糖百府

糖百府

(已結業)
Tong Pak Fu
糖百府 (已結業)
::: 糖百府d冰都仲係最好食 :::
2010-08-24
关注
5月22日, 車呀菲返屋企, 順便又黎支持下糖百府, 見佢地開喺呢度都真係幾慘, 隔幾條街天后嗰d甜品店就水洩不通, 呢度得小貓三四隻… 無理由架, 佢地嘅冰真係好好食架wor…::: 咖啡秋香 ::: $35今次叫嘅咖啡秋香有鍾意嘅紅豆, 食落有甜味, 紅豆同冰一軟一硬嘅感覺非常好~ 咖啡冰嘅咖啡味道適中, 少少苦但係可以接受~ 小丸子質地煙韌但係味道微甜, 同d冰比就咁食好淡~ 反而咖啡凍好突出, 可能係配上咗咖啡冰, 令佢由平時好普通嘅配料變成每一口都好想夾埋佢一齊食~糖百府真係可能只有呢間冇乜人食, 我地都想住要一路支持佢, 轉個頭發覺佢又結業了……查看更多
咖啡秋香
橄欖樹
天后的甜品店,寧靜感覺
橄欖樹
2010-08-14
关注
香港最近開了很多的連鎖甜品店,香港由於租金昂貴,如果不用連鎖作降低成本和集中宣傳,用這個方法省錢,於是連鎖食店不斷的出現,可是食店最重要重要的是個性,千篇一律沒有自己的個性如何吸引顧客。在天后威菲路道,新開了一間糖百府,在天后這個區域,食店越開越多,與熱鬧的銅鑼灣不同,這是一個寧靜特式的地方,很多都是有一定的特式,這間糖百府雖然是糖百府分店,可是有些食物是這家店獨有。今次要了心花怒放即是花生冰,大熱天時食一口冰真是滿心快樂,這裏的冰近似台灣綿冰,花生醬不算太甜,有香蕉和糯米糍等配料,大大杯可以兩個食,而且都算幾好味,另外的麻甩其實是糖不甩的變種,是用芝麻做的糖不甩,加上了唐寅粉,其實也不知道是甚麼東西,有些花生粉等,幾特別美味。冰大約要三十多四十元,麻甩15元六粒,不算太貴,環境和服務都算可以,環境寧靜待應不太熟自己的食物但很有禮貌。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2520685查看更多
nieniean
西式午餐
nieniean
2010-07-24
关注
嘩.........好多人等位呀食飯經過好多次,但次次都好多人等位今日早d去o左等位都要筏20minSET LUNCH 有大約四款有餐湯,主食,餐飲同甜品餐湯有白同紅,白既好好味主食,我食左芝士鴨胸闊面,睇落好似好細件,但係都好夠飽味道唔錯餐飲~味道好差~檸檬茶D荼味好苦呀,咖啡無咩味,在坐各人飲左兩口都放棄了甜品有三款~朱古力,牛奶同綠茶食完好飽呀查看更多
白湯
白汁火腿長通粉
拿破崙長通粉
芝士鴨胸闊面
wwy360
夜晚9點,嗌乜無乜,等執笠?
wwy360
2010-07-18
关注
真係把幾火……夜晚9點入去,諗住食碗糖水 je,嗌個鴛鴦糊……待應話無哂糊……再嗌個西米露……唔好意思呀,岩岩賣哂西米露……唔係下話…星期六晚9點就無西米露,無糊??即係迫人食冰je……又唔係平,行落幾條街大把糖水鋪啦最後落左明記食,感覺好味過呢間野好多!查看更多
CatB
食物ok, 不過服務態度超級惡劣
CatB
2010-06-27
平時lunch time 都會同同事食呢間野, 不過見佢d職員同其他運作都未暢順, lunch 時d野食都出得頗慢,不過基於佢食物質素ok,所以間唔中都有幫襯其實慢都算, 只要你態度ok, 不過上次食個時超嬲, 舉哂手叫左幾次都冇人理, 明明都d waitor睇到都扮睇唔到, 仲要俾我地聽到有個waitor講粗口話我地煩, 真係當場呆左唻食野唔係唻受氣, 何況附近大把野食, 所以我地以後都唔會再去查看更多
cherry0411
天氣熱辣辣,食冰絕對係好選擇!
cherry0411
2010-06-24
关注
一大班人絕對可以試齊所有冰!前幾天,約了一大班人到大坑晚飯,(陳奕迅還在我們吃的店出現,哈哈!)吃飽便散步到天后的糖百府了。由於平日+那裡不是行街地帶,十多人也不用等位,很好!我們一班瘋子在這高溫天氣下把該店可叫的雪花冰都每樣叫了一份來吃,另外還叫了數個西式甜品,最後竟然完全吃光,真的懷疑之前吃得飽飽的食物是否一下子消失了XP由於這兒有相片上傳上限,所以只選了數款放上來(雖然它們賣相都一流,但拍過照後全都一下子被我們搶掉了,情況猶如打仗!還打店內的其他食客也嚇跑,變了包場,真不好意思呢XP)宇治金時 (綠茶冰) $35 底部有一堆小丸子和椰果,加起來吃口感一流!朱古加奶凍 (天后店限定) 我是甜怪,對我來說不夠甜,但對於不太好甜的應該會覺得不錯。焦糖燉蛋 (天后店限定) 我的最愛之一。想起那片焦糖便流口水!杏仁秋香 (杏仁冰) $35 我沒有特別愛杏仁,但我很愛那百香果魔豆!口裡爆開感覺絕對比陳爽更爽xd 友人稱之為爆爆珠xdxd燒仙草冰 (涼粉冰) $35 新產品之一。涼粉配西瓜,熱氣人士之選,吃完免火爆xd香蕉船 (天后店限定) 這個份量很夠大!心太軟 (天后店限定) 我的最愛之一。吃完一輪冰再吃這個暖暖的,最開心!榴槤秋香 (榴槤冰) 新產品之一。我未吃過榴槤,這個來的時候整間店也是榴槤味,此時一眾榴槤愛好者也為之而瘋狂起來。最後我試了一口冰和一口下面的涼粉,沒有很難受的感覺,但也不是我喜歡的,所以還是留給那班榴槤怪吧xdxd查看更多
宇治金時 (綠茶冰) $35
朱古加奶凍 (天后店限定)
焦糖燉蛋 (天后店限定)
杏仁秋香 (杏仁冰) $35
燒仙草冰 (涼粉冰) $35
香蕉船 (天后店限定)
心太軟 (天后店限定)
榴槤秋香 (榴槤冰)
messy_jaby
糖百府sweet入心頭~
messy_jaby
2010-06-22
关注
上星期去了糖百府品嚐美食!! 不過可惜我嚟遲咗...只是食咗唔多嘢咁就介紹一下我覺得好味嘅products喇!!!!芝麻冰!xoxo幾好咁噃...strawberry我幾like!!XD又到香蕉船喇!!!!!!!!!正所謂香蕉船係我嘅童年回憶點都要讚好!!!有大大的士多啤梨雪糕、陪襯的雲呢拿味和朱古力味三重感受!我哋不斷影相 搞到雪糕瀕臨完全融化狀態=~=順便說一下,, 只有天后的糖百府才有甜品哦!想吃完沙冰再試試溫馨的甜品記得嚟天后呢間哦!芒果沙冰>W<非常濃重的芒果味...鮮黃色的外表就像熱情的黃沙邀我去海邊衝浪*v*五彩繽紛的彩糖 真令人心動唷~接著就是鴛鴦沙冰!!!芒果酸奶~ 也是蠻好吃的哦!!心太軟竟然出現了!!! 我完全沒想過!!!心太軟是前年聖誕節中的至愛那一篤開就爆chocolate jam嘅朱古力外皮直至內"心"都讓人一試難忘!!旁邊的就是雲呢拿雪糕, 整好調調味一黑一白 惡魔與天使... 其實還有很多很多好吃的...例如柯華田冰、涼粉冰、西瓜冰(強烈推薦)、奶凍、抹茶冰、榴槤冰、花生冰等等...都是糖百府的"鎮店之寶"!!!!可惜冇影到好多相!!我們陶醉得連人家已經過了關門時間還未離開..嘻嘻it's good to be bad.查看更多
芒果酸奶沙冰
彩糖!!!!我摯愛
芒果冰
香蕉船(係咁影相影到融==)
芝麻冰
西瓜冰
mic426
糖百府 推介甜品
mic426
2010-06-22
关注
去糖百府食甜品當然要三五知己去是最好的!!這樣就可以食都多款不同口味的冰...^^榴槤冰喜愛食榴槤的朋友相信一定會喜歡這個榴槤冰,當然包括我啦!!因為未入口已經被香味所吸引,平時食榴槤都會有種澀口而且有種好"流"的感覺不過食這個冰就不會有這種感覺,所以多食幾個都不怕...哈哈!!西瓜冰西瓜汁飲得多...而食入口即溶的西瓜冰就真的第一次...!!這個冰最適合近排炎熱的天氣下食,因為好有消暑作用呀...燒仙草冰 [涼粉冰]這個冰味道不錯呀!!不過如果煉奶少一點就好啦,因為太多煉奶就搶了冰的味道...原來燒仙草即是涼粉...朱古力奶凍這個奶凍真的值得推介呀...香濃的朱古力配合下層的滑滑的奶凍,味道剛好不太甜...焦糖燉蛋加了一層焦糖,配合燉蛋一起食味道幾特別...蘋果批下層是熱,上層就加了一個雪糕,一凍一熱口感幾特別...宇治金時 [綠茶冰]綠茶的味道剛剛好...正呀..查看更多
榴槤冰
消暑極品
CAROLLAI
2010-06-20
关注
食飽飯就最好食番d甜品=]首先食淨係天后分店先有得食日既西式甜品=]蘋果批,上凍下熱~好特別還有童年回憶=]香蕉船朱古力奶凍!!都唔錯最後就是十分推介焦糖燉蛋!!!好好味!!!好值得去到天后食=]黎到糖百府當然唔少得食棉棉冰!!!試了新的冰柯華田冰同埋涼粉冰~~~~~幾新鮮既選擇原來仲有試食時間~~great!還有黑芝麻冰都好值得推介=]濃濃黑芝麻味~服務生都很有禮貌這是值得加分的!!查看更多
+ 3
liaotse
正到冇人有
liaotse
关注
我真的好愛去吃糖百府,昨天又去了。 今次吃了好多種啊!! 但特別推介以下幾種。 我記得西式甜品只有天后分店有!! 1.焦糖燉蛋﹕我最愛上面的那一層焦糖。 2.apple pie ﹕這個好食。我比較熱熱的東西。 3.心太軟4.今期新冰.涼粉冰﹕莫名其妙覺得超級好食!! 查看更多
+ 1
yuria
糖百府試冰
yuria
关注
1.牛奶味的就比較淡一點。2.香蕉船是見到就會很想吃的甜品唷。不過影得黎都溶得七七八八。XD3.雪糕蘋果批。這個亦是很特別的,上面的雪糕是凍的,而下面是蘋果批味的且是熱的。一冷一熱,出來的感覺很有趣罷。4.mango味的雪花冰,頂個度加左士多啤梨同彩色既朱古力。5.咖啡味的。也ok啊。6.激讚的焦糖燉蛋。這個一定要一試。超滑的,而且味道超好。7.朱古力布丁,外貌已經取勝了,味道亦不差。也不可一試的。=]8.新出的涼粉味我也覺得不錯唷。另外,如果喜歡食榴槤既朋友,一定要叫個榴槤雪花冰黎食啊。榴槤味超香。查看更多
牛奶冰
kint1129
糖百府試食篇
kint1129
关注
首先說多謝糖百府店主,讓我免費試食多款冰及甜品是我第二次寫糖百府食評,而且不同分店,上次寫是旺角,今次是天后好開心,到了糖百府店,好舒服,,而且唔算多人,當然有位坐試了很多款(1)西瓜冰,好冰凍,而且很甜呢(2)咖啡士多啤梨冰,普通咖啡,側邊有士多啤梨一起食,口感很不同(3)雪糕蘋果批(只限天后分店),第一次食,上層凍食雪糕,內裏的蘋果批是熱食,很特別,好喜歡(4)燉蛋(只限天后分店),很甜,蛋又很滑,士多啤梨面(5)好立克冰,新口味,好立克味.又有士多啤梨(6)奶凍,夠凍,是士多啤梨放係面,而且有朱古力(7)香蕉船(只限天后分店),三色雪糕,又夠凍,又甜,香蕉好味(8)心太軟(只限天后分店),朱古力好正,內裏的朱古力汁甜甜地...好味呢負責人很好,讓我們留很耐,最後成間店得我同班朋友侍應很好,而且好好笑容今次試食,真係好味,好想再食多一次查看更多
Cheuk cheuk讚這好xddd
正,蘋果批
::: 糖百府果然有自信!! 夠膽色!! :::
2010-03-25
关注
12月24日, 聖誕節快樂~!! 平安夜放棄咗出街食大餐, 同呀比屋企一齊愉快燒野食~ 燒咗成晚其實已經食到好飽, 不過在回家路上竟然發現屋企附近呢個咁僻靜嘅地方, 開咗間糖百府!!! 好~ 即刻衝入去黎個X’mas dessert!::: 蜜瓜杏仁牛奶冰 + 朱古力醬 ::: $29又係叫牛奶冰~ 因為覺得佢濃濃奶味好好食! 可能因為無乜人食, 上台速度幾快~ d 蜜瓜收埋晒o係d冰打底, 所以好夠凍~ 食落又夠香甜! 杏仁如果可以烘香少少更好~ 而家就略嫌唔夠脆口. 整體黎講同其他分店水準無異~ 正!其實呢條街d食肆真係開一間執一間… 雖然近來不少甜品店都進駐唔少寧靜嘅區域, 但係糖百府揀o係呢條街開舖真係太勇敢喇… 其實見佢平時都無乜客… 希望佢可以帶旺下d人流~ 唔會好快摺埋byebye啦… 我得閒會幫襯多d架喇!查看更多
蜜瓜杏仁牛奶冰 + 朱古力醬
牛奶冰
remoteroot
吾錯,吾錯
remoteroot
2010-01-17
关注
收左工又未夠鍾睇戲,咪同條女走入去試下咩料,叫左個撚手雪花冰好似係朱古力味,又幾好味wor.....好似食雪榚咁,但又吾似雪榚,總之就幾好玩,吾錯,再叫多個我既最愛涼粉啦,好似係有紅豆架,味道又較得幾好wor,起碼吾似同區個幾間咁得個甜字...查看更多
撚手雪花冰
紅豆涼粉
Aoioa
唔係做生意
Aoioa
2010-01-15
关注
某同事心情好, 萬歲下午茶。大家興緻勃勃咁諗住嗌糖百府。因為上次嗌過覺得d中式糖水幾好味。打去落單, 點知係"百無"。(已經係下午四點幾)中式糖水得杏仁糊, 紅豆沙、綠豆沙、芝麻糊、花生糊等等等等...一律欠奉。 仲要逐樣問先話你知原來無, 如果得一樣糖水, 係咪應該一開始就講清楚好d呢? 有同事見只係幾分鐘路程, 想試o下外賣雪花冰, 預o左自己落去外賣自取, 唔駛間鋪驚d雪溶唔肯做。點知糖百府o既職員真係諸多推搪, 又話壓實d冰賣相唔好, 我話唔介意。佢就話驚d冰溶, 我話得幾分鐘路程無問題, 況且我o地外賣自取, 唔需要佢負責任。於是佢又出另一招話無咁大個盒, 分量會細o左......唉........佢叫我揀過第二樣, 咁佢要有第二樣俾我揀至得o架! 糖水得獨孤一味杏仁糊, 唔通我嗌六碗杏仁糊??? 於是我o地轉嗌石磨坊, 人家係餐牌上面所有item都有得供應!!!邊間似做生意, 看官自行判斷啦!查看更多