2019-05-12 118 浏览
譚仔以外的選香港人真係好中意食米線 好多連鎖店不過依家譚仔閒閒地都要四五十蚊 加餸飲品轉湯底米線陣🍜見有唔少分店 人流都幾多 環境乾淨又闊.大汗豬扒擔擔麵🐷招牌之一米線太淋了 但擔擔麵湯底又幾香微微辣豬扒新鮮炸起 加上辣椒粒同乾蒜 好惹味啊.麻辣肥牛湯麵🐄omg好辣辣味好出 條利真係麻左😹愛辣人士可以試下肥牛都幾大塊 份量ok又滑 不過都係米線太淋
譚仔以外的選
麻辣肥牛湯麵🐄omg好辣
辣味好出 條利真係麻左😹愛辣人士可以試下
肥牛都幾大塊 份量ok又滑 不過都係米線太淋
2019-05-12 106 浏览
米線陣大愛大汗豬扒擔擔米線今日同朋友出街食嘢大家都話好耐冇食過米線於是決定去米線陣食個午餐餐牌上面提供好多款式湯底款式亦都非常多 有麻辣蕃茄湯底 酸辣湯底 麻辣湯底等等今次 叫咗大汗豬扒擔擔米線試一試首先擔擔米線份量十足 有陣陣嘅麻香同埋微辣 食得非常過癮米線方面煮得夠淋 唔會過硬豬扒方面係同米線分開上 所以唔會話浸到林曬 豬扒炸得香脆 再配上淡淡嘅辣醬 食得非常過癮
米線陣
大愛大汗豬扒擔擔米線
今次 叫咗大汗豬扒擔擔米線試一試
首先擔擔米線份量十足 有陣陣嘅麻香同埋微辣 食得非常過癮
米線方面煮得夠淋 唔會過硬
有時候路過都會被米線陣的白色裝潢吸引,友人說米線陣有下午茶餐,一個下午茶$4X連餐飲,這次特意來試試米線陣。今天來到,人不算多,店內有很多空位。一入店內,店員主動安排座位。下午茶餐牌選擇不多,想了一會也沒有想吃的東西,最後決定吃自選米線,友人吃下午茶。友人點了下午茶清湯紫菜米線$43,另加了$2轉茄湯,一共$45。可能友人要求走芫茜的關係(?)茄湯很少,吃到底的時候,甚至有不夠湯的情況。友人大讚茄湯夠濃,紫菜味道不錯,可惜賣相稍差,兩種丸味道都屬一般。我點了自選米線-蕃茄湯魚腐雞翼$39,蕃茄湯底夠濃夠酸,魚腐爽中帶點軟腍,感覺很綿密。滷水雞翼帶酒香味,肉質嫩滑,但是滷水稍為不夠突出。米線有點過腍了,沒有爽口的感覺,但整體感覺還不錯。跟餐加配紅油珍珠餃$10,皮太厚身,皮跟餡料比例約60:40,吃起來滿口都是皮和辣油。餡料沒鮮味,純粹一團肉的感覺,沒什麼質感。覺得米線餸菜好吃得多,不推薦加配。最後給附上部分餐牌給大家參考:
今天來到,人不算多,店內有很多空位。
一入店內,店員主動安排座位。
下午茶-清湯紫菜米線
自選米線-蕃茄湯魚腐雞翼
紅油珍珠餃
最後給附上部分餐牌給大家參考:
2019-04-30
自選米線-蕃茄湯魚腐雞翼
2019-04-06 119 浏览
每次到米線陣食嘢都必叫大汗豬扒擔擔米線豬扒厚身,炸得又好鬆脆,再加上麻辣醬點嚟食,非常惹味!擔擔米線湯底濃郁配上花生芫茜等配料,再配上麻辣嘅味道 食得好過癮每次去都會必叫!
每次到米線陣食嘢都必叫大汗豬扒擔擔米線

豬扒厚身,炸得又好鬆脆,再加上麻辣醬點嚟食,非常惹味!

每次去都會必叫!

2019-04-05 116 浏览
呢間米線陣舖面好大,睇落好乾淨,一坐低就可以scan佢個QR code落單,都幾方便。我哋嗌咗一碗麻辣肥牛餃子王米線同埋一碗麻辣蕃茄雞脾肉貢丸米線。兩碗米線嘅份量都好多。肥牛大概有十幾片,雞肉就大概有六、七舊,餃子又好大隻,啲米線好似夾極都仲有咁。個人推介佢嘅麻辣蕃茄湯底,因為真係好好食,就算平時唔食蕃茄,都會接受到呢個湯底,辣得來又唔會話有蕃茄嘅酸味,夠哂過癮。如果怕湯底太辣,仲可以自己斟凍檸檬水解辣。希望下次可以試埋佢其他餸啦。

希望下次可以試埋佢其他餸啦。
2018-11-30 271 浏览
米線係我主食之一,好中意食米線,自少可以食幾碗媽咪煮既米線,食到佢都叫停我,吾知點解。除左連鎖既三哥外,三哥比人話多味精,其實有時都吾知點形容佢個湯底,係就係好食,但講吾出係咩材料,所以有時食譚仔都吾知係好事定壞事。我周圍食米線,咁見到有米線陣,梗係要試啦,見就見得耐,食就未試過。去到試咩好呢,第一次試就試我最中意既麻辣湯先啦吾洗問!揀就揀左小辣(雖然多數都吾辣…)試下先,如果係得係正我會繼續加辣下次,同要金菇。黎到個賣相都幾吸引,有個種「麻」味!咁就食啦,都ok喎個味。個辣吾錯,真有麻的感覺,有d聲稱叫麻實質就吾麻的。而小辣都吾會話廢同hea,都做到個種應有的香與辣,吾錯,湯底我比幾高分,咁就唯有要講佢d餸同米線少左d:( 之後我仲試過佢個蕃茄麻辣魚腐肥牛米線,佢個湯底用料係新鮮的,麻辣一樣好味,蕃茄就新鮮同埋係甜茄又入味,好正,魚腐我覺得就應該要有咬口d,太淋就吾太好食,肥牛都算ok。咁今次就因為有咁多個配料,所以餸既份量都吾算太少,算ok,不過個價錢又係貴番。同埋!同埋!最緊要既米線啊!有d可惜係佢個米線吾好,因為我覺得米線最重要係要夠咬口同in un,質感吾能夠係輕易斷開的,
去到試咩好呢,第一次試就試我最中意既麻辣湯先啦吾洗問!
金菇麻辣米線
蕃茄麻辣魚腐肥牛米線

同埋!同埋!最緊要既米線啊!有d可惜係佢個米線吾好,因為我覺得米線最重要係要夠咬口同in un,質感吾能夠係輕易斷開的,平時會有呢種咁易斷的質感會係係d食吾哂既米線,你留起左,隔幾個鐘之後食番或隔日食,咁就會一d都吾好食,因為就會斷開哂,冇哂韌勁同彈牙口感。而我就係知道有好多餐廳同食肆都係用呢d毫無質感會輕易斷開的米線,係我心目中同認知,呢d絕對吾算米線囉!咁講的話,湯底它比三哥出色,因更真材實料。論米線,它就絕不及三哥了。因為佢正正就係我講個種米線。米線真係要改下喇,如果改埋加埋佢個湯底,就會好吸引!
米線陣係大家樂其下品牌,本身對佢就有一定期望同要求,餐廳的包裝環境設備等都算吾錯,而所以收得呢個價錢,就一定要交番咁上下質素出黎先算有交代呀!
金菇麻辣米線
蕃茄麻辣魚腐肥牛米線
2018-09-07 271 浏览
今日心血來潮想食米線,就近近地去左米線陣。酸辣湯底食得多,就嗌左個3.6牛乳南瓜湯底配竹笙,雞脾肉。聽個名我會prefer呢個湯底好香甜,但第一啖只覺得淡如水,連埋米線食,連米線既味道都已經蓋過左個湯底味。不過就咁飲其實味道都ok,但偏淡味,而且唔係又香又甜個種,反而係咸咸地,加埋啲微甜既南瓜蓉係唔錯既~不過連埋米線食就麻麻地啦!整過不過不失啦!-雖然話係連鎖店,都唔會奢求有咩服務質素,但啲員工做野真係超級求其。當時店內冇乜人,我坐低個陣成張枱都係垃圾紙巾,落單嗰陣員工見到啲垃圾都冇話幫手清理下。咁都唔緊要,我叫佢幫我抹下張枱,佢執走咗啲紙巾就算😭張枱上面既污糟通通不理,好無奈。-而且我落order已經重覆左三次要少米線,最尾都係俾左好多米線我,服務仲有好多改善空間!

2018-09-06 149 浏览
同朋友仔行咗成個下晝,終於有機會坐抵食啲嘢、休息吓。「米線陣」一向都係我食下午茶嘅首選,貪佢有湯,濕濕地唔使咁乾😋 可能下晝果餐食素,好快就已經肚餓,正想叫碗「豬排米線+可樂」頂吓肚,服務員突然喺我後面隊張單過嚟,話可以自己落單😑 可能我個樣生得太醒目啦,佢又無介紹啲咩就行走咗😑😑 算啦... 簡單任務啫👀豬排炸得剛好、熱辣辣,米線湯底都好夠熱,以$39嚟講,已經合哂格👍🏻 不過唔知點解,我企咗喺收銀處三分鐘有多,居然無人嚟埋收錢... 唔怕我走佬咩?😑😑😑

2018-09-06
2018-04-21 423 浏览
今日同朋友做完運動,打算去附近食少少野,於是就去左慈雲山間米線陣。我地點左一個特盛米線。因為我同朋友都好鐘意食番茄野,所以加$2轉左麻辣番茄湯底米線一黎到感覺上都幾豐盛,有肥牛、手打豬肉丸、鹵水雞翼、魚腐、雲耳同埋鮮金菇。其中有兩樣配料令我好有驚喜,就係手打豬肉丸同鹵水雞翼豬肉丸可能係手打既關係,同坊間既好唔同,好彈牙爽口,而且大大粒好有咬口;而雞翼都鹵得好入味其他配料味道都中規中矩。食米線最緊要係咩?緊係個湯底啦!一個好既湯底絕對會令人成日心思思,食完又食。麻辣番茄湯底的確夠麻,又唔會搶左番茄既鮮香味。不過今次嗌左小辣,辣度唔係幾夠喉。最後,米線份量方面,以$53呢個價錢黎講好似少左啲*特盛米線(麻辣番茄湯底) $55*

其他配料味道都中規中矩。

*特盛米線(麻辣番茄湯底) $55*

2018-04-20
2018-02-08 596 浏览
今日 終於有時間 陪 個女 學琴, 係呢個空檔期 ,我同老公見到有間新嘢, 咁就入去試下。 裝修很清 一眼望曬 很舒服。種類繁多可以有不同選擇 ,可以自己選或者叫套餐, 我叫咗碗自選麵, 咁我自己揀咗豬軟骨同竹生( 點知豬軟骨冇軟骨架得肉 重點係個湯唔熱得暖既程度嗰個湯底酸辣程度都無x仔做得甘好,可能比x仔先入為主左新開張喺facebook share仲有魚皮送( 個魚皮好硬,仲有唔會畀碗湯你浸, 係用返你食緊果碗麵既湯)佢有一個雜錦麵嘅咁入面嘅材料係唔可以加減嘅, 選擇唔夠彈性,例如我唔食牛可唔可以走牛呢係唔得: 喺慈雲山咁多食物嘅選擇 情況下 我係唔會再 揀佢嘅但係佢都有一個好方便嘅地方,就係佢有一個自由嘅水吧位,你喜歡就自己斟嚟飲, 啲媽咪餵奶就唔使問啲侍應姐姐拿熱水都好方便
重點係個湯唔熱得暖既程度
嗰個湯底酸辣程度都無x仔做得甘好,可能比x仔先入為主左

: 喺慈雲山咁多食物嘅選擇 情況下 我係唔會再 揀佢嘅
2018-02-03
2大1細下午茶時間去到。點正價餐品,三個米線三個小食。米線酸辣的不酸不辣,清湯的淡而無味,牛肚那個清湯米線一股鹵水味。皮蛋還OK,18蚊4舊丁死咁大的春卷真係不知所謂。米線分量極少,服務都不算好。應該餓唔死都不會再幫襯。