2010-02-24 20 浏览
好不容易來到星期三,和喵小姐到了銅記食頓晚飯。雖然財爺今天公佈了派錢方案,但在這個樓價高漲的年代,年青的我們也應該好好打算,減少支出,儲錢買樓,所以就黎左翠華LA!OPENRICE一搜,原來銅記翠華是入圍熱店,加上喵小姐的旨意,就決定了今日來這裏吃頓晚飯。一來的翠華,環境在茶餐廳中算是很不錯,燈光光猛,算是很乾淨。找了個卡位坐了下來,事前做足功課知道翠華的出名菜式,看了看餐牌立刻就叫餸了。奶油豬 (7.5/10): 果然不錯,面包很脆,加了忌廉牛奶,口感不錯。雪山奶皇包 (7.5/10): 這個六蚊的包成個拳頭咁大,看著喵小姐一路吃的時候一路雪花紛飛,娛樂性一流 味道還不錯。豬軟骨撈丁 (7.25/10): 和想像中不太一樣,總以為豬軟骨和豬頸肉是差不多的東西,失望=.="" 不過吃下也蠻好吃。不過沒大家描述中那麼好吃LA馳名豬軟骨米粉 (7.25/10): 喵小姐說這是很正常的一道菜。凍奶荼 (7.0/10): 也只是很正常的奶茶,冰很多=.=""埋單$100完有找,吃得很飽,真算是價廉物美,以後應該會多些和喵小姐一起在這類型的餐廳食晚餐,應該也是很不錯的體驗與回憶吧

味道還不錯。

• 雪山奶皇包
2010-01-23 24 浏览
一月十六日(星期六)同老公仔做完gym後,有時間,還未到電車party,於是走到翠華買新鮮出爐的麵包吃其實我們都想試試墨西哥奶皇包,可惜當時未出唯有吃菠蘿包呢皮很香脆,拍得著金華呢麵包都鬆軟!share一個做tea都已經很飽很滿足了!
一月十六日(星期六)

其實我們都想試試墨西哥奶皇包,可惜當時未出
唯有吃菠蘿包呢
皮很香脆,拍得著金華呢
麵包都鬆軟!
share一個做tea都已經很飽很滿足了!
2010-01-16
2009-12-27 11 浏览
平安夜,到處也是人~ 好擠迫呀~睇完戲都己經係9:15PM, 因為睇戲前食咗薄餅又飲咗珍珠奶茶,睇戲時又食咗爆谷... 所以事旦揾嘢食呀~其實唔食嘢都得, 但又覺得無嘢食好慘喎~ 結果去咗翠華食..我依舊叫菠菜蝦水餃, 男友原本食咖喱但後來見到人吔食扒餐,佢又想食喎~ 結果佢叫咗雜扒餐, 周打魚湯及O茶~唔知係咪好飽呢, 覺得水餃差咗...反而男友既周打魚湯,好足料,有蝦,有蜆,有蟹柳絲, 味道濃郁...好掂鐵扒餐都好大份呀~ 唔知係咪因為聖誕呢?男友既鐵扒餐份量比以往食既大份咗.... (感覺上...) 味道亦不錯....我們也食得很開心呀
平安夜,到處也是人~ 好擠迫呀~
睇戲時又食咗爆谷...
所以事旦揾嘢食呀~
結果佢叫咗雜扒餐, 周打魚湯及O茶~
唔知係咪好飽呢, 覺得水餃差咗...
鐵扒餐都好大份呀~ 唔知係咪因為聖誕呢?

我們也食得很開心呀
2009-12-24
庆祝纪念
圣诞节
2009-11-28 8 浏览
前幾日同朋友行cwb,肚餓餓地,於是就走左去試下果間出晒名的翠華..一入到去,服務唔錯,仲有卡位坐tim~我地2個人開始簡野食啦....我簡左個鹿兒島豬軟骨撈麵....好味~!不過嫌d醬少左d...跟住....再叫左個...好好味呀!!好似貴左d...我個fd叫左羊架, 格離個印度烤餅...都好好味呀!~總而言之, 對翠華既評價真係唔錯...!好味,態度都唔錯,不過對於我黎講就貴左d,今次大概消費左$140蚊左右,,,
一入到去,服務唔錯,仲有卡位坐tim~
我地2個人開始簡野食啦....
跟住....再叫左個...好好味呀!!
好似貴左d...
我個fd叫左羊架, 格離個印度烤餅...都好好味呀!~

2009-11-25
$50 (其他)
  • 鹿兒島豬軟骨撈麵
  • 奶油豬
2009-11-24 41 浏览
5點幾去左翠華食個下午茶lee個時間都爆哂,仲要同其他人搭抬,真係好好生意同朋友都叫左奶油豬仔包奶油豬仔包 第一次食,好夠熱,外脆內軟,雖然同奶油多其實真係差唔多,但係別有一番風味會去再食
5點幾去左翠華食個下午茶

lee個時間都爆哂,仲要同其他人搭抬,真係好好生意

同朋友都叫左奶油豬仔包

會去再食
奶油豬仔包
2009-11-24
奶油豬仔包
2009-11-19 6 浏览
星期一同朋友二人嚟左呢度食晚飯,朋友話好想食蕃茄牛肉蛋飯,所以就嚟左,所以一定要叫蕃茄牛肉蛋飯,另外再叫多一樣咖喱牛腩跟烤餅.蕃茄牛肉蛋飯朋友話細碟左,以前好大碟的,但我都覺得好多料呀,勁多蕃茄,牛肉,好味呀,蕃茄切都四份一件,幾甜及好味,牛肉好入味好淋呀,好味呀.咖喱牛腩跟印度烤餅,都好大份呀,牛腩朋友話好辣,我覺得一般,都好淋好易入口呀,有些薯仔,好味呀,烤餅都好好味及都幾大塊呀.呢度8點未夠門口好多人等位啦,我地早到所以唔使等位,呢間餐廳係好味的,食物質素有保證呀.

2009-11-16
2009-11-11 17 浏览
周日十時來吃翠華早餐,感覺有如去左花市﹗多人到不得了,差少少仲要在門外排隊,人潮如鯽,睇真0的,絕大部份都係遊客。我估應該不少旅遊書內都有介紹翠華,所以不少遊客都冒名而來﹗又真係抵翠華咁出名,待應服務快上快落,有禮,仲有幾個國語大使招呼內地朋友﹔新鮮麵包蛋撻不停出爐,裝修又夠哂浮誇過癮,我係遊客來了解一下香港既茶記文化,都會來翠華試下﹗叫左個最簡單的鮑魚通粉早餐,包雙蛋及餐包。同工友都異口同聲說呢度個湯底做得唔會好鹹,好怕茶記整到個湯底鹹如鹽水,呢度的夠味不過火,食都食得開心0的﹗25蚊不會太貴,抵食,值得推介﹗
周日十時來吃翠華早餐,感覺有如去左花市﹗

我估應該不少旅遊書內都有介紹翠華,所以不少遊客都冒名而來﹗

叫左個最簡單的鮑魚通粉早餐,包雙蛋及餐包。

25蚊不會太貴,抵食,值得推介﹗
$25 (早餐)
2009-11-07 15 浏览
10-10-09同友人和友人的朋友到海洋公園玩完, 已經又累又餓又口渴又眼睏在cwb, 唔知食咩好的情況下, 我們去了翠華都唔知點解, 我地食野時已經係凌晨12:45左右, 間野都仲係咁多人我和友人為了稍填肚, 又不想吃太飽, 所以只叫了一個白汁雞凰意和凍檸茶份量偏少, 如果一個男仔當lunch食, 可能未必夠但都真係好食ge~友人的朋友叫了一個凍鎮波羅油, 個牛油真係冰鎮的很有趣, 加一個創意分比佢好似話呢一個食法都真係幾好食~等我下次都來食下先~
10-10-09

在cwb, 唔知食咩好的情況下, 我們去了翠華
份量偏少, 如果一個男仔當lunch食, 可能未必夠
但都真係好食ge~

友人的朋友叫了一個凍鎮波羅油, 個牛油真係冰鎮的
很有趣, 加一個創意分比佢
好似話呢一個食法都真係幾好食~
等我下次都來食下先~
個白汁
個意粉
2009-10-11
$26.5 (宵夜)
個白汁
個意粉
2009-10-26 6 浏览
雖然為左食早餐,專登早多半小時起床,但係很難得找到一位朋友時間夾到,經常可一起吃早餐. 一來可以試多幾間餐廳,二來又可以找朋友談談天~不過上次太興忘了寫"早餐團",所以今次一下子就跳到早餐團2.先來個鮑魚絲通粉,份量剛好,有鮑魚絲,就不用只吃火腿絲咁"寡".轉了炒蛋,不過很淡,是故意讓大家自己調味?....掛住傾計,一下子落得太多鹽了-_-........只好自己翻來翻去平衡一下.奶茶比較苦澀,雖然不是難飲,但不是我杯茶.選擇都幾多下,雖然未至於很特別,但覺得都算是賣點.除非很很很很好味的早餐,否則還是保持次次都試不同的餐廳(早餐),不過翠華其甚多選擇讓我這個想法有點動搖.

奶茶比較苦澀,雖然不是難飲,但不是我杯茶.

選擇都幾多下,雖然未至於很特別,但覺得都算是賣點.
選擇幾多,鮑魚絲並非吹水
$27 (早餐)
選擇幾多,鮑魚絲並非吹水
2009-10-15 6 浏览
之前食開米線想轉口味~又聽講d撈麵好食所叫左黎試下~一係唔叫一叫巴鬼火撈麵無咩醬點叫撈麵~然後我叫個待應加醬佢攞住碟360度睇灑再同我講有醬~我就同佢講我想加醬佢就話唔加得要加就要係叫果時講加醬講完就放低碟野走左去~我當堂呆左係到~到再食完一碟唔夠醬既撈麵埋單走人~我諗唔明前加同後加有咩分別~law~
之前食開米線想轉口味~又聽講d撈麵好食所叫左黎試下~
~
我諗唔明前加同後加有咩分別~law~
2009-10-02
$50 (宵夜)
2009-09-30 14 浏览
翠華係名牌茶餐廳, 而茶餐廳 = 快靚正, 係咪 ? 可惜 …今日上午10:20 (已經唔係peak hour), 我叫咗一個”歐陸早餐” (係set), 等咗5分鐘, 都未有任何野到, 但見周圍嘅人都在等, 所以安靜. 再等多5分鐘, 開始有野飲, 但坐我隔離果個, 遲過我到, 已經有面食. 於是我叫經理幫我跟一跟, 佢兩分鐘後同我講, 整緊. 已經係10:35, 我再問另外一個侍應, 佢又話整緊…… 我喺10:40, 起身同經理講, 我真係要走, 我遲到了. 於是佢親自走去厨房叫佢地即刻整, 我真係遲到, 所以我話, 真係唔要啦, 佢即刻叫厨房”唔駛整”, 並同我講, 你飲咗杯野喎, 比番HK$16啦. 坦白講, 佢同中環果間比, 真係冇得比, 我唔係叫珍羞百味, 我只係叫SET早餐, 玩咗20分鐘都未到, 大家如果真係要去呢間食, 要預多啲時間呀 !!!!再者, 個經理一句道歉都冇, 仲要收我杯野飲錢, 我條氣真係唔太順, 所以當企門口果個同我講, “下次再來”時, 我不禁好認真咁同佢講 “我以後都唔會再來” !!!!

2009-09-30
2009-09-26 4 浏览
飲完杯難飲的珍珠奶茶之後 (恕我得罪, 把口係咁衰), 要去翠華"洗一洗口"本想叫一杯凍檸茶就算, 但友人建議不如叫一個豬扒包食, 於是就兩份食一個啦! 見圖已經知道, 個包都幾得 一開為二, 豬扒鬆化, 肉味豐富, 個包夠脆, 中間仲有兩塊幾新鮮的生菜, 中和一下豬油的肥脷個包都幾好食, 飲完杯檸茶, 已經忘記了珍珠奶茶的味道
飲完杯難飲的珍珠奶茶之後 (恕我得罪, 把口係咁衰
), 要去翠華"洗一洗口"

個包都幾好食, 飲完杯檸茶, 已經忘記了珍珠奶茶的味道
2009-09-22 2 浏览
用金寶湯作汁底的烹調方法係菜記獨有的, 見就成日見啦, 今次就一於試下!因為從來都覺得好唔抵, 係翠華食仲要成50蚊個!令我更想試下係咪咁有料到!一碟白汁雞皇, 一碟飯或意粉分開上。白汁既味道唔係好濃, 奶味唔太重, 呢點係我最估唔到既!可以淡味D可以食多D, 所以食晒成碟都唔覺漏!料就淨係得雞肉同三色椒, 其實簡簡單單已經ok。雞肉有雞味, 整得唔似雪藏貨, 而且好嫩滑, 份量都不少。味道係不錯的, 但50蚊的確係貴左少少 ; 但份量夠, 一定夠飽!肚餓之下呢50蚊都算抵既!
因為從來都覺得好唔抵, 係翠華食仲要成50蚊個!
令我更想試下係咪咁有料到!

一碟白汁雞皇, 一碟飯或意粉分開上。
白汁既味道唔係好濃, 奶味唔太重, 呢點係我最估唔到既!
可以淡味D可以食多D, 所以食晒成碟都唔覺漏!
料就淨係得雞肉同三色椒, 其實簡簡單單已經ok。
雞肉有雞味, 整得唔似雪藏貨, 而且好嫩滑, 份量都不少。
肚餓之下呢50蚊都算抵既!

2009-09-18 13 浏览
是晚約11時光顧已沒有想要的沙嗲牛肉麵,所以要了日式鐵板豬排炒烏冬,來到時覺得賣相很美之餘,原來味道亦不錯的......另外亦叫了奶油豬及凍奶茶,翠華的奶油豬一直是我的至愛,香脆美味,而它的凍奶茶我是第一次試的,原來奶味很香濃的,非常喜愛!終於明白為什麼它那麼貴仍然那麼多人,它確有它的價值......
2009-09-17
2009-08-27 10 浏览
唸了一陣子也不知道食什麼好之際我們就去了翠華食晚餐丫叫咗個豬軟骨撈丁, 奶醬豬仔包, 雪山奶皇包豬軟骨撈丁($33) 好咸呀~ 我唸湯上好味d 囉奶醬豬$12, 好脆好好味呀, 好多醬, 超正呀~雪山奶皇包$6, 個包好味 , 好鬆, 奶皇饀又正又creamy ~~~ 下次食全包宴都得呀~
唸了一陣子也不知道食什麼好之際

我們就去了翠華食晚餐丫

叫咗個豬軟骨撈丁, 奶醬豬仔包, 雪山奶皇包

豬軟骨撈丁($33) 好咸呀~ 我唸湯上好味d 囉

奶醬豬$12, 好脆好好味呀, 好多醬, 超正呀~

下次食全包宴都得呀~

• 雪山奶皇包