2021-08-19 34 浏览
📌 米線樂•麻辣豬骨濃湯-🔸菜單種類:米線、涼皮、滷水 🍜老壇酸菜魚米線($58)(配潮汕芫荽牛丸+$12)湯底係新出嘅口味,酸辣好爽,好上勁。🤤米線有勁道,唔係住到好軟個種🤣原本米線係配魚片,仲加咗「潮汕芫荽牛丸」😍 又彈牙牛味又重,同芫荽浸味意想不到地夾,魚片都好嫩滑。🍜招牌涼拌涼皮($30)(配肥牛+$12)有青瓜絲,攪拌均勻,這個料汁拌出來的粉真係一齊,在微熱的天氣,吃到一份爽口的涼皮,還是很愉快的!😝😝🍖滷水豬手($32)一份有四件,肥美豬手,不膩,好軟糯,滷水入味。🤤🤤🥘滷水拼盤($58)$58一份,有豬耳、豬大腸、雞腎、雞翼等,最啱咩都想試嘅人🤤滷水汁同滷水豬手汁差唔多,都係好入味。-📍:長沙灣元州街231-247號潤發大廈地下B1舖🚆:長沙灣站,步行約5分鐘
📌 米線樂•麻辣豬骨濃湯

🔸菜單種類:米線、涼皮、滷水

🍜老壇酸菜魚米線($58)(配潮汕芫荽牛丸+$12)

🍜招牌涼拌涼皮($30)(配肥牛+$12)

🍖滷水豬手($32)
一份有四件,肥美豬手,不膩,好軟糯,滷水入味。🤤🤤

🥘滷水拼盤($58)

📍:長沙灣元州街231-247號潤發大廈地下B1舖
🚆:長沙灣站,步行約5分鐘
2021-08-17
  • 招牌涼拌涼皮
有留意開熊貓的朋友,應該知道熊貓係好鍾意食米線😍最近特登去咗長沙灣呢間好Hit嘅米線,試吓係咪真係咁好食先😆米線黎到,第一件事梗係飲啖湯先啦👍🏽佢呢度嘅湯底同出邊嘅米線有少少唔同,主打濃郁豬骨湯味配上麻辣或者酸辣🤩咁就啱晒熊貓心水啦,因為熊貓好鍾意食豬骨湯👍🏽酸辣嘅味道,又唔會搶佢豬骨嘅味道,但係酸辣嘅味道依然feel到,所以真係配合得好好👍🏽配料方面,我就揀咗腩肉同埋麻辣肉碎🤩肉碎係分開上,加埋落個湯度真係好正😆而呢度嘅腩肉比起譚仔仲好食,而且份量超多,好食又抵食!同埋本身個米線都有芽菜同埋腐竹👍🏽另外我都特登嗌左個小食,就係麻椒泡雞腳😆雞腳好入味,麻辣得來亦都令人回味無窮,熊貓好推薦👍🏽👍🏽

• 麻辣豬骨濃湯米線
2021-08-18 17 浏览
身為米線關注組嘅一員,知道屋企附近有間米線舖,今日放工唔想煮飯,就同老公去食晚飯。舖頭嘅裝修好特別呀,好年青,我哋就梗係坐喺型男索女專區啦🤣平時啲米線舖頭坐得好迫,食到好辣嘅時候一定要嗌嘢飲,有啲紙巾仲要俾錢添!呢度坐得舒服之餘,有自助嘅水吧,自己拎水飲,仲有碗啊紙巾嗰啲拎,唔使麻煩店員呀嘛!-麻酸辣豬骨濃湯米線🍜豬骨湯嘅湯底好濃味,果然係真材實料去熬製嘅湯底,再加埋麻酸辣,真係令人食唔停口!配料一定要叫腩肉啦,另外仲有好少見嘅芫荽牛丸,芫荽牛丸一定要試吓呀,咬落去勁Juicy!仲有淡淡的芫荽味,外面比較少見!-除咗米線之外呢度小食嘅選擇都好多,分別叫咗個滷水雞翼同麻辣泡椒雞腳,滷水雞翼醃得非常之入味,麻辣泡椒雞腳係越食越辣,食落好惹味!

麻酸辣豬骨濃湯米線🍜

2021-08-16 22 浏览
見到「米線關注組」有人介紹 咁岩經過開去左 買外賣回家 要讚包得好好 拎到家冇任何倒瀉嘅情況🧡嗌左酸辣豬骨米線 雞肉牛柏葉 個雞肉好厚唔錯 但bb辣淡左少少 下次嗌小辣。🧡涼皮有驚喜 👍🏻花生好脆 食到底都脆 麻醬味好出 e碗嗌左小辣 真係正 會回食😆豬耳都好入味 但鴨血普通🧡黃金花枝丸 誤會左以為係鹹蛋黃 原來係炸only 不過不失 如果有酸甜醬點應該好正😆🧡蒜泥白肉 份量好多 抵食 2個人都食唔曬喔等外賣時見到有下午茶餐 $36好抵 長沙灣返工既真係值得一試而且成個店都裝修得好新穎 好多打卡位環境乾淨👍🏻

🧡蒜泥白肉 份量好多 抵食 2個人都食唔曬喔
而且成個店都裝修得好新穎 好多打卡位環境乾淨👍🏻

2021-08-14 53 浏览
同個米線控嘅朋友出街就當然係食米線啦😂佢話喺米線關注組睇到呢間唔錯好想試下喎,咁咪試下究竟好唔好味啦泡椒鳯爪 $32我最鍾意就係食鳯爪,所以係必點呢間都整得唔錯喎,啲鳯爪咬落去係爽口嘅,泡椒味都好出,唔太辣,涼涼地啱晒夏天食水煮麻辣湯米線 $32未見過有水煮麻辣湯嘅米線,見係新出,一於試下佢,估唔到個湯麻麻辣辣幾好味喎,同出面食嘅麻辣米線唔同,呢個會香啲,加左墨魚頭$12同埋麻辣鴨血$12(出面唔會有呢啲配料梗係要試下啦)整體絕對係高分架!推薦!涼拌䈑筍 $22每塊都厚切🙈🙈加埋特製醬汁好惹味,咬落好爽脆,唔會有時喺出面食到啲腍晒嘅,仲要無渣架涼拌米線 $32本身想食佢地招牌涼皮架,不過可能真係太好賣喇,賣晒無得試,就試下涼拌米線啦,點左小辣我覺得唔夠辣,所以覺得唔夠味,下次都係點辣少少🙈加左酥炸墨魚膠豆卜同埋孜然炸雞翼,我發覺涼拌點豆卜有啲dry😂😂浸左落我朋友碗湯米線度好味好多😂建議點豆卜都係食返湯米線好啲白桃乳酸梳打 跟餐$12
同個米線控嘅朋友出街就當然係食米線啦😂

泡椒鳯爪 $32
我最鍾意就係食鳯爪,所以係必點
泡椒鳯爪

• 水煮麻辣湯米線
  • 涼拌䈑筍
  • 泡椒鳯爪
2021-08-09 19 浏览
和朋友來到長沙灣呢間米線樂,乾淨企理,有面型男索女專區打卡牆。我點招牌涼拌米線(滷水豬耳+孜然免治豬肉棒):本身想點涼皮,不過呢排冇晒貨,於是轉米線。入面有脆豆、青瓜絲、芫茜,清爽開胃有咬口,岩晒夏天食﹗豬耳滷得入味,彈爽口感。豬肉棒呢個配料少見,表面有孜然香味,味道亦不錯!朋友點泡椒金牌酸菜米線(牛柏葉+滷水豬大腸):酸菜泡椒不少,好夠酸爽麻辣,表面有芫茜、芝麻粒,增添香味﹗米線滑身,索晒湯底,邊食邊流汗﹗麻辣鴨血:真係好麻好辣,帶少許中藥香料味,鴨血入味,偏硬身不會一夾即散。麻辣墨魚咀拼軟骨:不會好辣,墨魚咀同軟骨都好脆爽,咬完一粒又一粒。朋友點荔枝紅茶,我點鹹青檸梳打,解辣舒爽﹗

豬耳滷得入味,彈爽口感。

豬肉棒呢個配料少見,表面有孜然香味,味道亦不錯!

朋友點荔枝紅茶,我點鹹青檸梳打,解辣舒爽﹗
2021-08-06
2021-08-08 30 浏览
學完車之後順路過來米線樂,買大大份的外賣回家慢慢享用。平時總是坐車,沒想到,自己開的時候,還是超級緊張,吃頓好的,為自己打打氣。 今天涼皮已經賣完了,看來生意還是不錯的。於是,選擇了米線,也是同樣的棒。 麻辣豬骨湯濃湯米線 30 我要的是中辣,其實,可以再辣一些。湯特別鮮美入味,米線也爽口水煮麻辣湯米線 32 最愛麻辣湯的水煮,特別正宗地道的口感。外賣的包裝是米線和湯分開的,這樣,我回到家,也是很鮮的。不浪費我,不遠千里來吃米線。小吃我叫了麻辣豬耳和麻辣窩筍。或許是最近常常吃素和水果,身體裡面缺乏肉類的維生素。嘴角小小裂開。所以還是要平衡一下飲食的營養,才好。窩筍口感也是脆脆爽口的。豬耳的脆骨,咬下去,就是滿滿的膠原蛋白米線樂•麻辣豬骨濃湯長沙灣元州街231-247號潤發大廈地下B1舖

麻辣豬骨湯濃湯米線 30

水煮麻辣湯米線 32
最愛麻辣湯的水煮,特別正宗地道的口感。

米線樂•麻辣豬骨濃湯
長沙灣元州街231-247號潤發大廈地下B1舖
2021-08-04 40 浏览
同媽咪食晏, 佢話想食米線, 去左附近呢間米線樂, lunch hour都幾多人食!叫左1個酸菜魚米線, 同埋涼皮!!好少地方有得坐低食涼皮, 天氣咁熱食就岩晒, 唔洗咁多熱湯XD涼皮揀左2個餸, 腐皮蝦卷同埋鴨血, 涼皮要左BB辣, 個汁除左辣仲有D酸酸地, 好開胃!腐皮蝦卷炸脆左, 入面好彈牙, 好好食!!酸菜魚米線個湯好濃郁!!超好飲!!愈食愈麻既感覺!魚片無骨, 幾滑, 因為夠薄所以索左D湯汁更加好味!另外叫左份小食, 皮蛋都幾好食, 值得推介!

叫左1個酸菜魚米線, 同埋涼皮!!
腐皮蝦卷炸脆左, 入面好彈牙, 好好食!!
酸菜魚米線個湯好濃郁!!超好飲!!愈食愈麻既感覺!
魚片無骨, 幾滑, 因為夠薄所以索左D湯汁更加好味!
另外叫左份小食, 皮蛋都幾好食, 值得推介!
同朋友經過,佢話想食碗米線,我哋見入邊乾淨企理,試一試先。🐟老壇酸辣魚米線$58魚肉肉質好嫩滑,配菜有芽菜、芫荽、老壇酸菜、芹菜等,酸辣湯底味道濃郁,對我來講係中級辣到,辣得好過癮😆。🍜五寶過橋米$56(轉麻辣湯+$2)朋友碗米線材料多多,有腩肉、黃金花枝丸、蘿蔔、滷水豬大腸、滷水蛋,仲配有芽菜、香蔥等,全部都幾好味;米線就有啲彈牙。🌶泡椒蓮藕尖$38非常爽脆,少少酸,食落好開胃😋。🌿麻辣秋葵$28麻辣味濃郁,配秋葵食幾特別奶茶 $9 x 2幾香幾滑
同朋友經過,佢話想食碗米線,我哋見入邊乾淨企理,試一試先。

🐟老壇酸辣魚米線$58

🍜五寶過橋米$56(轉麻辣湯+$2)

🌶泡椒蓮藕尖$38
非常爽脆,少少酸,食落好開胃😋。

🌿麻辣秋葵$28
麻辣味濃郁,配秋葵食幾特別

奶茶 $9 x 2
幾香幾滑
2021-07-28
2021-07-24 37 浏览
今日有啲事要嚟長沙灣,長沙灣真係好耐冇黎,估唔到咁大變化🏬🏤,做完嘢就喺附近搵下睇下有咩食😋。一上openrice搵到間唔係連鎖式嘅米線店舖,叫“米線樂”😋竟然畀我發覺仲有我最愛嘅涼皮💯。香港人的米線,講出我心聲🤓,因為米線真係好代表到香港。餐牌有好多選擇,有辣有唔辣,又有涼皮食,又有好多小食。下午茶超級抵,最平36蚊💵就有交易。不過由於趕住返屋企,所以都係決定買外賣返屋企食。孜然脆炸雞翼🐓 店家好細心,全部剪開一半,食得好方便,而且又好入味。鹵水拼盤 🐖🐖 豬大腸/豬耳/雞腎/雞翼/鹵蛋,好多材料,好多款,而且全部都醃得好入味 。豬骨濃湯米線:佢哋外賣會將米線同湯分開,咁樣唔會令到啲米線淋曬,仲有就係佢個湯底值得一讚,超濃嘅豬骨湯,一啲味精都冇,我最後連湯都飲埋。秘制涼拌涼皮 好有驚喜,涼皮係寬粉,好彈牙,啲麻辣汁好開胃,仲有我最愛嘅炸黃豆,真係一試難忘。咸青檸梳打🍸 鹹鹹甜甜好特別白桃梳打🍹 好香白桃味,一啲都唔會太甜總結:我唔到長沙灣都有咁出色嘅米線店舖,下次會特登再嚟食。⭐⭐⭐⭐⭐/5⭐

竟然畀我發覺仲有我最愛嘅涼皮💯。

香港人的米線,講出我心聲🤓,因為米線真係好代表到香港。

餐牌有好多選擇,有辣有唔辣,又有涼皮食,又有好多小食。

下午茶超級抵,最平36蚊💵就有交易。

不過由於趕住返屋企,所以都係決定買外賣返屋企食。

咸青檸梳打🍸 鹹鹹甜甜好特別
白桃梳打🍹 好香白桃味,一啲都唔會太甜

2021-07-13
2021-07-24 39 浏览
因為我食嘢都嘴刁,有時好怕試新野食到啲唔好食嘅就無胃口食,所以今次經過附近又食呢間以前食過記得好食嘅米線。今次點左 老壇酸菜魚米線、招牌涼拌涼皮、滷水拼盤、蝦膠腐皮卷、凍豆漿。兩個人食份量有多食唔晒,主要想讚佢哋新出咗個老壇酸菜魚米線,講開酸菜魚我都算係專家因為平時最鍾意食就係酸菜魚,呢期都有好多唔同嘅米線餐廳推出酸菜魚米線,我都食唔少,咁呢間個湯底又幾夠酸同埋魚肉又係好新鮮又夠多,真心有驚喜喎。而另外食佢哋嘅涼拌薯粉係我朋友點嘅,佢話夏天食凍凍地涼兩地幾開胃。
2021-07-24 23 浏览
疫情曾經一段時間只可外賣的時候食過,味道也是十分不錯,今日同朋友深水埗區尋找美食,一於就嚟呢度堂食😊———————————🟥主食:招牌涼拌米線:(配豬大腸、魚腐)麻辣度可自由選擇:呢度涼皮好出名,原本想食涼皮,可惜招牌涼皮太好賣沽清,唯有改米線🍜,一樣咁好食😋天氣熱,食吓涼拌米線🍜,有芫茜、花生🥜⋯⋯等等多款涼拌配料,味道配搭,再加埋有口感又夠味的滷水豬大腸,實在一流,再配埋魚腐,有魚🐟有肉,金銀滿屋,食吓嘢,又無厘頭搞吓笑,人生就係咁😀————————————🟩主食:老壇酸辣魚米線:(配腩肉、魚皮餃)出多的酸菜魚、湯底甜,足料的魚🐟又滑溜溜,魚和腩肉又是我喜歡吃的,全碗足料又夠多,腩肉又爽口、再配埋魚🐟皮餃,又夠彈牙,成碗食完係超級大滿足😋————————————🟧小食:蒜泥白肉:鍾意食腩肉的我,再叫多個小食蒜泥白肉⋯⋯做得出色、辣得夠招蒜🧄泥夠香、白肉夠爽…….👍————————————🟪小食:炸雞翼:炸得夠香、炸得夠脆,炸得鬆化又鬆脆,雞肉滑、味道適中,有辣有唔辣,自己去選擇🥰———————————-🟨飲品:咸青檸梳打:食辣嘢………飲杯冰凍咸青檸心懭神怡又醒神辣得招時飲反杯食辣滋

———————————
🟥主食:
招牌涼拌米線:
(配豬大腸、魚腐)麻辣度可自由選擇:

🟩主食:
老壇酸辣魚米線:
(配腩肉、魚皮餃)

🟧小食:
蒜泥白肉:
鍾意食腩肉的我,再叫多個小食蒜泥白肉⋯⋯
做得出色、辣得夠招
蒜🧄泥夠香、白肉夠爽…….👍

🟪小食:

型男索女專區
香港人的米線🍜
——————————
2021-07-18 22 浏览
這天晚上走到荔枝角上瑜伽課,先到米線樂麻辣豬骨濃湯吃晚飯。餐廳鄰近長沙灣地鐵站,交通方便。餐廳除了主打的米線,亦提供粉皮,可以熱食或涼拌,涼拌這一個選項在炎炎夏日實在非常需要。這晚我點了招牌涼拌粉皮,還配搭了韭菜豬肉餃和酥炸墨魚膠豆卜。粉皮可以自選辣度,也可以自選芫荽份量。粉皮非常軟林林,不用怎麼咀嚼。韭菜豬肉餃用料十足,韭菜味夠香,配合豬肉是個不錯的組合。酥炸墨魚膠豆卜很值得推介,香脆而不油膩,豆卜中間夾着非常彈牙的墨魚膠,和外面脆口的豆卜形成有趣的對比。此外還點了小食麻辣墨魚頭,但可以走辣我就毫不客氣了地走辣了。雖然說是墨魚頭,但也可以吃到墨魚鬚的滋味。雖然沒有麻辣的滋味,但醬油和其他配料的調味,也令墨魚非常可口,加上墨魚本身彈牙的口感,是欲罷不能。飲品是鹹青檸梳打,酸酸甜甜的感覺非常開胃,也很清新醒神。
這天晚上走到荔枝角上瑜伽課,先到米線樂麻辣豬骨濃湯吃晚飯。

餐廳鄰近長沙灣地鐵站,交通方便。

飲品是鹹青檸梳打,酸酸甜甜的感覺非常開胃,也很清新醒神。

2021-07-16 2068 浏览
因為家住美孚,所以,晌荔枝角、長沙灣一帶嘅足跡都比較多,加上好幾位親友、朋友都喺住晌順寧道一帶,故此,不時約晌呢頭短聚。今晚就簡單嚟到「米線樂」食餐米線,粉麵店中,米線鋪都幾深受港人鍾意,因為平靚正嘛。藍綠色嘅鋪面已裝修得比較新派,入到去裝修雖然簡約,水泥地、水泥襯白磚牆身,但牆上有唔少精心用語,都幾得意,好年青人嘅感覺。最緊要都喺地方乾淨企理,當然,啲膠板再大塊啲感覺就更好啦。米線受歡迎皆因抵食,基本嘅大碗米線底都喺賣$28-$32,當中已包咗唔少基本配料,而餸料亦非常多選擇,分4個價位:$7、$9、$12、$15,叫多叫少,豐儉由人。此外,仲有啲指定款式嘅米線、小食、炸物、涼拌……等等,仲有汽水、啡茶、特飲添。枱角有個二維碼,識嘅可以自行落單,唔識或唔熟嘅,搵店員代勞佢哋都好樂意。筷子已放晌枱上,而餐廳中間位有一個自助區,放咗啲紙杯、碗仔、匙羹、餐紙、牙簽、熱水……等等,自由取用。滷水豬耳 $22見佢有唔少特別小食,就揀少少嚟試吓,豬耳唔喺人人都鍾意,難得朋友都啱,就點一客滷水口味(可揀麻辣)。咪睇佢只喺一小兜,好似食極都有,滷得入味,口感爽脆得嚟又有啲嚼頭。酥炸墨魚膠豆卜 $36
滷水豬耳 $22

滷水豬耳
酥炸墨魚膠豆卜 $36

另一款好奇嘅小食就喺呢一款墨魚滑+豆卜嘅組合,將墨魚滑釀晌豆卜中間酥炸。豆卜炸得香口唔油膩,中間嘅墨魚膠好爽口,但稍嫌淡味咗少少,灑啲淮鹽,相信更好味。
酥炸墨魚膠豆卜
豬骨濃湯米線 $28(+酸菜 $7、潮汕芫荽牛丸 $12)

如果有留意門面,就見到餐廳主打豬骨湯,而米線已配有芽菜、腐皮,加兩款餸就變成大大碗嘅米線。朋友話個湯底唔錯,香濃卻唔濁,平常食米線都喺雞湯底,配豬骨湯佢話都喺第一次;芫荽牛丸好彈牙,有微微芫荽味,如果再落芫荽重啲就更好,反正叫得呢款配菜都喺為陣芫荽味,正如食羊嘅人都喺想有嗰陣羶香味。
豬骨濃湯米線 + 酸菜 $7、潮汕芫荽牛丸
秘製涼拌米線 $32(+魚腐 $9、孜然免治雞肉棒 $12)

天口熱,所以,小弟就揀咗個涼拌米線,睇餐牌就見呢一款米線基本包咗芫荽、肉碎、炸黃豆、青瓜絲,拌以麻醬,不過,成品就唔喺麻醬,而喺秘製醬油,另外多咗好多酸菜,就咁撈勻嚟食,已經好惹味,加上份量足,好飽肚。雖然小弟揀咗走辣,但啲肉碎帶微辣,兼有陣陣花椒味,唔太嗆喉,OK嘅!總之,食落涼涼哋,又有少少刺激感
秘製涼拌米線 + 魚腐、孜然免治雞肉棒
我都加兩款餸,先試啲魚腐,軟綿香滑,滑到好似豆腐,而免治雞棒咬落好鬆化,有陣陣孜然香味,不過,稍微淡口咗少少,可能個米線比較濃味,再試雞棒時就會覺得淡口。
鹹青檸梳打 $12、凍檸茶 $9

食咁多惹味、濃味嘅食物,點都要杯冰涼凍飲先得嘅,我嘅鹹青檸梳打有啲似鹹檸七嘅風味,最緊要飲落冰涼清爽,配個涼拌米線真喺幾夾、幾爽。
鹹青檸梳打、凍檸茶
食咁多嘢,兼飽到上心口,都唔過二百,加上口味、餸料選擇多,所以,目測所見真喺好多年青人幫襯。食得辣嘅朋友,一試麻辣跟豬骨濃湯嘅結合,相信更加滋味
2021-07-16 25 浏览
鍾意食辣野嘅我今次外賣咗呢間試吓!食物價錢親民, 見到好多客人食涼拌涼皮, 所以我又試吓~《招牌涼拌涼皮》(配滷水雞翼、孜然炸雞翼)辣度選擇多, 有BB辣、微辣、小辣、中辣、大辣, 唔食得辣亦可以走辣。基本配料有芫荽、炸黃豆、青瓜絲, 再混入麻醬。我揀咗小辣, 爽口彈牙嘅涼皮, 配上香辣惹味嘅辣汁, 好滋味~ 孜然炸雞翼即叫即炸, 味道麻香, 孜然味夠濃, 雞皮炸得好香脆, 肉質嫩, 唔乾身。《招牌涼拌涼皮》(配肥牛、麻辣墨魚咀拼軟骨)第一次試麻辣墨魚咀, 口感爽彈, 充滿麻辣味及芫荽味。《滷水拼盤》有豬大腸、豬耳、雞腎、雞翼、蛋, 全部都好入味, 啖啖滷水香味, 香濃得嚟又唔會太鹹。

《招牌涼拌涼皮》
(配滷水雞翼、孜然炸雞翼)

《招牌涼拌涼皮》
(配肥牛、麻辣墨魚咀拼軟骨)
第一次試麻辣墨魚咀, 口感爽彈, 充滿麻辣味及芫荽味。

《滷水拼盤》
2021-07-16