2017-09-24 105 浏览
如果係香港地食糖水,一般都係避唔開排隊呢個呃運,特別係比較出名個糖水舖啦,而我就醒快快腳同友人食完正餐,就極速走過去,今晚基本係為咗去食呢間糖水舖而去九龍城食正餐。我就比較矛盾,又鐘意食糖水,但又怕太甜,而呢間糖佰府糖水店,我朋友介紹就話佢唔會太甜,剛剛好。我地第一個叫就係椰林飄香,食呢類甜品最怕係啲水果唔新鮮,好在都不負所托。雪糕紅豆芋圓西米,雪糕唔會太甜,紅豆好爽口。白雪飄香,又係剛剛好唔甜,好新鮮!

雪糕紅豆芋圓西米,雪糕唔會太甜,紅豆好爽口。

白雪飄香,又係剛剛好唔甜,好新鮮!

2017-09-24 55 浏览
今晚在九龍城食晚餐,食完晚飯後,梗係想食D甜品,路過龍崗道,見到有間叫糖佰府的甜品店,個名同詩人唐伯虎同音,都幾特別又易記,門口有菜牌,甜品都有好多款,相片賣相又好吸引,價錢又吾貴,就和老公入去試試!店鋪雖然不是很大,但都很整潔!懷舊香蕉船:入店後,老公即被這甜品圖片吸引,他想起年青時時常食香蕉船,近年好耐都冇食過,即時叫返份來食,有多款雪糕選擇,我們選了芒果、雲呢拿和香芋,賣相很美麗,香甜的香蕉、甜滑的雪糕,更在上面加少許朱古力和七彩糖,還有士多啤梨和藍梅。真令人食不停口!雙丸椰皇西米:有中式芝麻湯丸、台式芋圓、紫薯圓、蕃薯圓,台式圓子煙靭味淡,中式芝麻湯丸味濃又甜,清潤的椰皇加入西米和自家製的椰皇汁,椰味濃郁,清甜可口!法式燉蛋:面層用火輕輕燒過,成了一層脆脆的焦糖,燉蛋香滑,甜度適中,十分美味!

店鋪雖然不是很大,但都很整潔!

2017-09-21
用餐时段
宵夜
  • 懷舊香蕉船
  • 法式燉蛋
  • 雙丸椰皇西米
2017-09-21 267 浏览
今日午餐無咩食野,搞到3、4點就肚餓,唔想食正餐,所以決定食個甜品先😎行左個圈,比糖佰府門口既甜品相吸引左入去試下🤤4點零鐘人唔多,坐得舒服唔擠逼,食物亦黎得好快唔洗點等👍舖仔細細但款式一d都唔輸蝕除左傳統糖水,亦都有打咭必備既甜品款式重有燒賣魚蛋等小食供應白雪天地$32新鮮既生果、煙un彈牙既丸子、重有香濃既椰汁冰底,好透心涼極度好評既雙丸椰皇紫米(熱)$40其實好少食糖水會揀熱食,但唔知點解係門口已經比佢張相吸引住,試完更加覺得自己眼光一流呢個椰皇入面有紫米、芝麻湯丸、芋圓,用料充足湯丸好好味,芝麻味濃、皮薄餡多;芋圓彈牙有咬感唔粉;紫米香濃、椰味重甜度適中🤤🤤成個配搭都好芒果窩夫配香芋雪糕$40芒果好甜,雪糕幼滑窩夫即叫即整,外脆內鬆軟,口感唔會過實!配埋雪糕一齊入口無得頂超級滿足到口感同味雷既一餐😎相比起其他糖水舖,價錢亦很公道呀!
行左個圈,比糖佰府門口既甜品相吸引左入去試下🤤

4點零鐘人唔多,坐得舒服唔擠逼,食物亦黎得好快唔洗點等👍

舖仔細細但款式一d都唔輸蝕

除左傳統糖水,亦都有打咭必備既甜品款式
重有燒賣魚蛋等小食供應

白雪天地$32
新鮮既生果、煙un彈牙既丸子、重有香濃既椰汁冰底,好透心涼

極度好評既雙丸椰皇紫米(熱)$40

呢個椰皇入面有紫米、芝麻湯丸、芋圓,用料充足

芒果窩夫配香芋雪糕$40
芒果好甜,雪糕幼滑

超級滿足到口感同味雷既一餐😎

相比起其他糖水舖,價錢亦很公道呀!

2017-09-20
2017-09-10 87 浏览
係九能城食完泰菜晚飯,意猶未盡中,雖然有點飽肚,但總是有點欠缺了一樣東西似的,女生食甜品是另一個胃口,男生都是一樣。當然在九龍城食飯,都是會在附近找間甜品鋪,唔使想太多,這裡出名的糖水鋪,又多名人幫襯的,又點可以沒它份兒呢?糖佰府,真的是多名人來朝聖,從兩側的牆壁上,都見證了老闆娘與明星的合照呢?為糖水鋪增添不少見證。除左明星合照外,還貼滿自家出品的甜品圖片,已流滿口水啦!法式燉蛋,焦香的糖甜香味,蛋質滑滑,一點都唔嚡,好香濃的蛋香味,面層上的焦糖,又脆脆地,軟硬的口感,在口中溶化,美味可口。芒果棉花冰十牛奶底,棉花冰的牛奶,好香濃又滑溜,配上芒果雪榚,芒果肉,肉汁鮮甜多汁,又夠凍,是夏天的解暑的必食的美食。

除左明星合照外,還貼滿自家出品的甜品圖片,已流滿口水啦!

2017-09-08 756 浏览
繼「清X牛肉館」、「諾X半熟蛋專門店」和「泰X情」之後,我再一次「踏上征途」,坐兩程巴士前往九龍城。本來我是想光顧位於「福佬村道」,以太空作主題的主題餐廳「Enos Spxxe Station」。可惜我去到九龍城「福佬村道」,才發現這間「Enos Spxxe Station」落下大大的「透明膠閘」,沒有開門營業。「Enos Spxxe Station」跟上環的「無X家」的情況有點不一樣。上環「無X家」的情況,只是「無X家」的正式營業時間,跟開飯網內記錄的營業時間有一點點的落差,上環的「無X家」只是逢星期日休息而已。相反「Enos Spxxe Station」真的已經連續休息了兩日。倒霉的我偏偏不幸地,連續兩日上門都不幸遇上「Enos Spxxe Station」休息,「Enos Spxxe Station」等不及回收店內檯櫈上的餐碟,就急急落下大閘休息。結果我唯有在九龍城,找另一間食店。「糖佰府」是我第一日選擇的食店,遲點再講第二日選擇的食店。「糖佰府」對我來說是似曾相識的名字,因為西貢都曾經有一間叫「糖百府」的甜品店,就正正開在小巴站旁邊。不過「糖百府」在西貢營業不是很長時間,便告結

不過「糖百府」在西貢營業不是很長時間,便告結業收場。「糖百府」的結業都令我頗為費解,「糖百府」既然選擇開在小巴站附近,又沒有龐大的競爭對手,為什麼「糖百府」突然會結業收場呢?

「糖佰府」也煞有介事,刻意在店內的餐牌上,貼上「糖佰府=/=糖百府」的字眼,莫非有很多人像我一樣,曾經誤會「糖佰府」跟「糖百府」有密切關係,「糖佰府」怕再有人再誤會他們,所以被迫在店內立下如此聲明?

適逢有懷疑是報章雜誌的記者,在「糖佰府」內進行攝影工作,令「糖佰府」本來頗為淡靜的下午茶時刻意生意,突然多了一分人氣和熱鬧,因為我進入「糖佰府」時幾乎一個客人都沒有。

我為了遷就記者的攝影工作,惟有坐得深入點,坐到「糖佰府」內比較接近廚房的位置。「糖佰府」牆上貼着很多食客,和明星藝人光顧後留下,跟「糖佰府」的合照,和大量甜品的照片。

貼上大量明星客人撐場的照片,是現在很多食店都會有的絕招,至少我在西貢食店的泰國菜舖位都已經見識不少。不過認真點說,「糖佰府」店內的擺設,實在很像我們西貢食店的風格,都是很多物件隨處擺放。

很多物件隨處擺放,或許只是因為「糖佰府」適逢在探訪拍攝工作的緣故,不過這些探訪工作打擾不到我的興致,我光顧試食的事還是要持續下去。

試食九龍城「糖佰府」之前,我曾經有想過食「糖佰府」的「西米撈系甜品」,「白雪世界」的。但是不知道是什麼原因,我在神推鬼㧬下突然忘記了「白雪世界」,改點了「芒果綿花冰」,另外加錢再增添一個雪糕球。

「糖百府」的「芒果綿花冰」原價港幣四十元,再加上一個雪糕球,就另外再加六元。我選擇了要芒果味雪糕球,好讓整個「芒果雪花冰」的味道比較一致和協調。

至於「白雪世界」,或者可能要留待,我下次再來九龍城時才有機會品嚐,畢竟「西米撈甜品」很多甜品店都有機會品嚐,反而今次我食的「芒果綿花冰」,反而令我對「糖佰府」有了更深層次的欣賞。

一般甜品店準備食物的時間,向來都不會太長太累贅,「糖佰府」的「芒果綿花冰加雪糕球」也不例外,只需要八分鐘左右時間就完成上檯了。

之前我在筲箕灣東大街的甜品店「糖X」的食評講過,我食了一客不像「雪花冰」,又不似「韓國雪奶」,主體淡而無味,紅豆雪糕配料卻甜到入心,四不像的雪冰「綠茶冰露」甜品

但是今次我在九龍城「糖佰府」,反而給我吃到一道,又有台灣「雪花冰」加雪糕食法,又有「韓國雪奶」牛奶味道,不需另加糖漿的牛奶甜品,「芒果雪花冰」的確給了我很大的驚喜。
芒果綿花冰(加芒果雪糕球)

跟筲箕灣東大街「糖X」的綠茶冰露有點相似,「糖佰府」的「芒果綿花冰」外表呈半流質的狀態。不過「糖佰府」的「芒果雪花冰」,雪花冰味道比「糖X」甜美得多,多得完全不需要再添加糖漿。

「芒果雪花冰」的主體牛奶雪花冰,真的充滿了牛奶的甜味,而且甜味完全不需要另外注入糖漿協助,是從雪花冰本身自然吃到的牛奶甜味,「芒果雪花冰」一度令我懷疑,「芒果雪花冰」是韓國風格的雪奶甜品

至於「芒果雪花冰」的芒果,芒果亦已經完全熟透,吃到完整的芒果甜味,反而不太明顯吃到酸澀味,現在已經是八月九月,暑假剛剛過去了,現在的芒果完全成熟,味道甜美亦是理所當然的事。

「糖佰府」整個「芒果雪花冰」都給我很甜美的感覺,我之所以曾經覺得「芒果雪花冰」像雪花冰,除了因為名稱外,雪花冰外表呈半流質狀態,亦令我覺得這造型很像雪花冰。

但是「芒果雪花冰」的主體雪花冰味道,味道的確是比台灣雪花冰更甜,而且雪花冰質地和口感亦很順滑,雪花冰自己本身的牛奶味,亦令它的味道水平,更勝筲箕灣「糖X」的綠茶冰露。

把牛奶味雪花冰,混合芒果跟雪糕球再吃下去,芒果的原味就一下子完全回復原狀,整個「芒果雪花冰」實在很像,外表呈半流質狀態的韓國雪奶,姑且勿論「糖佰府」店員製造「芒果雪花冰」的過程,但是「芒果雪花冰」的確集雪花冰與雪奶的優點於一身。

雖然,表面上看「糖佰府」的「芒果雪花冰」,加上芒果雪糕球足足要四十六元,但是拿着四十六塊錢,在其他韓國甜品店,也是吃到差不多價錢的韓國雪奶甜品,當「糖佰府」的「芒果雪花冰」是真正的韓國雪奶來品嚐,都是未嘗不可。

下次我再來九龍城食「糖佰府」,肯定要再品嚐「芒果雪花冰」,再加西米撈「白雪世界」。「糖佰府」店主店員們,你們應該不會像韓國甜品店,以機器發生問題為由,說提供不到「芒果雪花冰」給我吧?真是的話我可要哭了。
2017-08-30
等候时间
8 分钟 (堂食)
芒果綿花冰(加芒果雪糕球)
  • 芒果綿花冰
2017-09-07 40 浏览
係九龍城食完飯,誓必要食埋碗糖水先算完滿,九糖城糖水鋪之多,都可算是兵家必爭之地。今次同男人決定試呢間就像一般糖水店一樣,店面都是比較細,但幸好椅子夠大,坐起來不算太辛苦,牆上有很多明星照跟簽名,算是當紅的糖水店之一吧餐牌選擇十分多芒果拿破菕酥皮沒有給吉士醬弄淋,仍然十分酥脆,吉士醬甜而不膩,芒果全是有選過,十分鮮甜楊枝甘露很香芒果味,而且十分足料,西柚與芒果之大簡直嚇親我,最值得一讚既係佢既楊枝甘露入口十分細膩,超奶滑,好味心太軟心太軟可自選兩球雪糕,心太軟熱辣辣,配上雪糕冰火交疊,滋味十足,超有幸福感食完超滿足,食埋呢間糖水,簡直係黎九龍城食飯最完美既句號

餐牌選擇十分多

芒果拿破菕

楊枝甘露

心太軟

食完超滿足,食埋呢間糖水,簡直係黎九龍城食飯最完美既句號
2017-09-06
$51 (宵夜)
2017-09-03 33 浏览
好開心,每次約朋友食飯,我地必然會在飯後食甜品的習慣,沒食,就好似不完美咁樣。今晚又約左朋友在九龍城見面同食飯,大家都是好喜愛食泰菜,雖然都有泰式甜品。但各人還有胃口,仲想多吃甜品,再聊天。我的至愛甜品,就在附近了,我每次在附近食完飯,我必到此一行,一係就堂食,一係就會外賣帶回家,與家人分享!多樣化的甜品,不但吸引味蕾、吸晴。都有不少明星到來品嚐甜品。榴槤班戟,一入到鋪頭內,已比那種超香濃的榴槤香味吸引了味蕾,愛之不去,當然,要食啦!軟滑的班㦸皮,包著滑滑的忌廉及香滑的榴槤,一口咬落去,冰涼的口感,榴槤香在口裡溶化了。生磨合桃糊,是我必食的甜品,也是外賣帶回家的,愛它是熱食、生磨又香滑、不是太甜,合桃味加上米香,超捧!

多樣化的甜品,不但吸引味蕾、吸晴。
都有不少明星到來品嚐甜品

上之講開去九龍城食完泰國野可以直落糖水~ 由於選擇太多!QT先介紹依間~ 依間主力食西色甜點!最出名係食芒果拿破崙cake仲有就係蘋果酥!其他港式甜品糖水都有,但黎得嘅一家要試嘅緊係主打款啦😬佢地嘅芒果拿破崙cake係每日新鮮做而且限量嫁! 芒果係選用許x山超白甜級數!而且吉士醬都係自家加入新鮮芒果汁打做而成~ 千層酥香脆鬆化又滿滿牛油香!令人一試難忘!如果唔想食太甜嘅就必試蘋果酥!酸酸甜又有蘋果爽口感!再加埋個酥底😍正呀 !我次次一食就打孖食嫁~想食濕口野可try try 佢地嘅椰皇紫米露!勁香椰皇味!紫米依依un !

想食濕口野可try try 佢地嘅椰皇紫米露!
勁香椰皇味!紫米依依un !
2017-03-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
$50 (宵夜)
  • 法式玉桂蘋果批
  • 雙丸椰皇紫米
  • 芒果豆腐綿花冰
  • 芒果拿破崙
2017-08-23 106 浏览
因為是男友的生日,我決定和他吃晚餐後散步一會再去吃甜品,務求填滿他的胃來到糖佰府,是一家小店來的。不過這小店非常有名,牆上都貼滿和名人的合照,還有簽名呢!另一邊主要貼食物圖片,全部都好美味的樣子,有點選擇困難呢。這裡的座位不是很寬,撐枱腳的距離都可以接吻了,哈哈花多眼亂的狀況下,男友說想吃中式的,所以就選了下圖各一款。平常經常吃濃味的食物,叫一碗滋潤的糖水可以中和一下。他選了南北杏燉木瓜雪耳,淡黃色的糖水味道清甜,有濃郁木瓜味,喝著喉嚨好舒服呢。兩大片木瓜燉得相當軟身,入口既成蓉,香甜又新鮮,而雪耳都好大隻又順滑。吃這碗糖水感覺頓時滋潤起來椰皇有兩款,我選的是雙丸椰皇紫米露。平常喝椰青的頂部都不是那麼尖頭的, 現在有點像一粒栗子。一打開蓋子就看到純白色,滿滿的的椰汁。其實是因為紫米全部沉在底部,所以先要拌勻才看到椰汁染了紫色。汁液味道甜甜的,入口香滑。紫米煲得軟糯,非常有咬口。雙丸的其中一丸就是台式芋圓,總共有三個味道:紫薯、番薯和芋頭,每款都有各自食材的味道,清新的,質感煙韌好有咬感。用台灣的說法就是很Q彈吧。另外一丸就是湯圓了, 有兩大粒剛剛好,和男友一人一粒不用爭。外皮咬下去也是
來到糖佰府,是一家小店來的。

不過這小店非常有名,牆上都貼滿和名人的合照,還有簽名呢!

花多眼亂的狀況下,男友說想吃中式的,所以就選了下圖各一款。

南北杏燉木瓜雪耳

雙丸椰皇紫米

一打開蓋子就看到純白色,滿滿的的椰汁。

另外一丸就是湯圓了, 有兩大粒剛剛好,和男友一人一粒不用爭。外皮咬下去也是很煙靭,雖然沒有芋圓那麼有咬口也不錯。 一咬開後香濃甜味芝麻餡料就湧出來,整個口腔都是。最後還可刮椰肉出來吃呢~

兩款中式糖水的用料都非常豐富,吃後感覺舒暢滋潤,也好像比較有益呢
如果他們的糖水的甜度能夠再稍微調低一點就更好了

2017-08-16
$33 (宵夜)
南北杏燉木瓜雪耳
雙丸椰皇紫米
2017-08-19 82 浏览
喺九龍城 食完泰菜 咁就梗係食甜品啦 ,同家姐到咗一個圈最後揀咗呢一間唐佰府。 入到去見到佢嘅格局都非常闊落, 牆邊貼咗各種甜品嘅相片 ,中式西式同埋好多雪糕種類嘅甜品。原來呢間糖水店2005年開業, 仲俾我見到呢度有學生優惠 下午茶呢叫甜品有免費燒賣魚蛋,好有人情味一度點嘢食又到中眼闊肚窄的時候, 我點咗心太軟 西瓜沙冰 而 家姐點左椰香鮮果。心太軟賣相好靚 指出面西餐廳嘅甜品質素 仲跟咗兩球雪糕 40蚊好抵食, 而且切開心太軟真係有流心朱古力醬, 好感動。夏天必飲嘅西瓜沙冰, 清甜解渴椰皇上面鋪滿著生果 ,下面係椰皇肉起沙, 味道清甜, 消暑解渴一流, 健康嘅飯後甜品 。老闆娘亦都提醒,食甜品次序應該係 由比較淡味嘅開始食起 所以應該係由椰香鮮果,食完之後先至到心太軟, 咁就可完滿體驗到呢個美食旅程

心太軟跟兩球雪糕

西瓜沙冰

夏天必飲嘅西瓜沙冰, 清甜解渴

椰皇鮮果

$50 (宵夜)
心太軟跟兩球雪糕
西瓜沙冰
椰皇鮮果
2017-08-12 81 浏览
九龍城好多甜品店,我就比較鍾意呢間,因為選擇多,最重要系價錢實惠!白雪世界大大碗,有西米、椰汁冰、小丸子、爆珠同芒果,好豐富!濃濃既椰汁味,配埋香甜既芒果仲有煙韌既丸子,而且唔會過甜,好正!冰冰涼涼夏天食就一流!心太軟size都幾大,夠兩個人食。外層少少脆,蛋糕部分好鬆軟,中間系香濃既流心,唔會太甜。仲配上兩球雪糕,抹抹茶味奶味偏重,淡淡茶香,曲奇就好香曲奇味。冰凍雪糕加熱辣心太軟,絕對系冇得輸既組合!呢度既甜品水準唔錯,份量大價錢合理,系九龍城食甜品既好選擇!

2017-08-11 37 浏览
開心要食甜品 唔開心又要食甜品 今日同朋友 試咗九龍城嘅一間甜品店 糖佰府既提供傳統的中式糖水 亦供應新派的西式甜品木瓜燉雪耳 不但養顏又滋潤 平時食食埋埋咁多熱氣嘢 嘆番個中式嘅燉糖水 解下身上嘅熱毒味道清甜 好重嘅木瓜香味 喉嚨即刻有種滋潤嘅感覺椰林飄香 朋友見到幅圖 即刻心心眼 於是點了一客賣相精緻 擺盤吸引 用椰殼作為器皿 有創意 相機食先面頭放滿時令生果 底層係用咗椰子香味既冰 入口冰涼 帶有椰子嘅香氣 非常消暑芒果棉花冰 配綠茶雪糕 非常冰凍又涼快嘅一個甜品 棉花冰係豆腐嘅香味 唔會太甜 配合芒果同雪糕一齊食 口感層次豐富雪糕有多種口味選擇 推介綠茶味

糖佰府既提供傳統的中式糖水 亦供應新派的西式甜品

味道清甜 好重嘅木瓜香味 喉嚨即刻有種滋潤嘅感覺

椰林飄香 朋友見到幅圖 即刻心心眼 於是點了一客

賣相精緻 擺盤吸引 用椰殼作為器皿 有創意 相機食先

唔會太甜 配合芒果同雪糕一齊食 口感層次豐富

雪糕有多種口味選擇
推介綠茶味
2017-08-11 32 浏览
食完泰國菜熱辣辣就梗係搵甜品食下消下暑啦見到個鋪面幾靚咁喎咁咪行入去試下囉我就叫左個朱古力雪花冰加兩球雪糕,碎朱古力同COOKIE味另外叫左個芒果綿花冰加一球芒果雪糕球等緊野食個陣四處望就梗架啦鋪頭貼滿好多相,D人都熟口熟面既明星喎朱古力雪花冰加兩球雪糕,碎朱古力同COOKIE味--凍入心入面,本身熱到噴火食一食降晒溫碎朱古力雪糕入面既朱古力超香口,正正正...除左冰仲加埋D透明粒粒一起食正呀芒果綿花冰加一球芒果雪糕球--這個冰同朱古力冰最大既分別係這個冰比較重奶味,芒果都好香下芒果迷表示加埋球芒果雪糕就真係一流...一個字正
食完泰國菜熱辣辣就梗係搵甜品食下消下暑啦
見到個鋪面幾靚咁喎
咁咪行入去試下囉
我就叫左個朱古力雪花冰加兩球雪糕,碎朱古力同COOKIE味
另外叫左個芒果綿花冰加一球芒果雪糕球
等緊野食個陣四處望就梗架啦
鋪頭貼滿好多相,D人都熟口熟面既明星喎

朱古力雪花冰加兩球雪糕,碎朱古力同COOKIE味

芒果綿花冰加一球芒果雪糕球
芒果迷表示加埋球芒果雪糕就真係一流...一個字正
2017-08-09
$47 (宵夜)
朱古力雪花冰加兩球雪糕,碎朱古力同COOKIE味
芒果綿花冰加一球芒果雪糕球
  • 芒果綿花冰
2017-08-11 703 浏览
今日同朋友喺九龍城飯聚後好想吃點甜食,正好經過路邊見到<糖佰府>的宣傳廣告,所以便前往一試小店的門面沒有誇張的裝修,但非常光潔明亮內裡都是簡約風格,但有很多甜品相點綴,看見都很開心喔我點了香芋雪糕紅豆芋圓豆腐花。嘩~~~這個直情係集我最愛的食品於一碗先吃掉冰凍的香芋味雪糕,大快人心!!接著的紅豆很軟棉棉又香甜,配合著淡花奶一同吃,甜在心頭喔而底下有滑滑的豆腐花,一啖就滑進口腔,好愉快芋圓很煙韌,煮得剛剛好,正合我這個煙韌控的心意而朋友點的<白雪世界>來了甜甜的椰汁雪花冰上有著大大粒的鮮甜芒果肉,而且還有煙韌的小丸子同芒果汁味爆爆珠。朋友説在大熱天時吃下這個椰汁雪花冰,真係有種透心涼的感覺值得一提是侍應姨姨的服務態度很好很親切,十分讚而且店內環境一點也不侷促,令人可以安心慢慢食甜水吹吹水,過了個很愉快的晚上呢

小店的門面沒有誇張的裝修,但非常光潔明亮

內裡都是簡約風格,但有很多甜品相點綴,看見都很開心喔

香芋雪糕紅豆芋圓豆腐花

我點了香芋雪糕紅豆芋圓豆腐花。

嘩~~~這個直情係集我最愛的食品於一碗

先吃掉冰凍的香芋味雪糕,大快人心!!

接著的紅豆很軟棉棉又香甜,配合著淡花奶一同吃,甜在心頭喔

而底下有滑滑的豆腐花,一啖就滑進口腔,好愉快

芋圓很煙韌,煮得剛剛好,正合我這個煙韌控的心意

白雪世界

而朋友點的<白雪世界>來了

朋友説在大熱天時吃下這個椰汁雪花冰,真係有種透心涼的感覺

值得一提是侍應姨姨的服務態度很好很親切,十分讚

2017-08-09
$32 (宵夜)
香芋雪糕紅豆芋圓豆腐花
白雪世界
同朋友食泰國菜之後 跟後食埋糖水是常識吧 夏天最好就係食榴槤嘅季節 我同朋友都可以話係榴槤控 對於榴槤香味完全無法抗拒糖佰府係openrice嘅人氣唔錯 一於試下 餐廳雖然唔係好大 但係畀到我一種好溫暖 好親切嘅感覺牆上面貼滿咗甜品同埋明星嘅相 相信食物嘅口碑同人氣指數一定非常高作為榴槤控嘅我 一定係點榴槤製嘅甜品流連忘返$38大大嚿榴槤雪糕 榴槤味香濃 食到淡淡嘅榴槤肉 加上小丸子 椰果 口感層次豐富 加上椰汁底 又香又滑榴槤班戟$30外皮好薄 中層係軟綿綿嘅忌廉 裏面係榴槤蓉 口感微凍 首先食出來的是淡淡的忌廉香 最後 榴槤香味充斥著滿個口腔 令人回味無窮
同朋友食泰國菜之後 跟後食埋糖水是常識吧

糖佰府係openrice嘅人氣唔錯 一於試下