2021-10-06 45 浏览
朋友新居入伙,趁機同老公去北角搵啲好嘢食,見這間comment唔錯,就入去試試。佢好似普通居酒屋,但原來bar枱會serve omakase, 不過今次我哋冇試。分別叫咗啲壽司同串燒小食火炙三文魚腩同左口魚裙邊好香口,燒得啱啱好,入口即溶,壽司飯都唔係普通白飯,有少少色水燒芝麻雞翼同雞軟骨,熱辣辣好香好脆!煎餃子都好出色,一啖一隻,老公食唔停。主角當然係龍王~卷好足料,大大舊,好味抵食下次可以介紹埋朋友,試吓佢嘅熟成刺身

分別叫咗啲壽司同串燒小食

燒芝麻雞翼同雞軟骨,熱辣辣好香好脆!
煎餃子都好出色,一啖一隻,老公食唔停。
主角當然係龍王~卷
好足料,大大舊,好味抵食

下次可以介紹埋朋友,試吓佢嘅熟成刺身

2021-10-04
2021-10-05 39 浏览
平時好少去北角,今日喺附近工作員發現到喺和富中心竟然有一間好有格調的日式居酒屋,五師時間都幾多人喺入邊,就決定試吓啦,好有驚喜!見到佢都有啲lunch set,不過我同老公唔係全部都啱,所以選擇咗散叫,散叫都唔貴呀,大約每人$200左右,以居酒屋來講非常性價比高。首先食咗四件壽司,油甘魚腩味道鮮甜爽口,同平時食嘅油甘魚有啲唔同,佢哋嘅油甘魚比較爽脆,油脂味唔算好重,但魚香味濃郁。左口魚邊壽司就完全相反,極肥美充滿濃濃油香味,入口又多油又滑。兩款壽司都係醬油漬咗,所以都唔需要點豉油已經好夠味道。芝麻雞翼呢味菜非常有驚喜,平時雞翼食得多,但揸到咁香脆真係好少見。唔係好有芝麻味,但外皮又薄又脆,唔會食到油溢未。雞翼調味豐富,用嚟送酒一流。日式煎餃子正常發揮竜王卷叫咗呢度特色卷物,係炸蝦吞拿魚茸三文魚子卷,平時食吞拿魚茸卷就多,原來配上炸蝦同三文魚子嘅口感同味道都幾夾。吞拿魚茸好香好濃郁,上面灑上花瓣,突顯清香。燒茄子燒茄子上面塗上蒜蓉,再加上少少黑松露,令到成個燒物非常之香口。燒牛舌、燒雞軟骨最後叫咗啲兩個燒物去坐走,熱辣辣燒出嚟好正。

首先食咗四件壽司

芝麻雞翼

日式煎餃子

正常發揮

竜王卷

燒茄子

燒牛舌、燒雞軟骨

最後叫咗啲兩個燒物去坐走,熱辣辣燒出嚟好正。
2021-10-03 52 浏览
話說今日到竜食午餐,叫魚生飯定食。三文魚切到大過花生少少,從未試過食到咁細粒的三文魚,仲要蓋唔滿碗飯!唔合格之餘,性價比極之低!!!食完之後先見到隔離有一碟唔知乜嘢,攞個餐牌睇,原來有個漬物未上,問返老細,佢話係牛腩,重問我哋要唔要?原來漏咗上,重要聲大大講要吾要??一點歉意也沒有,太冇素質的老細!後記……本應去天海家草庵,因排隊人多,所以未有等到!窩心係……未入去食之前排緊隊時,服務員走出來通知,天婦羅蟹已售罄!等客人有心理準備!
話說今日到竜食午餐,叫魚生飯定食。
三文魚切到大過花生少少,
從未試過食到咁細粒的三文魚,
仲要蓋唔滿碗飯!
唔合格之餘,性價比極之低!!!

食完之後先見到隔離有一碟唔知乜嘢,
攞個餐牌睇,原來有個漬物未上,
問返老細,佢話係牛腩,
重問我哋要唔要?
原來漏咗上,重要聲大大講要吾要??
一點歉意也沒有,太冇素質的老細!

後記……
本應去天海家草庵,
因排隊人多,所以未有等到!
窩心係……
未入去食之前排緊隊時,
服務員走出來通知,天婦羅蟹已售罄!
等客人有心理準備!

2021-10-02
2021-10-02 100 浏览
#北角 有間開業幾個月既日本居酒屋餐廳,裝潢都很有日本居酒屋feel,格調不錯,本身想試佢地既 omakase, 聽聞價錢親民又高質,但今晚沒有預約,所以散叫了些食物😀還有就是少數日本居酒屋餐廳有提供熟成刺身,真係唔錯😉😉🔹竜王卷 $108 入面包住三文魚籽、炸蝦、吞拿魚,用料豐富,賣相相當有氣勢😊😊🔹左口魚邊火炙壽司 $28🔹三文魚壽司 $18 價錢很平啊 壽司飯不是一般的醋飯,而是加入醬油的有味飯,淡淡的味道,不會搶走魚既味😋😋🔹日式煎餃子 $48 皮薄餡料多汁,大大隻,相當抵食😀😀😀日本海膽流心忌廉餅 $68 廉餅表皮炸得酥脆,咬開裏面既海膽忌廉呈流心狀態,而且非常creamy,海膽味濃,很美味❤️❤️🔹燒茄子 $38 上枱時已經很香,燒得很不錯,不會過火,仍有茄子的鮮甜味😁😁🔹芝麻雞翼 $48 這個我和朋友都覺得有少少茶記那般的炸雞翼味,特別係塊皮,很香又嫩滑😘😘竜王​地址: 北角和富道21-53號和富中心地下G30號舖​
還有就是少數日本居酒屋餐廳有提供熟成刺身,真係唔錯😉😉

🔹左口魚邊火炙壽司 $28
🔹三文魚壽司 $18 價錢很平啊

🔹日式煎餃子 $48 皮薄餡料多汁,大大隻,相當抵食😀😀😀

竜王​
地址: 北角和富道21-53號和富中心地下G30號舖​

2021-10-02 28 浏览
位於北角的竜王,主打以平民價錢吃到高質𝚘𝚖𝚊𝚔𝚊𝚜𝚎 / 日式料理,的確 性價比相當高,平凡料理也做出美味。 餐廳位置不多,適合朋友小聚 一試日式料理。 •竜王卷 $𝟷𝟶𝟾 性價比超高的一道! 炸蝦卷物上堆著高高的吞拿魚蓉和魚子蟹子,不太喜歡吞拿魚蓉的我,也很喜這道,吞拿魚蓉很鮮味。 蝦也炸得很香脆,不油膩,一啖吃到全部,非常滿足。 重點 龍船作容器,很吸精,打卡一流! •日式煎餃子 $𝟺𝟾 非常普通的外表,但咬下去 啖 啖 肉!肉的份量足,更會咬到肉粒,有口感,非常𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢,很不錯,但如外皮煎得更香脆會更好。 •蟹子沙律 $𝟼𝟾 啖啖都佈滿蟹子,配合蟹柳青瓜絲,令每口都很爽脆,非常開胃的一道前菜。 •火炙左口魚邊 $𝟸𝟾 左口魚被燒得入口即溶,魚油滿佈口腔,正! •燒茄子 $𝟹𝟾 平平無奇中帶著驚奇的一道。 蒜量驚人,滿滿的蒜蓉和蒜味,想不到的好吃! •厚揚 $𝟹𝟾 豆腐被燒得外脆內嫩,很𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢,醬汁 酸酸的,很不錯!

餐廳位置不多,適合朋友小聚 一試日式料理。

•竜王卷 $𝟷𝟶𝟾
性價比超高的一道!
重點 龍船作容器,很吸精,打卡一流!

•日式煎餃子 $𝟺𝟾

•蟹子沙律 $𝟼𝟾

•火炙左口魚邊 $𝟸𝟾
左口魚被燒得入口即溶,魚油滿佈口腔,正!

•燒茄子 $𝟹𝟾

•厚揚 $𝟹𝟾
豆腐被燒得外脆內嫩,很𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢,醬汁 酸酸的,很不錯!
2021-10-02 34 浏览
朋友介紹北角和富中心有間新開日本居酒屋食物質素不錯👍入到店舖環境裝修好有日本風味,還有榻榻米房間,好適合同朋友食飯傾偈呢度係唔錯嘅選擇!雜錦魚生沙律-顏色七彩繽紛,裏便除咗刺身魚還有大量蔬菜🥬樣樣都好新鮮,醬汁酸酸地好開胃食落好清新😋竜王卷-賣相吸引,望落去好有氣勢,壽司面頭大量吞拿魚腩蓉和大小魚子,卷物就用咗炸蝦🍤成個卷物食落層次感豐富,有不同口感,味道出奇地夾,有驚喜👍燒茄子🍆茄子好厚肉,加入炸蒜同蔥粒,味道一流!日式煎餃子🥟餃子皮薄煎至微焦,入口啖啖肉又多汁,不用任何醬汁原汁原味!
燒茄子🍆茄子好厚肉,加入炸蒜同蔥粒,味道一流!

2021-10-01 44 浏览
今日同同事嚟食晏晝,開咗一間房俾我哋,係榻榻米房,張枱都好大間房都坐落好舒服,入去要除鞋。但係佢個冷氣有啲不足,食到有少少熱。lunch menu我叫左個飯,飯應該係赤醋飯。個貝柱唔係特別新鮮,我要點wasabi 食先感覺好少少。海膽份量唔算多,有d 失望落不過味道都ok前菜。白蘿蔔好味,酸酸地,碗碟都好精致最尾仲有個泡芙總結來講,我覺得環境上除咗冷氣不足之外都幾唔錯,但食物質素同個價錢就唔太成正比,應該唔會再幫襯

lunch menu

前菜。白蘿蔔好味,酸酸地,碗碟都好精致

最尾仲有個泡芙

2021-09-29 31 浏览
難得嚟到北角,大食妹本身諗住去鋸扒,但係去到和富中心發現有間新開嘅居酒屋,決定都係轉食日本嘢居酒屋嘅價錢唔係好貴,壽司同埋燒烤大概幾十蚊左右,兩個人食完$400都可以買到單芝麻雞翼$48好香脆,炸完唔會太乾同埋太窿日式煎餃子$48日式煎餃子煎到層皮脆脆地,點個酸酸地醬汁食一流燒雞軟骨$28雞軟骨細細粒脆脆地,好咬口蒜蓉燒茄子$38茄子肉夠林夠入味,好香嘅蒜蓉味,燒得夠好啲茄子肉好容易起到火炙左口邊$28左口邊味道清淡,口感爽口,配上散發淡淡赤醋味道的壽司飯更加提鮮火炙油甘魚腩$28油甘魚腩魚脂肥美,肉質亦都紮實爽口竜王卷$108呢個係佢哋嘅招牌壽司,用咗一條立體嘅龍盛上,賣相好吸睛竜王卷其實係吞拿魚腩配炸蝦赤醋飯壽司,配搭新奇吞拿魚腩嘅油脂配上香脆爽口嘅炸蝦,再加有少少酸甜味嘅赤醋飯,味道好夾

芝麻雞翼$48
好香脆,炸完唔會太乾同埋太窿

日式煎餃子$48
日式煎餃子煎到層皮脆脆地,點個酸酸地醬汁食一流

燒雞軟骨$28
雞軟骨細細粒脆脆地,好咬口

蒜蓉燒茄子$38
茄子肉夠林夠入味,好香嘅蒜蓉味,燒得夠好啲茄子肉好容易起到

火炙左口邊$28
火炙油甘魚腩$28
油甘魚腩魚脂肥美,肉質亦都紮實爽口

竜王卷$108
呢個係佢哋嘅招牌壽司,用咗一條立體嘅龍盛上,賣相好吸睛
竜王卷其實係吞拿魚腩配炸蝦赤醋飯壽司,配搭新奇

2021-09-24 36 浏览
啱啱喺附近staycation完,見到呢間日本餐廳喺附近新開,啲相仲幾靚😍梗係過嚟朝聖下🤣裝修簡約風,一入到去牆上邊嗰條龍就吸引咗我視線,好霸氣,睇得出老闆對設計都落咗啲心思,條龍係噴上去😳層次好靚👍🏻🍣油甘魚壽司($22)+三文魚壽司($18)首先,佢哋既Wasabi已經好香,而佢哋嘅子薑唔同人哋係一片片,佢係一粒粒,咬落去好爽脆,連配搭都有花心思,手握壽司真係唔同啲,溫度剛好,油香同鮮味都好重亦好肥美🥰🥗🦀炸軟殼蟹沙律($88)呢個係個開胃菜,底下沙律酸酸甜甜,好開胃,上面是剛炸好的軟殼蟹🦀,好香脆又夠味,仲好多蟹肉添👍🏻👍🏻超推介!🐲竜王卷($108)呢個係佢哋招牌菜,一上枱超吸晴👀我一開始就係比佢吸引過嚟🤪佢都冇令我失望,材料新鮮,入口即溶既吞拿魚蓉🤤啲壽司飯佢應該用咗醬油漬,連啲壽司飯都可以帶出刺身嘅鮮味😍我有幾個朋友見到我post story都即刻問我係邊間舖頭😂😂呃like一流😛同埋餐廳係小數有提供熟成刺身的居酒屋🏮所以我另外都嗌左啲燒物🔥🐓燒雞翼($38)+厚揚{豆腐}($38)燒雞翼嫩滑多汁豆腐都外脆內軟,果然燒物都保持到質素🤤🐷🍯宮崎產煙燻黑豚配

🍣
油甘魚壽司($22)+三文魚壽司($18)

🥗🦀
炸軟殼蟹沙律($88)

🐲
竜王卷($108)

🐓
燒雞翼($38)+厚揚{豆腐}($38)
燒雞翼嫩滑多汁豆腐都外脆內軟,果然燒物都保持到質素🤤

🐷🍯
宮崎產煙燻黑豚配蜜糖 ($78)
煙熏味很香,食落似煙鴨胸,很嫩,肥瘦適中👍🏻甜甜地令我忍唔住一口接一口👅
聽埋師傅講餐廳宗旨係希望食客用居酒屋嘅價錢食到omakase嘅質素😍完全體會到佢呢句既精粹👍🏻
2021-09-22 857 浏览
居酒屋價錢食Omakase 質素,真係幾抵食,而且味道有驚喜日本野真係好好食特別當裝修都充滿日式風味就更令人回味,裝修闊落,但價錢吾貴,實在難得。裝修既龍,真係好有氣勢,當然要試signature dish 龍王卷個碟真係氣勢迫人,係飛龍,個碟真係好有霸氣架。食物上,龍王卷其實內裡係炸蝦,上面係魚子加拖羅。一咬入口先係上面拖羅滋味,中間係炸蝦,咬落去外層凍裡面熱。 蟹籽沙律 天氣咁熱,食一食沙律就岩曬 青瓜絲 蟹柳 蟹籽配沙律醬 幾時都咁清新。 左口魚火灸壽司三文魚火灸壽司兩款食物都超級抵食,而且燒一燒之後既香味更濃。宮崎煙燻黑豚配蜜 這道菜有驚喜, 開頭都吾係好知係咩, 煙燻黑豚原來燒出黎之後係超級香,睇落有點似 厚。切煙肉,但其實個味道更香,而且超級熱辣辣。燒雞翼 燒青椒 另外燒雞翼,真係有一排冇食爐端燒雞翼, 好味道。少少鹽已經好好食

日本野真係好好食
特別當裝修都充滿日式風味就更令人回味,
裝修闊落,但價錢吾貴,
實在難得。裝修既龍,真係好有氣勢,

當然要試signature dish 龍王卷

個碟真係氣勢迫人,
係飛龍,個碟真係好有霸氣架。

蟹籽沙律
天氣咁熱,食一食沙律就岩曬
青瓜絲 蟹柳 蟹籽配沙律醬 幾時都咁清新。

三文魚火灸壽司
兩款食物都超級抵食,
而且燒一燒之後既香味更濃。

宮崎煙燻黑豚配蜜
這道菜有驚喜, 開頭都吾係好知係咩,

燒雞翼 燒青椒
另外燒雞翼,真係有一排冇食爐端燒雞翼,
好味道。少少鹽已經好好食
2021-09-21 73 浏览
食物質素唔差,未至於驚喜,價錢尚算合理。一份8件壽司$308,材料話係日本直送,蝦同Toro係好味,其他就比較普通,叫左個鯛魚海膽,$138得兩啖,淨係食到海膽味,用鯛魚配搭並冇令到個味特別左,叫左少少串燒,個燒豆腐好好食。可惜嘅係有一位店員,相信係老闆或者店主,態度相當晦氣,由坐低開始已經好似得罪左佢定欠左佢咁。如果要咁受氣去食一餐飯,好食到識飛都冇用,一定唔會有下次了,因為嗰位職員嘅態度實在令人非常不愉快。
2021-09-20 67 浏览
六點來門口掛著“準備中”, 推門入去差點滑倒, 等了一會才有人接應, 那少胖侍應有點冷傲. 而且二人枱相連, 傾偈聽到晒🙄, 枱也很細, 麻麻舒服.竜王卷只是一般, 但海膽忌廉餅有驚喜, 牛舌串燒好食, 五花腩則太瘦.壽司偏細件, 中規中舉而已. 整體可以, 一試無妨, 但未至於大滿足.
2021-09-17 686 浏览
行完山超肚餓走咗去北角,貪呢到多餐廳多選擇,見到上網有人推介依間居酒屋就去試試😛首先一入去就覺得個格局都幾似日式居酒屋,但又好闊落,裝修同餐具都幾有心思近廚房個邊有張長bar枱,應該就係serve omakase既客人🤔食物方面刺身沙律:本身都唔期待,諗住只係食沙律開下胃,點知佢嘅刺身份量好多,重點仲要有吞拿魚腩!食極都仲有🤣第一次食熟成刺身,原來熟成魚既魚味比一般既刺身更加濃郁甘香🤤👍🏻真係好有驚喜👍🏻燒物:燒雞翼好出色,皮脆肉嫩,醃得剛剛好,唔會過咸,燒青椒仔都好fresh,好爽脆!炙燒壽司:左口魚同三文魚永遠燒完都無得輸,油香十足。🥰打卡重點—龍王卷:見個個都嗌呢樣我都忍唔住嗌埋一份🤣首先個擺盤真係好有心思,真係一隻龍船嚟,成個菜式好適合打卡😝佢個卷物唔係得個靚字,用料十足,炸蝦卷上面仲加埋吞拿魚蓉,三文魚籽同蟹籽,而且留意到佢嘅飯粒唔係用一般白飯,係用赤醋飯,靚之餘仲比一般白飯更香!🤤👍🏻好多時居酒屋類型,即使喺日本,食物,特別係壽司嘅質素都會一般般,但估唔到依間餐廳都好有心機準備食物,就算唔係坐bar枱都比到我有種omakase質素嘅感覺!

食物方面

炙燒壽司:左口魚同三文魚永遠燒完都無得輸,油香十足。🥰

2021-08-26
午餐
2021-09-11 104 浏览
見北角有新開居酒屋,朋友生日到這裡食飯。晚市order一道竜王卷,放竜王碟賣相好夠霸氣,可惜敗筆在於塊紫菜,意想不到紫菜可以咁煙韌,放入口完全咬唔斷勁chewy,究竟師傅手温太高定係紫菜唔新鮮。職員補償兩件白膽軍艦(聲稱高質海膽),膽叫好食,但紫菜都係淋gg,感覺好失望。另叫雞泡魚乾,當日飛機魚寿司set,食材有d乾啞,質量一般。唯一好食係雪糕。20:15可能接近收工時間,幾個職員廚房出黎拉低口罩傾計,要扣分。價錢貴,性價比低,或者串燒拉麵烏冬較好,但不會encore。
2021-09-09
庆祝纪念
生日
2021-09-08 65 浏览
午市套餐偏貴,我叫了蒲燒曼魚飯,有前菜沙律,感覺ok,不過不失,但唔包嘢飲,有湯有茶,$138加一。不過要$300以上先可用信用卡或支付寶,有點倒自己米😅,因附近所有餐廳都可電子消費,百幾蚊都要俾cash, 同餐廳環境及格局唔成正比上次爸爸同女兒食過燒和牛午市套餐,$368,好食的,但價錢對比下,北角匯果帶既日本餐會抵食好多。雖然和富係中產家庭為主,但咁既價位未必成日幫襯。整體尚算ok, 希望keep住食物質素。