2021-09-17 686 浏览
行完山超肚餓走咗去北角,貪呢到多餐廳多選擇,見到上網有人推介依間居酒屋就去試試😛首先一入去就覺得個格局都幾似日式居酒屋,但又好闊落,裝修同餐具都幾有心思近廚房個邊有張長bar枱,應該就係serve omakase既客人🤔食物方面刺身沙律:本身都唔期待,諗住只係食沙律開下胃,點知佢嘅刺身份量好多,重點仲要有吞拿魚腩!食極都仲有🤣第一次食熟成刺身,原來熟成魚既魚味比一般既刺身更加濃郁甘香🤤👍🏻真係好有驚喜👍🏻燒物:燒雞翼好出色,皮脆肉嫩,醃得剛剛好,唔會過咸,燒青椒仔都好fresh,好爽脆!炙燒壽司:左口魚同三文魚永遠燒完都無得輸,油香十足。🥰打卡重點—龍王卷:見個個都嗌呢樣我都忍唔住嗌埋一份🤣首先個擺盤真係好有心思,真係一隻龍船嚟,成個菜式好適合打卡😝佢個卷物唔係得個靚字,用料十足,炸蝦卷上面仲加埋吞拿魚蓉,三文魚籽同蟹籽,而且留意到佢嘅飯粒唔係用一般白飯,係用赤醋飯,靚之餘仲比一般白飯更香!🤤👍🏻好多時居酒屋類型,即使喺日本,食物,特別係壽司嘅質素都會一般般,但估唔到依間餐廳都好有心機準備食物,就算唔係坐bar枱都比到我有種omakase質素嘅感覺!

食物方面

炙燒壽司:左口魚同三文魚永遠燒完都無得輸,油香十足。🥰

2021-08-26
午餐