2021-12-11 72 浏览
香滑嘅芝士雞煲,真係邪惡到令人難以抗拒☺️本身自己就好鍾意食芝士,🧀呢一度嘅招牌芝士雞煲,真係食多幾次,都唔會厭~因為佢哋夠曬足料,🍲而且焗咗起身,流心嘅芝士,真係好香好誘惑。趁冬天,可以打多幾次邊爐,當然嚟呢度食呢個招牌嘅🥘芝士雞煲啦!面頭有好多足料嘅芝士碎,中間係斬好嘅雞塊,🧅底下有洋蔥煲住,防止黐底。滾熟之後,芝士半溶嘅狀態😍真係好香。夾埋啲雞一齊食,又香又滑,實在太滿足🥰食完雞之後,😉再可以加上佢哋嘅特製芝士湯。用嚟打火鍋,就真係最唔錯喇!我哋點咗肥牛,😚都夠足料,而且食落去好鮮味,佢哋嘅手工丸同手工餃子🥟都好唔錯!

2021-12-09 96 浏览
雞煲+火鍋係最完美嘅組合😍放假又去食好野😙呢間餐廳出名芝士雞煲🧀不過我哋怕漏就揀咗麻辣雞煲(小份$168)!佢嘅麻辣雞煲又名「火焰雞煲」,有專人用火槍點火,炒幾下先俾你食🔥話會更加香喎!都幾有型,又有得打卡喇😎我哋嗌左小辣🌶呢個辣度對我哋來講啱啱好😋麻辣醬非常惹味,食到條脷麻麻地,辣得過癮!雞肉真心嫩滑,就算食到最後嗰幾舊都唔會鞋口👍🏻唔知係咪因為落左大量洋蔥既關係,呢度既麻辣係帶有甜味,唔係死咸,一食就停唔到口🤤🤤怕熱氣叫左壺清熱銀菊露($78),真材實料唔係糖水黎,送雞煲一流。食完雞就加湯打邊爐🍲我地叫左🥩手切霜降牛肩脊(小份$258)油脂分佈平均,正呀😋另外加左手打五寶拼盤(半份$63)、鮮製韭菜餃($48)、日本廣島蠔($88)、萵筍($28),韭菜餃有驚喜🤩下次會再嗌!其實全部都好高質,呢餐真係好滿足呀😋❤️

2021-12-02 76 浏览
冬天食雞煲,真係可以好邪惡😈佢哋嘅黃金芝士,一定係店鋪嘅招牌出品,🧀滿滿的芝士融化了之後,更加可以拉絲~每一嚿雞塊,都點上咗香濃嘅芝士粉,食落去真係好正❤金黃色邪惡誘人,更加有濃濃嘅奶香,雞都好嫩滑,而且都好多肉,所以口感好正😚底下仲有白洋蔥🧅同埋紫洋蔥,口感更加清新🥬我哋仲叫咗佢嘅手打墨魚丸,好鮮味而且真係有新鮮嘅墨魚片,🥢非常之彈牙。佢哋嘅鮮蝦丸都值得推介,入邊有大大隻嘅蝦仁,🦐唔錯!日本港島蠔,有6隻,🦪打邊爐就夠鮮味,蒙古羊肉片有6大片。淥熟之後,🐑羊味都好香。

2021-11-23 60 浏览
天氣開始轉涼 同朋友即刻想打邊爐 今次簡左呢間米走雞 最出名你芝士雞 但又怕好漏 決定簡返傳統麻辣雞煲 小辣麻辣湯-個湯香氣四溢 麻辣香氣撲鼻 d 雞好淋 就係食雞都已經好滿足 夠哂惹味 仲有火焰 好吸睛牛舌-賣相一流 唔係hea擺 就算叫左個細size我地一人食到成10片 好過癮 脂肪分佈比例平均 食落口感好正 五拼水餃-食落爽口彈牙 配麻辣湯 加小小豉油已經好好食 皮薄餡靚 餡料勁豐富 餡料既比例絕對佔大部分 好正油麥菜-新鮮青綠 好爽脆 平衡一下食左咁多濃味食物嚮鈴-份量唔細 用尼配麻辣湯底真係一絕呢間打邊爐 絕對滿足到大家既胃口 真係無得唔encore
油麥菜-新鮮青綠 好爽脆 平衡一下食左咁多濃味食物
嚮鈴-份量唔細 用尼配麻辣湯底真係一絕
呢間打邊爐 絕對滿足到大家既胃口 真係無得唔encore
撞岩秋風起,食雞煲一流啦,不過香港人365日都係火鍋日既呢度最出名芝麻雞煲同麻辣火焰雞煲,芝士味濃,麻辣惹味,各有特色先由店員幫你點火炒雞,焗一焗就食得,半隻或一隻雞2個人食半隻已經七分飽,雞肉多又啖啖肉骨細肉多嫩滑無比索曬麻辣醬汁雞肉仍然咁鮮嫩美味,真係食雞都食飽!第2樣必食就係配埋牛肚或者牛柏葉,爽脆口感加麻辣好好食呢~!食完雞煲自然就加雞湯食火鍋,先黎一份炸豆皮響鈴!索曬湯汁又脆好食再黎生菜同手工雲吞,雲吞大隻飽滿,入面蝦肉爽甜,皮又夠薄身,半份都有4隻~最抵係食物可以半份起,一個人食都得,雞煲真係最出色,一定要食飲品亦唔貴,2個人食飽都係500蚊左右!米走雞 (太子藍馬之城) 旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓
先由店員幫你點火炒雞,焗一焗就食得,半隻或一隻雞
2個人食半隻已經七分飽,雞肉多又啖啖肉骨細肉多嫩滑無比
索曬麻辣醬汁雞肉仍然咁鮮嫩美味,真係食雞都食飽!

飲品亦唔貴,2個人食飽都係500蚊左右!
米走雞 (太子藍馬之城)
2021-11-20 97 浏览
今日同妹妹一齊去太子米走雞 位於太子藍馬商業大廈打邊爐火鍋🍲控推介 黃金芝士雞煲超大的一份!雞件好滑 啖啖肉好香雞肉沾滿芝士小份 份量超級多!鐘意食芝士仲可以擇激量芝士 芝士唔會漏可以留肚食完仲加芝士湯打邊爐 好正!😍哈哈蝦中寶爽口彈牙 🦐滑有鮮蝦 好滑好滑好味霜降Prime 牛板腱 色澤均勻有光澤,重牛肉味!每片都好新鮮好好味,好鮮嫩入味!鮮炸響鈴打邊爐必點的! 新鮮即炸鮮炸香口脆卜卜沾上芝士湯 3-5秒就okay !!! 正正Asahi 啤酒配上 冰凍啤酒 🍻cheers 性價比高!下次會再去食過🤭😋
今日同妹妹一齊去太子米走雞
位於太子藍馬商業大廈打邊爐

火鍋🍲控推介 黃金芝士雞煲
超大的一份!雞件好滑 啖啖肉
好香雞肉沾滿芝士
小份 份量超級多!

鐘意食芝士仲可以擇激量芝士 芝士唔會漏可以留肚
食完仲加芝士湯打邊爐 好正!😍

爽口彈牙 🦐滑有鮮蝦 好滑好滑好味

霜降Prime 牛板腱

色澤均勻有光澤,重牛肉味!每片都好新鮮
好好味,好鮮嫩入味!

鮮炸響鈴

打邊爐必點的! 新鮮即炸鮮炸香口脆卜卜
沾上芝士湯 3-5秒就okay !!! 正正

Asahi 啤酒

配上 冰凍啤酒 🍻cheers

性價比高!下次會再去食過🤭😋
2021-11-19 64 浏览
我哋嗌咗黃金芝士雞煲 (小) ($208)、特級雪花肥牛 (小)($188)、澳洲牛舌($98)、鮮炸響鈴(半份)($32)、雜菇拼盤($48)同埋出前一丁($20)咁首先講咗重中之重嘅芝士雞煲先啦(同之前一樣都係嗌激量芝士🤣🤣)雞肉一如以往都係一樣咁嫩滑☺️☺️而且嗰啲雞亦都唔會太多骨💖💖但係今次嘅芝士味唔夠濃郁食落去有少少淡味而之後就講吓其他打邊爐配料啦雖然我哋只係揀咗最平嘅牛肉但係其實我覺得呢個質素都真係幾好👍👍首先份量都啱啱好食落去真係有一種入口即化嘅感覺🥰🥰而且完全唔會有肥膏所以食咗好多都唔會令你覺得好Heavy澳洲牛舌亦都同我想像中嘅味道一樣😋😋雖然係薄切,但係食落去都好口感重點係唔會太鞋同埋太過煙韌‼️‼️所以我幾鍾意呢度嘅牛舌😋😋之後嘅鮮炸響鈴同出前一丁都同之前嘅味道一樣反而我係第一次係食呢度嘅雜菇拼盤(份量都真係幾多吓😂😂)呢個就覺得煮得腍啲嗰個效果就會比較好

咁首先講咗重中之重嘅芝士雞煲先啦
(同之前一樣都係嗌激量芝士🤣🤣)
雞肉一如以往都係一樣咁嫩滑☺️☺️

食落去真係有一種入口即化嘅感覺🥰🥰
而且完全唔會有肥膏
所以食咗好多都唔會令你覺得好Heavy

澳洲牛舌亦都同我想像中嘅味道一樣😋😋
雖然係薄切,但係食落去都好口感
重點係唔會太鞋同埋太過煙韌‼️‼️
所以我幾鍾意呢度嘅牛舌😋😋
之後嘅鮮炸響鈴同出前一丁都同之前嘅味道一樣
反而我係第一次係食呢度嘅雜菇拼盤
(份量都真係幾多吓😂😂)
呢個就覺得煮得腍啲嗰個效果就會比較好
  • 黃金芝士雞煲(小)
  • 鮮炸響鈴
  • 特級雪花肥牛
2021-11-16 150 浏览
今日放假冇人約,自己一個出去行街嘆午餐。平時只知米走雞係火鍋,只有晚市。見到社交平台宣傳有午市定食,即刻去試試!環境幾好:境觀開揚午餐有幾款定食:包括一款主菜、一款配、一小碟前菜、一個魚湯娃娃菜、三色飯一碗、一杯飲品。我揀咗豚肉生薑燒,個豚肉份量好足, 好野味配三色飯好夾前菜係中華沙律。最有驚喜係個五香滷牛展,賣相一流,重好入味!餐飲即磨咖啡全部都係$68唔收加一,侍應都好有禮貌,招呼都好貼心, 值得推介嘅抵食午餐!
環境幾好:

午市定食

境觀開揚

午餐有幾款定食:

我揀咗豚肉生薑燒,個豚肉份量好足
, 好野味配三色飯好夾

前菜係中華沙律。

最有驚喜係個五香滷牛展,賣相一流,重好入味!

餐飲即磨咖啡
全部都係$68
午市定食
2021-11-13 70 浏览
Huge selection of meat (not just beef) and lots of vegetarian options for my buddies who don't eat meat. Price is kinda pricey but overall worth it. Great atmosphere as well.They also have a huge selection of drinks to choose from. We snuck our own beers in and they didn't care, pretty sure they knew though.

2021-11-01
  • Chicken hotpot
2021-11-11 78 浏览
芝士雞煲其實都唔係啲咩新菜式,不過天氣一凍要會好想食😋今次再嚟米走雞食佢嘅激量芝士雞煲。2人份芝士雞煲$208: 作為芝士迷嘅我揀咗激量芝士。雞本身煮得啱啱好,唔會過熟。咬落仲好嫩。除咗雞之外仲有大量嘅入曬味嘅洋蔥。兩個人食確實有少少膩(可能係因為我揀咗激量芝士)。如果多一個人食就岩岩好。食完雞煲可以加湯打邊爐。因為食雞已經食到好飽嘅關係,配菜只係叫咗烏冬,粟米,炸魚皮,竹笙墨魚滑同埋哈哈蝦中寶。烏冬同粟米就無咩特別。自家制嘅墨魚滑同埋蝦中寶都好驚喜。竹笙包住既墨魚滑淡淡墨魚,落足料。蝦中寶一樣用左好多蝦打成,口感彈牙,相當高

2人份芝士雞煲$208:

食完雞煲可以加湯打邊爐。

蝦中寶一樣用左好多蝦打成,口感彈牙,相當高
2021-11-07 90 浏览
食過三次太子分店既米走雞,一次嗌麻辣兩次嗌芝士本住咩都試下既心態試芝士雞,試左就返唔到轉頭重點講下芝士雞先,上煲前店員好好咁提醒小心唔好搞亂個煲底,如果唔係芝士會痴底,揀好直接夾就得!(另外順帶一提,無論乜野雞煲都好,呢到啲雞係真係又滑又嫩!)芝士既湯底加埋熱熔芝士既滑雞,一放入口就會chur住食下一舊!我同朋友兩個人可以食一個大雞煲!(不過食完郁唔到)食完啲雞之後可以加芝士湯!嗌加湯先店員會問埋想加咩湯,非常好服務!)加完湯我同朋友都習慣會嗌佢地既肥牛!呢到既肥牛質素可以比得上好多好好食既邊爐鋪,而且價錢唔貴,份量都大!嗌芝士煲有個好處,就係唔洗嗌好多都會夠飽。通常煲加肥牛,嗌多少少菜就可以埋單!食左三次都非常滿意,過時過節一定會返黎!👍🏻
食過三次太子分店既米走雞,一次嗌麻辣兩次嗌芝士
本住咩都試下既心態試芝士雞,試左就返唔到轉頭

食左三次都非常滿意,過時過節一定會返黎!👍🏻
2021-11-03 78 浏览
朋友話想食芝士煲🧀諗起之前食過呢間芝士雞煲🐓就帶左佢黎位置就係彌敦道上 都幾易搵⭐️醬料費💲1️⃣8️⃣/P有各樣調料玩⭐️芝士雞煲💲2️⃣0️⃣8️⃣(2-3人份)店員話唔好攪個底 要逐件逐件夾🥢啲雞都係雞脾肉🍗啖啖肉既感覺好正上面舖滿芝士🧀🧀🧀🤤滑滑地好正⭐️脆鯇片💲7️⃣8️⃣⭐️廚司腸💲2️⃣6️⃣(半份)⭐️魚皮餃💲2️⃣6️⃣(半份)⭐️娃娃菜💲2️⃣8️⃣(半份)⭐️唐山菜💲2️⃣8️⃣(半份)
朋友話想食芝士煲🧀
諗起之前食過呢間芝士雞煲🐓就帶左佢黎

位置就係彌敦道上 都幾易搵

⭐️醬料費💲1️⃣8️⃣/P
有各樣調料玩

⭐️芝士雞煲💲2️⃣0️⃣8️⃣(2-3人份)
店員話唔好攪個底 要逐件逐件夾🥢
啲雞都係雞脾肉🍗啖啖肉既感覺好正
上面舖滿芝士🧀🧀🧀🤤滑滑地好正

⭐️脆鯇片💲7️⃣8️⃣
⭐️廚司腸💲2️⃣6️⃣(半份)
⭐️魚皮餃💲2️⃣6️⃣(半份)

⭐️娃娃菜💲2️⃣8️⃣(半份)
⭐️唐山菜💲2️⃣8️⃣(半份)

2021-11-02 138 浏览
秋風起,打邊爐是常識吧!太子開左我喜愛嘅雞煲店,黎食個火焰麻辣雞煲都好方便。點火令香味更撲鼻,呢度自己調製嘅雞煲醬好正,而且有別一般雞煲嘅雞肉,仲保留嫩口口感,簡直係色香味俱全!不可不吃呢個哈哈蝦中寶,誠意之作,蝦滑當中藏有鮮蝦,夠特別,蝦爽,彈牙都彈得有唔同層次。仲有新鮮脆鯇片,確係夠脆,亦夠鮮。清新嘅翡翠苗亦係火鍋好材料。下雞湯後整個魚片頭加稻庭烏冬,飽哂啦!火鍋不能沒有汽水吧!Zero可樂、咸檸七都有,坐得舒服,整體算幾高質。
火焰麻辣雞煲

脆鯇片
Zero可樂、咸檸七
火焰麻辣雞煲
脆鯇片
Zero可樂、咸檸七
2021-11-01 63 浏览
長期糧尾都可以有啖好食食得落肚嘅卡路里必須好味‼📍 米走雞銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心3樓觀塘興業街4號The Wave 3樓旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓之前麻辣同芝士味都有半價 2至3人份雞煲折後大概只係100蚊!兩款口味嘅雞都好嫩好惹味 不過銅鑼灣分店額外收醬料費 如果唔叫火鍋配料可以試下同店員講唔需要~~ 整體黎講有半價好抵食!味道 🍽🍽🍽🍽價錢 💵💵💵賣相 👀👀👀👀環境 💒💒💒💒服務 🛎🛎🛎

長期糧尾都可以有啖好食

價錢 💵💵💵
賣相 👀👀👀👀
環境 💒💒💒💒
服務 🛎🛎🛎
米走雞 (太子藍馬之城) (旺角) 📍旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓作為「芝士控」的我,可以同時食雞煲兼打邊爐🍲簡直就係人間天堂。今次朋友介紹下黎到太子藍馬之城大廈二樓食最出名「米走雞」,位置十分方便,鄰近太子站E出口。剛坐下不久, 店員呈上醬料,非常新鮮,有我最鍾意嘅芝麻醬,芫荽!店員非常有禮貌,亦會講解芝士雞煲嘅食法同埋注意事項⚠️。望一望菜單,發現可以揀芝士份量,當然要要揀「激量」!香濃芝士同埋雞味撲鼻而來,已經流晒口水,毫不吝嗇嘅芝士碎鋪晒喺雞件上面,等佢煮幾分鐘,芝士滾動時即可食用。芝士做到拉絲效果,好過癮好邪惡,雞件用上雞胸肉,雞肉嫩滑而且充滿香濃芝士味,啖啖肉食得好過癮。🥳食完第一輪芝士雞煲,店員加埋芝士湯就開始打邊爐🍲當然要叫粉絲,自行整個芝士粉絲雞煲,香濃芝士掛上面條上,一啖接一啖食唔停口。竹笙墨魚滑:竹笙好爽脆,包裹著有咬口墨魚🦑滑 ,墨魚滑仲要有顆粒感,彈性十足。鮮製五拼餃子🥟:一次過滿足我五個月願望,粒粒皮薄餡靚,份量十足💪🏻🥢 餃子皮好夠煙韌,分別係充滿雲耳鳳城水餃 🐖、牛味香濃M5和牛餃 🐄爆滿韭菜的餃子🌿解膩菠菜豬肉餃 🐖同大大粒爽彈鮮蝦雲吞🦐最後叫返個
米走雞 (太子藍馬之城) (旺角) 📍
旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓

望一望菜單,發現可以揀芝士份量,當然要要揀「激量」!

最後叫返個雜菌拼盤中和下,有吸湯汁精華的金菇、秀珍菇同埋食落似鮑魚的雞髀菇、仲有我最愛的娃娃菜,仲有陣芝士香味。

總結:
大推芝士雞煲 啖啖雞胸肉配料多
環境舒適 坐得舒服 空間感足

#米走雞#芝士雞煲#雞胸肉#鮮製五拼餃子🥟#雜菌拼盤#竹笙墨魚滑#雞髀菇