2009-07-06 12 浏览
前幾天到佐敦上課, 一個人不知到那兒吃午飯,就乾脆選擇了上課地點樓下的翠華餐廳進餐.看了花多眼亂的menu良久, 都不知選甚麼才是好,橫豎我不肚餓, 所以就點了一個$22的豬扒包.等了一會兒, 熱騰騰的豬扒包就送到我面前.碟上有兩個直徑約8cm的豬扒包,每個包裡都有一塊豬扒, 並有一片菜葉和一些酸瓜.包烘得剛剛好, 香脆得來又沒有焦,豬扒有肉汁又鬆化, 不過size小得可憐.另一方面, 我覺得酸瓜太酸了, 差點把我噎住,如果酸度略為減少, 就更加好吃!整體來說, 這個豬扒包的水準不俗, 可以一試,不過售價偏貴呢!
前幾天到佐敦上課, 一個人不知到那兒吃午飯,
就乾脆選擇了上課地點樓下的翠華餐廳進餐.

看了花多眼亂的menu良久, 都不知選甚麼才是好,
橫豎我不肚餓, 所以就點了一個$22的豬扒包.

等了一會兒, 熱騰騰的豬扒包就送到我面前.
碟上有兩個直徑約8cm的豬扒包,
每個包裡都有一塊豬扒, 並有一片菜葉和一些酸瓜.
包烘得剛剛好, 香脆得來又沒有焦,
豬扒有肉汁又鬆化, 不過size小得可憐.
另一方面, 我覺得酸瓜太酸了, 差點把我噎住,
如果酸度略為減少, 就更加好吃!

整體來說, 這個豬扒包的水準不俗, 可以一試,
不過售價偏貴呢!
2009-07-02 10 浏览
來過白加士街的翠華許多次了,也到過其他的翠華(中環、油麻地等),但覺還是這間的水準保持得最好。加上餐廳內有很多卡位,以茶餐廳來說已十分舒適了。先多謝<七.一>大遊行,九龍少了很多人。跟家人到這間翠華吃下午茶,叫了碗魚蛋魚片河下午茶餐($30)、豬扒包餐($28)和一個常餐:香矛豬扒公仔麵配煎雙蛋及迷你牛油豬仔包($30),要了三杯凍飲:凍奶茶、凍鴛鴦和凍咖啡(全都叫了少甜)。先來飲品,凍鴛鴦和凍咖啡都好,少甜又夠大杯,只是凍鴦略嫌太多奶了(見圖)。而那杯凍奶茶就似乎少甜了兩次,比平日的凍奶茶更甜!魚蛋河跟以往一樣,有水準。魚湯沒甚麼味精口感、魚蛋及魚片都彈牙的、河粉又不會過熟,加少許辣油是真正的一絕。大熱天時吃熱辣辣的魚蛋粉有點兒那個,但幸好翠華的冷氣夠強(不要跟我說全球暖化)。常餐是第二次吃,今次的豬扒十分大塊,但公仔麵略嫌煮得太熟。煎雙蛋就很好,蛋不是太熟又不是太生,剛剛好。迷你牛油豬仔包很鬆軟、又熱,比大快活的做得更好。至於遲來了的豬扒包味道一般,但可能是因為之前那兩個食物已經把小弟的胃填得七七八八了。但份量亦十足,內有生菜、pickled cucumber (不知道中文名是甚麼

先多謝<七.一>大遊行,九龍少了很多人。

至於遲來了的豬扒包味道一般,但可能是因為之前那兩個食物已經把小弟的胃填得七七八八了。但份量亦十足,內有生菜、pickled cucumber (不知道中文名是甚麼)和甜芥末,豬扒還有肉汁流出來!

吃完後我們坐了至少30分鐘才走,普通廉價茶餐廳應該沒久就把我們這種人掃出門口了(笑)。貴價茶餐廳有貴價茶餐廳的好,廉價的也有廉價的好,在乎各下要甚麼的服務了。
咖啡(少甜) + 鴛鴦(少甜)
魚蛋河
2009-07-01
咖啡(少甜) + 鴛鴦(少甜)
魚蛋河
  • 以上文中沒提的奶油豬仔包,很好吃的噢,但會肥的(笑)
2009-06-26 6 浏览
偕同太太往例行body check之先,再次走到這兒吃個份量極豐的早餐....為了要再嚐她的奶油豬包,所以便放棄了一向吃開的鮑魚絲腿通,轉而吃碗沙爹牛麵。用的雖不是一丁麵,但弄得爽口彈牙,絕沒有過淰或過生的現象,出色;沙爹是一貫的夠濃,最難得的是牛肉沒有全然被化學品處理過,仍吃到有少許肉的texture,於茶記而言已是相當難能可貴.....奶油豬依舊烘得外脆內軟,牛油很香,更添美味在其他茶記的ABC早餐來說,牛油方包永遠只是配角,但在這裡,山雞卻變成鳳凰了....炒蛋雖未及澳牛的軟滑,但都不算過老,將之塗在奶油豬上,再滲些幼鹽或黑胡椒,一口咬下,比甚麼山珍海味還好吃呢....跟上次來不一樣的是,這次太太order的是所謂的"歐陸早餐" ---- 茄汁豆、煙肉、蛋及奶油豬一次過"晒冷",未吃已先飽了一半了茄汁豆是普通罐頭貨,無甚特別;煙肉一放便是四大片,每片也是大大份的,光是吃這已差不多投降了遺憾的是肉本身沒有全然的煎透,邊位未夠焦脆,中間的肥肉仍是腍腍的,很"漏";太座愛吃的是熟蛋,小弟只切了些蛋白來吃,很厚身且煎得帶脆,很不錯的功夫....是日棄茶走而取凍檸茶。冰下得太多,涼是夠凉了

.....

奶油豬依舊烘得外脆內軟,牛油很香,更添美味

....

是日棄茶走而取凍檸茶。冰下得太多,涼是夠凉了,但茶味卻是消失得無影無踪
....

價錢依然維持着中上的水平,但卻是物有所值的。與其糊裡糊塗到其他茶記花接近二十塊錢吃個極普通的餐,倒不如給多幾大洋來這裡了
....
$25 (早餐)
2009-06-23 46 浏览
上星期五,同阿媽去佐敦買野,買完之後揾地方食野。最後揀了出名價錢貴嘅茶記。被安排坐到最入,近乎無冷氣,食到一身汗!又被安排給一個trainee幫我地落單! 非常大矇,落單矇查查。要了一個午餐,同埋一個咖哩牛筋腩飯,share 食。午餐要了白汁龍利柳天使面。落單不久就送上。都是預先整定的。白汁奇少,最搞笑係有白汁之餘,仲有茄蓉醬白汁少到唔夠撈天使面。天使面份量適中,夠乾身。又唔會太淋喎,依然al dente,幾好。不過實在無汁,好似齋食天使面咁!龍利柳沾了面包糠攞去炸,原來應該是脆口的。不過上枱時已淋了!一點都唔脈。炸漿不算厚,但無味道。魚肉質地削,唔夠實淨。質素實在很一般!又話自己咖哩出名,咪又係名過其實!完全食唔出佢有咩咁特別,仲要收成四十幾蚊!真係唔抵食呀!咖哩得個辣字,完全無咖哩的香味。牛筋好食,入味且淋。不過牛腩勁鞋勁韌,唔得呀!出名貴價茶記,原來質素是這樣的!
上星期五,同阿媽去佐敦買野,買完之後揾地方食野。
最後揀了出名價錢貴嘅茶記。

被安排坐到最入,近乎無冷氣,食到一身汗!
又被安排給一個trainee幫我地落單!
非常大矇,落單矇查查。
要了一個午餐,同埋一個咖哩牛筋腩飯,share 食。

午餐要了白汁龍利柳天使面。
落單不久就送上。都是預先整定的。
白汁奇少,最搞笑係有白汁之餘,仲有茄蓉醬

白汁少到唔夠撈天使面。
天使面份量適中,夠乾身。
又唔會太淋喎,依然al dente,幾好。
不過實在無汁,好似齋食天使面咁!
龍利柳沾了面包糠攞去炸,原來應該是脆口的。
不過上枱時已淋了!一點都唔脈。炸漿不算厚,但無味道。
魚肉質地削,唔夠實淨。
質素實在很一般!

又話自己咖哩出名,咪又係名過其實!
完全食唔出佢有咩咁特別,仲要收成四十幾蚊!
真係唔抵食呀!
咖哩得個辣字,完全無咖哩的香味。
牛筋好食,入味且淋。
不過牛腩勁鞋勁韌,唔得呀!

出名貴價茶記,原來質素是這樣的!
白汁龍利柳天使面
咖哩牛筋腩飯
熱奶茶
熱奶茶
2009-06-23 2 浏览
兩個女仔食晚餐, 走去翠華食, donut 曾經講過翠華的湯粉, 特別係魚旦粉, 唔會差得過粉麵店, 可以信賴的我記得句咁既話, 所以order魚旦河一碗, 朋友就食干炒牛河! 魚旦河係好食架, 好鐘意件魚片, 一嚟爽, 二嚟好食, 今次仲好好彩係件魚角, 即係邊位第一塊, 最喜愛魚片的皮, 好食架呢! 沙魚骨湯底, 白雪雪得嚟有蔥同胡椒味, 好飲!干炒牛河好抵讚係無油, 牛肉片好大塊, 但係唔un, 炒埋韮黃落去, 好食朋友試埋杯新出的青翠利樂, 我飲一啖但味道唔係好啱我, 都係飲番凍檸茶

2009-05-19 19 浏览
翠華可算是一間我常常去的餐廳, 皆因佢有好多款食物可以比我揀之餘, 味道都唔錯 今日又同仔仔去食, 我地叫左一個馬來風味的咖哩雞飯, 好好食呀! 咖哩汁好香, 個味道唔係好重椰汁嗰種, 而係好似咖哩魚旦嗰種咖哩, 黃薑粉味重, 都幾辣呀, 要杯凍檸茶成杯飲哂先解辣, 但係好好食 仲有呀, 雞肉有兩件係雞脾, 而且雞肉已經入哂咖哩味, 仔仔就話舊薯仔先至係最好食, 因為已經全件薯仔都係咖哩味! 食咖哩, 翠華可以講係一個好好既選擇嚟
咖哩雞飯
2009-04-30 23 浏览
很久沒有跟太座坐定定吃早餐 (因她在早上不大喜太多東西)。難得是日在檢查之前要吃些東西打底,從巴士下車,正正旁邊就是這間一向被稱為"富貴茶記"的地方。因利乘便,就走進去吃一頓吧....招牌的鮑魚絲腿通自然是要叫的,連餐的還有一份煎雙蛋,應太座要求要了熟蛋,當然沒有問題啦另加沙嗲牛麵、炒蛋及奶油豬,這早餐的陣容真箇是夠鼎盛矣一如既往,鮑魚絲腿通依舊是很足料,鮑魚絲及火腿絲還是切得粗粗的;通粉雖不是用上小弟最愛的有坑貨色,但勝在淥得爽身彈牙,絕不是外頭那些爛pat pat的出品;湯底也並不過鹹。總括而言,是一份有水準的通粉....沙嗲雖只是隨手一pat放在麵上 (已被高山道源都冰室的出品寵壞了,沒辦法),但味本身是夠香濃的,拌着已經過冷河的一丁麵上,好吃;牛肉是經"化學"處理的產物,若閣下是像小弟般不喜吃的,可將之撥開一邊,大吃沙嗲汁麵可也.....熟蛋及炒蛋水準各有千秋 ---- 熟蛋邊位煎得微脆,蛋黃卻不算死實;炒蛋可能是下了牛奶處理的,吃落很香很滑,跟澳牛相比也不遑多讓....奶油豬是這裡的另一招牌。是日吃到的雖像焗得有些過燶,但包身仍是蠻鬆軟的。拌着半溶的牛油,好吃茶走挺香滑,茶味

另加沙嗲牛麵、炒蛋及奶油豬,這早餐的陣容真箇是夠鼎盛矣

.....

茶走挺香滑,茶味也恰好,有水準.....

這裡的早餐雖索價差不多成二十五大洋一份,但回想起來,還是貴得有些道理的.....
$25 (早餐)
2009-04-20 8 浏览
同仔仔周圍食, 食到落佐敦間翠華食下午茶, 仔仔同我講左好耐要食翠華個奶油豬仔包, 佢話每次經過門口見到幅相都流口水, 因為見相入面個豬仔包烘到燶燶地, 好似好好食咁 今次食左一碗魚旦河, 奶油豬, 凍檸茶同熱華田, 個奶油豬我同仔仔一人半邊, 咬落唔係好夠熱, 煉奶都唔係好夠, 不過個包幾鬆化, 味道ok啦, 仔仔食完有少少失望! 碗魚旦河幾好食, 河粉夠滑, 魚旦有彈性, 湯係白色的, 有好重胡椒味同蔥味; 飲品都有水準, 只係覺得凍檸茶比較多冰, 下次一定要小冰先得!
2009-04-13 6 浏览
唉......這是一星期前的早餐。剛趕得切十一時前食個早餐。星期日好多人好迫,要搭枱。選了鮑魚絲火腿通粉配炒蛋多士。炒蛋好滑,有點喜出望外。多士合格,就是一般貨色。鮑魚絲火腿通粉的鮑魚絲幾爽口(雖然我不肯定是否鮑魚絲),不過鹹了一點,而且湯太少。凍咖啡很好,有咖啡粉在上面,放久了還有濃濃的咖啡味。雖然比一般茶餐廳貴,不過我會再來。
唉......這是一星期前的早餐。

剛趕得切十一時前食個早餐。星期日好多人好迫,要搭枱。

凍咖啡很好,有咖啡粉在上面,放久了還有濃濃的咖啡味。

雖然比一般茶餐廳貴,不過我會再來。
2009-04-05
$30 (早餐)
  • 炒蛋
2009-04-08 2 浏览
放工步行去坐地鐵經這裡.感到餓求其搵d野食,入到去完全冇人招呼都係自己搵位.竟可坐四個人的較大卡位.但是等好耐都冇夥計來叫一個海南雞飯.一杯奶茶雞肉爽滑.可是凍.不大問題.還非常鮮味.幾滋味雞油飯唔香和暖.唉完全唔掂菜是灼完放得太久.又黃又唔熱絕對差跟餐湯無味找舊肉都無.又係失望最好飲係杯奶茶很滑好貴食左$65服務真係唔多得.但係都坐得舒服我對呢間餐廳全無好感, 下次唔會再去
放工步行去坐地鐵經這裡.感到餓求其搵d野食,
入到去完全冇人招呼
都係自己搵位.竟可坐四個人的較大卡位.
但是等好耐都冇夥計來
叫一個海南雞飯.一杯奶茶
雞肉爽滑.可是凍.不大問題.還非常鮮味.幾滋味
雞油飯唔香和暖.唉完全唔掂
菜是灼完放得太久.又黃又唔熱絕對差
跟餐湯無味找舊肉都無.又係失望
最好飲係杯奶茶很滑
好貴食左$65服務真係唔多得.但係都坐得舒服
我對呢間餐廳全無好感, 下次唔會再去
2009-02-03 27 浏览
31/1/2009 (星期六)今晚係佐敦個邊行街,本來想去白加士街的澳洲牛奶公司試下佢出名嘅蛋治,行到去見佢仲未開市,要到初七(明天)先開市,見到對面街的翠華餐廳,於是走去試下。我有做資料搜集,知道翠華的奶油豬好出名,所以叫咗一個($12)試下味,另外魚湯、魚蛋都出名,心多多樣樣都想試下,就叫一個乜都有的“自制魚四寶河”(有魚蛋、魚腐、魚春卷、墨魚丸)($28)。店內地方清潔,一般茶餐廳的格局,當然要搭枱啦,服務都算OK啦,樓上還有一層二樓,在門口有樓梯上去。終於等到聞名已久的奶油豬出場,個包摸上手仲熱熱地,咬落好脆,奶油好香口,正,非常正,Yummy,食落好有滿足感,不愧為人氣之選。講到價錢,$12一個奶油豬,認真貴,不過咁好食乜都抵番。話咁快“自制魚四寶河”就到,我係愛魚之人,第一啖梗係先試魚湯啦,魚湯係奶白色的,好好飲,飲落唔會口渴無味精,魚蛋彈牙,魚腐、魚春卷都唔錯。
31/1/2009 (星期六)
,見到對面街的翠華餐廳,於是走去試下。
,正,非常正,Yummy,食落好有滿足感,不愧為人氣之選。
講到價錢,$12一個奶油豬,認真貴,不過咁好食乜都抵番。
  • 奶油豬
2009-01-19 11 浏览
叫了個35蚊的香辣瑤柱炸醬撈麵,瑤柱當然不多,加起來都有細半粒,但是很硬,像還未過水,麵也較硬,像未煮熟,還是麵質差,主題的炸醬不倫不類,應是改良後的成果吧!都是那杯奶茶較像樣,雖然茶香不夠,但算滑!14蚊呀!
叫了個35蚊的香辣瑤柱炸醬撈麵,

瑤柱當然不多,加起來都有細半粒,

但是很硬,像還未過水,

麵也較硬,像未煮熟,還是麵質差,

主題的炸醬不倫不類,應是改良後的成果吧!

都是那杯奶茶較像樣,雖然茶香不夠,但算滑!14蚊呀!
2009-01-08 42 浏览
M & I don'oot really know the way around Jordan...we are so hungry by 8pm @__@ so here we are at Tsui Wah. I have Tsui Wah in san po kong, so i guess the food standard can't be that bad...let's have this... Veggie Soup* a lot of spicy oil floating on my soup* lots of veggie in the soup, a few pieces of meat* the colour looks ok, overall the soup is normal to good Mixed Grill* bacon, sausage, steak, pork chop, chicken wing...* i always enjoy the bacon and sausage, but it's a bit salty* the stea

Veggie Soup

Mixed Grill
* the steak is too soft, too much baking soda?
* pork chop is good, not too rough
* chicken wing, very good

hot milk tea
* strong tea going with creamy milk
* good choice of drink - can i sleep with such strong tea???
2009-01-07 23 浏览
一天午飯時間, 特地趕過來佐敦購買生財工具, 買完之後吃飯的時間已不多, 只好在附近匆匆找個地方吃點東西算了。行過翠華, 雖然擠滿人但竟然還有位給我, 一於就在這裡吃。依稀有印象, 在冰河世紀的時候, 是有個不知什麼蝦球豆腐麵賣的, 但看勻成個餐牌都找不到; 找來阿姐一問, 原來早已沒有得供應了也 (可想而知那是多久之前的事), 無奈只好點了碗近似冬蔭公蝦球米線($30 碗)。這個米線, 看樣子像是星馬菜的叻沙, 湯頭濃郁, 有點點的椰香味; 喝下去才感到有泰式的酸辣, 本來穿著厚大衣的我也感到熱辣辣, 全碗粉最好的部分。蝦球好像有四隻, 這個價錢我倒不會奢望店家會用新鮮蝦了, 不過也算大隻和爽口。米線一般地淋, 都說是湯比較好。另附菜一條, 聊備一格。由於吃了兩口米線已經熱/辣到汗流浹背, 又即刻點了這杯賣相相當吸引的「青翠利樂 」($18)。其實即是薄荷檸檬沙冰, 在一間 cafe 有得賣就不出奇, 但這是一家茶記呀! 所以來翠華吃東西, 不時都會有驚喜。基本上是一杯「些粉」思樂冰的樣子 - 但當然沒有上面那枝薄荷葉喇 - 我甚至打這枝薄荷「篤」入沙冰內, 增加冰涼感覺。沙冰有清甜

由於吃了兩口米線已經熱/辣到汗流浹背, 又即刻點了這杯賣相相當吸引的「青翠利樂 」($18)。其實即是薄荷檸檬沙冰, 在一間 cafe 有得賣就不出奇, 但這是一家茶記呀! 所以來翠華吃東西, 不時都會有驚喜。基本上是一杯「些粉」思樂冰的樣子 - 但當然沒有上面那枝薄荷葉喇 - 我甚至打這枝薄荷「篤」入沙冰內, 增加冰涼感覺。沙冰有清甜的檸檬味 (我覺得不算假), 還是混合了薄荷葉一起打成的! 非常的清涼好喝兼解辣。

二十分鐘不到就吃完, 又得趕回工作崗位。出來還是人頭湧湧的, 好在阿姐們也是快手一族, 完全發揮香港人有效率的長處。
冬蔭公蝦球米線
青翠利樂
青翠利樂
2009-01-07 13 浏览
$10牛油豬仔包:軟熟,幾香幾好味,但本人對硬包麻麻地,所以無咩咁覺,但不會太膩,這是值得一讚的!$30豬軟骨魚蛋河:豬軟骨都不少,味道還可以,都幾入味,但都有d肥野;而3粒魚蛋勁彈,河粉又滑,不錯的!魚湯的湯底味道不大,但尚可啦!人流真多,源源不絕!

人流真多,源源不絕!