2009-06-23 20 浏览
本來想食番石榴雪花冰,不過佢話唔係時令既水果所以無番石榴,唯有ORDER芒果雪花冰食後感覺好唔底食,唔係咁特別感覺好似食緊芒果雪糕食完重好死咁口渴添呢D試過一次就算,下次都唔會再嚟食松記好過又大又底食HKD32
本來想食番石榴雪花冰,不過佢話唔係時令既水果所以無番石榴,
唯有ORDER芒果雪花冰
食後感覺好唔底食,唔係咁特別
感覺好似食緊芒果雪糕
食完重好死咁口渴添
呢D試過一次就算,下次都唔會再嚟
食松記好過又大又底食

HKD32
似芒果雪糕多D
2009-06-20
  • 雪花冰
2009-06-22 12 浏览
試了2隻味,原味和mango,都係原味最好很怕食硬到死個d刨冰,這個雪花冰岩洒我入口即溶,原味那個有點似vanilla雪糕很大碟,低食!係位置較遠
試了2隻味,
原味和mango,
都係原味最好

很怕食硬到死個d刨冰,
這個雪花冰岩洒我

mango味,不好
原味
原味
2009-06-21 9 浏览
平日下午路經此店,見門口沒有人等位,而且天氣又熱,於是入去試試這間人氣店。點了一個牛奶冰+珍珠+粟米片配朱古力汁,牛奶冰有牛奶味,不過甜味多了點,冰比較軟和薄,在鐵匙上還未入口已經溶,感受不到溶冰的感覺;珍珠細細粒甜甜的幾好咬口,而配上粟米片開始時是不錯的(因為脆加凍的感覺是幾特別的),但後來淋了,沒有了這感覺就差了點;朱古力汁就甜了些。整體感覺一般,沒想像的好味,與台灣的有一點距離,不過可以再給一次機會試其他味道的冰及配料,看其會否有分別。

點了一個
;珍珠細細粒甜甜的幾好咬口

牛奶冰加珍珠粟米片配朱古力汁
2009-06-20 3 浏览
2個人5點幾黎到仲要星期一特登唔選旺既時間黎等左2張就有位一入去已經 店員只係講"入面有位"咁有2張 我地就是但坐張一坐低就"唔係呢張呀 係個張呀" 好唔好語氣叫左個宇治金時味道無咩特別最特別就係溶得勁快!要食到好似打仗咁見到好多人食完隻碟都成碟"水"仲有係...好細個好唔抵- -好在只係2個人share一個唔係真係好揾笨埋單時d店員掛住傾計 唔埋人服務態度 差 食過松記 好好多唔會再黎
2個人5點幾黎到
仲要星期一
特登唔選旺既時間黎
等左2張就有位

一入去已經

店員只係講"入面有位"
咁有2張 我地就是但坐張
一坐低就"唔係呢張呀 係個張呀" 好唔好語氣

叫左個宇治金時
味道無咩特別
最特別就係溶得勁快!
要食到好似打仗咁
見到好多人食完隻碟都成碟"水"

仲有係...好細個

食過松記 好好多
唔會再黎
2009-06-15
2009-06-19
見唔使排隊就入去啦..小妹第一次食綿花冰點了自選綿花冰沙($28)牛奶冰+焦糖醬+栗米片+小丸子+珍珠+乳酸魔豆濃濃既牛奶味,入口即溶,個感覺好得意...配埋其他煙煙韌韌既配料好夾!值得一提係乳酸魔豆既口感好得意,一咬就爆有益力多味道!,好似食緊魚子咁...好特別!終於明白點解咁多人願意去等,因為真係好好味
見唔使排隊就入去啦..
小妹第一次食綿花冰
點了自選綿花冰沙($28)
牛奶冰+焦糖醬+栗米片+小丸子+珍珠+乳酸魔豆

終於明白點解咁多人願意去等,因為真係好好味
好好味呀!!!
2009-06-17
好好味呀!!!
2009-06-18 2 浏览
去之前做左好多資料搜集,人人都話呢間好食,但我就覺得有名不乎實,可能佷過台灣個d先入為主左吧!呢度ge好處係可以自已搭配同埋有好多唔同冰選擇,有傳統ge牛奶,特別ge指天椒,花生等等。。。。。除左冰底之外,仲有他配料例如糖霜,杏仁片,珍珠,魔豆,最中意就係乳酸魔豆,食落去酸酸地,就好似食益力多味三文魚子咁,好特別。。。。而佢個牛奶冰牛奶味略嫌佢唔夠濃,食落有似無咁甜ge四洲牛奶糖,而佢d醬同生果分開同埋佢d生果無雪過,夏天食熱熱的,感覺同個冰有d格格不入。。。。。。而另外一樣不得不彈ge就係佢個碟,你睇下面幅圖,d冰同生果就黎跌出黎,原因係佢就咁用只碟,只要大力少少就會將d野叉晒出黎,令人唔可以大啖大啖咁食,無左食冰個個神髓,如果唔係二個人去食,自已一個食的話,唔用二只羹就真係食唔到。。。。。。
士多啤梨牛奶冰
d野食被叉晒出黎
2009-06-16
$40 (宵夜)
士多啤梨牛奶冰
一行八人,等了很久,很久,多過半小時。友人所點的沒有全部試晒,記得的有三款:心花怒放 (花生冰+奇異果+小丸子):花生味極濃! 自己本身好鍾意麻味花生味之類,覺得呢個花生冰就好正,完全出乎意料之外咁香,喜歡花生味甜品的一定要試! 但建議自選配料,因為奇異果好酸! 連我平時鍾意食酸生果多過甜生果的都覺得太酸,奇異果生到爽呀!~ 如果唔係,個花生冰真係perfect!宇治金時:綠茶味好香,但可能「宇治金時」的甜品太普遍了,好味係好味的,但沒有什麼驚喜。但鍾意宇治金時的友人就當然讚不絕口啦!牛奶秋香:不及其餘兩款咁香,但都甜度適中,都非常合格,除非你好鍾意牛奶味啦,就可能有點失望。食物來講好滿意,坐位就唔係好舒適架啦,等咁耐值唔值就見仁見智喇!如果有機會見到少啲人,我都會再入去食花生冰!
一行八人,等了很久,很久,多過半小時。

友人所點的沒有全部試晒,記得的有三款:

心花怒放 (花生冰+奇異果+小丸子):花生味極濃!
但建議自選配料,因為奇異果好酸!
如果唔係,個花生冰真係perfect!

$35 (宵夜)
  • 花生冰
2009-06-15 26 浏览
友人們咁岩都想試糖百府, 食完晚飯就衝左去~~!~ 雖然條街好靜, 但等食佢既人龍長得很~!~ 我地幾個人, 都等左半個鐘~!~! 但都好開心, 的確值得一試!!! 不喜歡刨冰既我, 就被這種綿花冰既外形吸引左~!~! 我地叫左四個綿花冰~~~最想試推介***石榴秋香, 但賣晒... 好失望呀~~其他個四個都好好味~!~!推介***宇治金時 (綠茶味)好重綠茶味, 好似飲緊一樣~~綿花冰冇刨冰會令你牙齒敏感~!~! HAPPY~!~! 推介***咖啡秋香(咖啡味) 好似冇講過咁~~~亦都好似飲緊咖啡一樣~~配埋紅豆同涼粉真係幾透心涼~!~推介***(自選) 花生冰 + 栗米片 + 奇異果 + 棉花糖 + 椿子醬 九唔搭八既配搭, 但椿子醬加花生冰又出奇地好味喎~!~花生味好似食緊花生酥, 幾得意推介***朱古力秋香 (有香蕉), 最期待但最反而係最普通的一個~~ 味道一般~~~好耐冇試過咁新穎既甜品, 賣相又靚,味道唔太甜, 但又涼涼地, 感覺唔太肥 (至於本身會唔會致肥就唔知喇...探究後又唔會唔食既) 一個幾好既夏令甜品~~ 但要預左等位等好耐囉!!!

不喜歡刨冰既我, 就被這種綿花冰既外形吸引左~!~!

其他個四個都好好味~!~!

推介***宇治金時 (綠茶味)

推介***咖啡秋香(咖啡味) 好似冇講過咁~~~

亦都好似飲緊咖啡一樣~~配埋紅豆同涼粉真係幾透心涼~!~

宇治金時
咖啡秋香
2009-06-14
$35 (宵夜)
宇治金時
咖啡秋香
(非会员)
2009-06-14 3 浏览
排隊等好耐,店員奇奇怪怪,感覺坐得好唔舒服我叫左一個牛奶連花冰,配料好一般...同埋唔係好”棉”je wow朋友叫左個朱古力味連花冰....d 咪好怪,都唔似朱古力味既同埋店員d 態度唔係咁好... 我唔鐘意佢睇到咁多人排隊好似好開心,完全唔會諗d辦法其實唔特別好食,唔好再0黎
排隊等好耐,店員奇奇怪怪,感覺坐得好唔舒服

其實唔特別好食,唔好再0黎
2009-06-14
$40 (其他)
庆祝纪念
生日
  • no
03/06/09 Thxdtsdd 及太太吃完壽司後見時間尚早, 一於到黑布街的 "糖百府" 吃甜品先, 其實之前都曾經路經 "糖百府", 見是新開的甜品店, 又不時有客人等位, Thxdtsdd 心想 "糖百府" 的甜品應該不錯, 於是決定今天一定要試試.當時時間約 9:00pm, 本以為不是吃甜品的黃金時間, 但依然要等位. Ok, 等位就等位啦, Thxdtsdd 在店外的宣傳海報看到這兒的主打是台式雪花冰, 自己也希望能吃到之前在台灣吃到甜品的好味道! 幸好等位時間不長, 我們只等了 5-10 分鐘就可以入座了.我們吃了兩個甜品, 其中一個是朱古力冰. 朱古力冰一入口, 有很濃郁的朱古力味, 而且質感很好, 最好的是不會令你覺得太凍, Thxdtsdd 最怕吃一些凍得離譜的甜品, 怕凍得牙關打冷震. 而且所配搭的香蕉, 椰果及棉花糖也很夾味! 另一個吃的甜品是花生冰, Thxdtsdd 及太太都覺得花生香味不足, 而且略甜, 配上奇異果, 小丸子及椰果等, 整體都 ok, 不過一定冇朱古力冰咁好吃. 每個雪花冰要 $35, 兩個共 $70. 雖然 Thxdtsdd 覺得

每個雪花冰要 $35, 兩個共 $70. 雖然 Thxdtsdd 覺得略貴了一點點, 但幸好以味道取勝, 在夏天吃一個雪花冰真是消暑的好方法. Thxdtsdd 決定下次試試 "牛奶冰".

相片可參考:
2009-06-03
$35 (其他)
(非会员)
2009-06-11 15 浏览
唔知有乜咁巴閉, 乜野話係台灣野就hit, 等咁耐, 我不如過台灣食等成40分鐘, 地方迫, 細, 碗野, 三四十蚊...d冰, 只係刨冰機整出黎, 毫無人工可言d醬, 勁甜, 料又少, 個個咖啡味既焦糖, 甜到要搵汽水沖淡陣甜味, 係得個綠茶叫好少少咁既價錢, 只為貪新鮮同埋個種flaky既口感. 去嘆杯高級雪糕仲透心涼

2009-06-10
$35 (其他)
2009-06-06 9 浏览
上次想去的時候我地都唔記得係邊條街...今次就寫埋個地址...但都要找了幾個字先找到..3點幾去到,都要等叫飛...好在有位坐,好快就等了半個鐘了"在等的時候我地兩個已經想好叫乜~我男朋友就不太喜歡食凍野,所以就叫了鴛鴦糊我就叫了左朱古力冰 + 朱古力醬, 榛子漿, 西瓜 ,蜜瓜,椰果鴛鴦糊好好味,好熱我個個就好正,好凍,完全唔覺得有冰係度~斷層分明~不過唯一不太好的是西瓜 ,蜜瓜味道有點怪怪~兩個人先食得曬~一熱一甜,感覺好好^^下次如果路經的話一定會再來!

在等的時候我地兩個已經想好叫乜~

我男朋友就不太喜歡食凍野,所以就叫了鴛鴦糊

鴛鴦糊好好味,好熱

我個個就好正,好凍,完全唔覺得有冰係度~
斷層分明~不過唯一不太好的是西瓜 ,蜜瓜味道有點怪怪~

兩個人先食得曬~一熱一甜,感覺好好^^

下次如果路經的話一定會再來!
2009-05-31
2009-06-06 41 浏览
企街企左半個鐘先有得食, 成個人都熱哂~我叫左朱古力冰 + 朱古力醬, d 醬超甜, 連我咁食得甜都覺得 "la 喉", 好漏.. 朋友更慘, 叫左薑味冰底, 超辣, 配埋個芒果醬, 真係攞苦黎辛, 又辣又甜, 唔知想點, 最後佢個碟都冇掂到, 朱古力又太甜, 失望, 唔會黎了, 去對面石x坊唔使等仲好....坐得都好迫.. 唔舒服...
企街企左半個鐘先有得食, 成個人都熱哂~

坐得都好迫.. 唔舒服...
2009-06-06 14 浏览
今日同家姐去左食好好食評既哩間!!8:00等到8:30, 果然真係食飯時段都咁多人, 味道冇得頂唔再講la, d冰真係綿到不得了!!!雖然地方細, 但等半粒鍾都值既!!!好好味!!!!!!!
今日同家姐去左食好好食評既哩間!!
8:00等到8:30, 果然真係食飯時段都咁多人,
味道冇得頂唔再講la, d冰真係綿到不得了!!!
雖然地方細, 但等半粒鍾都值既!!!
好好味!!!!!!!
牛奶味((自選))
8:15時段
2009-06-05
牛奶味((自選))
8:15時段
2009-05-31 8 浏览
跟風不見得是不好,為了美食,跟跟風又有何不可?是次就跟了風去吃雪花冰。兩個人都是食冰高手,一口氣叫了三個來食。香蕉雪花冰蕉味清新香甜,口感自然,與焦糖漿是絕配。小丸子煙韌咬口也是不錯。但紅豆就煮得很差勁,乾巴巴毫無豆香亦無甜味。這個香蕉雪花冰已算最好食的了…之后的抹茶冰與百香果冰皆是主題不突出,融化后即甜糖水一碗。反倒是乳酸和熱情果魔豆來得吸引,有三文魚魚籽的口感及果味乳酸的味道,二者都合我意。喊面不至于,但實在不必專等去試吧。
跟風不見得是不好,為了美食,跟跟風又有何不可?

喊面不至于,但實在不必專等去試吧。
香蕉雪花冰尚值得一試
好難吃出來的抹茶雪花冰…
百香果味也不理想…
香蕉雪花冰尚值得一試