2014-05-17 489 浏览
同老公一齊過黎食,叫左芝麻雙雄同綠豆沙,首先講下芝麻雙雄先,佢話芋圓同地瓜圓係自家製,但係一尐味都無,得個甜字,芝麻湯底感覺飲緊芝麻糖漿,鍾意飲糖漿既人一定鍾意,但sorry我唔係。。仲要42蚊講下綠豆沙,其實應該叫綠豆糖漿湯,稀到無朋友,我老公今生人都未嘥過糖水,但佢竟然食剩半碗今生今世,我要同佢講聲。。。永別

今生今世,我要同佢講聲。。。永別
2014-04-19 265 浏览
是咁的,吃完辣辣雞煲再去附近糖水店賣肚,就來到旁邊的店,簡單中式糖水。榴槤西米,苦的柚子肉、為何要加芒汁?榴槤肉少,卻要38大元。好似頭般大的刨冰,味道正常,菠蘿刨冰,菠蘿得四片,好可憐。除了姐姐們好好人外,不覺點甜品吸引,一般甚至覺得性價比不值。

好似頭般大的刨冰,味道正常,菠蘿刨冰,菠蘿得四片,好可憐。

2014-04-10 384 浏览
晚餐吃完了一點心總想要吃點什麼甜的來結束一餐停車時發現了糖食 看到招牌上寫著雪花冰對我來說總是莫名的吸引店內很光亮、乾淨 放著台灣的歌 備感親切因為我太挑食了 menu內配好的雪花冰總有些不滿意的 所以自己選了喜歡的(結果吃到一半隔壁桌問店員:我不吃香蕉呢 可否換奇異果? 店員爽快的答應了.. 早知我都換)吃到一半店員發現了我冰上的醬跟脆脆吃完了 主動問我需不需要再加醬 我高興的說好沒想到還幫我加了脆脆 開心死了!!加點的芒果很甜 要硬說個缺點大概就是這麼甜的芒果只有四塊吧!好想多吃一點價格還算可以 她們實在人太好了 我會再去!
晚餐吃完了一點心總想要吃點什麼甜的來結束一餐
店內很光亮、乾淨 放著台灣的歌 備感親切

沒想到還幫我加了脆脆 開心死了!!

價格還算可以 她們實在人太好了 我會再去!
2014-04-09
  • 雪花冰
2014-03-30 250 浏览
同班好紙美打完邊爐之後,突然想食返少少糖水下下火於是紙美就推介去後街既呢間店,門口見到唔算太多人就入去坐啦~D位擺得好迫,好明顯唔係比呢D米之連去的地方,坐得好唔舒服,其他客人行過出出入入都要坐埋D讓路..V_V.唉~~放多一張枱就可以做多炲生意~!明白既.有少少涼意,大家都想食D熱野補補身~服務員姐姐好熱情咁介紹左几款招牌我地揀我就點左個榴槤之香 – 面頭的榴槤簡直係作個製作的重點~!啖啖凍冰冰的榴槤肉~又香又好味,配合埋下面溫暖的紫米露~ 真係冇得頂~ 紫米露咯嫌太結身~感覺太重了,仲啱啱打左邊爐,感覺好飽肚~芝麻糊 – 好香好滑,唔似係撈粉的~加埋兩粒湯丸,正~仲有桂圓糠水,紙美話清清地好香,唔會太甜,味道適中!不錯選擇
同班好紙美打完邊爐之後,突然想食返少少糖水下下火
於是紙美就推介去後街既呢間店,
門口見到唔算太多人就入去坐啦~
其他客人行過出出入入都要坐埋D讓路..V_V.
唉~~放多一張枱就可以做多炲生意~!明白既.
芝麻糊 – 好香好滑,唔似係撈粉的~加埋兩粒湯丸,正~
2014-01-01
2014-03-25 227 浏览
跟buddy們在水記吃得飽飽, J小姐就提議去吃甜品, 為今晚作個完滿結局, 想了又想, 旺角區雖然很多甜品店, 但要找間不用等位, 又可以方便兩位buddy 停車的, 最終決定驅車過去太子花園街....長長的花園街共分為幾段, 當中以在旺角警署後面的這段滿佈食肆, 各色各樣的食店臨立, 這間以雪花冰做主打的甜品店, 我們來過幾次, 食物質素不錯, 門前亦有很多咪錶車位, 方便駕車人士...店內客人不多, 可能是週一晚上的關係吧...我們看了看餐牌, 分別點了黑馬王子(即朱古力冰), 鳳梨冰, 西米侷布甸及朱古力心太軟。先來的是黑馬王子, 餐牌上註明是小孩至愛, 我們都覺得很好笑...冰花帶香郁的可可味, 像是吃著輕輕如雲般的可可, 味道不太甜但保留著可可獨有的香味...再來的是鳳梨冰, 味道很像吃著片片鳳梨雪葩, 旁邊的綠色魔豆, 在嘴類爆開後有微微的乳酸味, 伴著冰涼清甜的鳳梨雪花一併吃, very good !!! 除了魔豆外, 還附有少許的彩色粉晶條, 小小的粉條很有咬感...西米侷布甸...面的一層烘過, 但不算太脆, 裡面的西米蓉有點過甜, 沒怎驚喜...最後等了接近20分

黑馬王子(即朱古力冰), 寫著小孩至愛
鳳梨冰
西米侷布甸
最後等了接近20分鐘, 朱古力心太軟終於送來, 看得出心太軟是早已弄好的冷藏品, 只要放到烤爐去烤10-15分鐘就即時變熱, 心太軟是伴著少許vanila雪花冰的, 代替了一般的vanila 雪糕, 把心太軟擋開, 裡面的朱古力溶槳並沒有即時踴出來, 份量不算多, 沾上vanila雪花冰來吃感覺有點稀薄, 心太軟略嫌不夠熱, 只是暖暖的, 心太軟的外皮蛋糕部份有點過厚...
心太軟配雲呢拿雪花冰
所以覺得這裡還是他們主打的雪花冰好食, 其他的甜品做得只是一般, 可能是為了迎合不同客人的要求, 總是要提供各式各樣的甜品, 才能在這個競爭激烈的甜品世界裡站穩吧....

2014-03-24
鳳梨冰
2014-01-05 45 浏览
之前呢間野冇中式甜品,最近開始有,叫左個燉鮮奶蛋白勁難食,成碗得一啖係滑既……其他過熟,又太甜,唔知係米整定拎去reheat所以又鞋又難食,蛋白呢家野真係要好滑,且有蛋香清清地先好食,呢度就做唔到食沙冰果d應該冇咁難食
食沙冰果d應該冇咁難食
2014-01-03
2014-01-02 84 浏览
裝修左,係咪轉左手?!香港食芋圓既地方唔多,食過覺得唔錯,特地係佐敦食完晚飯過來食芋圓,點知… 新裝修,新價格(平均貴左$5-10), 坐得係舒服左既,價格入面包埋裝修? 同行者點了芝麻豆花,似未落糖,芝麻糊又小…雖然個公雞碗好令…我點了門口大牌寫既招牌黑糖雙雄芋圓,黑糖湯甜到呢,一碗仔應該落左半磚黑糖…d 芋圓完全無口感…同行者一試已經變臉…頗算食得甜既我再試左啖,都係頂唔緊問拒,係咪真係咁甜架,不過拒又好好咁即刻幫我溝淡d..不過以咁既水準做招牌好似有d 過唔去…又唔係平…返九龍城食小方糖算lu..總括來講質素同價格唔成正比,交通又唔係十分方便,唔會再來囉…

2014-01-01
其他
2013-11-05 40 浏览
跟友人於重慶燒食過晚飯, 看到對面有一間白雪雪的甜品屋,就決定食個飯後甜品店舖內都坐滿了,只好於店舖門外等候,等了大約十五分鐘,就有侍應安排入坐。餐牌上種類繁多,有雪花冰,手工芋圓,仙草,木槺布甸,心太軟等,點了一個熱的黑糖紅豆豆花, 豆花以傳統雞公碗盛載, 份量十足,滿滿的唷!豆花好平滑,而且水水的, 肉眼都看得出幼滑的感覺, 賣相很吸引漂亮一看到, 已經急及不待地試第一口, 果然不出所料!吃一口已覺質感非常滑溜, 一吸經已滑到了喉嚨頂, 吃起時也有好香豆味, 而且每片豆腐花都是完完整整, 薄薄的一片一片, 更加嫩口, 加上純純的紅豆甜, 確實好味!一碗下肚意猶未盡呢 豆花的香滑情程度不比專賣豆花的舖頭遜色!有驚喜
黑糖紅豆豆腐花
一看到, 已經急及不待地試第一口, 果然不出所料!

豆花的香滑情程度不比專賣豆花的舖頭遜色!有驚喜
题外话/补充资料: 員工好有禮貌,好詳細介紹食品給客人,服務很滿意:)
2013-11-01
$30 (其他)
2013-08-24 70 浏览
晚飯後,又係用另一個胃開餐嘅時候喇。這間甜品店應該開業不久,所以只得兩個good同兩個ok的評價,雖然起初都有點猶豫,但見到有阿華田木糠布甸,都係決定試下啦^-^今天吃飯後都只係7:30pm,所以店舖只有一枱客人,而員工都在吃飯,是甜品店難得的清靜。Menu上的選擇唔算小,有棉花冰,芋圓,仙草同木糠布甸等的系列。我地當然揀左為佢而入嚟嘅“阿華田木糠布甸”同埋“巨蜂提子雪花冰”先講個 “阿華田木糠布甸”$29,外形同平時嘅木糠布甸都係一層層,但當放隻匙羹落去…好硬啊!0!是雪櫃超勁凍還是如食友所講是專登ga呢@@而且硬到有d唔似木糠布甸,似雪糕多點, 不過阿華田味道就越食越重,食得出落足料, 另外因為真係好硬嘅原固,食左好耐先KO得哂xdd至於“巨蜂提子雪花冰”$40是粉紅色的,旁邊有粉條,椰果同爆珠,份量正常,提子味好香,不過伴埋d醬就甜左d,因為本身個冰都甜甜地,另外個冰都唔會好快溶。
题外话/补充资料: 這裡的員工都是一班大約40-50歲的婦女,而且她們都很有禮貌,相比很多年輕的侍。應服務態度好得多,所以我自己都較喜歡這些姐姐的服務,希望社會都能夠比多d機會呢一群人。
其他
2013-08-21 31 浏览
一大夥人打完冷走出來,仍意猶未盡不斷的傾啊傾,最後決定轉場繼續未完的對話....移師到太子近花園街地段找個地方食個甜品,相信會是一個不錯的idea。印象中未有在這條街內找甜品舖,水準如何當然是不得而知....既然如此,也就只好隨便挑一間行入去就可以了....這間喚作"糖食"的店子,主打的是一系列自創的台式棉花冰。一向對此沒有特別研究及要求,只要出來的賣相引人,入口夠甜夠冰凍便已收貨....打開餐牌,各樣甜食顏色色彩繽紛,看得人眼花繚亂,算是已符合了自己對棉花冰的首個要求。冰底一向喜歡最簡單的牛奶做的,旁邊再舖些蜜瓜、西瓜以及切粒三色蒟蒻,最後淋上黑糖漿,便弄成眼前的這個"雪山彩虹"....入口又綿又冰又夠甜.....這也符合了個人對棉花冰的另兩個要求....吃完一大碟冰,是十二分的滿足了....

吃完一大碟冰,是十二分的滿足了
....
$40 (其他)
2013-08-16 29 浏览
今天基本上全日都在公司,連午飯也沒有出來用膳,但是甜魔作祟,呼換著在下要去吃個甜品,於是要搜尋一下吃甜品的地區,後來便決定在太子一帶尋訪一下甜品店。來到花園街近界限街一帶,基本上都是食街一條。在下看到一間名為糖食雪花冰甜品屋,就是在下要尋找的目標甜品店。在下坐在店內最入的地方。當坐下來後,就發覺到這甜品店頗新淨,似乎開業不久,而且都很光猛,格局都是甜品店的裝飾,顏色都是用上了淡黃色,餐枱也是淡黃色,而椅子卻是較深的黃色。而且牆上也有不少甜品的相片。打開由侍者提供的餐牌,內容包括了雪花,用上黑糖,西米露,紫米露和台灣仙草凍(即黑色涼粉),日式水漾豆做的甜品。然而在下一向對冰類做的甜品沒有太大的興趣,所以只有撇開冰類甜品好了。揀好了以後,就點選了一客鮮芒椰汁仙草,其實就是一個芒果涼粉加上椰汁。這甜品一向都得到在下的歡心,原因是芒果的甜味十足,涼粉煙靭又有嚼勁,可惜的是這裡的椰汁味道不夠濃郁,而且沾上了冰,但是當在下吃到底部的時候,又有椰汁在內,不過在下始終認為椰汁較淡,倘若可以濃郁一點就好了。幸好在下吃甜品的時候,客人不多,店員可以較悠閒。

來到花園街近界限街一帶,基本上都是食街一條。在下看到一間名為糖食雪花冰甜品,就是在下要尋找的目標甜品店。
幸好在下吃甜品的時候,客人不多,店員可以較悠閒。
2013-08-16
2013-07-26 5 浏览
果日同個女黎食甜品,第一次黎,果時係下午茶時段,雖然見到間野一個客都無,但見門口出面既甜品相片都幾靚,所以入左去試試!果到播住歌,所以都坐得幾舒服,甜品種類亦相比起知名糖水店唔輸洩!個女叫左個比利士黑朱古力雪花冰。等左一陣,個雪花冰就黎到!一睇見到黑色一舊野以為會好苦,點知都唔會,味道都唔錯,仲有綿花糖、香蕉做配搭 一共食左$4x,比起其它店鋪既雪花冰價錢略高!但總括黎講都ok!小朋友會較鐘意!值得一試
個女叫左個比利士黑朱古力雪花冰。
 一共食左$4x,比起其它店鋪既雪花冰價錢略高!

但總括黎講都ok!小朋友會較鐘意!值得一試
2013-07-17
2013-06-16 17 浏览
好好味的阿華田木糠布甸, 雖然老板說要等幾分鐘先食, 因為剛拿出來會比較硬, 老板是固意把將木糠布甸雪至冰硬, 等幾分鐘先食才有食雪糕的感覺, 食到最後也一值保持冰凍, 不像其他軟的木糠布甸食到最後會暖左, 等幾分鐘也值得的, 下次一定再試其他口味。
阿華田木糠布甸
2013-06-15