2022-07-12 788 浏览
今日食廚師發板幾欣賞呢度,環境乾淨,坐得舒服,同朋友傾偈好適合今次個omakasae主要以貝類為主每樣食材都好鮮味,廚師唔會用好多新式特別嘅調味,反而簡單嘅醬油或者炙燒帶出刺身嘅鮮味海膽係咁多個最出色,海膽好creamy, 好鮮甜,紫菜係吹口的,配合埋一齊食非常夾魚類就肯定係拖羅最出色,佢都係貴魚,只要食材新鮮,就唔會衰得去邊,但係呢度會加少少自家製嘅醬油落去帶出個鮮味,同時亦會減少拖羅嘅油膩感 做得唔錯
今日食廚師發板
幾欣賞呢度,環境乾淨,坐得舒服,同朋友傾偈好適合
今次個omakasae主要以貝類為主

2022-05-19 839 浏览
今個母親節,特意帶媽媽黎食日本嘢,揀左位於尖沙咀漆咸圍嘅omakase lki,位置較隱蔽,揾左一陣先揾到。食左好多唔同款嘅刺身壽司,其中最中意白蝦同魷魚,前者鮮美十足,爽口,蝦味濃,後者魷魚上嘅刀紋賣相加分,睇得出師傅嘅用心制作,入口鮮甜,膠質感,口感豐富。再來的話,揀平日會比較好。
食左好多唔同款嘅刺身壽司,其中最中意白蝦同魷魚
再來的話,揀平日會比較好。

2022-05-15 4544 浏览
鰤根據 Wikipedia,「粋」是日文漢字,是日本美學其中一環。用此字為鮨店冠名,隱喻出品精緻,師傅對手藝及食材充滿自信。餐廳位於漆咸圍一幢服務式住宅樓上,並刻意將基座商業部份區分用獨立入口,與旁邊住宅電梯大堂入口分開。但餐廳入口隱閉,如果不是碰巧有其他客人清楚門路,小編肯定摸錯門口,走錯路入去了旁邊的服務式住宅。同一位置共有三間日本餐廳,分別主打鐵板燒、鮨及割烹料理。廚師發辦($880)價錢最貴,主要分別只是多了一份熱和食(每日轉款,午餐時段通常是煎魚);另外,刺身的食材也較高級。但刺身及壽司加起來的款式同15貫壽司套餐的份量差不多相同,感覺唔化算。事實上,香港大部份高級鮨店(除了最頂級的少數十間左右之外)也有廚師發辦,並刻意在壽司以外,加入刺身及一兩道熟和食料理,只是索價偏高、不太合理。正宗高級鮨店嘅廚師發辦只應該有酒餚(以刺身為主)及壽司,這才是正道。所以,最終揀了壽司15貫($560)及壽司12貫($460)。小店只有7個座位,有點隱世高級鮨店的錯覺。但裝修一般、環境亦比較狹窄;壽司吧後的空間同樣很細,師傅應該較難盡展所長。帆立貝。軟綿爽滑鮮甜;不過,啖下去第一個感覺卻是飯粒
廚師發辦($880)價錢最貴,主要分別只是多了一份熱和食(每日轉款,午餐時段通常是煎魚);另外,刺身的食材也較高級。但刺身壽司加起來的款式同15貫壽司套餐的份量差不多相同,感覺唔化算。事實上,香港大部份高級鮨店(除了最頂級的少數十間左右之外)也有廚師發辦,並刻意在壽司以外,加入刺身及一兩道熟和食料理,只是索價偏高、不太合理。正宗高級鮨店嘅廚師發辦只應該有酒餚(以刺身為主)及壽司,這才是正道。所以,最終揀了壽司15貫($560)壽司12貫($460)
帆立貝。軟綿爽滑鮮甜;不過,啖下去第一個感覺卻是飯粒太酸,掩蓋了食材鮮味。
白蝦。雖然細細隻唔起眼,卻是芸芸蝦刺身小編最喜愛之一,級數可媲美北海道縞蝦及葡萄蝦。高質富山縣產白蝦晶瑩剔透,膠質含量又相當高,肉質柔軟兼帶少許爽口。鮮甜美味,入口清新,蝦鮮味濃郁;更勝甜蝦、牡丹蝦及車海老(花竹蝦)。面前的白蝦壽司基本上做到了上述各優點,唯獨每一瓣皆差少少,並非最優質富山縣產白蝦。
紋甲魷魚。師傅細心刻上幼細刀紋,增添美感之餘;咀嚼下更能仔細品嚐紋甲魷魚的鮮、軟糯及黏稠膠質。
石垣鯛壽司15貫多了的其中一款魚鮮。同大部分其他品種的鯛魚一樣,味淡、口感清新爽韌,未見驚喜。
。即油甘,兩個稱謂的分別在於身形大小及捕捉季節。一般來講,鰤指野生及於冬季捕捉;油脂含量最高、入口軟綿兼帶少少黏糯;係鰤(或油甘)於成長階段中最美味嘅時段。雖然已經過了品嚐鰤的最佳位置,油份仍然相當多,入口有魚脂油香,味道及口感幾好。
赤貝。刀功麻麻,賣相未夠吸引。雖然仍算爽口彈牙,但未到最佳水平;貝類的獨有鮮味也只是一般而已。三吃。
醬油漬赤身中とろ大とろ全部有點失望。赤身的醬油漬味道太濃,中とろ大とろ又掃上太多醬油,同樣偏鹹。尤幸兩件とろ油份夠高、亦冇筋膜。
右口及右口魚邊。小編今日最喜愛的半新派創作壽司。既有右口魚的清新爽甜,又有火炙右口魚邊的油香、幼滑及少少爽韌口感。
火炙金目鯛。去了奪目的紅色魚皮,小編認為失去美感,但師傅卻解釋可以經火灸釋出更多油份。不過,唔知點解鄰座點了廚師發辦的客人,其中一道刺身火炙金目鯛卻仍然保留了魚皮?味道合格,有金目鯛的鮮甜、油香及爽韌;但始終缺少了魚皮,差了一點點。(編按:講開又講,日本當地星級鮨店好似不會採用新派火炙手法或添加配料作調味,雖然小編可以接受。)
銀鱈魚壽司15貫的另一款額外食材,近一兩年也有很多香港鮨店喜歡選用。略為火炙以引出油份及帶出油香;質感滑溜,但魚味太淡。小編一直認為鱈魚不太合適造成壽司,只宜做成熟和食。
海膽。一向是小編最愛。海膽份量似乎有點吝嗇。味道方面,雖然是北海道產,但質素也有分高低;海膽的獨特濃郁鮮味只是一般,入口海膽融化後,味道很快散去,缺少了餘韻。
吞拿魚腩蓉手卷。加入醋漬蘿蔔、蔥花及醬油調味,略嫌太多醬油,味道偏鹹,掩蓋了吞拿魚腩蓉的油香及魚味。
壽司食材質素與其他同級鮨店比較,並沒有過人之處,以此價位而論,屬於合理水準。飯粒味道偏酸,影響了魚鮮原味。眼見最奇怪的地方,就是所有食材竟然並非板前準備,而是從客人見不到的廚房後勤區切好後、放在小木盤上才捧出來,然後在客人面前做最後的劃刀紋功夫及揑壽司。這種處理手法並非高級鮨店水平,最不能接受。以今次用餐經驗,同級價錢的鮨店有更佳選擇,未必會再來。
2022-03-25
2022-05-13 777 浏览
呢間聽講係好難book,所以一開返晚市就即刻book~ 好好彩有位呢間餐廳好有隱世探店feel, 去到樓下要㩒鐘仔先會開門上去,好有神秘感🤣 即刻增添幾分期待~上到去有專人接待,帶你穿過一度又一度暖簾,終於黎到安排好嘅房間。呢度嘅環境好寬敞,雖然係日式餐廳,但有種好chill嘅感覺,可能因為佢裝修有種清新木質感。我哋好好彩安排咗係師傅嘅面前,可以全程欣賞師傅嘅表演~係加分咗唔少!😋我地揀咗粋set,$1880前菜已經好精緻,眼前一亮!教我地進食順序:豆漿腐皮/螢光魷魚/沖繩蟹肉海藻(個人覺得好酸,麻麻地)/螺/梅酒浸蕃茄(好好食😋梅酒嘅甜滲透入剝咗皮嘅蕃茄,好甜好fresh,完全冇酒嗰種苦味)刺身整體都好出色,係預計中嘅高質,但又有出色嘅位令你驚奇😍刺身一:岩手縣米崎真蠔,上面仲有酸汁啫喱。因為本身唔鍾意食生蠔,但呢個令我對生蠔改觀!完全冇生蠔嗰種腥臭味,反而好爽口又甜,食落去係飽滿嘅感覺,一啲都唔膩😋😋如果唔喜好creamy口感嘅,呢個一定會令你回味!刺身二:由左至右食起:剝皮魚加魚肝醬(呢個魚肝醬師傅加咗好多details落去,有小蔥碎同磨柑桔皮碎,包住魚刺身食落去,有肝油香之餘,

我地揀咗粋set,$1880

刺身整體都好出色,係預計中嘅高質,但又有出色嘅位令你驚奇😍

刺身二:由左至右食起:剝皮魚加魚肝醬(呢個魚肝醬師傅加咗好多details落去,有小蔥碎同磨柑桔皮碎,包住魚刺身食落去,有肝油香之餘,仲好清新,煙煙韌韌)/金目錭就比較普通,燒過皮都幾脆口,但略嫌唔夠香/反而下面嘅右口魚包住燒過嘅右口魚裙邊就好香口,燒過嘅油脂流晒出嚟,比右口魚包住一齊食落肚💯/最後係用黎清下口嘅青檸啫喱(都係覺得好驚艷🙊)

刺身三:慢煮鮟鱇魚肝。呢個真心正!滑嫩又creamy又肥美,好似食緊大大舊鵝肝咁,好滿足。最細心係夾埋蘿白片,嗰種甜脆,雙重口感,沖走咗膩,剩低嘅只有甜同鮮。

刺身四:拖羅三文治。幾創新但食落反而一般,因為大拖嘅肥美被遮蓋咗

跟住黎到料理嘅環節:毛蟹+蟹膏豆腐+蟹醋,上層係腿,下層有蟹膏碎肉,有層次得來,又啖啖肉,好輕易就用匙羹食😋仲有成塊嘅蟹膏啫喱,好特別,充滿海洋氣息又唔腥😍出色
另一個料理係原條紅燒喜知次,有日本紅寶石之稱!嫩滑又有魚香。上網check完先知原來好珍貴🙊真係值

然後嚟到壽司嘅部份,都係好出色,但係我覺得飯方面略嫌太酸,反而有啲搶咗刺身嘅味
帶子壽司、深海池魚壽司、火灸北寄貝壽司、池魚昆布壽司、淡路由良海膽、北海道馬糞海膽壽司、赤鯥魚壽司、深海鱈魚壽司

當中最驚艷就一定係呢個淡路由良海膽😍有種好特別嘅香味好似花香定係生果嘅清甜,係食完之後,口腔仲一直殘留住嗰種甜味😋一直到而家都念念不忘

最後師傅仲送咗蔥拖羅手卷俾我哋食🥳 裏面包左蔥同天婦羅碎碎,口感好豐富~

最後有成隻匙羹咁大嘅大蜆昆布清湯,同埋好甜嘅靜岡蜜瓜埋尾,好滿足又奢華嘅一餐😋開心
2022-04-24
$2000 (晚餐)
慶祝我的小姐妹生日 知道她特別喜歡吃日本菜所以特意和她來吃Omakase🙈.這次吃的是位於尖沙咀漆咸圍粋 Omakase lki🥢位置是挺隱蔽的我們找了好一會才看到入口😂.其實一般香港的午餐Omakase性價比非常之高 而這間也不例外~🤍9貫 360 HKD🤍12貫 460 HKD🤍15貫560 HKD🤍全套880 HKD.我們點了15貫🥢女生們推薦15貫足夠了~我們特意吩咐師傅少點飯~不然真的吃不完.15貫🤍除了15件壽司之外🍣還包括:餐前小食、前菜沙拉、麵豉湯以及蒸蛋 還有甜品💛非常豐富!CP值很高!.最讓我印象深刻應該就是海膽!!太好吃了😋看顏色已經知道很新鮮而且入口鮮而不腥!只想不停encore!朋友更是說笑說:十五件都想要是海膽😆.整體來說:這間餐廳🉑encore‼️下次來的話我一定會點880$那個試試 畢竟我是一個不太喜歡吃生的人 但是幸好我的體驗都是不錯的💓吃到新鮮的就是不一樣😋其實這家是朋友吃過後推薦的給我的 所以不踩雷!而且我見到網上的評價也非常不錯👌看到超多人二訪三訪再訪😆.但是可能是我週日過去吃所以超級多人 全場爆滿🥺🥺🥺 所以建議想吃的寶寶還是預約平日吧~.另外門
慶祝我的小姐妹生日
知道她特別喜歡吃日本菜
所以特意和她來吃Omakase🙈
這次吃的是位於尖沙咀漆咸圍
粋 Omakase lki🥢位置是挺隱蔽的
我們找了好一會才看到入口😂
其實一般香港的午餐Omakase
性價比非常之高 而這間也不例外~
🤍9貫 360 HKD
🤍12貫 460 HKD
🤍15貫560 HKD
🤍全套880 HKD
我們點了15貫🥢女生們推薦15貫足夠了~
我們特意吩咐師傅少點飯~不然真的吃不完
15貫🤍除了15件壽司之外🍣
還包括:餐前小食、前菜沙拉、麵豉湯
以及蒸蛋 還有甜品💛
非常豐富!CP值很高!
最讓我印象深刻應該就是海膽!!
太好吃了😋看顏色已經知道很新鮮
而且入口鮮而不腥!只想不停encore!
朋友更是說笑說:十五件都想要是海膽😆
吃到新鮮的就是不一樣😋
其實這家是朋友吃過後推薦的給我的
但是可能是我週日過去吃所以超級多人
全場爆滿🥺🥺🥺
所以建議想吃的寶寶還是預約平日吧~
另外門口平台還有一個小花園
吃飽後還可以和朋友休息一下聊聊天
挺舒服的喔~
2022-05-02 358 浏览
尖沙咀隱世日本野 @omakase_iki 首先 由於當時無抄notes… 唔記得哂咩魚咩蝦咩名堂😳🫣🙈 但係總括嚟講係幾好食既😋其實之前已經食過一次sushi set lunch 印象幾好 環境舒服 私隱度高 CP值高今次就book左Omakase lunch 幫朋友farewell Overall 都幾滿意 所有食材都覺得係新鮮乾淨嘅但係由於之前食過個sushi set ~$3xx覺得Omakase ~$8xx 性價比冇咁高Omakase既分別就係多左一碟碟嗰啲同前菜 反而會有興趣試晚市既Omakase! Any肥。推介大家食個性價比高既sushi set lunch‼️完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白 #eat_withbina #eat_japanese_withbina #eat_尖沙咀_withbina
尖沙咀隱世日本野 @omakase_iki

首先 由於當時無抄notes…
唔記得哂咩魚咩蝦咩名堂😳🫣🙈
但係總括嚟講係幾好食既😋

其實之前已經食過一次sushi set lunch
印象幾好 環境舒服 私隱度高 CP值高

Overall 都幾滿意 所有食材都覺得係新鮮乾淨嘅
但係由於之前食過個sushi set ~$3xx
覺得Omakase ~$8xx 性價比冇咁高
Omakase既分別就係多左一碟碟嗰啲同前菜

反而會有興趣試晚市既Omakase!

完。

#飲食係一種享受唔淨係為左生存
#無論平定貴都一定要花費得明明白白
#eat_withbina
#eat_japanese_withbina
#eat_尖沙咀_withbina
2022-04-19 449 浏览
呢間omakasa 位於尖沙咀同佐敦中間,地理位置唔算近地鐵站🐾 嚟到餐廳發現餐廳嘅設計都係以木材同埋簡單嘅日式裝修為主 行簡約清新路線🌴 出邊仲有個小露台有啲座位比客人等候 (呢點確實有別於一般嘅omakasa餐廳)入到舖頭店員就貼心地但係我哋入到一間私人房間,開頭同朋友都以為之後冇人你可以包場添😜 我哋都係分別帶咗12件嘅壽司set $430 (包含沙律,蒸蛋,麵豉湯及甜品)除此之外更加欣賞嘅係佢有前菜!係鱈魚乾配沙津醬😍😍 估唔到鱈魚乾配上沙律醬又真係幾夾!壽司方面🥢🍣- 帶子柚子皮- 深海池魚- 白蝦仔 ⭐️⭐️⭐️⭐️- 赤貝- 右口魚邊 ⭐️⭐️⭐️⭐️- 獅魚- 醬油漬赤身- 中拖羅 ⭐️⭐️⭐️- 大拖羅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️- 海膽 ⭐️⭐️⭐️⭐️- 金目鯛 ⭐️⭐️⭐️⭐️- 青魚紫菜卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️- 中拖羅手卷 ⭐️⭐️⭐️總括嚟講係一間性價比高既omakasa 😎😎

壽司方面🥢🍣

- 中拖羅手卷 ⭐️⭐️⭐️

總括嚟講係一間性價比高既omakasa 😎😎
2022-04-16
2022-04-13 506 浏览
最近工作忙碌疲憊,因而便獎勵自己午間時間與男朋友去吃頓好料以放鬆身心。餐廳內部設計重點以木系、植物、日式掛布為主,整體裝潢皆走簡約路線,但同時亦不失高雅大氣的感覺。進入店舖後率先看見位處左、右兩方的廚師發板空間,另外還特別貼心地設有私人房間,可提供於喜歡私隱度高的顧客們使用。而除了室內位置外,餐廳還設置有天台的花園平台可供客人放鬆,著實是用心的設計。餐廳午膳的特性是將前一晚保留的食材再次運用製作予顧客食用,因而價格會較為經濟實惠,只需要 $880 便已即可享用我們當日的廚師發板套餐,而其新鮮程度雖然算不上是最為頂級,但味道質素仍是相當優質。水雲醋物 磯煮花螺 梅酒番茄前菜用上木架盛載,並加入幻彩花紙、葉子作點綴,令賣相呈現出矜貴的日式風味。位於右上角的水雲醋物也就是海髮菜混合土佐醋,食用時入口即化,鮮美帶酸。右下角的磯煮花螺特意使用牙籤串起,讓客人食用時只需把肉質拉出即可享用,是相當貼心的服務。口感煙韌鹹香,彈牙爽嫩。左方的梅酒番茄顧名思義是使用梅酒浸製的蕃茄,入口汁豐酸甜,並帶有淡淡梅香。富山灣白蝦 地金目鯛 鮫鰈魚裙邊 青檸啫喱這款菜餚從左方開始分別是富山灣白蝦,其頂部配搭有馬糞海
1934 浏览
水雲醋物 磯煮花螺 梅酒番茄
富山灣白蝦 地金目鯛 鮫鰈魚裙邊 青檸啫喱
這款菜餚從左方開始分別是富山灣白蝦,其頂部配搭有馬糞海膽、山葵同食,口感鮮甜即化,爽滑微辛。
其後是燒灼過魚皮的地金目鯛,並配以紫蘇花食用,口感刺少肥美,柔軟清淡,甘香獨特。
而中間前方的鮫鰈魚裙邊是包裹上紫菜醬後,再燒製並塗抹上醬油而成,入口鮮香細嫩,緊實滑溜。
最後的青檸啫喱是自家製作的,其清香帶酸的味道甚是解膩。
岩手縣米崎真蠔
出產自岩手縣的米崎真蠔每隻皆飼養時間超過兩年,特色是肥大肉厚,為眾多日本蠔中最為爽身之一,將其配以土佐醋啫喱、紫蘇花食用,味道爽滑濃郁,獨特帶酸,並伴隨有陣陣海水氣味。
赤身 中拖羅 大拖羅
三款吞拿魚肉質均是已熟成一星期的,為的是可以達致存放更久,並令魚味更加濃郁出眾。赤身入口鮮嫩香濃,而中拖羅甘香鮮味,最後大拖羅則是魚香即化,能於一道菜餚中品嚐不同的味道層次,絕對是吞拿魚愛好者的必嚐菜式。
鮟鱇魚肝
由於此時的鮟鱇魚肝並不是屬於當做旺季,因而肉質相對較瘦,但亦絲毫不影響其味道。配搭上蘿蔔漬食用,整體口感結實帶爽,滑溜綿密。
A4和牛
A4和牛表層經過輕微燒灼,因而入口外層微焦甘香,而內裏的微生狀態則是鮮嫩帶汁,再配搭上香脆的意大利黃瓜、青瓜、無心蒜片食用,令層次甚是豐富。
北海道帆立貝壽司
師傅把帆立貝從中間對半切開並保留根部,隨後再包裹上醋飯,和塗沒上醬油調味,入口嫩爽帶甜,鮮味十足。
赤貝壽司
把拍打後的赤貝配搭壽司飯食用,口感清甜爽脆,並且毫無血腥氣味。
天草市石垣鯛
來自日本天草市的石垣鯛是屬白身魚的一種,將其配搭上醬油、酸汁蘿蔔、醋飯同食,口感彈滑柔韌,清脆甘甜。
北海道馬糞海膽壽司
用紫菜把醋飯包裹後再疊放上馬糞海膽製成壽司,味道鮮甜即化,並帶有微微的獨特腥香。

赤鯥壽司
赤鯥是日本的極品魚種,將其簡單配搭醋飯食用,入口鮮甜無比,細嫩油香。
地金目鯛壽司
經過燒灼的時令赤鯥肉質已溢出魚油,且魚皮微焦,配以醋飯入口肥美甘香,鮮嫩細膩。
吞拿魚蓉手卷
選用紫菜包裹上吞拿魚蓉,以防止散落方便食用,口感幼細香滑,軟綿油香,鮮甜即化。
麵豉湯
使用杯子盛載的麵豉湯賣相特別,飲用時味道鹹香濃郁,鮮味十足。
赤肉蜜瓜
果肉橙黃的赤肉蜜瓜皮薄肉多,食用口感細緻嫩滑,清甜多汁,果香馥郁,讓人吃後齒頰留香。
檸檬雪皅
作為飯後甜品的檸檬雪皅冰涼透心,味道酸香清新,綿密即化,且有陣陣出眾的檸檬氣味。

總結而言,店舖環境簡約舒適,菜餚優質味美,賣相精緻,價錢更是經濟合理,是一所高性價比的日本菜餐廳。
2022-04-13 2807 浏览
回帶到上年仲有得食晚市既12月🤣亦係小編第一次食dinner omakase😍-🥢 Dinner Omakase 梅 $1280$1280 Set包左前菜/15件壽司/手卷/湯/甜品😍-🥢前菜擺盤非常精緻未食都已經俾佢吸引住要打個卡先😂有腐竹豆漿/磯煮花螺/海藻/蕃茄仔😍小編覺得梅酒蕃茄最有驚喜雖然用梅酒浸過但唔會蓋過蕃茄鮮甜😌-🥢壽司帆立貝/剝皮魚/北寄貝/白蝦/石垣鯛/鰤魚/深海池魚/赤身/中拖羅/大拖羅/鮫鰈/蟹肉/海膽/赤鯥/BB銀鱈魚🍣粋主打新派壽司所以做法比起一般Omakase會再特別d😉小編認為白蝦/鮫鰈/蟹肉既整法特別食落最有驚喜😋今次亦第一次食剝皮魚同BB銀鱈魚肉質彈牙魚味濃厚😍-🥢手卷手卷就係葱拖羅蓉手😍入面仲加左天婦羅碎咬落去既時候除左食到拖羅落既鮮甜脆脆仲提升口感😋-🥣大蜆昆布湯食完咁多件壽司要飲碗湯清下個口😉入面隻蜆係超級大隻有手掌咁大😍勁鮮甜一咬就噴哂汁好有海水味所以個湯係勁好飲😋-🍈夕張蜜瓜最後食蜜瓜做總結甜得黎又Fresh😌滿足既一個晚上🥹-💡食Omakase真係要預早至少一個月Book位
🥢 Dinner Omakase 梅 $1280

2021-12-09
庆祝纪念
生日
  • 白蝦
話說年幾前推介某鮨店俾朋友. 佢反攻介紹 “粋” 俾我, 話係佢朋友新開嘅. 我當然冇試, 因為我怕試新嘢. 入谷之後見唔少谷友推介粋, 決定一試. 粋點讀呢? 應該係同 “碎” 同音.今日初訪. 老友 “村井” 建議一步攻頂, 點咗Omakase 餐, $880+10%. 師傅一打四.🍙 我好少講壽司飯 (Ok, 專業少少, 舍利). 今次嘅飯真係比較酸. 食第一件壽司嘅時候感覺魚飯分離. 酸嘅程度亦令我誤以為舊飯好大, 食到第二件好少少, 我諗係同魚結合好咗, 到最後嘅吞拿魚手卷反而冇晒酸味. 有趣嘅體驗.🥗 前菜: (1) 順菜配啫喱. 順菜係冇味嘅. 聽講幾有營養. 主要食啫喱味. (2) 螢光魷魚. 暖暖哋, 多膏. 應該係燒過嘅, 唔錯! (3) 浸咗梅酒嘅蕃茄, 用嚟清下個口.🦪 刺身一, 岩手縣米崎珍蠔, 加咗土佐醋啫喱. 師傅切開一半. 上半爽口, 下半滑溜. 鮮甜, 讚!🐟 刺身二. (1) 海膽配白蝦. 海膽鮮甜. 今日嘅白蝦味道出色. 淨食或者撈埋海膽都OK. (2) 地金目鯛. 燒咗嘅, 充滿油脂, 係咪燒唔夠呢? (3) 右口魚, 鮫鰈魚. 中間係燒咗嘅裙邊

🐟 刺身二. (1) 海膽配白蝦. 海膽鮮甜. 今日嘅白蝦味道出色. 淨食或者撈埋海膽都OK. (2) 地金目鯛. 燒咗嘅, 充滿油脂, 係咪燒唔夠呢? (3) 右口魚, 鮫鰈魚. 中間係燒咗嘅裙邊, 用刺身捲番住. 明顯比地金目鯛更多油香更吸引.

刺身三, 大中小拖羅. 中間燒咗係大拖羅, 加埋紫菜. 油脂豐富, 生熟共融, 冇得輸.

🍽 熱盤, 燒鰤魚魚較. 夠熱, 外皮略鹹, 部份肉質未算超滑. 一如預期, 普通.

🍣 進入壽司環節...
第一件.. 帶子. 爽口. 略嫌鮮味不足.

第二件.. 深海池魚. 合格.

第三件.. 牡丹蝦配吞拿魚茸. 呢件特別. 牡丹蝦膠口, 吞拿魚茸嘅味道唔特別強, 但就令到口感充實, 好似將舊牡丹蝦變大咗.

第四件.. 赤鯥魚. 燒咗一定好食.

第五件.. 馬糞海膽. 鮮甜.

第六件.. 鯖魚. 又係燒咗, 加紫菜. 我幾鍾意鯖魚. 正常發揮!

拖羅手卷. 中間加咗天婦羅碎. 理論上冇乜特別, 但就非常好食.

🍈 最後有麵豉湯, 同埋蜜瓜.

🤗 總結一下: 環境OK, 服務周到. 師傅講解清晰, 有問必答. Omakase 餐份量比較豐富, 可能因為時間緊迫, 影響到用餐體驗. 刺身部份有出色嘅米奇珍蠔. 其餘一碟三件, 食落較趕, 唔夠時間欣賞. 頭段炙燒略多, 去到壽司部份魚料相對一般, 略欠驚喜. 整體食物質素不俗, 就係冇嘩一聲. 俾多少少時間發揮可能更理想. 聽講 “粋” 嘅班底係 “一幸”. 諗諗下食完個感覺都幾似. 時間關係, 可能15貫壽司餐會有更好體驗. 下次再試!
2022-04-01 539 浏览
奉獻要去的同行 一定要確保去到先好book 佢會收取你三百蚊訂金 更改要48小時通知 即日改冇得改時間都冇得改 訂金冇得退 訂的時候不會告訴你 到到你當日問先知道完全做唔到以客為先
完全做唔到以客為先
2022-03-03 905 浏览
有冇朋友仔想試啲好食得黎又經濟嘅Omakase?不妨試下呢間性價比超高嘅餐廳啦——Omakase lki粹,包你又驚又喜,滿載而歸(肚仔)💁🏻‍♀️😋🌟餐廳只有兩邊bar台,提供8個座位,需提前預約。座位數量雖少,但服務員數量好多,每一個都好有禮貌,服務周全細緻得黎唔會有壓逼感,整個用餐過程感覺好舒服自在👍🏼🌟餐廳內有兩位廚師主理,佢地經驗豐富,製作用心,仲會同客人傾計,了解客人口味,再customize both醬油&食物比客人,非常細心👍🏼💁🏻‍♀️Omakase (Lunch) $880整個set包括多項前菜,1項炸物,10貫壽司(1貫自選),1碗湯同1個甜品。因為廚師會嚴選日本唔同地區出產嘅季節時令食材製作,所以冇固定食材架😆前菜酸酸甜甜,清新得黎好開胃,最大驚喜係粒清酒煮番茄仔,一咬落去啲清酒味出曬黎🍅另外隻生蠔既大隻又肥美,食落淡淡肉,甜甜地之如唔會腥🦪海膽甜蝦亦都好鮮甜好creamy😋然後出場嘅係天婦羅炸物,外皮香酥鬆脆,沾鹽+檸檬汁食已經夠味,唔需要再另沾壽司醬油🍤接著係主角嘅出場,全部壽司不論係握壽司,卷壽司定軍艦卷,塗上嘅醬汁雖濃,但鹹度恰到好處,啱曬我呢啲重口味嘅人😙

💁🏻‍♀️Omakase (Lunch) $880

接著係主角嘅出場,全部壽司不論係握壽司,卷壽司定軍艦卷,塗上嘅醬汁雖濃,但鹹度恰到好處,啱曬我呢啲重口味嘅人😙材料非常新鮮,每一款嘅魚味都非常濃郁,睇住師傅手持長刀係我地面前盡顯刀工切魚生,真係好有型呀😚印象最深刻嘅係拖羅三文治,一塊脆卜卜嘅紫菜夾住塊中拖羅+大拖羅+炙燒拖羅,入口即溶,油脂感同外脆內軟嘅口感爆分😋其次嘅係魚味超濃嘅鯖魚,入口即溶嘅左口魚同超鮮甜飽滿嘅海膽軍艦卷,非常滿足!!

最後係湯同甜品。湯嘅材料非常豐富,有蝦,蛋,秀珍菇等,非常入味🥣至於甜品係甜到入心嘅日本哈密瓜🍈好食到想瘋狂encore😭

整體而言,壽司份量偏多,配搭十分充足,呢個價錢,坐係呢個環境下,食到呢個質素嘅食物,真係物有所值!此外,值得一提嘅係,每位廚師只會對2-4個客人,從而確保上菜速度,食物質素,同可以認真照顧到每一位客人嘅需要👍🏼👍🏼👍🏼

😍整體評分

——————————————————————
粋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀漆咸圍10-12號意4樓
2022-02-16 757 浏览
香港人鍾意日本菜,又要講求私隱,呢間OMAKASE就岩,有得book 房,仲可以同稍傅講低想食D咩等佢地準備,或者等師傅決定又得餐廳設計以L形長bar枱,令每位食客都見到師傅即場炮製美食,夠晒專業~侍應每樣都會詳細講解食物種類來源特色仲有建議食法。STARTER 係法國鍋牛,柚子JELLY同埋蕃茄溶,夠哂REFRESHNG帶子同赤貝都係北海道海膽係馬糞海膽,好濃郁牛就用左A4蝦就來自沖澠
侍應每樣都會詳細講解食物種類來源特色仲有建議食法。

帶子同赤貝都係北海道

海膽係馬糞海膽,好濃郁

牛就用左A4

蝦就來自沖澠
2022-01-31
粋 𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗜𝗸𝗶 🇯🇵最近比較少出𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗽𝗼𝘀𝘁,其實我定期都有食😛 但最近冇試新野,都係食返𝗜𝗸𝗶🤣🤣 唔知大家睇到悶未🤣🤣🤣 今次特別少少🤏🏻,人數多咗包到其中一間房😍 𝗣𝗿𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝗥𝗼𝗼𝗺 𝗮𝗵𝗵𝗵🥰🥰🥰 仲𝗽𝗿𝗲-𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿咗季節限定嘅『白子』同『秋刀魚』我嘅最愛❣️ 『白子⚪️』- 每年冬天必食❤️‍🔥 加咗𝗛𝗸$𝟭𝟮𝟬額外𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿一份,超值‼️完完整整有兩大舊🥰 質地超𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,加少少酸汁調味,完全突顯到個鮮味🤩 『秋刀魚🎣』- 估唔到十二月仲有秋刀魚🤩,雖然係季尾,但仲仍然超肥美‼️肥美過𝗽𝗲𝗮𝗸 𝘀𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻 嘅時候食🤣 超有驚喜🥰其餘壽司𝗖𝗵𝗲𝗳 𝗞𝗼𝗻𝗴都發揮到一貫嘅水準🍣❣️用料十分新鮮,偏重味嘅舍利🍙都好岩我🤩!由鰤魚、池魚、赤貝,到赤身、𝗧𝗼𝗿𝗼、海膽同手卷都各有驚喜☺️ 手卷好食到我想𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲食多個🤤🤤加上小量嘅點綴更加提升到魚嘅鮮味🤗 呢個係我鍾情於𝗜𝗸𝗶嘅最大原因🥰 而且好岩我口味❤️‍🔥❗️已經𝗯𝗼𝗼𝗸咗三月再去食啦🤩🤩期待❣️
粋 𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗜𝗸𝗶 🇯🇵

『白子⚪️』

『秋刀魚🎣』

已經𝗯𝗼𝗼𝗸咗三月再去食啦🤩🤩期待❣️
2022-01-30 511 浏览
Omakase 都試過好多間,個人覺得哩間都幾高質,今次已經係第2次幫襯喇,絶對值得推介。師傅會將新鮮空運返嚟嘅魚用熟成嘅方法處理,所以魚味都會比較濃郁,味道更加豐富。今次揀咗食lunch, 十二貫(女仔份量已經好夠,之前叫omakase完全食唔晒),師傅FEI將每款食材都講解得非常詳細,亦都好專業,唔同嘅食材配搭,令每件壽司嘅口感同鮮味都提升唔少。大家如果想試嘅話,記得要預早2個月book啊,超級難book啊。💰430 + 10%

💰430 + 10%