2024-05-27 57 浏览
一講起新蒲崗就會諗起窩子🤭今次約埋朋友一齊食,舖頭地方唔算大,裝修偏向懷舊風🔸慢煮手撕豬腩肉窩夫三文治🧇窩夫通常都係甜食,但尼到特別少少有咸食,今次揀左最受歡迎既慢煮手撕豬腩肉,窩夫好有份量,🐽豬腩肉唔會好肥,窩夫外脆內軟,蛋香味十足,加埋蕃茄同生菜平衡返🔸香煎牛油帶子自家製椰子雞湯意大利飯帶子兩邊煎到金黃色,意大利飯軟硬適中🥥椰子雞湯代替左忌廉,椰汁味香濃,同樣做到creamy既感覺,仲要無咁膩😋🔸野菌松露油忌廉扁意粉賣相平平無其,但食落松露同🧄蒜味好香,意粉軟硬適中,野菌既份亦都好多🔸Mocha暫時飲過最好飲既Mocha,朱古力味同咖啡味兩者好平均,質感純厚,入口順滑🔸Matcha Latte 🍵搽茶同牛奶比較岩岩好,搽茶味香濃

🔸慢煮手撕豬腩肉窩夫三文治

🔸香煎牛油帶子自家製椰子雞湯意大利飯

🔸野菌松露油忌廉扁意粉

🔸Mocha

🔸Matcha Latte
🍵搽茶同牛奶比較岩岩好,搽茶味香濃
勇闖新蒲崗之旅 是說我第一次踏足新蒲崗 陌生又新奇 ~ ᴀɪʀsɪᴅᴇ 的天橋連接 ᴍɪᴋɪᴋɪ 出商場就到達新蒲崗原來很方便這次相約友人到區內有名的窩夫餐廳「窩子」來安可上次友人吃不到的名物以綠色為主調的裝潢 帶著不少懷舊復古元素充滿特色的桌椅 整體都滲透著港式餐廳味道餐點以招牌鹹甜窩夫佔大幅版面還有意粉 沙律 薄餅等選擇大部分餐點都在百元上下 性價比很高𓋪 慢煮手撕豬腩窩夫三文治上次友人到訪但售罄的名物 這次吃上了份量驚人的大 窩夫外脆內軟又富濃濃蛋香手撕豬腩再堆起一個山丘 用慢煮的方式烹煮肉質 ᴊᴜɪᴄʏ 一點也不乾身鹹食 ᴡᴀғғʟᴇ 原來也很好吃𓋪 假日早餐雖然是說假日早餐 但平日晚餐也能點玫瑰花形的三文魚 帶點果肉的吐司 穀物滿滿的乳酪是道誠意滿滿的 ᴀᴅʙ 𓎾 野菌松露油忌廉扁意粉香氣十足的意粉 質感ᴄʀᴇᴀᴍʏ 滑滑的而且大量爽口雜菌 口感很豐富看起來小小一碟 其實份量超多價錢還不過百 太經濟實惠了𓎾 蘋果汁𓎾 ʟᴀᴛᴛᴇ咖啡很有水準 不過個人比較喜歡淡一點的這杯在晚上喝有點太濃郁了
勇闖新蒲崗之旅
是說我第一次踏足新蒲崗 陌生又新奇 ~
原來很方便
這次相約友人到區內有名的窩夫餐廳「窩子」
來安可上次友人吃不到的名物

𓎾 ʟᴀᴛᴛᴇ
咖啡很有水準 不過個人比較喜歡淡一點的
這杯在晚上喝有點太濃郁了
2024-05-16
今日去平時好少去嘅地區,原來新蒲崗都有好多美食。好姊妹生日,一於同佢去新蒲崗「窩子」回顧下童年嘅懷舊家品及玩具,啱曬鐘意打卡嘅朋友仔。慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $115賣相吸引,窩夫份量大而且香脆,經過慢煮豬腩肉,肉質鮮嫩,手撕豬腩肉調味剛好,面層鋪上芝士,更加美味。香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯 $152帶子煎到金黃色,每粒都飽滿,爽口彈牙,用椰子雞湯煮嘅意大利飯有淡淡嘅椰子香味,甜甜地,味道更加豐富。焦糖香蕉配雲呢拿雪糕-法式千層酥$78超級鬆脆千層酥,配上香甜嘅香蕉和雲呢拿雪糕,面層灑上朱古力粉,然後淋上焦糖,多重口感。熱情果手搖冰茶 $46有熱情果嘅香味,酸酸甜甜,飲落清新又開胃。凍鮮奶咖啡 $46咖啡味道香濃,加咗鮮奶更幼滑,咖啡水準也不錯👍每位服務員都有禮貌和笑容,讓客人感覺舒服👍地方雖然唔大,但係乾淨企理,坐得好舒服。📍窩子新蒲崗仁愛街36號地舖

香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯 $152

焦糖香蕉配雲呢拿雪糕-法式千層酥$78

熱情果手搖冰茶 $46
有熱情果嘅香味,酸酸甜甜,飲落清新又開胃。

凍鮮奶咖啡 $46
咖啡味道香濃,加咗鮮奶更幼滑,咖啡水準也不錯👍

每位服務員都有禮貌和笑容,讓客人感覺舒服👍
地方雖然唔大,但係乾淨企理,坐得好舒服。

📍窩子
新蒲崗仁愛街36號地舖

• 香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯
2024-05-24 76 浏览
食咗幾年 水準一直發揮得好穩定😋我哋嗌咗香煎牛油帶子配自家煲椰子雞湯意大利飯🥥見到椰子雞risotto 🐣太好奇就嗌咗 呢個好有驚喜🤩真係好有椰子雞味 又唔會油膩 帶子有成足足5️⃣大粒 味道都好食😋慢煮口水雞扒窩夫三文治🥪個雞扒好惹味🥹平時食開甜窩夫 但呢個鹹嘅都好正👍 偷偷話你知🤫如果想再夾啲同容易食啲 可以揀慢煮手撕豬腩窩夫三文治🐷糖不甩麻糬窩夫🧇甜品想食 #麻糬 #窩夫 就揀咗呢個 重有個椰絲傘 個窩夫好煙韌 好濃芝麻花生味 整體偏甜 好啱螞蟻人🤣

食咗幾年 水準一直發揮得好穩定😋

我哋嗌咗

2024-05-23 27 浏览
朋友話想食窩夫,二話不說帶佢嚟到位於新蒲崗仁愛街的窩子🤩食窩夫的不二選擇😋⚜️ #慢煮三文魚意大利飯慢煮三文魚表面香煎,內裏非常嫩滑,入口即化💗意大利飯煮得剛好,加上豐富白汁,每粒飯都好入味✨配上檸檬🍋清新美味,既營養豐富又口感俱佳👍🏻⚜️ #慢煮手撕豬腩窩夫三文治慢煮豬腩確保肉質的嫩度,秘制豐富醬汁令到豬腩肉絲更入味😋窩夫🧇金黃色,香脆可口,內裏柔軟,同手撕豬腩非常搭配💗呢個要大推🤤⚜️ #叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕朱古力麻糬窩夫軟糯煙韌,香口有咬口✨配上大量朱古力碎,口感豐富有層次👍🏻再加上朱古力雪糕🍧麻薯的熱與雪糕的凍交織一齊,冰火相融,正🤤⚜️ #白桃手搖冰茶(凍)和#多莓果茶(熟)白桃冰茶令人清新舒適,陣陣桃香,非常適合炎熱夏日✨而多莓熱果茶好岩女士,養生之選,微酸開胃👍🏻

⚜️ #慢煮三文魚意大利飯

⚜️ #慢煮手撕豬腩窩夫三文治

⚜️ #叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕

⚜️ #白桃手搖冰茶(凍)和#多莓果茶(熟)
白桃冰茶令人清新舒適,陣陣桃香,非常適合炎熱夏日✨
而多莓熱果茶好岩女士,養生之選,微酸開胃👍🏻
午餐
  • 慢煮三文魚意大利飯
  • 叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕
2024-05-21 50 浏览
今日嚟到窩子Cafe,鐘意呢度食物水準高,坐得又舒服,可以同朋友靜靜地品嚐美食、傾下計,窩子絕對是不錯的選擇慢煮口水雞扒凱撒沙律碗 $129慢煮口水雞扒帶點微辣,肉質嫩滑,配上新鮮沙律菜,爽口又健康慢煮手撕雞雞腩窩夫三文治 $115每次必叫的慢煮手撕雞雞腩窩夫三文治,慢煮手撕雞夠Juice,加上外脆內軟熟的窩夫,令人回味無窮曲奇忌廉配朱古力雪糕法式千層酥 $78法式千層酥非常薄脆,配上曲奇忌廉、朱古力雪糕 味道好夾,值得推介朱古力鮮奶奶咖啡 $48朱古力同咖啡比例恰當,口感幼滑熱情果手搖冰茶 $46熱情果手搖冰茶味道清甜,清新解渴

慢煮口水雞扒凱撒沙律碗 $129
慢煮口水雞扒帶點微辣,肉質嫩滑,配上新鮮沙律菜,爽口又健康

慢煮手撕雞雞腩窩夫三文治 $115

曲奇忌廉配朱古力雪糕法式千層酥 $78

朱古力鮮奶奶咖啡 $48
朱古力同咖啡比例恰當,口感幼滑

熱情果手搖冰茶 $46
熱情果手搖冰茶味道清甜,清新解渴
2024-05-13
2024-05-20 22 浏览
Wozi Cafe 🍽️ 慢煮牛面頰肉配扁意粉 $172牛面頰肉很嫩滑不柴,撈醬汁配意粉十分開胃,牛面頰肉的份量適中,每塊很大,吃落啖啖肉,十分滿足到食肉獸的喜好;意粉煮得軟硬適中,中規中矩,跟套餐包括沙拉🥗,補充膳食纖維,+$45配慢煮口水雞扒,同樣每件很大塊,嫩滑不柴,大快朵頤。慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $115手撕豬腩肉是瘦肉絲,不會肥膩;上面有拉絲芝士🧀,整塊餡料很足;夾窩夫🧇的設計第一次嚐試,出奇地夾到,端上來新鮮熱騰騰,香氣撲鼻,滿鼻蛋香。
Wozi Cafe 🍽️
慢煮牛面頰肉配扁意粉 $172

• 慢煮手撕豬腩窩夫三文治
🎀 窩子每次聽到朋友要去新蒲崗 🌟都會大力推介到訪這間餐廳數數吓自己都已去過這間餐廳4️⃣次小店主打窩夫及甜品鹹食一樣出色價錢相宜 CP值超高🤩✩‧₊慢煮手撕豬腩肉窩夫三文治($115)🐷ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟿/𝟷𝟶窩夫真的是超級超級誇張配料很多而且窩夫很厚疊起來簡直就像個漢堡包🤣兩個人份量也有點多窩夫烘得外脆帶點蛋香味🧇豬腩肉偏瘦酸酸甜甜不覺得膩加上生菜和蕃茄🍅🥬和經燒過的芝士片🧀超級豐富🤤✩‧₊慢煮牛面頰肉配扁意大利粉($172)🐮ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶慢煮牛面頰炆得很腍很入味吃下去真的有入口即溶的感覺醬汁酸甜牛面頰可配扁意粉或法國麵包意粉有點香草味不沾醬味道也很足✩‧₊慢煮口水雞扒($45)🐔ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶雞扒調味出色少少辣比較重胡椒味🧂吃下去開胃又刺激而且都幾大塊當作是小食也很滿足✩‧₊多莓果茶($46)🍓ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶果茶滲有洛神花的味道略酸無加糖不過小編很喜歡✩‧₊芙香蘋果果茶($46)🍎ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶朋友大讚這款果茶小編學了一口味道果然清新怡人無加糖但蘋果味很突出完全符合了重視養生的朋友之選ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💕𝟾.𝟻/𝟷𝟶
🎀 窩子

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💕𝟾.𝟻/𝟷𝟶
餐廳另收加一服務費
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

懷舊地磚,珊瑚綠的牆身,Vintage風格的咖啡店,帶有絲絲文藝感☕️更提供多款Fusion菜式,每款都很有心思🤗招牌窩夫即叫即製,賣相吸引🧇口感香脆鬆軟,蛋香濃郁🤩更鋪滿鮮嫩多汁的手撕豬腩,入口啖啖肉🤤加上一塊半熔芝士🧀味道即時提升不少🔝再來口水雞薄餅🍕特別之處在於薄餅是以酥皮製成🧑‍🍳咬下去十分香脆,更可感覺到它一層層鬆開😃雞肉嫩滑,帶點麻辣,十分惹味🌶️這裡的甜品也是重點推介🍨朱古力麻糬窩夫🧇香濃朱古力粉、朱古力醬和朱古力碎🍫啱晒我這些朱古力控🥹一上枱就聞到濃濃朱古力香🤩口感層次超豐富,Q彈煙韌,超邪惡😈
懷舊地磚,珊瑚綠的牆身,
Vintage風格的咖啡店,帶有絲絲文藝感☕️
更提供多款Fusion菜式,每款都很有心思🤗

招牌窩夫即叫即製,賣相吸引🧇
口感香脆鬆軟,蛋香濃郁🤩
更鋪滿鮮嫩多汁的手撕豬腩,入口啖啖肉🤤
加上一塊半熔芝士🧀味道即時提升不少🔝

再來口水雞薄餅🍕
特別之處在於薄餅是以酥皮製成🧑‍🍳
咬下去十分香脆,更可感覺到它一層層鬆開😃
雞肉嫩滑,帶點麻辣,十分惹味🌶️

這裡的甜品也是重點推介🍨
朱古力麻糬窩夫🧇
香濃朱古力粉、朱古力醬和朱古力碎🍫
啱晒我這些朱古力控🥹
一上枱就聞到濃濃朱古力香🤩
口感層次超豐富,Q彈煙韌,超邪惡😈
  • 慢煮口水雞肉酥皮薄餅
  • 叁重朱古力配朱古力雪糕麻糬窩夫
2024-05-10 54 浏览
二訪窩子😋***🥢慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $115 ⭐️繼續推薦✨呢個手撕豬窩夫真係食極都唔會厭😍滿滿嘅嫩嫩手撕豬肉充滿醬汁又有芝士窩夫厚身 邊緣脆口兩者一齊食出奇地夾而且夾有生菜&蕃茄 中和膩感✨***🥢慢煮牛面頰肉配法國麵包 $172試左樣新嘢麵包香脆有蒜香🤤就咁食都好好味牛面頰煮得好軟淋塊塊都好大塊有點偏貴 但一試無妨😙***🥢慢煮口水雞扒 $45雞扒撒滿孜然好香口配左一碟texture似沙律醬嘅口水醬***🥢手搖伯爵冰茶 $44🥢芙香蘋果果茶 $46冰茶飲落去涼陣陣熱果茶 果味香 茶味清✨
二訪窩子😋
熱果茶 果味香 茶味清✨
慢煮手撕豬窩夫
慢煮手撕豬窩夫
2024-05-09 36 浏览
是日難得行過新蒲崗,當然要試下當地野食😎 搵左間有人排隊既cafe 試下佢!叫左兩個main 加個小食,竟然多到食唔曬!慢煮手撕豬腩肉窩夫三文治,依個份量好大,有4塊窩夫,表面係煎香到少少脆口,味道就似原味雞蛋仔。而豬腩肉就好juicy, 加上有芝士係面,真係好邪惡!而豬腩肉配上蛋窩夫食又出奇地好食喎😨 但由於太多件😂 本人吃唔曬gg慢煮牛面頰肉配法國麵包牛肉炆到好諗!似係入口即熔個隻,隻汁係食得出既紅酒味,法包烘到好脆,我就一件牛肉一件法包加汁甘樣食,一流😎👍👍👍 本身中意食牛既絕對要試下,依個出色😋😋

叫左兩個main 加個小食,竟然多到食唔曬!

慢煮牛面頰肉配法國麵包

2024-05-05 29 浏览
想食特色Fusion西餐?新蒲崗的「窩子」就是適合的選擇。 餐廳裝修彼懷舊風格,佈置、擺設都感受到用心設計。店舖坐位不算太多,晚餐時候客人都不少,而且食物選擇有特色,尤其是甜品款式,很適合甜品控。 😋是日選擇:1️⃣慢煮手撕豬腩窩夫三文治 🍽熱辣辣,一絲絲的豬肉,份量不少。中間還有番茄、蔬菜,還有外脆內軟、厚厚的窩夫。假若有多一點醬汁,來配上窩夫,會令整個菜式更出色。 2️⃣焦糖香蕉配雲呢拿雪糕法式千層酥 🍽香蕉上面舖上焦糖,脆面千層酥皮有好多層及滿滿吉士醬,加上雲呢拿雪糕及香滑忌廉,十分邪惡! 3️⃣士多啤梨配甜檸檬忌廉梳乎厘鬆餅 🍽厚身、鬆軟的梳乎厘鬆餅,酸酸甜甜的士多啤梨,配上甜檸檬忌廉,給人酸酸甜甜的感覺。 4️⃣香蕉朱古力咖啡 🍽香蕉的果甜﹐濃濃的朱古力,配以香滑的咖啡,難以抗拒! 5️⃣多莓果茶 🍽新鮮多款的莓及水果,散發出酸甜莓果香氣,還有消滯感!
想食特色Fusion西餐?新蒲崗的「窩子」就是適合的選擇。

😋是日選擇:
1️⃣慢煮手撕豬腩窩夫三文治
2️⃣焦糖香蕉配雲呢拿雪糕法式千層酥
3️⃣士多啤梨配甜檸檬忌廉梳乎厘鬆餅
4️⃣香蕉朱古力咖啡
🍽香蕉的果甜﹐濃濃的朱古力,配以香滑的咖啡,難以抗拒!
5️⃣多莓果茶
🍽新鮮多款的莓及水果,散發出酸甜莓果香氣,還有消滯感!
2024-05-02
  • 多莓果茶
2024-05-03 25 浏览
收藏已久既一間Cafe,係附近studio 練完舞又同男友去食~重點推介今次叫左既食物:慢煮手撕豬腩窩夫三文治($115):勁大份~性價比好高🤭Dirty Tiramisu($72):賣相勁邪惡~ 除左Tiramisu既Cream外,大量朱古力薄片~黑糖焙茶LATTE&抹茶LATTE:各$44:茶味香濃,咖啡師打既奶泡可以hold 好耐,可以慢慢打完卡再飲🤭而焙茶少有加埋黑糖,自帶甜味,飲耐左唔會有澀味總結,小店黎講性價比高, 雖然位於新蒲崗偏遠位置,但夜晚7半依然滿座,可見人氣其高

慢煮手撕豬腩窩夫三文治($115):勁大份~性價比好高🤭

放假又去窩子食窩夫 ~~每次必點 ● 慢煮手撕豬腩窩夫三文治 HK$115窩夫即叫即製,外脆內軟,蛋香濃郁配埋軟嫩多汁嘅慢煮手撕豬腩和半熔芝士入口啖啖肉,超滿足 ~~點咗個好特別嘅 ● 薄撐窩夫配虎蝦 HK$118以為係平時食開薄身嘅中式薄撐原來用咗中式薄撐粉漿嚟做窩夫薄撐窩夫好厚身,裡面仲有青蔥、蝦米和蠟腸淋滿麻醬、甜醬和沙律醬儍媽就鍾意加少少辣醬一起食,味道更豐富 ~~甜品 ● 士多啤梨配甜檸檬忌廉梳乎厘鬆餅 HK$128一客有兩件梳乎厘鬆餅,脹卜卜厚身飽滿入口軟綿綿,蛋味濃郁配上士多啤梨和甜檸檬忌廉,酸酸甜甜,清爽不膩口 ~~飲品就揀咗冰凍消暑嘅 ● 白桃手搖冰茶 HK$46** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

放假又去窩子食窩夫 ~~

每次必點 ● 慢煮手撕豬腩窩夫三文治 HK$115
窩夫即叫即製,外脆內軟,蛋香濃郁
配埋軟嫩多汁嘅慢煮手撕豬腩和半熔芝士
入口啖啖肉,超滿足 ~~
點咗個好特別嘅 ● 薄撐窩夫配虎蝦 HK$118
以為係平時食開薄身嘅中式薄撐
原來用咗中式薄撐粉漿嚟做窩夫
薄撐窩夫好厚身,裡面仲有青蔥、蝦米和蠟腸
淋滿麻醬、甜醬和沙律醬
儍媽就鍾意加少少辣醬一起食,味道更豐富 ~~
甜品 ● 士多啤梨配甜檸檬忌廉梳乎厘鬆餅 HK$128
一客有兩件梳乎厘鬆餅,脹卜卜厚身飽滿
入口軟綿綿,蛋味濃郁
配上士多啤梨和甜檸檬忌廉,酸酸甜甜,清爽不膩口 ~~
飲品就揀咗冰凍消暑嘅 ● 白桃手搖冰茶 HK$46

2024-04-27
  • 士多啤梨配甜檸檬忌廉梳乎厘鬆餅
2024-05-01 36 浏览
二訪新蒲崗窩子Cafe,呢度嘅窩夫、梳乎厘都好出色,令人一試難忘店舖吾算大,坐滿晒人。懷舊風裝修,感覺悠閑舒服香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯 $152大大粒的牛油帶子,煎得剛剛好,鮮味又爽口,配上自家製椰子雞湯湯底清甜,意大利飯煙煙韌韌有咬口,整體味道不錯慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $115今次encore慢煮手撕豬腩窩夫三文治,手撕豬腩醬汁味濃又惹味,窩夫外脆內軟 值得推介梳乎里鬆餅意大利忌廉芝士 $110疏乎厘鬆餅空氣感十足,意大利忌廉芝士帶有香醇咖啡,好啱我口味Dirty $44咖啡同奶比較恰當,口感幼滑Cappuccino $42拉花賣相好靚,咖啡香濃
店舖吾算大,坐滿晒人。懷舊風裝修,感覺悠閑舒服

香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯 $152

梳乎里鬆餅
意大利忌廉芝士 $110

Dirty $44
咖啡同奶比較恰當,口感幼滑

Cappuccino $42
拉花賣相好靚,咖啡香濃

2024-04-28