2021-11-23 40 浏览
抵食街坊情懷今日去果欄買生果,順道去紅伶飯店吃晚飯。屹立在油麻地半世紀的紅伶飯店,是打冷不二之選。紅伶飯店位於油麻地出口,出站後,不用2分鐘便到達店舖,位置十分方便。我們點了滷水鵝件,鹹菜門鱔,滷蛋,蠔仔粥。首先來的是滷水鵝件$130滷水鵝很大碟,有很多件,有兩層滷水鵝件,底層還有滷水豆腐及花生。鵝肉非常嫩滑,好味。鹹菜門鱔$80鹹菜很厚肉,好爽,不會過鹹,好吃。門鱔大概有五六件。蠔仔粥(中)$78蠔仔粥湯底鮮甜,蠔仔很多,還有一個特別的地方,這裏的蠔仔粥加了乾魷魚來煑,所以特別鮮甜,魷魚很香,很好吃。加上湯底有用大地魚來煮湯,所以好好味。很多地方的蠔仔粥,用了免治豬肉來煮,會比較肥,這兒的蠔仔粥一點肥肉也沒有。大愛!
抵食街坊情懷

今日去果欄買生果,順道去紅伶飯店吃晚飯。

我們點了滷水鵝件,鹹菜門鱔,滷蛋,蠔仔粥。

首先來的是滷水鵝件$130

鹹菜門鱔$80
鹹菜很厚肉,好爽,不會過鹹,好吃。門鱔大概有五六件。

蠔仔粥(中)$78
2021-11-23 33 浏览
天氣涼涼地,好多地方都開始有羊腩煲食,今年都未食過,問起朋友邊間食羊腩煲正,好多朋友都介紹呢間,油麻地呢個位置屬於旺中帶靜,估唔到呢到有兩層,而且樓層上竟然有室外和室內咁大,食物味道仲係估你唔到,原來咁好食😋———————————🐐羊腩煲:兩個人食,食個細羊腩煲已經夠曬飽,唔好眼闊肚窄,成煲羊腩都係肉,所以好夠飽,入面配料有:馬蹄、支竹、蔥及其他配料炆製的羊腩煲,吃落惹味,羊腩炆得夠腍入味,我鍾意佢呢到羊腩不會咸,無味精,唔會一路食不停飲水,(因為食過有D地方味精重又好咸)呢到唔咸,所以點埋腐乳食味道就剛剛好👍呢度嘅羊腩用料好靚,唔會有「蘇」味,正👍😋(好耐之前係某某食過一個羊腩煲,入口「蘇」到我全晚不敢吃,之後仲有一排直情唔敢食羊腩煲😂😂⋯⋯之後幾難先擺脫到呢個難吃的經歴😅😩)——————————🦪蠔仔粥🥣:有芫茜的香、大地魚的甜,蠔🦪仔的鮮,豬肉碎、魷魚🦑⋯⋯等等,全個蠔仔粥的鮮甜味道,吃得出沒有味精…令人感到吃得健康又鮮甜的一碗蠔仔粥🥣✌️—————————蠔🦪餅:甘香鬆化的脆外皮,入面放了芫茜和鮮甜的蠔肉、加了葱花的香、即炸熱辣辣的味道,令人唾唌三呎,怪不知全埸爆滿⋯⋯—————

———————————
🐐羊腩煲:
呢度嘅羊腩用料好靚,唔會有「蘇」味,正👍😋
之後幾難先擺脫到呢個難吃的經歴😅😩)

——————————
🦪蠔仔粥🥣:

—————————
蠔🦪餅:

——————-
其實開心🥳簡單就在你身邊.。
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
—————————
2021-11-23 27 浏览
最近在網上看到這裏新出了羊腩煲,今晚天寒地凍,便來到這裏一試。秘製羊腩煲$398,材料除了羊腩之外,還有馬蹄和枝竹。羊腩已經煮熟過,不過都要放在石油氣爐上加熱,待10分鐘才可以享用,加熱後的羊腩,更加軟腍,沒有一點羶味,點些附送的腐乳醬,便更加滋味。生菜$48,由於羊腩煲沒有附送任何菜類,所以便點了生菜,生菜的味道和羊腩煲的味道相當匹配。青島啤酒$30,冰凍啤酒一向是羊腩煲的最佳伴侶。出前一丁$18,一點放在羊腩煲內,吸收了醬汁的香味,加上腐乳又是另一番滋味。

青島啤酒$30,冰凍啤酒一向是羊腩煲的最佳伴侶。

2021-11-23 41 浏览
冷鋒到❄️要食返啲熱辣辣嘅嘢保暖,今次就去咗油麻地呢間幾有人氣嘅潮州菜舖紅伶飯店試下季節限定嘅羊腩煲🐑除咗羊腩煲之外,呢度仲好出名食打冷,樓高兩層嘅舖頭一早坐滿晒客人,好多都係成班人嚟食蠔餅、滷水鵝、蠔仔粥、反沙芋呢啲經典潮州菜,幾熱鬧。羊腩煲兩個人食一個羊腩煲已經夠晒飽,羊腩煲咋咋聲咁真係好吸引,羊腩份量極多,食極都仲有咁🤣仲多過馬蹄、枝竹等配料。羊腩炆到好入味,唔同部位有啲爽啲有啲腍啲,醬汁調味剛好唔會過鹹,仲可以點啲腐乳醬嚟食,鹹鹹辣辣咁,送飯一流😗😗馬蹄好爽口,我幾鍾意食,枝竹索晒啲汁都幾正。食完個羊腩煲即刻暖返晒~人均消費:$200推介指數(10分為滿分):7.5分

羊腩煲

人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):7.5分

2021-11-22
2021-11-22 23 浏览
秋風起,除左打邊爐之外,又點少得立冬進補食羊腩煲呢?早前有朋友喺油麻地打冷名店「紅伶」買左個羊腩煲返屋企做餸,食完後大讚店裡嘅羊腩真材實料,有羊味又不會過羶,還推介我去試下。餐廳位於砵蘭街,佔地兩層,室內布置簡潔,沒金漆裝潢,牆身上貼滿了食物相片,環境屬街坊格局,不過整體感覺都幾乾淨企理。一心嚟食羊腩,所以一坐低就點左個秘製羊腩煲 ($398/細),另外再加左客馳名煎蠔餅 ($80)。羊腩熱辣辣送上,雖然只係點左個細煲,但份量亦不少,足足有成十幾件,另外仲有枝竹、蔥段同馬蹄。湯底腐乳不過鹹,入口剛好。羊腩肥瘦適中,肉質嫰滑富彈性,連骨位置滑溜,盡沾惹味湯汁,味美豐腴。友人果然冇介紹錯,雖然呢煲羊腩要成接近 $400,但係無論香味、口感和肉質都恰到好處,的確物有所值。至於另一客煎蠔餅亦值得一讚,蠔餅即叫即製,火候控制得啱啱好,咬下外香脆、內軟綿,蠔量十足又唔會食到滿嘴油!蠔肉飽滿嫩滑,入口鮮甜爆汁,非常滋味,用嚟送飯一流!
秋風起,除左打邊爐之外,又點少得立冬進補食羊腩煲呢?

餐廳:紅伶飯店 (油麻地)地址:油麻地砵蘭街10-16號宜發大廈地下D及E號舖紅伶飯店喺佐敦區嘅潮州打冷老字號,舊鋪開業超過50年,不過經歷疫情後年幾前宣布結業🙁。事隔一年,紅伶飯店喺今年嘅5月中喺油麻地砵蘭街重振旗鼓🎉,希望將傳統嘅潮州菜同人情味重新帶返比附近嘅街坊紅伶飯店嘅正宗打冷享負盛名,紅伶即喺粵劇入面當紅嘅命名,以紅伶飯店嘅人氣嚟睇,都真喺算得上潮州打冷菜館嘅紅伶之一😎,佢哋較為受歡迎嘅打冷菜有冰鎮墨魚🦑、小炒王、滷水鵝等行入飯店以為得十張八張枱,原來佢哋佔地兩層,地下有一個燒味外賣部同收銀,而二樓佔地更廣,起碼有三四十張枱,我星期日晚過嚟食飯都坐滿晒人咁濟🤣,店員安排我坐喺二樓,想過嚟圍爐食打冷嘅人就要趁早拎位喇😌✝️秘製枝竹羊腩煲(細) $398踏入秋冬季節點可以唔叫羊腩煲呢😋,雖然細煲價錢都好似貴咗啲,不過飯店老闆用咗幾十年心血研製秘製嘅羊腩汁配方,用瓦煲上枱,裡面嘅羊腩份量真喺多到一個點🤭,馬蹄、枝竹亦唔少,三五知己圍埋取暖食羊肉補吓身都唔錯。羊腩炆得非常腍🐏,有啲軟骨可以咬碎食埋都得,肉嫩之餘皮肉比例均勻,羊腩羶味唔重,唔喺咁鍾意食羶味嘅人都啱👻✝️椒鹽鮮魷 $108其
餐廳:紅伶飯店 (油麻地)
地址:油麻地砵蘭街10-16號宜發大廈地下D及E號舖

✝️秘製枝竹羊腩煲(細) $398

✝️椒鹽鮮魷 $108
其實整椒鹽鮮魷一啲都唔難,處理好魷魚再拎去炸、整埋椒鹽佐料就搞掂🧂,不過要整得好食真喺一啲功夫都唔少得。平時食開嘅椒鹽鮮鹽有啲就好厚粉,有啲一放入口就鹹到要瘋狂飲水😧,
但紅伶嘅魷魚除咗鮮嫩爽口之外,外層皮薄鬆脆一啲都唔粉,最重要椒鹽佐料香得嚟唔會太鹹太濃味,算喺食過數一數二嘅🏅

✝️蠔仔肉碎粥(小) $38
去親潮州菜館基本上必叫蠔仔粥,叫咗碗細嘅都夠1-2人分,
裡面蠔肉較為細粒🦪,食落無咩腥味,仲加咗魷魚🦑、肉碎、芫荽等配料,最重要喺米粒分明,粥水香濃,果然無叫錯😜

飯店咁多嘢食,下次一定要叫多啲朋友嚟試多啲唔同嘅嘢先得👥
2021-11-21
2021-11-21 32 浏览
入冬了~今年天氣都算熱,咁遲先轉涼,終於嚟到左羊腩煲嘅季節,食黎暖暖身。今日做完嘢返屋企食飯,路過見到有羊腩煲外賣😍即刻帶返個返屋企先!飯店係傳統潮式打冷舖,外賣羊腩煲有大細煲, 分別係$398和$498,今日屋企四個人食,就揀咗煲細嘅,店家將濃湯汁另外擺,配料有支竹冬筍馬蹄,返屋企攞個鍋出嚟,加返兩碗水,煮一煮就搞掂。羊腩大大件,份量都唔少,欣賞呢間整得夠乾淨,食落香濃又夠淋,個湯汁個湯汁甘甘地,南乳味香濃,冇浪費,我哋食完仲接着用黎打邊爐添。

外卖自取
2021-11-21 37 浏览
秋天🍂到,天氣涼爽了,我自己最鍾意食香噴噴的暖身補身@羊腩煲🐑🔥,而最近去咗老字號的「紅伶飯店」,做街坊生意,真心有驚喜!其秘製枝竹羊腩煲在秋天終於強勢回歸啦!真的好足料,暖身必食,而且羊腩真係又腍又入味,其秘製煮法更加是使味道昇華!新鮮食材 ,無味精,又補身又好味,實在冇得輸!紅伶飯店𝐇𝐮𝐧𝐠 𝐋𝐢𝐧𝐠 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭油麻地砵蘭街10-16號宜發大廈地下D及E號舖

其秘製枝竹羊腩煲在秋天終於強勢回歸啦!

紅伶飯店𝐇𝐮𝐧𝐠 𝐋𝐢𝐧𝐠 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭
油麻地砵蘭街10-16號宜發大廈地下D及E號舖
原來 打冷 = 潮州菜🍲😝好彩朋友仔介紹食到 紅伶飯店以前淨係鍾情西餐 地道中菜原來咁好味我就叫左個 豆腐魚柳煲&椒鹽鮮魷 加支啤酒埋單共$300左右 推介附近收工既朋友去晚餐食飽飽☺😋
原來 打冷 = 潮州菜🍲😝
好彩朋友仔介紹食到 紅伶飯店
以前淨係鍾情西餐 地道中菜原來咁好味
我就叫左個 豆腐魚柳煲&椒鹽鮮魷 加支啤酒
埋單共$300左右
推介附近收工既朋友去晚餐食飽飽☺😋
  • 黃金大蝦球
2021-11-17 50 浏览
門口見到有雜誌報道過,原來已經開業好耐,餐廳主打潮州菜,見到除左潮州菜,仲有啲時令菜式,例如有大閘蟹同羊腩煲,因爲尼幾日天氣開始轉涼,係時候食啲暖胃野食,羊腩煲就最適合不過,外賣返去可以打邊爐,不過我太懶直接倒落碗食。羊腩煲 細 $398/大 $498外賣返到屋企個湯仲好熱,打開蓋會噴煙,唔洗加熱即刻食得。好多羊腩,仲有啲羊腩煲嘅基本配料,分別有馬蹄、炸腐竹同葱。羊肉炆到好腍,輕易就分到肉同骨,炆到好入味。

羊腩煲 細 $398/大 $498
外賣返到屋企個湯仲好熱,打開蓋會噴煙,唔洗加熱即刻食得。
2021-11-17 28 浏览
-🔸祕製枝竹羊腩煲 $398/細-今日天氣轉涼,最啱就係食羊腩煲,暖暖胃呢!依間老字號嘅潮州菜館,喺佐敦屹立咗50幾年,宜家搬咗鋪去油麻地,最近又出返羊腩煲,緊係要試試啦!叫咗一個細嘅羊腩煲外賣,雖然話細,但係份量都已經夠晒兩至三個人食。一打開已經聞到好香好羶嘅羊味,仲有其他配料好似乾葱、馬蹄等等都冇少到。倒入湯底同羊肉滾起就食得,味道果然夠香夠羶,超暖身啊!仲有唔少得食羊肉要沾嘅腐乳醬都有附上,非常貼心。
🔸祕製枝竹羊腩煲 $398/細

外卖自取
2021-11-15 33 浏览
冬天涼涼哋,識食一定要食佢哋嘅足料羊腩煲❤油麻地地點好方便,😚而且攞得好快手,輕鬆拎返屋企就可以滾個羊腩煲湯底,🤓一齊打邊爐!羊腩好大嚿,而且唔肥好正🤤佢啲羊肉炆得好淋,😎所以連個皮都好軟熟,好好味👍好香又唔會太騷,屋企人都好鍾意。佢哋嘅配料都好豐富,🥳除咗有大蒜同埋西芹之外,😚仲有我最鍾意食嘅知竹,馬蹄,羊腩煲嘅湯汁一齊食,真係好香好入味🥰馬蹄爽口,冬天想暖身啲,就要快啲試吓啦!

2021-11-15 33 浏览
天氣開始有啲轉涼,秋意濃濃,就想食羊腩煲,今次嚟到紅伶飯店呢間大排檔食飯~~羊腩煲上枱用gas爐繼續煲滾,保持溫度,暖笠笠好溫暖~~羊腩點腐乳醬好夾,咸香好味,細煲羊腩份量都幾多,兩個人食都好夠食~~肉質軟林唔羶,配兩個白飯好好送飯~香噴噴啱晒呢種天氣食~~由於個羊腩煲都有返咁上下份量,另外order多個小菜就夠飽了,沙拉大蝦球,同樣份量幾抵食,大蝦球爽彈厚肉,沙拉醬酸酸甜甜好開胃,香口酥脆~~下次可以叫多啲朋友嚟share食~

羊腩煲上枱用gas爐繼續煲滾,保持溫度,暖笠笠好溫暖~~

下次可以叫多啲朋友嚟share食~
2021-11-15 45 浏览
😌天氣涼咗,又係食羊腩煲嘅時間😍久仰紅伶飯店嘅大名,今次終於都試到啦😆雖然係大排檔,但環境都好整潔,而且座位寬闊,坐得幾舒服~除咗羊腩煲,餐廳仲提供多款小菜、潮式打冷菜式,相當多元化!羊腩煲(細份$398)雖然係細份,但係超多料,超多羊肉,而且舊舊都啖啖肉😚羊腩肉質嫩滑,而且煮得好入味,支竹吸收曬啲湯汁,係精髓所在😍蝦乾浸勝瓜($118)勝瓜爽甜,蝦乾增添鮮味,湯汁鮮甜,清淡得黎,好下飯!😍😆
😌天氣涼咗,又係食羊腩煲嘅時間😍
久仰紅伶飯店嘅大名,今次終於都試到啦😆
雖然係大排檔,但環境都好整潔,而且座位寬闊,坐得幾舒服~

除咗羊腩煲,餐廳仲提供多款小菜、潮式打冷菜式,相當多元化!

羊腩煲(細份$398)

蝦乾浸勝瓜($118)
勝瓜爽甜,蝦乾增添鮮味,湯汁鮮甜,清淡得黎,好下飯!😍😆

2021-11-14
  • 羊腩煲
2021-11-14 28 浏览
秋冬時節想要暖胃補身,唔少人都會選擇食羊腩煲。.今次同女朋友揀咗呢間老飯店,佢哋自從搬咗去新地方之後菜式豐富咗好多。冬天仲有雞煲、羊腩煲😋😍。.羊腩煲(小)售價係$398,份量足夠四人食,想食多啲佢哋仲有大煲嘅版本😝。.羊肉肥瘦適中,軟腍易咬,羊皮充滿彈性,來貨質素唔錯。.湯汁味道濃郁,係港式羊腩煲嘅味道。羊腩煲仲有唔少枝竹,吸收晒醬汁嘅香味。.羊腩煲一啲都唔肥膩,所以食完仲可以用個湯汁嚟打邊爐,個湯汁用嚟煮蔬菜好合適。.而且食完唔會覺得好口渴,整體幾有驚喜🥳。
秋冬時節想要暖胃補身,唔少人都會選擇食羊腩煲。

羊肉肥瘦適中,軟腍易咬,羊皮充滿彈性,來貨質素唔錯。

而且食完唔會覺得好口渴,整體幾有驚喜🥳。
2021-11-10
10 分钟 (外卖自取)
  • 羊腩煲