間中都想同朋友去Cafe chill下傾偈❣️呢一日朋友帶我到一間復古cafe🔎係位於新蒲崗既窩子📍-我地首先點左慢煮手撕豬腩窩夫三文治🥪滿滿的手撕豬肉,加上窩夫,好厚實! 豬肉調味好夠,唔會太淡💕-我地再點了慢煮三文魚意大利飯🍴足料,三文魚好林呀🥢不過份量就比較少! -甜品方面,我地甜左焦糖香蕉配雲呢拿雪糕(法式千層酥)🍧真的會少少甜‼️如果怕甜既朋友要留意呢!-飲品我們分別點了熱情果手搖冰茶 同冰鮮奶朱古力🍫我鍾意朱古力,牛奶味好重!🥛-不錯的晚餐 好岩同朋友傾偈可是地點真的不算方便,不算易找呢⚠️
間中都想同朋友去Cafe chill下傾偈❣️
呢一日朋友帶我到一間復古cafe🔎
係位於新蒲崗既窩子📍
我地首先點左慢煮手撕豬腩窩夫三文治🥪
滿滿的手撕豬肉,加上窩夫,好厚實!
豬肉調味好夠,唔會太淡💕
我地再點了慢煮三文魚意大利飯🍴
足料,三文魚好林呀🥢
不過份量就比較少!
甜品方面,我地甜左焦糖香蕉配雲呢拿雪糕(法式千層酥)🍧
真的會少少甜‼️
如果怕甜既朋友要留意呢!
飲品我們分別點了熱情果手搖冰茶 同冰鮮奶朱古力🍫
我鍾意朱古力,牛奶味好重!🥛
不錯的晚餐 好岩同朋友傾偈
可是地點真的不算方便,不算易找呢⚠️
慢煮三文魚意大利飯
慢煮三文魚意大利飯
熱情果手搖冰茶
冰鮮奶朱古力
2024-03-20
冰鮮奶朱古力
2024-04-04 30 浏览
估唔喺新蒲崗嘅後街有間隱世cafe 有少少復古嘅味道! 慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $115-估唔到呢個配搭口感都幾得意! 豬腩肉一絲絲…夠晒濃味野菌松露油忌廉扁意粉 $96蟹肉沙律烘法國麵包 $142曲奇忌廉配朱古力雪糕千層酥 $78-好鬆化! 夠晒rich ! 溫馨提示,早食早享受…食材應該日日新鮮. 當晚我哋成七點幾先入座…所以好多嘢食都冇…連我最想試嘅自家製酥皮Pizza都冇晒呀. 傷心仔~ 隔籬枱想點咖啡都冇啦。所以要食好嘢真係要早啲嚟呀!
估唔喺新蒲崗嘅後街有間隱世cafe
有少少復古嘅味道!

慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $115
-估唔到呢個配搭口感都幾得意! 豬腩肉一絲絲…夠晒濃味

野菌松露油忌廉扁意粉 $96

蟹肉沙律烘法國麵包 $142

曲奇忌廉配朱古力雪糕千層酥 $78
-好鬆化! 夠晒rich !

Nestled right in the heart of the neighborhood, Wozi cooks up some seriously unique east-meets-west fusion dishes, with their mouthwatering signature waffles stealing the show every time 🧇That’s likely the reason to their enduring presence in HK’s ever-changing and fiercely competitive restaurant landscape𝗦𝗹𝗼𝘄 𝗖𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 𝗪𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵 𝗛𝗞𝗗𝟭𝟭𝟱One of their most signature dishes. The combination of the tender flavorful pulled pork on fluffy waffles topped with gooey cheese was quite interes
One of their most signature dishes. The combination of the tender flavorful pulled pork on fluffy waffles topped with gooey cheese was quite interesting BUT they managed to pull it off -  just picture it as a burger with bbq sauce. We especially enjoyed the crispy waffle edges, which added an extra oomph to the dish.
𝗣𝗮𝗻 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗦𝘁𝗼𝗰𝗸 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝗛𝗞𝗗𝟭𝟱𝟮
The coconut-infused chicken stock took this risotto to a whole new level, making the rice wonderfully soft and subtly sweet. Paired with soft seared scallops and fresh spinach, and you've got yourself an absolute winning dish
𝗧𝗿𝗶𝗽𝗹𝗲 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲
𝗧𝗿𝗶𝗽𝗹𝗲 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗛𝗞𝗗𝟴𝟮
Nope, this is not a typo. Their moffle is a genius combo of mochi and waffle that you won't find anywhere else. The rich, cold chocolate ice cream mixed with the warm, sticky deconstructed moffle was pure bliss in one bite. Add the crunchy chocolate roll wafer for extra satisfaction.
𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀
We got the 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 (𝗛𝗞𝗗𝟰𝟰) and 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 (𝗛𝗞𝗗𝟰𝟴), which were both sweet in all the right ways. The matcha latte boasted a bold tea flavor with subtle hints of honey, while the black sugar in the hojicha took center stage, offering a delightful sweetness that's hard to resist.
2024-03-25
2024-04-02 412 浏览
新蒲崗看似只是一個工廠大廈林立的地方,但隨着時代變遷,區內食肆更新交替,窩子成為近年區內人氣文青風cafe。以湖水綠牆身配復古風黑白地板階磚,充滿六、七十年代港式懷舊冰室風味。牆上掛有不少舊物擺設,彷彿走入時光隧道,一秒穿越回到過去。餐牌款式繁多,提供小食、全日早餐、意粉、意大利飯、窩夫三文治、酥皮薄餅和甜品等。日式海鮮大阪燒酥皮薄餅 $188Pizza 份量驚人,即點即焗熱烘烘出爐,表面灑滿了輕薄的木魚碎,遇到熱氣後搖曳飄舞。海鮮配料豐富,舖滿章魚、蜆肉、帶子,椰菜和切絲紅薑,點上蛋黃醬及日式燒汁,帶來充滿新鮮感的和風配搭。餅底變成爽脆蓬鬆的酥皮,入口更有層次感,牛油香氣濃盛,西日fusion卻完全不帶半點違和感。意大利烘蛋 $129Frittata一鍋到底直接上桌,一直保持溫暖熱度,份量更是大得如pizza般巨型,極之飽肚。有別於奄列和西班牙薯仔蛋餅,意大利烘蛋是以低溫慢火煮熟而成,口感較為濕潤柔軟。可選配豬、蝦、雞其一,自選蝦肉夠爽口彈牙,濃濃蛋香夾雜著融化牽絲的芝士、車厘茄、菠菜和洋蔥,呈現多重層次感。士多啤梨配甜檸檬忌廉梳乎厘鬆餅 $128梳乎厘班戟是店內的人氣甜品名物,一上

牆上掛有不少舊物擺設,彷彿走入時光隧道,一秒穿越回到過去。

日式海鮮大阪燒酥皮薄餅 $188

日式海鮮大阪燒薄餅

意大利烘蛋 $129
意大利烘蛋

Frittata

士多啤梨配甜檸檬忌廉梳乎厘鬆餅 $128
梳乎厘班戟是店內的人氣甜品名物,一上枱仍是震騰騰的,滿是空氣感的厚身鬆軟而帶濕潤,入口即化,以士多啤梨果肉點綴,淋滿滑順的檸檬醬忌廉,酸酸甜甜正好可以中和甜度。
士多啤梨配甜檸檬忌廉梳乎厘鬆餅
意大利烘蛋
士多啤梨配甜檸檬忌廉梳乎厘鬆餅
2024-03-31 71 浏览
🔖新蒲崗越來越熱鬧,趁着平日晚上發掘下周邊小店。除了老式甜品,經過見到這間文青味濃西式小店,甜品餐單頗有驚喜。由於已吃了晚飯,我和友人吃不下兩個甜品,所以便和友人共享一個疏乎厘pancake。(值得一讚店鋪沒有每人要叫各一份的要求)選擇困難症的我們幾經掙扎後選了雙重朱古力味🍫等。等。等。。。叮🛎️約15分鐘左右單點的疏乎厘pancake出爐了梳乎厘本身顏色偏黃,看出蛋黃用偏多,表面灑上黑朱古力薄片&朱古力脆脆,再加上份量恰當的奶油,賣相相當不俗。甫入口便吃到濃濃的蛋香味混合淡奶油的滋味。朱古力脆脆可謂是畫龍點睛。令整體味道更上一層樓。整體用餐體驗十分良好,唯獨餐牌有點殘舊(特登的?),下次會想下午來這裏嘆咖啡食甜品

等。等。等。。。
叮🛎️
約15分鐘左右單點的疏乎厘pancake出爐了
雙層朱古力疏乎厘pancake

2024-03-27
雙層朱古力疏乎厘pancake
2024-03-29 32 浏览
今天我到窩子Wozi品嚐了他們的美食,包括慢煮手撕豬腩窩夫三文治、慢煮牛面頰肉配扁意粉等等,真的想飲不到新蒲崗會有這麼卧虎藏龍的小型咖啡店,感覺輕鬆溫暖,絕對值得一試😁😁慢煮手撕豬腩窩夫三文治($115)🥪🥪這道三文治是由蓬鬆的慢煮手撕豬腩搭配窩夫麵包而成。豬腩肉經過慢煮的過程,肉質變得極為軟嫩,每一口絲都充滿了豬肉的香濃味道。窩夫麵包外酥內軟,融合了豬腩肉的汁液,增添了口感層次。慢煮牛面頰肉配扁意粉($172)🍝🍝這道菜品以慢煮牛面頰肉為主角,配上扁意粉,味道豐富而令人驚艷。牛面頰肉經過慢煮後,肉質變得極為軟爛,入口即化。搭配著扁意粉,每一口都能感受到牛肉的鮮美和面粉的彈性。這道菜品的味道濃郁,絕對是肉食愛好者的最佳選擇。叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕($82)🥞🥞這道甜點真是讓人驚艷。叄重朱古力麻糬窩夫外酥內軟,口感十分迷人。麻糬的口感綿密,與窩夫的鬆軟完美融合,吃起來非常有嚼勁。配上濃郁的朱古力醬和雪糕,增添了甜點的豐富層次。這道甜點絕對是朱古力愛好者的天堂。焦糖香蕉配雲呢拿雪糕法式千層酥($78)🍌🍌香軟的香蕉搭配甜蜜的焦糖,口感酥脆的焦糖外層與軟熟的香蕉形成絕佳的對比,帶來豐

慢煮手撕豬腩窩夫三文治($115)🥪🥪

慢煮牛面頰肉配扁意粉($172)🍝🍝

叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕($82)🥞🥞

焦糖香蕉配雲呢拿雪糕法式千層酥($78)🍌🍌
香軟的香蕉搭配甜蜜的焦糖,口感酥脆的焦糖外層與軟熟的香蕉形成絕佳的對比,帶來豐富口感和甜蜜風味。法式千層酥鬆脆無比,配搭雲呢拿雪糕更是絕配,讓整道甜點更加豐富和美味。

白桃手搖冰茶($46)🥃🥃
白桃手搖冰茶是清涼飲品。冰涼的茶中帶著白桃的香甜味道,清新又迷人。手搖冰茶口感順滑,喝起來非常舒爽。

香蕉朱古力咖啡($62)🧋🧋
這杯香蕉朱古力咖啡給人一種驚喜的味覺體驗。咖啡的苦澀與香蕉的甜美完美結合,帶來一種獨特的平衡口感。朱古力的濃郁與咖啡的香氣相輔相成,讓整杯咖啡更加豐富。如果你喜歡咖啡和朱古力的組合,這杯香蕉朱古力咖啡絕對不容錯過。

窩子 (新蒲崗)
地址:新蒲崗仁愛街36號地舖

2024-03-29 154 浏览
窩子,位於新蒲崗仁愛街36號地舖。店內裝修充滿懷舊氣息,綠色牆身襯托地磚設計。 餐廳主打輕食, 有意粉、飯、薄餅、甜品和飲品。晚餐 ~ 香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯$152、 日式海鮮大阪燒酥皮薄餅$188、 意大利芝士忌廉$110。 ▫️香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯🍛 ~ 中西合璧的菜式, 椰子雞湯配意大利飯, 味道獨特,帶子帶鮮味。 ▫️日式海鮮大阪燒酥皮薄餅🍕 ~ 酥皮薄餅口感鬆化, 海鮮大阪燒味道豐富。 ▫️意大利芝士忌廉🥞 ~ 蓬鬆質地的梳乎厘鬆餅, 配上香濃的咖啡醬,輕盈不膩。 整體而言,窩子是一間特色懷舊cafe。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

意大利芝士忌廉

整體而言,窩子是一間特色懷舊cafe。

2024-03-28
意大利芝士忌廉
❤️《有雙重驚喜的Cafe》- - 窩子想試食呢間cafe 小店好耐了,但每次過黎都大排長龍。今次係附近夜晚睇完戲,碰一碰運氣睇下多唔多人食,最後等左10分鐘就可以入去啦🥺窩子呢間餐廳裝修略有特色,以綠色牆身同木系設備做襯托,大玩懷舊香港冰室。驚喜一,食物方面其實不錯,尤其是窩夫。但驚喜二,服務有點令人失望,有部分侍應的態度有待改善。不過,都推薦大家去食😋😋🐔是拉差醬蒜香蕃茄意粉配慢煮口水雞扒 ($146)首先一讚上到枱香味撲鼻而來,是拉差醬意粉食落去酸酸辣辣好開胃,慢煮雞扒咬落肉嫩,係一個幾特別既菜式👍🍕意式蕃茄肉丸芝士酥皮薄餅($152)以酥皮作薄餅餅底,脆口牛油香,但我還是比較鐘意食面粉底作餅底🙈🍫叄重朱古力配朱古力雪糕($82)呢個麻薯窩夫好好味,朱古力醬甜度適中,窩夫外脆內軟,大家一定要留肚叫呢個食😍😍☻味道:7.5/10☻環境:8/10☻服務:6.5/10☻價錢:7/10☻回頭率:80%☻人均消費:$200📍 窩子(新蒲崗) 新蒲崗仁愛街36號地舖
❤️《有雙重驚喜的Cafe》- - 窩子

🐔是拉差醬蒜香蕃茄意粉配慢煮口水雞扒
🐔是拉差醬蒜香蕃茄意粉配慢煮口水雞扒 ($146)
🍕意式蕃茄肉丸芝士酥皮薄餅
🍕意式蕃茄肉丸芝士酥皮薄餅($152)
🍫叄重朱古力配朱古力雪糕
🍫叄重朱古力配朱古力雪糕($82)

☻味道:7.5/10
☻環境:8/10
☻服務:6.5/10
☻價錢:7/10
☻回頭率:80%
☻人均消費:$200

📍 窩子(新蒲崗)
新蒲崗仁愛街36號地舖
🐔是拉差醬蒜香蕃茄意粉配慢煮口水雞扒
🍫叄重朱古力配朱古力雪糕
2024-03-25 23 浏览
🉐多款招牌窩夫🉐特色酥皮pizza慢煮手撕豬腩窩夫三文治🧇呢款鹹味窩夫都算得上係Cafe嘅招牌菜式,見到好多枱都有叫呢款,一上枱比澎湃嘅手撕豬肉嚇親,份量多到瀉,手撕豬肉嘅調味適中,仲有芝士做點綴,夾埋窩夫一齊食毫無違和感。慢煮口水雞肉酥皮薄餅🍕平時pizza就食得多,但係呢款酥皮Pizza都係第一次食,酥皮非常脆口,加上大量嘅水牛芝士,食得好滿足,再加上慢煮口水雞肉,麻麻辣辣越食越開胃。焦糖香蕉法式千層酥配雲呢拿雪糕🍌🫔🍨因為煮食揀咗鹹味窩夫,所以甜品決定試吓千層酥,估唔到一啲都唔油膩,有足夠嘅空氣感,吉士醬唔會太甜,加埋份量十足嘅焦糖香蕉,同千層酥係完美配搭,雲呢拿雪糕好香,仲見到唔少雲呢拿籽,真材實料。凍鮮奶朱古力🧉凍抹茶鮮奶🍵欣賞兩杯飲品甜度適中,啱晒健康人士,邪惡得來都唔會太肥🤪
🉐多款招牌窩夫
🉐特色酥皮pizza

慢煮手撕豬腩窩夫三文治🧇

慢煮口水雞肉酥皮薄餅🍕

焦糖香蕉法式千層酥配雲呢拿雪糕🍌🫔🍨

凍鮮奶朱古力🧉凍抹茶鮮奶🍵
欣賞兩杯飲品甜度適中,啱晒健康人士,邪惡得來都唔會太肥🤪
多年前在新蒲崗工作時,已經不時與同事幫襯是日再臨,感歎店家掌控食物味道方面,確是做得不錯!而且又試了新款甜品,也是令我和朋友回味➽慢煮手撕豬腩窩夫三文治 HK$115想像中以為是會有比較肥的肉但基本都是瘦的肉製成這份三文治雖然都是瘦的肉,但是用上慢煮的方法肉質一點也不韌很好咬!味道也剛剛好把一些腩肉絲放上窩夫吃很夾因為肉都帶濃濃的汁配上乾身的窩夫吃,很配!窩夫是即叫即製脆、蛋味香濃很欣賞!不過肉量真的超多,而且窩夫是4大件與朋友食了很久才能完成建議是3-4個人分享最開心➽香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯 $152 整個是creamy 的一個口感但不會太膩而且加了檸檬葉,入口會刺激些味蕾煎帶子的火喉控制到不會過份收縮、而外層帶微焦好食➽焦糖香蕉配雲呢拿雪糕法式千層酥 Caramel Banana $78店家的甜品非常出名坐我地隔離枱既兩名食客都是叫了兩個甜品雖然他們的窩夫非常出名但是主食叫了一款帶窩夫的,那唯有選些其他做甜品吧也沒有失望!法式千層酥也是即叫即做脆到不得了!香蕉上加了脆、甜的焦糖然後再加上雪糕、曲奇cream每樣聚在一起再放入口,真係配合得好好食完整個幸福感up~~~
多年前在新蒲崗工作時,已經不時與同事幫襯
是日再臨,感歎店家掌控食物味道方面,確是做得不錯!
而且又試了新款甜品,也是令我和朋友回味
➽慢煮手撕豬腩窩夫三文治

HK$115

想像中以為是會有比較肥的肉
但基本都是瘦的肉製成這份三文治
雖然都是瘦的肉,但是用上慢煮的方法
肉質一點也不韌
很好咬!
味道也剛剛好

把一些腩肉絲放上窩夫吃很夾
因為肉都帶濃濃的汁
配上乾身的窩夫吃,很配!

窩夫是即叫即製

建議是3-4個人分享最開心
➽香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯 $152

整個是creamy 的一個口感
但不會太膩
而且加了檸檬葉,入口會刺激些味蕾

煎帶子的火喉控制到
不會過份收縮、而外層帶微焦
好食
➽焦糖香蕉配雲呢拿雪糕法式千層酥

Caramel Banana $78

店家的甜品非常出名
坐我地隔離枱既兩名食客都是叫了兩個甜品

雖然他們的窩夫非常出名
但是主食叫了一款帶窩夫的,那唯有選些其他做甜品
也沒有失望!

法式千層酥也是即叫即做
脆到不得了!
香蕉上加了脆、甜的焦糖
然後再加上雪糕、曲奇cream
每樣聚在一起再放入口,真係配合得好好
食完整個幸福感up~~~

食過窩夫的人滿足了,真的可以叫這款千層酥一試
又是一絕!
➽熱情果手搖冰茶$46
這個沒有熱情果的酸度
甜度也是適中
值得一飲的一款
➽抹茶鮮奶 $44

抹茶味濃
飲落細滑的,幾creamy 口感
同埋好欣賞佢個杯同碟襯埋色

可惜是日沒有叫他們的豬軟骨,我記得味道是很入味、肉質軟淋
這晚後知道店家的品質如貫地好,令我再想回味這道菜
要約定朋友短時間再來吧!
2024-03-17
以前係新蒲崗返工成日都見到呢間裝修好特別嘅---🌟窩子🌟最近經過呢頭專登想入去食晚飯,叫佢有好多款窩夫三文治好特別,點都要叫黎試下。cafe除咗有好多款特別嘅咖啡之外,仲有好多晚餐主食都好特別好想試下🤩._.🥗| 慢煮口水雞扒凱撒沙律碗 |🥗口水雞肉慢煮完好腍身,而且好重口水雞嘅香味又唔會辣,沙津菜份量好多,佔成隻碟嘅一半好有誠意,沙律醬充足配埋煙肉片,好夠味!·🥥| 香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯 |🥥好特別,有別於一般嘅忌廉汁,係好重椰子嘅香味白汁,甜甜地,汁好夠,多汁到浸滿意大利飯,帶子香煎完好香濃✨️中和椰子嘅甜味道·🐖| 慢煮手撕豬腩窩夫三文治 |🐖賣相好大份吸引,手撕豬肉好大量,慢煮完嘅豬肉好腍身,而且索曬啲醬汁,好夠味,用窩夫取代三文治嘅底,一甜一鹹好特別✨️·☕️| 雙份意式濃縮雲山咖啡 |☕️非常濃縮嘅咖啡,飲完真係好精神,味道濃郁._.
._.
🥗| 慢煮口水雞扒凱撒沙律碗 |🥗
🥥| 香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯 |🥥
🐖| 慢煮手撕豬腩窩夫三文治 |🐖
☕️| 雙份意式濃縮雲山咖啡 |☕️
非常濃縮嘅咖啡,飲完真係好精神,味道濃郁
._.

2024-03-19 34 浏览
今日係新蒲崗食左間好唔錯既隱世餐廳😋幾特別好值得講一講🤭。🥢慢煮手撕豬腩窩夫三文治$115豬腩經過慢煮,肉質鮮嫩多汁,撕成絲狀,再放喺窩夫包裡面,一啖咬落去,窩夫嘅鬆軟同香脆底加上豬腩嘅鮮美味道,真心好食。。🥢香蒽牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯$152。呢個意大利飯帶嚟一種東南亞同地中海嘅結合,好獨特嘅口味體驗。牛油帶子炒得香口,肉質彈牙,配合自家製嘅椰子雞湯同意大利飯,帶嚟一種滋味醇厚嘅感覺。。🥢意大利烘蛋(蝦)$129。烘蛋加上蝦仁,絕對提升咗味道同質感。意大利烘蛋經過烘烤,蛋質嫩滑,蝦仁鮮嫩多汁,兩者結合嘅口感同味道完美結合。。🥢冰伯爵手摇冰茶$44呢杯冰伯爵手摇冰茶絕對係一個消暑嘅好選擇。伯爵茶帶有淡淡嘅茶香同柑橘味,加上手摇嘅方式,令茶湯攪拌得更均勻同滋味更濃郁。
今日係新蒲崗食左間好唔錯既隱世餐廳😋幾特別好值得講一講🤭

🥢慢煮手撕豬腩窩夫三文治$115

🥢香蒽牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯$152。

🥢意大利烘蛋(蝦)$129。

🥢冰伯爵手摇冰茶$44
2024-03-19 21 浏览
今日去新浦崗嘅「窩子」high Tea …「窩子」店內地方不大,裝修帶點懷舊!慢煮牛面頰肉配扁意粉..牛面頰肉入口鬆化,肉汁豐富又香濃🤭扁意粉加左大量蒜蓉炒.. 好香好入味!甜品選擇好多好難揀😮‍💨有梳乎厘鬆餅,窩夫,法式千層酥等………. 最後決定「三重朱古力配朱古力雪糕麻糬窩夫」🤭🤭切粒上,朱古力味嘅麻薯窩夫口感好煙靭好QQ 🤤再加上朱古力脆片、迷你朱古力蛋卷、朱古力雪糕,朱古力醬等…朱古力控必選🙊🙊

2024-03-18 27 浏览
新蒲崗有間懷舊風Cafe 窩子 WoZi,紙皮石地磚襯上綠色牆身,加埋周邊唔少懷舊擺設,滿滿老香港氣息。打卡正之餘,窩夫仲特別出色,好值得試吓。慢煮手撕豬腩窩夫三文治窩夫份量大而且香脆有雞蛋味;手撕豬腩肉,肉質軟腍入味。每口享受啖啖手撕豬腩肉一絲絲嘅獨特口感,加埋最鋪滿面嘅芝士同中層嘅生菜蕃茄,顏色靚又唔會膩,真係大大滿足。八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯同樣係慢煮系列嘅肉類,望落呢個飯外表同一般豬軟骨冇乜分別,但一入口可謂高下立見。呢個慢煮豬軟骨口感十足牛孖筋一樣,Q彈又似啫喱入口即化。萬字醬油獨一無異嘅味道,係醃肉最佳配搭。椰漿陳皮紅豆冰梳乎里鬆餅梳乎里鬆餅鬆軟蛋香濃。椰漿唔會太甜,配埋陳皮碎,味道創新非常夾。紅豆冰小粒,令整個甜品味道更豐富。加埋咖啡同果茶,過咗一個幸福又滿足嘅夜晚。

八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯

椰漿陳皮紅豆冰梳乎里鬆餅
2024-03-16 15 浏览
這段時間特別喜歡吃窩夫,於是到處睇吓有邊啲高質的窩夫店,朋友力推這間位於新蒲崗的窩夫小店,於是今日就嚟試一試,果然冇介紹錯🫶🏻🌟#意式蕃茄肉丸芝士酥皮薄餅酥脆的餅皮包裹著豐富的蕃茄醬,肉丸多汁彈牙,上面還覆蓋著融化的芝士層💗每一口都能品味到濃郁的番茄和芝士🧀非常搭配🌟#慢煮手撕豬腩窩夫三文治手撕豬腩肉的肉質鮮味,醬汁豐富,手撕豬面還鋪了一層溶化了的芝士,令到整個窩夫三文治增添不少風味👍🏻用香軟的窩夫代替麵包,更加搶眼,而且美味🫶🏻🌟#叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕麻糬窩夫外酥內軟,非常煙靭Q彈💗搭配著濃郁的朱古力,口感獨特✨再加埋朱古力雪糕,冰涼的口感和濃郁的朱古力味道非常融洽🫶🏻🌟#熱情果手搖冰茶熱情果的酸甜味道和冰涼的茶湯完美結合,冰茶不僅解渴,酸酸甜甜,令人感覺清新開胃✨🌟#凍抹茶鮮奶抹茶的濃郁香氣和鮮奶的濃厚口感相互融合,口感爽滑,十分清涼怡人✨

🌟#意式蕃茄肉丸芝士酥皮薄餅

🌟#慢煮手撕豬腩窩夫三文治