2012-07-25 789 浏览
第二次去呢度食雞煲~第一次去時7點幾爆晒場,無得食~但去到十一點左右又想搵野食,於是就再去啦~第一次食叫左小辣,味道唔錯,小小麻香,個湯仲可以飲埋,同來來雞煲好唔同,無咁杰身。2位老闆好後生,仲不時走過黎問D野食ok嗎....又好nice,仲請我地試下佢地D招牌冷盤前幾日第二次去,人唔係太多(可能係星期日既關係...九點幾人唔係太多)今次叫左個中小辣雞煲(係上次老細叫我地試下辣D,佢話會香好多)中辣味道真係出好多,辣度適中,麻味夠。但今次個D雞就無上次咁滑.....另外叫左個皮旦尖椒,尖椒一D都唔辣,仲好爽甜,而且仲比熟油爆過,正!配料叫左紅薯粉,鯇魚腩。鯇魚腩好新鮮,又大碟,抵食!另外仲叫左上次老細推仲既解辣小食炸蕃薯,炸粉小,薄薄的一浸,好脆!有D似食薯餅最後加多三支啤酒,埋單都只係$308,真係好抵!!同來來雞煲非常唔同,無咁重口味,無咁杰身,食完唔口乾~不過D雞始終唔及來來咁滑~下次再去試下佢地另一個招牌煲 胡椒雞煲^_^

第二次去呢度食雞煲~

配料叫左紅薯粉,鯇魚腩。鯇魚腩好新鮮,又大碟,抵食!

最後加多三支啤酒,埋單都只係$308,真係好抵!!

同來來雞煲非常唔同,無咁重口味,無咁杰身,食完唔口乾~
不過D雞始終唔及來來咁滑~
下次再去試下佢地另一個招牌煲 胡椒雞煲^_^
题外话/补充资料: 同來來雞煲非常唔同,無咁重口味,無咁杰身,食完唔口乾~ 不過D雞始終唔及來來咁滑~ 下次再去試下佢地另一個招牌煲 胡椒雞煲^_^
2012-07-21 559 浏览
耐唔耐就會同屋企人去搵新野食,今次朋友介紹,話呢間d 野食唔錯,所以就同埋媽咪、老公嚟試下。未食野,先要讚下d 樓面, 有笑容、好詳細介紹有乜招牌野食。Good ! 我地order 左胡椒豬肚雞煲,嘩!未一開煲蓋,好香、賣相唔錯,用胡椒湯嚟"六"手切牛肉、正!炸響鈴即叫即炸,加埋d 湯,好食到連食幾舊:)麻辣海帶、炸蕃薯都有驚喜其他火鍋配料都好新鮮
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 胡椒豬肚雞煲、手切牛肉、炸響鈴、麻辣海帶、炸蕃薯
2012-07-19 321 浏览
嗰日與著有朋友生日, 我地去試新野, 聽人講北角揸華街市開左間火鍋大排檔,所以咪去試下lor....點人有d驚喜woo....: 我本人唔係好食得辣, 但都常試下食胡椒豬肚雞煲, 個火鍋一黎到, 我地已經聞倒一陣陣胡椒徇味, 嘩! 我地已經急不及待放d食物火鍋中, 一等到d野熟, 滑, 我地個個都爭著食,d食物 烚出黎的食物, 入曬胡椒嘅氣味加上飲賣佢d湯, d味道更濃, 老闆介我地食響令, 手打墨魚滑, 手打鯪魚滑, 九菜餃都好正.....因為全部都係師父即日整的, 全部新鮮出品...., 再加上佢小食夫妻胃片, 炸薯仔, 青芥辣米奇鼠耳 - 香芥辣味, 麻辣蓮耦, 即燒串燒, 紫鹽豬仔骨.......正, 令我地食到一樣禁回味......如果下次我再有時間, 都會再去食多次

2012-07-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
  • 青芥辣米奇鼠耳 - 香芥辣味
  • 麻辣蓮耦
  • 即燒串燒
  • 紫鹽豬仔骨
今次去既目的就係試呢個麻辣雞煲,有.大.中.小辣3種,老闆話小辣打打都已經夠辣,另外有3個朋友仔唔食得辣所就2佐個佢介紹既胡椒豬肚雞煲,豬肚雞煲先到,老闆叫我地先飲佐湯先,嘩~好濃喎,如果冬天飲一定重正!主角出場喇...一見到買相都幾好,食落都好香,d雞又好滑,岩岩開始都接受到,點不知真係越打越辣,不過又真係越辣越好味!鍾意食辣既我一定多多幫襯見到佢既menu有冷盤同小食.叫佐2個試下,麻辣蓮耦+芥末米奇耳麻辣蓮耦:麻辣既冷盤,好爽好麻小辣....正!芥末米奇耳:一入口就知係用wasabi整,味道好特別哦!打邊爐配料只係叫佐3樣,本地手切牛肉+炸噹噹(響昤)+手打墨魚滑本地手切牛肉: 放落麻辣既湯炸噹噹(響昤): 原來係即叫即炸,唔怪得之咁脆.手打墨魚滑: 呢個又係師傅親手打,口感一流,食到一粒粒既墨魚因為2個煲加埋已經一隻雞所以都唔敢叫咁多,下次一定再試其他.已約實朋友下個禮拜再食呀!最後叫佐幾串串燒即燒熱辣辣~好味道!
胡椒豬肚雞煲
重慶麻辣雞煲
麻辣蓮耦
麻辣蓮耦:麻辣既冷盤,好爽好麻小辣....正!
芥末米奇耳:一入口就知係用wasabi整,味道好特別哦!
芥末米奇耳
本地手切牛肉
本地手切牛肉: 放落麻辣既湯

炸噹噹(響昤): 原來係即叫即炸,唔怪得之咁脆.
炸噹噹(師傅即炸)
最後叫佐幾串串燒即燒熱辣辣~好味道
!
既燒串燒
2012-07-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
本地手切牛肉
胡椒豬肚雞煲
重慶麻辣雞煲
炸噹噹(師傅即炸)
既燒串燒
芥末米奇耳
麻辣蓮耦
2012-07-09 159 浏览
友人發現北角渣華道街市頂新開了我至愛的麻辣雞煲,湊巧當晚3人一起有興致一試,於是便膽粗粗去試了~店舖內桌數不多,但由於剛好是最尾的位置,加上用木欄圍起了,反而有一種自成一角的感覺,不會與其他店舖的客人混在一起,不錯不錯~ 服務員很友善的為我們介紹,後來才發現這位友善的「服務員」是老闆之一 很少見會親力親為、跑出跑入的老闆了,一般也只會留在收銀處而已~由於其中一位友人不吃辣,於是點了麻辣雞煲及白胡椒豬肚雞~青芥辣米奇鼠耳 - 賣相平平無奇,入口卻有驚喜,濃香芥辣味,卻不攻鼻,亦有尖椒辣味,整個辣的味道很有層次啊!加上木耳夠爽,推介!白胡椒豬肚雞 - 煲送上時是有煲蓋蓋的,但已聞到陣陣胡椒及雞的香味~ 好心急 滾起後忍不住立刻夾內附的支枝吃,香濃的胡椒雞湯味,完全沒有雪雞的腥味,意想不到! 雞件沒有炸過,但很滑,豬肚是新鮮豬肚 第一印象已不錯了麻辣雞煲 (中辣) - 對於我來說不太夠辣,但由於要就另一位友人,故只能叫中辣了~ 幸好的是中辣也有香濃的重慶麻味味,不知為何,這個煲的雞比白胡椒豬肚雞煲內的雞還要好吃~ 停不了手呵呵響鈴 - 老闆親自送過來,並叫我們立刻吃,原來是新鮮炸起的!

由於其中一位友人不吃辣,於是點了麻辣雞煲及白胡椒豬肚雞~

青芥辣米奇鼠耳 - 香芥辣味
雞件沒有炸過,但很滑,豬肚是新鮮豬肚
第一印象已不錯了
白胡椒豬肚雞煲 - 好香,雞無雪味,正
麻辣雞煲
響鈴 - 老闆親自送過來,並叫我們立刻吃,原來是新鮮炸起的!很久沒吃過新鮮炸的響鈴了(感動流淚中),不能太大力夾,因為太脆易斷開
,香脆口感配上濃香湯底,忍不住再吃下一件
響鈴 - 估唔到係新鮮炸!
脆骨鯇魚腩 - 我不愛吃鯇魚,但也試了一口,口感真的與一般所吃的不同!真的很有口感~ 喜愛吃脆骨腩的人不妨一試~
脆骨鯇魚腩
手打墨魚滑 - 賣相很吸引,吃得出是手打的,不錯~
手打墨魚滑
黑木耳 - 一點也不小家,大大片上,加入我至愛的麻辣煲,爽爽的黑木耳與既香且麻辣的味道一起齊放入口,讚!
黑木耳
這裡剛開業,老闆會親自問客人覺得食物如何、應如何改進,現今很少見這樣虛心且願意聽意見之老闆了,相信若老闆真的把食客的意見收集後繼續進步,必會越做越好呢!

街市食市之價錢 + 老闆主動進步之誠意 + 員工友善 = 下次有機會必會再來~

2012-06-29
響鈴 - 估唔到係新鮮炸!
黑木耳
麻辣雞煲