素年 (荃灣)荃灣三陂坊20號地舖大阪燒風味窩夫配野菜串燒 $138窩夫中間夾雜左啲椰菜絲同粟米粒~整體調味比較淡~窩夫偏淋身~個人口味比較鍾意脆口🙈野菜串燒有冬菇.青瓜同彩椒~烤焗時間剛好唔會硬身或者變黃!日式咖喱吉列豬扒意大利飯 $108雖然係素豬扒~但食落同真吉列豬扒差唔多🙈幾驚喜~咖喱意大利飯中間夾雜啲雞髀菇.幼蘆筍同埋車厘茄~食落口感豐富!值得encore!Dirty (+$24)感覺上 今次水平有少少失準🙈咖啡同奶嘅冷熱分明的層次感唔夠~
素年 (荃灣)
荃灣三陂坊20號地舖

大阪燒風味窩夫配野菜串燒 $138

日式咖喱吉列豬扒意大利飯 $108

Dirty (+$24)
2021-08-05 184 浏览
🥦素年🥦近排食素食上癮,發現左間不可能咁好食嘅素食店😍首先黎個小食先🍅日式昆布蕃茄漬昆布同蕃茄本身營養價值高,酸酸甜甜又夠開胃,係夏天涼伴小食嘅首選。🌮泰式不可能墨西哥夾餅每啖食落都脆卜卜,入面有粟米、蘆筍、車厘茄、不可能肉等材料,健康又有益😋🍔不可能漢堡包呢個不可能嘅肉完全唔覺得自己食緊素,雖然冇真肉口感咁結實,但係做到唔會軟林林一pat野咁,攞到個中間位👍🏻係勁嘅,加上配搭埋番薯條,連平時唔係好食薯條嘅我都食下食下咁食鬼哂😂🥞玉桂蘋果班戟Pancake口感有少許煙靭,同平時食開嘅唔同,好特別😍加上有玉桂同蘋果,呢兩樣野真係最佳拍檔呀。另外仲叫左幾杯飲品😍當中杯奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶係幾特別,起初驚有草青味,但飲落又唔會,幾清新又唔太甜😜啱哂我!其實成日都覺得食完素好似冇食過野咁,呢個素食店完全打破左我呢個想法😂食飽飽之餘仲好滿足!所以我要決定下次試埋佢menu上其他嘅食物先得🤩📍荃灣陂坊20號地舖📞52969864
🥦素年🥦
近排食素食上癮,發現左間不可能咁好食嘅素食店😍
首先黎個小食先

📍荃灣陂坊20號地舖
📞52969864

• 不可能漢堡包
2021-08-02 107 浏览
素年 一直都好想試 但每次去到深水埗太子呢啲地方都總會試左其他野剛好 荃灣有 終於可以試到喇!••今日我地試左牛油果意粉同日式咖喱吉列豬扒意大利飯近年香港興起左素食 自自然然出現左好多不可能肉同新豬肉好老實 老麥早餐既新豬肉 真係令我對新豬肉有保留••但係 呢個用新豬肉做既日式吉列豬扒真係相當唔錯 唔膩 但香口 味道都相當有水準 唔會一咬就爛••另一個重點 大部分既同日式咖喱吉列豬扒飯都會係咖喱醬加白飯加塊吉豬 但呢到係將咖喱醬同飯撈埋 再轉埋個飯做相當吸醬既意大利飯 令到答答飯都一定食到咖喱味 唔會食完塊吉豬就無哂意思 又會見太多醬好似湯咁但好少飯既問題!(而我留意到素年好幾次轉menu都無轉走佢 我相信係大熱🤣)至於牛油果意粉 當我見到餐牌有咁既意粉 我二話不說就揀左佢我都叫牛油果愛好者 平時去親啲cafe見到有Avocado Toast都會揀佢但我真係好少見有牛油果意粉!••食落 比我感覺佢係用牛油果醬去炒既意粉咁我就未去到食家水平啦 講唔出佢會唔會連意粉都係用牛油果既材料做但都真係唔錯 好濃味 但我知有人會覺得牛油果有草青/腥味 如果對牛油果有咁既感覺所以諗住搵樣熟左好似無咁濃
剛好 荃灣有 終於可以試到喇!

今日我地試左牛油果意粉同日式咖喱吉列豬扒意大利飯
Katsu Curry Risotto

近年香港興起左素食 自自然然出現左好多不可能肉同新豬肉
好老實 老麥早餐既新豬肉 真係令我對新豬肉有保留

但係 呢個用新豬肉做既日式吉列豬扒真係相當唔錯
唔膩 但香口 味道都相當有水準 唔會一咬就爛

Avocado Spaghetti

至於牛油果意粉 當我見到餐牌有咁既意粉 我二話不說就揀左佢
但我真係好少見有牛油果意粉!

食落 比我感覺佢係用牛油果醬去炒既意粉
但都真係唔錯 好濃味 但我知有人會覺得牛油果有草青/腥味
如果對牛油果有咁既感覺所以諗住搵樣熟左好似無咁濃味黎試 就真係千萬唔好喇!
因為佢都真係濃牛油果味 愛好者可以一試
2021-08-01
Katsu Curry Risotto
Avocado Spaghetti
2021-08-02 102 浏览
荃灣新派素食Cafe!超濃郁冬蔭意大利飯 🌶有兩個朋友大推呢間餐廳嘅冬蔭意大利飯 ,食落果然好有泰式風味,酸辣味突出,不過意大利飯煮得偏稔,如果有返啲咬口會更加好喇。另外我重試咗泰式肉碎意粉,忌廉菠菜闊條麵同炸蕃薯條等,最值得試係呢個飯,真係好惹味,食完想再食。。話說荃灣就成日去,但三陂坊真係好少會入去,原來咁多大排檔,好想搵晚去試吓!大家又覺得素年有咩好食可以推介畀wingwing.foodfood呢?😋素年Friends of Years地址: 荃灣三陂坊20號地舖。

荃灣新派素食Cafe!超濃郁冬蔭意大利飯 🌶

素年Friends of Years
地址: 荃灣三陂坊20號地舖。
2021-07-31 97 浏览
下午茶🫖文青風打卡好地方…————————————————————————————🍽餐廳:素年 (荃灣)🇭🇰位置:荃灣三陂坊20號地舖😋食物:7/10💰價錢:✅純素沙律碗🥗$78🔘色彩斑斕嘅擺盤夠吸晴🤩成個口感好fresh~又飽肚👍🏻on diet人士必選🤓✅黑松露純素芝士蕃薯條🍟$68🔘的確係健康嘅味道😋又夠薯味!係實際嘅蕃薯口感🍠✅豆腐芝士蛋糕🍰$58🔘淡淡地夠清新~—————————————————————————————2人⭕️是次人均消費:$100—————————————————————————————成間舖頭嘅色調好柔和☺️加上光線十足💡空間感夠大座位之間亦唔會太迫營造出舒適嘅感覺食個下午茶吹吓水就最好不過👍🏻—————————————————————————————.............#素年 #荃灣美食 #荃灣cafe #美食日記 #香港打卡 #香港好去處 #打卡cafe #foodporn #foodie #foodphotography #foodiehk #hkfoodie #hkig #ighk #hkgirl #love #foodblogger
下午茶🫖文青風
打卡好地方…
————————————————————————————
🍽餐廳:素年 (荃灣)
🇭🇰位置:荃灣三陂坊20號地舖
😋食物:7/10
💰價錢:
✅純素沙律碗🥗$78

✅黑松露純素芝士蕃薯條🍟$68
🔘的確係健康嘅味道😋又夠薯味!係實際嘅蕃薯口感🍠

✅豆腐芝士蛋糕🍰$58
🔘淡淡地夠清新~

2人⭕️是次人均消費:$100
食個下午茶吹吓水
就最好不過👍🏻
1K
2021-07-28 119 浏览
本來抱住想試下Cafe既心態黎呢間店🤣無留意佢賣素食🥬見到Menu 本身有D卻步 因為本身試過Omnipork覺得麻麻地😅 但係今次試一試佢用唔同方式煮🌈間唔中試一次又幾有驚喜😦 仲要調味唔會因為素食就好濃好油黎掩飾 整體感覺好小清新🌿⭐️ 泰式不可能墨西哥夾餅 🌮調味香口惹味又唔會太油🤪同泰式香葉炒肉碎完全無分別🇹🇭 不可能肉碎都算像真做到似肉既口感🐷 夾餅好香脆⭐️ 日式咖喱豬扒意大利飯 🍛原塊豬扒就係一個大既考驗啦😅 新豬肉始終模仿唔到內裡Juicy既口感 😛 但係調味辣中帶甜 柔和既咖喱都好易入口⭐️ 香蕉火龍果燕麥奶 🍌粉紅色既奶昔好Sharp好有少女心💕 燕麥奶唔會好似我想像中咁Grainy 但係飲落比較單調😚 似無咁Smooth既香蕉奶🍼 食唔出火龍果味⭐️ 凍伯爵茶 ☕️香濃得黎幾解咖喱既油膩🧡⭐️ 朱古力香蕉冧酒撻 🍫朱古力味濃但係口味比較單調🤎香蕉如果更加Caramelize同酒味濃D會配合得更好🍬 PS有個小缺點就係一切好容易碎曬🤣
泰式不可能墨西哥夾餅

⭐️ 朱古力香蕉冧酒撻 🍫

泰式不可能墨西哥夾餅
香蕉火龍果燕麥奶
2021-07-27 101 浏览
一見到呢到門口淺粉紅色已經好like😍入面仲係文青風,環境好舒服,感覺可以hea一日呢到主打都係素食🤗唔想太heavy果日黎食就啱晒~~~~~~~~~~~~~日式咖喱吉列豬扒意大利飯🍛口感同risotto 一樣,不過個汁就係咖喱汁,有少少重味精,食完要飲多幾啖水。個豬扒係用新豬肉整嘅,已經做得好似真肉嘅炸豬扒,而且夠脆,唔錯黑松露磨菇漢堡包🍔配蕃薯條🍟純素芝士半溶係上面超吸引🤤黑松露醬都幾多,夾埋大啡菇食有濃厚嘅菇味,漢堡包食完一啲都唔滯。蕃薯條炸得夠脆,而且份量幾大,如果食唔晒可以早啲同店員講定香蕉火龍果燕麥奶🍌香蕉同火龍果出奇地夾,仲用左紅火龍果,成杯野更加有營養,唔會太甜亦都冇渣,清理腸胃必嗌👍🏻黃薑燕麥奶🥛黃薑味好特別,出面未飲過,呢款只有熱飲,怕凍飲就最啱,飲完個身好暖,味道似薑奶

呢到主打都係素食🤗唔想太heavy果日黎食就啱晒

~~~~~~~~~~~~~

日式咖喱吉列豬扒意大利飯🍛

黑松露磨菇漢堡包🍔配蕃薯條🍟

香蕉火龍果燕麥奶🍌

黃薑燕麥奶🥛

2021-07-26 109 浏览
朋友唔太鍾意食肉 所以間唔中就會同佢食呢間 主打素食👍而且呢間嘅Menu都轉得幾快 所以唔怕食嚟食去都係嗰幾種 唔會悶😎今次我哋點左泰式不可能墨西哥夾餅 上到嚟夾餅仲係相當脆 冇比醬汁整淋 夾埋肉碎 口感好豐富😋而且加左甜酸醬 令整體味道好出 即使食素都唔dry!第二碟係青咖喱意大利飯 本身我哋都擔心唔夠食 但見到呢碟嘅份量之後 就完全放心😂青咖喱醬十分惹味 甜甜辣辣😋配料亦好多 主要係菇同豆乾 整體好夾👍同朋友嗌左一人一杯嘢飲 奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶同苦瓜蘋果梳打 兩杯都好清新 好適合而家咁熱嘅時候飲 而且相當健康 飲得出係真材實料💪

2021-07-24 78 浏览
依家注意左健康,逢初一十五都會選擇食素,今次和朋友來到呢間久違了的文青打卡素食Cafe。餐廳位於內街不容易找到,不過就是這樣反倒有一點寧靜。餐牌上主食雖然只有10款,但每款都好吸引!朋友點了‘’不可能肉醬意粉‘’,材料是不可能肉醬和自家製巴馬臣芝士而成。一上枱濃濃的蕃茄肉醬香味已經聞到,而且份量也是偏大!吃了一口,不說的根本不知道是素食。不論是外觀還是味道方面,都和真正的肉醬意粉沒有分別。我點了‘’日式咖喱吉列豬扒意大利飯‘’,素吉列豬扒是新豬肉沾上炸粉炸製成,口感和味道方面仿真度非常高。而最驚喜的是飯並不是普通白飯,是混入雞髀菇、蘆筍和車厘茄,健康得來又有心思。

餐牌上主食雖然只有10款,但每款都好吸引!

2021-07-21 98 浏览
忌廉菠菜闊條麵:原以為忌廉菠菜麵是一個有菠菜有麵的菜色,但原來是忌廉菠菜醬汁的麵,雖然不是預期,但十分有驚喜,那個忌廉菠菜醬汁是10分濃味,忌廉味偏濃厚,麵質軟硬度適中,不會太硬,而且有一點菇類很有口感,很飽肚,也是一個清新健康的選擇。日式咖喱吉列豬扒意大利飯:這個咖喱吉列素豬扒意大利飯是一個給對肉念念不忘的最佳選擇。這個素豬扒很軟,外皮鬆脆,一口就咬開,而且非常有口感,絕對比真豬扒有過之而無不及,而這個意大利飯充滿着咖喱味,但咖喱味不會太濃厚,返來還有一些菇類增加口感。
忌廉菠菜闊條麵:

日式咖喱吉列豬扒意大利飯:

2021-07-20 341 浏览
素年成日好多人 ,預早book好左枱黎今次黎左荃灣素年,每間分店嘅餐牌都會有少少唔同架店員親切,我地最後揀左兩個小食,一個甜品同一個主食香芋波波外皮脆,內皮煙韌,內餡綿密微甜黑松露純素芝士蕃薯條 份量大,純素芝士醬質地竭身足料日式咖喱吉列豬扒意大利飯新豬肉製成嘅純素豬扒炸衣薄身脆口,意大利飯軟硬適中,咖哩香濃香蕉冧酒撻 朱古力味特濃,香蕉內餡配碧根果仁口感豐富所有菜式都不含蛋奶,但係整得仲好食過含蛋奶製品,餐廳環境都坐得幾舒服
素年成日好多人 ,預早book好左枱黎

今次黎左荃灣素年,每間分店嘅餐牌都會有少少唔同架

店員親切,我地最後揀左兩個小食,一個甜品同一個主食

香芋波波
外皮脆,內皮煙韌,內餡綿密微甜

黑松露純素芝士蕃薯條
份量大,純素芝士醬質地竭身足料

香蕉冧酒撻
朱古力味特濃,香蕉內餡配碧根果仁口感豐富

2021-06-30
2021-07-16 148 浏览
素年開左咁耐咁出名,真係想試好耐成日覺得香港搵有蛋奶素ge餐廳都唔係話太易,更何況係無蛋無奶ge純素呢預早訂定位,七點半黎到即時入座食物款式唔算多,最後揀左忌廉菠菜闊條麵,豆腐芝士蛋糕同兩個飲品 抺茶梳打同朱古力我地黎時未坐爆曬,但等左好耐先黎左兩杯野飲朱古力賣相好靚,但朱古力味唔算濃,抺茶梳打唔推薦,無加甜味,係平時梳打水加抺茶味咁,不過我本身唔鐘意飲無糖梳打水,如果鐘意飲無糖梳打水ge人都可以嗌黎試下食物等左好耐先上,隔離枱遲我地最少有半個鐘先入座落單,但最後食物竟然一齊黎,野飲啲冰溶得七七八八食物先黎,前後等左有九個字,呢方面非常急切性要改善麵賣相唔太好,但味道OK,仲食到少少綠茶味,唔知係麵ge顏色搞到有錯覺定係麵真係用綠茶粉整出黎,加埋彩椒都幾清新,不過成到幾條菠菜渣豆腐芝士蛋糕有少少失望,樣靚但豆腐味唔濃,糕身質地較粗糙試完覺得無想中咁好 ,整體算還可以,可能自己太高期望上菜時間方面真係好需要改善,我地七點半入座,都未食到甜品就要埋左單先,因為已經花太多時間等上菜,轉眼間已經九點幾十點,最後搞到食得有啲趕
素年開左咁耐咁出名,真係想試好耐
預早訂定位,七點半黎到即時入座
我地黎時未坐爆曬,但
等左好耐先黎左兩杯野飲
抹茶梳打 朱古力

忌廉菠菜闊條麵

豆腐芝士蛋糕
豆腐芝士蛋糕有少少失望,樣靚但豆腐味唔濃,糕身質地較粗糙

試完覺得無想中咁好 ,整體算還可以,可能自己太高期望

2021-06-30
忌廉菠菜闊條麵
2021-07-13 76 浏览
我有朋友係食素但其實我係食肉獸😂傳統嘅素食我都會耍手擰頭但之前去過呢間我就決定帶我朋友嚟試吓環境嚟講呢度真係好好同朋友吹水坐得舒服食物又好食今次揀左魚香茄子意粉日式咖喱豬扒意大利飯飲品就加錢叫咖啡因為我哋兩個都係咖啡迷魚香茄子意粉勁惹味少少辣但可接受的意粉煮得岩岩好有咬好份量又ok好好味值得推薦日式咖喱豬扒意大利飯咖喱好香豬扒勁似真肉真係好神奇意大利飯連咖喱汁一齊好夠味呢個一定要食如果平時唔食齋的呢個好岩食咖啡揀左Ice cappuccino同 ice mocha兩杯都好飲賣相又好打卡一流但我飲得比較甜問佢拎糖漿再加朋友就覺得岩岩好呢度真係環境舒適坐係度同朋友傾偈都幾好會對素食改觀真心推介比怕食素既人

我有朋友係食素

坐係度同朋友傾偈都幾好
會對素食改觀
真心推介比怕食素既人

2021-07-11 67 浏览
荃灣有間粉紅配白色的小店,簡約的裝修配上文青風句子是女生會喜歡的餐廳🤍而且有晚市就放工都可以食🌙🍔黑松露蘑菇漢堡包✨大啡菇淋上純素芝士及黑松露純素蛋黃醬配上蔬菜就食落清新健康,而且配埋外脆內軟的甜番薯條😋絕配👍🏼🍝香葉肉碎蛋意粉✨泰式風味的辣意粉🌶有香葉、金不換、指天椒及蒜做調味,配上新豬肉及法邊豆為意粉增添口感😆最似真的是那純泰太陽蛋🍳有煎脆燶邊❗️像真度令我以為切開會流心😂先醒起係素食所以蛋黃應該係番薯食落真係辣又意粉配料爽口係我杯茶❤️甜品都有幾款有蛋糕有pancake😍下次再食📍@years.hk 荃灣及深水埗都有分店 可以先打電話去訂位更方便✔️ (九十分鐘限時)

🍔黑松露蘑菇漢堡包✨

🍝香葉肉碎蛋意粉✨

最似真的是那純泰太陽蛋🍳有煎脆燶邊❗️
像真度令我以為切開會流心😂先醒起係素食所以蛋黃應該係番薯

食落真係辣又意粉配料爽口係我杯茶❤️

甜品都有幾款有蛋糕有pancake😍下次再食

📍@years.hk 荃灣及深水埗都有分店
可以先打電話去訂位更方便✔️
(九十分鐘限時)
2021-07-11 140 浏览
這間在深水埗大熱的新派素食店上年在荃灣開了新店🏡而且開的更不是什麼商場或者是the mills這類文青集中地,而是三陂坊這個荃灣之中比較老化的社區,大膽開拓新天地💛 .餐廳位於內街,要由大街旁邊轉入,門面有一個長椅位置可以客人坐下排隊,亦能打卡影相📸場內佈置以白色和木系為主,予人放鬆休閒的感覺。 📖菜式主打素食fusion菜,有日式泰式西式,種類甚多而且坊間少見。飲品有咖啡、燕麥奶、花茶和梳打等,更加入果汁元素,補充精氣一流。 .🍔不可能漢堡包 $128用impossible meat造成漢堡,是近年素食肉的最新潮流之一,漢堡肉的口感非常像真,素芝士的鹹香也很濃郁。配菜薯條新鮮出爐,外皮很脆。 .🍛芫茜意大利飯 $88芫茜控至愛,使用了大量芫茜入饌,特殊的味道加上光滑細膩的醬汁,口感獨特有趣,而且份量頗大,女士都比較難清掃一空。 🍛泰式青咖哩意大利飯 $88將青咖哩收汁至成意大利飯,味道在辛辣和椰香中找到平衡,愈吃愈有刺激感。加入了不少新鮮蔬菜同炒,有鮮甜味道。 .🍛日式咖哩吉列豬扒意大利飯 $108除了泰式咖哩外,還有日式咖哩供應,煮得相當正宗,沒有香料的辛香味道,以日本特別的甜香咖

🍔不可能漢堡包 $128
🍛芫茜意大利飯 $88

芫茜意大利飯

🍛泰式青咖哩意大利飯 $88
🍛日式咖哩吉列豬扒意大利飯 $108
除了泰式咖哩外,還有日式咖哩供應,煮得相當正宗,沒有香料的辛香味道,以日本特別的甜香咖哩為重點,非常下飯。吉列豬扒外脆內軟,肉質仿真有點勁度。
🍝不可能肉醬意粉 $88
這道意粉的impossible meat搖身一變成為肉碎,與茄醬和自家芝士共譜一段新的美妙樂章,茄香撲鼻,掛上在彈牙的意粉入口,輕輕一吸就溜入胃腸暖身。
🧆炸南瓜薯餅 $68
出乎意料的沙律才佔比較多成份,南瓜餅內裏有天然的甜味,外面酥脆不油膩,配上蔬菜清新一下嘴巴。
🍟黑松露純素芝士蕃薯條 $68
凡是加入了四大調味料之一的黑松露,就好像不會變得難食,獨特的菇菌鮮味提升了蕃薯中的甜味,不會覺得太鹹,反而令我們欲罷不能地吃了又吃。
🥛水果燕麥奶特飲 $48
有香蕉火龍果奇異果羽衣甘藍蘋果等各種配搭,口感很豐盈,會帶來點飽足感,嚐個新意就好。

芫茜意大利飯
  • 不可能漢堡包