3K
2022-12-06 1373 浏览
星期一係Green Monday,同朋友黎左大角咀嘅素來素往食自助餐,$128一位。晚餐基本上都無限時,見其他食客都係食飽就離坐,好自律👍食物自助區係正店內正中間,坐任何位置都方便拎㗎,分左一面熱食一面冷盤,仲有湯品甜品等。每款食物都有個牌子mark低係咩黎,仲有圖案表示有冇蛋奶素、五辛等,方便各樣素食人仕。我同朋友無特別要求,第一輪梗係咩都試下啦。個人推介綠色個蔬菜卷,蔬菜爽甜外皮煙韌有口感,好好食。朋友話個炒米粉勁正炒得香口,素口水雞好入味,仲真係有口水雞嘅感覺添喎。另外素滷肉飯個汁都做得好出正,色香味俱全,芫茜可以任呀正呀~蒸腸粉又滑又有咬口,醬料任落🤤素薑醋同老火湯都出色,飲左兩碗👍食飽飽係時候食甜品啦,豆腐花夠滑又有豆香。南瓜布甸好香甜,個甜味來自南瓜本身🎃,味道唔假值得一試。是晚仲有椰汁糕同桂花糕,寫明無用魚膠粉可以安心食。全部甜品都係低糖㗎,食多件都唔怕。飲品都係無限飲嘅,可以去雪櫃拎罐裝紙包飲品,又有熱普洱同羅漢果等,仲有一樣啱飲。呢個價位認真抵食,啲食物好味高質,店內唔迫好坐,店員又有禮貌,推薦呀🥰

蒸腸粉又滑又有咬口,醬料任落🤤

素薑醋同老火湯都出色,飲左兩碗👍

食飽飽係時候食甜品啦,豆腐花夠滑又有豆香。

南瓜布甸好香甜,個甜味來自南瓜本身🎃,味道唔假值得一試。

2022-12-05
2022-12-02 116 浏览
經朋友推介第一次同老公試素食放題(晚餐)店內環境都吾錯職員有禮有驚喜,食物款式選擇多由中式湯 沙律 小食冷盤 素主菜 甜品……晚餐放題仲係飲品任飲好滿足的一餐冇諗過一向小吃素菜的我會咁啱口味晚市放題$128一位蘋果薯仔沙律蘋果好爽脆,好味道胡椒素豬肚湯好有胡椒味,飲完好暖胃涼拌四川薯粉 拍青瓜 素鳳爪麻辣風味 好夠辣 好惹味主菜有粥粉麵 滷肉飯蒸蛋 菜芯 茄子 生炒骨煎釀三寶 香酥鴨素關東煮 腸粉 番薯粟米 薑醋蛋 枝竹羊腩 蔬菜卷炸物有炸番薯 炸南瓜好鬆脆,好好味糖水 番薯糖水 豆腐花 涼粉(推介糖水)時令水果 甜品火龍果 紅豆糕 椰汁糕 南瓜西米飲品自家製菊花羅漢果茶&洛神花茶 (推介飲品)仲有紙包飲品 罐裝飲品整體來說,性價比高,值得一試😍📷環境指數🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌗👅味道指數🌕🌕🌕🌕🌗💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌗🌟推介指數🌕🌕🌕🌕🌕
經朋友推介
第一次同老公試素食放題(晚餐)

店內環境都吾錯
職員有禮
有驚喜,食物款式選擇多
由中式湯 沙律 小食冷盤 素主菜 甜品……
晚餐放題仲係飲品任飲

好滿足的一餐

冇諗過一向小吃素菜的我
會咁啱口味

晚市放題$128一位

蘋果薯仔沙律
蘋果好爽脆,好味道

胡椒素豬肚湯
好有胡椒味,飲完好暖胃

涼拌四川薯粉 拍青瓜 素鳳爪

糖水 番薯糖水 豆腐花 涼粉(推介糖水

時令水果 甜品
火龍果 紅豆糕 椰汁糕 南瓜西米

飲品
自家製菊花羅漢果茶&洛神花茶 (推介飲品)

仲有紙包飲品 罐裝飲品

整體來說,性價比高,值得一試😍

📷環境指數🌕🌕🌕🌕🌗
🤵🏻‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌗
👅味道指數🌕🌕🌕🌕🌗
💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌗
🌟推介指數🌕🌕🌕🌕🌕

2022-11-29
2022-11-27 108 浏览
做咗一排食肉獸 今日去咗食素😋而家香港好似多咗好多素食自助餐今日我就去咗位於大角咀嘅 #素來素往地點都幾方便 好近奧運站👍🏼環境幾好 播啲音樂好好聽係一啲流行曲嘅鋼琴純音樂好似以前行書局播啲音樂咁好有文青𝐟𝐞𝐞𝐥😆🤓🤓平日晚市都係$128一位任飲任食好抵有湯飲 呢晚係冬瓜湯有汽水/紙包飲品任飲食物都唔錯❤️涼拌四川薯粉酸酸咪咪咁 幾開胃❤️口水雞一定要讚個口水雞素肉整得好好食 😋辣辣地咁好惹味❤️蔬菜卷賣相好得 好靚 所以好快比人夾晒夾晒廚房好快又拎一盤出嚟👍🏼👍🏼❤️腸粉配全醬掂!好夠熱好夠滑!一定要試😋😋🤤❤️滷肉飯勁好食!飯加左少少紅米啲飯煲得好味,熱住好正滷肉飯整得仲好食過人地用真肉❤️炸茄子🍆有炸南瓜 炸茄子 同埋椒鹽豆腐😍其實每一樣都好想食 🥹🥹但因為太飽 最後只係試咗炸茄子🥹炸得好香脆好好味😋👍🏼❤️枝竹羊腩整到羊腩煲隻味😀😀❤️薑醋蛋好味 正常薑醋蛋味道❤️芋頭西米露整得好好食😋唔會太杰 唔會太稀唔會太甜 唔會太淡我勁鍾意 芋頭夠靚❤️南瓜西米估唔到呢度會有勁正勁正 食完又再食完全岩晒我呢個南瓜控❤️沙律有薯仔沙律同埋蘋果沙律好好食呀😭好想不停食蘋果好新鮮鮮甜!!仲好爽口另外有沙律菜同生菜旁
做咗一排食肉獸 今日去咗食素😋

❤️蔬菜卷
賣相好得 好靚 所以好快比人夾晒
夾晒廚房好快又拎一盤出嚟👍🏼👍🏼

❤️腸粉配全醬
掂!好夠熱好夠滑!
一定要試😋😋🤤

❤️滷肉飯
勁好食!飯加左少少紅米
啲飯煲得好味,熱住好正
滷肉飯整得仲好食過人地用真肉

出色👍🏼甜味岩岩好 唔會死甜
❤️火龍果
仲有飯後果🤤好新鮮呀
2022-11-26 87 浏览
今天和朋友在大角咀逛街,經過了一間裝修肅靜,風格靜雅的素食餐廳,於是決定進來一探究竟。一落座,我們就點選了兩人份的假日晚市放題。全素食的放題我們還沒有經歷過,我馬上拿起餐盤就拿遍了所有我感興趣的素食。整體吃下來,可真的是美味可口,沁人心脾。我最喜歡這裡的煎釀三寶,茄子入口即化,搭配豉油和麵粉,吃到嘴裡真的是滿滿的享受和滿足。口水雞也是一絕,店家運用豆腐素雞做成了別具一格的口水雞,吃到嘴裡真的很像雞肉,口感緊致,別具風味。這裡的滷肉飯也是一絕,口感我可以說和許多台灣餐廳的滷肉飯不相上下,簡直可以說是一模一樣。鮮香可口,軟糯鮮甜。總的來說,這間餐廳的素食做法都非常別緻,用料也很新鮮,真的是一間非常不錯的素食餐廳了。

每次食素食自助餐都有啲卻步 🌝 唔係瓜瓜菜菜就得好油膩嘅中式齋🪷 聽講呢間新開嘅素食放題都唔少拿手招牌菜就試一試😋 晚餐價錢唔算貴🌙 前菜主菜甜品仲有飲品都任食🥤 特別在以素食Replicate到各種唔同既料理🌍仲要味道唔會扣咗分 極度推薦試一試💛⭐️ 冷盤 🥗特別推薦川式口味嘅口水雞同紅薯粉🌶 素雞口感像真之餘調味亦都充滿濃濃麻辣川味🏮 鍾意食清啲嘅就推薦佢嘅蔬菜卷🌯 啖啖新鮮蔬菜好爽口🥬⭐️ 熱盤 🔥素菜Pizza加上厚厚嘅芝士絕對不失香氣🧀薄脆感超推薦🍕 炸物有番薯茄子同豆腐🍘香口但唔油 秋冬嘅天氣推薦試吓啲關東煮🍢豆卜索晒啲湯汁好溫暖⭐️ 主菜 🍲每道菜嘅調味都好On Point好有心思🤪 唔會淨係食菜淡茂茂😅 炆羊腩小炒王呢兩度我覺得特別有創意同埋真係好似食緊肉🥩 ⭐️ 甜品 🍮芋頭西米露同埋豆腐花嘅甜度啱啱好好天然🤍 馬蹄糕同埋椰汁糕口感唔會太粉好清甜🍭特別要推薦一下胡椒鹹菜雞腳湯🍲濃鮮感覺同喺潮州菜食到嘅一模一樣🤩
⭐️ 冷盤 🥗
⭐️ 熱盤 🔥
⭐️ 主菜 🍲
⭐️ 甜品 🍮
🍽素來素往 (大角咀)📍大角咀博文街28-38號地下6號舖位於大角咀新開既素食自助餐館,由奧海城站走過去都只係需要3分鐘既路程,地段非常方便。店舖門面有一種小清新好乾淨既感覺,鋪內地方同環境都好舒服。食物方面真係包羅萬有,頭盤,小食,主菜,甜品,湯水,飲品,樣樣都有齊又多款式選擇。1.前菜及小食涼菜已經有好多種唔同款式:刀拍青瓜,涼拌四川薯粉,口水雞,皮蛋豆腐等等。佢哋仲有個自選沙律,可以根據自己口味Mix and match:沙律菜,西生菜,甜粟米,車厘茄,藜麥,薯仔沙律,千島醬,凱撒沙律白汁等等。佢哋仲有我好鍾意食嘅關東煮:豆卜,枝竹,冬菇,白蘿蔔,粟米,紅蘿蔔等等。佢哋嘅炸物都好豐富:炸南瓜,炸番薯,椒鹽豆腐,蝦片等等。咁多款前菜及小食裏面,我最欣賞係佢嘅薯仔沙律,佢裏面居然有我最愛嘅椰果🤩2.小菜及主菜中式小菜及飯嘅款式都好豐富,包括:豉汁蒸帶子豆腐,小炒王,鍋貼小棠菜,枝竹羊腩煲,炒桂花翅,鎮江骨,煎釀三寶,咕嚕麵筋,清炒時菜,蒸腸粉⋯⋯異國小菜及主菜包括:芝士薄餅,蒸番薯,蒸粟米,蔬菜卷,台式滷肉飯,韓式年糕⋯⋯咁多款小菜裏面,我最推薦嘅係炒桂花翅,佢同真翅既口感真係好似呀
🍽素來素往 (大角咀)
📍大角咀博文街28-38號地下6號舖

店舖門面有一種小清新好乾淨既感覺,鋪內地方同環境都好舒服。

1.前菜及小食

佢哋嘅炸物都好豐富:炸南瓜,炸番薯,椒鹽豆腐,蝦片等等。

2.小菜及主菜

咁多款小菜裏面,我最推薦嘅係炒桂花翅,佢同真翅既口感真係好似呀,完全唔覺得自己食緊素食。

3.甜品

熱嘅甜品包括有南瓜布甸同香芋西米露。

凍嘅比較多種,包括中式豆腐花,馬蹄糕,紅豆糕,椰汁糕,水果啫喱等等。

咁多款甜品裏面我最鍾意就係豆腐花,清清地,真係百吃不厭。

4.湯水

湯水佢哋主要都係以中式為主,今日嘅是日湯水係冬瓜湯同胡椒鹹菜雞腳湯。

睇吓佢哋嘅冬瓜湯真係好足料,好夠味。

5.飲品
熱嘅飲品佢哋有普洱同夏枯草。

凍嘅嘢飲選擇比較多,包括佢哋自製嘅洛神花茶及多款罐裝和紙包飲品。

佢哋仲有自家製嘅辣菜甫同埋酸辣豆角添啊🤤

環境:💛💛💛💛🤍4/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($256/2=💰128)

P.S. 佢哋嘅食物真係令到我花多眼亂啊,其實根本就食唔到咁多款唔同嘅嘢食,而且不斷轉換款式,完全滿足到顧客嘅新鮮感。而且佢哋嘅服務好好,對老人家小朋友特別細心,亦都經常清潔環境。呢一間餐廳真係好適合一家大細,朋友聚會,素食愛好者黎食👍🏻👍🏻要繼續加油努力。
家母經常教授我要多食素積下福,於是今次就一齊幫襯呢間素食自助餐,食到飽到捧住個肚走🫣平時𝐛𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭就食得多,素食𝐛𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭真係好少會試試,估唔到款式選擇咁多!門口一出地鐵出口落扶手電梯就見到! ✤ 晚市 - 成人 $𝟏𝟓𝟖 (星期六、日及假期)設有多款素菜,包括粉麵飯、小菜、沙律、甜品、湯、糖水、水果,以下重點介紹一啲我最愛啦❤️ -✰ 京川滬主題|晚市限定 晚市先特有嘅京川滬以啖啖肉做主題,包括大量新奇有趣逼真度𝟗𝟗.𝟗𝟗%嘅素肉菜式!先有估你唔到以為係燒鵝嘅素鵝、圈圈層次分明嘅素豬大腸、紅燒獅子頭、油炸鬼假扮嘅糖醋排骨等! ✰ 港式風味|街頭風情 像真度最高莫過於係咖喱魚蛋以及煎釀三寶🫑另外居然有得食腸粉,配合全醬,醬料豐儉由人,好齊格局🍴 ✰ 四川麻辣|川菜風情 由拍青瓜🥒到酸辣粉🌶️估唔到菜式咁多元化!口水雞像真度震撼了我,估唔到更上一層樓仲有蒟蒻仿製超級逼真回酸辣鳳爪🐔 ✰ 豆腐花|滑溜香嫩 原個木桶比你可以自己片起一塊塊滑溜豆腐、豆味濃郁、配合埋紅糖好正! ✰ 滷肉飯|濃郁逼真 ⚠️飯桶出沒注意⚠️呢個滷肉飯完全媲美所有台式餐廳!滷肉混入蒟蒻仿製肥豬肉口感、大量素肉碎、蔥頭粒,

✤ 晚市 - 成人 $𝟏𝟓𝟖 (星期六、日及假期)
✰ 京川滬主題|晚市限定

✰ 港式風味|街頭風情

✰ 四川麻辣|川菜風情

✰ 豆腐花|滑溜香嫩

✰ 滷肉飯|濃郁逼真
⚠️飯桶出沒注意⚠️呢個滷肉飯完全媲美所有台式餐廳!滷肉混入蒟蒻仿製肥豬肉口感、大量素肉碎、蔥頭粒,味道濃郁,灑上芫荽,拌入飽滿飯粒中好滿足,一人獨食𝟑大碗🤭

✰ 天婦羅|酥脆可口
不得不讚𝐟𝐢𝐥𝐥得超級密以保持天婦羅嘅酥脆!炸物方面有超甜蕃薯🍠、豆腐以及茄子🍆

另外仲有唔少推薦嘅小菜,例如係芝士𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚、帶子豆豉豆腐、清新𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡爆蘋果沙律、入味濃郁、薑醋雞蛋、皮蛋肉鬆豆腐、𝐜𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥素菜卷等!
2022-09-25 991 浏览
素來素往係位於以前走肉朋友嘅位置,裝修、食物款式同走肉朋友都差不多。我哋係星期六嘅下午茶時段去,因為未夠2點半,所以需要係門外排隊等入座。部分食物含有五辛,但會係食物牌上標明,當日含五辛嘅食物唔多,應該只有滷肉飯係含五辛。沙律bar:沙律菜、粟米、車厘茄、藜麥、薯仔沙律、酸蘿蔔小食:蔬菜卷、酸辣鳳爪、刀拍青瓜、涼拌四川薯粉、皮蛋豆腐、酸辣粉絲、pizza、炸蕃薯、炸南瓜、炸芋頭鳳爪嘅像真度超高,連細緻嘅紋理都模仿埋,口感係爽口。炸物嘅外皮似芋頭魚嘅皮咁香脆、唔太油膩。蔬菜卷本身係冇咩味,正好中和部分小食嘅辣味。小菜:鎮江骨、南乳粗齋、芋頭魚、瑤柱蒸水蛋、豉汁炆南瓜、酸辣薯仔絲、冬瓜炆支竹豆卜、清炒時菜鎮江骨超好食,油炸鬼即使淋咗醬汁,食落仍然好香脆。清炒時菜有菜心、椰菜、西蘭花同椰菜花,每種菜都炒得清甜。主食:滷肉飯(含五辛)、炸菜炆米、豆角欖菜炒飯、白粥、素肉菇粒粥、紅米飯、腸粉、蒸粟米、蒸蕃薯湯/ 糖水:合掌瓜雜豆湯、綠豆沙甜品:紅豆糕、馬蹄糕、椰汁糕、豆腐花、涼粉飲品:羅漢果水、普洱、檸檬水

沙律bar:
沙律菜、粟米、車厘茄、藜麥、薯仔沙律、酸蘿蔔

小食:

小菜:

主食:

湯/ 糖水:
合掌瓜雜豆湯、綠豆沙

甜品:
紅豆糕、馬蹄糕、椰汁糕、豆腐花、涼粉

飲品:
羅漢果水、普洱、檸檬水

2022-09-10
下午茶
2022-09-11 621 浏览
我前几天看视频看到它们有口水素鸡和披萨我才来的,结果去到两个都没有,写的食物牌还写着口水鸡和披萨,但两个迟迟不上,当我听到旁边的婆婆说原来是它们怕浪费钱所以不上,以前刚开的时候还有口水素鸡和披萨,当我听到后,我后悔了,因为它的食物是吃不回本的,还有食物太少样的,才那十几样,我吃了30分钟左右就全是完了也可以说每样都试过了,我是个很喜欢吃酸的东西了,我吃了它的酸萝卜片不知道为什么会反胃,我吐了,但有一点我是好評了就是它的服务态度很好,我还喜欢因为我走了时候还会说再见,来了时候还有人带入坐,还会说吃完的碟子放到那边,总结:食物还可以,但让我失望了是没口水鸡和披萨,不建议大家吃太多酸萝卜,服务:🌟🌟🌟🌟
2022-09-09
2022-09-04 442 浏览
大角咀素來素往75分鐘任食🥬🥬🥬食得肉多,間唔中都要食返啲素食黎平衡下☺️上個星期我就去左大角咀既素來素往食菜菜子🥦唔洗怕素食會好清淡簡單,出面有沙律,涼拌,熱食,湯,粥,腸粉,炸物,甜品,涼茶,總有一款岩你口味🤗佢地既麻辣涼拌就岩哂我口味,當中最鍾意食素鳳爪同口水雞,夠惹味又有芫荽,估唔到鳳爪都有素食版,食落去真係超級似🥰熱食我就最鍾意咕嚕油炸鬼,酸甜又脆卜卜。滷肉飯又係個人心水之選,而且仲有芫荽任加🥳炸蕃薯又係好好食,豆腐花我都食左兩碗,蔬菜卷加千島醬一定要試埋,我個日去仲有熱夏枯草飲添🤭其實熟食都起碼有8款以上,72蚊可以食75分鐘,免加一,都算係抵食,最重要係食菜有益呀😌
大角咀素來素往75分鐘任食🥬🥬🥬

2022-09-03 291 浏览
i went with a friend today for lunch: $90 for 90 minutes. we wanted to sit at a table instead of by the windows on bar stools. though the restaurant wasn't even full, the owner said that we might have to share a table TWICE and immediately brought a barrier to put at the table we sat at his attitude wasn't friendly as well.foodwise, decent selection, but that taste was just average to below average. several supposedly hot food items were cold. surprised that they didn't have any fruit. we

foodwise, decent selection, but that taste was just average to below average. several supposedly hot food items were cold. surprised that they didn't have any fruit. we're not given the opportunity to change plates, but i'm ok with that for environmental purpose. we're also expected to bust our own tables after dining. i'm definitely not going back.
2022-09-03
「素來素往」沿用上一手「走肉朋友」嘅廚房班底。食物質素 Keep 住唔錯,不過喺有比較之下就覺得款式少咗同埋無以前咁吸睛啦 😐Pros• 平日晚市 $128 免加一• 有汽水紙包飲品任飲• Refill 得快• 菠菜卷、滷肉飯、鹹魚煎肉餅同焗南瓜西米布甸必食• 酸辣鳳爪造型同口感都好有驚喜Cons• 款式比以前少e.g. 炒青菜有兩款、有料粥同白粥當兩款 ( 以前有粥同碗仔翅 )、以前有 8-10 款冷盤依家得 5 款• 只 Refill 唔換菜式• Pizza 得淨芝士,以前有菇喺面• 香芒炒牛肉同火龍果炒蝦仁都係用西芹底,變化不大• 甜品選擇少,以前有 Brownies

Pros
• 平日晚市 $128 免加一
• 有汽水紙包飲品任飲
• Refill 得快
• 菠菜卷、滷肉飯、鹹魚煎肉餅同焗南瓜西米布甸必食
• 酸辣鳳爪造型同口感都好有驚喜

Cons
• 款式比以前少
• 只 Refill 唔換菜式
• Pizza 得淨芝士,以前有菇喺面
• 香芒炒牛肉同火龍果炒蝦仁都係用西芹底,變化不大
甜品選擇少,以前有 Brownies
2022-08-29
  • 菠菜卷
  • 滷肉飯
  • 酸辣鳳爪
  • 鹹蛋煎肉餅
  • 焗南瓜西米布甸
2022-08-27 262 浏览
早排撞岩初一十五放假又去開大角咀 就搵番收藏左好耐既素食店打算幫襯 係依間既前身店已經收藏至今 奈何一直都冇黎開依頭就一直未黎試。 點知一黎就有意外之喜位置上好方便 出黎地鐵站行幾步路就見到 可能因為非商業區 所以午市就算初一十五既日子都唔會人頭湧湧咁 不過店內已經8成滿。 一入店舖 ,需先付款後用餐,個人幾中意依款方式 食完就走得 價錢方面相對外邊便宜 ,午餐只是平日星期一至五是$72 ,午餐時間為11:30-14:30 食物方面 款式都相當多, 特飲會有一至兩款。 熱食方面 ,個人勁讚「咕嚕肉」 同「芋頭魚」 。 一般好多素食店, 咕嚕肉其實都係用核桃做成 但依間唔同 係用油炸鬼, 食落去口感比核桃好 食過不停 而芋頭魚 、傳統的素食一部分 ,依間都有提供 味道一流😆 憑依2樣野都值得推介。 而甜品方面 ,當日有紅豆糕、馬豆糕 都有豆腐花供應, 當日豆腐花更係超級受歡迎👏🏻

食過不停
而芋頭魚 、傳統的素食一部分 ,依間都有提供

午餐
  • 咕嚕肉
  • 芋頭魚
2022-08-19 237 浏览
朋友喺附近番工,知道有間好味素食餐廳。坐得舒服,裝修又靚又清新。晚市90分鐘都係$158,由前菜、湯、主菜到甜品飲品都有齊。一個價錢,包食又包飲。睇下有咩好嘢食先前菜;口水雞,沙律,Pizza,醃青瓜,蔬菜卷炸物新鮮又脆,Pizza芝士味濃郁,仲有少少薑味提味。蔬菜卷同沙律菜都好新鮮湯: 青紅蘿蔔湯清甜又無味精 主菜: 鎮江骨,鹵水併盤,帶子蒸豆腐,煎釀三寶,冬瓜環,琵琶鴨炒雜菜重點推介鎮江骨。外表睇落就已經好似,食落原來係油炸鬼,口感又似排骨,醬汁開胃又惹味。甜品: 南瓜布甸,豆腐花,馬豆糕紅豆糕椰汁糕,綠豆沙南瓜布甸,又滑又香,熱食好味道。綠豆沙都煲到起沙,有咬口,唔錯。

睇下有咩好嘢食先

前菜;口水雞,沙律,Pizza,醃青瓜,蔬菜卷

湯: 青紅蘿蔔湯
清甜又無味精

炒雜菜

甜品: 南瓜布甸,豆腐花,馬豆糕紅豆糕椰汁糕,綠豆沙
南瓜布甸,又滑又香,熱食好味道。
綠豆沙都煲到起沙,有咬口,唔錯。
2022-08-14 313 浏览
近年開始流行素食自助餐,一個價錢食到幾十樣素菜😎對於平日出街食飯經常食肉、食碟頭飯嘅我嚟講,間唔中嚟食一次素菜自助餐的確係好好嘅選擇😜聞說呢個餐廳有製作愛心素食飯盒分發俾有需要嘅人士,平時經過見到唔少公公、婆婆攞愛心福飯,咁正面嘅餐廳更加值得大家去支持😍餐廳位於大角咀橫街,喺奧運站行3-5分鐘已經到,交通非常方便~自助餐食物區係一張橢圓型枱,目測提供大約30-40款食物飲品,當中餐廳已經將食物分好咗幾個區域😌中菜區呢個巨型冬瓜環真係好誇張,炆得好入味,食材足料、豐富😝夏天當然要食多啲冬瓜,清熱、美白、去水腫,營養價值好高架!芋泥香酥鴨唔算油膩,芋頭+鴨肉嘅配搭真係好夾~皮蛋肉鬆凍豆腐,經典台式小食之一,豆腐質感好滑溜,夏天最啱食呢類班涼菜~酸辣薯粉辣度十足,啱晒鍾意食辣嘅我!Pizza唔使太多嘅配料,就咁簡簡單單芝士已經好正~外型好吸引嘅蔬菜卷,裡面有好多種唔同嘅蔬菜,食落口嘅感覺好清新~炸物區炸鹹肉魚餅、椒椒豆腐、炸蕃薯甜品區最愛中式糕點嘅我就啱晒喇,有馬豆糕、紅豆糕、椰汁糕🤪除咗糕點之外,仲有豆腐花同埋啫喱糖~晚市仲有啲汽水、飲品可以任飲,不過今餐食得太飽,冇乜點飲😆整體嚟講,今餐
中菜區
芋泥香酥鴨
唔算油膩,芋頭+鴨肉嘅配搭真係好夾~
酸辣薯粉辣度十足,啱晒鍾意食辣嘅我!
Pizza唔使太多嘅配料,就咁簡簡單單芝士已經好正~
炸物區
炸鹹肉魚餅、椒椒豆腐、炸蕃薯
甜品

整體嚟講,今餐係一個好好嘅體驗,遲啲一定會返嚟多啲幫襯佢😃