就係食到麵頭=]
個雞湯超香! 好好味的說~~

而小籠包就比可惡的人一人食晒四隻>:[
我一隻都試唔倒! 佢仲話好好味..哼!!

下次返來再試!=p
(非会员)
2006-08-06 7 浏览
5/8晚上,我同D朋友9:45睇完戲,就去食找哩食啦,我看見翡翠的門口,就想起是一間出名的店,我吃了生煎包,小籠包,炸銀C卷,豆餅,蘿白C餅,上海炒拉面,醉雞.生煎包,正....多汁小籠包,都係正....但唔HOT上海炒拉面,即落單即煮,得....醉雞,唔好切太細最差的係炸C卷,可以等半小時,裡入了油,不知所為,還要切破外皮,失敗...蘿白C餅,油太多,不太酥,裡有D冷,唔熟????豆餅,大件好,但唔脆,好像未得一樣就給客.服務OK.炸的食物就KO...>.<
生煎包,正....多汁
小籠包,都係正....但唔HOT
上海炒拉面,即落單即煮,得....
醉雞,唔好切太細
蘿白C餅,油太多,不太酥,裡有D冷,唔熟????
豆餅,大件好,但唔脆,好像未得一樣就給客.
服務OK.炸的食物就KO...>.<
2K
2006-07-13 1 浏览
一條友食lunch 又唔想食西餐, 就0係呢度叫0左個五香牛肉拉麵+ 熱豆漿. 坐低2 分鐘就有得食... d 麵幾彈牙, 無鹼水味; 五香牛肉好腍, 味道甜甜0地好似廣東叉燒-_-" 正唔正宗我唔知, 不過個人覺得幾好食.熱豆漿太甜喇, 飲落亦唔似係自家磨的, $10 一杯唔抵飲.環境無乜特別; service 我覺得唔錯, 店員好有禮貌, 落單時竟然主動問我要唔要走蔥! XD坐我隔離有兩位外藉食客, 食小籠包食到呱呱叫, "oooh, the dumplings are really good!" 睇0黎下次要約埋朋友0黎試0下先得喇.

2006-07-10 1 浏览
2母女去完shopping就去此店食上海野...叫左一客小龍包- 唔夠熱皮亦好似厚左d, 無咩肉汁味.上海炒年糕- 成晚最正既...年糕煙"un"好正不過縑咸左少系...個小姐介紹既唔知咩菜名...係蛋皮包肉及紹菜..有d似點心既腐皮卷..不過好重蠔油汁唔太喜歡.最後我地仲叫多個雪菜拉面- 這味就比較清淡好好多...拉面都好彈牙幾有口感.不過其實佢地既菜式都一般
不過其實佢地既菜式都一般
2006-07-05 7 浏览
叫左4樣野, 菜肉雲吞麵, 小籠包, 窩貼, 生煎包.除左小籠包同鍋貼好食d之外,另兩樣野都普通咋.覺得貴左少少卡位坐得幾舒服, 下午3點幾黎食, 人唔多服務唔錯, 臨走時忘記帶走手袋, 職員立即提醒,好好人.埋單連貼士$120
叫左4樣野, 菜肉雲吞麵, 小籠包, 窩貼, 生煎包.

除左小籠包同鍋貼好食d之外,另兩樣野都普通咋.覺得貴左少少

卡位坐得幾舒服, 下午3點幾黎食, 人唔多
服務唔錯, 臨走時忘記帶走手袋, 職員立即提醒,好好人.

埋單連貼士$120
2006-07-03 6 浏览
之前話過唔黎ga ma,因為友人想食..咁就黎啦..service好0左d啦..d野食都係咁..不過試0左新野..有d驚喜喎.個牛展夾餅好食..佢好cute..係一碟牛展..每件牛上面有d汁..個汁係有d蔥同花生醬味的..個夾餅係蒸的...你拎一個夾餅,打開佢,放個牛展入去,夾好,一食..嘩..好好味呀!!!個牛展煮到arm arm好,冇根,唔太淋or un..個餅係新鮮蒸的..好好味啊...^^個醉雞就失色0左d..唔夠入味..
之前話過唔黎ga ma,因為友人想食..咁就黎啦..

個醉雞就失色0左d..唔夠入味..

2006-06-25 1 浏览
個晚我叫左個雞絲拉皮,一籠小籠包同一礏炒年糕。雞絲拉皮幾好食,夠凍,而且個醬d味調得唔錯,但係好細碟,成五十幾蚊!至於小籠包,我覺得普通,個皮係幾薄既,但未至於話好好食,而且咸左d~最後的炒年糕ok啦,意思係味道ok,但口感麻麻,d年榚一d都唔煙韌!兩個人,本身都包包地先叫噤少野食,都成百七蚊,如果要食包d,我建議叫d湯麵會較為包肚!
個晚我叫左個雞絲拉皮,一籠小籠包同一礏炒年糕。
最後的炒年糕ok啦,意思係味道ok,但口感麻麻,
d年榚一d都唔煙韌!
2006-06-10 3 浏览
友人話要補生日...好啦..補啦..嘩..唔知有冇搞錯..去jade小x包..佢俾我地坐低0左..跟住要我地起身..話我地仲有一個人未到..佢痴ga..明知我地未到齊又俾我地入去..又叫我地起身...咁我地話,咁叫0左野食先得唔得..都唔得喎..緊係唔食啦!!咁串!! 你咁多吉位都唔俾人坐,抵你冇生意啦!!!
友人話要補生日...

2006-06-06 15 浏览
去德福有事辦, 攪掂後11點半先單拖去食今日既"早餐"1. 擔擔麵麵身有口感, 但湯料的味道過酸及混亂, 花生醬味不足2. 小籠包有肉香, 汁又不會誇張地多, 夾唔穿經理好有禮貌, 侍應上菜收碟好有效率, 可能當時仍然少客食到一半仲拎個menu黎問我有冇野加, 好似想同我講食完快d走咁. 另外, 食具有漬要扣分
去德福有事辦, 攪掂後11點半先單拖去食今日既"早餐"

1. 擔擔麵
麵身有口感, 但湯料的味道過酸及混亂, 花生醬味不足

2. 小籠包
有肉香, 汁又不會誇張地多, 夾唔穿

經理好有禮貌, 侍應上菜收碟好有效率, 可能當時仍然少客
2006-05-27 3 浏览
二個人叫左:1.小籠包- juicy, 皮薄, 肉香2. 雞絲粉皮- 好細碟, 雞絲好幼同好少, 差點以為係青瓜絲粉皮, 麻醬過杰又唔夠香3.葱爆牛肉($58) - 睇價錢以為有番咁上下份量, 点知又係好細碟, 牛肉淋但無乜牛味, 葱香, 醬濃但油少少啦, 不過預左係咁既still feel hungry after the dinner, then we go to Ok to eat dessert - 香苧ice-cream~~~
二個人叫左:
1.小籠包- juicy, 皮薄, 肉香

2006-05-18 4 浏览
無論跟朋友或者男友,我都喜歡去吃上海菜,今晚和朋友到這裡飯聚, 由於fd己吃了晚飯,所以只點了小籠包和油菜芥蘭,兩杯豆漿!芥蘭好像硬了點,而小籠包依舊是保持水準, 夾落去都唔會穿,好正呀!

2006-05-09 3 浏览
兩個人叫咗1)五香牛肉拉麵-上海麵吾喺我杯茶,吾識評,只能講入得口吾難食,填肚吾成問题...而牛肉吾特別好食..普通。(2)菜肉雲吞湯-啲雲吞皮滑,大小適中,餡嘅菜/肉比例幾啱我口味。(3)蘿蔔絲酥餅-味道OK,但似乎太大件,食一件已經有少少濟。埋單$9X,吾算值。
兩個人叫咗:
(1)五香牛肉拉麵-上海麵吾喺我杯茶,吾識評,只能講入得口吾難食,填肚吾成問题...而牛肉吾特別好食..普通。
埋單$9X,吾算值。
2006-05-06 7 浏览
雖然我鍾意食上海菜, 而這間餐廳的食物又唔差, 但可惜家人唔係咁鍾意他們的服務. 因為每次你想坐多陣的時候, 啲侍應就會係你身邊出現, 收這個收那個. 好似同你講: 所以如果想同朋友一邊食飯一邊傾計. 咁你就會覺得傾得唔夠盡興. 食物水平以香港咁多間上海菜館嚟講都算係中上啦. 雖然冇咩撚手野. 但勝在分店水準可以保持同老店不分上下. 所以食得夠放心.
雖然我鍾意食上海菜, 而這間餐廳的食物又唔差, 但可惜家人唔係咁鍾意他們的服務. 因為每次你想坐多陣的時候, 啲侍應就會係你身邊出現, 收這個收那個. 好似同你講:[食完就走啦, 坐係度把托.] 所以如果想同朋友一邊食飯一邊傾計. 咁你就會覺得傾得唔夠盡興. 食物水平以香港咁多間上海菜館嚟講都算係中上啦. 雖然冇咩撚手野. 但勝在分店水準可以保持同老店不分上下. 所以食得夠放心.
2006-04-28 5 浏览
剛和女友看完舞出色,肚子餓扁了。一看表,九點多了。決定去試試他們的出品。原來還是挺多人的,兩個人坐四人位,濶落。兩個人點了五香牛肉面(女友的,因她不能吃辣),酸辣湯拉麵(都有點辣,我喜歡!),小籠和鮮肉鍋貼。上菜速度異常快,一晚可以做很多轉。小籠和鮮肉鍋貼有肉汁,不錯。不過鮮肉鍋貼好像是microwave番熱,不太好。小籠還可以,不過本人很懷念南翔的小籠包,真得很好吃。面我覺得太軟了,不過女友喜歡。甜品因爲太飽了,有機會再試。
原來還是挺多人的,兩個人坐四人位,濶落。

面我覺得太軟了,不過女友喜歡。
甜品因爲太飽了,有機會再試。
2006-04-07 15 浏览
晚上二個人再來吃上海菜, 叫左:1. 小籠包- very juicy, 皮不太厚也不易穿, 肉香汁足, 唔錯2. 生煎包- 不太油膩, 底幾脆, 包鬆軟, 但肉汁唔夠多3. 茶薰乳鴿- 很煙熏味, 茶味就唔多覺, 肉嫩皮薄而唔肥4. 炸醬拉麵- 麵都算ok, 不過唔辣wor, 炸醬料都可以5. 豆沙鍋餅- 唔夠脆, 豆沙唔夠多
晚上二個人再來吃上海菜, 叫左:
5. 豆沙鍋餅- 唔夠脆, 豆沙唔夠多