2013-09-26 40 浏览
坐成粒幾鐘車入到去屯門開會,完事後,當然要到新商場V City逛逛,吃頓飯,點都叫做見識過嘛!原來新商場都有唔少野食,兜了個圈,見到有間扮懷舊的餐廳,即管入去試試。店子裝潢就是扮懷舊,牆璧上有類似九龍皇帝的「塗鴉」,又有很多曾幾何時頗具名氣的牌子,再加上紙皮石地板、吊扇,同埋店子的主體色調等等,感覺跟蘭芳園有幾分相似,不過我相信是沒有關係的吧!翻開本「學生手冊」的Menu,裡頭有唔少新派的食品,當然亦保留了一些如公仔麵、三文治等的必備之選。新穎的磚頭焗豬扒飯是吸引,只是我當日肚子不太餓,難以獨力完成這「壯舉」,改要了羅麥記三文治便算了。所謂的羅麥記三文治,查實即是我們熟悉的公司治,生菜、蕃茄、雞蛋、芝士、火腿、雞肉、沙律醬等,都算夾得幾好,拿上手不容易散開。麵包是經烘過,帶微脆,雞蛋沒有過老,仲有靈魂的沙律醬,總不會難吃的。我不可以沒喝的。特飲是吸引,但跟三文治好像要加$25,好似誇張左少少,要回一杯凍奶茶就是。奶很多,茶味卻薄弱,同埋好鬼甜,我個人是沒問題,但相信一般人未必接受得到。在這種環境下用餐,即使食物水準未算頂級,但唔使問價錢一定唔會便宜。見識過,便可以了。

2013-09-26 86 浏览
第二次去羅麥記了, 今次的目標是 - 磚頭焗豬扒飯,閒日3點多的下午茶時段到達羅麥記, 全場有10多桌客人, 佔約半間店,其實當時店的內部還有很多空枱, 但店員還是安排我在門口附近的位置跟別人搭枱, 不知是不是想把客人都放在門面顯眼的位置, 令店看起來更 "坐無虛席"我點了個磚頭焗豬扒飯及一杯清水, $78 對這個特色豬扒飯其實挺失望, 雖然飯是新鮮, 熱騰騰的, 但味道我只能說跟大x樂的焗豬扒飯味道差不多,有4小片豬扒, 加起來有手掌般大, 飯內有洋蔥, 蕃茄, 菇, 蛋 等材料,面包磚跟豬扒飯的味道其實並不配合, 單純是看起來有趣,磚頭焗豬扒飯的份量很多, 應該夠2個人當午餐,如果2個人share的話, 算是可以接受的午餐價錢,快餐的價錢, 快餐的味道, 不過不失,第一次去食的是羅麥記剛開張不久時, 當時點的是羅麥記招牌撈面($50)及避風塘炒面($58),羅麥記招牌撈面其實就是瑞士汁雞翼(4隻)+即食面, 瑞士汁很稀, 味道不濃, 瑞士汁並不能讓即食面吸收, 兩者的味道不能互相配合,而且瑞士汁的味道跟超市能買到的枝裝瑞士汁的味道差不多, 只是較甜一點,絕對是在家都能煮到的食物,
第二次去羅麥記了, 今次的目標是 - 磚頭焗豬扒飯,

我點了個磚頭焗豬扒飯及一杯清水, $78
磚頭焗豬扒飯

面包磚跟豬扒飯的味道其實並不配合, 單純是看起來有趣,

磚頭焗豬扒飯的份量很多, 應該夠2個人當午餐,

如果2個人share的話, 算是可以接受的午餐價錢,

快餐的價錢, 快餐的味道, 不過不失,

絕對是在家都能煮到的食物, 很普通,

避風塘炒面夠乾身, 微辣, 有魷魚, 芽菜, 韮菜, 乾蒜, 辣椒乾 等配料,

味道不錯, 但份量太少, 而且配料份量不多, 而的份量亦少, 一人一碟都不飽肚, 以$58 這個價錢來說不值,

每次來這家店都要主動問店員要清水, 店員不會主動為你提供, 亦不會主動為你添水, 而且顧客離坐後5-10分鐘, 才會有店員收拾枱上的杯碟,

兩次來的感想都大同小異, 不過不失, 沒有驚喜,

食物的味道不值這個價錢, 只能說買的是氣氛......
2013-09-26
2013-09-26 47 浏览
星期日,屋企冇人又冇人約係唔想煮野食之下,就去左食我既一人午餐啦一個人想頹頹地食左佢就算但市中心又好似冇咩好食咁就過左去vcity果邊啦但vcity果邊都好似冇咩好食= =d餐廳唔太適合一人午餐lol所以最後我見到一間好似茶記既呢間咁就入去試下囉加上佢d裝修又幾靚咁入到去,d野應該係似舊時既茶記風味咁我就頹頹地叫左個肉醬意粉,再加埋野飲肉醬意粉睇起上黎好似好著普通咁,但係佢由細食到大,都好有回憶架到而家我都係好鍾意食肉意!!!而呢間既意粉,都ok la!!!
星期日,屋企冇人
又冇人約
係唔想煮野食之下,就去左食我既一人午餐啦

一個人想頹頹地食左佢就算
但市中心又好似冇咩好食
咁就過左去vcity果邊啦
但vcity果邊都好似冇咩好食= =
d餐廳唔太適合一人午餐lol
所以最後我見到一間好似茶記既呢間
咁就入去試下囉
加上佢d裝修又幾靚咁

入到去,d野應該係似舊時既茶記風味
咁我就頹頹地叫左個肉醬意粉,再加埋野飲
肉醬意粉
到而家我都係好鍾意食肉意!!!

而呢間既意粉,都ok la!!!
2013-09-22
2013-09-25 55 浏览
好耐冇去屯門,知道新開左V City就去行。見到羅麥記門面裝修蠻特別就決定試試。等左陣就有位了,服務員態度也很好。入去後更加覺得店舖周圍都充斥著懷舊既感覺,特色牆紙、康樂棋紙墊同一本好似學生手冊既MENU~ I LIKE IT~決定叫焗豬扒飯、海鮮焗飯、羅麥雞翼及兩杯紅豆冰粒粒奶茶。值得一讚既係紅豆冰粒粒奶茶中的冰粒真係用紅豆及冰混合成,十分有創意,口感唔錯。可惜奶茶甜左DD,因為我平日叫野飲都會叫少甜, 不過今次唔記得左~下次如果再飲要叫少甜~之後就是羅麥雞翼,其實就係瑞士汁雞翼上放辣椒。雞肉好滑好好食!夠辣~正!^^呢個磚頭焗豬扒飯估唔到咁大,而且挖空厚多士放豬扒飯好有創意。(我見識少, 第一次食)蕃茄汁份量好入味好好吃,不過外面既多士皮雖然同飯一齊食都不錯,但實在太多,最後食唔曬 @@食完磚頭焗豬扒飯已經半飽,再吃芝士海鮮焗飯。好香芝士味!!!整體都幾好味, 如果有機會再入屯門, 都可以再食~!
決定叫焗豬扒飯、海鮮焗飯、羅麥雞翼及兩杯紅豆冰粒粒奶茶。
雞翼
焗豬扖飯
芝士海鮮焗飯
整體都幾好味, 如果有機會再入屯門, 都可以再食~!
2013-09-21
雞翼
焗豬扖飯
芝士海鮮焗飯
2013-09-23 23 浏览
假期關係, 例必多人, 等了15 MINUTES都不算過份。門外都是70年代裝飾, 連MENU都別出心裁, 好期待他的食物。MENU其中一頁是"10大必食食物", 因為第一次試菜, 我地都冇咩IDEA, 所以都決定係"10大必食食物"入面落ORDER........入座後叫侍應落ORDER, 侍應好似未瞓醒咁, 要重複好多次先知我地嘅ORDER............等食物期間, 又會有侍應將其他客人嘅食物俾我地..........好奇怪。最後我地ORDER了芝士豬頸肉公仔麵, 蕃茄牛肉米, SPICY雞翼, 蜜汁牛河, 奶茶紅豆冰......芝士豬頸肉公仔麵, 蕃茄牛肉米, 蜜汁牛河 全部淡而無味SPICY雞翼好似鹵水雞翼 , 可以係屋企整奶茶紅豆冰就是平常最普通的奶茶+紅豆這樣收$100一位, 下午茶??? 不是吧 !!!

入座後叫侍應落ORDER,
好奇怪。

芝士豬頸肉公仔麵, 蕃茄牛肉米, 蜜汁牛河 全部淡而無味

SPICY雞翼好似鹵水雞翼 , 可以係屋企整

奶茶紅豆冰就是平常最普通的奶茶+紅豆

這樣收$100一位, 下午茶??? 不是吧 !!!
2013-09-20
羅麥記係近日我同幾個住屯門的朋友嘅話題之一,佢位於該區最新的大型購物商場V City,個商場又大又靚。行完shopping 完梗係要醫肚啦!個商場好旺呀。羅麥記都勁多人。所以要去食好野就要耐心等一下。照片-11點解係話題? 因為我一直以為佢係賣雲吞面 ,HAHA~係咁比朋友們笑, 去到先被羅麥記的裝潢吸引,很地道香港feel 呀!餐檯紙係從前玩嘅康樂跳棋!餐牌係意想不到的學生手冊!勁好感覺!餐牌上有羅麥記十大必吃。咪講咁多!即刻try try 佢!我地先點了十大之一,紅豆冰粒粒奶茶不得了的美味,先講入面的磚頭紅豆冰,紅豆棉棉,又香又甜,配香滑的奶茶後感覺出奇的配啊! 絕對係必點飲品!接住試上了十大的羅麥雞翼(辣)!店長推介,不得不試。辣味很搶,配飯真係一流,汁香雞翼嫩滑。好味!佢絕對係我推介的羅麥記菜色之一。食到辣記得點辣!有驚喜咖!之後就係我覺得好出色嘅 羅麥記炒蛋!首先,我無論係咩時間都喜歡食炒蛋西多士,對炒蛋的要求很高,要炒得香,嫩,滑,仲要有蛋汁,絕不容易,最重要係大份咪縮水。當然要配合微燶的牛油香多士。這個羅麥記炒蛋完全達到我對炒蛋的要求。連一個晚市炒蛋都可以炒得咁仔細。抵佢
照片-11
餐牌上有羅麥記十大必吃。咪講咁多!即刻try try 佢!
紅豆冰粒粒奶茶
我地先點了十大之一,紅豆冰粒粒奶茶
羅麥雞翼(辣)
接住試上了十大的羅麥雞翼(辣)!
羅麥記炒蛋
之後就係我覺得好出色嘅 羅麥記炒蛋!
這個羅麥記炒蛋完全達到我對炒蛋的要求。連一個晚市炒蛋都可以炒得咁仔細。抵佢咁多人排!
磚頭咖哩海鮮飯
之後就介紹傳説中的磚頭咖哩海鮮飯
磚頭飯基乎係每張枱都必點的菜式,磚頭其實係厚多士的外殻,挖空了後釀入焗飯,我選了磚頭咖哩海鮮飯 ,汁多料足,適合一大班人share 的美食。因為一兩個人係無咩理由食得曬咁大個飯連包!第二度真係未見過。我諗係羅麥記先有咖喇!
美味乳鴿
仲有美味乳鴿。
唔知點解個人好喜歡吃乳鴿, 見到有得食就一定會叫~羅麥記美味乳鴿多汁外皮又脆, 上碟時熱辣辣, 見到都流口水!!
芝士撈面配豬頸肉
最後一個係芝士撈面配豬頸肉~ 豬頸肉勁 JUICY~ 好香! 只係略嫌芝士汁有點不足~ 灰了! 最我我就用上了羅麥雞翼的辣汁! 都好正!

整體環境一流(感覺很本地懷舊感, 第二度真係搵唔到) ~ 味道也很好! 服務員都很有禮, 還會主動推薦羅麥記美食, 必吃 羅麥記炒蛋, 同雞翼! 同一定要飲紅豆冰粒粒奶茶, 攪到我返到屋企都想叫媽媽下次煲紅豆沙整紅豆冰粒比我食TIM~
2013-09-06
羅麥雞翼(辣)
羅麥記炒蛋
磚頭咖哩海鮮飯
美味乳鴿
芝士撈面配豬頸肉
2013-09-21 133 浏览
那天到過這個V City新商場一次, 閒日晚飯多人如潮湧, 等位的更能塞滿坎廊。結果我在土司工房草草吃過離開。可是, 也給我留意到這家餐廳, 名字好像之前未聽過, 看看餐牌似是吃些冰室食品的, 心中有個概念。這次到來, 打算下午茶時間來試試吃吃, 看這家也排隊的店到底什麼葫蘆。但是下午茶時間依然排了不少的人, 不過我們只兩個, 加上前面有些人拿了籌但走了, 所以我們才可在等了15分鐘這麼短就有位了!!甫進站, 來一張墊枱紙, 這是什麼? 這是一張康樂棋的棋紙呀! 康樂棋不是一粒粒用棍打的嗎? 是呀! 但也有另一個標榜遊樂場活動的棋呀, 是擲骰仔玩的!! 不知道依家文具鋪還有得賣嗎? 如知道的, 這告訴我, 謝謝!!餐牌封面如校薄, 怎有風格概念, 不過打開是全彩色的, 而且印刷精美, 甚有黃皮白心的感覺。翻開了第一頁, 餐廳說明, 這是一家, 也是第一家以七十年代為主題的概念店, 餐廳老闆分別姓羅及姓麥, 故取名羅麥記。餐桌上有一籃籃的餐紙, 調味罌及糖罌。但你們見到的餐具是我們插入去的, 我覺得這個感覺配合一些。其實餐廳不妨想想找安排一個餐具兜吧, 反正店員還是刀叉羹筷子的給齊全。落
落單之後, 伙計會用一個大的木夾來將單子夾著, 放在枱上, 這樣子比較觸目當眼, 不怕不見。
點了三樣餐廳聲稱十大必吃的菜式試試, 看這是否真的如斯值得推祟。第一個是避風糖炒麵, 避風塘式用以金蒜辣椒為基本作料, 通常少不了味精。但是這個炒麵味道有點淡, 麵條乾身, 但上色不足。避風塘作料少, 亦沒有辣椒, 配料的韮黃, 洋蔥都未爆香, 沒有味道。加上魷魚鬚, 蝦球等味淡, 整體炒都帶不出效果, 建議還是用過一支較好的醬油吧! 結果, 唯一的解決辦法是加上些辣醬, 令味道平衡一點, 口感也因辣醬燙口而顯得更好。這樣一個炒麵, 叫價HK$58, 真是有點那個!!
羅麥雞翼, 餐廳說是這店的特色出品, 其實即是瑞士雞翼加上泡椒豉油, 然後表面灑上泰式乾辣椒粉吧!! 千老實說, 這算不上什麼特色! 反而連基本都做不好, 雞翼雖滑, 但欠入味, 表面味道跟底味不一, 瑞士汁有鹵香, 但欠點微甜, 亦欠稠身。辣粉加得牽強, 乾辣而不香, 要價HK$48五隻中翼, 不是街坊所能理解。
最後這個是磚頭焗豬扒飯, 利用上一舊磚頭麵包挖空, 將豬扒飯放進去焗, 原理像泰越式的麵包焗咖哩蟹一樣。這個焗飯還是限量發售, 可能是因為內裡的麵包處理問題, 還是磚頭訂貨數等。這個概念是不錯的, 但是表現卻很強差人意。
豬扒飯除豬扒外, 還是什麼呀? 是飯底的乾身程度! 焗豬扒飯先用冷飯加蛋炒底, 令其變得乾身。再放入焗爐烘得一粒粒的乾脆, 之後汁漿連豬扒加入去。令乾身飯粒, 迅速吸收蕃茄的汁醬, 再用熱力逼進, 及將多餘水份拉乾, 令飯粒粒粒入味晶瑩而乾口爽快。可是, 你看這個血肉模糊的飯粒, 芝士都不知黏到了那裡去, 總是一堆堆的, 而且外表乾涸而內裡太濕, 明顯是面火跟底火調教問題, 看上去就知道這是一個失望吧!! 這個收費HK$75, 也許真的是一個錯誤吧!!
接下來是兩杯飲品, 餐廳餐牌上沒有一個明顯的套餐給選擇, 而我亦沒有留意到如點了飯麵可加錢有飲品等。所以一直都以為是單點, 不過後來看到單中的收費原來有這樣的一個減數, 還是好一點。這個菠蘿特飲, 菠蘿冰粒不少, 飲下亦涼快。跟餐收費HK$25。
久違了的滾水蛋, 水溫還好, 如果熱一點會更好。蛋跟水比例可以, 只是蛋味有些不足。跟餐要價只是HK$8。

老實說, 對於新開如這樣的概念店, 我是十分熱衷的。畢竟, 老人老事老感覺, 現在的都市越來越麻木了!! 有點這樣東西, 有說不出的舒服, 也有教育小朋友的意味。然而看到餐廳這樣的攪作, 又確是有點光火。十大必吃, 都是從現在不同的茶餐廳, 冰室炒來的別人的成功菜式。什麼芝士豬頸肉撈丁, 瑞士雞翼, 瑞士汁加辣變羅麥汁牛河, 黑松露炒蛋, 奶油金磚芸芸..... 點過吃過, 還真失望! 而且價錢更是遠離軌道, 街坊的不街坊, 名店的更稱不上, 市場上難有夾層空間。希望這個概念不要只求剎眼的光輝, 做多點實事吧!!
2013-09-20
屯門開了新商場,入面有不少餐廳,走的是中高檔路線,今天便來到這裡的羅麥記試食。餐廳極力把內外裝扮成懷舊的冰室:墨綠的通花木板、暗藍的木櫈、紙皮石鋪成的地板、天花板掛著的吊扇、牆上貼滿了七八十年代的招牌廣告,連餐檯紙都印成一張康樂棋的紙棋盤,餐牌是一本皺皮的作業簿。餐牌裡賣的當然也是茶餐廳食物。叫了磚頭焗豬扒飯、羅麥雞翼、千層朱古力西多、豬扒包、紅豆冰粒粒奶茶和咖啡。食物都在五分鐘內到齊。紅豆冰粒粒奶茶和咖啡,兩杯飲品都有幾塊用砂冰和紅豆混合成的冰磚。紅豆依然是粒狀但內裡夠爛夠沙,口感一流。羅麥雞翼的賣相很吸引,每隻雞翼都很飽滿,雞皮是老抽顏色。雞翼的醬油其實是豉油汁,吃得出生抽和甜味,煮得也算入味。豬扒包是一味兩食,半個包夾著的是煎豬扒配洋蔥粒,另一半是炸豬 扒配上蕃茄、生菜和沙律醬。幾款食物中,最愛的是千層朱古力西多,因為凡有朱古力的食物本人都很有好感。西多很厚,中間有兩層,夾著朱古力醬,表面炸成金黃色,炸好後在西多上面淋上朱古力醬。西多炸得香口,將表面每方寸都蘸上朱古力醬,吃起來非常滿足。磚 頭焗豬扒飯,賣相很有睇頭。磚頭就是把半條方包挖空,放入炒飯和豬扒,在上面加上醬汁和芝士,然
磚 頭焗豬扒飯,賣相很有睇頭。磚頭就是把半條方包挖空,放入炒飯和豬扒,在上面加上醬汁和芝士,然後放進焗爐。醬汁混入了洋蔥、蘑菇、蕃茄。
2013-09-14
2013-09-16 81 浏览
前幾日第一次去行Vcity, 去到餐廳果層第一眼就見到呢間裝修好特別既茶餐廳, 遠睇真係覺得有d似細個時去的荔園! 可能係小時候的情意結啦, 就係咁, 好快就比佢吸左過去, haha!等左一陣就入左去坐, 入到去其實覺得有d似蘭芳園個feel, 不過我自己覺得羅麥記比較好食, 同d野比較特別!單講個餐牌同餐紙就已經攞晒分, 本學生手冊feel的餐牌做得很像真, 康樂棋盤的餐紙真係可以玩得家!餐牌內都唔求其, 講晒餐廳既來歷家!之後映入眼簾就係 “十大必食” items, 我地就揀左磚頭焗豬扒飯, 豬羅飽, 羅麥雞翼, 蕃茄濃湯底牛肉公仔麵, 熱咖啡同菠蘿冰。落左單之後就有一大個木夾夾住左張單, 得意又o岩feel!熱咖啡同菠蘿冰就先來!值得一提是菠蘿冰的冰入面係粒大菠蘿來的!!! 真係連冰都食埋, 正!接著是蕃茄濃湯底牛肉公仔麵, 個湯底好濃好甜, 好驚喜! 因為一般的茶記個湯一係好稀, 一係好酸, 其實好食的應該是甜甜地的, 而且個麵亦唔林唔硬, 好入蕃茄味, 讚! 所以我好欣賞佢!之後是豬羅飽, 特別是佢係一邊係洋蔥豬扒一邊係蕃茄豬扒飽, 所以menu 寫係兩食。個雞翼超!級!好!
同d野比較特別!

餐牌內都唔求其, 講晒餐廳既來歷家!
蕃茄濃湯底牛肉公仔麵, 熱咖啡同菠蘿冰。
落左單之後就有一大個木夾夾住左張單, 得意又o岩feel!
菠蘿冰
熱咖啡同菠蘿冰就先來!
蕃茄濃湯底牛肉公仔麵及豬羅飽
所以我好欣賞佢!

羅麥雞翼 及 磚頭焗豬扒飯
個雞翼超!級!好!食!!! 好入味, 男朋友食完想再encore 添!
最後充係磚頭焗豬扒飯啦, 一來到我就 “嘩”!左一聲, 真係冇想過會咁大碟.
麵包內係塞滿飯的!!!!

2個人食咩都唔叫都應該夠晒飽, 所以如果你打算叫呢個, 就唔好叫太多其他野了!

個麵包好鬆脆, 好好食, 我用個皮包住d豬扒再點汁食, 一流!
有豬扒飯, 又有豬扒飽, 兩食! 掂!

總體來說, 我覺得D野好食, 裝修特別, 係個會想再去的地方!

2013-09-12
菠蘿冰
蕃茄濃湯底牛肉公仔麵及豬羅飽
羅麥雞翼 及 磚頭焗豬扒飯
2013-09-13 149 浏览
餐廳位於屯門新建的大型購物商場V City,商場連接屯門西鐵站非常方便。我也不是第一次到來V City搵食了,每一晚都擠滿人群在不同的餐廳前等待,實在誇張。我們被安排在圓桌,店員表示當晚繁忙時間可能有需要安排搭檯。但其實桌面空間尚算多,即使搭檯也不會太擠迫。一開始吸引眼球的,應該都會是桌上的康樂棋紙墊以及像學生手冊般的餐牌。除了主食的飯麵之外,這3道是我們最想試食的餐點,反正二人都飢腸漉漉,多多都吃得下。有食客指上菜速度很慢,以我所見連其他食客的餐點都沒有等很久,甚至可以說相當快,而且食物上桌時熱氣騰騰,不錯。這杯紅豆冰粒粒奶茶賣相和idea 都很特別,杯內還有數小磚用紅豆冷藏的砂冰粒,吃下去即溶在口,口感特別。不過奶茶奶味被甜味蓋過,因混合紅豆的甜味結果變得過甜,不夠解渴,如能改善過甜問題,這會成為很受歡迎的餐飲!這道牛河本身也是我心水餐點,因為我一向「不肥不吃」,愛吃炸物肥膩食物....牛肉嫩口不韌而且有肉味,難得的是伴菜的四季豆都很入味,跟一般干粉牛河稍稍不同的是它比較濕口,肥膩感比較低,而且河粉彈牙沒有炒得過淋,我和男友都很喜歡。這道羅麥雞翼是店家額外讓我點的菜式,賣相討好價錢

羅麥汁牛河
羅麥雞翼
這道羅麥雞翼是店家額外讓我點的菜式,賣相討好價錢亦公道。
我倆都很喜歡吃雞翼而且男友更自稱是雞翼評審專員,可惜這碟雞翼不能成為我們喜歡的餐點之一,原因是不夠入味而且醬汁偏淡,難以滿足味蕾。
磚頭焗豬扒飯
這個磚頭焗豬扒飯似乎是每桌必點菜式,店員都不知棒了多少個出來了。
所謂磚頭其實是極厚多士一大個,挖空了裡面的麵包,然後把焗豬扒飯放進去。原本以為份量會偏少但發現一直吃也未見底!豬扒一塊切開約有5-6件,茄汁份量夠,可以一直撈飯吃到尾,豬扒味道亦不錯。嘗試撕一些麵包和著吃,雖然跟焗飯味道不太夾,但不失為一個特別的口感,創意滿分。男友對這菜式沒什麼意見,我就覺得頗不錯。

來羅麥記吃環境滿分,食物不過不失,陪上一輩的家人來吃的話,大家一起細味兒時回憶應該會很溫馨吧!若店家可以更珍惜食客意見改善服務和食肆整體待客態度應該會更好。

题外话/补充资料: 比笑臉係因為overall黎講食物冇大家講到咁差, 起碼我食到一件不漏。雖然味道唔係一流但環境和創意搭夠,不過服務方面真係有待改進, 店員多點笑容,說話技巧再進步d先可以吸引食客一再光顧。
2013-09-11
用餐优惠
試食活動
羅麥汁牛河
2013-09-10 48 浏览
上星期過去羅麥記試懷舊餐,menu專登造到成本手冊,重要夠殘,加上懷舊枱紙,夠心思!這份好似棺財板的其實係多士焗豬扒飯,大大舊麵包裝住豬扒飯,睇見都覺得飽,我無食包喇,黃生試了一口話脆脆地,醬汁味道偏濃, 都算不錯.羅麥汁炒河, 有點似瑞士汁, 樣子不討好, 但牛嫩豆爽, 炒得都有點穫氣!蝦多士, 我對佢有特別情義結,其實係中學家政堂做過一次之後便愛上, 可惜有得食的地方唔多,所以今次見到一定要試,蔥花多點更好,油偏多, 不過多士就是吸油吧.
多士焗豬扒飯
羅麥汁炒河
蝦多士
题外话/补充资料: 環境佈置有氣氛, 座位算舒適, 食物尚算有水準, 不過親友之前來過話唔好食, 應該是剛開業未能提供有水準的食物.
2013-09-06
多士焗豬扒飯
羅麥汁炒河
2013-09-09 25 浏览
羅麥記的目標顧客層, 到底是......翠華的定價, 標榜懷舊的裝修, 典型的港式食品活脫脫是為游客而設的店,這天, 被我這二等居民誤闖進來......午茶時刻, 點了特色的一道:美極乾牛河怎料上桌的是一碟小小的牛河看上去像干炒牛河吃上去更像干炒牛河壓根兒感覺被騙不用評那平平無奇的飲品, 也不用評那慢得出奇的服務了。
羅麥記的目標顧客層, 到底是......
翠華的定價, 標榜懷舊的裝修, 典型的港式食品
活脫脫是為游客而設的店,
這天, 被我這二等居民誤闖進來......
午茶時刻,
點了特色的一道:美極乾牛河
怎料上桌的是一碟小小的牛河
看上去像干炒牛河
吃上去更像干炒牛河
壓根兒感覺被騙

不用評那平平無奇的飲品, 也不用評那慢得出奇的服務了。
2013-09-04 42 浏览
第二次來VCity,第一次食羅麥記,收工三點三來個Late Brunch+Tea!扮七十年代懷舊的風格,除了地板及格外,其他都過於營造,不自然餐牌用上學生手冊設計,有特色但不算懷舊 ;餐紙用上兒時康樂棋設計,有特色,唔錯!價錢也不便宜,沒有套餐只有散叫,是中上價錢。叫了一客自製下午套餐羅記炒蛋,炒得靚但沒有蛋香,失望;反而多士有少少椰絲味,得意!蔥油雞扒撈丁,用出前一丁配蔴油一包,蔥油不多,雞扒沒有去皮而且係整塊炸起,不喜歡,炸過籠偏硬,寧願佢灼熟雞肉再輕煎更好。紅豆冰粒粒奶茶,喜歡紅豆的我很大期望,但與餐牌相差甚遠,紅豆冰粒的紅豆不太多,紅豆味濃但略為甜,自己有需要時加糖水比較好!總體來說,可以一試,再試可去其他地方了!
餐牌用上學生手冊設計,有特色但不算懷舊

羅記炒蛋,炒得靚但沒
有蛋香,失望;反而多士有少少椰絲味,得意!
羅記少蛋 $22
蔥油雞扒撈丁 $42 +紅豆冰冰奶茶 $25
總體來說,可以一試,再試可去其他地方了!
题外话/补充资料: 哈哈,一位沒有制服的路人甲(老細物體),黑tshirt短褲剛在鋪頭訓示其中一位員工。「你唔好掛住傾計!你知唔知我係邊個?」員工不理他走到Bar檯前,他也追到Bar檯前,再訓示一論才離去。我心諗鬧係要鬧,但唔係在客人面前,家羞!
2013-09-04
上次就同同事去左上海婆婆,星期二餐晏就決定去呢間羅麥記度,碰下運氣...同下面d post 一樣,間野裝修真係好吸引!!好有60, 70年代風格,menu、裝修、餐紙、檯檯櫈櫈都系~~ 好懷舊!!!而d食物都好有冰室風格,叫左個避風塘炒麵、蔥油撈丁同紅豆冰小忌簾奶茶x2其實睇完d食評真係對d食物一d期待感都冇...但反而覺得有驚喜~!btw 因為d野食黎遲左少少太趕住食冇時間影相...同事叫左個避風塘炒麵好正, d蒜末爆得好香,炒麵都夠乾身食真系一流~~我唔中意食蒜味就有少少頂唔順,但同事係勁like就食得好開心=,=到我個蔥油撈丁,有驚喜!塊煎豬扒好好食一d都唔乾本身好怕d蔥油好咸,但估唔到夾埋d公仔面會咁好食!!而杯紅豆冰小忌簾奶茶,不過奶茶加紅豆冰同同事都系第一次飲,估唔到都幾夾得來!平時食一啖cream都好有罪惡感,但呢度d cream好滑,忍唔住要食哂同同事都決定一星期可以黎一次食lunch,因為對於屯門lunch係有少少偏貴

同下面d post 一樣,間野裝修真係好吸引!!
btw 因為d野食黎遲左少少太趕住食冇時間影相...

到我個蔥油撈丁,有驚喜!塊煎豬扒好好食一d都唔乾
本身好怕d蔥油好咸,但估唔到夾埋d公仔面會咁好食!!
题外话/补充资料: 特別like間舖既康樂棋枱墊
2013-09-03
  • 蔥油撈丁
  • 避風塘炒麵
  • 紅豆冰小忌簾奶茶
2013-09-04 42 浏览
很久没有去屯门,因为新开了V City,去行下。V City 不算大,但走廊很宽敞,很舒服。行到肚饿,去找到近期很多杂志讲的罗麦记。罗麦记等位的人不多,门面装修和抬上的餐纸都很特别。食品都走怀旧路线。麦汁乳鸽仔 (85分)要比较当然要找龙华,罗麦记的真的是乳鸽仔,比较小,吃上去很软,连软骨都能吃,味道有点南乳位,很好,罗麦记罗麦汁炒河 (70分)跟普通的湿炒牛河差不多。只是用猪肉,猪肉算很多,罗麦汁味道可以。食完才看Openrice,大部分都说罗麦记只是装修好,服务和食物很差,但我觉得他算是中上啦。
罗麦记罗麦汁炒河
麦汁乳鸽仔
麦汁乳鸽仔 (85分)
罗麦记罗麦汁炒河 (70分)
2013-08-28
罗麦记罗麦汁炒河