2023-05-27 270 浏览
星期六食腰果糊…味道尚可,但姨姨的態度真的很差..其他分店的態度比較好,灣仔這間分店的意義態度真的很差劣….不會再有下次….假期不想受氣的話,大家想才想清楚幫襯與否

2023-05-14 282 浏览
食完飯去咗附近買糖水,呢一間糖水我哋都成日買,因為同一價錢同埋CP值都相當高 有好多唔同中式糖水嘅選擇,只係大概$20多少少!喺灣仔區嚟講,真係算好平 今日就叫咗個合桃糊,外賣拎返屋企食 合桃糊佢味道非常濃郁,食得出真材實料嘅味道,絕對唔係用粉去開!每一啖食落去都充滿着滿滿嘅合桃味 份量來講亦都唔會太少,一打開個外賣,都入得好滿,大大碗非常抵食!鍾意食芋圓或者湯圓嘅朋友仲可以加多$8額外加一份小食 有機會一定再幫襯
今日就叫咗個合桃糊,外賣拎返屋企食
有機會一定再幫襯
外卖自取
2023-04-16 317 浏览
同朋友係灣仔附近食完晚餐,見到翠苑就二話不說衝左入去。翠苑有好幾間分店,灣仔分店第一次去,啲姐姐既服務都係同其他分店差唔多,客人唔需要怕醜大大聲講自己想食咩就得。靜靜地等店員姐姐都得既,不過可能時間要耐少少。😆今次自己嗌左喳喳,貪佢多豆,佢既蛋白質成份超級多。喳喳甜度剛剛好,唔太甜,豆唔會煮到過淋有咬感。😄👍😋好啱養生一族同埋老人家食,眼見四周都有好多老人家幫襯,可能就係因為夠平同埋足料。朋友嗌左芋圓合桃露,佢都讚不絕口,芋圓夠彈牙,合桃露有啲合桃渣食得出係手磨既。芋圓份量好多,成碗熱辣辣好暖身。

喳喳

熱芋圓合桃露

2023-04-16
喳喳
熱芋圓合桃露
去親灣仔伊館果頭一定去食嘅中式糖水,重點係而家求其搵一間甜品鋪,普普通通都三四十蚊,但呢間仲係廿幾蚊就有交易。腰果糊:唔會食到一pat pat嘅糊糰,但腰果油分比較多,食完都飽左,由於假日先有得食,又唔多地方食到,都值得試下。芝麻糊燉鮮奶:每次必點,芝麻糊夠香濃,燉鮮奶夠滑,一濃一淡加埋好啱味,呢個食多碗都得。不過店員服務就麻麻,如果外面有人排隊,會叫你食完就好走,想食下甜品傾下偈,呢間就唔啱你啦~
假日先有嘅腰果糊
芝麻糊燉鮮奶
假日先有嘅腰果糊
芝麻糊燉鮮奶
今日元宵節特登去點了兩碗百合紅豆沙糖水加海丸(其實只想食紅豆沙加湯丸,但無淨紅豆沙),人多,等左陣,糖水到,有一碎粒湯丸係被剪開,一匙羹糖水入口,酸到一個點,兩碗都係酸同員工講佢啲糖水係酸,佢要我叫第二樣,我有懷疑佢覺得我叫的太平(要29元的),所以……酸,我地轉了合桃糊加湯丸同芝麻糊加湯丸,又等左陣,糖水到,合桃糊糖水係燶味,湯丸未煮得多時間,有生口感而芝麻糊糖水的湯丸還可以,但,糖水有結塊,就好似煮菜,個鷹粟粉開水失敗左,一舊一舊咁最後每人只吞了兩粒“湯丸”,糖水就不想再放入口,俾了“62元”就只有4粒湯丸,一個大好元宵節就咁樣過了。我不會再去此店

我不會再去此店
2023-02-05
  • 沒有
2023-01-24 213 浏览
食完個豐富下午茶又行左陣街,梗係要坐低抖抖食個糖水先啦叫左一碗桑寄生紅棗蓮子蛋茶及桑寄生紅棗蓮子茶落單後阿姐大叫全要同桑棗蓮(㩒緊手機冇留心聽, 初頭以為叫咩安祖蓮娜)飲完個人好舒服,入面既蓮子又軟又綿,甜度又適中,有衝動想叫多碗嘅,不過最後都係試其他。糖水ok,但服務就見人見智啦隔離枱落單後,阿姐覆單係用鋪頭簡稱,客人唔明問多句阿姐就唔係幾好老脾啦 選多碗凍香芋椰汁西米露share, 西米ok,芋頭冇咩味.....下次都係叫多碗桑寄生蓮子茶算數,或者等下次星期六日黎試下推介既腰果糊
食完個豐富下午茶又行左陣街,梗係要坐低抖抖食個糖水先啦

叫左一碗桑寄生紅棗蓮子蛋茶及桑寄生紅棗蓮子茶

糖水ok,但服務就見人見智啦

2023-01-20
  • 桑寄生紅棗蓮子茶
2023-01-09 171 浏览
純粹口痕,見佢大把位咪入去食碗甜水,我地3個人嗌咗兩個黑芝麻糊同一個杏仁蛋白。芝麻糊甜度啱啱好,質地也OK,只是黑芝麻還未夠香,中規中矩啦。朋友話佢個杏仁蛋白好好食,價錢亦十分之抵。如果喺附近想食中式糖水呢,呢個都係個好選擇。
黑芝麻糊
黑芝麻糊
2023-01-01 157 浏览
薑汁燉奶, 食一啖係咸嘅試燉奶又冇事拎過去同阿姐講話個薑汁燉奶係鹹嘅佢仲好惡同我地話我哋已經食咗大佬唔食一啖點知佢鹹呀?但阿姐話唔關佢哋事喎, 因為唔係佢哋整燉奶冇鹹, 但好老腰果露講到逢星期六日先有杰到好似落左一斤米粉甘作為中式糖水舖,仲話係甜品專家仲差過一般酒樓食物水準明顯下降服務態度奇差唔知點解仲可以生存到
薑汁燉奶, 食一啖係咸嘅
試燉奶又冇事
拎過去同阿姐講話個薑汁燉奶係鹹嘅
佢仲好惡同我地話我哋已經食咗
大佬唔食一啖點知佢鹹呀?
但阿姐話唔關佢哋事喎, 因為唔係佢哋整

燉奶冇鹹, 但好老
腰果露講到逢星期六日先有
杰到好似落左一斤米粉甘
作為中式糖水舖,仲話係甜品專家
仲差過一般酒樓

食物水準明顯下降
服務態度奇差
唔知點解仲可以生存到
2022-10-05 398 浏览
佢嘅傳統糖水真係唔錯呢晚去食試吓佢嘅凍腐竹薏米糖水,鍾意佢甜味自然,份量剛剛好,啲腐竹同薏米都軟硬適中,食完好refreshing環境方面雖然唔fancy,偏暗但有一種好可靠地道嘅感覺。夜晚食完飯行去食靜靜哋幾好
佢嘅傳統糖水真係唔錯

環境方面雖然唔fancy,偏暗但有一種好可靠地道嘅感覺。
夜晚食完飯行去食靜靜哋幾好
腐竹薏米糖水
腐竹薏米糖水
2022-10-03 220 浏览
好味指數:👅👅👅抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率指數:⭐️⭐️⭐️⭐️好耐冇見啲舊式嘅糖水舖,喺灣仔見到呢間即刻去試下,結果味道又唔錯喎!楊枝甘露$23👍🏻唔太甜👍🏻芒果、柚子、西米 料夠多,每一啖都有料😋😋👍🏻芒果唔酸🤣 味道好似鴻x堂樽裝嘅楊枝甘露,我直頭以為佢係用果支直接倒落碗木瓜杏仁燉雪耳$23 👍🏻 唔太甜,好清👍🏻好多木瓜,木瓜甜👍🏻雪耳爽口香芋椰汁西米露芋丸 $24👍🏻椰汁味好重👍🏻香芋夠煙韌😟😟環境衛生環境唔太好,但價錢好實惠,行過口痕想食甜品可以試下😆
好味指數:👅👅👅
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

楊枝甘露$23
👍🏻唔太甜
👍🏻芒果、柚子、西米 料夠多,每一啖都有料😋😋
👍🏻芒果唔酸

木瓜杏仁燉雪耳$23
👍🏻 唔太甜,好清
👍🏻好多木瓜,木瓜甜
👍🏻雪耳爽口

香芋椰汁西米露芋丸
木瓜杏仁燉雪耳
香芋椰汁西米露芋丸
2022-06-20 398 浏览
芝麻糊燉奶,份量唔大,但價錢都唔算高,燉奶都冇乜奶香,唔覺得滑好彩都唔係老裏面有芝麻糊,芝麻糊好香芝麻味,不過略嫌太油,混合食尚算幾有特色蛋白杏仁糊就爭啲,蛋白比較少,杏仁好苦澀,質地就好似米糊,食到懷疑仁生

2022-01-23 413 浏览
因為這天到了附近的地方上堂在午餐完後到處閑逛了一下 偶爾看到了這一間的舊式糖水舖因為剛才的午餐有點不夠因此進去了一進去裝潢就是那種舊式的糖水舖供應著一般的中式糖水可能是因為剛剛開店的關係店員都在忙著準備不同的糖水過了好一會兒才有人給我下單我點了一個冰花燉雞蛋($18)就是很傳統的那一種連碗也是公雞碗從蒸櫃拿出來熱辣辣的口感並沒有新派燉蛋的滑甜道正常甜品的甜度整體是能給人老派的感覺
因為這天到了附近的地方上堂

供應著一般的中式糖水
可能是因為剛剛開店的關係
店員都在忙著準備不同的糖水
過了好一會兒才有人給我下單

我點了一個冰花燉雞蛋($18)
就是很傳統的那一種
連碗也是公雞碗
從蒸櫃拿出來熱辣辣的
口感並沒有新派燉蛋的滑
甜道正常甜品的甜度
整體是能給人老派的感覺
冰花燉雞蛋
2022-01-11
之前去過舖頭食幾次,亦都經常用外賣平台送到屋企吃。因為覺得價錢算平,品質唔錯,亦鍾意食傳統糖水,平均一個月都會食兩三次,但係經過今次後,未必會再食了。今次食番薯糖水,竟然食到一半發現有曱甴仔。。。好彩冇食落肚,但係見到都好傷心。一直支持嘅糖水舖,以後唔會再幫襯。可想而知舖頭嘅衛生環境未必理想,之前食唔到小昆蟲可能亦只是好彩而已。講返食物質素,幫襯咁多次係因為傳統糖水舖已經唔多,而且味道尚算不錯。 燉奶好滑,亦都好香,其他甜品亦算正常。

2022-01-11
外卖送餐
2021-12-23 295 浏览
🌹22 December 2021去灣仔staycation咀岩行經見倒呢間糖水小店打算買個外賣番酒店試下首先叫外賣時入面既姨姨都已經態度麻麻☹️番到酒店開黎睇哇 大佬 咩事?我用$26買左碗淨糖水?😹嚇死寶寶一打開 得啲西米露水😹大家憑下圖可以估下我叫左咩😹佢叫做芋頭芋圓西米露😅料極小😹佢地個gross profit margin應該都好高下比咁少料我實賺好多啦講真咁既價錢我比多$10食同區既松記好過人地係足料大大碗 ($35 人地有大大碗仙草 好多粒芋圓 鮮雜果同雪糕)拿我唔知堂食係咪咁少啦但外賣咁樣真係好唔掂定蝦我買外賣先?無下次囉唔會介紹朋友來食囉
🌹22 December 2021
去灣仔staycation
咀岩行經見倒呢間糖水小店
打算買個外賣番酒店試下

首先叫外賣時入面既姨姨都已經態度麻麻☹️
番到酒店開黎睇
哇 大佬 咩事?
我用$26買左碗淨糖水?😹

咁既價錢
我比多$10食同區既松記好過

我唔知堂食係咪咁少啦
但外賣咁樣真係好唔掂
定蝦我買外賣先?
無下次囉
唔會介紹朋友來食囉
2021-12-22
3 分钟 (外卖自取)
2021-12-14 261 浏览
一向光顧開既糖水真係越做越差,叫左碗桑寄生蓮子蛋茶伶走。 平時無收外賣$1,今日突然加左$1。都算,番度屋企,一開到,紅棗得2粒又細,飲落勁甜,桑寄生味勁淡,加上個啊姐態度又差,以後一定唔會再黎!
柔寄生蓮子蛋茶
外卖自取