餐厅: 美心皇宮 (德福廣場1期)
资讯:

餐厅: 美心皇宮 (德福廣場1期)
资讯:

2024-02-19 559 浏览
今日同屋企人去咗九龍灣行街,行到攰就想喺附近搵間餐廳食晚飯休息下,就揀咗德福廣場既美心皇宮🍽️川芎白芷魚頭鍋 $198屋企人好鐘意呢個川芎白芷魚頭鍋,藥材味好濃但唔會太苦而係微甘,配搭魚湯好好味,魚頭好大都有好多肉可以食,仲有有少少魚麵,好彈牙又好吸湯汁🍽️招牌客家釀豆腐煲 $168原來呢個豆腐煲係有湯汁架,可惜我地已經嗌咗個魚湯,只可以試到少少豆腐煲既湯,高湯配上豆腐、花甲同鯪魚球好濃郁👍🏻🍽️枝竹炆龍躉頭腩煲 $238(中銀卡/BoCPay另有85折)呢個龍躉煲一上枱就嗅到好香好惹味,啖啖頭腩肉好啱送飯,枝竹亦都好入味,推介‼️🍽️花膠薑蔥炆滑雞 $228(中銀卡/BoCPay另有85折)呢道菜望落同頭腩煲好似樣,但其實係兩味唔同既菜🤣 同樣都係好惹味同啲雞好滑,不過花膠就偏細塊🥹

🍽️川芎白芷魚頭鍋 $198

🍽️招牌客家釀豆腐煲 $168

新一年梗係要同屋企人飲餐茶開心吓💗 為咗就屋企人方便,今日再次嚟到我哋嘅老地方「美心皇宮」食午餐🥳 可能係假期最後一日嘅關係,等位嘅人客特別多,就算一早喺Gulu拎定飛,前後都等咗兩個幾鐘先被安排到座位😅 真係少啲耐性都頂唔住!擺得位嚟,已經係1:40… 肚仔就嚟餓到扁😅 見周圍都冇點心車,唯有親自出馬,螞蟻搬家咁攞點心返嚟。熱辣辣嘅點心特別吸引,我尤其鍾意佢哋嘅 #棉花雞、#龍蝦湯鮮竹卷,配埋湯汁一齊食零舍鮮味,仲有 #自家製 嘅 #蒸蘿蔔糕 都係我嘅至愛💗 不過 #點心阿姐 竟然話冇晒豉油,搞笑咗啲囉😅 一輪衝鋒過後。成枱都係吉嘅點心籠,想搵人幫手清理、順手加水,根本就搵唔到人😅 唯有麻煩細佬將點心籠遷移過去剛埋單嘅枱上面,而且仲唔止一次😅 想落單叫個 #鴛鴦炒飯 又舉極手都冇人應… 15分鐘過後最終搵到個服務員幫手,佢個樣又鬼死咁忟🤪唉!見佢一個女人仔要照顧十幾廿幾張枱,加上新年流流就由佢啦!不過今時今日仲保持咁嘅服務態度,又唔係收得平… 難怪啲人個個都北上消費啦😏

2024-01-01
2023-10-19 1124 浏览
難得今日放假,就同朋友去飲茶。一入去發現酒樓裝修華麗光猛,而且地方非常之大,除咗入門口嘅位置,再轉入再有一個更大嘅廳。座位舒適寬敞,冷氣足夠。酒樓嘅上菜速度都幾快侍應嘅態度都幾好。即使係啲普通嘅點心,味道都相當唔錯珍珠雞嘅餡料好多而且惹味,令人想再繼續品嘗。排骨嘅份量係我去咁多間酒樓之中算係比較多嘅一間,裏面應該係落咗胡椒,所以幾香口。而呢間酒樓內係有洗手間提供,算係呢一個商場裏面少有提供洗手間嘅食店,於顧客而言係比較方便嘅一件事。呢度更佳嘅就係侍應係唔會立即收走你的碗筷,可以慢慢坐喺度同屋企人傾吓偈飲茶,所以我都會推薦朋友到來。
座位舒適寬敞,冷氣足夠。
酒樓嘅上菜速度都幾快侍應嘅態度都幾好。
即使係啲普通嘅點心,味道都相當唔錯
排骨山竹牛肉珍珠雞
2023-10-18
排骨山竹牛肉珍珠雞
2023-10-14 847 浏览
話說12號去九龍灣美心皇宮食長腳蟹,啲經理問佢今晚有咩介紹,佢叫我自己睇,都算啦,我叫左隻5斤半長腳蟹,跟住想食鮑魚,佢話4頭飽啦200隻,我話已經有長腳蟹普通鮑魚ok啦,開頭又話40元一隻,之後又話50元,都算叫左半打,啲鮑魚唔痴殼,好明顯唔係新鮮,啲蒜頭粉絲整到一舊舊,一啲香味都冇,另外個荳苗同個湯過得去,隻蟹就冇特別,都係咁,之後切蛋糕又話要加50元,由坐低開茶到埋單,每個order要叫兩,三次,啲伙計靜招呼啲熟客,食完即刻閃,永不錄用,食物,招呼,兩個字講晒,好差!
2023-10-12
等候时间
15 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
2023-08-27 1123 浏览
朝早同兩老食早餐,因為要就佢哋方便,就去咗屋企樓下嘅美心皇宮。我都好耐無飲早茶,呢度竟然仲係推車仔食點心。個人比較鍾意咁樣,似細個時飲茶嘅風味,好過用點心紙,想要嗰樣就叫嗰樣。點心方面,有好多懷舊點心,好多出面已經好少機會有得食。例如有糯米包,即係好似燒賣嘅黃色皮包住糯米,呢個好好食,唔喺度度都有得食。另外仲有燒腩卷,一籠有兩件,雖然好似好肥膩,但係間中食一次都還可以。兩老每人一舊,都食得好開心。仲有見到大大碟嘅蛋散,呢個我都好中意食。但係已經叫咗其他點心,唯有留待下次再試。

點心方面,有好多懷舊點心,好多出面已經好少機會有得食。

仲有見到大大碟嘅蛋散,呢個我都好中意食。

但係已經叫咗其他點心,唯有留待下次再試。
糯米包
燒腩卷
蒸粉果
牛肉燒賣
叉燒包
2023-08-25
等候时间
15 分钟 (堂食)
$80 (早餐)
糯米包
燒腩卷
蒸粉果
牛肉燒賣
叉燒包
2023-08-20 895 浏览
星期五晚嘅晚市,人來人往,訂了七點食晚飯。酒樓入面地方好大,好多張枱,但人手好緊張,上菜也等了片刻。🔸前菜肚餓之際美食當前應該會特別好食,竟然大感失望,感覺唔太新鮮,木耳、青瓜、花生都唔脆。🔸翡翠蟹肉瑤羹味道同賣相都做唔錯。🔸燒腩仔(細)意外好食,肉嫩味道唔會太咸,皮脆。🔸瑤柱上湯雜菜煲菜蔬新鮮嘅,但上湯味淡。🔸客家釀豆腐煲湯底夠味,釀豆腐釀得好草率。🔸菠蘿咕嚕肉咕嚕肉失望,炸粉多過肉。🔸貴妃脆蝦球蝦球大隻,啖啖肉。🔸清蒸沙巴海斑蒸得剛好,魚肉還好。🔸欖菜菇皇四季豆菇炒得入味爽脆,有驚喜!🔸一品砂鍋煲飯用了瑤柱水或冬菇水去浸煮飯,飯偏濕,味道一般。🔸紅豆沙唔會太甜,紅豆夠腍,起沙度唔夠。🔸蛋白杏仁露滑同唔太甜,唔錯。好一般嘅中菜,失望了。
星期五晚嘅晚市,人來人往,訂了七點食晚飯。

酒樓入面地方好大,好多張枱,但人手好緊張,上菜也等了片刻。

🔸前菜

🔸翡翠蟹肉瑤羹
味道同賣相都做唔錯。

🔸燒腩仔(細)
意外好食,肉嫩味道唔會太咸,皮脆。

🔸瑤柱上湯雜菜煲
菜蔬新鮮嘅,但上湯味淡。

🔸客家釀豆腐煲
湯底夠味,釀豆腐釀得好草率。

🔸菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉失望,炸粉多過肉。

🔸貴妃脆蝦球
蝦球大隻,啖啖肉。

🔸清蒸沙巴海斑
蒸得剛好,魚肉還好。

🔸欖菜菇皇四季豆
菇炒得入味爽脆,有驚喜!

🔸一品砂鍋煲飯
用了瑤柱水或冬菇水去浸煮飯,飯偏濕,味道一般。

🔸紅豆沙
唔會太甜,紅豆夠腍,起沙度唔夠。

🔸蛋白杏仁露
滑同唔太甜,唔錯。

好一般嘅中菜,失望了。

前菜
紅豆沙
蛋白杏仁露
2023-08-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
燒腩仔(細)
翡翠蟹肉瑤羹
貴妃脆蝦球
清蒸沙巴海斑
欖菜菇皇四季豆
蛋白杏仁露
2023-07-12 1249 浏览
2023年7月8日 (星期六) 11:15am 32°C 環境典雅玫麗,裝潢新派,光亮整潔,餐具乾淨。 茶壺屬純銀,銀光閃閃,充滿貴族氣派,加上鑲藍邊瓷杯、瓷碟均印有酒家英文簡寫圖案,清雅秀麗,散發一種淑女氣質。 ❤_❤ 人數:5人 家人於當天利用手機 Apps 訂座,方便快捷! 肉絲炒麵 - 麵條炸得金黃香脆,豬肉絲肥美,粗幼均稱,配合銀芽、冬菇、韮黃爽口。玻璃茨汁偏鹹,塗上一些便行,否則會過鹹。喜愛濃味人士之選。【推介之選】❤❤❤ 蟹籽燒賣 - 肉質新鮮,肥瘦適中,美味!【推介之選】❤❤❤ 山竹牛肉球 - 牛肉味濃,鐵質豐富,好味又營養。【推介之選】❤❤❤ 炸蟹鉗 - 圓圓的,大大件,即炸即食應該會更卜脆,啖啖蟹肉,滋味無窮,蝦片脆口。 叉燒酥 - 外形呈三角形,埋砌成品字形狀,賣相美觀。外皮酥脆,內裏微溫,餡料新鮮,啖啖香口美味。【推介之選】❤❤❤ 叉燒餐包 - 微熱的感覺真好,新鮮焗製,餡料充足,包質軟綿。【推介之選】❤❤❤ 魷魚鬚 - 滿到幾乎傾瀉,又粗又長。 芝麻卷 - 芝麻味香,滑溜無比,童年回憶。 椰汁馬豆糕 - 椰汁香濃,冰冰涼涼,炎夏之選,甜美消暑。【推介之選】❤
肉絲炒麵

2023年7月8日 (星期六) 11:15am 32°C

環境典雅玫麗,裝潢新派,光亮整潔,餐具乾淨。

人數:5人

家人於當天利用手機 Apps 訂座,方便快捷!

蟹籽燒賣

蟹籽燒賣 - 肉質新鮮,肥瘦適中,美味!【推介之選】❤❤❤

山竹牛肉球

炸蟹鉗

叉燒酥

叉燒餐包

魷魚鬚

魷魚鬚 - 滿到幾乎傾瀉,又粗又長。
芝麻卷

芝麻卷 - 芝麻味香,滑溜無比,童年回憶。
椰汁馬豆糕

椰汁馬豆糕 - 椰汁香濃,冰冰涼涼,炎夏之選,甜美消暑。【推介之選】❤❤❤

【 溫 馨 提 示 】:

接受電話 / 手機 Apps 訂座

另收加一服務費
2023-07-08
等候时间
60 分钟 (堂食)
肉絲炒麵
蟹籽燒賣
山竹牛肉球
炸蟹鉗
叉燒酥
叉燒餐包
椰汁馬豆糕
2023-06-26 736 浏览
今日開開心心12人往美心皇宮聚餐,準時去到,被安排到一張靠牆的大枱,但冷氣微弱,空氣完全不流通,加上射燈照耀,十幾人熱到流曬大汗。我們先後向幾位職員反映,他們都表示冇辦法,有位職員說:「我都知熱,如果唔係,我唔會著成咁。」(意思係佢只著恤衫,冇著部長的西裝褸)另一個職員跟不屑地說:「我哋有吹風機架,吹唔到你哋啫。」事實上吹風機放在角落頭,只吹到鄰近的兩台。成千蚊食餐飯,熱過打邊爐,成枱食物都不能暢懷享受,職員重要咁嘅態度,我唔覺得咁嘅價錢咁嘅環境和服務係好嘅選擇。
2023-06-12 648 浏览
平時食晚飯還不錯,過父親決定帶埋父母去食,點了半席套餐,實在太令人失望!龍蝦伊面、湯羹完全冇誠意,淡而無味!唔怪之得咁易訂枱,客人試過一次唔會再去食,美心要認真撿討。
2023-05-14 764 浏览
冲着美心個名氣黎食晚饭,咁啱母亲节忙少少遮,唔使做到赶客吧!三年疫情無去酒楼食晚饭,黎美心皇宫试一下菜,谂住八月帮父亲擺五六圍寿宴,预左到时候食贵啲都捨得,依家可以揾第间。今日点左個套餐,哗!差到呢…個鍋鱼翅臭嘅都夠胆拎出黎比人食,成鍋放响度無人理,又無比碗分,唔紧要你忙我地自己黎,但臭嘅唔食得架,即刻叫伙记换,点知换出来变成已分好碗的,觉得有些古怪,食落去也是淡淡的没味,像沟水再煮,另一碟龍蝦伊面一粒塩都無落,似白煠嘅伊面,带子蝦仁炒西蘭花除左無味,仲系冻的,估计放左好耐無人送出黎,其他菜式勉强接受啦。后面果啲荷葉飯,寿包,糖水三催四请叫左四五次等左超过半個钟终于肯黎,講真,啲菜咁差我地都想食完快啲走,又無服务,隔离有一枱就非常开心,碟碟菜都餐牌都無嘅,两三個经理不停招呼茶水不缺,我地普通市民举手揾人都揾唔到,我地催左幾次寿包嘅时候隔离仲食紧百花齊放咁精彩嘅果盘,佢地食完果盘转头上寿包我地仲响度等紧,大细超?我谂自己友啩!
2023-04-29 1414 浏览
上次去完旺角某間有點心車嘅傳統酒樓,嗌晒中伏😞朋友即刻諗起德福美心,話呢度都有點心車😂於是約好要來幫襯之後,今日終於來😎九點半左右,朋友好醒目咁係app攞位~結果我地十點到果陣,就有得入座了😏一坐低,已經有staff問飲乜茶🍵坐低睇一睇餐牌,因為係假期,所以價錢都會貴D😣staff開左張卡,就可以搵點心車攞野食~開頭個陣,點心車比較少,同埋唔知點解活動範圍比較細,所以我地要走好遠去攞野食😢直至後期,可能多左員工返工,點心車嘅種類同出沒次數都多左好多😂🐷香芋燒腩卷、🍰南瓜千層糕香芋燒腩卷比較扁身,個包好軟熟😍入面有一小塊🍠芋頭同🐷燒肉~整體感覺一般,純粹因為唔係度度有,所以就叫了😂🍰南瓜千層糕係因為未食過,想試先叫😂叫個陣都唔知係乜,開籠先知原來係呢隻蒸糕🙈有D似馬拉糕,微微南瓜味,唔會好甜😋🦀蟹子燒賣燒賣大大粒,夠晒吸睛😳咬落啖啖肉,唔錯😋🐮柱候牛孖根呢個係其他地方完全未見過😳見幾特別,自己又鍾意食牛筋,就叫了😏牛筋份量多,味道濃,少少辣,又唔會整到好腍,幾好食~下面有幾塊豆卜墊住,索晒D汁,正👍🦐蝦籽扒柚皮呢個純粹見係懷舊野,自己又未食過先叫~但自己真係唔識欣賞😝柚皮係幾索汁嘅~但質
上次去完旺角某間有點心車嘅傳統酒樓,嗌晒中伏😞
朋友即刻諗起德福美心,話呢度都有點心車😂
於是約好要來幫襯之後,今日終於來😎

九點半左右,朋友好醒目咁係app攞位~
結果我地十點到果陣,就有得入座了😏

一坐低,已經有staff問飲乜茶🍵
坐低睇一睇餐牌,因為係假期,所以價錢都會貴D😣
staff開左張卡,就可以搵點心車攞野食~
🐷香芋燒腩卷、🍰南瓜千層糕
香芋燒腩卷比較扁身,個包好軟熟😍
入面有一小塊🍠芋頭同🐷燒肉~
整體感覺一般,純粹因為唔係度度有,所以就叫了😂

🍰南瓜千層糕係因為未食過,想試先叫😂
叫個陣都唔知係乜,開籠先知原來係呢隻蒸糕🙈
有D似馬拉糕,微微南瓜味,唔會好甜😋
香芋燒腩卷、南瓜千層糕
🦀蟹子燒賣
燒賣大大粒,夠晒吸睛😳
咬落啖啖肉,唔錯😋
蟹子燒賣
🐮柱候牛孖根
呢個係其他地方完全未見過😳
見幾特別,自己又鍾意食牛筋,就叫了😏
牛筋份量多,味道濃,少少辣,又唔會整到好腍,幾好食~
下面有幾塊豆卜墊住,索晒D汁,正👍
柱候牛孖根
🦐蝦籽扒柚皮
呢個純粹見係懷舊野,自己又未食過先叫~
但自己真係唔識欣賞😝
柚皮係幾索汁嘅~
但質感上有D奇怪,雖然你諗一諗佢真身係柚子皮的話,你會理解到係呢種質感,但我接受唔到😣
朋友反而覺得幾好食🤷‍♀️
蝦籽扒柚皮
🦀釀蟹鉗
開頭冇乜興趣,直至見到隻隻蟹鉗都咁漲卜卜😍
大大舊,啖啖肉~
下面仲有D🦐蝦片~
衰在係室溫,如果熱熱地就更好了😂
釀蟹鉗
香滑麻蓉包
呢個又係傳統點心,唔係度度有~
來之前已經諗好有的話要試😂
等左好耐,去到中後期終於見到有麻蓉包🤦‍♀️
包身幾軟熟,幾重麻蓉香,又唔會好甜😋
不枉等左咁耐😂
芝麻卷
呢個係朋友話呢度必食,又係去到後期先出現🤦‍♀️
好重黑芝麻味,冇渣👍
唔硬,真係冇介紹錯😂
炸沙翁
呢個又係開頭話想食嘅,一路都冇見到,以為冇賣😂
去到最後先見到有點心車推出來🤦‍♀️
雖然好飽,但頂硬上叫左🙈

佢同出面嘅炸沙翁有D唔同,實心嘅😳
自己對沙翁興趣不大,單純見懷舊而叫的~
但朋友話幾好食😋
🥛薑汁雙皮奶
o岩o岩入座就成日見到呢個甜品,但食到中期後又一路都冇見到😞
等左好耐先又出現返😖
食到微微薑味,唔會好甜~
但又唔覺有兩層皮,似食燉奶多D,不過幾好食👍
薑汁雙皮奶
最後坐左兩個鐘左右就埋單走了~
兩位盛惠 $501.6,總共食左10個點心😂
食物幾高質,好多點心都好好食😋
服務上,樓面人手不足,早段時期冇乜見過樓面,去到十一點後先開始見到多D人手🤷‍♀️
所以我地多數都係自己加水😣
價錢上有少少貴,但食物高質,又有點心車睇,幾值得來,下次會再同屋企人來😂
2023-04-23
$250.8 (早餐)
2023-03-19 783 浏览
我去到門口拎飛360幾,叫到80幾,我以為係未更新,知客姐姐話網上取票先,我地等左20幾分鐘都唔知佢有點叫飛,太約11點左右,就好多係網上取左飛既人黎到,就係咁入客。之前有咁多空枱,都唔給walk-in 客入,佢給得我地入都飲完一半啦
2023年3月12日 (星期日) 6:00pm 26°C 環境典雅玫麗,裝潢新派,光亮整潔,餐具乾淨。 茶壺屬純銀,銀光閃閃,充滿貴族氣派,加上鑲藍邊瓷杯、瓷碟均印有酒家英文簡寫圖案,清雅秀麗,散發一種淑女氣質。 ❤_❤ 人數:3人 HK$605 家人於當天利用手機 Apps 訂座,方便快捷! 不用排隊 菠蘿咕嚕肉 - 肉質肥美,完全無骨,紅椒青椒不辣,菠蘿鮮味,咕嚕醬汁十分濃郁,酸酸甜甜,格外開胃。整體來說,唯獨份量太少了 ~ 鮮檸煎軟雞 - 炸得金黃,香脆肉嫩,每塊皆大件,塗上檸檬汁之後,味道立即昇華,肉質帶出鮮味。整體來說,份量屬於巨無霸!【推介之選】❤❤❤ 招牌客家釀豆腐煲 - 賣相清淡健康,豆腐不散爛,蜆肉不腥臊,魚丸美味,湯底卻濃郁。【推介之選】❤❤❤ 西米栗子焗布丁 - 經典回味,蓮蓉甜美,栗子蓉芳香,配搭西米更相得益彰,而且份量大,足夠 3 - 4 人分享。【推介之選】❤❤❤《 餐 牌 》:【 溫 馨 提 示 】:❶ 接受電話 / 手機 Apps 訂座❷ 另收加一服務費
菠蘿咕嚕肉 + 鮮檸煎軟雞 + 招牌客家釀豆腐煲 + 西米栗子焗布丁

2023年3月12日 (星期日) 6:00pm 26°C

環境典雅玫麗,裝潢新派,光亮整潔,餐具乾淨。

人數:3人 HK$605

家人於當天利用手機 Apps 訂座,方便快捷!

不用排隊

鮮檸煎軟雞
招牌客家釀豆腐煲
西米栗子焗布丁
2023-03-10 749 浏览
估唔到美心皇宮仲會有點心車,真係有啲懷舊🤣🤣 亦都要考考我隻手嘅受熱能力🤣 佢有點心紙,但亦有推車仔推車仔就係有人一直將佢推嚟推去,行到你附近你舉手話要佢就會拎俾你🤡 但係今次坐唔到一個有利位置,變咗水尾😗 所以要自己去揾食,咪熱門嘅食物都會無哂😫同埋啲嘢食比我想像中有質素👍🏻腐皮卷、蘿蔔糕、煎釀三寶同埋叉燒腸粉都做得好出色🤡 環境坐得幾舒服,又唔驚俾人趕走,又唔會覺得嘈👍🏻 人生第一次飲早茶🤗 唔錯唔錯🤗

2023-03-02 662 浏览
難得早放工,去九龍灣搵食,見佢(美心皇宮)門口無乜人,又唔使等位,入到去仲可以自己揀位坐👍主餐牌上食物唔算多款式,1830入座,都已經有啲小食售罄🤨小食 椒鹽豆腐粒 $55,香脆😊可一試🉑廚師推介香辣鮑魚雞煲 $198,偏鹹,雞肉鞋 😣咪嘥錢🈲傳統燒味乳豬¼隻 $210 (要求要瘦啲)皮脆肉嫩 😍極推薦海鮮貴妃脆蝦球 $148,芒果蛋黃醬偏甜 🙂不太差🈴經典甜品巧手千層芝麻糕 $38,甜,無乜芝麻味 😑麻麻地🆖香醇陳皮紅豆沙 $29,少少陳皮味,偏甜 😑麻麻地🆖係坐得舒服嘅,不過食物一般,價錢偏貴🤑
主餐牌上食物唔算多款式,1830入座,都已經有啲小食售罄🤨
貴妃脆蝦球 $148,芒果蛋黃醬偏甜 🙂不太差🈴
經典甜品
巧手千層芝麻糕 $38,甜,無乜芝麻味 😑麻麻地🆖
香醇陳皮紅豆沙 $29,少少陳皮味,偏甜 😑麻麻地🆖

係坐得舒服嘅,不過食物一般,價錢偏貴🤑

2023-03-01