2021-07-29 48 浏览
見到OpenRice 有8折重送蝦球😳忍唔住去試坐位好闊. 唔會同人背貼背👍🏻坐得舒服店員會好貼心咁介紹食物. 我地2個人就叫咗隻避風塘炒辣蟹🦀同黃金流沙蝦球試試蟹好大隻😍上枱既時候擺到好靚. 打卡一流蟹件每件都有炸過. 好脆口雖然唔算入味但蟹肉好鮮💦啖啖肉. 加埋炸蒜好香口蝦球有2件超大件🤣🤣蝦肉彈牙. 脆脆既黃金亦好香如果有埋沙律醬就正啦呢間店重可以6人一枱開到11點半. 咁就可以同朋友嚟聚下慢慢食啦
見到OpenRice 有8折重送蝦球😳忍唔住去試

蝦球有2件超大件🤣🤣蝦肉彈牙. 脆脆既黃金亦好香
如果有埋沙律醬就正啦

2021-07-14
2021-07-29 40 浏览
今日約咗個喺尖沙咀返工嘅朋友,大家平時都忙,真係好想獎勵下自己,食返餐好嘅😭於是就決定食豪啲,嚟咗呢間翠林辣蟹舫食炒蟹🥰呢間鋪頭真係幾旺,雖然係樓上鋪,但人流都好多,雖然我哋比較早去到,六七點已經幾乎滿座,好在都好快有枱畀我哋食。我哋揀咗兩味餸,第一樣係黃金流沙蟹,第二樣係黃金流沙蝦球。黃金流沙蟹🦀($688)真係好大隻蟹!!兩個人分一隻蟹超級超級爽!!以往過年一大枱人咁分,分分鐘淨係分到一隻冇乜肉嘅蟹腳,今次唔係講笑,食完呢隻蟹已經覺得七分飽😚蟹嘅表面炒得好香好脆,滿滿嘅蛋黃味,蟹肉意外地多,睇嚟隻蟹發育非常健全😋黃金流沙蝦球🦐($118)蝦球一樣大大舊,外層同黃金流沙蟹一樣又脆又香,不過感覺上比起蟹,蝦球嘅鹹味更加重,換句話都算更加濃味。蝦肉好彈牙,咬落口滿足感max,好正😍坐咗好耐,走嘅時候望望門口發現原來呢度開到夜晚11點半,而且都見到有啲枱坐到足足6個人咁多,依家咁嘅餐廳真係少見,多人聚會都幾適合嚟呢度,尤其係想夜晚喺尖沙咀聚下,真係嚟呢度啱曬

我哋揀咗兩味餸,第一樣係黃金流沙蟹,第二樣係黃金流沙蝦球。

黃金流沙蟹🦀($688)

黃金流沙蝦球🦐($118)

2021-07-28 43 浏览
想食海鮮其實鬧市都有唔錯既選擇🤔今日黎左翠林辣蟹舫試試佢最出名既炒蟹~🦀餐廳仲有好多唔同款式既新鮮海鮮 可以問問Staff個日有咩海鮮番左🐟🦐🦑經openrice book枱除左八折 只要叫一款炒蟹 每人就會送一隻黃金流沙蝦球 (原價:$38)🦐黃金流沙蝦球真係驚喜左我🥰🥰熱辣辣咸蛋黃包住新鮮大蝦 咸蛋黃份量剛剛好唔會膩 而且蝦十分彈牙juicy 絕對推介👍🏻👍🏻👍🏻避風塘炒蟹($688)👍🏻👍🏻👍🏻好少係出面食蟹 因為怕麻煩 但餐廳已經幫你輕輕敲碎左蟹殼 用個鉗一鉗就好易剝 避風塘超級惹味 叫左小辣都算幾辣 兩個人食一隻蟹岩岩好🦀食神炒飯($188)其實係海鮮炒飯 staff叫我地將避風塘炒飯既炸蒜撈埋落去更好食🤩上碟係一條魚型幾特別 但性格比就一般味道唔算好特別 下次可以試其他野
想食海鮮其實鬧市都有唔錯既選擇🤔
今日黎左翠林辣蟹舫試試佢最出名既炒蟹~🦀

避風塘炒蟹($688)👍🏻👍🏻👍🏻

食神炒飯($188)
上碟係一條魚型幾特別 但性格比就一般
味道唔算好特別 下次可以試其他野
2021-07-28 90 浏览
鍾意食蟹嘅人見到餐廳名就覺得興奮, 夜晚開到凌晨12點, 又可以六個人一張枱,夜孖孖圍威餵都可以食蟹唔使諗一定點避風塘炒蟹 ($688), 不過同行友人唔太食得辣,所以點走辣, 炒蟹唔使等太耐就上菜, 有個紅色架擺盤, 加埋兩隻大蟹鉗,幾有氣勢, 由於走辣,所以主要以炸蒜粒作調味, 蟹鉗肉非常爽口彈牙,新鮮! 不過熱度唔太夠, 如果熱辣辣再送凍啤酒,就正啦~黃金流沙蝦球($38),一人一隻, 第一次見企喺度嘅炸蝦, 外形似炸魚柳多啲, 炸得幾好,炸皮夠脆,黃金流沙應該是指鹹蛋碎, 鹹香十足, 入面係爽口嘅蝦肉藍妹大支裝($39)

藍妹大支裝($39)

2021-07-28 28 浏览
疫情下好多餐廳十點關門,ot完都九點,想搵間坐得舒服嘅餐廳食宵夜,朋友介紹而間食蟹,可以慢慢嘆到十一點半,去到都坐滿哂,最好係一枱可以坐六個人。避風塘炒辣蟹用上大量炸蒜甘口焦香,香辣又惹味,讓人吃完蟹之後啜指回味,蟹拑手掌咁大,肉質結實鮮甜,朋友都非常喜歡這味道,蟹肉鹹中帶香辣。黃金流沙蝦球餐廳主打招牌菜之一,未見過用咁大隻蝦,火喉控制得宜,蝦肉保持鮮嫩,鮮甜爽口,炸得好香脆,沾滿咸香的蛋黃粒,幾有驚喜。山渣汁脆鱔炸得香脆可口,都不失鱔味,醬汁濃稠沾滿魚肉,山渣汁酸甜好開胃,同時減去油膩的感覺,食到停唔到口。荔枝醬燒骨腩排輕輕煎炸過,肉質鬆厚,淡淡荔枝味,有天然果香,薄薄一層醬汁,令骨色澤光潤,咬落有肉汁,賣相好吸引。

避風塘炒辣蟹

山渣汁脆鱔

荔枝醬燒骨

2021-07-28 114 浏览
尖沙咀邪惡黃金流沙蟹見到尖沙咀呢間食蟹好出名嘅做緊優惠,蟹同龍蝦有八折,還有八折優惠菜品,另外,職員都會推介優惠/菜式。餐廳充滿蟹蟹擺設很有特色,環境舒適,座位寬敞而且有很多位,坐卡位,平日晚上人不多。茶位$10@1位,花生$18,另收+1服務費#黃金流沙蟹 $688大隻鹹蛋黃炸蟹,邪惡惹味。肉質鮮甜多肉,肥美蟹鉗再沾點脆卜卜的鹹蛋黃碎,非常惹味。提供剝蟹鉗工具給客人自已剝,小心蟹殻碎~黃金流沙蝦球 $38/隻兩隻起,而家食蟹送兩隻😃剝好殻的大大隻,脆卜卜,好惹味,不錯。記著食時唔好大力咬,要小心有殻碎~#蒜泥白肉 $58充滿蒜蓉香的豬腩肉薄片,不會辣,食完有罪惡感🤣#小籠包 $48/一籠四隻上海小籠包皮厚,有點像公仔點心·͜·不建議服務質素:7/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
尖沙咀邪惡黃金流沙蟹

見到尖沙咀呢間食蟹好出名嘅做緊優惠,
蟹同龍蝦有八折,還有八折優惠菜品,
另外,職員都會推介優惠/菜式。

餐廳充滿蟹蟹擺設很有特色,
環境舒適,座位寬敞而且有很多位,
坐卡位,平日晚上人不多。
茶位$10@1位,花生$18,另收+1服務費

#黃金流沙蟹 $688
黃金流沙蟹

提供剝蟹鉗工具給客人自已剝,小心蟹殻碎~

黃金流沙蝦球 $38/隻
黃金蝦

#蒜泥白肉 $58
蒜泥白肉

充滿蒜蓉香的豬腩肉薄片,不會辣,食完有罪惡感🤣

#小籠包 $48/一籠四隻
小籠包

上海小籠包皮厚,有點像公仔點心·͜·不建議

服務質素:7/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
2021-07-13
黃金蝦
2021-07-27 52 浏览
呢間之間食過一次,覺得ok又想食下蟹,所以再食,餐廳環境古典優雅,座位舒適闊落似茶樓,每個座位仲有個蟹仔箍臣,服務員服務亦好好,係你食到咁上下嘅時候會幫你更換碗碟。鎭店之寶避風塘炒辣蟹$688原隻肉蟹咁上,蟹鉗超大隻,而且多肉,肉質仲好鮮甜,用上避風塘去炒,可以揀大中小辣。黃金流沙蝦球$38(2隻)用鹹蛋黃去煮,外皮差到金黃鬆脆,抹上鹹蛋黃碎,好香口,而且蝦仲好大隻,新鮮爽口,鋪滿炸米粉。整體而言食物質素唔錯,廚房師傅功夫到家,炒既小菜都好夠火候,可以六人一台,同埋而家好多餐廳都係開到10點,呢間係開到11:30,可以坐耐啲。

鎭店之寶避風塘炒辣蟹$688

黃金流沙蝦球$38(2隻)

2021-07-26 27 浏览
鎮店之寶<避風塘炒辣蟹>店家用既係越南肉蟹,蟹肉非常飽滿,唔會有得個殼大但蟹肉縮水既情況,而且由於肉質緊緻,所以相對耐火,就算經過高温油炸都仍然保持到肉質鮮嫩多汁,而且非常鮮甜,仲要啖啖肉,每一啖都非常滿足。避風塘炒蟹除左蟹之外,作為標誌性既炸蒜亦都相當重要,好多人什至會打包返屋企撈飯。而店家既特製炸蒜亦都做到色香味俱全黃金流沙蝦球蝦球大大隻,啖啖肉,脆卜卜既外皮包住爽口彈牙既蝦肉,而且蝦肉仲保留到好多肉汁,配上咸蛋黃既咸香,可謂一絕疫情關係,過左晚飯時段好多餐廳已經早左關門,而呢間餐廳仲經營到11:30,而且仲可以6人一枱,岩哂一衆夜鬼
鎮店之寶<避風塘炒辣蟹>

2021-07-26 20 浏览
尖沙咀夜晚10點後好少地方開到12點,翠林辣蟹舫就可以坐夜d,仲可以最多6人一桌枱,而且營業時間到11点半✅所以記得安裝個App 就可以好好享受。呢道地方寛敞,會留有空間感俾食客 鎮店招牌蟹 $688佢嘅鎮店蟹有5款選擇,有避風塘炒蟹、黃金流沙蟹、蟹油醬鮮辣蟹及黑白胡椒蟹 今晚揀避風塘炒辣蟹,因為想試下經典口味,蟹係好容易分辨新唔新鮮,食落就會明顯知道,加上蒜香嘅避風塘風味,香料搭夠,美味十足😋 黃金流沙蝦球兩大粒蝦球,炸香有黃金顏色,而且蝦肉爽口

鎮店招牌蟹 $688

黃金流沙蝦球
兩大粒蝦球,炸香有黃金顏色,而且蝦肉爽口

一向好中意食蟹嘅我,今日去左尖沙咀一間專食蟹嘅中菜廳——翠林辣蟹舫♥️位於樓上舖嘅餐廳,裝修好有舊式中菜廳嘅感覺,好似回到80年代咁,幾有feel😂🦀避風塘炒蟹 ($688)一拎上嚟已經氣派非凡啱啱上菜熱到出哂煙 好明顯係即叫即整第一啖試左佢個炒蒜先我地叫左小辣 炒蒜超級惹味 送飯一流主角蟹都好出色🦀好入味蟹肉一梳梳而且顔色好白 一睇就知新鮮🥶🦀黃金流沙蝦球 ($38 只)質素真係不容置疑 呢啲功夫嘢真係呃唔到人沾上鹹蛋黃嘅炸漿調味適宜 而且厚薄啱啱好炸嘅時間拿捏非常出色 蝦嘅肉質仲好鮮嫩彈牙 完全無過火係我食過黃金蝦嘅數一數二👍🏻👍🏻👍🏻🦀古早味紅糖發糕 ($48)食完啲咁惹味重口嘅嘢當然要來個happy ending!叫左個姐姐十分推薦嘅紅糖發糕果然無令我地失望♥️勁有古早味口感好煙韌 而且紅糖調味適中唔甜感覺有啲似黃糖糕味道又有啲奶黃糕嘅質感有驚喜🥶整體雖然價格偏高但以食質素嚟講我又覺得不錯👍🏻👍🏻始終佢食材新鮮 而且烹調各方面都好出色♥️仲有!!!佢地會開到11半 仲可以包房多達6人一枱喺尖沙咀同朋友可以一齊去食😙

避風塘炒蟹

🦀避風塘炒蟹 ($688)
一拎上嚟已經氣派非凡
啱啱上菜熱到出哂煙 好明顯係即叫即整
第一啖試左佢個炒蒜先
我地叫左小辣 炒蒜超級惹味 送飯一流
主角蟹都好出色🦀好入味
蟹肉一梳梳而且顔色好白 一睇就知新鮮🥶

黃金流沙蝦球

🦀黃金流沙蝦球 ($38 只)
質素真係不容置疑 呢啲功夫嘢真係呃唔到人
沾上鹹蛋黃嘅炸漿調味適宜 而且厚薄啱啱好
炸嘅時間拿捏非常出色
蝦嘅肉質仲好鮮嫩彈牙 完全無過火
係我食過黃金蝦嘅數一數二👍🏻👍🏻👍🏻

古早味紅糖發糕

🦀古早味紅糖發糕 ($48)
食完啲咁惹味重口嘅嘢
當然要來個happy ending!
叫左個姐姐十分推薦嘅紅糖發糕

仲有!!!
佢地會開到11半 仲可以包房多達6人一枱
喺尖沙咀同朋友可以一齊去食😙
古早味紅糖發糕
門口有好多名人、明星同老闆、主廚嘅合照,果然係名人飯堂呀!招牌有大大隻🦀,十足十日本間蟹道樂咁😍點菜前先送上一壺茶🫖(茶芥$10/位)同一碟花生🥜($18)餐廳內好多隻蟹嘅毛公仔,侍應亦推介我地試呢度嘅招牌炒蟹🦀同新推出嘅黃金蝦球🍤🦀黑白胡椒炒蟹 $688鎮店招牌蟹有6款煮法,上次去新加坡冇食到胡椒蟹,今次係呢度試下。胡椒蟹放於紅木架上菜,超有氣派!望落得一隻蟹,以為實唔夠食,點知原來份量好多,食完都飽左9成,我地揀左小辣味道岩岩好,黑白胡椒炒出嚟特別惹味,有成6舊大蟹腳,蟹肉鮮甜,蟹鉗超多肉(要用少少力去鉗碎個殼),食埋蟹蓋啲膏超滿足☺️🌟胡椒蟹送飯一流,我地每人清左碗白飯🍤黃金流沙蝦球 $38/隻(2隻起)蝦球炸得酥脆金黃,外面嘅鹹蛋黃真係流沙㗎,蝦肉爽口彈牙,超級大隻,如果唔係怕熱氣我哋應該會每人食三隻🥬豬油渣蕃薯苗 $117加左蒜蓉同豬油渣炒得好香,但略為鹹咗啲,一定要送飯食提提大家:餐廳🈺業到晚上11點,🉑6人一枱

🦀黑白胡椒炒蟹 $688
胡椒蟹放於紅木架上菜,超有氣派!
🌟胡椒蟹送飯一流,我地每人清左碗白飯
黑白胡椒炒蟹

🍤黃金流沙蝦球 $38/隻(2隻起)

🥬豬油渣蕃薯苗 $117
加左蒜蓉同豬油渣炒得好香,但略為鹹咗啲,一定要送飯食
豬油渣蕃薯苗

豬油渣蕃薯苗
  • 黑白胡椒蟹
  • 黃金流沙蝦
2021-07-21 99 浏览
好耐冇出嚟尖沙咀食飯啦今日約咗個朋友,突然之間我哋不約而同都諗住食蟹所以就揀咗依間主打食蟹嘅餐廳值得一題我嗰日打電話book枱,發現左依到尖沙咀晚上10點後好少地方開到12點但係呢度竟然可以最多6人一桌而且營業時間到11:30當然一上去我哋就揀咗蟹先佢有幾款選擇(避風塘香辣蟹、黃金流沙蟹、黑白胡椒蟹、蟹油醬香辣蟹、薑蔥乾燒蟹)我哋最後揀咗避風塘炒辣蟹蒜蓉爆到好香脆,因為我哋揀咗小辣所以唔算好辣我最鍾意食蟹蓋😂蟹肉都幾彈牙,食落唔會成口油,真係幾惹味。黃金蝦球非常之香脆可口,鹹蛋黃分量足夠而且新鮮彈牙。蜜桃咕嚕肉係常見嘅中式家常小菜,食落酸酸甜甜幾開胃,師傅控制油溫幾好,而且粉漿唔會過厚,入口都幾鬆化。啫啫生菜煲🥬生菜上枱時重係滋滋聲,入口還是很脆口才好食。而且生菜還黏滿醬汁,很是惹味。我見隔離枱食乳鴿,又好似真係幾靚咁樣可惜我哋已經食到太飽唯有下次再嚟試吓
好耐冇出嚟尖沙咀食飯啦
今日約咗個朋友,突然之間我哋不約而同都諗住食蟹
所以就揀咗依間主打食蟹嘅餐廳

值得一題我嗰日打電話book枱,發現左依到
尖沙咀晚上10點後好少地方開到12點

但係呢度竟然可以最多6人一桌
而且營業時間到11:30

當然一上去我哋就揀咗蟹先

我哋最後揀咗避風塘炒辣蟹
蒜蓉爆到好香脆,因為我哋揀咗小辣所以唔算好辣
我最鍾意食蟹蓋😂蟹肉都幾彈牙,食落唔會成口油,真係幾惹味。

黃金蝦球非常之香脆可口,鹹蛋黃分量足夠而且新鮮彈牙。

蜜桃咕嚕肉

啫啫生菜煲🥬
生菜上枱時重係滋滋聲,入口還是很脆口才好食。
而且生菜還黏滿醬汁,很是惹味。

我見隔離枱食乳鴿,又好似真係幾靚咁樣
可惜我哋已經食到太飽
唯有下次再嚟試吓
2021-07-01
2021-07-21 130 浏览
食海鮮最緊要新鮮,雖然香港有好多餐廳都以海鮮作招徠,但試過不少都名不符實,唔新鮮不特止,仲要收得好貴,簡直有被搵笨嘅感覺😓。朋友生日,佢又鍾意食蟹,所以就喺OpenRice搵吓idea,睇吓同佢食邊間好。見到翠林辣蟹坊超多like😲,細閱menu更加見到除咗一貫嘅避風塘炒蟹同埋薑蔥蟹,仲有黃金流沙蟹,又聽聞呢個係佢哋嘅得獎菜式,所以就決定去會一會佢😎。收工七點幾上到去,已經差不多滿座,幸好我有預先訂位。侍應好有禮貌咁招呼我哋坐低,枱與枱之間唔會好近,座位寬闊,感覺唔會好迫夾。第一個要叫嘅,當然係佢哋嘅招牌菜 - 黃金流沙蟹,而家做緊$688八折。個蟹一上枱,已經聞到好香嘅蟹味,未食都已經口水直流🤤。大大隻嘅肉蟹,再加上炸到金黃色嘅脆脆,賣相相當吸引。雖然隻蟹唔多膏,但一食落去已經覺得好新鮮,隻蟹走過油所以個殼好香脆,內裏仲係好濕潤,實在煮得恰到好處。雖然佢冇我喺星加坡食嘅白胡椒蟹咁大隻,但佢嘅美味程度絕不遜色,可以話係色香味俱全👍🏻👍🏻。除咗蟹,我哋都叫咗幾個小菜,價錢由幾十蚊至百幾蚊不等。蠔餅炸得好香脆,最重要係多蠔仔,沾上魚露真係絕配!喺出面食蠔餅,好多時都係炸漿多蠔仔少,感覺自己

黃金流沙蟹

除咗蟹,我哋都叫咗幾個小菜,價錢由幾十蚊至百幾蚊不等。

蠔餅炸得好香脆,最重要係多蠔仔,沾上魚露真係絕配!喺出面食蠔餅,好多時都係炸漿多蠔仔少,感覺自己只係食緊炸粉🤣。
炸蠔餅

黃金流沙蝦都好好食,啲蝦又大隻又爽口,以$38一隻來講真係好抵食。
黃金流沙蝦

另外我哋仲叫咗個荔枝醬燒骨,但一嚟到睇個樣已經覺得好唔掂,所以連相都唔記得影。果然喺海鮮店都係食海鮮算吧啦😆!

我本身唔係一個十分鍾意食蟹嘅人,但呢度真係帶俾我驚喜,令我有再返嚟幫襯嘅衝動之餘,亦一定會推薦俾朋友!
2021-06-30
炸蠔餅
黃金流沙蝦
2021-07-21 48 浏览
尖沙咀海鮮小炒店🦀要講到我最愛既海鮮 一定非蟹莫屬🤤翠林辣蟹坊位於尖沙咀海防道附近 位置超級方便 係朋友聚腳之選出去食蟹當然要選擇屋企整唔到既 而且叫得辣蟹坊🦀自然就係食大排檔風味 避風塘炒蟹!除左避風塘都其他炒法 呢到就唔一一介紹經Openrice訂台仲有8折 更加附送每位一只黃金流沙蝦球😋.🎈避風塘炒蟹 ($688)上碟既方式夠霸氣 非常適合打卡😍除左睇得之外 一上枱就聞到香噴噴避風塘炸蒜味超級突出 超惹味 辣度可以自己選擇 我唔食得辣就要左微辣👍蟹件同炸蒜走油都走得好乾身 證明廚房手勢好好蟹就用肉蟹 啖啖肉 隻蟹鉗仲有半隻手掌咁大 斤兩十足😍唔好以爲肉蟹就無膏食 不論身同蟹蓋都有小小膏!蟹蓋上既膏仲要炒炸過 每一口都非常邪惡😋.🎈黃金流沙蝦球七月份仲會一人一隻咸蛋炒蝦球🤤蝦球大大隻 擺盤精緻一隻蝦球幾乎有手掌咁大 炸得外脆內軟 加埋咸蛋真係咸香感十足 呢d肥野一人一隻就剛剛好🤣.🎈總括而言呢個價錢唔算平 但勝在大大隻蟹🦀而且一上碟氣勢十足 實在非常吸引😋店員都好熱情 係一次不錯既體驗
尖沙咀海鮮小炒店🦀

要講到我最愛既海鮮 一定非蟹莫屬🤤
出去食蟹當然要選擇屋企整唔到既 而且叫得辣蟹坊🦀
自然就係食大排檔風味 避風塘炒蟹!
除左避風塘都其他炒法 呢到就唔一一介紹
🎈避風塘炒蟹 ($688)

上碟既方式夠霸氣 非常適合打卡😍
除左睇得之外 一上枱就聞到香噴噴避風塘
炸蒜味超級突出 超惹味
辣度可以自己選擇 我唔食得辣就要左微辣👍
蟹件同炸蒜走油都走得好乾身 證明廚房手勢好好

蟹就用肉蟹 啖啖肉 隻蟹鉗仲有半隻手掌咁大 斤兩十足😍

唔好以爲肉蟹就無膏食 不論身同蟹蓋都有小小膏!
蟹蓋上既膏仲要炒炸過 每一口都非常邪惡😋

而且一上碟氣勢十足 實在非常吸引😋
店員都好熱情 係一次不錯既體驗

• 避風塘炒蟹
2021-07-18 41 浏览
翠林辣蟹舫 (尖沙咀)📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖不嬲都好鍾意食海鮮 特別係炒蟹因為屋企煮唔到 要出街食先夠風味上OpenRice搵到呢間 再訂埋位每位會送一隻黃金流沙蝦球🥰呢度可以一台坐六人 仲開到11:30疫情下喺尖沙咀區真係好有餐廳開到咁夜同朋友或者屋企人食得興起 都唔怕趕住返屋企咁掃興💃薑蔥乾燒蟹🦀嚟得呢度當然要叫佢嘅招牌菜炒蟹啦由於朋友唔食辣 所以叫咗啲味薑蔥乾燒蟹估唔到味道唔錯 用咗大量嘅薑同蔥落去炒啲蟹好入味 蟹肉鮮甜 實淨而且廚房已經預先處理咗啲蟹殼所以食起上嚟唔會太麻煩😬黃金流沙蝦球🦐餐廳送嘅每位有一隻蝦球估唔到免費 但質素都唔差蝦球好彈牙 鮮甜 用鹹蛋黃包住 幾好食山楂汁脆鱔🐟呢份脆鱔份量一啲都唔細脆得香脆 鱔肉好肥美個汁有啲似咕嚕肉嘅甜酸醬 食落開胃☺️福花菜炒鹹肉🐖點左一份家庭菜 簡單得來又好食椰菜花保持爽脆 鹹肉亦都唔會太鹹
翠林辣蟹舫 (尖沙咀)

📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

不嬲都好鍾意食海鮮 特別係炒蟹