2011-02-28 7 浏览
其實我食過好多次今日買左芒果班戟和肉鬆班戟見今日申請左個AC就入黎寫下食評我最中意食佢地既班戟次次食芒果班戟,佢d芒果都係好甜除此之外,肉鬆班戟,雞蛋仔都唔錯只係格仔餅我就覺得太甜仲有店主態度好好值得一讚^^
其實我食過好多次
今日買左芒果班戟和肉鬆班戟
見今日申請左個AC
就入黎寫下食評

我最中意食佢地既班戟
次次食芒果班戟,佢d芒果都係好甜

除此之外,肉鬆班戟,雞蛋仔都唔錯
只係格仔餅我就覺得太甜

仲有店主態度好好
值得一讚^^
2011-02-28
2 分钟 (外卖自取)
  • 芒果班戟
  • 肉鬆班戟
2011-02-10 62 浏览
食完韓點再行多陣,就去Susu上堂講過話:「勁滑勁香勁滑囉好唔好?」嘅雞蛋仔店到食野喇!Susu話平時去食有好多人排隊,今日好彩去果陣唔多人,如果唔係,真係等到天黑都未食到:$因為有少少飽嘅關係,我同Angel Lam就share一件格仔餅食;Susu就自己食佢講果件「勁滑勁香勁滑」嘅pancake.我同左老闆娘講話要朱古力味格仔餅,跟住佢再轉述比老闆聽,不過佢整錯左原味比我.我同老闆講番話想要朱古力味,佢話:「算啦!唔收多你一蚊!我比多d朱古力醬你!」然後老闆就搵左罐未開過嘅朱古力醬黎,呢d咪叫轉數快囉xd 老闆話今日有好多人上網睇左食評之後就黎呢到食,問我地係唔係,我地話係Susu推介先黎.跟住我地就一路等老闆娘整好d野食,一路同老闆傾計喇.佢講野仲幾搞笑,而且好有禮貌件格仔餅外皮不算脆,但裡面好鬆軟,仲好香蛋味.而且佢加左好多朱古力醬,真係好香,好好味其實一間鋪頭仔喺同一個地點開左廿幾年真係唔容易,可能因為佢d雞蛋仔同格仔餅仲有pancake真係好好味,或這同佢地咁親切嘅服務態度有關

格仔餅

2011-02-09
8 分钟 (外卖自取)
格仔餅
2011-01-29 13 浏览
呢家雞蛋仔舖離紅磡火車站都有幾個街口, 不過冇阻我對追食蛋餅的熱誠間舖個老闆好健談好大方, 是日 要一件 蛋白花生醬肉鬆班戟蛋白即係蛋白皮, 件班戟先塗滿牛油, 花生醬, 之後老闆問我要唔要花生粒, 佢話係今日炒起的, 聽到緊係要加料啦最後落埋滿滿肉鬆, 咁就完成一件, 未食齊見到咁full就興奮花生醬加肉鬆, 呢個配撘幾特別, 又match喎, 原粒花生粒又夠香口, 好食 足料又抵見佢個餐牌仲有好多其他款式, 都好吸引人, 令我想食晒咁多款, 難怪佢可以屹立紅磡多年。

間舖個老闆好健談好大方, 是日 要一件
蛋白花生醬肉鬆班戟

蛋白即係蛋白皮, 件班戟先塗滿牛油, 花生醬,

難怪佢可以屹立紅磡多年。

2011-01-27
1 分钟 (外卖自取)
2010-12-30 26 浏览
很多時聽到人要到紅磡吃雞蛋仔,不用多問都知是說媽咪雞蛋仔.自己以前也甚喜歡那裡的粒粒朱古力雞蛋仔和白芝麻雞蛋仔,還記得第一次吃時只是$12,現在已漲價至$14!少了到紅磡,很久沒光顧,這次到紅磡吃雞蛋仔卻不打算再臨回味,而是去尋打正旗號紅磡出品的紅磡雞蛋仔.簡陋小店,只有老闆和老闆娘兩口子在工作.老闆負責弄雞蛋仔和格仔餅,老闆娘負責煎班戟.只有一部格仔餅機和兩部雞蛋仔機,老闆把雞蛋仔脫模時也只是用一隻銀鐵叉.班戟則是用丙在一塊鐵板煎的,白白的粉漿變成實淨的一塊,老闆娘會把煎好了的放在一個銀色盒子內保溫.食物配搭款式甚多,甚至有日文版的Menu,記得媽咪雞蛋仔也是有的,可能紅磡一帶真是有不少日本遊客和住客.蛋白肉鬆咸班戟,老闆娘會先把一張隔油紙按在牛油上,再把班戟放在上,塗上牛油和花生醬,再加上滿滿肉鬆餡捲起.大大的一塊暖熱圓形班戟皮,帶輕輕的甜香,配上香甜花生醬和咸香帶甜肉鬆叫人回味無窮.只售六元一件,另有其他沙律雜果和奶醬選擇,最便宜的奶醬也只售五元,絕對是抵食街頭小吃之選.花生雞蛋仔,由於多數客人都是選買原味,老闆不斷弄原味的,想嚐嚐別的口味,就要花點時間等老闆即叫即製.第一次遇到

花生雞蛋仔,由於多數客人都是選買原味,老闆不斷弄原味的,想嚐嚐別的口味,就要花點時間等老闆即叫即製.第一次遇到用原粒花生做雞蛋仔,當然也要試試.色澤比較淺,皮雖然沒北角和媽咪等名店的薄脆但都合格,內面是軟軟實心的,淡淡的蛋香.體積較小,份量較light,吃畢也不太飽滯.通常雞蛋仔摺了便會起倒汗水變淋,但這家的就算有倒汗水也只令雞蛋仔表面有點濕,未會令它完全淋掉.花生下得很均勻很足料,每顆雞蛋仔都有一至兩粒花生,讓雞蛋仔更脆更香口.

朱古力格仔餅,跟雞蛋仔一樣,老闆也不斷弄原味,要朱古力味就要等.這裡的格仔餅很有趣,是四葉草形的一大塊,摺起來看像2個心形.原價九元,為了嚐出朱古力味,特別叫老闆不要塗餡料,老闆便退回一元給我.外皮不算脆,帶點硬,裡面軟熟,口感如麻糬,套句台灣用語,"有Q感".用的是朱古力味雞蛋仔的蛋漿,有別於較淡口的原味格仔餅皮,整袋滿溢香甜朱古力味,也許因為比一般朱古力味雞蛋仔較多實心位,朱古力味更濃.加上蛋香味,迅速就被吞進肚裡.

等待食物時看到不少客人都似是紅磡居民,有些更是光顧多年的熟客,跟媽咪雞蛋仔外大批慕名而來的區外客大不同.老闆和老闆娘都很友善,是一家誠意小店,走時老闆也笑著叫我要介紹人去吃.對!是時候讓住在紅磡以外的人也知道這小店,知道紅磡不止一間媽咪雞蛋仔.
2010-12-25
5 分钟 (外卖自取)
  • 蛋白肉鬆咸班戟
  • 花生雞蛋仔
  • 朱古力格仔餅
2010-11-06 26 浏览
原本想找{媽咪雞蛋仔},怎知給我再遇上它.大約年幾前經過這位大叔的舊店,發現他沒有做了,還以為他退休了.今日真是有些意料之外.店舖擺設格式同以往差不多,但感覺乾淨企理好多,這位大叔今次還有些新意,掛了一個簡單又易認的雞蛋仔模具做招牌.我依舊要件甜奶油班戟,因為這款懷舊小食就只有在這裡才找到,也是我一直所堅持的那種味道,就算後來大叔加了些創意,有其他材料配搭,我還是獨愛這款原味.在等的時候同大叔閒談幾句,言談之間感覺他還好熱充於他自己所建立的這個小小傳統小食,有時覺得像大叔這類經營的小小店舖,一切都要自己親力親為,不假手於人,靠自己雙手辛苦經營,這份堅持好值得鼓勵及支持,也可令這些傳統,懷舊的食品繼續盛傳落去.不需等太久,我好懷念的小食終於完成了,味道依然是我所期待的那種唯一剛才顧著同大叔談話,忘記叫他幫我加多些奶醬,不過以後還有機會的,因為知道大叔現在搬了新舖,想食的時候都可以找到他了.

雞蛋仔招牌
2010-10-24
3 分钟 (外卖自取)
  • 甜奶醬斑戟
2010-10-23 9 浏览
近年來多了很多很多賣雞蛋仔的小店, 以"創新味道," "潮吃小食" 作招徠, 老實說, 有些也是蠻好吃的. 這家"紅磡雞蛋仔" 呢, 多年來的"menu"也沒有變 (好像是加了一次價) , 味道也從不失水準, 故每次經過也會幫襯他的 =)最好吃: 雞蛋仔, 芒果pancakeOK: 肉鬆 pancake雞蛋仔伯伯每次也是很好笑容, 間中會說些聽不懂的潮州話, 有次見我和外國朋友一起還說起英文來, 是個幽默老伯伯 haha~ 而每次去他多會問你想吃"淋"還是脆的, 有次我朋友說"要外脆內淋" 伯伯還在弄好後"篾"一粒給我朋友試試, 說如不合意再弄一底給她! 很好人啊~!

最好吃: 雞蛋仔, 芒果pancake
OK: 肉鬆 pancake

1 分钟 (外卖自取)
2010-06-30 12 浏览
住係紅磡應該無人唔識呢間紅磡雞蛋仔我身為紅磡人已經食過好多次 令次經過都會食,今日都唔例外食左甘多次都依然覺得好好味老闆依然甘好人,我每次叫佢多醬,佢都好好人甘樣加比我nice我最鐘意就係甜pancake,真係好正,多醬!雖然加左價,但都好抵食另外我覺得芒果雜果pancake最抵食,好多芒果肉,芒果鮮甜希望以後都可以keep住水準
住係紅磡應該無人唔識呢間紅磡雞蛋仔

我身為紅磡人已經食過好多次

令次經過都會食,今日都唔例外

食左甘多次都依然覺得好好味
老闆依然甘好人,我每次叫佢多醬,佢都好好人甘樣加比我
nice

希望以後都可以keep住水準
  • 甜pancake,芒果雜果pancake
2010-04-25 15 浏览
去左黃埔花園 轉返TST時 突然見到這間店 大仔一直哀求要吃雞蛋仔哇 8元一件 價格OK 老闆潮洲人 大力推薦 又比試吃 外酥內軟(真不誇大) 比一直漲價的北X 雞蛋仔 一邊酥硬一邊軟 好吃好多答應老闆一定會去再去幫襯後來 隔一日 我又去(大仔返學細仔BB車上睡午覺) 唔少人排隊 老闆一見到我 老闆好開心 "你真係來啦" 我話"應承你 就一定到" 試下格仔餅 都OK wo 熱騰騰 奶油 花生醬 會滲出來 餅酥地點ok 賣左2x年都不漲價 老闆親切 東西好味 下次試下 芒果班x
哇 8元一件 價格OK
老闆潮洲人 大力推薦 又比試吃 外酥內軟(真不誇大)

比一直漲價的北X 雞蛋仔 一邊酥硬一邊軟 好吃好多

答應老闆一定會去再去幫襯
老闆好開心 "你真係來啦" 我話"應承你 就一定到"
地點ok 賣左2x年都不漲價 老闆親切 東西好味

下次試下 芒果班x

2010-04-10
2010-04-21 8 浏览
讀左poly四年, 食左佢四年~到而家grad左, 都仲係返黎食佢~由舊鋪食到新鋪~~~真係正呀~~~個格仔餅真係無得頂~仲要係心形ga~超特別~其實其他都超好食lor~同埋真係好抵~$8底~~~~而家出面d雞蛋仔, 貴到死..........十幾蚊一底~~~呢間真係平靚正~~~
讀左poly四年, 食左佢四年~
到而家grad左, 都仲係返黎食佢~
由舊鋪食到新鋪~~~
真係正呀~~~
個格仔餅真係無得頂~仲要係心形ga~超特別~
其實其他都超好食lor~
同埋真係好抵~$8底~~~~
呢間真係平靚正~~~
  • 心心格仔餅
又黎常到的地方..又如常地拖著疲乏的殘身, 尋覓今晚食材醫肚.可能夜了,終於可以不用跟隊,一尚此店有何能耐..雞蛋仔.香味四散..嗯集體回憶..小時候的氣味.但就想買來試的時候.老闆境然和我講潮語..(潮洲話)試下我D pancake, 就這樣叫了一個老闆推薦的芒果..不得了..用成大個半新鮮的,大大件黃色果肉黎料..再加理壽星公奶奶..配上蛋味夠,熱鬼辣辣.即做 cake 皮..頂級味覺..最離奇.只係八蚊.."加件難"你真係似好得....
又黎常到的地方..又如常地拖著疲乏的殘身, 尋覓今晚
食材醫肚
.可能夜了,終於可以不用跟隊,一尚此店有何能耐..

雞蛋仔.香味四散..嗯
集體回憶..小時候的氣味.

但就想買來試的時候.老闆境然和我講潮語..(潮洲話)

不得了
..用成大個半新鮮的,大大件黃色果肉黎料..再加理

最離奇.只係八蚊.."加件難"你真係似好得....

大大隻字,一睇就知
進軍日本哦...還我大好河山
好充實的果實
最後記得加色..Yummy
  • 當然係老闆推介______芒果Pancake. 雞蛋仔
雞蛋仔夠脆,除了有原味,仲有朱古力味同芝麻味,就算放係袋裡一段時間,變得軟熟左,但係都好好味!而依間既班戟同埋格仔餅,都食左起碼有廿年啦,有咸既(肉鬆)同甜既(奶醫油),其它地方已經好難搵到咁正既傳統小食!

• 班戟
  • 格仔餅
2010-01-03 10 浏览
睇到有食評話佢貴 真係覺得莫名其妙我由細食到大 無論搬鋪前後 一直覺得呢間係我食過當中最平既,,,出邊下下十幾蚊一底,,,呢間咁耐都十蚊有找!!仲有特色pancake 件件都不過你係5/6蚊 d料多到漏出黎咁濟我既心水之選:雞蛋仔外面脆卜卜 入面蛋香好濃郁芒果新鮮, 甜pancake : 牛油唔鍾意可以走左佢, 肉鬆仲加係香港搵唔到第2間
睇到有食評話佢貴 真係覺得莫名其妙

出邊下下十幾蚊一底,,,

呢間咁耐都十蚊有找!!

我既心水之選:
雞蛋仔外面脆卜卜 入面蛋香好濃郁
芒果新鮮,
甜pancake : 牛油唔鍾意可以走左佢,
肉鬆仲加係香港搵唔到第2間
聰目招牌
至愛-芒果雜果
點少得雞蛋仔!!
企係度食 一陣間已經好多人=O=
唔知係咪成日有日本妹幫親呢=P
2010-01-02
聰目招牌
至愛-芒果雜果
點少得雞蛋仔!!
企係度食 一陣間已經好多人=O=
唔知係咪成日有日本妹幫親呢=P
  • 芒果雜果
  • 肉鬆pancake
(非会员)
2009-11-09 13 浏览
我很同意clcy26的说法。雖然我不能說他們的出品是全港數一數二,但一定比坊間好多雞蛋仔檔好,尤其是剛剛做好時,真的很好吃,外脆內軟,不像某些出品硬掘掘,好似食餅乾一樣。其實,他們未搬舖前,生意很好,往往要排隊等食。但可能新址不就脚,所以少了人幫趁。有食評話他們的雞蛋仔唔脆,我覺得可能是放涼了才這樣,相信就算是最出名的雞蛋仔放凍了一樣不好吃。而且他們一底雞蛋仔才收8蚊,pancake5蚊,十分抵食。
(非会员)
2009-09-30 7 浏览
我個人最愛吃雞蛋仔和奶醬pancake我試過其它的雞蛋仔都真的是它最好吃甜度剛剛好其實我覺得它搬前和搬後的水準都還好耶我常常放學都去吃的!
我個人最愛吃雞蛋仔和奶醬pancake
我試過其它的雞蛋仔
都真的是它最好吃
甜度剛剛好
其實我覺得它搬前和搬後的水準都還好耶
我常常放學都去吃的!
2009-09-24
  • 雞蛋仔,奶醬pancake
2009-07-14 4 浏览
呢一間既雞蛋仔,大大話話都食左十幾年。由未回歸時,老闆成日話 連彭定康都有食過佢既雞蛋仔。到今日 搬到新鋪既。。。我覺得芒果雜果pancake係必試既。第二就係 普通d 既奶醬pancake......今日,特登去番果度食。雖然 經濟唔好,但 一樣咁多料。價錢都只係$6,超抵。佢既pancake 皮真係好特別,好有蛋味
呢一間既雞蛋仔,大大話話都食左十幾年。
由未回歸時,老闆成日話 連彭定康都有食過佢既雞蛋仔。
到今日 搬到新鋪既。。。

我覺得芒果雜果pancake係必試既。
第二就係 普通d 既奶醬pancake......
今日,特登去番果度食。

雖然 經濟唔好,但 一樣咁多料。
價錢都只係$6,超抵。
佢既pancake 皮真係好特別,好有蛋味
2009-07-14
  • 芒果雜果pancake