裝修很有gimmick一直想試但當晚一試服務質素很有問題儘管有很多menu想試但真的一次就夠----先說食物點了避風塘炒飯和炸脾薯條炒飯很有鑊氣很香配上炸蒜粒十分香口但蒜粒略嫌硬了點炒飯上的海鮮都很大顆感覺物有所值炸脾薯條雞脾是生炸,沒有粘炸粉不會吃炸粉吃到沒胃口皮炸得很香很脆,不會很油膩肉很嫩不會炸得好乾很硬薯條是粗直薯條即叫即炸,很脆,甚至燙口食到一半,薯條還是很新鮮食物味道真的蠻好餐牌菜式也很新穎但服務質素真的很有問題週末晚市人多嘈雜就算同枱的聊天都未必可聽清楚對方說話落單時,侍應站在椅子斜後方距離有點遠全程沒有眼神接接觸落單後也沒有覆單本來點避風塘炒麵結果來了避風塘炒飯點了炸脾薯條本來只給了兩套叉匙問侍應(年輕女生)拿刀她手拿刀柄,刀尖指向友人,眼朝另一方向幸好茶餐廳的刀都不會很尖沒有造成意外但很危害顧客安全總的來說味道蠻好但服務很有問題不知是本身侍應質素有問題還是餐廳培訓有問題結帳時有送coupon但不會再去了
裝修很有gimmick

但蒜粒略嫌硬了點
炒飯上的海鮮都很大顆
感覺物有所值

炸脾薯條
雞脾是生炸,沒有粘炸粉
不會吃炸粉吃到沒胃口
皮炸得很香很脆,不會很油膩
肉很嫩
不會炸得好乾很硬
薯條是粗直薯條
即叫即炸,很脆,甚至燙口
食到一半,薯條還是很新鮮

食物味道真的蠻好
餐牌菜式也很新穎
但服務質素真的很有問題

週末晚市人多嘈雜
就算同枱的聊天都未必可聽清楚對方說話
落單時,侍應站在椅子斜後方
距離有點遠
全程沒有眼神接接觸
落單後也沒有覆單
本來點避風塘炒麵
結果來了避風塘炒飯
點了炸脾薯條
本來只給了兩套叉匙
侍應(年輕女生)拿刀
她手拿刀柄,刀尖指向友人,眼朝另一方向
幸好茶餐廳的刀都不會很尖
但不會再去了
2014-09-06
LMK
2014-09-08 1123 浏览
三月九日 (星期日)冰室是陪伴著不少朋友成長,可惜隨時代變遷,不少冰室或是舊式茶餐廳也相繼結業可幸的是,近年喜見不少冰室成功改頭換面,也能吸引到不少年輕一代的歡迎,令這個香港地道文化間接得以廷續在屯門V City就有一家,以六七十年代香港為題的茶餐廳羅麥記據聞,茶餐廳由姓羅及姓麥的老闆合作開設,故名餐廳以香港六七十年代的冰室作題材,皆因二人均生於當時牆壁上滿是舊式廣告招牌,極富特色餐廳菜譜變成學生手冊,可見老闆也挺花心思的夾單的方式,也很妙~店方招牌菜式之一的羅麥炒蛋蛋炒得不夠滑,蛋味不突出麵包則挺鬆軟的,如果落多點牛油會更好大概,來這樣吃裝修吃環境,緬懷一下還可以~更多精彩分享,我們不在這裡談,歡迎到那地方看吧~
三月九日 (星期日)

據聞,茶餐廳由姓羅及姓麥的老闆合作開設,故名
餐廳以香港六七十年代的冰室作題材,皆因二人均生於當時
牆壁上滿是舊式廣告招牌,極富特色
餐廳菜譜變成學生手冊,可見老闆也挺花心思的
夾單的方式,也很妙~
店方招牌菜式之一的羅麥炒蛋
蛋炒得不夠滑,蛋味不突出
麵包則挺鬆軟的,如果落多點牛油會更好

大概,來這樣吃裝修吃環境,緬懷一下還可以

~更多精彩分享,我們不在這裡談,歡迎到那地方看吧~
2014-03-09
2014-08-31 1063 浏览
本想去食峰寿司,可惜人太多,改食罗麦记。味道还可以,人也不算太多。没有等位也不用搭台。不过食物味道偏咸,要了河粉,酱油落太多!虾多士很好吃~尤其是配酱~鸡翅捞丁有点辣辣的还不错~要了推荐的红豆粒粒冰,好甜!红豆味也没有很浓不推荐。
本想去食峰寿司,可惜人太多,改食罗麦记。
味道还可以,人也不算太多。没有等位也不用搭台。
要了推荐的红豆粒粒冰,好甜!红豆味也没有很浓不推荐。
  • 虾多士
2014-08-28 1210 浏览
話說當日難得到屯門市廣場工作,午飯時間便與同事走到新的商場V City內的羅麥記用膳~想不到午飯時段的羅麥記, 不如其他的食肆般有大批食客在門外等食,反而可以輕輕鬆鬆的逕自走入店內, 自由選擇座位 不過豬事八卦的青蛙, 甫踏入店內,便被店內以懷舊主題佈置的四周所吸引,還連環舉機拍攝, 連同事已就座都懵然不知 = =''自覺失禮的青蛙急急坐下後,又被那設計成小學手冊的餐牌引得雙眼發光 ^^可惜手冊表裡不一, 裡面全是彩色的食物圖片與推介字樣...再看看那張放在檯上的餐紙,原來是一張下棋用的棋盤呢, 有趣...有趣!!青蛙跟同事根據餐牌上所示的十大必食來點食後, 店員就會把用XL版的衫夾夾住的''顧客點菜''紙奉上,就算青蛙未吃東西, 已被這些懷舊又窩心的種種所餵飽了 ^^回到現實....羅麥汁牛河上桌了~上圖是已把醬汁與河粉混和後的賣相, 所以有點醜怪....牛河份量比青蛙想像中小, 幸而炒得夠香口, 而且濕潤多汁~而所謂的羅麥汁, 其實就是瑞士汁,味道略帶甜但不膩, 是可以再encore之選!磚頭焗豬扒飯又是招牌菜色之一~不過這個所謂招牌菜就真的極為普通了 >.<當然
話說當日難得到屯門市廣場工作,

午飯時間便與同事走到新的商場V City內的羅麥記用膳~
反而可以輕輕鬆鬆的逕自走入店內, 自由選擇座位

不過豬事八卦的青蛙, 甫踏入店內,

便被店內以懷舊主題佈置的四周所吸引,

還連環舉機拍攝, 連同事已就座都懵然不知 = =''

自覺失禮的青蛙急急坐下後,
又被那設計成小學手冊的餐牌引得雙眼發光 ^^
可惜手冊表裡不一, 裡面全是彩色的食物圖片與推介字樣...
再看看那張放在檯上的餐紙,

原來是一張下棋用的棋盤呢, 有趣...有趣!!

青蛙跟同事根據餐牌上所示的十大必食來點食後,
店員就會把用XL版的衫夾夾住的''顧客點菜''紙奉上,

就算青蛙未吃東西, 已被這些懷舊又窩心的種種所餵飽了 ^^

回到現實....羅麥汁牛河上桌了~
上圖是已把醬汁與河粉混和後的賣相, 所以有點醜怪....

牛河份量比青蛙想像中小,

幸而炒得夠香口, 而且濕潤多汁~

而所謂的羅麥汁, 其實就是瑞士汁,

味道略帶甜但不膩, 是可以再encore之選!
磚頭焗豬扒飯

又是招牌菜色之一~

不過這個所謂招牌菜就真的極為普通了 >.<

當然賣相是比較特別、可取, 而且有噱頭;

可是味道就真的不如大家樂的一哥焗豬扒飯...

醬汁少而淡、飯與豬扒算多但不熱 >.<
紅豆冰粒粒奶茶

奶茶味挺香, 配上綿綿的紅豆效果不俗。

可惜冰多紅豆太少, 即使跟餐轉配加$18,

感覺仍然太貴~ 如果正價$38更覺不值。
2014-08-15
2014-08-16 1079 浏览
昨天同女友飲下午茶,見外面幾懷舊,便入去一試。叫咗杯熱奶茶及推介的凍紅豆咖啡,奶茶無茶味,咖啡太甜及無咖啡味,最攪笑是用糖包,可來懷舊?跟著點了厚多士及大熱狗,味道可以接受。
昨天同女友飲下午茶,見外面幾懷舊,便入去一試。
跟著點了厚多士及大熱狗,味道可以接受。
2014-08-15
2014-08-10 874 浏览
見到裝修已經覺得好得意加埋menu既特色懷舊菜仲更加吸引叫左個磚頭海鮮飯同避風塘炒面講個飯先將D飯放入厚多士已經好新鮮而味道仲要不錯完全係舊式飯既醬汁感覺佢仲可以俾咖哩汁你點多士兩個人食完一個都飽哂跟住再黎個炒面其實幾香賣相唔錯但係食落就一般啦可能同個飯反差太多...另外佢仲有唔少懷舊菜聽人講個茄牛通都唔錯下次有機會一定要再黎試下
見到裝修已經覺得好得意
兩個人食完一個都飽哂
跟住再黎個炒面
其實幾香賣相唔錯
但係食落就一般啦
可能同個飯反差太多...
另外佢仲有唔少懷舊菜
聽人講個茄牛通都唔錯
下次有機會一定要再黎試下
2014-07-30 1428 浏览
今天星期六約咗朋友去屯門行街。經過V City,見到「羅麥記」,餐廳門面幾特別喎!於是就哩試下。餐廳設計為懷舊冰室格局(70年代feel),menu係小學手冊,幾得意。見到「十大必食」,於是叫咗:「磚頭焗豬扒飯」$78份量大大個,豬扒比較簿身,分量頗多,味道尚可。茄汁味道酸酸甜甜,但略嫌汁比較少。裡面的飯亦比較少,飯只是微微炒過不夠香、不夠乾身,偏淋。麵包內軟但外面不夠脆。整體比較普通。「羅麥雞翼」〜辣(5隻)$52雞翼有辣同唔辣,我十分鍾意食辣,當然試下辣啦!雞翼只有5隻,感覺份量真的比較少(我1個人都食得曬啦!哈)。辣椒籽分佈係雞翼上面,肉質算嫩滑,但裡面不夠入味!個瑞士汁係正常甜甜地帶辣嘅味道,辣辣地都算幾好味!「蝦多士」(5件)$52有別於一般的蝦多士,這個係有蔥花的。上面釀有蝦膠、蔥花和芝麻。蝦膠肉算彈牙,多士食落比較多油,感覺有些少油膩。(個人覺得蔥花比較多,搶了蝦膠原有的味道。)我都係鐘意一般沒有蔥花的蝦多士多D!「新鮮菠蘿粒粒冰」$25我個人幾鐘意E杯菠蘿冰。最上面有大大粒嘅冰粒,冰粒內面係大粒既菠蘿哩!幾特別又好味!好夠凍!正!杯最底下亦有菠蘿係底!唔錯!此店不收加一

磚頭焗豬扒飯」$78
羅麥雞翼」〜辣(5隻)$52
蝦多士」(5件)$52
新鮮菠蘿粒粒冰」$25
幾特別又好味!好夠凍!正!杯最底下亦有菠蘿係底!唔錯!

此店不收加一。
總括而言:個人幾鐘意杯菠蘿冰,只試咗其中幾款推介,其他就不知道,感覺整體一般。
  • 新鮮菠蘿粒粒冰
2014-07-17 1486 浏览
由商場一開以黎,已經有不少報章雜誌介紹爭先報道羅麥記主要都係介紹佢地懷舊既佈置同特色食品~今次係第2次食~第一次試咗炒蛋多士同紅豆奶茶做下午茶~味道不錯,但無相像中既特別~今次晚飯時間去,比較多人,需要等位~叫咗好可愛既麵包焗飯,蝦多士,洋蔥圈同波羅冰~佢地既炸野都比較油,炸得唔太好洋蔥圈炸漿比較厚,食落似食脆皮多過食洋蔥圈蝦多士法包上釀有蝦膠然後炸實在太多油. . 一食入口已經感覺到法包吸滿油蝦膠不算多,所以無乜彈牙既感覺麵包焗飯份量足夠,賣相不錯,大大個,又夠特別不過麵包皮烘得唔夠脆,所以食完啲飯試咗少少包就算,比較浪費食物質素一般,主要以環境特色取勝
由商場一開以黎,已經有不少報章雜誌介紹爭先報道羅麥記
主要都係介紹佢地懷舊既佈置同特色食品~
今次係第2次食~第一次試咗炒蛋多士同紅豆奶茶做下午茶~
味道不錯,但無相像中既特別~
今次晚飯時間去,比較多人,需要等位~
叫咗好可愛既麵包焗飯,蝦多士,洋蔥圈同波羅冰~
佢地既炸野都比較油,炸得唔太好
洋蔥圈
炸漿比較厚,食落似食脆皮多過食洋蔥圈
蝦多士
法包上釀有蝦膠然後炸
實在太多油. . 一食入口已經感覺到法包吸滿油
蝦膠不算多,所以無乜彈牙既感覺
麵包焗飯
份量足夠,賣相不錯,大大個,又夠特別
不過麵包皮烘得唔夠脆,
所以食完啲飯試咗少少包就算,比較浪費
食物質素一般,主要以環境特色取勝
2014-07-15 1241 浏览
同中學同學敘會,唔夠一個月再次尼到羅麥記。平日夜晚唔算多人,七點尼到仲有好多位。四個人叫左唔係好多野食,大家都唸住留番個肚食甜品xd羅麥雞翼(辣)上次試左原味,今次就叫左個辣既試下。雞翼浸係好濃既瑞士汁入面,上面有啲辣椒,味道同原味分別唔大,只係雞翼辣左,辣味岩岩好。豬羅包夾住吉列豬扒,碎洋蔥,少少生菜同蕃茄既豬扒包。個人唔太鐘意吉列豬扒,成個包食落好乾身,一啲都唔juicy,洋蔥冇乜汁,豬扒都好乾,麻麻地。羅麥汁牛河本身以為係乾沙牛河,原來係河粉上面淋左汁同牛肉,係要自己撈既。牛肉好多,啲汁好甜撈埋啲河粉好好食。乳鴿Bb size乳鴿,冇乜特別。

羅麥雞翼(辣)

豬羅包

羅麥汁牛河

乳鴿

Bb size乳鴿,冇乜特別。
2014-07-13 1058 浏览
一直行過Vcity都覺得呢間嘢啲裝修幾吸引 幾懷舊feel終於有機會早起身去試下佢啲早餐點咗個 沙爹牛麵+煎雙蛋多士沙爹牛肉還可以 係茶餐廳個隻味但係個面係未熟 湯又唔夠熱煎雙蛋兩隻蛋煎到過晒龍乾晒黃連蛋白都好乾多士唔夠熱又唔夠脆真係幾失望下34蚊個餐其實同出面有名嘅茶餐廳差唔多價錢 但係佢嘅質素差得遠 而且仲要4張枱share 一set胡椒同鹽 +6蚊轉凍飲 成餐早餐係杯檸檬茶比較入口好地地一間懷舊風嘅茶餐廳 嘥晒
一直行過Vcity都覺得呢間嘢啲裝修幾吸引 幾懷舊feel

真係幾失望下

+6蚊轉凍飲 成餐早餐係杯檸檬茶比較入口

好地地一間懷舊風嘅茶餐廳 嘥晒
2014-07-12
$40 (早餐)
2014-07-08 1156 浏览
8點黎到,門口好多人,以為要等好耐, 點知好快就有位周圍都係D好懷舊既物品,好特別。炒蛋好多汁,濕潤度拿挰得幾好。朱古力醬千層西多,帶3層,每層之間都有朱古力醬。炸得好油。卡路里爆燈冇預期中甜,唔錯。磚頭焗豬扒飯,賣相好出色 個汁好好味。飯同麵包一齊食,幾特別。有5,6塊豬扒,都算慷慨,肉質都幾嫩。闊佬炒飯。好耐冇食過鴛鴦炒飯。白汁有蝦仁,茄汁有雞肉,都幾多料。茄汁味蕃茄味好鮮甜。
8點黎到,門口好多人,以為要等好耐, 點知好快就有位
周圍都係D好懷舊既物品,好特別。
炒蛋好多汁,濕潤度拿挰得幾好。
冇預期中甜,唔錯。
磚頭焗豬扒飯,賣相好出色
2014-07-06
  • 磚頭焗豬扒飯
2014-07-03 974 浏览
這陣子晚上會在屯門區游水, 今晚游水前和男友去吃點東西, 在v city逛了一圈, 選了試試羅麥記, 這裡比較有特色, 有懷舊氣氛, 食物也頗特別乳鴿皮脆肉嫩, 好食, 但比較小隻避風塘炒麵, 個麵辣辣地都好食可是用料完全不行有雪藏蝦和魷魚, 特別魷魚完全沒味, 像趙膠男友說它們死得沒價值死了, 被人做成了食物, 但還被嫌棄, 還要吃剩當垃圾! 慘!我們吃剩很多魷魚桌紙是康樂琪, 很懷舊啊如果不是乳鴿幫忙, 我會給它一個劣評, 不過既然一正一負, 就打和吧!
乳鴿
乳鴿皮脆肉嫩, 好食, 但比較小隻
避風塘炒麵
避風塘炒麵, 個麵辣辣地都好食
可是用料完全不行
有雪藏蝦和魷魚, 特別魷魚完全沒味, 像趙膠
男友說它們死得沒價值
我們吃剩很多魷魚
桌紙是康樂琪, 很懷舊啊

2014-06-11
2014-07-01 920 浏览
聽朋友介紹後去左食入到去環境吾錯.一坐低即刻叫野但我同朋友兩個人食叫左四個人既份量食完之後已經飽都行吾郁炸魷魚圈 $40其實最好味.啲粉吾算厚.本身冇醬汁可以點.問侍應拎茄汁點左之後好味好多!尼個不錯蝦多士 $50/5件尼個真係吾得!個多士一食落去油到爆炸.食一舊已經吾想再食千層朱古力厚多士 $35尼個最快上.熱辣辣送上黎.三層面包夾住濃濃既朱古力醬.都好好食沙嗲牛肉包 $28尼個最抵食.好大既熱狗包夾住滿滿既沙嗲牛肉.好多汁!!避風塘炒麵 $60尼個只係朋友食左.佢話好惹味!個到啲凍奶茶都好滑.十分不錯二個人食左230 本人覺得太貴!
聽朋友介紹後去左食
蝦多士 $50/5件
尼個真係吾得!個多士一食落去油到爆炸.食一舊已經吾想再食
千層朱古力厚多士 $35
沙嗲牛肉包 $28
尼個最抵食.好大既熱狗包夾住滿滿既沙嗲牛肉.好多汁!!
避風塘炒麵 $60
尼個只係朋友食左.佢話好惹味!
個到啲凍奶茶都好滑.十分不錯
二個人食左230 本人覺得太貴!
2014-07-01
  • 炸魷魚圈
2014-06-30 1074 浏览
估唔係 VCity 內,有一間70年代的裝修既餐廳。對以前黎講,呢一個係一個普通既裝修,但到今時今日來講佢係一個好特別既裝修,好懷舊 ..今次係我同我妹黎食既,一坐低見既到佢張平時墊野食既紙,正正係我同我個妹細時玩既康樂棋,我地一路等食野時都係一路傾下以前細時點點點 .. 唔知店主係邊度仲可以搵到,因我平時係一般的文具玩具店都好耐冇見過喇 ..天氣熱到呢,一睇已經決定叫菠蘿冰,幾得意,因為 d 冰係菠蘿汁雪成!再黎係乳鴿仔,我妹話係推介既所有叫!很多肉,肉質都幾嫰 ..炸魷魚圈 .. 炸粉唔厚,魷魚都幾多幾新鮮!蝦多士 .. 我個妹朋友又話叫,佢話幾好食,但我覺d油多左少少,不過面的蝦肉彈牙,同埋蝦肉好多!最後係我既至愛 .. 雞翼 + 撈丁 .. 雞翼肉厚 ... 滷水汁甜甜地好入味!丁面煮得岩岩好,不會太林!但 ... 我竟然差唔多食晒先睇到原來有跟包出前一丁麻油比我,蝕左!都幾值得去試下既,味道同裝修都ok .. 係價錢貴左d,不過去食環境都值回票價!
估唔係 VCity 內,有一間70年代的裝修既餐廳。
炸魷魚圈 .. 炸粉唔厚,魷魚都幾多幾新鮮!

2014-06-26 834 浏览
很一般。點了個下午茶跟紅豆冰,己經要60大元。食的只是一件油占多士跟洋葱圈而己。這個紅豆冰,淡得像奶水。勁失望!價錢實在有點不合理的。不過,餐牌上見到食物的相片,都很用心。或會再到一次,試試!

這個紅豆冰,淡得像奶水。勁失望!

價錢實在有點不合理的。

不過,餐牌上見到食物的相片,都很用心。或會再到一次,試試!
2014-06-25