Green River Restaurant

Green River Restaurant (Closed)

翠河餐廳
kikokoo
~小菜專家~
kikokoo
Level 3
2016-03-31
Follow
每到晚飯時間這裡就有一大堆人在門口等位,都是因為其經濟小菜的原故,而且味道和份量也十分不俗,所以已成了區內不少家庭的飯堂。這晚我們一家四口點了四道小菜:鮑魚海皇豆腐煲、中式牛柳、蝦球花枝片西蘭花及沙薑雞。鮑魚海皇豆腐煲一煲有齊魷魚、豆腐、蝦球、鮑魚、冬菇、蟹柳、班球等,非常豐富,算是誠意出品,特別喜歡豆腐,滑得來又入味,蝦球亦很彈牙爽口,大家都爭住食。蝦球花枝片西蘭花這類的蝦球整得真好,鮮、爽、脆,這款小炒甚有鑊氣,食起來很美味而不覺味精重。沙薑雞半隻份量也不算少,很有雞味,雞肉嫩滑,不點沙薑汁也覺挺好味。Read More
dorothylkl
服務態度差 食物溫度冷
dorothylkl
Level 1
2016-03-28
Follow
是日和母親到此吃飯,食到一肚氣。首先叫極都冇人過嚟,望到啲客叫當睇唔到,服務態度奇差,差碗例湯差咗成半個鐘,追咗四次都係冇人理,個呀姐聽完都冇事發生,不停地遊魂,十問九唔應。其次,食一餐飯,有兩三隻昆蟲係到飛,仲跌埋落碗飯到。再者,食物溫度只是微暖,味道還可以,冇乜特別之處。總括而言,服務素質之差令我不會再回頭光顧,亦不推薦大家光顧。Read More
winglam1001
晚飯小菜夠吸引
winglam1001
Level 2
2016-02-22
Follow
餐廳開業不久,每次經過都見到有很多人在排隊,今晚派細佬落去攞定飛先,半個鐘頭後我先同阿爸阿媽落樓,時間啱啱好。睇睇餐牌,比較大力推介嘅係一系列風味小菜,60蚊鬆d一個,配埋白飯同野飲,價錢都算大眾化。我地點左中式牛柳、菠蘿京都雞翼、鮑魚海皇豆腐煲同埋蝦球花枝片西蘭花。中式牛柳酸酸甜甜好開胃,牛柳可以再鬆化d就更好,送飯一流;菠蘿京都雞翼好夠香脆,略嫌份量少左dd;鮑魚海皇豆腐煲就幾多唔同嘅料,食材都算新鮮;而嘅蝦球就相當爽口彈牙,西蘭花亦好脆口,整體質素唔錯,應該好快會成為區內家庭客晚市飯堂~Read More
+ 2
快快手手食完走
0909kakashi
2016-02-03
Follow
叫了兩個常餐,包括有火腿奄列,半塊牛油多士同一碗麵(包餐飲)。40幾蚊實太貴…奄列蛋皮煎老了,冇咩水份,但食落都香同有味。裏面啲火腿好少bo,得十條左右。:(牛油包好好食,鐘意佢用有鹽、而且重鹽味牛油,惹味:)!碗粉麻麻,我碗雪菜肉絲通粉啲粉質地好差,非常粉。但個湯底係合格同夠熱的!但用黎食粉隻匙羹好大陣洗潔精味,唔該下次洗乾淨啲先…媽媽對奶茶無故被加左好多糖同好甜表示非常不滿!!!!!希望以後奶茶可以自己加糖。Read More
外賣的沙薑雞飯
2016-01-21
Follow
這晚媽媽和爸爸去了翠河吃晚飯,不想落街的我只好乖乖等外賣:)沙薑雞飯 ($37)飯量很多~但就乾了點 >___< 而且沙薑超少 ....有些雞沒沾到。不過沾到的部份是惹味的。說回那重點的雞肉~ 也是有點"乾口" 雞皮的脂肪厚厚 ..雖然夾埋一起吃可以平衡一下。但吃到滿口油還是不太喜歡啊~這是因為我這份是外賣嗎?????明明上次爸爸堂食時點的那份雞肉的肉質是很嫩口。唯一不變的是,跟餐的熱杏霜還是落足料~很濃調Read More
Ratings
Related Review
Reviews submitted by the same member to the same restaurant within 30 days.
BoBo_Chow926
街坊新寵兒
BoBo_Chow926
2016-01-10
Follow
週未時分.媽媽説不想煮飯建議到屋企樓下翠河餐廳作晚膳。落到去人頭湧湧,新野真係多人想試@@此店相比其他食店更具電子化,客人可以利用手機apps自動外賣點餐,上載食物圖片,取票服務及訂抬服務等等。每個顏色的號碼下方會顯示出上次出票時間,頗特別呀~ 大約等了半小時左右就入到去,比相像中快。可能店內超多卡位的關係。而且地方亦很明亮舒適,不怪得那麼多街坊光顧。另外如超過五個號碼要重新輪號,這都是正常的。入到去被安排卡片的位置,晚市優惠套餐有2大頁紙可供參考。特價小菜$49,只需+$9可以轉套餐包白飯及例湯或熱飲,凍飲只需+$2都幾抵食呀~ 我們點了啫啫排骨煲及魚香茄子煲套餐。 首先到來是魚香茄子,熱辣辣出煙,肉碎配上炒過的茄子微辣加一碗白飯,簡直令人胃口大開。而且份量剛剛好,不算大多不會造成浪費。啫啫排骨煲,再一次是熱沸騰地上菜。看到貌相已經相當吸引,內有豬潤炒香的蒜頭及排骨。豬潤超淋不會太硬身,炒香後的蒜頭入口非常惹味。排骨相當入味,已經被鎖著肉汁。店員說此店全年無休,沒有加一小費可以多點光顧。只有新春佳節(初一至初三)才會加1.5倍,這都是正常的。屋邨下的新寵,地方舒適,食物價廉物美。下次如果媽媽唔想煮飯,可以再一次前來。 Read More
+ 4
啫啫排骨煲
魚香茄子煲
驚嚇的沙嗲牛肉公仔麵
2016-01-07
Follow
繼甜品開幕後,家附近又有間茶餐廳新開張。在開張的第二天就是星期日,所以和家人去吃晚餐~拿了票以後完全不知道應該看哪裡才知叫到什麼號碼....隔了一陣才知原來收銀的阿姐在安排入座,比我們遲拿票的人比我們早入到餐廳sick坐下後又沒有餐牌,最少叫了兩次才有Orz點了一份常餐($42) 選了沙嗲牛肉公仔麵。誰知侍應說沙嗲牛肉沒了~要再想想吃什麼的時間,眼前卻出現一碗就已賣完的沙嗲牛肉(呆)最讓我驚訝的是這碗內竟然有一隻很細的小強!!!!!!!!!!最後侍應只是收走並再次說沙嗲牛肉沒了.......隨後換成豬扒。心情已經十萬個不好受~然後那豬扒很"乾爭爭" 麵也煮得很稔身常餐的火腿奄列份量很少,不過蛋頗滑的。牛油多士也很厚身~不過整體實屬一般倒是媽媽點的芝士焗肉醬意粉 ($37) 和爸爸點的沙薑雞飯 ($37)更為吸引。雞肉偷偷吃了一口~雞肉頗嫩!飯也不會太乾。餐飲我自己點了 凍奶茶(+$2)超甜而且超多奶 >____<!媽媽說她這杯熱杏霜落得很足料~超濃郁。凍檸茶也不過不失 ^^|||| 是我太黑仔了嗎? .......因為很早落去~雖然是吃晚餐,但還有下午茶餐牌。到我們差不多吃完,侍應才開始派晚市的餐牌...爸爸說炒菜那些好像頗吸引或者可以給多一次機會來吃?Read More
+ 10
呢間野既d呀姐不知所謂,漏單叫佢,佢就講人多要等,等到全枱人都食完再叫佢,佢是但應左聲都冇去跟,再同另一個後生仔追,佢先去廚房跟,再等我同果位呀姐講話走啦,佢是但跟都唔跟就取消單就埋單,唔好意思對唔住半句都冇,出到門口,幫我地跟單個後生仔話煮好啦,不過張枱比個呀姐收晒啦,食乜呀,勁嬲呀
2016-03-02
我也是這樣....等落單等好久~叫了幾次都好像被當透明似的。終於等到有人應了~誰知她轉頭問我前面那張桌子的客人是不是要落單.....Orz 上餐等好久.......大概為了省時間? 如果叫炒粉麵的話...基本上同時見2碟先出餐。
2016-04-23
Ratings
Related Review