2018-06-14 55 浏览
身為元朗人對於車仔麵都有個情意結近排我發現咗一間更創新味道比傳統車仔麵更好食嘅小店-泰國feel mix港式車仔麵😍店舖位於元朗嘅市中心大坑渠嘅旁邊雖然店內嘅面積細細但都唔會感覺好侷促今日同媽咪喺附近買完餸嚟咗食個車仔麵特別之處在於湯底出邊真係好少見鱷魚湯底配上雞翼尖牛柏葉同埋牛筋$38湯底一飲落去感覺好足料好似飲緊藥膳湯有滋補嘅感覺❤️牛筋炆得好淋👍🏻最後竟然成碗湯飲晒🤦🏻‍♀️媽媽就點了另外一款出邊都好少見嘅湯底冬陰公底配上豬腸牛肚牛筋$38媽咪話酸酸辣辣嘅味道十分開胃👍🏻我都試左一淡!真係唔錯不過少咗一浸椰汁嘅味道可能就係佢嘅特色啦! 我覺得又唔錯喎起碼唔會咁heavy!*利申:平時唔鍾意食椰汁😂豬腸份量都唔少!小食我地點左:辣嘅炸雞炸魚皮同埋春卷最好嘅就係佢每樣都有分大份和細份可以揀多幾款唔同嘅食物試吓😍我覺得炸雞都係必點嘅!勁熱辣辣香脆....唔會太鹹...肉質柔嫩另外跟餐加$11點要一杯薄荷青檸梳打絕對唔係揸流攤嫁!勁多薄荷葉!好清新好正
身為元朗人對於車仔麵都有個情意結

鱷魚湯底配上雞翼尖牛柏葉同埋牛筋$38
湯底一飲落去感覺好足料好似飲緊藥膳湯

媽媽就點了另外一款出邊都好少見嘅湯底
冬陰公底配上豬腸牛肚牛筋$38
豬腸份量都唔少!

小食我地點左:辣嘅炸雞炸魚皮同埋春卷
最好嘅就係佢每樣都有分大份和細份
可以揀多幾款唔同嘅食物試吓😍
我覺得炸雞都係必點嘅!
勁熱辣辣香脆....唔會太鹹...肉質柔嫩

另外跟餐加$11點要一杯薄荷青檸梳打
絕對唔係揸流攤嫁!勁多薄荷葉!好清新好正
2018-06-13 51 浏览
和朋友經過元朗馬田路22號安寧大廈地下,看到一間格局企理的車仔麵店,篤篤車,特別喜歡幫襯小店。這裡車仔麵的湯底好特別,我點了有一款特的鱷魚湯麵,而朋友點了冬陰功湯底。鱷魚湯有一種獨特的鱷魚肉的海味味道,不自算太濃烈,一段人都可以接受,如果喜歡這種味道,不妨一試,湯裡還了一些紅棗片,感覺會比一般的味精湯底的更有益。泰式鳳爪,沒有骨,皮肉脆,酸味適中,不太辣。唐生菜,配腐乳不錯啊。雞翼炸得香口脆皮,點泰式甜辣醬好味。蠔油芥蘭,菜幹肉厚爽脆薄荷青檸特飲,涼涼薄荷感覺透心涼,喝後喉嚨涼涼的,好適合夏天消暑飲。總結:篤篤車是一間有心的車仔麵點,不是用精味堆砌出來的湯底,是用心淆製的湯,食起來也比較有益,喝湯底時也比較安心。

泰式鳳爪,沒有骨,皮肉脆,酸味適中,不太辣。

唐生菜,配腐乳不錯啊。

雞翼炸得香口脆皮,點泰式甜辣醬好味。

蠔油芥蘭,菜幹肉厚爽脆

朋友介紹說元朗開了一間很特別的車仔麵, 別樹一格.名字又很特别(篤篤車),讓有一听就有一種東南亞格調……好像和車仔麵風馬不相及。但當我去到篤篤車面口的海報圖片,令我感覺好驚喜……鱷魚湯底及冬陰公湯底。那不是泰國的口味嗎?混合車仔麵會好吃嗎?不管如何來了也要嘗一嘗試一試。入店點了一個鱷魚湯底車仔米線、有豬腸、金钱肚和牛栢葉,再点一柸凍飲薄荷檸檬梳打。落完order,等了三分鐘左薄荷檸檬梳打就到了,隨後米線也上枱。夏日炎炎,即刻飲啖飲品,飲下去很fresh很好可口,透心涼。看到米粉上有 紅棗同杞子,奇怪的配搭……好,先嘗嘗在奶白色的鱷魚湯看看味道如何……嘩,很鲜咁哦,再食米線及餸。原來鱷魚湯加車仔麵是這麽好吃、美味……吃完後也感覺价錢也很大眾化,值得推介篤篤車。我又多了一個食嘢的好去處
2018-06-12
2018-06-11 50 浏览
四個字足以形容!死咸死辣!咸到相都唔想影,所謂海鮮,只係一大袋海鮮什錦返黎隔開哂,再分4種賣,完全唔新鮮!唔會再有下次,價錢偏貴,份量不多,點了牛筋,只有3小粒!
四個字足以形容!死咸死辣!
唔會再有下次,價錢偏貴,份量不多,點了牛筋,只有3小粒!
2018-06-11 37 浏览
平日很少吃車仔麵 今日行過見到一間叫“篤篤車”既車仔麵 小店式經營 突然瞥見“泰式鱷魚湯底”四個字 很吸引 海報上描述有獨家 以鱷魚肉淆製的的車仔麵湯底 決定一試一進門 店面不大 日式食堂設計 陳設簡約 但十分乾淨整潔幸運坐到靠窗位置 點餐 鱷魚肉湯底有各級辣度和不辣選擇 我和朋友分別點了原味和微辣 下單不久便上菜 效率高 每份麵食都以托盤送餐 企理衛生食材看得出是認真選的上品 烹調功夫也很到家 例如牛筋 牛腩 金錢肚 味道陳雜 口感軟腍有嚼勁 恰到好處 蘿蔔在夏季並不是當造季節 但明顯不影響店家選料 絲毫沒有“花心” 入味細滑 入口即化 雞翼以鹵水烹煮 冬菇連蒂炆煮 醃製的汁料 入味到家 魚蛋選用風味濃郁的陳皮魚蛋 再配以微麻微辣的咖哩汁 魚蛋粉絲必選 就連相對較“簡單”的餸菜 豬紅 也一點不馬虎 超級爽滑 結實有餘 涼粉的爽滑度 豬紅的味道 完美主菜豐富 配菜亦令人為之一振 點了一客全走灼唐生菜 菜質本身非常新鮮 而灼的火候完全掌控到一個點 菜剛好全熟 不會帶草腥味之餘 又能保存鮮菜的清新甜味及翠綠色澤 視覺味覺享受 食慾再提升最不得不提的是碗麵的靈魂---湯底 一到面前已陣陣香味

一進門 店面不大 日式食堂設計 陳設簡約 但十分乾淨整潔

最不得不提的是碗麵的靈魂---湯底 一到面前已陣陣香味撲鼻 配以紅棗 杞子等滋補材料淆製 湯色味道很濃郁 清甜 有燉湯的水準口感 而且確有鱷魚肉味道的蹤影 但湯面沒有泛油 讚!喝上幾口已有點溫中暖熱的感覺 微辣效果更明顯 但建議第一次吃不加辣 方便清楚品嘗到原汁原味的功夫湯底

食物體現店主用心 對於店面整理和維持 也不難察覺店家的認真堅持 每當有客人完成用餐離開後 職員必定第一時間把座位枱面還原至“原始狀態” 回復完全清潔及整齊 一絲不苟 一塵不染 恭迎下一位客人光臨

相比有高質食物 整潔舒服用餐環境 價錢卻是超值 絕大部分餸菜均只售$6 包括牛腩 牛筋 金錢肚等成本較高及處理工序較多的食材 只有部分海鮮類餸菜價錢稍高 但也只是$9 性價比極高 只需數十元已能大滿足 餐廳還有提供幾款泰式特色小食 能兼顧喜歡香脆食感的食客需求 推薦!!
2018-06-11 29 浏览
今日同媽媽行元朗行到餓,經過呢間鋪,見到係食車仔麵就入左去。入到去睇餐牌先知原來係加左泰國元素既車仔麵,有冬陰公、鱷魚呢啲普通車仔麵檔唔會食到既湯底,終於明白點解叫「篤篤車」。店面唔大,大約座到廿個人,但得一位樓面,不過清潔枱面落單等都好快,落單後10分鐘就有野食。我就簡左小辣冬陰公湯河粉,冬陰公湯好濃味,岩哂中意重口味既人,河粉吸哂個湯,成個麵酸酸辣辣咁好岩而家咁熱既天氣食。而餸就簡左冬菇豆卜響鈴,冬菇係店推薦既,本身炆到好入味,而響鈴同豆卜麵係好吸湯既野,配呢個湯底特別好食。飲品方面叫左咁多款飲品中較為特別既薄荷青檸梳打,薄荷味有啲重,桔多幾下個個青檸會中和返好飲啲,好清新消暑。另外叫左啲小食,有泰酥炸雞翼,泰式鳳爪,春卷同腐乳生菜。在上食物既時候店員好細心咁講清楚邊款食物配咩汁。我特別中意佢地既春卷,配左個汁酸酸地唔會食落好油。媽媽更喜歡個雞翼,細份既得兩隻,如果唔係趕住走會叫多一份而個鳳爪對我黎講有啲辣,但媽媽就好中意基本上食哂成碟!下次黎食一定試下佢個鱷魚湯底。

另外叫左啲小食,有泰酥炸雞翼,泰式鳳爪,春卷同腐乳生菜。

媽媽更喜歡個雞翼,細份既得兩隻,如果唔係趕住走會叫多一份

而個鳳爪對我黎講有啲辣,但媽媽就好中意基本上食哂成碟!

下次黎食一定試下佢個鱷魚湯底。
2018-06-10
2018-06-11 31 浏览
天氣最近熱了很多呢~感覺到夏天的來臨~(๑>ڡ<)☆于時我想要吃辣的想法擋野擋不住呢今日來到元朗探朋友,見到這個泰式車仔面,看到這個有名的鱷魚湯車仔面一定要進去嘗嘗的啊Σ(っ°Д°;)っ!!!店鋪沒有很大,只有幾張桌子但是店鋪里的感覺舒服整齊天花上的藤籃燈和店主播放地道的泰文歌~讓我們好像置身在泰國的食店似的(。・ω・。)看看餐牌~就選了一個(小辣)冬陰公湯的凈3餸~和一個(小辣)鱷魚湯的凈3餸另外還追加了薄荷青檸梳打,香脆炸魚皮,細份的泰酥炸雞翼和網紋春卷首先說說(小辣)冬陰公湯的凈3餸 (o゚▽゚)o ( $32+$3=35)我叫了白蝦仁,雞翼,冬菇(餸選海鮮的話要加$3)這個冬陰公湯底和我們一般在泰國菜里面點的不一樣就是少了椰奶的味道,我自己本人較偏愛有椰奶味的冬陰公湯呢(T▽T)但是少了椰奶的感覺很清新,更容易突顯食材的味道湯底不馬虎!Σ(っ°Д°;)っ有香茅,金不換,莞茜,還有青檸酸味和香味都非常足白蝦仁不算大粒,但很嫩口也很爽口ヾ(๑╹◡╹)ノ"雞翼味道是有點像瑞士雞翼配上酸酸的湯底心里很想大叫:小二!再來一打!٩(๑>◡<๑)۶ 冬菇很滑dan,也是用上
天氣最近熱了很多呢~
感覺到夏天的來臨~(๑>ڡ<)☆
于時我想要吃辣的想法擋野擋不住呢
今日來到元朗探朋友,見到這個泰式車仔面
,看到這個有名的鱷魚湯車仔面
一定要進去嘗嘗的啊Σ(っ°Д°;)っ!!!

店鋪沒有很大,只有幾張桌子
但是店鋪里的感覺舒服整齊
天花上的藤籃燈和店主播放地道的泰文歌~
讓我們好像置身在泰國的食店似的(。・ω・。)

看看餐牌~
就選了一個(小辣)冬陰公湯的凈3餸~
和一個(小辣)鱷魚湯的凈3餸

我叫了白蝦仁,雞翼,冬菇(餸選海鮮的話要加$3)
這個冬陰公湯底和我們一般在泰國菜里面點的不一樣
但是少了椰奶的感覺很清新,更容易突顯食材的味道
湯底不馬虎!Σ(っ°Д°;)っ
有香茅,金不換,莞茜,還有青檸
酸味和香味都非常足
白蝦仁不算大粒,但很嫩口也很爽口ヾ(๑╹◡╹)ノ"

雞翼味道是有點像瑞士雞翼
冬菇很滑dan,也是用上中size的香菇哦 ╮(╯﹏╰)╭

然后是(小辣)鱷魚湯的凈3餸 ( $32+$3=35)
我朋友叫了墨魚仔,墨魚丸和響鈴 (餸選海鮮的話要加$3)
這個鱷魚湯底和我想像中有點不一樣
沒有嘗過鱷魚的我本人覺得鱷魚湯很像是魚湯的
甜甜的,很清很清,不會咸ヾ(✿゚▽゚)ノ
湯料也看到有蜜棗,杞子和本菇
整個湯喝下去就是很養生
適合夏天熱熱的天氣喝,很解暑٩(๑>◡<๑)۶
愛養生的少女一定喜歡ヾ(o・ω・)ノ
可但響鈴一上口就已經軟腍了,沒有香脆,像生根(;′⌒`)

墨魚仔小小的一口放進口,鮮味十足,很滑嫩

墨魚丸爽口彈牙ヾ(๑╹◡╹)ノ"

薄荷青檸梳打|*´Å`)ノ
有很多很多薄荷葉,一喝下去喉嚨就涼涼的
也不會很甜
超爽的(T▽T)༺༺超༒神༻༻

香脆炸魚皮就較為普通
因為魚皮本身沒有很脆
這個是配甜甜酸酸的沙拉醬(▼ヘ▼#)

泰式酥炸雞
炸的很香酥~
配上店主調的泰式辣醬很好吃(๑╹◡╹)ノ"""挺開胃的

網紋春卷(`・ω・´)
咬開一口就看到滿滿的料
口感鬆脆,也很貼心,剪開為六小舊
配上店主調配的酸辣汁很好吃呢~

• 泰式酥炸雞翼
  • 墨魚丸
2018-06-11 30 浏览
要數香港最有特色的食物代表,我一定會揀車仔麵,因為除了香港之外,在別的地方都吃不到,而我自己本身也是非常喜歡吃車仔麵的,所以這個週末,跟好友相約去元朗車仔麵啊! 這間篤篤車位於元朗,在元朗廣場那個「豐年路」的輕鐵站行去大約是十分鐘路程,算是非常就腳!店內坐位不算多,但以吃車仔麵來說,勝在企理乾淨!我選了「超值套餐」,3餸麵+小食(大)+菜,這樣才$67很划算!這次我沒有選海鮮,選了最正宗車仔麵的餸,包括雞翼、蘿蔔、豬紅! 蘿蔔、豬紅更加是車仔麵必吃! 而最特別的是,這裡的湯底選擇很不同,有泰國鱷魚湯,也有冬陰功湯底,超愛冬陰功湯的我,當然二話不說選了這個,辣的程度也有選擇,我保守一點選了中辣!麵來了! 飄來陣陣冬陰功香味呢!呻了一口湯,嘩,真的很像在泰國餐廳喝的冬陰功湯啊! 酸酸辣辣的。一看之後,原來碗內有青檸,好此足料,難怪味道這麼好啊! 我喝了好幾口!小食點了原味雞翼,香口惹味!配著車仔麵來吃,一流!無骨酸辣泰式鳳爪是涼菜,在夏天吃超級開胃!整體來說,這間車仔麵店有別於一般車仔麵店,湯底的選擇及小食也很有泰國風味,而泰國口味配港式車仔麵又出色地搭,愛吃車仔麵的朋友要來試試啊! 不過

店內坐位不算多,但以吃車仔麵來說,勝在企理乾淨!
蘿蔔、豬紅更加是車仔麵必吃!

麵來了! 飄來陣陣冬陰功香味呢!
小食點了原味雞翼,香口惹味!
配著車仔麵來吃,一流!
無骨酸辣泰式鳳爪是涼菜,在夏天吃超級開胃!
整體來說,這間車仔麵店有別於一般車仔麵店,湯底的選擇及小食也很有泰國風味,而泰國口味配港式車仔麵又出色地搭,愛吃車仔麵的朋友要來試試啊! 不過溫馨提示,麵底不算多,男生的話可能要「加底」啊!
2018-06-09
2018-06-08 123 浏览
自從我帶過過媽媽吃過篤篤車後,她就愛上這泰式車仔麵,每當她不想煮飯的時候,她都會來篤篤車吃個泰國鱷魚湯車仔麵,喝杯蔭荷青檸梳打,她便很滿足。我們通常會選超值套餐,因為包羅萬有嘛,既有麵食,亦有小食(大),菜及飲品,一次過滿足貪吃的慾望。我自己挑了小辣冬蔭功湯米粉配金錢肚,珍珠元貝和雞翼,還有泰酥炸雞翼(原味),蠔油唐生菜及薄荷青檸梳打。冬蔭功湯裡香茅,南薑,檸檬葉,青檸獨特的香氣,加上酸與辣柔美的調和,喝上一口冬蔭功湯,令舌尖回味無窮。當然冬蔭功湯不少得海鮮的鮮美,所以我加配珍珠元貝,珍珠元貝肉質細嫩,份量也給得不少。雞翼帶有濃厚的滷水香味,無論是雞皮或是雞肉都滷得入味非常,一口接一口,一吃就很難停下來。至於金錢肚爽口有嚼勁,可口美味,果然沒有點錯它,之前幾次來吃都賣光呢。麵食我煩惱很久選甚麼好,因為多種麵食與冬蔭功湯蠻相襯的,最後我決定跟媽媽一樣配米粉是正確的。篤篤車的米粉十分完整不會細細碎碎,不論是在夾的時候,抑或在吃的時候方便多了,重點是米粉吸附湯汁,惹味極致。金黃香酥的泰酥炸雞翼(原味),帶點沉的重量,然後我大口咬雞翼,那肉汁卻不斷的溢出,真是太邪惡。口中爆出咔嚓咔嚓的聲響,同
蠔油生菜

冬蔭功湯米粉

珍珠元貝

雞翼

金錢肚

泰酥炸雞翼(原味)

金黃香酥的泰酥炸雞翼(原味),帶點沉的重量,然後我大口咬雞翼,那肉汁卻不斷的溢出,真是太邪惡。口中爆出咔嚓咔嚓的聲響,同時伴隨著柔嫩香軟口感,鮮嫩多汁的滋味,令我超級心滿意足。
薄荷青檸梳打

薄荷青檸梳打滿滿的薄荷葉點綴,透明的梳打以及新鮮的青檸,看起來格外清新怡人。薄荷青檸梳打酸香十足,喝後餘韻仍在,愛泰式特飲的別錯過這裡的薄荷青檸梳打。
腐乳芥蘭

媽媽同樣選擇超值套餐,抵食嘛。她就選了泰國鱷魚湯米粉,配豬大腸,蘿蔔和牛腩,小食則吃網紋春卷及腐乳芥蘭,飲品就不少得薄荷青檸梳打。
泰國鱷魚湯米粉

媽媽超欣賞這裡的泰國鱷魚湯,因為一般餐廳煮的鱷魚湯腥得可怕,篤篤車卻沒有那種腥味,反而清甜好喝,當中加入不少藥材熬煮,如杞子,紅棗等,清潤養生無味精。
豬大腸

蘿蔔煮得透徹,而且沒有渣滓,清甜味美,車仔麵必備配料。豬大腸處理乾淨,沒有多餘的脂肪,還有豬大腸滷得入味,細細咀嚼,每一口都嚐到它的香噴噴。
牛腩

牛腩滷香盡出,燜得軟腍不油膩,難怪媽媽又再點配。她說牛腩搭配泰國鱷魚湯兩者相得益彰,提升牛腩的滋味,令她欲罷不能,享受當中美味。
網紋春卷

漂亮的網紋春卷,光看已感受到它的脆度,一咬之下,外脆內軟的口感,繽紛的餡料如蘿蔔絲,木耳味道清甜,道地的泰式風味令媽媽胃口大開。
蠔油生菜
冬蔭功湯米粉
珍珠元貝
雞翼
金錢肚
泰酥炸雞翼(原味)
薄荷青檸梳打
泰國鱷魚湯米粉
豬大腸
網紋春卷
今日放假和朋友穿梭元朗嘅大街小巷,來到一間幾旺場嘅車仔麵店,午市過後仍然坐無虚席,門面和裡面環境都整潔舒服,望吓玻璃上的海報同餐牌,原來是非一般嘅車仔麵檔。 入去坐底,點餸紙有好多選擇,湯底有一款平時好少見嘅鱷魚湯,刺激嘅冬陰公湯,咖哩湯,大眾化口味嘅牛腩湯,清湯都有,辣可以自己㨂大中小辣或者唔辣。車仔餸除左一般嘅蘿白、豬皮、魚旦等等廿多種選擇外,特別既係仲有海鮮揀,珍珠元貝,白蝦仁,青口,墨魚仔,魷魚圈,全都是我喜歡的爽口野,正! 我地兩個女仔選左一個三餸麵和一個超值套餐。超值套餐啱曬大胃王好抵食,除左三餸麵外,再自選一個大份量小食和油菜,咁多樣嘢包埋一齊都只係六十幾蚊,絕對大眾化價錢。先上枱的是飲品,我地兩個都揀咗薄荷青檸梳打,薄荷葉夠多,夠哂薄荷味,梳打水夠酸又多冰,非常解渴。主菜就叫左牛腩、金錢肚、豬大腸、白蝦仁呢D爽口餸,珍珠元貝真係珍珠咁大粒幾可愛,冬菇夠厚入味,最最最喜歡奶白色嘅鱷魚湯底,湯底裡面仲有紅棗片和杞子,夠特別好好味,比我全部飲哂。 最後上枱的是油菜和小食,芥菜買相唔錯,色澤靚,咬落爽口,雞翼用嘅香料野味,啱曬我呢D重口味嘅人。這間的確不錯,值得再嚟!

好多朋友近排都去左食呢間人氣車仔麵鋪特別之處當然係鱷魚湯底 但除此之外我係為佢既泰式風味而黎 呢間車仔麵有平時車仔麵少有既海鮮之選 但由於今日我有少許作病 就唔食海鮮住仲有好多泰式小食同炒菜揀🤤🤤其實餐廳好細 最多坐到十幾個人 所以唔早啲黎都要企出面等位😵影左呢盞燈 好有詩意 唔知點解令我諗起農民的智慧😂😂朋友同我都揀左大熱湯底 見到仲有杞子同雜菌同熬 必定很滋補🤭🤭啲車仔餸整體都味道不俗 因為大婆係湯底 其他係有quality既小三們😛😛雖然唔知䲔魚本身咩味 但個湯好甜美而且滲少少鮮味至於米線就都算入味 比起平時的米線幼身小小 😉另外叫左馬拉盞炒芥蘭 份量好大 馬拉盞味道較重 但襯番味道算清的米線都ok😝酸辣醬雞翼 雞翼好酥脆又唔會乾身 都值得一試😋人均$60左右食到飽左成日😂都算抵食😉
好多朋友近排都去左食呢間人氣車仔麵鋪

酸辣醬雞翼 雞翼好酥脆又唔會乾身 都值得一試😋

人均$60左右食到飽左成日😂都算抵食😉
2018-06-02
2018-06-07 26 浏览
在Facebook上看到元朗有一間出位的泰式車仔麵……好評不小。慕名山長水遠走一轉試食鱷魚湯三餸車仔麵,是否這麼有特式及與傳統車仔麵有何不同之處。晚上7:00時段也差不多坐位全滿,在等位之餘也看看外面貼滿介紹的麵及餸有何選擇……一進店後坐下已馬上点好最多好評的鱷魚湯加辣豬皮、豬腸及我喜歡吃的蘿白再加一柸薄荷檸檬梳打……到三分鐘全部已很快速約在面前了!先飲那柸飲品,出奇躬好飲,還感覺有一絲絲石榴味似的,很清涼。再而去食那鱷魚湯面,當我吃那麵及飲那湯時,真是很驚喜,湯淡淡的甜味和麵餸夾得天衣無縫,美味的湯加懷舊的麵絕配……食得驚喜加個like。真的感覺老闆真是很有誠意去做一間食店……問問美女店員還有其它出位好吃的嗎?她介紹下次可試試冬陰功湯底,下午最多人喜歡,酸酸辣辣特别開胃……好,下次再辛苦也走一轉嘗試老闆的創意車仔麵。真的往此行,一個字形容……正
2018-06-07
  • 鱷鱼湯底車仔麵及特飲
2018-06-06 22 浏览
係屋企宅在成日,終於覺得肚餓頂唔住要落街食野,諗住食碗車仔麵就算,快,靚,正ma! 第一時間諗起附近開左間車仔麵‧ “篤篤車”本來以為係泰菜,原來係以泰式湯底為主既車仔麵店。星期六4點左右,門外等左10分鐘左右就可以入座啦‧如果自己一個食容易啲等位,所以話自己一個食飯又方便又自由,時間又隨心!!!知道呢間車仔都店出名係鱷魚湯底,但係本人唔多喜歡這類型既湯,所以我就揀左冬陰公湯底,今日試下特別啲既野,唔好成日食清湯HAHA…冬陰公湯底我揀左響鈴,冬菇,生根,要小辣!!!味道不錯,湯較為淡,如果係飲湯就岩岩好。如果係做都既湯底重味少少就更好啦。而辣醬可以調調味,一口麵,一口湯,不錯!唔想食面咁齋,跟餐叫返個網油春卷!新鮮炸起,外面超級酥脆,內面係少量肉同蘿蔔菜絲。食落唔太膩!香脆炸雞翼 辣味香脆可口,但味道咸左啲!配麵還好食咁多肉,最後叫咗個蠔油芥蘭,平𧗾一下肉肉食量😎食咁多嘢100蚊都唔洗,其實都唔貴!值得排一排既😋

冬陰公湯底我揀左響鈴,冬菇,生根,要小辣!!!

唔想食面咁齋,跟餐叫返個網油春卷!

香脆炸雞翼 辣味
香脆可口,但味道咸左啲!配麵還好

食咁多肉,最後叫咗個蠔油芥蘭,平𧗾一下肉肉食量😎

食咁多嘢100蚊都唔洗,其實都唔貴!值得排一排既😋
2018-06-06 32 浏览
難得休息入元朗搵食,上網看到這間車仔麵推薦冬陰公湯底,就這樣釣了我去試了。在這邊搵食多時對這附近已經挺熟悉,不過還是差一步就錯過了,主要是看不到一間車仔麵的格局本以為這種車仔麵不會很清潔,沒想到是如此光猛整潔的,自然食得安心。坐下看菜牌發現,三十五元有三餸麵加自己㨂的招牌湯底既然推介冬陰公湯自然要試,個湯喝起來的確夠濃,絕對是煲得久的證明,亦不太覺得有味精,豬紅每口也十分軟淋,冬陰公裡頭的菇仍然有點”宿”味,冇完全僻走,浸在湯底下被湯底稍蓋過其味。叫個泰式鳳爪,爽口又軟淋總不會太差,不過不夠入味

叫個泰式鳳爪,爽口又軟淋總不會太差,不過不夠入味
2018-06-05 38 浏览
天氣咁熱行行下街又肚餓!諗食咩諗到頭都爆!係街見到間麵店就急急腳衝左入去食😍但係見到都有啲人係到排隊😋所以都好似有啲保證!我地排隊大約等左八分鐘😙唔算好耐!話咁快就坐低咗😳 menu同其他麵店一樣用紙落單!見到都幾多款揀👀仲有好多小食😍正呀!雖然坐滿曬😤但係等野食都唔係話等左好耐!好快就有兩碗麵送上枱喇😍我地一碗叫左鱷魚湯底😨聽到都覺得補!黎到見到好足料😍真係有啲藥材同有啲菇係到呀😱真材實料😋飲曬成碗都覺得唔口渴👍🏻冇味精👀正😘另一碗係牛腩湯😍色水幾深但係飲落口完全唔鹹😍另一推介👍🏻至於餸料完全唔孤寒!可以加錢揀海鮮!我揀左白蝦仁同珍珠元貝😘食落冇雪藏味!新鮮彈牙😄至於其他料燜得入味😊蘿蔔鮮甜無渣👍🏻牛腩多肉軟稔🙇‍♀豆卜冇油益味!餐跟左油菜同炸春菜😍油菜上面嘅蠔油有驚喜!有少少辣味😙送麵食好惹味👍🏻另外春卷冇想像咁油🙇‍♀入口鬆脆😋啲餡都好夠味😍真係好好食!不枉排左一陣隊😘食完完全冇失望😍👍🏻
天氣咁熱行行下街又肚餓!諗食咩諗到頭都爆!
係街見到間麵店就急急腳衝左入去食😍
但係見到都有啲人係到排隊😋所以都好似有啲保證!
我地排隊大約等左八分鐘😙唔算好耐!

另一碗係牛腩湯😍色水幾深但係飲落口完全唔鹹😍另一推介👍🏻

不枉排左一陣隊😘食完完全冇失望😍👍🏻