2021-02-17 6888 浏览
係屋企煮得多,有時都想偷下懶。原來係屋企都可以食到餐廳級水準 俾我發現到呢個斧頭扒套餐實在太吸引!出面餐廳食一舊已經要呢個價錢,而呢個套餐仲包埋其他mains、前菜同甜品最正既係tomahawk 套餐竟然可以揀近近年大熱既ketodiet 🥰 用椰菜花做飯🍚 zucchini 做麵🍝 連甜品都係最潮既Basque burnt cheesecake 🧀 真係好夠誠意💛好適合對diet 講究既你😛美國安格斯斧頭扒生酮外賣四人餐 ($1098):低碳杏仁麵包🍞配牛油🧈x8杏仁麵包第一次食,係gluten free,口感又幾得意。忌廉番茄湯🍅/忌廉蘑菇湯🍄x4兩款都係濃湯,好香好足料 忌廉比例剛剛好,唔會太膩。燒巨型美國安格斯斧頭扒🥩(32oz)斧頭扒送到黎都仲係好多汁🥩 生熟程度拿捏得好好, 外層燒得好香好有肉味😘生酮溫泉蛋卡邦尼意粉🥒(翠玉瓜)翠玉瓜麵好爽口,原來掛汁都一流,食唔停口黑松露野菌🍄意大利飯(椰菜花)黑松露落得好重手,唔駛肉都已經好香。椰菜花切得夠碎且煮得夠腍,真係幾似risotto既感覺。巴斯克焦香芝士蛋糕🧀自己整過就知要落好多cream cheese同cream,係香港買呢

美國安格斯斧頭扒生酮外賣四人餐 ($1098):

低碳杏仁麵包配牛油

低碳杏仁麵包🍞配牛油🧈x8
杏仁麵包第一次食,係gluten free,口感又幾得意。

忌廉番茄湯🍅/忌廉蘑菇湯🍄x4
兩款都係濃湯,好香好足料
忌廉比例剛剛好,唔會太膩。

燒巨型美國安格斯斧頭扒

燒巨型美國安格斯斧頭扒🥩(32oz)

生酮溫泉蛋卡邦尼意粉

生酮溫泉蛋卡邦尼意粉🥒(翠玉瓜)
翠玉瓜麵好爽口,原來掛汁都一流,食唔停口

黑松露野菌意大利飯

黑松露野菌🍄意大利飯(椰菜花)

巴斯克焦香芝士蛋糕

巴斯克焦香芝士蛋糕🧀
自己整過就知要落好多cream cheese同cream,係香港買呢d材料一d都唔平,而餐廳竟然係set dessert放呢個蛋糕,CP值爆燈

德國黑椒豬手

因為我地六個人,所以嗌多左一個set dinner。一人份set dinner係$128,有十款八款揀,我地揀左豬手,個皮燒得好脆,肉又多,仲有薯仔同酸椰菜,仲有蒜蓉包同湯送,一個人都要好大食先食得哂。
外卖送餐
低碳杏仁麵包配牛油
燒巨型美國安格斯斧頭扒
生酮溫泉蛋卡邦尼意粉
黑松露野菌意大利飯
巴斯克焦香芝士蛋糕
德國黑椒豬手
2021-02-01 1096 浏览
💛襯著呢幾日有藍天白雲嘅日子,就好好把握時機去尖沙咀影吓相。搵緊食咩嘅時侯就見到呢一間良心社企,決定要好好支持。可能因為疫情嘅關係,餐廳都冇以往咁難BOOK。早一晚BOOK都仲有位。建議大家可先經OPENRICE BOOK位,去到就唔洗等喇。職員好快就安排就座,全程都好細心同有禮貌。餐廳裝修較樸素淡雅,但更看重嘅係佢哋營運嘅理念。餐廳門口設有義賣活動星期日都有Set Lunch,跟餐有蒜蓉包、湯、熱飲。蒜蓉包好香,雖然有少少燶邊,但外脆內軟。唔會好似有啲餐廳焗過龍好似食梳打餅咁。餐湯係蕃茄湯。平時好少飲蕃茄湯,同我想像中嘅好唔同。佢係酸酸甜甜嘅,不過都仲有少少蕃茄嘅草青味。香煎羊扒配自家製香草醬意大利飯😀呢個香草醬係Pesto Sauce,好香羅勒味。意大利飯加入大量洋蔥去炒香,再加入雜菌令到整體層次更豐富。😬煎羊扒嘅油粉比較多,加埋Pesto Sauce本身有嘅油,令到意大利飯有啲油膩。呢個價錢,有齊餐包、餐湯、主菜同飲品。食物嘅份量又多又足料,男仔都可以食到好飽好飽。抵食到不得了!
搵緊食咩嘅時侯就見到呢一間良心社企,決定要好好支持。

可能因為疫情嘅關係,餐廳都冇以往咁難BOOK。
早一晚BOOK都仲有位。

職員好快就安排就座,全程都好細心同有禮貌。
餐廳裝修較樸素淡雅,但更看重嘅係佢哋營運嘅理念。

餐廳門口設有義賣活動

星期日都有Set Lunch,跟餐有蒜蓉包、湯、熱飲。

蒜蓉包好香,雖然有少少燶邊,但外脆內軟。
唔會好似有啲餐廳焗過龍好似食梳打餅咁。

餐湯係蕃茄湯。
平時好少飲蕃茄湯,同我想像中嘅好唔同。
佢係酸酸甜甜嘅,不過都仲有少少蕃茄嘅草青味。

香煎羊扒配自家製香草醬意大利飯
香煎羊扒配自家製香草醬意大利飯

😀呢個香草醬係Pesto Sauce,好香羅勒味。
意大利飯加入大量洋蔥去炒香,再加入雜菌令到整體層次更豐富。

呢個價錢,有齊餐包、餐湯、主菜同飲品。
食物嘅份量又多又足料,男仔都可以食到好飽好飽。
抵食到不得了!
2021-01-31
2021-01-26 689 浏览
籽樂廚房近年好興生酮飲食,聽就聽得多,但就未真正試生酮飲食,咁岩見到呢間餐廳有,就即管試吓生酮午餐。1️⃣蘑菇湯幾濃蘑菇香味,同好creamy2️⃣生酮麵包食落似蛋糕質地,有少少乾3️⃣澳洲肉眼牛扒(5成)熟係一塊油淋淋牛扒,配油炸羽衣甘藍、一串炸雞皮。牛扒冇牛味,做唔到5成熟效果4️⃣比目魚係一塊油淋淋炸比目魚,配油炸羽衣甘藍、一串炸雞皮。個魚幾滑,冇過熟5️⃣巴克斯芝士蛋糕唔會太甜得滯,好香忌廉芝士6️⃣朱古力疏乎厘似食朱古蛋糕,做唔到疏乎厘效果,鍾意食苦朱古力岩哂。好味指數👍:2.5/5以上反映當日質素總括嚟講生酮飲食唔太岩我,接受唔到太油膩食物,當日食完飽到連晚餐食唔落😂,下次再去都係食番啲正常野,唔貪新鮮🙈。btw 職員好好禮貌
籽樂廚房

1️⃣蘑菇湯
幾濃蘑菇香味,同好creamy

2️⃣生酮麵包
食落似蛋糕質地,有少少乾

3️⃣澳洲肉眼牛扒(5成)熟

4️⃣比目魚

5️⃣巴克斯芝士蛋糕
唔會太甜得滯,好香忌廉芝士

6️⃣朱古力疏乎厘
似食朱古蛋糕,做唔到疏乎厘效果,鍾意食苦朱古力岩哂。

好味指數👍:2.5/5
以上反映當日質素

2020-12-11
2021-01-24 448 浏览
在openrice見到呢間餐廳好多好評,所以慕名而來。一出lift就係餐廳,店員好快就過來帶位。 今天坐左門口第一張台,但係店員都不時過來加水,好體貼。環境舒適,樓低都幾高,陽光充足。 食物就點左黑松露野菌忌廉汁意粉, 隨餐附送蕃茄湯,蒜蓉包同凍檸茶。首先蒜蓉包超脆,蒜蓉味濃,超好食!其他餐廳至少都要加$20 呢道竟然唔洗錢!!蕃茄湯就不太濃味,用來配蒜蓉包就岩岩好.主角黑松露野菌忌廉汁意粉,本來呢樣野好普通大部分香港的西餐廳都做得差不多味道。 但係唔知呢道落左d咩,味道特別有層次。 黑松露味最特出, 野菌味都好濃,忌廉汁都多勁creamy, 呢三個正常都有的味道之外意粉可能係用左有味既湯煮,係有一種香味帶少少鹹,將整碟意粉帶左去令一個level。 廚師技術超水準。意粉份量超多係其他餐廳三倍以上,雖然好飽,但是實在太好食,所以都食晒。以呢個價錢,呢個外面搵唔到既質素,實在太抵啦!!!試左呢次之後一直心掛掛呢個carbonara, 所以返左黎幾次encore!!
在openrice見到呢間餐廳好多好評,所以慕名而來。
一出lift就係餐廳,店員好快就過來帶位。
今天坐左門口第一張台,但係店員都不時過來加水,好體貼。

環境舒適,樓低都幾高,陽光充足。
蕃茄湯就不太濃味,用來配蒜蓉包就岩岩好.
但係唔知呢道落左d咩,味道特別有層次。
 廚師技術超水準。

以呢個價錢,呢個外面搵唔到既質素,實在太抵啦!!!

2020-11-01
  • 黑松露野菌忌廉汁意粉
2021-01-04 687 浏览
年尾因為有社企禮券就到期,揀左依間餐廳,食物質素比想像中好。蒜蓉包香脆可口,有驚喜。羊架同三文魚意粉係好食嘅,雖然D白汁比較膩,但喺正最凍果幾日去,反而覺得好飽肚 😂 羊架肉嫩呈淺粉紅色,唔會太un。睇吓果朵三文魚花,擺盤都幾有心思。員工包括傷健人士,部分或需要以手語溝通,又或或動作行為會比較誇張,希望大家俾多啲包容。午飯嚟講小貴,不過喺尖沙咀地區來講算係合理,食物質素比想像中好,支持下社企嘛💪🏻P.S. 最難忘係個蒜蓉包🤤 P.S.2 覺得坐入面啲嘅位置氣氛比較好🙂

P.S. 最難忘係個蒜蓉包🤤
P.S.2 覺得坐入面啲嘅位置氣氛比較好🙂
2020-12-31
用餐优惠
現金券
  • 蒜蓉包
2020-12-25 545 浏览
Merry Merry Christmas 聖誕節,帶4個女朋友去食聖誕午餐,專程帶她們去支持社企,疫情加二人限聚令下,她們倆個人一枱,我自己一個人坐...  lonely, lonely Christmas.蕃茄湯真的有蕃茄,甜酸味道適中,拉花簡單美。蒜蓉包有好多蒜蓉醬, 用法國包但是很鬆軟。我和二女分享聖誕二人餐 $358, 她只想食卡邦尼意粉,而我負責食12安士美國安格斯肉眼牛扒。卡邦尼意粉正常發揮,肉眼牛扒一般水準,太多肥肉。煙三文魚白酒忌廉汁闊條麵 $98,三文魚份量算多,白酒沒有酒味,有小朋友的不用怕,闊條麵OK,我比較喜歡卡邦尼的意粉。香煎雞扒漢堡配薯條 $128,薯條是脆薯角,新鮮炸起,熱辣辣。香煎雞扒漢堡,雞扒好大塊,又有大蕃茄。這間餐廳,除了社企之外,還有在等候區放了一些書和卡寄賣,他們也僱用了殘疾人士,服務態度很好。

蕃茄湯真的有蕃茄,甜酸味道適中,拉花簡單美。

蒜蓉包有好多蒜蓉醬, 用法國包但是很鬆軟。

庆祝纪念
圣诞节
  • 蕃茄湯
  • 卡邦尼意粉
2020-11-30 580 浏览
🍽頭盤有·蒜蓉烤多士🍞勁香蒜蓉味香脆可口是日靚湯·超特濃拉花番茄湯拉哂花既濃濃番茄湯 咁有心思真係值得一讚·煙三文魚白酒忌廉汁闊條麵🍝濃濃忌廉滲著淡淡白酒令最愛既闊條麵滿佈著 加埋煙三文魚 好味 而且好飽肚·新鮮空運澳洲肉眼配紅酒汁🥩將紅酒汁淋上肥厚肉滑肉眼扒 肥美又滿足·黑松露蜜糖雞翼香甜蜜糖雞翼滲出淡淡黑松露如果黑松露味再強烈啲就更滿足🤎
🍽

肥美又滿足

·黑松露蜜糖雞翼
香甜蜜糖雞翼滲出淡淡黑松露如果黑松露味再強烈啲就更滿足🤎

2020-11-27 634 浏览
又一間喺尖沙嘴黃到金嘅餐廳💛尖沙咀真係好多黃店 終於排隊到食呢間 叫左兩個set🥘香煎比目魚扒配刁草忌廉汁🐟香草羊扒配香草醬意大利飯🇮🇹因為叫set嘅關係 先黎嘅係鮮濃蕃茄湯加蒜蓉包 蕃茄味道都好足夠 而個蒜蓉包都好香脆👍🏻主菜方面 個羊扒其實都煎得幾香 加上有少少羊韁味 略嫌都有肥膏唔夠多肉🙊 而個意大利飯好大份好creamy 香草味都好濃 不過食到尾就覺得好D膩😹另外 個比目魚個外層都煎得幾香脆 可惜魚肉內層就煎得唔夠 魚肉有d鬆散仲d水汪汪咁 要扣返少少分🙉
又一間喺尖沙嘴黃到金嘅餐廳💛

尖沙咀真係好多黃店 終於排隊到食呢間 叫左兩個set🥘

香煎比目魚扒配刁草忌廉汁🐟
香草羊扒配香草醬意大利飯🇮🇹

2020-11-08
午餐
由湯,餐包,沙律,主菜到甜品,都係令人回味嘅ITEMS,好似好誇張咁,但真係每道菜都有幸福嘅感覺~~!呢間係一間社企餐廳,部份店員係聽障人士,當初都係因為想支持下社企所以黎食,點知食後我覺得係自己被寵愛了一場先講主菜:龍蝦好新鮮好彈牙,比目魚油香重,個薯蓉底都好正~主菜2:個 Pizza 真係極度驚喜,第一啖咬落去~嘩聲四起~竟然係~~咸蛋味!!!但估唔到係勁 match個pizza.....食完再三回味....好想再食!蕃茄湯,濃濃蕃茄味~蒜蓉飽,好脆但唔硬前菜:巴馬火腿沙律/煙三文魚沙律~Fresh~巴馬火腿沙律個汁好特別~好味!甜品:除左藍莓Cheesecake,仲有 Brownie揀~通常set dinner嘅甜品都Hea,估唔到呢個SET去到最尾都咁正~好Rich嘅感覺~!整體黎講,呢個價錢有咁嘅5星級質素,味覺由頭豐富到尾,已經好想快d再黎食~~!!

先講主菜:龍蝦好新鮮好彈牙,比目魚油香重,個薯蓉底都好正~

蕃茄湯,濃濃蕃茄味~蒜蓉飽,好脆但唔硬

前菜:巴馬火腿沙律/煙三文魚沙律~Fresh~
巴馬火腿沙律個汁好特別~好味!

2020-10-31
2020-11-08 551 浏览
有朋友生日,便推薦朋友到良心社企黃店慶祝。加上我本身係酮友,一直好想黎呢度試。透過openrice book 左晚上7點45分,3位有88折,點左個2-3人餐,另外加多份雞亦。首先,蒜包同湯都好濃味,友人都已經開咗讚呢度d野食唔錯。跟住係沙律,同三文魚忌廉意粉。超中意個意粉,好creamy。重頭戲當然係個斧頭扒,好巨型丫!呢個餐真係要3個人先食得曬!我地叫左5成熟,但建議大家可先試下點7成熟先。個斧頭扒好好食,但可能我地叫左5成熟,有d位好難切。呢間餐廳真係好有心,因為我book位時備註左生日,所以女職員在送上甜品時同我地唱生日歌!很多謝做水吧的那位女職員。見到佢好忙,又要送甜品,又要沖飲品~希望大家俾多d包容。請大家多多支持黃店+良心餐廳。食物水準高,一定會再黎幫襯!

請大家多多支持黃店+良心餐廳。食物水準高,一定會再黎幫襯!

2020-11-08
庆祝纪念
生日
  • 加勒比海飛魚籽煙三文魚白酒忌廉汁意粉
  • 黑松露蜜糖烤雞翼
2020-11-08 373 浏览
鹹蛋黃醬肉鬆芝士薄餅有晒最吸引嘅toppings呢個拉晒絲嘅pizza 真係好值得encore😍.餐湯係開胃又新鮮嘅番茄湯配埋外脆內軟嘅蒜茸法包組成完美嘅套餐💛.好欣賞呢間超級良心餐廳聘請聾人同弱聽人士呢個世界需要更多愛同包容💛💛💛

鹹蛋黃醬肉鬆芝士薄餅

組成完美嘅套餐💛
好欣賞呢間超級良心餐廳
聘請聾人同弱聽人士
呢個世界需要更多愛同包容💛💛💛
籽樂廚房除咗係💛店之外,老闆亦都會聘請聾啞人士,好有愛。籽樂廚房係佐敦山林道,一上到去,就會見到門口已經放咗好多同路人嘅寄賣,仲有免費「蘋果」💛講返野食先,試咗羊扒意大利飯同忌廉濶條麵,再加埋雞翼同沙律。樣樣都好好食,連個湯同朱古力都好好飲😋😋😋😋食物有水準、坐位舒適、服務態度又好絕對值得試完再試又試😆各位去開油尖佐敦區既話,不妨去幫襯下#籽樂廚房#搵食要識揀#好食又有良心嘅絕對要支持

籽樂廚房除咗係💛店之外,老闆亦都會聘請聾啞人士,好有愛。

樣樣都好好食,連個湯同朱古力都好好飲
😋😋😋😋
食物有水準、坐位舒適、服務態度又好
絕對值得試完再試又試😆

各位去開油尖佐敦區既話,不妨去幫襯下

#籽樂廚房
#搵食要識揀
#好食又有良心嘅絕對要支持
2020-10-24 499 浏览
剛開不久的黃店,見到告急所以黎食下,上到黎成層都係,所以比想像上寬敞,其實坐得幾舒服,簡單地叫lunch set蒜蓉包+餐湯湯明顯不是味精湯,真材實料又好味,而蒜包的蒜頭都幾多,所以食得爽黑松露野菌忌廉汁意粉合格的味道野菌好多,基本上食哂啲意粉都仲有,而黑松露都十分足,簡單就是好味新鮮空運澳洲肉眼扒(8oz)配紅酒汁牛扒大大塊,但處理得相當嫩滑,小小的調味就已經好食,有時食扒,就是想食這種朱古力brownie時日甜品有藍梅芝士蛋糕和brownie,其實就唔算有驚喜,不過做飯後甜品就足夠

蒜蓉包+餐湯

黑松露野菌忌廉汁意粉

新鮮空運澳洲肉眼扒(8oz)配紅酒汁

朱古力brownie

2020-10-18 306 浏览
Staff were very nice. My friend and I shared a main dish with additional salad as we were both a bit full before the meal. Garlic bread and the soup as the appetiser was really good. Bread not too oily and the soup was hot and fresh with the sourness of tomato embedded in. Pizza was of generous portion but the cheese was a bit too light. Coasters for drinks were colourful and lovely!
  • 餐湯
2020-10-12 380 浏览
雙十黃店感謝日💛前一日透過openrice book左喱間社企餐廳😍去到咁岩好多食客都到左😂所以走廊勁多人🙈🙈不過因為我地早左成個鐘到,所以都唔介意等下入曬d人之後個侍應好好人咁俾我地入座🙈雖然比我地book既時間早左成個鐘🙈我地叫左两個lunch set😍佢lunch set有好多野揀🥰🍞蒜蓉法包 (跟set送)好好食😍😍😍😍D蒜蓉好香,加上個包好脆🤤🤤食完两個都想再encore😝但要留肚試其他🤪🥚喜馬拉雅山岩鹽温泉蛋(跟set加$8)朋友好鐘意食温泉蛋,我就慢慢🙈朋友話好好食!食到一滴都冇凈😂蛋流出來果下好治癒🥰🍗黑松露蜜糖雞翼 (跟餐加$15)蜜糖味比較重🙊冇咩黑松露味😅😅但整體都係好食!🍲餐湯 (跟餐送)好蕃茄味既餐湯😍😍😍😍😍超正!加上夠曬熱💯🍝煙鴨胸,特級蟹棒胡麻醬冷麵 性價比好高!好多塊煙鴨胸😍煙鴨胸唔會太鹹味道啱啱好👍🏻蟹棒好大條食得出係高級野🤤🤤🤤反而令我有驚喜既係胡麻醬🥳本身我麻麻地食胡麻醬🙊因為有d餐廳既胡麻醬好濟同太甜🤫但喱間唔會同埋醬既分量都岩岩好🤩🐂澳洲西冷配紅酒汁今次我哋叫咗七成,啱啱好唔會血淋淋🥳切嘅時候感覺啲肉好實,以為會好痴牙🤔點知係完全唔會!完全唔
雙十黃店感謝日💛
前一日透過openrice book左喱間社企餐廳😍
去到咁岩好多食客都到左😂
所以走廊勁多人🙈🙈
不過因為我地早左成個鐘到,所以都唔介意等下
入曬d人之後個侍應好好人咁俾我地入座🙈
雖然比我地book既時間早左成個鐘🙈
我地叫左两個lunch set😍
佢lunch set有好多野揀🥰
🍞蒜蓉法包 (跟set送)
好好食😍😍😍😍
D蒜蓉好香,加上個包好脆🤤🤤
食完两個都想再encore😝但要留肚試其他🤪
🥚喜馬拉雅山岩鹽温泉蛋(跟set加$8)
朋友好鐘意食温泉蛋,我就慢慢🙈
朋友話好好食!食到一滴都冇凈😂
蛋流出來果下好治癒🥰

🍗黑松露蜜糖雞翼 (跟餐加$15)
蜜糖味比較重🙊
冇咩黑松露味😅😅但整體都係好食!

🍲餐湯 (跟餐送)
好蕃茄味既餐湯😍😍😍😍😍
超正!加上夠曬熱💯

🍝煙鴨胸,特級蟹棒胡麻醬冷麵
性價比好高!好多塊煙鴨胸😍
煙鴨胸唔會太鹹味道啱啱好👍🏻
蟹棒好大條食得出係高級野🤤🤤🤤
反而令我有驚喜既係胡麻醬🥳
本身我麻麻地食胡麻醬🙊
因為有d餐廳既胡麻醬好濟同太甜🤫
但喱間唔會同埋醬既分量都岩岩好🤩

🐂澳洲西冷配紅酒汁
今次我哋叫咗七成,啱啱好唔會血淋淋🥳
切嘅時候感覺啲肉好實,以為會好痴牙🤔
點知係完全唔會!完全唔會!
咬落去口感岩岩好🤤🤤🤤

🍰藍莓芝士蛋餅 🍰朱古力布朗尼
間餐廳好好每人俾咗兩件我哋😍😍
等我哋两個人都可以試曬两隻味🤤🤤
兩隻甜品都好好味
絕對推薦大家加來試下!
2020-10-10