2009-09-27 23 浏览
好友真有心,遠道送了一張美心雙黃白蓮蓉的月餅券給我,雖然昨天新聞有報導關於假餅券,但我絕對不會懷疑我收到的是假的,因為老友就是老友,無花無假。遞了餅券給店員,店員也沒有很認真地去檢查,反而開了盒餅給我看看,貨真價實。回家立刻開盒嚐嚐,盒內少了些膠刀和叉子,響應簡約環保吧!餅皮顏色有光澤烏潤,切開後,竟然發覺蛋黃有漏油跡象,應是一級靚鹹蛋才有此現象,蓮蓉亦有些通透。有些人喜歡吃三黃,甚至四黃月餅,但個人認為雙黃最為適中,太多反而不美,一般一個月餅切開六至八件,若是雙黃,每一件都會有些鹹蛋黃,太多鹹蛋黃影響了蓮蓉的份量及味道,有些少鹹蛋黃更能襯托蓮蓉的香味,沏一壺上好的普洱茶是最好的配搭。說回這盒月餅,甜度和口感都很有水準,皮亦夠薄,純正的蓮蓉香味與別不同,而漏油的鹹蛋黃也居功不少,最怕吃到實心和啞色的蛋黃,這盒月餅無問題,好吃!

餅皮烏潤有光澤
蛋黃漏油
其他
餅皮烏潤有光澤
蛋黃漏油
2009-09-20 17 浏览
個客送餅卡,結果換成 Hello Kitty 冰皮 set。個月餅同包裝都係 Hello Kitty 真係好得意呢!奶皇味好香,唔食開奶皇既我都覺得好味。蘋果脆脆有 d —粒粒都幾搶手。芒果味好夠,入面仲有個 fruit。

個月餅同包裝都係 Hello Kitty 真係好得意呢!

奶皇味好香,唔食開奶皇既我都覺得好味。

蘋果脆脆有 d —粒粒都幾搶手。

芒果味好夠,入面仲有個 fruit。
2009-09-18
2008-09-19 47 浏览
九月十八日(星期四)今日的早餐都是由我負責!上次記得老公說要吃美心那款芒果味西餅,我就買了這款芒果西餅,是心形的而我吃的是荷蘭撻,都不錯,入面是有cream的和蛋糕呢!!
九月十八日(星期四)

今日的早餐都是由我負責!

而我吃的是荷蘭撻,都不錯,入面是有cream的和蛋糕呢!!
$6 (早餐)
2008-08-02 10 浏览
七月廿九日(星期二)晚上要食點輕的呢!因為中午吃了再興,把整整的一大碟义燒飯吞了!於是,晚上吃了muffin和奶茶冰皮月餅!上次吃過美心的豆腐花芝麻冰皮覺得不錯,所以對奶茶味有點期望的!!!我們都喜歡飲奶茶,不知道冰皮月餅能否帶出奶茶溶入月餅中的味道呢!?....不過失望,沒有重重的奶和茶味!只吃到一些甜甜的.............究竟你去了那裡?!
七月廿九日(星期二)

於是,晚上吃了muffin和奶茶冰皮月餅!

....

究竟你去了那裡?!
沒有奶茶的奶茶冰皮
2008-06-01 15 浏览
買後的7小時後才吃,包裝袋與包面的脆皮層黏著了.哈哈...咬下去完全沒有口感可言,只可怪自己..味是偏甜的,包是軟的!
2008-04-14 20 浏览
金豬媽媽訂了這個美心最新推出的"新輕滋味"系列裡的雜果噴泉給女兒做生日蛋糕,單靠外觀已很高分。2磅蛋糕都可以分成兩層,而且比平時的兩磅蛋糕更為重手;多款時令水果將蛋糕裝飾得色彩繽紛,看得人心花怒放!旁邊的朱古力片出奇地美味,用上不太苦的黑朱古力片,比以往的牛奶朱古力好吃得多了。官網裡的描述是"輕脂忌廉撻",觀乎橫切面又看不到有tart的成份,只是蛋糕底部用上厚厚的朱古力片代替平時的餅底而已。蛋糕上有一層芒果jelly,以其混濁外表看來,相信混入芒果汁造成的成數相當高,不是單用"蘿蔔人"或魚膠粉那麼沒誠意;中間部份棄用cream而用了應是官網所言的輕脂忌廉,當中還混有芒果和草莓碎,喜歡芒果和朱古力的朋友相信會滿意這款新產品。今次寫生日牌的餅師真要一讚,朱古力字寫得工整漂亮,不錯不錯!

2008-04-09 9 浏览
係IFC2買完野,搭地鐵去朋友度,冇理由兩手FING FING咁上去,就拿拿臨係呢度買磅CAKE上去,當飯後甜品食都好SHOWCASE入面有好幾款蛋糕,心思思想買CHOCOLATE MOUSSE果隻,不過怕朋友唔食咁甜,所以都係買呢個穩陣食落生果幾FRESH,唔係CANNED FRUIT,蛋白幾滑,同個蛋糕幾MATCH,而且底下面既朱古力脆脆地,食落都唔錯,況且百幾蚊既價錢相當抵食,過下口癮都抵番!

2008-04-07 7 浏览
睇個名好似同鍊奶有關,長方形,上面有一層好似鍊奶,但係脆版,唔甜,係有少少'黏'的感覺.個包入面竟然會有大大粒的提子乾juicy版,3-4粒左右啦..that's all...似係濕左o既墨西哥同提子包的mix up!
2005-02-25 9 浏览
尋晚家姐放工o係美心買左個家庭裝黑糖朱古力包返屋企. 見佢咁新鮮, 晚餐就一於玩fusion, 以西式麵包配媽咪o既撚手小菜!正如雪儀話齋, 麵包面層呈絲狀, 類似千層提子包, 有黑糖香味同甜味, 但無乜朱古力味. 如果齋食可能會幾寡, 但係好似我咁配媽咪色香味俱全o既小菜就幾好!
(非会员)
2004-04-01 26 浏览
我同我屋企人最鐘意呢款芒果拿破崙,太好味lu!美心芒果比聖安娜有水準,起碼係美心未吃過酸芒果丫。另外,如果大家想舒舒服服買/訂西餅的話,我提議大家去西鐵/機鐵沿線分店,可能無咁繁忙,所以售餅小姐非常非常好態度,而自己又可以好舒服咁揀餅,唔駛好似地鐵站分店咁迫呀迫呀,想睇下本catalogue都無位!!to operator:麻煩你加埋西鐵沿線美心西餅分店,thx
我同我屋企人最鐘意呢款芒果拿破崙,太好味lu!
美心芒果比聖安娜有水準,起碼係美心未吃過酸芒果丫。
都無位!!
2004-02-20 14 浏览
尋日媽咪買左一條雪花紅豆卷($9.5)返屋企, 嘻嘻, 我呢個咁為食o既面包痴, 幾大都黐d黎食!<br />面包卷住o既係紅豆粒, 唔係紅豆蓉, 所以無咁甜. 媽咪覺得好味, 我就稍嫌個包有少少香精味...<br />但係$9.5又真係幾大條幾抵嫁!
但係$9.5又真係幾大條幾抵嫁!