2024-04-10 140 浏览
去咗荃灣西行街想食米線但唔想行咁遠🤔見到哩間新開嘅米線就入咗去試吓😆無諗過發現到新嘢😯👇🏻👇🏻👇🏻新疆孜然湯米線(中辣)$33🧀🧀🧀🧀佢嘅米線自選湯底選擇有三個清湯、酸辣同孜然味😯!見到孜然味湯底未見過就嗌咗嚟試😆我相信鍾意食燒烤嘅朋友都一定會鍾意呢款湯底😆哩款湯底飲落一啲都唔油膩而且每啖都有孜然味😯勁特別有驚喜喎😝重點係哩間食完唔會成身都有陣米線味🤔!(唔知有無人明我講咩呢😂)豆卜釀豬肉 $28🧀🧀🧀🧀佢係用豆卜再包住啲豬肉碎同冬菇之後拎去炸口感勁酥脆😋將佢浸落碗米線索晒啲湯之後勁好味👍🏻(其實佢本身跟個蒜蓉汁 但我覺得浸湯食更正🤣)💬 入到去職員會比QR code你落單,食咩自己落好方便,而落單介面簡單清晰唔會亂👍🏻
去咗荃灣西行街想食米線但唔想行咁遠🤔
見到哩間新開嘅米線就入咗去試吓😆
無諗過發現到新嘢😯
👇🏻👇🏻👇🏻
新疆孜然湯米線(中辣)$33
🧀🧀🧀🧀
佢嘅米線自選湯底選擇有三個
清湯、酸辣同孜然味😯!
見到孜然味湯底未見過就嗌咗嚟試😆
我相信鍾意食燒烤嘅朋友都一定會鍾意呢款湯底😆
重點係哩間食完唔會成身都有陣米線味🤔!
(唔知有無人明我講咩呢😂)

豆卜釀豬肉 $28
🧀🧀🧀🧀
佢係用豆卜再包住啲豬肉碎同冬菇之後拎去炸口感勁酥脆😋
將佢浸落碗米線索晒啲湯之後勁好味👍🏻
(其實佢本身跟個蒜蓉汁 但我覺得浸湯食更正🤣)

新疆孜然湯米線
2024-04-04
新疆孜然湯米線
2024-04-10 87 浏览
今晚約了舊同事食晚飯,為方便大家,選擇了在荃灣相聚。行到大壩街一帶,見到有間新開的米線店「米線二」,決定試試。過橋米線包括了蟹柳、腐竹、火腿、雞翼尖4款配餸(不過當日沒有雞翼尖,改為魚蛋),另外還有芽菜、酸菜、韭菜和肉碎,非常豐富。額外再加了雞絲和魚肉春卷,雞絲份量很多,索入湯汁後好香。米線每碗即叫即煮,可以選擇腍度,配了酸辣湯底,麵條吸入辣酸的味道夠惹味,使人食得開胃。雙拼分別是豬肚和豬耳。前者彈牙有嚼勁,後者則脆身帶少少韌感,口感各有不同。撈上麻辣汁後,頗為惹味。雞球份量約有7-8件,炸至外層脆卜卜。附有泰式酸辣醬供蘸點,不過稍嫌炸粉層有點過厚,肉質也有少許偏乾。青瓜爽口,拌上辣汁後非常入味,味道變得更香。最後點要兩杯飲品作解渴之用。
今晚約了舊同事食晚飯,為方便大家,選擇了在荃灣相聚
。行到大壩街一帶,見到有間新開的米線店「米線二」
,決定試試。
過橋米線

。額外再加了雞絲和魚肉春卷,雞絲份量很多,索入湯汁後好香
麻辣雙拼(豬肚、豬耳)

雞球份量約有7-8件,炸至外層脆卜卜。附有泰式酸辣醬供蘸點
,不過稍嫌炸粉層有點過厚,肉質也有少許偏乾。
涼拌青瓜(辣)

青瓜爽口,拌上辣汁後非常入味,味道變得更香

最後點要兩杯飲品作解渴之用
2024-04-08
過橋米線
麻辣雙拼(豬肚、豬耳)
涼拌青瓜(辣)
2024-04-10 49 浏览
經過發現有間雲南米線店試業中湯底有清湯選擇外 亦有酸辣及新疆未試過新疆湯底便決定進內試試 ⍢墨魚頭蘿蔔新疆湯底米線 新疆湯底帶有辣味 帶點像平時串燒會吃到的調味米線相對軟身 墨魚頭有咬口 蘿蔔再軟淋點會更好~豬大腸魚肉春卷酸辣湯底米線湯底酸辣 有少量肉碎魚肉春卷偏淋 豬大腸有咬口 份量頗多豬肉釀豆卜豬頸肉點了2款小食嘗嘗個人較喜歡豆卜 炸得脆卜卜蘸上酸辣醬會更惹味⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐米線二雲南過橋米線📍荃灣大壩街5-7號仁蕙苑地下3-4號舖
經過發現有間雲南米線店試業中
湯底有清湯選擇外 亦有酸辣及新疆
未試過新疆湯底便決定進內試試 ⍢

墨魚頭蘿蔔新疆湯底米線
新疆湯底帶有辣味 帶點像平時串燒會吃到的調味
米線相對軟身
墨魚頭有咬口 蘿蔔再軟淋點會更好~

豬大腸魚肉春卷酸辣湯底米線

蘸上酸辣醬會更惹味

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

米線二雲南過橋米線
📍荃灣大壩街5-7號仁蕙苑地下3-4號舖
去荃灣行街見到呢間新開嘅米線店試業中,價錢都算親民,文末會附上餐牌參考!佢幾特別有個新疆湯底,孜然味特濃!另外呢個係酸辣湯,兩款湯底都有好多酸菜同肉碎,夠晒開胃!滷水雞翼好入味!小食叫咗香脆雞球($32)香脆Juicy!推介!另外叫咗麻辣豬耳($36)唔算好辣,少少麻,唔太食得辣嘅人都可以食到!📝餐牌參考:⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 8/10環境: 8/10CP值: 7/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

佢幾特別有個新疆湯底,孜然味特濃!

小食叫咗香脆雞球($32)香脆Juicy!推介!

📝餐牌參考:

味道: 8/10
服務: 8/10
環境: 8/10
CP值: 7/10

• 香脆雞球
  • 滷水雞翼
2024-04-09 50 浏览
星期日Lunch時間兩個人嚟到大壩街,沿路直行睇吓有乜嘢食,遠遠見到一個大招牌「米線二」,勁搶眼,似乎係新開嘅,一於入去試吓先。QR code自己落單,步驟清晰簡單,好快就點完餐。兩個人叫咗兩碗米線,兩個小食,兩杯飲品。「自選小窩米線」:酸辣,小辣,米線腍啲,走韭菜。叫咗三款餸,冬菇,豬膶,豬軟骨。「自選小窩米線」:清湯,肉碎辣,多芽菜。叫咗三個餸,雞翼,豬軟骨,螺旋藻。勁大碗,好多肉碎,口感勁豐富!本身唔食得辣,所以叫清湯,佢雖然有注明(肉碎辣),但都算辣,如果唔食得辣都建議走肉碎啊!兩款小食分別係;豆卜釀豬肉,香脆雞球。兩款小食都係炸嘅,炸到脆卜卜。兩杯凍檸茶少冰走甜,由於走甜嘅關係,特別飲得出茶底味同埋檸檬香。勁搶眼嘅招牌門口

QR code自己落單,步驟清晰簡單,好快就點完餐。

兩個人叫咗兩碗米線,兩個小食,兩杯飲品。

「自選小窩米線」:清湯,肉碎辣,多芽菜。
叫咗三個餸,雞翼,豬軟骨,螺旋藻。
勁大碗,好多肉碎,口感勁豐富!

兩款小食分別係;豆卜釀豬肉,香脆雞球。
兩款小食都係炸嘅,炸到脆卜卜。

勁搶眼嘅招牌門口
  • 豆卜釀豬肉
2024-04-09 32 浏览
最近荃灣新開了一間米線🍜店😜平民價錢😑有幾種不同湯底選擇😆可以選擇不同辣度/不辣😇 還有其他多種配料選擇🌟自選小鍋米線主推▶️新疆湯底-好像譚仔煳辣味道🙃有些小辣😚酸酸甜甜好美味😋米線較為熟軟🫡口感柔軟🤭具有一定的彈性😐另外還加了一些配料豬紅,蟹柳,貢丸,肉碎煮得好入味😶香辣脆球經過油炸或烤制,形成了一嚿金黃酥脆的外皮😑香氣四溢且而且口味鮮美🫢濃郁雞肉汁😬飲品配凍檸茶餐廳環境比較樸素~座位算比較寬敞🥶
最近荃灣新開了一間米線🍜店😜平民價錢😑

自選小鍋米線

香辣脆球

飲品配凍檸茶

餐廳環境比較樸素~座位算比較寬敞🥶

2024-04-01
2024-04-08 49 浏览
前幾日去荃灣睇戲前,食咗呢間新開嘅米線店,份量好大碗,仲有幾特別嘅新疆湯底!餐廳仲係試業當中,配料選擇唔算多,湯底幾好,食物味道正常,有啲餸幾好,有啲餸就不過不失,去開附近可以try try~🔸自選小鍋米線 $33 ▫️豬潤 $10▫️墨魚頭 $12揀咗酸辣湯底小辣,個湯夠酸帶少少甜辣味,唔會好油膩,幾開胃!米線份量好多,好大一碗!本身個湯已經帶辣肉碎,米線夠滑,口感唔錯!配料份量都多,墨魚頭幾好味,夠爽口!豬潤厚切,但口感偏硬,有少少失望~ 🔸過橋米線 $58▫️菜肉雲吞 $10▫️豬肚 $12呢碗叫咗新疆湯底少辣,新疆湯底充滿孜然味,第一次飲幾特別!但就無酸辣咁開胃!過橋米線本身寫有蟹柳、腐竹、火腿,雞翼尖,食食吓發現仲有3粒丸😂 火腿比平時食開嘅厚切,雞翼尖好腍好入味~ 豬肚絲份量多又腍,菜肉雲吞普通啦~🔸香脆雞球 $32有6舊左右,大大舊!望落有啲乾,但食落去又唔會喎,雞球仲有肉汁,點甜酸醬食,唔錯!🔸豆卜釀豬肉 $28幾香脆,豬肉碎幾嫩唔會太乾爭爭,不過豆卜食落有啲鞋口,個汁又有少少鹹~

🔸自選小鍋米線 $33

▫️豬肚 $12

🔸香脆雞球 $32

🔸豆卜釀豬肉 $28
2024-04-08 34 浏览
荃灣米線戰區又多一間新開米線參戰🤣米線二主打酸辣同新疆孜然味湯底。今次同朋友都叫左小鍋米線拼新疆孜然味湯底。湯底一入口充滿燒烤既孜然味,十分惹味。雞翼尖腩肉小鍋米線食米線必定會叫腩肉,呢間啲腩肉係薄切,食落唔會難咬。雞翼尖係香濃既滷水味,唔會有雪味👍🏻豬軟骨螺旋藻小鍋薯粉難得唔使加錢就可以轉薯粉🤩🤩薯粉煮得岩岩好,煙煙韌韌。豬軟骨經過長時間烹煮。非常入味連軟骨都好易咬。第一次食螺旋藻,口感似海帶。啖啖既海藻味配上濃湯岩岩好,唔會太油膩。😋香脆豬頸肉豬頸肉炸完後非常香口。係米線鋪少有既小吃👍🏻👍🏻
荃灣米線戰區又多一間新開米線參戰🤣

雞翼尖腩肉小鍋米線

豬軟骨螺旋藻小鍋薯粉

香脆豬頸肉
豬頸肉炸完後非常香口。係米線鋪少有既小吃👍🏻👍🏻
2024-04-06 47 浏览
今日係荃灣行完街, 見到呢間新開既米線二, 食雲南過橋米線, 就同朋友入去食lunch , 米線有三款湯底, 同6款辣度, 仲有大量配料選擇過橋米線(配酸辣湯同肉碎辣)超級大碗,本身已經包咗雞翼尖、火腿、蟹柳等配料, 炆得幾入味, 米線索滿湯汁, 爽彈滑溜, 肉碎帶微辣, 整體酸酸辣辣幾開胃自選小鍋米線配撘新疆湯底帶啖啖孜然香味, 小辣仲加左d 辣椒, 香口惹味, 加配螺旋藻同豬肚, 炆到好腍身餐廳都有唔少小食香脆豬頸肉, 肉質多汁鮮嫩, 比較有咬口,豆卜釀豬肉配搭有心思, 豆卜炸得好乾身, 咬落鬆脆香口最後仲叫左杯凍檸賓同埋柚子茶

過橋米線(配酸辣湯同肉碎辣)

自選小鍋米線

餐廳都有唔少小食

香脆豬頸肉, 肉質多汁鮮嫩, 比較有咬口,

豆卜釀豬肉
配搭有心思, 豆卜炸得好乾身, 咬落鬆脆香口

最後仲叫左杯凍檸賓同埋柚子茶

1K
2024-04-05 94 浏览
荃灣新開米線小店,個招牌大大個好遠都見到,見好多人食 我地都特登試下估唔到有驚喜叫左新疆湯底,如果你同我一樣鐘意孜然味相信呢個湯底一定岩口味另加螺旋藻,豬軟骨,豬大腸米線粗身,份量多入口偏腍身配料仲會有芽菜、酸菜、韭菜、肉碎米線湯底味道夠濃夠重口味,但又唔會太油或者太鹹,而且加入孜然令到湯底比較特別個人幾鐘意豬軟骨,豬大腸入味又軟淋處理得幾好!朋友叫左酸辣湯底,墨魚頭,豬耳,腐皮,豬潤朋友幾鐘意夠濃味之餘唔會過鹹,我試左佢個墨魚頭好彈牙!小食叫咗個涼拌皮蛋麻辣汁的味道太輕,相對失色相信嚟緊會有二訪,三訪落去
荃灣新開米線小店,個招牌大大個
好遠都見到,見好多人食 我地都特登試下
估唔到有驚喜

叫左新疆湯底,如果你同我一樣鐘意孜然味
相信呢個湯底一定岩口味
另加螺旋藻,豬軟骨,豬大腸

米線粗身,份量多入口偏腍身
配料仲會有芽菜、酸菜、韭菜、肉碎

個人幾鐘意
豬軟骨,豬大腸入味又軟淋
處理得幾好!

朋友叫左酸辣湯底,墨魚頭,豬耳,腐皮,豬潤
朋友幾鐘意夠濃味之餘唔會過鹹,我試左佢個墨魚頭好彈牙!

小食叫咗個涼拌皮蛋
麻辣汁的味道太輕,相對失色

相信嚟緊會有二訪,三訪落去
2024-04-05 72 浏览
🔹小鍋米線 + 豬大腸+墨魚頭🔹好少米線店會墨魚頭 🤩 所以諗住試下個湯好濃 好多配菜 餸都比得超大方仲有得揀少米多芽菜 啱曬女仔食~豬腸無內臟味 滷得好入味仲好淋 好易𡁻墨魚頭好爽口 😍仲要好多舊朋友叫左炸醬 佢話好好食好惹味 少少辣咁 最中意係個米線 掛住傾計一路講一路食食極都唔會淋 真心係覺得個米線有用心食得出唔係啲易斷又淋既cheap cheap米線.加配左個炸雞球同埋皮蛋雞球超出色!炸粉唔會太厚 無皮肉分離熱辣辣勁juicy 擺左一陣都好脆🍗食完去行街行左好耐都無口乾唔覺好重味精~心滿意足 覺得下次可以再返黎食過.推薦指數:⭐️⭐️⭐️✨ (4/5)性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)
🔹小鍋米線 + 豬大腸+墨魚頭🔹
好少米線店會墨魚頭 🤩 所以諗住試下
個湯好濃 好多配菜 餸都比得超大方
仲有得揀少米多芽菜 啱曬女仔食~
豬腸無內臟味 滷得好入味仲好淋 好易𡁻

食得出唔係啲易斷又淋既cheap cheap米線

加配左個炸雞球同埋皮蛋

雞球超出色!炸粉唔會太厚 無皮肉分離
熱辣辣勁juicy 擺左一陣都好脆🍗
食完去行街行左好耐都無口乾唔覺好重味精~
心滿意足 覺得下次可以再返黎食過

推薦指數:⭐️⭐️⭐️✨ (4/5)
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)
2024-04-05 44 浏览
1.過橋米線-酸辣湯底(少辣) (👅👅👅👅/5)米線湯底好重要 今次試左酸辣湯底 小辣 辣度比想像中辣 酸度岩岩好 愈食愈開好開胃 米線軟硬度適中 同埋過橋米線好充料 要讚一讚雞翼尖 好入味 好好食!2.小鍋米線-新疆湯底 (走辣) - 魚肉春卷 螺旋藻(👅👅👅👅/5)鍾意孜然粉味既人 推薦你地可以試下呢個湯底 未食已經有好重既孜然味 好香 今次叫左個唔辣 個味仲突出 如果鍾意食辣既你 可以試下加埋 應該會更惹味!3.香脆雞球 (👅👅👅👅.5/5)最推薦嘅食品📣一碟5大舊 脆卜卜啖啖肉 食完唔覺得油膩 甚至唔覺得頸渴😍仲要附上泰式甜辣醬 必叫之選4.涼伴皮蛋(👅👅👅👅/5)食米線必叫小食之一 辣度好夠 皮蛋同辣油既味好夾 諗唔到叫咩小食既你 絕對可以下!地址:荃灣大壩街5-7號仁蕙苑地下3-4號舖...#米線2 #米線 #荃灣美食 #香港美食
1.過橋米線-酸辣湯底(少辣) (👅👅👅👅/5)

3.香脆雞球 (👅👅👅👅.5/5)
最推薦嘅食品📣

4.涼伴皮蛋(👅👅👅👅/5)

地址:荃灣大壩街5-7號仁蕙苑地下3-4號舖
#米線2 #米線