2008-10-29 12 浏览
尋晚同女朋友慶祝周年紀念 佢話想食buffet 於是我做左一星期research最後決定試下呢間Red Chimneys book左尋晚7點(星期2),一去到見倒門面已經有d失望 裝修比較殘舊, 同我睇呢度介紹張相片有頗大出入諗住環境唔太好,食物(答)救.....第1眼就見到生蠔同長腳蟹....但d長腳蟹真係好似嬰兒版咁好幼好細隻,(試後味道唔錯但無乜肉,試左幾隻都係咁)....生蠔同樣另人失望....10隻有4,5隻都唔靚,食落又有d腥同想像中真係有出入....熟食,pasta等亦強差人意款式亦好少 羊扒配黑椒汁唔錯 但牛扒(奀)到個chef切比我果時都要好費功夫.....食落亦覺得好唔掂唔知係咪閒日既問題, 無焗蠔,無蟹粥,無螺肉唯一覺得水準之作係瑞士烤芝士(但一淡起兩止就好了),生文魚同每位附設既帶子鮑魚意大利飯,其他....只可以用平平無奇去形容.....食甜品時,雪糕(tiramisu同chocolate)味女友話好好食,我試d生果,凍到起雪同唔多新鮮,亦唔甜.....好麻麻另外去之前見倒介紹有寫提供酒精飲品,去到原來係要另外收費....可能係字眼上另我誤會,不大滿意最後..
尋晚同女朋友慶祝周年紀念
佢話想食buffet

book左尋晚7點(星期2),一去到見倒門面已經有d失望
裝修比較殘舊, 同我睇呢度介紹張相片有頗大出入

同想像中真係有出入....

熟食,pasta等亦強差人意
款式亦好少
羊扒配黑椒汁唔錯

唔知係咪閒日既問題, 無焗蠔,無蟹粥,無螺肉

最後....如果係一班fd去可能都ok,但如果想同另一半去,我覺得以呢個價錢會有好多好多更好既選擇....服務ok...值得一讚.....
  • 羊扒配黑椒汁
  • 生文魚
  • 雪糕(tiramisu同chocolate)
  • 帶子鮑魚意大利飯
2008-10-27 5 浏览
雖然無生蠔, 燒牛肉同其他貴價嘢, 以百鬆d蚊食個自助餐都算幾好, 上星期六仲有85折, 可以話係有驚喜。師傅即整即食既有有機意粉同pancake, d 意粉好正, 有普通意粉, 長通粉同蝴蝶粉, 料可以選海鮮, 火腿同雜菜。其他熱食盤唔多, 但有refill 同埋 refill 唔同既嘢, 可以久唔久出去睇吓有咩新嘢, 好食既有抄麵, pizza, 炸蟹鉗, 抄菜同抄青口。冷盤有魚生壽司同沙律, d 壽司就差d啦, 飯太硬同太大舊。甜點有一般蛋糕, 豆腐花, 中左糖水, movenpick 雪糕 同西瓜密瓜等。唔錯, 一定會再去。
$120 (宵夜)
  • 即整即食意粉
(非会员)
22號是我的生日正日好happy ,有8個朋友仔同我做生日.是亞PAT提意到恆豐食Buffet,原因是她之前食過ok喎!6:15到達四週睇睇,因好少食意大利菜,又唔識食,但見到有好多seafood好吸引,亞PAT說有鮑魚帶子意大利飯送,好期待.一開始己經好多人去取蟹腳、生蠔.我就取魚生,壽司.因我最愛吃三文魚,都幾Fresh又大片又厚極品第二轉睇下counter有烤芝士,廚師極力推介,話本餐廳最出名是烤芝士,對Cheese沒有太大興趣,所以無要.見有好多人拿「酥皮番茄魚湯」,自已拿了一個ok喎!有茄味又有魚味,酥皮又熱-推介跟住食了小小沙律,有一個番茄芝士沙律,番茄好厚好甜,混合冇味芝士、汁,都幾清.其他火腿片蜜瓜我覺得一般其他明友話可以,亞PAT姐話以前原隻counter切可能會靚D!見有2款飲品橙汁同凍意大利咖啡,任飲冇期望la,試一杯仔咖啡,最後最少飲左4杯,好味可能是pokka coffee.7:00 鮑魚帶子意大利飯送到面前樣好靚加好味其他每款食少少得有 - 肉丸 - 田螺酥
又大片又厚極品

.其他火腿片蜜瓜我覺得一般

7:00 鮑魚帶子意大利飯送到面前樣好靚加好味

其他每款食少少得有 - 肉丸
- 田螺酥
- 大條魚(唔記得個名)
- 雜果沙律
唔得有 - 八爪魚(無味)

- 雪盆青口
- 炒意粉(味ok)太大碗

- 麵飽/ 長條形(好哽)

最後甜比較少D款,再多D款最好,加多2球Movenpick ice cream
好full了.最最後被命令食烤芝士,她們說今日是我的生日一定要吃,一吃先知道原來之前廚師哥哥非順口開河的,我覺得全晚最好味好味「烤芝士」,當我期待烤芝士時,面見有個stand 介紹食法同靚仔廚師相,失敬失敬.原來幫我做烤芝士廚師是大廚.

下次一定會再來吃過烤芝士
多謝各位好朋友
  • 烤芝士、鮑魚帶子意大利飯、雜果沙律、田螺酥、酥皮番茄魚湯、飲品
2008-10-14 2 浏览
以前成日來這裡食tea,因為好抵!今次打電話問夜晚價錢,佢話預早訂有折,計埋加一$26X,好開心咁話兩位唔該!來到發現壽司刺身算多同靚,長腳蟹簡直一流又添得好密!甜品都夠款兼靚雪糕任食,基本上我地剩係集中食呢幾樣。特別一提好少自助餐會用比目魚做熱盆,可能我本身好鍾意呢隻魚,真係覺得好正同喜出望外!不過唔知係咪次次都用這種魚呢

來到發現壽司刺身算多同靚,長腳蟹簡直一流又添得好密!

甜品都夠款兼靚雪糕任食,基本上我地剩係集中食呢幾樣。

• 鹽水煮長腳蟹、比目魚
2008-10-12 8 浏览
有朋至遠方來, 本來約好另一位朋友晚膳的, 搞到我要放飛機, (知你有睇我寫既野, say 句 sorry 先)在銅鑼灣遇了朋友, 在Cafe內尋找蒲飛, 即日book位, 只有紅煙窗有. 四人便走來尖咀. 本來first choice是美麗華的那一間, 朋友說是沒有包飲品, 而且我們Walk in, 要6.45分才知有冇位. 反正這裡Book了, 又包飲品, 包帶子飯. Why not. 反正都是出名蒲飛之一.因為是酒店Cafe, 地方比較舒適, 四人坐下, 不一會, 便開始進攻. 首先, 當然是涼茶凍肉啦.魚生, 壽司, nothing wrong, 顯然只有三文魚好食. 海鮮, 長腳蟹, 龍蝦仔, 都非常好, 不過朋友話補料唔夠快, 經常出到去乜都冇.熱食, 先要了一個炸芝士, 把芝士上層烤熔, 加上意式烤什菜同煙三文魚. 非常好食. Pasta, 即叫即煮, 加上配料同白汁. 不錯.熱食有一個天使麵帶子, 不比帶子鮑魚意大利飯差. 甜品, Movenpick雪糕, 我一入黎已經留意. 整了一個Tiramisu味道來試. 有nuts, 有少少酒味. 帶子鮑魚意大利飯, 很遲才上來

帶子鮑魚意大利飯, 很遲才上來, 因為大家已經超標, 故只吃帶子同鮑魚粒. 飯其實好香口, 但太飽了, 根本食唔落.

選擇, 說多不多, 叫做是足夠吧. 有DBS咭, 8折了 300元樓下. 抵食也.
帶子鮑魚意大利飯
帶子鮑魚意大利飯
2008-10-05 32 浏览
突然興起想吃buffet,放工便到紅煙窗滿足口癮!其他食物都是一般,不太差也不特別好味!但壽司是凍的,很難吃!較為喜歡的是肥牛湯河粉!河粉很滑很入味!最喜歡這裡的Movenpick朱古力味雪糕,我一吃便吃了兩大杯,吃完已經8成飽,沒有太大食慾了,哈哈!不過可能吃得太多雪糕的關係,吃後立即肚痛!Movenpick朱古力味雪糕真的很好味,不吃甜品的朋友也不妨試試!順帶一提,這裡的服務不錯!
突然興起想吃buffet,放工便到紅煙窗滿足口癮!

順帶一提,這裡的服務不錯!
2008-09-23 8 浏览
昨天,我和男朋友中午去食自助餐,先打電話去留位,再列印張8折coupon去.服務態度非常好,但食物種類就唔係好多.1. 一定要試芝士蛋糕,超好食.2. D雪糕好正架,有D朱古力粒粒等,係D貴價雪糕,正!3. 三文魚雪係凍櫃內,要先自己拿,夠凍,ok!4. 橙汁有橙肉粒,係真橙汁,唔係哥D假橙水,ok!5. 不過D水果好淡(西瓜,蜜瓜,蝦蜜瓜),無味,唔好!6. 好少咸味食物,款少.7. D蝦都ok大隻,重有D超細(大頭龍蝦),ok!8. 價錢每人$121,好平.
服務態度非常好,但食物種類就唔係好多.
1. 一定要試芝士蛋糕,超好食.

2. D雪糕好正架,有D朱古力粒粒等,係D貴價雪糕,正!

3. 三文魚雪係凍櫃內,要先自己拿,夠凍,ok!

4. 橙汁有橙肉粒,係真橙汁,唔係哥D假橙水,ok!

5. 不過D水果好淡(西瓜,蜜瓜,蝦蜜瓜),無味,唔好!

6. 好少咸味食物,款少.

7. D蝦都ok大隻,重有D超細(大頭龍蝦),ok!

8. 價錢每人$121,好平.

• 芝士蛋糕
  • 雪糕
  • 三文魚
  • 橙汁
2008-09-22 7 浏览
上星期五去食自助海鮮晚餐,都係睇咗食評先去食,而且有七折優惠卷,入到去環境都唔錯,服務員態度好nice,感覺良好。第一時間就食最想食的長腳蟹,味道幾鮮而且隻隻好大隻幾肥美,生豪我平時好少食,不過見佢細細隻就拿咗兩隻試吓,哈哈→又ok喎,再食涷蝦都唔錯!熟食方面 ,扒類我家人話唔係咁好食,所以我冇食。出到去再睇見到條魚買相好似麻麻地,但原來又唔錯喎,厚肉好少骨又幾滑,可以一試。焗豪唔錯,咖啡排骨幾特別味道正,凍食黑菘露菌醬蟹籽天使麵好夠味好食。甜品方面,法國小龍蝦芒果,小龍蝦味道好怪唔好味但芒果好甜好味,芝士cake有好濃芝士味好食,朱古力批好正,還有其他如豆腐花、紅豆桂花榚等等都唔錯呀。
再食涷蝦都唔錯!

• 長腳蟹
  • 熟魚及黑菘露菌醬蟹籽天使麵
2008-09-18 7 浏览
16號去食,1行9人,都係睇完呢度的食評先去食,最開心就係有75折。1去到坐底睇睇環境都算唔錯。初初就諗住去拎d冷盤食:冷麵* 普普通通,d生蠔* 就好似弱智咁,龍蝦仔* 同凍蝦* 無咩興趣食,朋友食左隻青口*,我聽到佢食到有聲,就問佢食緊咩,佢話〝食緊隻有沙的青口〞 全程淨係食長腳蟹*,雖然比較鹹,但都算唔錯喇。跟住再睇睇熱盤:用好大個殼裝意粉* 呢個唔錯。有條好似比人強姦過的魚* 一日未食晒一日都唔refill,但味道竟然都幾好味。仲有田螺焗薯* 呢個我真係超愛,食到停唔到。鹽焗蝦* 呢個一般,咖哩牛尾* 男友話 d咖哩好味。燒牛肉* 好un,反而燒羊肉* 就唔錯 。蟹皇粥* 好香好味,仲有個炸蟹棒* 都ok好食。個西湯* 都幾濃,可惜本人唔食菇類。除左個煙三文魚* 唔錯之外,沙律* 完全無掂過。三文魚* 無興趣食,但朋友話 ok 。甜品: chesee cake* 唔錯,濃朱古力cake* 都ok,朱古力噴泉* 一般,其他就真係麻麻。d 生果* 又唔甜,有雪糕* 食本應好開心,但筆到出黎已經溶溶地,食到到一半已經溶Q晒,勁唔開心。有炸雪糕* 幾特別,另外仲有雪條* 芒果味好好
16號去食,1行9人,
都係睇完呢度的食評先去食,最開心就係有75折。

1去到坐底睇睇環境都算唔錯。
初初就諗住去拎d冷盤食:
冷麵* 普普通通,d生蠔* 就好似弱智咁

就問佢食緊咩,佢話〝食緊隻有沙的青口〞

全程淨係食長腳蟹*,雖然比較鹹,但都算唔錯喇。
跟住再睇睇熱盤:
用好大個殼裝意粉* 呢個唔錯。
仲有田螺焗薯* 呢個我真係超愛,食到停唔到。

鹽焗蝦* 呢個一般,咖哩牛尾* 男友話 d咖哩好味。
燒牛肉* 好un,反而燒羊肉* 就唔錯 。
蟹皇粥* 好香好味,仲有個炸蟹棒* 都ok好食。
個西湯* 都幾濃,可惜本人唔食菇類。
除左個煙三文魚* 唔錯之外,沙律* 完全無掂過。
三文魚* 無興趣食,但朋友話 ok 。
甜品
朱古力噴泉* 一般,其他就真係麻麻。
食到到一半已經溶Q晒,勁唔開心。

有炸雪糕* 幾特別,另外仲有雪條* 芒果味好好味!!!
但6茶味* 超級難食,成口粉。
仲有豆腐花* & 葡撻* 1般。
野飲有蘋果汁* 橙汁* 任飲,不過隻杯細到嘔,
男友醒目問佢地拎大隻杯,佢地都有比,服務算唔錯。
講真太少野食,就算有d放出黎又唔係好食,
可想然之有幾多野可以食?!
我食得唔係太飽就走嚕,夜晚返到去仲食宵夜,晒錢。
不過總括如果無75折就覺得超級唔值,
而家咁 ge 價錢就算喇,但食一次唔會返轉頭囉。
下次我寧願比貴 d,食間多選擇又好味的。

• 焗田螺* 蟹粥*
2008-09-09 13 浏览
一家三口去食, 但因我囡囡未夠4歲,所以只收2個大人價錢!D服務員態度好 Nice,各方面都一般, 如要我選一樣最差的話..我會選長腳蟹..真係超唔掂!我果晚勁掃既食物係焗田螺, 我好鍾意食另外一樣就係叫咖啡雞, 好特別!
一家三口去食, 但因我囡囡未夠4歲,
所以只收2個大人價錢!
D服務員態度好 Nice,
各方面都一般, 如要我選一樣最差的話..
我會選長腳蟹..真係超唔掂!
我果晚勁掃既食物係焗田螺, 我好鍾意食

另外一樣就係叫咖啡雞, 好特別!
  • 焗田螺
2008-09-05 10 浏览
上個月同三個朋友仔食個一次,好多人有爭食情況好俉HAPPY.今次同女友來小d人幾好慢慢食慢慢嘆!冷盆:有幾類蟹爪、OYSTYER、蝦、LOBSTER仔、青口.蟹爪好味食佐5隻其他不太愛無 食,女友食了4隻生蠔好滿足,雖然無上次d肥美,但都OK.熱盆: 有一款用貝殼上帶子意粉好好味,其他都OK,但轉款式慢D.甜品: 有一杯仔梅子甜品幾特別,我同女友每人一杯都覺得幾得,其他大路Cheese Cake,餅,朱古力Foundtain.counter 煲海鮮蟹皇粥的師父哥哥問我加唔加蟹皇,我話加多D,他話無問題低讚.在openrice download 75折優惠卷,紅煙窗好小有75折意外收獲.

• 海鮮蟹皇粥
  • 蟹爪
  • 帶子意粉
  • 雪糕
2008-09-01
昨晚看完這裏的食評,就去試。可知道完全是錯的。 極錯。 極差。我找不到一樣食物是好。魚生不生鮮。加上不是魚生BAR, 是魚生雪櫃。沒有PASTA, 沒有GRILL BAR。老實說....很多其他消夜BUFFET 比它還好。今晚 338 + 10% TOO EXPANSIVE

昨晚看完這裏的食評,就去試。
可知道完全是錯的。 極錯。 極差。

沒有PASTA, 沒有GRILL BAR。

老實說....很多其他消夜BUFFET 比它還好。
今晚 338 + 10% TOO EXPANSIVE
2008-08-27 15 浏览
去左這裡吃自助晚餐, 六時半服務員通知自助餐開始, 見到人羣冲左去生蠔那處, 好彩生蠔不是我首選,我去左囉魚生, 鮮味都OK, 壽司d飯太大舊la又硬左d因此我只吃上面粒帶子及象柭丰都OK喎!再吃打電話訂枱時問有什麼好食的推介焗田螺及焗蠔,好彩無偏我,味道真係OK喎!但厭粒肉細左d啦粥檔看起來不吸引我, 但老婆仔攞左就試下, 問点解是橙色,原來有蟹味皆因是蟹王粥喎! 好香蟹味, 蟹殻內d肉當然厭麻煩不吃也罷燒牛肉熟左, 師傅最好生dddd, 好鞋呀甜品有KFC葡撻唔知係咪! 但d蛋厚過KFC,味道大家都好,如果是熱就更好。老婆仔急急食三大球雪糕唔駛講la我食炸雪糕糯米糍Gooood........看看相片La..................尚算OK相信是一分錢一份價錢合理的
去左這裡吃自助晚餐
因此我只吃上面粒帶子及象柭丰都OK喎!
再吃打電話訂枱時問有什麼好食的推介
焗田螺及焗蠔,好彩無偏我,味道真係OK喎!
但厭粒肉細左d啦

, 蟹殻內d肉當然厭麻煩
不吃也罷
燒牛肉熟左, 師傅最好生dddd, 好鞋呀

老婆仔急急食三大球雪糕唔駛講la

我食炸雪糕糯米糍Gooood........
看看相片La..................尚算OK
相信是一分錢一份
價錢合理的
味道還可以, 我女友厭上面太油喎!
吸引,內有大件甜芒果肉
蟹粥, 廚師哥會問你加悟加蟹皇, 因為加左所以是橙橙地色!!!!
麻麻地, 因為d螺肉很淡味
吸引,內有大件甜芒果肉
  • 蒸魚
  • 蟹粥
  • 豆腐花
  • 炸雪糕糯米糍
(非会员)
我黎呢到主要食冷盤多生蠔 : 細細隻唔錯,係差在開蠔條友開得唔好,成日好多殼碎凍蝦 : 估佢唔到,又爽口彈牙,good ! 一d都唔霉龍蝦仔: 我至愛,狂食,不過就真係細隻dd,但一樣爽牙彈牙長腳蟹: 覺得佢比較咸左dd,但唸返呢到比埋dbs卡埋單連加一,300蚊咋想咩質數呢?不過不失雪糕 : movenpack !唔使多講啦,識食野既人都知啦,呢樣我又係喪食熱葷 : 有好幾款,不過我就無咩點試,其中一個焗田螺唔錯既 ,仲有佢既粥檔,估佢唔到都幾好味架 !刺身 : 一塊都未擺過入口,見到個樣都唔多想夾,不過朋友就有食,話唔會返夾
我黎呢到主要食冷盤多
生蠔 : 細細隻唔錯,係差在開蠔條友開得唔好,成日好多殼碎
凍蝦 : 估佢唔到,又爽口彈牙,good ! 一d都唔霉
龍蝦仔: 我至愛,狂食,不過就真係細隻dd,但一樣爽牙彈牙
2008-08-08 14 浏览
D海鮮一般般, 生蠔半打有一隻係腥到食唔到既. 最唔明龍蝦仔同蟹腳點解會咸到好似浸完鹽水咁. 個魚生柜可以用慘不忍睹嚟形容, 切好既魚生片堆到成座山咁放係個壽司店用既凍柜入便, 個柜又淺D魚生幾乎掂到頂, 用夾夾既唔方便又整到D魚生變哂形. 最離譜連D壽司都係咁, 我都係第一次見火炙三文魚可以雪. 味道唔洗多講, 好過十蚊X件少少咁.燒牛肉算好少少, 燒出糖心又有肉汁, 可堪一食. 羊扒就乾過乜, 試左一口就放棄.熱盤選擇少, 只有八個左右, 亦無出色之作. 勉強可食只有豬手, 咖喱牛尾同酥炸雜菌盒, 可惜全部單拖, 獨力難支. 連白飯都無, 個牛尾更食之無味.冷盤選擇亦少, 都諗唔起入便有咩好食. 有個檔放左舊巴哈火腿係度, 厨師會切好一碟碟火腿哈蜜瓜係度. 但係味道認真麻麻, 少少咸味, 毫無肉香, 哈蜜瓜就太甜. 想靠食呢樣翻本, 幾難.有個蟹皇粥檔, 我無試, 女朋友取回既雜錦粥料就豐富得滯, 豬皮肉丸青口蟹, 就係粥少, 感覺有D唔平衡, 但係試左一啖, 幾綿幾鮮甜的.甜品種類就幾多樣化, 一般西式榚點外, 中式豆付花涼粉, 朱古力噴泉, 泰式雪條都有, 最有名氣當然係瑞士雪
名氣當然係瑞士雪榚啦. 雪榚係買返嚟既, 當然無問題, 其餘自家製就認真一般, 甚至水準以下. 仲有一樣掂既, 生果, 西瓜甜味夠少少起沙, 蜜瓜哈蜜瓜甜之餘不致太腍, 可惜呢D都係買返嚟的, 唔知揀貨揀得好算唔算厨師功勞呢?

難怪信用卡有八折, 但睇形勢情況會每況愈下. Anyway, 有得揀, 我唔會再嚟食晚餐.
  • NIL