2018-07-15 567 浏览
喺好耐好耐以前,有客人嚟我屋企帶來一打美心西餅,嗰陣時已經好興奮,好開心。但係隨着市面越來越多蛋糕店,各式各樣精美嘅西餅,就連散水餅已經有好多唔同嘅選擇,除咗送西餅,有人會送現金卷、送茶包、送朱古力等等。而家來講,美心西餅除咗係價錢同分店位置上面取勝之外,基本上已經冇乜嘢競爭力。今次有人送咗兩盒西餅俾我,美心西餅嘅款式由細到大真係冇乜變化,所以一打開個陣其實係諗緊咁多點食得晒呢。比較會食既係朱古力味,不過咁多款入面全部都好甜就真嘅,不過朱古力係稍微好食少少嘅西餅,在此希望可以美心西餅可以作出一啲改革,西餅都可以製作得稍為精美,同埋令人有食慾一啲。

2017-11-11 345 浏览
美心新岀 伯爵茶雲朵蛋糕🍰Earl Grey 味好出,蛋糕好軟綿綿忌廉又滑又香,而且食到伯爵茶味👍🏼忌廉面層灑上茶粉成件事變到超級Earl Grey❤️ 好好味😋
美心新岀 伯爵茶雲朵蛋糕🍰

Earl Grey 味好出,蛋糕好軟綿綿
忌廉又滑又香,而且食到伯爵茶味👍🏼
忌廉面層灑上茶粉
成件事變到超級Earl Grey❤️

好好味😋
伯爵茶雲朵蛋糕
2017-07-16 329 浏览
近排大熱的minions真的俘擄了不少人喜歡佢地,快餐店有佢地既嘜頭在食物上,有佢地既公仔送,美心都加入戰團,推出超攪鬼蛋糕外仲有牛奶杯,今天試下牛奶杯先,買左唔同款式,之但係口味一樣啊,貪佢地可愛,本來打算買曬三款不同造型,之但係我們一人一個胃,食不下第三杯,唉,minions 實在太吸睛,表情又多多,但冇法子啦,最後都捨棄左一個,查實我又不太清楚佢地咩名就是可愛表情吸引到我先買,牛奶杯看似幼滑,白雪雪,好有牛奶味,濃濃的,面層係牛奶啫喱,仲有一舊軟滑的cream, 下面就有sponge cake 同牛奶慕絲相間着,D牛奶味滲出黎,sponge cake 又不乾爭爭,慕絲好滑,幾種口感,健康之選,話曬係牛奶製造的
2016-08-17 640 浏览
不知又覺又一年了,我又老一歲了。生日緊係唔少得蛋糕—豬蛋糕:一百多元的美心蛋糕,比想像中大,外型都很有愛蛋糕是用草莓醬加忌廉打成,忌廉香滑得來又不太甜(年紀大了,吃不了太甜)內部是朱古力蛋糕,夾層有新鮮士多啤梨加草莓醬,感覺有點像黑森林,有驚喜。豬鼻是白朱古力,太硬了所以沒吃。一開始我睇中的是它的外型,因為大大個,拍照才漂亮,所以對味道沒什麼要求,想不到有驚喜。認真來講,美心的蛋糕進步了。
不知又覺又一年了,
我又老一歲了。

生日緊係唔少得蛋糕—豬蛋糕:
一百多元的美心蛋糕,比想像中大,
外型都很有愛
蛋糕是用草莓醬加忌廉打成,
忌廉香滑得來又不太甜(年紀大了,吃不了太甜)
豬鼻是白朱古力,太硬了所以沒吃。

認真來講,美心的蛋糕進步了。

2016-06-15 447 浏览
雖然好多人對奶敏感,但濃郁嘅奶味對波波嚟講係不可抗疫力。今次美心嘅呢個北海道牛乳(好似係)慕絲撻,食落啲慕絲係幾滑嘅,入口仲有啲即溶感,但得罪講句,啲奶味有啲假,可能係啲奶個味太出,就令人覺得佢啲奶係由其他嘢僭建出嚟一樣!食完個口都依然有陣假奶味(即係奶粉嗰啲),不過如果你唔係好識分邊啲係純天然邊啲係僭建嘅味道,純粹追求味覺享受嘅話,咁都ok嘅!價錢:$16CP值:
雖然好多人對奶敏感,但濃郁嘅奶味對波波嚟講係不可抗疫力。

價錢:$16

CP值:
2016-05-25 334 浏览
藉著母親節試新蛋糕(應該都唔新)母親節其實幾時開始都要食蛋糕?成個東海堂同美心西餅都迫滿買蛋糕既人而成個雪櫃都係好黃既蛋糕係美心正價買蛋糕 恆生enjoycard有85折 (有錯請糾正)驟眼睇 以為佢整個表面都係芒果但原來只有旁邊係芒果 中間係芒果布甸中間既芒果布甸比較甜 咁樣食珍-芒果個時就會酸左蛋糕層次幾多 有海綿蛋糕 芒果布甸整體黎講一啖可以食到多種質地同味道雖然係美心黎講價錢高左d不過都值得一食既
藉著母親節試新蛋糕(應該都唔新)
母親節其實幾時開始都要食蛋糕?
成個東海堂同美心西餅都迫滿買蛋糕既人

雖然係美心黎講價錢高左d
不過都值得一食既
珍-芒果瑰麗蛋糕
2016-04-06 338 浏览
自從食過牛乳慕絲蛋糕後,對呢個系列既牛乳杯都幾感興趣以透明的膠杯盛載著白雪雪得奶涷,彈性十足,未食已經感受到佢既牛奶味同質地,相信一定好濃郁,奶涷上有小舊cream,同樣都插著隻小小乳牛標籤食一啖,牛奶味好strong, 只是奶涷不夠滑溜同硬左少少咁,而最底下就有層海綿蛋糕,幾濕潤,成杯野既甜味不會太over
自從食過牛乳慕絲蛋糕後,對呢個系列既牛乳杯都幾感興趣
2016-04-05 239 浏览
美心西餅都係我經常買蛋糕既地方,都幾唔錯架佢地既蛋糕,之前既牛奶卷又出場啦,今㳄推出朱古力味添!卷蛋外面真係成隻乳牛乳牛咁款,好可愛。但今天只是選了牛乳慕絲slice cake 佢既包裝紙都係乳牛架,好盞鬼,仲有小小乳牛標籤插在上面賣相吸引! 食一啖先,果然好濃牛奶味,係囗腔入面滲出黎,蛋糕好moist,又軟熟,而且甜味適中,話曬牛奶嘛,食落好健康呢,而且奶油不厚重,同樣滑滑的,最底有朱古力曲奇,增加左額外味道,更豐富,更有層次。
佢既包裝紙都係乳牛架,好盞鬼,仲有小小乳牛標籤插在上面
2015-12-08 220 浏览
經過美心西餅,看到推出新系列的蛋糕,廣告版上特別寫明''採用產自澳洲塔斯曼尼亞的Blue Hills Leatherwood Honey''就是被這個說話吸引著,走向''被欺騙之路'' 蛋糕的造型尚算不俗,它的表面很有層次感,一圈一圈,而且模仿著一間蜜蜂屋,屋上有兩隻小蜜蜂,它們的造型栩栩如生,賣相評分:7/10味道方面,蛋糕外層是蜂蜜味的慕斯,口感尚算幼滑,沒有多餘的一粒粒,在口腔裡也會慢慢地溶化,可是我認為缺乏奶味,品嚐不到有牛奶的香濃味道,並且與蜂蜜味互相配合,卻是令人難以接受,或者也有人欣賞的廣告牌寫著以中低溫科技加工,確保蜂蜜的營養不會在製作過程中流失,我卻認為這樣做有點''兩頭不到岸'',原因有二,其一是蜂蜜的營養可能確保得到沒有流失,不過味道方面未必人人能夠接受,那種蜂蜜味帶點塑膠的味道,讓人感到有種化學的成份,產生一種抗拒感。蜂蜜味本身已經普通,配合慕斯,令到味道更為變淡,淡而無味的蜂蜜慕斯蛋糕,雖然口感尚算不錯,不過這樣的配合,真的不適合大人和小朋友。整體評分:3.5/10我認為這個蛋糕是我光顧美心,最為不能接受的蛋糕,賣相雖然不俗,又有立體感,小朋友們都會喜歡的,不

,並且與蜂蜜味互相配合,卻是令人難以接受,或者也有人欣賞的

整體評分:3.5/10
我認為這個蛋糕是我光顧美心,最為不能接受的蛋糕,賣相雖然不俗,又有立體感,小朋友們都會喜歡的,不過味道有待改善。
2015-02-03
2015-09-01 204 浏览
是日早上行過美心,買左份公司三文治做早餐。三文治有5小塊,3種口味。麵包略乾,應是放在雪櫃耐左d。我就由淡→濃咁食!先食雞蛋沙律,內有少里蕃茄粒,溝淡雞蛋沙律的油膩感,但變相幾淡下。吞件魚沙律較濃味,人都醒d。到最欣賞的芝士火腿啦,芝士火腿函各有2片,口感更濃更美味!食飽飽又開工啦!
是日早上行過美心,買左份公司三文治做早餐。
三文治有5小塊,3種口味。
麵包略乾,應是放在雪櫃耐左d。

我就由淡→濃咁食!
吞件魚沙律較濃味,人都醒d。
到最欣賞的芝士火腿啦,芝士火腿函各有2片,口感更濃更美味!

食飽飽又開工啦!
2015-08-19
2 分钟 (外卖自取)
$17 (早餐)
2015-09-01 170 浏览

食飽飽又開工啦!
2015-08-20
2 分钟 (外卖自取)
$17 (早餐)
2015-08-29 375 浏览
上回提到美心西餅全新推出的TSUM TSUM 疊疊甜品杯, 首先推出的三位迪士尼朋友甜品杯, 分別是米奇, 三眼仔, 以及巴斯光年, 您們搶購了沒有? 對, 真的要搶, 實在太受歡迎了. 這個星期, 第二階段的TSUM TSUM 疊疊甜品杯也推出了, 分別就是小熊維尼, 跳跳虎以及史迪仔, 單計人氣, 跟首三位迪士尼朋友是不相伯仲呢.這一次, 終於能夠把六款甜品杯一同疊疊疊, 跟手機遊戲中的景況一樣, 越疊得高, 難度越大呢.小熊維尼 - 木糠布甸 $32: 8分, 三款新品中, 我最喜歡的當然是小熊維尼, 可愛的TSUM TSUM Pooh甜品杯, 真是買來儲也值得, 只可惜沒有西瓜Pooh版本. 內裡的是木糠布甸, 層次感做得幾好, 淡忌廉, 煉奶, 加上馬利餅, 還是很討好的.跳跳虎 - 楊枝甘露 $32: 8分, 至於跳跳虎內的甜品就是楊枝甘露, 兩者在顏色上又幾匹配呢. 芒果味道是幾鮮甜的, 而酸酸甜甜的西柚亦很醒胃, 是客很適合夏天享用的甜品.史迪仔 - 牛奶布甸 $32: 8分, 最後一款是史迪仔的甜品杯, 內藏的是牛奶布甸, 晴晴就很喜歡跟史迪仔Aloha呢. 牛奶布甸
史迪仔 - 牛奶布甸 $32: 8分, 最後一款是史迪仔的甜品杯, 內藏的是牛奶布甸, 晴晴就很喜歡跟史迪仔Aloha呢. 牛奶布甸質感是幾滑溜的, 奶香突出, 不算太甜.
美心西餅的TSUM TSUM 疊疊甜品杯, 第二階段的三款甜品杯, 分別是小熊維尼, 跳跳虎以及史迪仔, 大家可以連同第一階段的甜品杯一同疊起來, 自行創造更高的TSUM TSUM Tower. 您最高的紀錄是多少個甜品杯?
2015-08-25 197 浏览
響FB知道美心出左TsumTsum蛋糕, 咁啱屋企人生日, 一於買番個慶祝.放假晨早去買, 見雪櫃得3個三眼仔, 驚住有人訂左, 所以都問下店員係咪可以就咁買, 問左無問題, 二話不說比錢. 跟手已經見第2個人買, 即係10分鐘之內已經無左2個, 非常搶手.睇個盒已經非常非常靚, 好吸引.一開出黎, 屋企人讚好靚好得意. 三眼仔係芒果MOUSE料, 而另一款勞蘇係士多啤梨.切開後, 大部份都係MOUSE, 中間有少量芒果, 底層有蛋糕. MOUSE唔甜, 好香芒果味, 個綠色皮夠薄, 所以無咩味. 其餘眼呀, 耳仔部份係朱古力, 都幾甜.整體今次呢個公仔蛋糕好成功, 因為唔止個樣靚, 而內里都好好味清新.

睇個盒已經非常非常靚, 好吸引.

外卖自取
$188 (其他)
如果我說,那一款蛋糕你是最喜歡吃的?是黑森林?芝士凍餅?雜果蛋糕?還是其他的?我最喜歡吃的仍是瑞士卷也是,平常在連鎖式的麵包店是有一些特價性的瑞士卷購買,多數我也是一條瑞士卷吃足三至四日的唷!!近年香港也有不同的店鋪推出了不同既卷蛋,當然嗎….成份不單單只是朱古力/原味,而加入很多不同的種類而近來我也加入了這個小小的熱潮暫嘗了兩款的卷蛋同大家share 下啦第二款就是美心近來推出的牛牛的卷蛋吧,沒記錯好像也是$68/條說這個呢就是我家老闆買來給我們吃的平時買回來的時候是有牛牛的盒子送上的,就是不知道為什麼老闆買回來的就是普通的美心紙盒是乳牛的花紋,表面是像海綿蛋糕的狀態約可以切成八件的小件食用呢今次呢個卷蛋雖然切得好似好肉酸不過入面就唔係單單Cream 咁簡單啦而係真係好香既牛奶味,但係如果多少少就更好啦都係覺得平時食既瑞士卷好食d 唔通係因為唔肚餓?

如果我說,那一款蛋糕你是最喜歡吃的?

是黑森林?芝士凍餅?雜果蛋糕?還是其他的?

我最喜歡吃的仍是瑞士卷也是,

平常在連鎖式的麵包店是有一些特價性的瑞士卷購買,

多數我也是一條瑞士卷吃足

三至四日的唷!!

近年香港也有不同的店鋪推出了不同既卷蛋,

當然嗎….成份不單單只是朱古力/原味,而加入很多不同的種類

第二款就是美心近來推出的牛牛的卷蛋吧,

沒記錯好像也是$68/條

說這個呢就是我家老闆買來給我們吃的

平時買回來的時候是有牛牛的盒子送上的,

就是不知道為什麼老闆買回來的就是普通的美心紙盒

是乳牛的花紋,表面是像海綿蛋糕的狀態

約可以切成八件的小件食用呢
今次呢個卷蛋雖然切得好似好肉酸

不過入面就唔係單單Cream 咁簡單啦

而係真係好香既牛奶味,但係如果多少少就更好啦

都係覺得平時食既瑞士卷好食d

唔通係因為唔肚餓?
2015-04-24
2015-05-07 196 浏览
於等到甜品杯推出啦!等到頸都長埋,美心出品,一向不錯!不停創新,吸引消費者,屋企人生日,都係買佢既蛋糕架!五月一日勞動節推出cony and brown甜品杯,即時買左兩杯cony 和兩杯brown,買三送一!晚餐後食左佢地先!cony係牛乳士多啤梨mousse, 而Brown就是楊枝甘露,我食cony先,滑滑牛乳奶涷,加底層士多啤梨慕絲,仲聞到香噴噴既士多啤梨味,有粒藍莓和一片桃在白色奶凍上作點綴,不會太過單調!至於楊枝甘露,有一片桃,也是滑溜溜,相對之下,比cony甜了點。可是爸爸喜歡brown, 猛說好香! 美心出品果然有品質!讚!
至於楊枝甘露,有一片桃,也是滑溜溜
美心出品果然有品質!讚!
5 分钟 (外卖自取)