2014-04-24 556 浏览
返工OT,走左去美心諗住食個快餐再返去繼續做野算啦。見到佢果期有個和風板上燒餐。嗯?咁熟口面既?原來係好似Pepper lunch既飯。一於試試佢有幾多成Pepper lunch水準先!今次食既係我係Pepper lunch都好鐘意食既黑椒三文魚飯。聞落的確係有熟悉既味道,諗住食落去應該都唔會差好遠,點知……佢要自己落醬汁,但其實d醬汁一落落去就變成一舊舊,一d都撈唔到入d飯到……最後變左乾哽。三文魚倒是還可以,不過絕對唔會係好食。重點…佢餐跟杯蜂蜜綠茶,一d都無蜂蜜味,好難飲……
返工OT,走左去美心諗住食個快餐再返去繼續做野算啦。
見到佢果期有個和風板上燒餐。
嗯?咁熟口面既?原來係好似Pepper lunch既飯。
一於試試佢有幾多成Pepper lunch水準先!
最後變左乾哽。
三文魚倒是還可以,不過絕對唔會係好食。
重點…佢餐跟杯蜂蜜綠茶,一d都無蜂蜜味,好難飲……
坐低後,一睇非常靚嘅無骨海南雞飯,2排肉1上1下,揭開準備食之際,咪住…成排都係得半邊肉不但止,啲肉仲要得紙咁薄,下面果排就無問題,仲好厚肉添,我情願佢唔好加上要呢排俾我,等我對佢仲會有一絲嘅好感…叫佢換,佢個答案好精彩之餘亦好貼題…上排無肉嘅原因係因為拆哂骨囉…哦…原來如此…多謝哂美心MX嘅拆骨員!啲阿姐仲搞笑,明明飲緊湯都問啲野要唔要,已經伸手作勢要收盤執枱,其餘枱人走哂,佢唔去收,認真唔明!!!如唔講以上問題,論食物的話,海南雞嘅肉質一般,無令人驚喜嘅感覺,惟獨可取的是有新鮮椰菜絲,但白菜湯偏䶢。

2014-02-21
2014-02-06 137 浏览
行完花市去左美心試食麻辣雞煲, 點知....服務 :員工禮貌尚算可以。係等執檯時間比較長.食物 :麻辣雞煲先講味道, 麻辣不夠麻只有辣. 但都可以接受.質數就...一煲成60蚊既雞煲有12~13件雞, 其中有1件雞尾,1件雞頸,2件雞睥骨尾...另外大約3~4件雞胸骨...加加埋埋有2/3係小肉或唔食得... 另外個菜D金菇及菜殘到唔想食...總結:如果再要我比成$60蚊食, 我就會比多20~30蚊去其他地方食雞煲....美心如果有心做雞煲的話. 最低限度唔好將雞尾雞頸放入去啦! 非常影響對此食物觀感.
行完花市去左美心試食麻辣雞煲, 點知....

服務 :
員工禮貌尚算可以。係等執檯時間比較長.
食物 :

麻辣雞煲
先講味道, 麻辣不夠麻只有辣. 但都可以接受.
另外個菜D金菇及菜殘到唔想食...
總結:
2014-01-29
2013-12-05 66 浏览
寒冬的到來,自然要找一些暖身的食物,除了火鍋之外,石窩飯也是一個選擇。這個韓式石窩飯除了主食外,還有一些韓式前菜,看起來有多一些食物,而前菜也能夠叫人開胃一些,是不錯的配搭。當中最欣賞的是它的牛肉,很嫩,有牛味。在剛拿到枱上的時候還有一點生,而在石窩高溫的包圍下才慢慢變熟,這樣就可以保持牛肉的嫩質了。很好。
韓式石窩牛肉飯
2013-11-27
2013-10-02 51 浏览
今天上課前來<美心MX>吃個早餐~北海道3.7牛乳麥皮+煎蛋白+多士+熱華田....$23用coupon可以減$2即只需$21北海道3.7牛乳麥皮十分杰身!有少許牛乳味...不太甜!煎蛋白煎得有點焦焦的...但很香口..多士烘得十分香脆...好吃!熱華田正常...!整體吃完後十分飽肚...直到下課前也不會肚子餓呢~$21很抵吃!
今天上課前來<美心MX>吃個早餐~

北海道3.7牛乳麥皮+煎蛋白+多士+熱華田....$23
北海道3.7牛乳麥皮早餐$23-2=$21
用coupon可以減$2即只需$21

北海道3.7牛乳麥皮十分杰身!

有少許牛乳味...不太甜!

煎蛋白煎得有點焦焦的...但很香口..

多士烘得十分香脆...好吃!

熱華田正常...!

整體吃完後十分飽肚...

直到下課前也不會肚子餓呢~

$21很抵吃!
2013-10-02
$21 (早餐)
北海道3.7牛乳麥皮早餐$23-2=$21
2013-07-06 48 浏览
一個人的晚餐, 行過美心見到有像PEPPER LUNCH 的鐵板芝士雞肉飯($49), 心思思便試這個,  價錢和PEPPER LUNCH 差不多, 但這間送甜品(杧果布丁), 飲品. 味道方面, 芝士味不突出, 雞肉煎得太過火, 有不少黑邊, 要扣分杧果布丁太甜, 但有不少杧果肉.吃完整個飯好飽
鐵板芝士雞肉飯

味道方面, 芝士味不突出, 雞肉煎得太過火, 有不少黑邊
, 要扣分

杧果布丁太甜, 但有不少杧果肉.

吃完整個飯好飽

2013-06-08
2013-05-20 33 浏览
來到港式快餐店吃日式食品是一早預期會不合水準的,心理上其實是已娙有了準備的,但真想不到會是這樣差勁。外型一向都是日式食品的一大賣點,雖說沒有很大的期望,但也不希望會是由一個滑蛋雞扒飯變成是窩蛋雞粒飯吧。而更不濟的是味道,雞蛋真的像是混了水的,淡而無味。而雞扒變成了雞粒也都算了,但竟然有一陣不新鮮的味道,就算是雪藏的也不會如此吧!對此,真的有點失望。

而更不濟的是味道,雞蛋真的像是混了水的,淡而無味。
2013-05-20
2013-05-16 38 浏览
走到快餐店尋找可吃的,旨在可以在最快的時間內可以吃到食物。但不知為何,現在的大型連鎖快餐店總喜歡把食物排得靚靚的,但仍要在短的時間內能夠送給食客,這是否又是香港精神一種呢?今次得到的外型都算不錯。食物是牛扒厚切餐肉飯。牛扒可以,不韌,也算要有肉味。反而餐肉太咸,應該與來貨有關,希望餐廳可以留意一下。

今次得到的外型都算不錯。
2013-05-15
12月29日, 今日夜晚要準備開party~ 所以一早就同呀比一齊去辦貨, 體力勞動之前梗係要先食飽個肚啦! 因為夠早起身, 可以喺11點前去美心食個standard早餐~::: 羅宋湯通粉 + 腸仔炒滑蛋多士 + 熱阿華田 ::: $19羅宋湯通粉蔬菜幾多, 通粉份量亦唔少~ 羅宋湯味道酸甜適中, 雖然有點人工,但總算清新開胃! 炒滑蛋就未免太孤寒… 細份得好似比人食過咁! 食落唔算話好滑, 但就頗油膩… 記得以前美心嘅招牌排包多士好好味, 而家換上厚多士味道當然無得比, 但白麵包多士咬落都算鬆軟, 不過不失啦.熱華田出乎意料地香濃, 甜度適中, 不錯~::: 五香肉丁米粉 + 火腿煎蛋多士 + 熱奶茶 ::: $19火腿好似冇煎過咁, 雖然味道都冇乜分別, 但係感覺有d求其. 太陽蛋都算幾好, 唔會有燶邊, 個蛋黃都幾濃郁~ 肉丁米份量可以接受, 肉丁叫做多, 只不過個湯底冇乜味, 加咗肉丁d油都略嫌有d淡.呢個熱奶茶喺快餐店嘅質素嚟講已經唔錯, 茶味濃, 奶味甜得嚟又唔會太搶~因為平時太遲起身所以都好少機會食到呢d連鎖快餐店準時11點收爐嘅早餐~ 今日偶然一試其實都覺得ok嘅,

熱華田出乎意料地香濃, 甜度適中, 不錯~
因為平時太遲起身所以都好少機會食到呢d連鎖快餐店準時11點收爐嘅早餐~ 今日偶然一試其實都覺得ok嘅, 起碼d野standard晒除咗份量有少少縮水之外其他方面都唔會話好參差.
2012-12-29
$19 (早餐)
2012-11-17 34 浏览
在附近辦完事,差五分鐘便到十一點,還趕得及落ORDER買早餐,已經過了早餐繁忙時段,想坐那裡都可以。牛扒炒蛋厚多士 + 熱咖啡,牛扒煎至全熟,肉質仍然嫩滑,雖然不是很大塊,而且很薄,但是以價錢來算,廿多元一份早餐,沒有肥膏和粗筋已經很OK。美心的即磨咖啡,在其他幾間分店飲過,味道是統一的,個人覺得香味與濃淡恰到好處。
已經過了早餐繁忙時段,想坐那裡都可以。

• 即磨咖啡
2012-03-19 68 浏览
雜菇豬柳配鮮茄雞肉意粉+熱飲($33)賣相得體,肉和菇都份量十足,汁料平均,都算大大碟!而且意粉上有薄脆點綴,夠香口,可見製作認真!食落味道就像兒時跟grandmother上酒樓食的鴛鴦雞絲炒飯,不論紅或白那邊,都好入味而且各有特色!唯一要彈的,就是有些雞肉尚呈紅而透明,如果煮熟D就好啦!
雜菇豬柳配鮮茄雞肉意粉+熱飲($33)

有些雞肉尚呈紅而透明,如果煮熟D就好啦!
2012-03-19
2011-11-08 9 浏览
本身對快餐期望也是不高, 早前嘗試過午餐, 簡直是不堪入口!!真不明白到了午市時份, 還見到長長的人籠….. 莫名其妙! 不過, 早餐就差極有個譜! 心想, 都係煎蛋, 腸仔, 通粉, 多士罷了…於是就敢著頭皮一試!果然, 早餐屬正常水平, (與午餐形成強烈的對比!)跟餐的麵包, 選擇了自家的排包, 再加以烘製. 這應該是最特別的了!整體仍可以, 在我心中挽回不少分數.
真不明白到了午市時份, 還見到長長的人籠….. 莫名其妙!

於是就敢著頭皮一試!

果然, 早餐屬正常水平, (與午餐形成強烈的對比!)
整體仍可以, 在我心中挽回不少分數.
早餐
2011-09-14
$26 (早餐)
2011-04-24 24 浏览
行到去天后, 了解了情況. 等司機過來. 中間, 又有一個間場的時間. 咁...時正3點. 天時又熱, 就搵個地方, 下午茶一下, 也休息一下.大熱天在外, 當然想找個冷氣靚位坐返一陣. 行了電氣道, 油街, 木星街一個圈. 沒辦法, 都係連鎖快餐店, 才能夠提供到一個環境舒適的地方, 讓酷熱的我降一降溫.無論處於下午茶時段, 或是午餐晚餐早餐時段. 單點野飲永遠都係一個唔抵既選擇. 我以飲杯凍野為目的. 食方面就打算輕盈一點. 所以就簡單地, 叫了一個奶油多.叫多士, Expect的, 本來都預左係細細份. 我比較少在呢一D連鎖快餐店叫多士. 完全沒有預先知道這會是一塊極厚切的多士. 本來想少少地食野, 點知呢一塊充滿煉奶同牛油的厚多士, 令到我勁飽. 說那多士, 烘得外脆內軟, 不錯啊.而一杯清涼, 重檸檬, 重茶味的凍檸茶, 一杯, 的確唔夠. 把下午茶吃完了, 公司的司機來電報到.....趕快收拾手頭上的東西....一起去搞一件麻煩既事情.

2011-01-14 11 浏览
   接近四點的時間去吃下午茶,要的是熱香餅加熱奶茶。   氣溫異常地低,只有十一、二度左右,因此想吃些比較熱的東西。拿到了熱香餅,雖然比較有質感,也很厚,可是最大的敗筆是熱香餅已冷掉了,牛油和糖漿塗了之後無法融掉,讓人極為失望。而奶茶也就很一般而已。
   接近四點的時間去吃下午茶,要的是熱香餅加熱奶茶。

2011-01-13
2010-11-26 9 浏览
近年來的星期六, 由於要做facial, 所以很多時都是去這間美心外賣下午茶餐. 以前時常食公司三文治餐, 今年開始食便當餐, 而今日由於太遲食, 所以食油脾+紅豆冰餐 油脾好咸, 而且脾肉有點硬 紅豆冰有好多紅豆, 而且好諗, 奶很多, 好甜, 但好味, 飲完好滿足這個餐$18, 有兩元現金coupon, 所以只是$16, 都算抵食.

油脾好咸, 而且脾肉有點硬

好好味
2010-11-20
4 分钟 (外卖自取)
好好味