2017-06-30 2582 浏览
無論係慶祝生日,節日或者活動,好多時都會選擇係酒店度食buffet,今晚我地team都唔例外。我其中一個team友提議去紅煙窗餐廳度食buffet,佢係係恆豐酒店2樓,彌敦道佐敦站上蓋,大概3分鐘路程,地點方便又易搵。宜家仲做緊優惠,入座前只要佢地個fb,就有7折,折實位位$414.4呢間餐廳裝修雅緻,環境舒服,而且寬敞。仲估唔到佢有咁多選擇,亦有即場炮製既美食tim。今期餐廳係以「海中瑰寶」為主題,海鮮包括有生蠔、凍蝦、藍青口、龍蝦仔,長腳蟹等等,另外,仲有日式刺身三文魚、帶子、喜靈魚等等...至於冷盤,自選沙律,同埋parma ham配哈蜜瓜都唔少得。除左海鮮多選擇,熱食都有好多款式,例如有法式煎鵝肝,焗蠔,即燒串燒,燒牛扒,pizza,炒粉麵飯等等...多到不能盡錄...不過最令我驚喜既係佢d dessert,除左有各式各樣既cake,葡撻、macaron 、豆腐花、沙冰、即製pancake之外、佢仲有movenpick同haagen dazs雪糕總括黎講,呢個價錢有咁多選擇,真係好抵食,而且食物質素不俗,鍾意食buffet既朋友又可以多一個選擇啦。

佢地個fb,就有7折,折實位位$414.4

2017-06-27
$414.4 (晚餐)
2017-06-15 1859 浏览
這𥚃是我吃自助餐必到的地方,價錢尚可接受,最重要的係「好食👍🏻」這𥚃除了有長腳蟹、咖啡蟹、青囗丶蝦丶還有源源不絶的生蠔,生蠔雖然不是即開,亦沒有寫品種,但隻隻大隻肥美,yummy好肥美,值回票價當日送了三隻龍蝦到我抬,我們有2大1細,連小朋友都有份,簡直細心,我囡當然唔食,我食埋佢個份。龍蝦唔算大隻,不過好好美味👍🏻甜品亦係高檔甜品,movenpick雪糕丶dreyers 雪條,記得我十幾二十年前,movenpick 得太古uny有得買(現在叫apvita),百佳亦近這幾年引入movenpick,其實正過Haagen Dazs , 因為夠奶味丶又無甘易溶,原味呍呢嗱味係我食過最好味的,好似食緊奶, 非常milky。

好肥美,值回票價

2017-05-26
2017-04-06 18352 浏览
今天是兒童節,媽媽特地為我們訂了位,吃自助下午茶餐慶祝。我們已有多年沒來這裡吃自助餐,今次我們坐在窗邊的六人圓枱位置,吃這個以燕窩為主題的下午茶,發現這餐廳進步了不少。食物款式多,味道也不錯。我選吃的食物如下:燕窩豬頸肉飯:用迷你碗仔裝着,賣相不錯,豬頸肉很軟腍,可惜飯不太熱,加了燕窩有點甜味,味道不錯蝦多士:如炸得脆些更好吃牛油果脆片:其實是粟米脆片配上肉醬來吃,肉醬內有肉粒,脆片上有牛油果粒,美味又有新鮮感美式楓薯:應該是把薯條炸完再焗至軟身,加上楓糖醬,十分甜蜜可口咖哩魚蛋白蘿蔔:咖哩味調配得很夠辣,魚蛋大粒夠爽,白蘿蔔很鮮味燒排骨:燒得恰到好處,排骨的肉質易於咀嚼菜心:很大條,有點硬,似是自助午餐遺留下來燕窩田螺撻:迷你精緻,但我不太好撻類食物冬菇紅椒蜆湯:香辣暖胃,裡面有冬菇粒、紅椒絲和蜆,十分味美蟹鉗:炸得很脆,肉有點實咖哩薯餅:咖哩味濃,質地較軟炸多春魚:用英國炸魚方法烹調,很滋味碎蛋煙三文魚粒多士:雖然多士軟身,但碎蛋煙三文魚粒夠多不欺場紅菜頭芝士沙律:紅菜頭沒有泥未,和濃味的芝士很夾熱朱古力:餐廳內有咖啡機、奶茶機和熱朱古力機,十分貼心,讓不能喝咖啡和奶茶的食客有多一
今天是兒童節,媽媽特地為我們訂了位,吃自助下午茶餐慶祝。

食物款式多,味道也不錯。我選吃的食物如下:
蝦多士:如炸得脆些更好吃
燒排骨:燒得恰到好處,排骨的肉質易於咀嚼
菜心:很大條,有點硬,似是自助午餐遺留下來
燕窩田螺撻:迷你精緻,但我不太好撻類食物
冬菇紅椒蜆湯:香辣暖胃,裡面有冬菇粒、紅椒絲和蜆,十分味美
蟹鉗:炸得很脆,肉有點實
咖哩薯餅:咖哩味濃,質地較軟
炸多春魚:用英國炸魚方法烹調,很滋味
紅菜頭芝士沙律:紅菜頭沒有泥未,和濃味的芝士很夾
熱朱古力:餐廳內有咖啡機、奶茶機和熱朱古力機,十分貼心,讓不能喝咖啡和奶茶的食客有多一個選擇。熱朱古力的味道比想像中好,不淡也不太甜,味道剛剛好。
甜品:比較失色,西式的甜品賣相不太吸引,我一款也沒有吃。反而我喝了中式糖水--雪耳圓肉糖水,很滋潤甜美。
雪糕:很有驚喜,竟然有Dreyer's 甜筒、杯裝雪糕和雪糕批任君選擇,我吃了意大利朱古力味甜筒,吃得很滿足呢!

侍應提示我們每枱食客,只要like餐廳的FB, 便可享有六折優惠,非常抵食呢!
2017-04-04
2017-03-14 7226 浏览
姐妹生日 說想吃生蠔 她看了看 找到了紅煙窗其實小妹不太喜歡吃自助餐 小妹覺得食物重質不重量 貴精不貴多更不要抱著要吃「回本」的心態 根本是苦了自己不過壽星女喜歡 無所謂啦現在LIKE酒店專頁還有晚市7折優惠 一早便訂了位來嘗嘗餐廳環境很舒適 座位之間很闊落 空間很大 完全沒有擠逼感先來海鮮 選擇都算多 麵包蟹 長腳蟹 蟹鉗 紐西蘭生蠔 小龍蝦 蝦 青口先來一碟生蠔生蠔肉質簿身 未算肥美 但海水味算濃值得一讚的是補貨速度很快 不會出現空盤情況 讚麵包蟹簡直是邪惡之選 啖啖蟹膏吃完覺得膽固醇秒升 不過食得是福 食左先講啦蟹鉗和蟹腳肉質鮮甜 也是讚三文魚肥美新鮮 一份的份量也很足 毫不吝嗇其他涼食小妹嘗過兩三樣後便不作嘗試了 水準一般多士上面吃不出來到底是什麼肝 淡而無味杯裡的蝦冷麵同樣完全無味再試了一件壽司 灸燒三文魚壽司三文魚面頭塗了這麼多醬 居然也是淡而無味..決定轉戰沙律過過口沙律菜很新鮮紅菜頭新鮮度相對遜色醬汁為一般千島醬 凱撒沙律醬 不會失手再轉戰熟食區碟上分別是芝士焗扇貝 溏心蛋 泰式青口 日式辣酒花螺 法式焗田螺 鴨肝多士 日式炒飯總括來說 熟食區令小妹頗失望芝士焗扇貝 芝
姐妹生日 說想吃生蠔 她看了看 找到了紅煙窗

多士上面吃不出來到底是什麼肝 淡而無味

杯裡的蝦冷麵同樣完全無味
灸燒三文魚壽司
再試了一件壽司 灸燒三文魚壽司
三文魚面頭塗了這麼多醬 居然也是淡而無味..

決定轉戰沙律過過口

再轉戰熟食區
總括來說 熟食區令小妹頗失望

芝士焗扇貝 芝士完全沒有芝士香

泰式青口 和 日式辣酒花螺 只有死辣 沒有香味

法式焗田螺 牛油完全蓋過所有味道 拿起的時候牛油倒了一堆出來

鴨肝多士 上面淋上照燒汁 既不搭配又甜得很離奇 鴨肝很騷 有陣壓味

日式炒飯 又是一道無味之選

焦糖燉蛋
焦糖燉蛋 焦糖脆口 蛋滑

北海道牛乳布丁 很香奶香 不會太甜 讚
甜品
這碟整體都令人失望 芒果蛋糕太酸 楊枝甘露不像楊枝甘露 大菜糕太硬
蛋糕忌廉太重 都不是酒店應有的水平

北海道牛乳布丁 藍莓慕絲
Ice Cream
2017-03-13
2017-03-02 5931 浏览
壽司款式多,三文魚壽司十分新鮮紅蘿白湯煲得很美味(鮮甜香口),簡直係人間極品炸蝦球又脆又香,但太少,完全不夠本人吃即煮麪當有鳥冬、拉麵。配料有:牛肉、生菜、芝士腸、鱼蛋(日式、中式、普通)本人吃了鳥冬田螺ok豬肉粟米好吃,香口洋葱圖又脆又甜,極好味Drever;s雪糕有6款揀:芒果、朱古力、士多啤梨、藍莓、開心果(獨有)、杏仁

2017-02-25 6480 浏览
一想食下午茶自助餐,尼間係首選雖然選擇不多,但最緊要岩自己口味嘛而食中午自助餐都係第一次熱盤上既野佢有D會轉, 唔會出死一味蠔,最值得讚既係,佢會不停加,唔會話D人拎晒第一二轉就無長腳蟹本人好少食,但見都幾多下,就嘗試下,好咸,d人話係海水味喎,咁我就唔知啦巴馬火腿加蜜瓜, 食左好多舊估佢唔到既係有燒牛同燒羊, 初初拎會拎左比較邊邊既位置,相對實左D,但去到中段既就好嫩, 燒羊略嫌不夠膻味唔想講得太行貨,但真係樣樣都係中上連雲吞雞都有,佢入面既菜菜真係好好食 蘑菇湯又好香好味,但唔敢飲得多,驚食唔到其他野最慘係最後食太多其他野,平時食下午茶自助餐係可以食到幾個雪糕,但今次只食到藍莓芝士餅味同開心果味雪糕各一,太少了
一想食下午茶自助餐,尼間係首選

雖然選擇不多,但最緊要岩自己口味嘛

而食中午自助餐都係第一次
熱盤上既野佢有D會轉, 唔會出死一味
蠔,最值得讚既係,佢會不停加,唔會話D人拎晒第一二轉就無

長腳蟹本人好少食,但見都幾多下,就嘗試下,好咸
,d人話係海水味喎,咁我就唔知啦

巴馬火腿加蜜瓜
食左好多舊

, 燒羊略嫌不夠膻味
唔想講得太行貨,但真係樣樣都係中上
連雲吞雞都有
,佢入面既菜菜真係好好食

蘑菇湯又好香好味,但唔敢飲得多,驚食唔到其他野
2017-02-12
2017-02-20 4583 浏览
本身見like佢page有8折所以嚟試下,有生蠔但如果你揀咗肥果d入面仲有些小結冰🙄 再試個蘿蔔牛腩賣相👍🏻⋯,反而幾like佢個白汁意粉同焗青口,Dreyers雪糕更係又係食多幾杯😋午市buffet唔多人,服務員安排一個比較僻靜嘅位我方便我同朋友傾計,最後選擇番張熱鬧d大d嘅枱。
午餐
2016-11-21 11038 浏览
屋企人生日,book左好多間都冇咩心水,最後睇左呢間,有7折,屋企人一早就入左場,620分就開始可以入場,今次係蟹既主題,一開始就先食生蠔,雖然唔大隻唔肥,但夠新鮮,仲有長腳蟹,有面包蟹,大閘蟹,其他食材都新鮮,有不同既甜點,刺身,雖然細小,但食材新鮮,值得推介實惠既buffet!
用餐优惠
優惠券
  • 生蠔
  • Mövenpick雪糕
  • 刺身
  • 甜品
2016-11-15 8531 浏览
每次家庭聚會都搵自助餐食,因一行10人,大家可隨便選自己喜歡的食物因太遲先book枱,只有這間評價唔差的餐廳book到!就來試下啦!攞食物既地方唔大,而唔係話超多選擇,不過每款食物既味道都不錯呀食物補充得快,碟都收得快,環境舒服,座位唔太迫(好怕有些其他自助餐好多強國人lol)- 冰凍海鮮區都常我食自助餐食得最多就係生蠔&蝦呢間唔係即開生蠔, 唔洗等&任攞,今晚既生蠔係New Zealand的,新鮮&creamy, 我就食左15隻,其親戚食左30隻添lol ! 另外海鮮汁料有泰式生蝦汁,正,食左好多蝦 hahaha其他區有:串燒+燒牛燒羊/魚生壽司/Parma Ham/沙律吧/熟食/湯&蒸大閘蟹飯/甜品/飲料沙律吧:好鍾意食沙律菜&紅菜頭~ 都有10幾款野。串燒:幾好味,細細個爐師傅一路燒一路燒燒牛:麻麻地,成舊牛肉都好熟魚生:唔多選擇,但三文魚ok湯:螺湯,好清,冇乜味lol大閘蟹蒸飯:有牌寫住他們的大閘蟹有保證所以唔洗怕,不錯,細細隻但有膏熟食:款式會轉的,開頭錯過左就可能冇得再有。法式田螺 - 好surprise 有,好香garlic herb ,nice! 辣花螺 - 好un,

- 冰凍海鮮區
都常我食自助餐食得最多就係生蠔&蝦

沙律吧:好鍾意食沙律菜&紅菜頭~ 都有10幾款野。

串燒:幾好味,細細個爐師傅一路燒一路燒

燒牛:麻麻地,成舊牛肉都好熟

魚生:唔多選擇,但三文魚ok

湯:螺湯,好清,冇乜味lol

熟食:款式會轉的,開頭錯過左就可能冇得再有。
辣花螺 - 好un, 食左幾粒only
蒸龍利魚 - 最喜歡食魚,襯新鮮出爐攞,滑滑
菜 - 有點失望,得2款,西蘭花,黃牙白
蟹料理 - 有蒸蟹蛋白/蟹炒飯/蟹鉗/焗蟹蓋/蟹咖哩
炸物 - 又好多唔同款既炸物

甜品:任攞movenpick雪糕/豆腐花/macaroon/蛋糕/jelly/Chocolate fountain/tarts/水果

飲料:果汁/紅茶/中國茶/咖啡 (有得任飲好好喔!)
最後埋單每人差不多$500。比預期貴左少少因本身以為FB like左後會打折至$400頭,可能我睇錯左。又冇生日優惠~
不過都食得開心既!
2016-11-08 7505 浏览
今次是因為生蠔吸引而來,size 剛剛好,新鮮到落滴檸檬汁就得,甚麼也不用加,蠔不段補充,食到你唔食,海鮮好新鮮,有大海蝦,青口及龍蝦仔,仲有剌身,基本上有沙律水果,燒牛肉,意大利火腿伴蜜瓜,熱盤都好多選擇幾齊,絕對唔馬虎,有即場廣東湯麺,串燒中的燒菠籮不乾又多汁,咬落去D汁就唧出黎,甜品全部都细細件,每樣都可以試D,仲有多款Dreyers 雪榚杯和迷你雪榚批,執碟好快,員工儀容整潔,服務有善,$248仲有八折,真係超抵。
2016-11-08
  • 甜品
  • 生蠔
  • 冷盤
  • 刺身
  • 串燒
2016-11-01 6085 浏览
呢間野可以唔使去,我上個月28號星期五去,食到8點三,海鮮已經唔加嘢,本身已經選擇少,為咗個主題「蟹宴」而去,卻冇太多選擇。以前都食過幾次好好,今次好差!Ham切到好似煙肉咁厚,得個死鹹!點食?檯檯做7折,客人係要食物唔係要折扣,原來佢唔知!
2016-10-06 19076 浏览
未夠時間入場,人們都坐在外邊等候。進餐廳後,發現環境也挺舒適,冷氣不太冷,四人座有一邊是梳化位。生蠔,每次看到都想吃多些,心中想以「打」為單位🤔,結果這次都大約吃了一打。生蠔較小型,據稱是紐西蘭生蠔,標榜多汁,的確不錯,有點厚實感覺。次次都怕吃太多,吃太多後坐著坐著又有點噁心,但總算沒有肚子痛,證明夠清潔。蟹腳都沒多吃,吃了個蟹蓋也有點膏還不錯。小龍蝦都沒吃了,因畢竟體形細小,費心機費時間,不吃也罷。牛舌,不同位置軟硬程度大有不同,硬的太硬了,沒意思;軟林的牛舌香而帶牛味,不錯。肉骨茶,一大鍋,夠熱而且有點藥材香,肉太瘦不太好吃,但藥材香再配點油炸鬼吸湯還是佳品。燒烤部的阿姐並不常在,燒牛柳看來也不怎麼吸引;只拿了一份燒豬肉腸,五味雜陳,好像帶點黑椒的豬肉腸,味道特別,剛燒好又是熱燙燙。飲品有橙汁、利賓納及自助咖啡機雪糕有Dryers 的小杯及小雪糕批,吃了個月的抹茶味,外表的朱古力皮脆得來太甜,去除了又浪費,內裏的抹茶雪糕不太粗糙,不錯。酥餅有櫃子盛著,但味道普通,口感死實,吃一件便夠。蘿蔔牛腩太瘦,整鍋放著無人問津。以價錢二百多而言,午市自助餐不算太貴,但熱葷食物種類不多;生蠔供應
未夠時間入場,人們都坐在外邊等候。
,的確不錯,有點厚實感覺

,證明夠清潔。
蟹腳都沒多吃,吃了個蟹蓋也有點膏還不錯
。小龍蝦都沒吃了,因畢竟體形細小,費心機費時間,不吃也罷

牛舌,不同位置軟硬程度大有不同,硬的太硬了,沒意思
;軟林的牛舌香而帶牛味,不錯。
燒烤部的阿姐並不常在,
燒牛柳看來也不怎麼吸引;只拿了一份
燒豬肉腸,五味雜陳,好像帶點黑椒的豬肉腸,味道特別
,剛燒好又是熱燙燙。

飲品有橙汁、利賓納及自助咖啡機
雪糕有
,不錯。
酥餅有櫃子盛著,但味道普通,口感死實,吃一件便夠
蘿蔔牛腩太瘦,整鍋放著無人問津

以價錢二百多而言,午市自助餐不算太貴,但熱葷食物種類不多;生蠔供應源源不絕,豐盈多汁,為生蠔吃自助餐的食客,這兒還是佳選
2016-09-10 8755 浏览
呢個以蟹為主題的自助晚餐,大部份菜式都加了蟹肉,款式都非常多,都很美味,侍應服務非常好,不停為你執枱,七折加一服務費後每人$430⋯⋯蠔食到尾先大隻啲,間中都會有啲殻,雪糕Haagen-Dazs只有雲呢拿味,而士多啤梨味就只有另外一個牌子
2016-08-24 7857 浏览
唔知係味暑假,比平日多人好多,full booking差啲book唔到位tim! 三個人用信用卡有八折,平均每人$230食品種類唔算好多,三文魚都尚算新鮮,可惜無乜剌身壽司款式揀!最讚既係牛扒 好軟 唔算好熟飲品橙汁味道唔假,冰凍 好推介雪糕仲有 drayers 既blueberry cheese ,脆皮芒果等等。雖然款唔多,但食物都唔差,200幾蚊算係咁!
最讚既係牛扒
好軟 唔算好熟

飲品橙汁味道唔假,冰凍 好推介

雖然款唔多,但食物都唔差,200幾蚊算係咁!
2016-08-17 7341 浏览
趁星期日放假,就走左去位於恆豐酒店既紅煙窗歎左個下午茶Buffet。食物大致分為幾類,有冷盤、熱食、湯、飲品、甜品等,款式都算多元化。冷盤除左有沙律,仲有小龍蝦、青口、蝦及大大粒田螺,值回票價,而且凍得黎又唔會有冰鮮味,但小龍蝦同青口既海水味略嫌過重,鍾意清淡既我就只可以淺嘗。而熱葷既種類亦多10幾種:港式魚蛋、中式蘿蔔糕、啖啖肉既蟹粥、芝士扇貝、焗法國田螺,煙三文魚蒸蛋等等。當中既煙三文魚雖然美味,但佢只能作點綴,主角就非蒸蛋莫屬,蛋白蒸到啱啱熟,而蛋黃則呈流心狀態,異常美味!鍾意食流心蛋既你就一定唔可以錯過啦!而湯同飲品亦有不少選擇──碗仔翅、鮮榨橙汁、西柚汁、自製檸檬茶,鮮奶等等。當中碗仔翅非常足料,加有大量肉絲、香菇及竹筍,但翅既份量較少及較咸,令碗仔翅愛好者既我大失所望!如果嫌種類唔夠,又鍾意飲下cocktail既朋友仔,就可以係自助餐時段加錢嘗試啦。甜品方面,中式的蕃薯糖水薑味夠重,適合係今日咁綿綿細雨下驅寒;而西式糕點及蛋糕種類十分多,除左芝士蛋糕,芒果布甸及焦糖燉蛋外,仲有馬卡龍及多種口味既Dreyer's,女仕們記得留肚食甜品啦!如果鍾意食pancake既朋友仔,就可
冷盤除左有沙律,仲有小龍蝦、青口、蝦及大大粒田螺,值回票價,而且凍得黎又唔會有冰鮮味,但小龍蝦同青口既海水味略嫌過重,鍾意清淡既我就只可以淺嘗。而熱葷既種類亦多10幾種:港式魚蛋、中式蘿蔔糕、啖啖肉既蟹粥、芝士扇貝、焗法國田螺,煙三文魚蒸蛋等等。當中既煙三文魚雖然美味,但佢只能作點綴,主角就非蒸蛋莫屬,蛋白蒸到啱啱熟,而蛋黃則呈流心狀態,異常美味!鍾意食流心蛋既你就一定唔可以錯過啦!而湯同飲品亦有不少選擇──碗仔翅、鮮榨橙汁、西柚汁、自製檸檬茶,鮮奶等等。當中碗仔翅非常足料,加有大量肉絲、香菇及竹筍,但翅既份量較少及較咸,令碗仔翅愛好者既我大失所望!如果嫌種類唔夠,又鍾意飲下cocktail既朋友仔,就可以係自助餐時段加錢嘗試啦。甜品方面,中式的蕃薯糖水薑味夠重,適合係今日咁綿綿細雨下驅寒;而西式糕點及蛋糕種類十分多,除左芝士蛋糕,芒果布甸及焦糖燉蛋外,仲有馬卡龍及多種口味既Dreyer's,女仕們記得留肚食甜品啦!如果鍾意食pancake既朋友仔,就可以試下用餐廳既自製pancake機,禁個“OK”製等唔使一分鐘就有得食,但配料方面就只有朱古力醬、士多啤梨醬同焦糖,如果能夠多加配料既話一定大大加分!至於服務方面,侍應態度友善,值得一讚!但當時人客唔算太多,但侍應收碟速度唔算太快,好多時拎完野食反位D"吉"碟仲係枱面!

2016-08-14
  • Buffet