2023-02-15 240 浏览
呢間小店長期爆滿連衛食攻略都有介紹過🤣今次就黎試試佢地嘅招牌菜❤️❤️.🌟番茄蟹膏湯檬 $60湯底超濃厚❤️用左番茄🍅蝦 蟹餚有蝦膏蟹膏嘅濃郁香味💕仲有原粒番茄做配料👍🏻主角係用蟹肉餅🦀每啖都滿滿蟹肉鮮味🎊仲有豬紅 厚切扎肉 豆卜香菜 芽菜 生菜檬粉用全米整 較幼身好索汁💯呢個價錢超足料冇得輸🥳.🌟烤豬肉湯河 $62豬肉切塊好軟腍重香茅味🥰湯河超大份🤣.📍 第一郡 (深水埗)深水埗荔枝角道315號地舖

呢間小店長期爆滿

好軟腍
重香茅味🥰
湯河超大份🤣
烤豬肉湯河

📍 第一郡 (深水埗)
烤豬肉湯河
  • 蕃茄蟹膏湯檬
2023-02-08 272 浏览
好似有次睇森美唔知寫咩有介紹過呢間,就一直bookmark左,今日終於嚟到深水埗又近呢度就排隊試,好彩人唔算多所以就照排,等左約半個鐘就可入內,餐廳好細,每枱食的野好似差唔多😂嚟呢間點可能唔食蕃茄蟹檬,湯底好正,蕃茄索了蟹和肉汁湯好好味,內心正在想著where is 蟹膏?原來那塊厚厚的蛋餅就是了,說真的頭3啖真係好好味,但之後就開始有點鹹😆扎肉勁彈牙爽口,整體嚟講成碗野好味到不得了. 做左功課知道牛油果沙冰必試,果然冇老點,好滑牛油果味好濃,朋友由於不喜歡牛油果,所以叫了青檸梳打. 其實成間店個個都同一杯野🤣🤣估唔到咁大件,斑蘭味好香,好煙韌,一定要試. 2個人share都夠,因為碗粉好足料好飽,還好沒叫其他小食😆

班蘭綠豆糕
2022-12-03
等候时间
30 分钟 (堂食)
班蘭綠豆糕
2023-02-01 700 浏览
以前經常光顧Q1第一郡的天后分店,可惜天后分店已經結業,終於來到深水埗本店懷念一下熟悉的味道。最推薦蔬菜燉牛腩配法式麵包,不過屬於假日限定,大家想吃這道菜只能星期六日去(不過要有心理準備要排隊),一口下去超級感動,非常好吃,牛腩燉得不軟不硬,醬汁用作蘸麵包最好吃。蟹膏蕃茄湯檬是另一熱門菜式,蕃茄湯清甜得來非常開胃。牛油果冰沙也味道濃郁,喝一杯已經半飽。蔬菜燉牛腩配麵包($65)蟹膏蕃茄湯檬($60)左:牛油牛沙冰($35);右:青檸梳打(跟餐$18)斑斕綠豆糕($15)

蔬菜燉牛腩配麵包($65)
蔬菜燉牛腩

蟹膏蕃茄湯檬($60)
蟹膏蕃茄湯檬

左:牛油牛沙冰($35);右:青檸梳打(跟餐$18)
牛油果沙冰

斑斕綠豆糕($15)
斑斕綠豆糕
蔬菜燉牛腩
牛油果沙冰
斑斕綠豆糕
  • 斑蘭綠豆糕
2023-01-19 396 浏览
餐廳名稱:第一郡之前有聽人講話好好食~我又去試下啦😌點知😫😩🥺原來星期一係定休日,唉😮‍💨⋯⋯今日又再去食先🥳🥳🥳1. 米紙蝦卷(2件)包裝幾吸引,因為,用蕉葉包住,食嘅時候就搣開佢,咁就好吸引嘅~因為,感覺好衛生☺️個醬汁幾特別~好重花生味,好濃郁的味道,有少少沙茶醬加沙嗲醬混合嘅味道我,好唔好食就見仁見智啦,我就比較鐘意平時嘅味道多少少🥰不過,可以試一件嘅$22一條,淨係試個醬都抵價錢:$40好味程度:😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————2. 雞絲湯河個湯好好味,而雞肉係雞腿肉,好多配料~好好味😋真正嘅越南湯味道~價錢:$62好味程度:😋😋😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————3. 順化牛展米線嘩😍真係好好味吖,牛展算厚仲要有3塊,牛筋好淋身有3塊,扎肉都有2塊,湯底味道好濃郁,仲要無味精架👍🏻好好味~完全係真正嘅越南味道價錢:$75好味程度:😋😋😋😋/
餐廳名稱:第一郡

今日又再去食先🥳🥳🥳

1. 米紙蝦卷(2件)

不過,可以試一件嘅$22一條,淨係試個醬都抵

價錢抵食度:💰💰💰💰/5個滿分
整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分

4. 斑蘭綠豆糕
好好食😋好煙靭,好有口感,中間有一層綠豆蓉,好特別👍🏻👍🏻👍🏻

價錢:$15
好味程度:😋😋😋😋/5個滿分
價錢抵食度:💰💰💰💰/5個滿分
整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分

——————————————————————
餐廳整體感覺:店舖細細間,我哋下午3點幾去到,都仲要等位,不過,係值得嘅,好傳統的越南口味,湯底濃郁,味道香濃,真係好好食😋好值得一試。
✏️
餐廳名稱:第一郡 (深水埗)
電話:24166868
地址:深水埗荔枝角道315號地舖

#食物小黑洞 #越南餐 #第一郡#真正的越南口味
#我嘅正職係食盡全世界嘅餐廳,讓食物帶給你一些正能量
2023-01-17 221 浏览
閒日12:30前到唔洗排隊,但入面都坐咗九成滿啦點咗蟹膏蕃茄湯濛好多料,有蟹餅、半粒蕃茄、生菜、芽菜、扎肉、豬紅、豆卜、薄荷葉,呀!仲有兩小片豬腩片仔嘅先飲啖湯,酸酸地鮮甜嘅,蟹味冇乜,想要蟹味就要食一啖蟹餅啦,唔錯㗎係有蟹味嘅,濛係幼身偏淋,都掛到湯,出面餐廳嗰啲呢就粗身比較爽,但就唔係好掛到湯,各有各好啦。豆卜同豬紅入哂味,扎肉唔會切到薄it it,爽口,正👍🏻正唔正宗我就唔知啦,不過整體味道係好嘅,$60好過食痰仔啦😆食完出嚟已經排咗大概十個人啦🫣😆
閒日12:30前到唔洗排隊,但入面都坐咗九成滿啦
點咗蟹膏蕃茄湯濛

豆卜同豬紅入哂味,扎肉唔會切到薄it it,爽口,正👍🏻
食完出嚟已經排咗大概十個人啦🫣😆
2023-01-17
✍︎︎🦀蟹膏蕃茄湯檬🍜$60湯底好出色好濃郁,蕃茄煮到好淋,酸酸尾尾愈食愈開胃仲食到檸檬葉嘅清香檬粉唔會斷開哂配料有蟹膏餅,豆卜,豬紅,札肉,生菜蟹膏餅係成碗嘅精華,樣貌似蜂巢豆腐,索哂湯汁超級惹味🦐米紙蝦卷🫔 $40/2條用葉包住,方便食到邊就慢慢撕嚟食小小的蝦卷,其實超級足料薄薄嘅米紙包住蝦,檬粉,生菜,豬肉,香草等就咁食可能比較Dry所以要配佢嘅沙嗲醬一齊食,加入蘿蔔絲減少沙嗲醬嘅油膩感(*¯︶¯*)❥順帶一提,斑蘭綠豆糕之前食過,係鎮店之寶,當日3點幾已經賣哂,要食到佢又係睇緣份(ง'̀-'́)ง••••••••••••••••••••••••••••••🔎第一郡 深水埗荔枝角道315號地舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎

🦀蟹膏蕃茄湯檬🍜$60
湯底好出色好濃郁,蕃茄煮到好淋,酸酸尾尾愈食愈開胃
仲食到檸檬葉嘅清香
檬粉唔會斷開哂
配料有蟹膏餅,豆卜,豬紅,札肉,生菜
蟹膏餅係成碗嘅精華,樣貌似蜂巢豆腐,索哂湯汁超級惹味

🦐米紙蝦卷🫔 $40/2條
用葉包住,方便食到邊就慢慢撕嚟食
小小的蝦卷,其實超級足料
薄薄嘅米紙包住蝦,檬粉,生菜,豬肉,香草等
就咁食可能比較Dry

🔎第一郡
深水埗荔枝角道315號地舖
蟹膏蕃茄湯檬沙甸軟包蟹膏蕃茄湯檬仍然喺高水準之作,可以話喺暫時食過最好食、最濃蟹膏味、同湯底最濃味嘅,直頭連d配料都入晒味,😂😂😂😂次次嚟食都必點。個人都好鍾意佢嘅越南米粉,喺有咬口,又索到湯。以往食開嘅越式法包都喺長型,表面硬脆,內層就小小軟,今次就試下轉軟包,外層都喺脆口,但內層就比法包再軟好多,食落都唔錯。原本呢間喺私藏店list😂😂但最近多咗報道後,多咗人知,嚟到成日都要排隊,睇嚟以後都要外賣食先得。

沙甸軟包

2023-01-14 136 浏览
深水埗係出名多嘢食嘅地區,見到這間小店有好多人推介。這家老闆娘係越南人,難怪吸引咁多人排隊。今次點了烤豬肉撈檬和班蘭綠豆糕。烤豬肉撈檬:烤豬肉份量好多,又有好多配料,有芽菜、香菜、生菜、青瓜和花生碎,最欣賞係酸蘿蔔絲,令到烤豬肉冇咁膩,撈汁已經放咗喺個碗內,撈埋一齊食,酸酸甜甜好開胃。而家食越南嘢當然唔少得食檬粉。斑蘭綠豆糕:一打開就聞到淡淡嘅斑蘭香,綠豆蓉好綿好滑,兩層班蘭糕夾住一層綠豆蓉,口感非常煙靭,唔算太甜,係餐後必食嘅甜品。整體來說:食物質素好,值錢都算合理。
深水埗係出名多嘢食嘅地區,見到這間小店有好多人推介。
這家老闆娘係越南人,難怪吸引咁多人排隊。
整體來說:食物質素好,值錢都算合理。
2023-01-11 146 浏览
叫咗越式軟包 香茅豬肉法包 香茅豬肉撈檬次次嚟食水準都一樣法包食落好飽肚餡料多性價比很高可惜次次遲嚟綠豆糕都賣晒下次真係要好早咁去開門嘅時候去先買到綠豆糕超好食😋

叫咗越式軟包 香茅豬肉法包 香茅豬肉撈檬
次次嚟食水準都一樣
法包食落好飽肚餡料多
性價比很高
可惜次次遲嚟綠豆糕都賣晒
下次真係要好早咁去開門嘅時候去先買到綠豆糕超好食😋
2023-01-08 3040 浏览
唔少人稱佢為全港最好食越南餐廳🇻🇳話佢有好地道嘅越南風味最出名一定係佢個蕃茄蟹膏湯檬同斑斕綠豆糕法包啲人都話好食,不過起新加坡食過神級嘅越南法包🥖驚對佢唔公平,所以費事試▶️ 蕃茄蟹膏湯檬 ($60)材料非常豐富:半舊蕃茄、兩片厚切扎肉、三磚豬紅、兩粒豆卜、一舊蟹膏餅另外有香葉、芽菜同生菜檬粉同一般其他越南餐廳食到嘅唔同,因為佢係全米整嘅,所以比較似米粉口感上都可以嘅,唔會好易斷蟹膏餅真係超正🦀外貌似一件炸豆腐,但入邊係蘊含着超多真蟹肉😍蟹味好重,係成碗嘅主角,必試!(大家可以加$20要多嚿蟹膏餅)第一次試豬紅,比想像中好食🐷口感好得意,有啲啫喱狀又有啲似蠔豉嘅口感,味道上唔腥湯底同樣超濃郁蟹味,聽講係用蟹殼熬出嚟嘅,配上蕃茄嘅鮮甜味🍅湯檬同豆卜都索晒啲汁▶️ 雞絲撈檬 ($60)係暫時食過最好食嘅雞絲撈檬🤤好好地佢已經調配咗撈檬汁,加埋起底度,所以大家唔需要自己倒醬汁食落酸酸甜甜,應該冇用魚露?但係味道上啱啱好,唔會太鹹,絕對夠晒濃味👍🏻啲雞絲先正🐔份量已經爆多,撈完之後每啖都有幾大塊雞絲並非一般食到好乾嘅手撕雞,因為佢唔係用雞胸肉,而係用雞髀肉再拆出嚟食落又滑嫩又腍又新鮮🫶🏻另外仲加咗
唔少人稱佢為全港最好食越南餐廳🇻🇳話佢有好地道嘅越南風味
最出名一定係佢個蕃茄蟹膏湯檬同斑斕綠豆糕

▶️ 蕃茄蟹膏湯檬 ($60)
另外有香葉、芽菜同生菜
口感上都可以嘅,唔會好易斷

蕃茄蟹膏湯檬

▶️ 雞絲撈檬 ($60)
係暫時食過最好食嘅雞絲撈檬🤤
好好地佢已經調配咗撈檬汁,加埋起底度,所以大家唔需要自己倒

啲雞絲先正🐔份量已經爆多,撈完之後每啖都有幾大塊雞絲
食落又滑嫩又腍又新鮮🫶🏻
另外仲加咗香蔥同用麻油去醃,所以本身味道上已經好好食!
面頭仲落咗唔少花生粒🥜撈勻左依然食到花生香味同脆嘅口感

檬粉同樣都係似米粉,分別係佢幫你切斷晒,等你容易啲食
另外仲有生菜、芽菜、紅蘿蔔絲、青瓜、酸菜,全部切到一條條好細,方便撈🥬酸菜咬落爽口,味道上同個醬汁好夾
呢啲蔬菜同麵嘅比例係完美可以配襯到麵,多得㴝唔會感覺食緊沙律🥗

除咗呢啲之外亦落咗香葉調味,超有越南風味🇻🇳
成碗撈檬絕對唔淡味,唔會好單調好寡,食晒成碗都仲想食😋
雞絲撈檬

▶️ 熱滴滴咖啡 ($32)
有煉奶喺下面個杯到,之後啲齋啡會慢慢經過濾器滴落去,滴完之後溝埋嚟飲
熱滴滴咖啡

咖啡味好香濃,不過略嫌甜咗啲
飲落慢慢變咗熱朱古力咁😂
建議大家唔好溝勻晒個煉奶飲

果然係世一越南餐廳,無論湯檬同撈檬都咁好食❤️食完之後已經好掛住嗰陣味,感覺可以聽日再去食過
蕃茄蟹膏湯檬同撈檬都好值得食👍🏻其實仲有其他嘢都好多人推介,例如甜品同埋越式法包(見其他食客嚟到都嗌到成枱嘢食😂,大家都係咩都想試)
雖然係名店,但佢啲服務都好好,上菜又快
今次12點嚟到竟然唔使排隊!
環境可能坐得迫少少,咁啱坐咗個角落位,個人幾鍾意,幾有私人空間
價錢抵食,因為份量大,最緊要係佢啲配料好足,全部用真材實料整👍🏻
唯一大家要留意係佢淨係收cash同八達通
鍾意食越南嘢嘅朋友仔一定一定要來試吓,不過食完驚你返唔到轉頭去食其他越南餐廳🙈
蕃茄蟹膏湯檬
雞絲撈檬
熱滴滴咖啡
2023-01-06 1786 浏览
終於試咗呢間正宗越南小店🇻🇳蕃茄蟹肉湯檬 $60🦀蟹膏蟹肉做左蛋餅鮮蕃茄半個🍅跟2片扎肉同豆卜(我走豬紅變咗4件豆卜)檬粉似超幼版米線,個人唔係咁岩食呢啲太腍嘅麵,蟹肉同蕃茄湯比我想像中冇咁濃,我反而鍾意食「河內越式料理」的!但冇去過河內食當地的,比較唔到,但勁多香菜!成碗麵我反而最愛係塊扎肉!真係估佢唔到咁好食!入面有啲一粒粒好似食緊雞軟骨咁😂塊扎肉唔實仲好彈牙😋如果有黑椒味就更好!牛油果沙冰$35 唔算好稠仲飲到,不過太飽飲唔哂。班蘭綠豆糕$15 榴槤糕$9芒果糕、椰汁紫米糕(三件有盒裝所以再加單)留返今晚再食 正正常常,我就覺得紫米同榴槤最好食😋不過$9咁細件要買幾件又好似有啲貴,一餐食咗$142😂~~~~~~~~~~~~~之前食過一次,決定帶老公試吓睇吓佢咩評價好彩去到比較晏岩岩好唔洗排隊等位可以入座佢就叫咗招牌蟹膏番茄湯粉🍅$60老公一致認同河內(餐廳名)個湯濃味好多,佢個番茄湯底完全係酸冇蟹味,但蟹餅佢又欣賞嘅!我就叫扎肉湯檬$62加烤豬肉$10點知道扎肉$62 散叫貴兩蚊居然只係得兩塊!係兩塊呀!咁我叫番茄$60碗仲多啲餸啦?究竟係咩玩法?可能雙拼所以得2塊?佢得兩塊嘅關
終於試咗呢間正宗越南小店🇻🇳

蕃茄蟹肉湯檬 $60
🦀蟹膏蟹肉做左蛋餅
鮮蕃茄半個🍅
跟2片扎肉同豆卜(我走豬紅變咗4件豆卜)
牛油果沙冰$35 唔算好稠仲飲到,不過太飽飲唔哂
~~~~~~~~~~~~~
之前食過一次,決定帶老公試吓睇吓佢咩評價
好彩去到比較晏岩岩好唔洗排隊等位可以入座
佢就叫咗招牌蟹膏番茄湯粉🍅$60
我就叫扎肉湯檬$62加烤豬肉$10
點知道扎肉$62 散叫貴兩蚊居然只係得兩塊!係兩塊呀!咁我叫番茄$60碗仲多啲餸啦?究竟係咩玩法?可能雙拼所以得2塊?佢得兩塊嘅關係我先發現原來兩塊唔同嘅,一塊入面係有啲好似軟骨嘅粒粒好好咬口,一塊就原味。烤豬肉就凍嘅,味道普通。
再另外買咗糕點試,不過呢次賣哂班蘭綠豆糕,試咗榴槤糕同芒果糕,佢都覺得唔錯!
下次再試週末限定牛腩燉蔬菜先!
  • 牛油果沙冰
  • 榴槤糕
  • 扎肉湯河
【到訪深水埗人氣越南小店〰️🌟】//////呢間餐廳裝修簡約 市中心再行一小段路先去到 但接近下午茶嘅時間依然有好多人出出入入 頗有名氣😗佢哋主打大碗越式檬粉、牛油果沙冰以及甜品 今次試左湯檬以及綠豆糕 味道又真係幾有驚喜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).👉🏻蟹膏蕃茄湯檬 ($60)以番茄湯底做主調 配搭大大個番茄🍅新鮮番茄蓉再加番茄湯 酸酸甜甜非常滋味😝檬粉似米線嘅質地 爽口且掛湯 配料有香濃蟹味嘅蟹膏餅、切片扎肉、荳卜、豬紅等 豐富足料~.👉🏻班斕綠豆糕 ($15)上層由新鮮班斕葉製成 充滿住班斕嘅香氣 煙韌度十足🤓食食下就會有軟綿綿嘅綠豆糕 配搭非常出色 想外賣多個番屋企tim🤤———第一郡 (深水埗)深水埗荔枝角道315號地舖
【到訪深水埗人氣越南小店〰️🌟】
//////

👉🏻蟹膏蕃茄湯檬 ($60)

👉🏻班斕綠豆糕 ($15)

———
第一郡 (深水埗)
2022-11-10
人氣高企的招牌蟹膏蕃茄檬茄湯檬濃厚嘅蕃茄湯底加上九層塔新鮮嘅香氣再配合札肉,味道十分好味,加上超吸湯既豆卜,蜂巢豆腐,吸盡湯底嘅精華。越南米紙卷內有青菜,粉絲,蝦,加上店舖附上既惹味醬汁,令到成件事錦上添花。越式軟包岩晒d唔鐘意食法包既人,軟軟地,又但食到越南嘢既口味,加上有新鮮芫茜,加上酸汁,十分惹味,雖然舖位細細,但上菜超快,會細心教你米紙卷係點食。pS: 米紙卷塊葉係打橫撼開一半,另一包住米紙卷,咁食就唔會整污糟隻手啦!這個食法是店員細心提醒🔔
人氣高企的招牌蟹膏蕃茄檬

茄湯檬
濃厚嘅蕃茄湯底加上九層塔新鮮嘅香

教你米紙卷係點食。

2022-11-19
等候时间
30 分钟 (堂食)
2022-11-14 592 浏览
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 Q1 第一郡 💥 大隻仔睇好多YouTuber 介紹話「Q1 第一郡」好好食,比起越南當地嘅餐廳更加好食。今日大隻仔專登搭車出嚟深水埗,試吓呢間越南餐廳嘅鎮店名菜「蟹膏蕃茄湯檬粉」,試吓係咪真係咁好食。😋😋⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 蟹膏蕃茄湯檬粉 $60蟹膏蕃茄湯檬粉配料有:蟹膏蟹肉蛋片、蕃茄、豆腐卜、豬紅、扎肉、山菜、九層塔。蕃茄湯好濃郁,酸酸甜甜,充滿蕃茄同九層塔味道,成碗檬粉最驚喜既配料就係蟹膏蟹肉蛋片,將蟹膏蟹肉拌入蛋漿再蒸熟後切成蛋片。蛋片既蟹膏蟹肉味道香濃,浸入蕃茄湯,十分滋味。第一郡既檬粉同平時食開嘅越南餐廳檬粉唔同,感覺比較似米粉。🔥 牛油果沙冰 $35牛油果沙冰味道香濃,沙冰打得綿滑,質地似飲奶昔多過沙冰。溫馨提示:蟹膏蕃茄湯檬粉味道極濃,食完會有少少口渴。
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 Q1 第一郡 💥

大隻仔睇好多YouTuber 介紹話「Q1 第一郡」
好好食,比起越南當地嘅餐廳更加好食。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

環境 ⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 蟹膏蕃茄湯檬粉 $60
蟹膏蕃茄湯檬粉配料有:
蟹膏蟹肉蛋片、蕃茄、豆腐卜、豬紅、扎肉、山菜、九層塔。

第一郡既檬粉同平時食開嘅越南餐廳檬粉唔同,感覺比較似米粉。

🔥 牛油果沙冰 $35
牛油果沙冰味道香濃,沙冰打得綿滑,質地似飲奶昔多過沙冰。

溫馨提示:蟹膏蕃茄湯檬粉味道極濃,食完會有少少口渴。

• 牛油果沙冰
2022-11-10 507 浏览
深水埗稍有名氣的小店,鋪仔細細,座位間都比較窄,都算係越南風😂! 餐牌選擇不算多,咁都好,我更偏好小店限制選擇做好食品! 今次試試蟹肉蕃茄湯濛和越南米紙卷。越南米紙卷,$40,一份兩條,亦可以叫雙份。是預製好和凍食的(室溫)。精華在於個汁!難怪餐牌上可以叫多一份醬汁($5)!米紙卷是米紙包住粉仔、蝦肉、扎肉、少許香草同沙律,相信不少越南餐廳都有。但特別在於個醬汁!是花生、麻醬之類的底味再加上炸蔥蒜和醃蘿蔔,正好配淡香既米紙卷食!招牌菜:蟹肉蕃茄湯濛(其實我唔記得係蟹肉定蟹膏),賣相幾吸引!有蕃茄、香菜、生菜、扎肉兩塊、豆卜同豬紅,當然唔少得蟹肉餅!濛粉幾好食,唔會話浸到好林;湯頭都好飲,不過食耐左覺得茄膏味太濃,都有少少口渴。面頭d送好好食!扎肉厚切又有胡椒味有驚喜。重中之重既蟹肉餅都好濃味!一舊仔但一路食都覺得好滿足!埋單 $100,食物雖然係粉麵唔係咩精緻野,但咁既市道都叫對得住個價錢。順帶一提,佢呢到d辣椒係自己種好鬼辣!

餐牌選擇不算多,咁都好,我更偏好小店限制選擇做好食品!

今次試試蟹肉蕃茄湯濛和越南米紙卷。

越南米紙卷

蟹肉蕃茄湯濛

順帶一提,佢呢到d辣椒係自己種好鬼辣!

2022-11-08
越南米紙卷