翠河餐廳

翠河餐廳 (已結業)

Green River Restaurant
翠河餐廳 (已結業)
陳莎拉0808
抵食麻辣雞煲酸菜魚
陳莎拉0808
2021-12-15
关注
星期二晚同朋友去咗小西灣廣場,經過翠河餐廳,見到有麻辣雞煲酸菜魚二人套餐$208就入咗去食😋🐔麻辣雞煲熱辣辣咁上碟,大約有十幾件雞肉,少少辣,配菜有洋蔥,雞肉少嫩,好味👍🏻🐟酸菜魚魚肉啖啖肉,少辣,豆泡吸晒湯汁,好正👍🏻🥦西蘭花蝦仁魚柳西蘭花爽口,蝦仁彈牙,魚柳淋滑👍🏻$208食到三款菜式好抵!🤓查看更多
yh_cheung
典型茶餐廳
yh_cheung
2019-01-21
1K 浏览
关注
今日早餐去咗翠河,叫咗個全餐英式早餐及五香肉丁米粉配火腿炒蛋蒜蓉多士,佢嘅英式早餐有多款食物,但味道一般;五香肉丁嘅份量比較少;飲品方面佢杯奶茶比較淡,阿華田又冇乜味,相對比較好嘅地方係唔使等位,好快有得食查看更多
旺角大笨象
又食茶餐廳
旺角大笨象
2018-12-21
关注
今朝收工同同事經過 翠河茶餐廳, 試下呢一個早餐o唔ok,跟住我就落咗香肉丁米粉, 試完之後就覺得你味道正常但分量偏小 ,好彩我同事本身細食,吾係就一定唔夠食 所以我畀佢70分 因為我食完之後仲要去m記買咗個漢堡包查看更多
sfc04
小西灣下午茶
sfc04
2018-12-12
关注
今日去咗柴灣小西灣商場入邊呢一間翠河餐廳食個休閒下午茶,點左個雞髀沙律拼薯角,呢個餐幾多特色係有齊沙律同薯角,佢嘅雞髀皮炸得比較硬,肉食落去比較乾身,求求其其食個下午茶都算OK查看更多
jesstsaky
史上最中伏茶餐廳... 去藍灣理想店好10倍
jesstsaky
2018-10-14
关注
網上叫外賣,見到有小西灣村翠河,不嬲都鍾意茶餐廳野食,就試一試... 點知...蛋牛治,成份個size勁細都算啦,一打開,啲牛少到離譜,所以根本冇味.... 連烘底要成$33....雪菜肉絲餐肉蛋米粉,湯底完全無味(清水一樣),餐肉又薄,肉絲食到尾先得一條... 又係成$30...只有杯奶茶同咖啡可以算合格。我都係落去藍灣理想店排隊食好了... 好食100倍。查看更多
wheelchairvseating
失望至極
wheelchairvseating
2018-02-02
关注
豬扒包加瑞士雞翼,配熱奶茶($29)豬扒勁大件,而且尚算滑(希望唔係咁岩得咁橋),所以都算抵食。但係,瑞士雞翼就差啲,雖然有兩隻,而且比較細冇乜肉,最衰嘅係佢完全冇味,唔似食緊瑞士雞翼,超級失望。奶茶方面,落單嘅時候諗住佢可以好似其他茶餐廳一樣可以後上奶茶,點知佢唔俾,如果佢呢方面改善就好啦!咖喱雞飯,配熱奶茶(下午茶時段$37)個餐一黎都見到三舊勁大件嘅雞,因為無想像過原來個餐係咁大份,薯仔亦有兩大舊,心諗食餸都飽。而且勁多汁啱晒配飯,不過就唔係太有咖喱味,鹹鹹地甜甜地配飯都OK。個人認為食物一般,冇任何特別之處,而且食物溫度只是微熱,頹頹地唔知食乜好,都可以選擇嚟填肚嘅。環境唔錯,地方夠晒寬敞,輪椅要嚟完全唔係一個障礙。服務方面,頗差,望到啲客人當睇唔到,而且叫極都冇人理。交通方面,由於小西灣冇地鐵,輪椅人士可以喺柴灣地鐵站出,乘搭任何一架往小西灣方向嘅巴士(如82、85、118、106等),於小西灣商場附近落車就可以。查看更多
yaumak
中伏
yaumak
2018-01-12
关注
趕時間食飯,見附近餐廳排哂隊,呢度有位咪入去囉,我點咗個午餐星洲炒米($45),友人點咗個午餐焗肉醬意粉,午餐跟例湯或飲品:例湯 - 有半碗豬骨雞骨,算啦,跟餐嘅嘢,送畀你係人情,唔送畀你係道理,唔似有味精,味道都OK。午餐星洲炒米($45) - 嘩!唔係黃色架咩!?咖哩味超淡!外表油林林,內裡凍冰冰!得粒蝦同幾條肉絲就乜料都無!仲要細份到呢...兩點食完,四點已經肚餓!焗肉醬意粉 - 喂!隔離枱遲蒞先上岸!焗吖嘛,好,等。唓!膠碟上枱,點會係焗呀!?份量算正算返少少,不過都唔係特別好味囉。(趕住走無影相)總結:中伏查看更多
eric chan 1931
早餐
eric chan 1931
2017-09-26
关注
之前排到隊有得去小西灣運動場玩射箭同樂日,咁未出發就唔係先興奮,係未出發先飽肚去到小西灣廣場,本身想食大家樂點知排到出門口,咁就next啦去到翠河,唔搭枱要拎飛等,搭就自己搵位,咁就唔好急最緊要快,自己搵位,一搵就有位本身想叫個個餐賣晒,咁唯有選第個今日選左金菇沙嗲牛肉湯米線加炸薯餅,同菜肉餃子雪菜肉絲米線加炸薯餅,熱華田同熱奶茶金菇沙嗲牛肉湯米線--都算多料既,牛肉都唔係好鞋口,金菇都幾多,湯係淡味,個米線都軟硬適中菜肉餃子雪菜肉絲米線加炸薯餅--菜肉餃子雪菜肉絲米線開心大發現,成碗我搵到一條肉絲,如珍如寶咁啦餃子都算ok既,雪菜大路野啦,肉絲多到得一條喎大佬,唔留意都唔知食左炸薯餅中等啦,唔夠脆呀,不過夠熱都算係咁啦熱華田一般茶記咁啦唔夠味,落多半匙粉就會岩岩好啦熱奶茶都唔錯,幾香幾滑查看更多
金菇沙嗲牛肉湯米線
Sir Billy
驚嚇的印尼炒飯
Sir Billy
2017-07-01
关注
今天心血來潮去小西灣飲茶,因為龍悅太多人所以改去翠河。坐底睇下餐牌,43蚊個常餐?算吧啦,貴過其他有質素。好啦,午飯時間,都係食午餐,叫個印尼炒飯,無語!看相片,自己評!查看更多
BRIAN CHEUK
BRIAN CHEUK
2017-06-26
关注
60幾蚊一個餐度度都差唔多,見到唔使等位入去食個飯餐牌都算好多選擇既,叫D煲仔夠晒熱先至正諗左一大輪有4-5樣都想食,用剔除法減左D一定唔想食既先最後選左以下兩樣馬碲土魷蒸肉餅,薑蔥鯇魚煲馬碲土魷蒸肉餅--馬碲都唔算太多,份量合適土魷如果可以多一點會香口點.蒸肉餅都唔算太多粉,個人最怕食粉多肉少既蒸肉餅..整體而言算好薑蔥鯇魚煲--一個字夠熱,食魚煲唔熱就會難食,其實唔止魚大部份海鮮都係相對起魚個人更愛在煲入面既薑同蔥...香口...這個煲唔錯值得再食例湯就真係例湯,普通冇咩特別查看更多
+ 2
薑蔥鯇魚煲
superladymama
椒鹽豬扒@翠河餐廳
superladymama
2016-12-09
关注
椒鹽豬扒@翠河餐廳我們這一家.......真的頗愛港式茶記的出品!!!!!其中,要數最常點的————一定是「椒鹽豬扒」!!!!!翠河的椒鹽豬扒,確實是不能不點無論走到哪裡.......看到翠河餐廳這幾個字我們這一家就會跑進去order 本來,碟頭飯我是不批准的!然而,椒鹽豬扒飯卻是例外!!!!!!!!!!!哈!哈!哈!哈!哈!哈!豬排充滿蒜頭香氣指天椒不太濃郁,卻吃到椒鹽的誘惑!!!!!!!!!!!!!滿滿的美極豉油味呀!!!!!!!!辣味少少少,卻已經很『煞食』!!!!!!!!!上台,宜趁熱享受!查看更多
KOBEovo
一早食晚餐 乜都冇
KOBEovo
2016-07-31
关注
一早7:30p.m 特登去食晚餐一去到坐門口熱到死都算點乜冇乜,意粉、沙嗲呢啲咁普通嘅野都冇仲要服務態度都麻麻!行開拎餐具,個侍應大大力咁推埋張椅!就算以係冇人坐,都唔洗大大力咁推掛問野又唔想答咁去到咩都冇得食,真係好失望最後屋企人食左啲佢「僅餘」嘅餐就去第到再食算~查看更多
喬子
工作後的早點
喬子
2016-06-26
关注
咁遠來到小西灣工作,完成了都是9點,很多店都還沒開。就這餐廳已經客似雲來見佢既早餐不貴,每人來一個餐。朋友叫的小米餃,她說很麻麻地我叫既牛肉麵就好咸了最好食應該係呢塊包皮原來呢間翠河好多分店。 我都係第一次食查看更多
annick
貌似簡單嘅魚香茄子飯
annick
2016-05-17
关注
相傳很久以前在四川有一戶生意人家,他們家裡的人很喜歡吃魚,對調味也很講究,所以他們在燒魚的時候都要放一些蔥,姜,蒜,酒,醋,醬油等去腥增味的調料.有一天晚上,家中的女主人在炒茄子的時候,她為了不讓配料浪費,她​​把上次燒魚時用剩的配料都放在這茄子中炒, 老公發覺出奇地好味, 成為左"魚香茄子"港式茶餐廳版當然就無咁講究, 但係都唔會失禮茄子真係一樣難處理嘅食材, 易變色,吸油,煮得唔夠時間會澀口.俾40蚊完完全全抵食查看更多
DollyLing
咖喱粉 + 米粉 = 星州炒米
DollyLing
2016-04-24
关注
想在這商場吃好東西好像愈來愈難?!特別是像這種「茶餐廳」>___< !! 由之前吃有套餐之類的...到現在星期天抽起了這種「優惠」只好點大餐牌吧。由於我晚了點到,家人點了的2個小餸已經吃掉一半~最後決定點一個炒米來吃就好。雖然沒有套餐,不過點這個還是跟了一個例湯!西洋菜湯 - 很重味但也不至於是味精湯~而且甜甜地,也有少少的西洋菜。星州炒米 ($47) 份量來說還可以吧。咖喱粉是這道菜的關鍵食材,這一碟完全將此表現出來!!一上桌已經聞到香氣噗鼻的咖喱味 >___< 吃下去更是只吃到咖喱的辛辣味。其他食材像叉燒那樣已經沒了自己的味道。米粉炒得爽口彈牙~~~不過有吃到部份的很硬。查看更多