2014-07-22 1247 浏览
昨天初試呢間店舖買外賣, 買咗法包($32)同甜品。越南法包好鬆脆好食, 但啲餡料就真係少咗啲 。特別嗰個班蘭糕($10)好有水準, 有綠豆饀夾在中間唔會太甜好食 。不過想試個米紙卷就賣哂, 店員話可預先打電話去訂定先 。
昨天初試呢間店舖買外賣, 買咗法包($32)同甜品
越南法包好鬆脆好食, 但啲餡料就真係少咗啲

不過想試個米紙卷就賣哂, 店員話可預先打電話去訂定先
题外话/补充资料: 叫外賣最好打電話訂咗先, 咁就唔駛等
2014-07-21
25 分钟 (外卖自取)
  • 法包
  • 班蘭糕
2014-07-18 1268 浏览
教會附近開了一間越式小舖,雖然地方細細, 但都唔少人黎幫襯~朋友介紹我試舖頭既招牌, 即管試下!名堂 :蟹膏蕃茄湯檬*落單前, 職員會問你會否加香菜, 我估應該一些類似香葉的菜類, 唔係芫茜.湯望落好清, 卻很夠味!用料新鮮, 本人不好熟蕃茄, 故整溶落湯, 好味!所謂蟹膏, 肉眼看未必見到,原來蟹膏用蛋, 少許肉碎黎炒而成, 味道食落真係有香濃蟹膏味, 扎肉味道, 與外界的一樣沒太大不同.豬紅因本人不吃, 就給了朋友.店內不少客人都點這招牌, 的確值得推介.其實小店內仲有包類及飲品賣相亦很吸引, 稍後有機會, 一定會試埋.
教會附近開了一間越式小舖,
雖然地方細細, 但都唔少人黎幫襯~
朋友介紹我試舖頭既招牌, 即管試下!

名堂 :蟹膏蕃茄湯檬
湯望落好清, 卻很夠味!
用料新鮮, 本人不好熟蕃茄, 故整溶落湯, 好味!
所謂蟹膏, 肉眼看未必見到,
原來蟹膏用蛋, 少許肉碎黎炒而成,
味道食落真係有香濃蟹膏味,
扎肉味道, 與外界的一樣沒太大不同.
豬紅因本人不吃, 就給了朋友.

店內不少客人都點這招牌, 的確值得推介.
其實小店內仲有包類及飲品賣相亦很吸引,
稍後有機會, 一定會試埋.

题外话/补充资料: 用膳期間, 其實都發現有不少客人幫襯, 更有外藉人士, 未知是否慕名而來呢~~ 因朋友不是第一次幫襯, 其透露此店都幾有性格, 餐牌上的所有食物都不可更改, 必須要按照指定的食物及麵類來配搭! UM...我估計, 他們真的認為, 他們的配搭, 就是最好! 對自己的食物有信心, 也給食客有信心吧!
2014-07-13
2014-07-02 1076 浏览
本人在美國試過很多正宗越南野,返到黎香港2年幾都再食唔到正宗越南野,今晚落雨無帶傘錯有錯著入左去,結論超好食,介紹如下。2014年6月,以下2樣必點!1)越式軟包$26 或 越式長形法包 $322)蟹膏藩茄豆卜湯粉 $35另加$5 檸茶 檸水 可樂 椰汁馬豆糕 紅豆糕。。 新鮮配菜,莞茜,生洋蔥,酸蘿蔔,扎肉,生菜連少許魚露及蛋黃醬夾在個好鬆軟的包包里面,非常惹味!而蟹膏藩茄豆卜檬粉配有多種食材,濃濃的藩茄湯底配在一下青檸汁味道即刻出晒黎!越南華喬經營,服務好,夠正宗!!😄另設電視收睇無線全場約可供20人享用食物價錢由$5-$40,抵主賣越南粉,甜品及越南飽
1)越式軟包$26 或 越式長形法包 $32
2)蟹膏藩茄豆卜湯粉 $35
另加$5 檸茶 檸水 可樂 椰汁馬豆糕 紅豆糕。。

越南華喬經營,服務好,夠正宗!!😄
另設電視收睇無線
全場約可供20人享用
食物價錢由$5-$40,抵
主賣越南粉,甜品及越南飽
2014-06-29
$31 (宵夜)
  • 越式軟包
  • Crab膏藩茄豆卜湯粉
2014-06-15 1229 浏览
小弟平時都無乜幾可會特登開個AC黎打食評!! 但係今次絕對值得我咁樣做...廢話唔多講 入正題!呢個鋪頭呢就開左無耐...本身深水埗就可以算得上為一個小食既天堂..但係其實雖然鋪頭多..但細想當中其實種類都彼為單一,大部份既鋪頭食物都差唔多。 但係呢間鋪頭既出現就令原有既風貌出現改變,小吃唔再淨係得魚蛋,雞蛋仔,臭豆腐等等。第一郡主要係將越南既小吃(其實都唔小吃)帶黎香港,當中最令我忘懷既就係佢地既沙丁魚軟包22$,係,你可能覺得22蚊我夠食幾個豬柳蛋,無錯,22蚊的確係可以食到更多,但係我絕對認為呢個包抵食過果3個豬柳蛋,無論係食材,味道,健康程度我都認為呢個包都遠超豬柳蛋。包入面有沙丁魚(廢話),有一D好似日本既"潰物"咁既味道既酸紅羅白,加埋一齊,口感清爽 味道亦唔會太酸。包入面亦無油份(可能係我食唔出),健康到爆燈,絕對推薦!!!其次,第一郡既糕點亦係令我一試難忘,佢地糕點既香味同甜味十分好,十分平衡。食完舊糕口入面仲有陣香味同小小既甜味,個人因為十分喜愛椰汁西米露,所以偏愛佢地既椰汁紫米糕!!除左包,糕點,第一郡亦有麵食,除左有1~5主打既雞絲河同蕃茄湯檬粉,星期6日既牛腩真
除左包,糕點,第一郡亦有麵食,除左有1~5主打既雞絲河同蕃茄湯檬粉,星期6日既牛腩真係好鬼正,平時食牛腩就通常都配飯,但係今次就竟然配上即時烘香既法式長麵包,長麵包吸引D牛腩味再咬落口,麵包不單止令口腔既油膩感覺中和,仲減低左會有食得太"濟"既呢個問題,絕對推薦!!但係其實呢個食品都十分搶手,所以都唔係次次食到。
 第一郡對我而言可以算得上令我感到數一數二難忘既餐廳! 清新 十同!
2014-05-30
2014-06-02 1280 浏览
上次下午茶時間食咗個《紙米蝦卷》,今次特登過黎試吓依間正宗的越南小食店。其實一入去間舖,總喺會見到兩位姐姐喺到煮嘢,有時都聽到佢哋用越南話對答,好明顯出品真喺正宗的越南小食,而且製作過程中,全部出品都喺親自製作,可見非常用心。Lunch 時間,今次見有《雞絲湯檬》,咁緊喺即刻叫嚟試吓啦!依碗湯檬真係好特別,味道方面,小弟就真喺食唔出有味精,所以有種好天然清新的感覺,絕對喺純崇尚健康嘅好選擇!睇落雖然配料比較多,但雞絲同檬粉嘅份量都唔少,其實都好大碗吓!如果行開深水區,想食清新自然,依間小店真喺值得推薦!
雞絲湯檬

如果行開深水區,想食清新自然,依間小店真喺值得推薦!
雞絲湯檬
2014-05-29 1259 浏览
下午茶時間經過荔枝角道,好肚餓,但只想食少少野頂住肚先!咁啱有間越式小店新開,地方"是是"正正又整潔,走入去睇下有咩午後之輕食啦!原來依間小店由正宗越南華僑所開辦,出品全部都喺佢地嘅家鄉餸。黎個午後之輕食,就少少哋揀特色嘅《紙米蝦卷》啦!依個《紙米蝦卷》由原隻新鮮中蝦所製,包住一疏疏好似檬粉嘅麵條,仲有越南特色香料,口感十足裏面,仲有一種好清新嘅感覺!完全適合崇尚自然嘅人士!慢慢享用三條嘅蝦卷後,其實都好"浪"胃,真喺唔講笑架!25 蚊,抵食!
下午茶時間經過荔枝角道,好肚餓,但只想食少少野頂住肚先!
黎個午後之輕食,就少少哋揀特色嘅《紙米蝦卷》啦!
慢慢享用三條嘅蝦卷後,其實都好"浪"胃,真喺唔講笑架!
25 蚊,抵食!
2014-05-16 1049 浏览
提起深水埗,大家多數會想起食街那邊的出名食肆吧。除此外就是想起殘舊的茶餐廳了。最近一個月在家附近竟然新開了一間西式裝修的越南食肆,試了一次後覺得實在很棒,現在已經經常成為坐上客了! 相比新開張時,現在不時增添新菜式,所以時有驚喜呢!一入店內就看到一個大大的甜品櫃,所有糕點只是$5,且甜品種類不斷增加中。兩邊牆上都寫滿菜式及貼圖。這裏的招牌菜是越南包,吃過數次也很美味,是夜因為看到有新出的河粉,所以沒有點,下次拍照後再寫食評吧。登登,這就是新出的越式雞絲河($40)。一看到碗內的“雞絲”就被嚇著了,明明就是原隻雞上脾呢,用料真是十足。喜歡這裡的原因是這裡的湯底與一般港式越南食肆不同。這個湯底是清雞湯,不像其他食肆般用味精,感覺健康又美味。因個人口味,我們走了葱及九重塔等配料,另加了辣,正!甜品方面只是簡單點了2件芒果糕,感覺不大甜。但以$5一件的價錢來說都算物超所值了。每次來到此店就感到濃濃的親切感。店主一家是越南人,既親切又善談。這類家庭式經營的小店實在需要支持呢!

兩邊牆上都寫滿菜式及貼圖。

2014-05-16