2012-12-29 174 浏览
今天即與到稻香打邊爐!不算等太耐就有位!率先點新出的紫菜鮮蝦湯底,有8隻炸海蝦,紫菜與豆腐粒。然後點了豆苗, 是菜單增設的,再加$8 自助吧!再點都是平時打邊爐會食的,肥牛、黑豚、羊、珊瑚蚌、貴妃蚌、烏冬、蟹花及唐生菜 肥牛很新鮮,黑䐁肉味道一般,有些'鞋'的感覺,至於羊肉就很蘇。最後點了椰皇燉燕窩,很滋潤,椰肉清甜爽口,令這頓晚餐填上完美句號
今天即與到稻香打邊爐!不算等太耐就有位!

率先點新出的紫菜鮮蝦湯底,有8隻炸海蝦,紫菜與豆腐粒。
然後點了豆苗, 是菜單增設的
,再加$8 自助吧!

2012-12-27
  • 紫菜鮮蝦窩
2012-10-11 110 浏览
國慶日跟媽媽倆去飲茶~~~果然很多啊!!! 拿了不搭桌跟搭桌的...相差很遠, 最後搭桌的有位置!!! 兩個人吃得不太多東西, 叫了六款!!!我的最愛, 喜歡吃花枝夠彈, 加上煎得香脆, 每次都要點, 食極都唔厭...叉腸~~很久沒有吃過叉燒了, 美味, 熱烘烘的, 腸粉夠滑~~不過有我喜歡的"SALT茜"~~~沙薑雞腳其實D味都唔錯~~~~同埋幾多, 不過唔夠淋~~~原來我看錯了, 原本是想要鮑汁炆個隻, 眼大睇過龍TIM...很香很酥的一款, 喜歡裡面滿個也是蘿蔔絲...正!!!燒賣今日都很熱的上桌, 蝦夠彈力新鮮, 但略覺得細粒左D...同埋D肉剛剛熟咁...還有珍珠雞~~~~軟軟的糯米, 裡面的料也不少, 飽肚的一款...其實平日應該會少人D...果真多人飲茶!!!! 哈哈~
正-花枝餅
正-叉燒腸
鮮蝦腐皮卷, SALT浸雞腳
正-蘿蔔絲酥卷
很香很酥的一款, 喜歡裡面滿個也是蘿蔔絲...正!!!
燒賣&珍珠雞
其實平日應該會少人D...果真多人飲茶!!!! 哈哈~
2012-10-01
$85.00 (午餐)
2011-12-03 75 浏览
次次公司farewall都係個間buffet今次終於改變下~雖然唔知主角中唔中意,但個個就對今餐都好滿意~夠大隻,但同事話就冇咩蝦味紫花蚌,新奇的名字,惹味爽口成餐最美味的軟殼蟹,炸左點甜酸醬,開胃可口用平價材料花點心機都可以上得大台既~清蒸大海斑,蒸得有點過左龍,但酒樓蒸魚點都好吸引,因屋企冇咁既設備珍珠翅,沒有什麼特別~今期主題 - 乳鴿鮑汁扒鴨掌仲有糯米飯添,天氣凍暖暖胃~最後有生果同我地剪左現金卷,仲平左$200~抵食~!!食下吹下水,開開心心又一晚
次次公司farewall都係個間buffet
今次終於改變下~
雖然唔知主角中唔中意,但個個就對今餐都好滿意~
每月不同的皇席宴
夠大隻,但同事話就冇咩蝦味
紫花蚌,新奇的名字,惹味爽口
成餐最美味的軟殼蟹,炸左點甜酸醬,開胃可口

用平價材料花點心機都可以上得大台既~

珍珠翅,沒有什麼特別~
今期主題 - 乳鴿
鮑汁扒鴨掌

仲有糯米飯添,天氣凍暖暖胃~

最後有生果同
我地剪左現金卷,仲平左$200~抵食~!!
食下吹下水,開開心心又一晚
2011-12-01
每月不同的皇席宴
2011-11-17 73 浏览
這麼久以來,每次打邊爐我都是光顧任食,我對於一切任食/放題/自助餐,是無任何異議,不過自問次次都係'蝕本'架喇很久前同事推介過稻香的火鍋,說到好好食仲抵食因為我無諗過食,所以聽完就算。但估不到自己食評中會出現逐碟計火鍋的記錄,仲要前後打孖上,呵呵﹗價錢方面,9月25日人均消費$195.5;10月30日人均消費$220。平均都是二百元,與心中價錢略高了一點,但食到的,選擇的,都是之前任食打邊爐少接觸的,所以對比起來,確實如同事話齋:好抵食。湯底有價錢由$38-68不等,較特別的有花旗蔘鍋﹑胡椒蘿蔔鍋,我們分別試過鮮蝦香茄鍋$48和蕃茄薯仔鍋$38,兩個湯用料九成一樣,但前者味道印象難忘,因加了茄膏(?)嗎﹖每口也是濃到爆的茄味,吸引死我了,加上有成十幾隻迷你蝦滾下滾下,增添甜美;後者的鍋本來無什麼特別,味道更加淡了點,之後我們加原條魚切剩的魚骨一大條,湯汁即轉奶白等多陣,連魚的鮮甜也滾出來﹗不過如有下次,還是食返鮮蝦香茄鍋,真的巧回味另外每人可以多付八元,配以一個配料/飲品/糖水的PLAN。因為選擇眾多,無需多說,抵玩到爆炸,一定要加﹗在任玩區加添自己喜愛的醬料配菜,每項各十款,除了蔥粒
很久前同事推介過稻香的火鍋,說到好好食仲抵食

鮮蝦香茄鍋/蕃茄薯仔鍋x鮮魚骨一條XD
八元任玩區
在任玩區加添自己喜愛的醬料配菜,每項各十款,除了蔥粒生熟蒜,有較特別的菜脯﹑豆豉﹑炸菜﹑冬菜﹑香芹﹑桂侯醬﹑泰式甜酸辣醬等等。

這兩次我們主力食海鮮,海生蝦肉身透澈明亮,在湯中滾兩滾,結實鮮甜的肉証明牠是好新鮮囉
鮮蝦很難不好吃
原條魚(忘記魚種),熟透後的魚肉夾起好易散,不過肉質非常嫩滑,入口幾乎即溶,而且魚有魚味﹗價錢是$68(定88
),總之又係抵食之作
震撼的賣相
白鱔片$48,份量有6-8條,雖然每塊是'起隻飛',雖然灼起後就好鬼大塊
但相比樓上條魚,這個變得不抵食了
哈哈。
每塊起雙飛
再有的是帶子片,桂花蚌拚珊瑚蚌。帶子無什麼味道可言,下次可以略過;兩種蚌均是爽脆鮮甜無比,原來用來打邊爐比炒的更加好吃呢﹗
海鮮夠鮮:帶子/桂花蚌拚珊瑚蚌
用綠色間一間場,$38蔬菜籃有唐生菜﹑油麥菜﹑白菜仔﹑粟米﹑南瓜﹑車里茄等等,份量多得驚人,肯定是愛菜之士的福音
蝦丸拚墨魚丸質素很好,因為用料十足,每粒丸丸口感彈牙有勁
美麗菜籃/蝦丸拚墨魚丸
餃類則平平無奇,加上內在有大量我不吃的肥豬肉
有隻青瓜餃好吸引,以後是清淡系,點知都是肥膏當道T_T
餃類一般:水餃拚雲吞/青瓜餃
紅肉分別有超正的黑豚肉及不肥的肥牛片,兩者都是肉滑兼帶香濃肉味,我較愛黑豚肉可惜在十月已經沒有供應了。
肉類佳好:9月吃的黑豚肉/10月吃的美國肥牛
飽肚之物竟然有刀削麵
$18咋份量多到驚,再加公仔麵拚烏冬,真的吃不完,最後打包成為我的明天午餐了
澱粉質之友
途中飲了多杯豆漿﹑冬瓜水﹑(還有多款汽水﹑沙冰﹗),埋單前努力衝刺再吃紅豆沙﹑西米露﹑杏仁茶等等,飽都暈鳥XD

侍應的服務都幾到位,但人多就差少少,不過仍禮貌周周,實在不錯。十月那次我們給侍應誤導下點錯相,由美國肥牛,點錯美國肥膏片(正稱:美國黑豚肉,but...99%都是肥膏...orz),經理也樂意去換回來,完全沒黑面或怪責我們

PS:每晚九時後為特價時段,碟碟劃一價,抵到飛起,夜喵一族絕對受惠。
鮮蝦很難不好吃
肉類佳好:9月吃的黑豚肉/10月吃的美國肥牛
美麗菜籃/蝦丸拚墨魚丸
  • 鮮蝦香茄鍋
2011-09-14 46 浏览
這夜在其中一個小貴賓廳包下幾圍為朋友慶祝得獎和生日,擺下六圍有點逼個也有個中心位置好讓侍應分發菜式和擺放飲料。由前菜吃到糖水共十二道菜,也有雞絲翅等,個人對飲宴菜式一向無期望也興趣不大,反正沒嚐過這店晚市的水準,就試試看吧。前菜六小碟其中一碟是類似麵筋還是腐皮的東西?口感很有趣,但最後都沒有再考究是啥來了,反而自已不停吃皇帝菜,愛其爽脆。這邊大部份肉食菜式都有不少綠菜作伴,對於愛綠的我當然是好消息,而且每款味道都不錯,菜蔬不會淋得變渣。海斑蒸得過熟,有點鞋口。荷葉飯與伊麵少不了,通常都是打包之作,但這夜的伊麵頗為出色,大家都吃了不少,飯就來得有點濕。紅豆沙、蝴蝶酥、合桃酥水般一般般,吃到這裡又已經近十一時,不愛熱鬧的我,竟然變了那種吃完炸雞就想先走的人。這裡的服務很好,是真的,或許找個機會自已來吃晚飯。
2011-07-19 51 浏览
昨天放假一天,同媽媽嚟左飲茶,本來諗住12:00前入座可以食到平價點心的,但都趕唔切,去到等左一陣位入去坐低都過左12:00了,原來小點都要差3蚊架.如果下次想食平點心真係要早d嚟先得呀!不過除左點心紙外都有些特價點心紙的,6.8元都有,都ok喎,我地叫左一個雞絲粉卷,紫菜豬肉丸,不過已經賣晒,所以叫左蒸蘿蔔糕,另外叫左一碗叉燒飯.叉燒飯都幾大碗,23元ok呀, 叉燒味道ok,肥廋適中,白飯都好味,軟硬適中,唔會好乾!等左一陣蒸蘿蔔糕及雞絲粉卷就嚟埋啦,雞絲粉卷只需6.8元,唔係普通的雞絲粉卷用粉皮包住d肉及冬菇粒,係用雞蛋包住d肉及冬菇料,細細條,有三條,都幾特別及好味呀!蒸蘿蔔糕都幾多料,有蝦米,瑤桂絲,唔會太淋又唔會太實,加左少少豉油好味呀!!咁樣叫左3樣嘢都係60蚊,都好抵食呀!!

咁樣叫左3樣嘢都係60蚊,都好抵食呀!!
2011-07-18
2011-06-17 64 浏览
同男朋友去食...佢係食素..所以我只係叫左好少海鮮/肉食..我其實不太鍾意食肥牛...所以只可以覺得佢幾抵...凍到冰哂..但好快就熟..最後食哂全部番茄同埋薯仔...煮到林哂好好味我最愛食既!! 超推介!!
2011-06-10
我最愛食既蝦丸+墨魚丸..超正!! 忍唔住食左兩粒先影相..
  • 手打蝦丸
2011-05-30 69 浏览
稻香超級漁港 - 一直只吃過火鍋, 但從來沒有試過其點心!這次因家人的要求, 有機會試到它的點心!今次點了鼎湖上素腸, 酥皮叉燒包, 潮式糯米卷, 香麻叉燒酥, 鬆皮燕麥包, 稻香鮮蝦餃, 川汁抄手, XO醬炒蘿蔔糕, 甜粟花枝餅和原蝦燒賣皇!鼎湖上素腸 – 腸粉內包菇菌等素材; 但可惜材料少了些, 而粉皮拉得只是一般; 幸好味道尚可!酥皮叉燒包- 差點吃不到叉燒, 因為叉燒切得非常細粒且少; 而酥皮和叉燒醬汁還可!潮式糯米卷 – 沒有甚麼特別, 只是糯米色澤較深; 但味道普通糯米卷沒有分別!香麻叉燒酥 – 又是接近沒有叉燒的叉燒酥; 但餡料味道是可以的!鬆皮燕麥包 - 包身不夠鬆軟, 欠燕麥味 – 因餡料非常少, 少得望上去就像一條線!稻香鮮蝦餃 – 普通蝦餃; 蝦不夠鮮甜彈牙, 而且還不是原隻, 皮厚!川汁抄手 - 餛飩味道可接受; 但抄手應有的辣味完全欠奉!XO醬炒蘿蔔糕 - 蘿蔔糕只是一般, XO醬則不夠香; 好明顯是不夠XO醬!甜粟花枝餅 - 粟米味重了, 還差點誤會正在吃粟米餅; 但做得很香!原蝦燒賣皇 – 多款點心, 個人認為這款做得最好; 原來燒賣餡料不一定是豬肉;
稻香超級漁港 - 一直只吃過火鍋, 但從來沒有試過其點心!

這次因家人的要求, 有機會試到它的點心!

川汁抄手 - 餛飩味道可接受; 但抄手應有的辣味完全欠奉!
原蝦燒賣皇 – 多款點心, 個人認為這款做得最好; 原來燒賣餡料不一定是豬肉; 這款燒賣用上帶子, 蝦 等非豬肉做餡料 – 感覺較特別!

總結稻香超級漁港的點心味道是不錯的; 只不知是否為了維持特價點心; 所以在餡料方面節省了不少!
鼎湖上素腸
原蝦燒賣皇
2011-04-23
原蝦燒賣皇
2011-05-04 18 浏览
很久沒回香港飲茶, 所以唔知香港的茶樓有咁先進的電腦等位系統, 有分1-2人, 3-5人, 6-8人枱, 還有9人以上的大枱, 還要分不搭枱及搭枱2條籌, 果真是好貼心的服務, 唔知佢地點set個程式呢 話說回來, 稻香係香港都開咗好多年, 以前朋友帶我食過一次宵夜火煱, 印象中都很OK, 抵食夾大件, 但去飲茶吃點心卻是頭一回, 因為我通常都去X心大酒樓系列的食府~今次見到咁趣緻的電腦系統, 即管試試操作一下, 雖然星期六的屯門門市, 絶對是人山又人海, 但有指示牌顯示我們的籌也只要再過5張(當然是搭枱的), 即管等下去.去茶樓食飯就是這樣, 要嘛就等餐死, 當第一堆食客食完後, 就有很多吉枱可以翻, 所以25分鐘後, 我們很高興的坐低, 就有樓面來推銷特價套餐~我們點了一個特價套餐: 啫啫雞+雞炒飯, 另外再叫了幾個點心: 牛肉腸粉, 很久沒有吃到這樣好味又正的腸粉, 絶對是我的心頭好鴛鴦餃子, 即蝦餃+豬肉餃, 味道很不錯 腐皮卷, 炸得剛剛好, 不太出油, 又是豎起姆指之作 燒賣: 蝦夠新鮮,餡料亦很好味, 達標之作 撐餅, 材料很簡單, 就是麵粉+蛋+蔥花, 但烘得味道剛好,

鴛鴦餃子, 即蝦餃+豬肉餃, 味道很不錯

腐皮卷, 炸得剛剛好, 不太出油, 又是豎起姆指之作

燒賣: 蝦夠新鮮,餡料亦很好味, 達標之作

撐餅, 材料很簡單, 就是麵粉+蛋+蔥花, 但烘得味道剛好, 又香又好味

套餐的雞炒飯, 也是讓我驚喜之作, 炒飯要又香又不油, 飯粒要粒粒分明, 廚師的功夫真的不錯, 反而我對啫啫雞就沒啥感覺, 不過不失之作.

食完埋單, 只見全場只有一半的枱有人, 但出去門口, 又見人山人海, 點解?噢~原來2時半又有下午茶優惠, 所有點心都特價, 等我下次又去食吓tea time先~

2011-04-23
  • 腸粉; 炒飯
2011-05-03 47 浏览
昨天同屋企人又嚟呢度飲茶,嘩,家姐已1點前出去攞飛,因下午茶1點開始派飛,但要2點半先叫,但係我地2點半左右去到酒樓,簡直係好恐怖,勁多人圍住個門口,完全冇空位可以行,唔知係咪因為價錢都叫合理及假期既關係吧,家話話去到攞飛,已有十幾個人係度排隊等派飛啦.我地入到去,叫左點心好耐但一樣嘢都冇嚟過,跟住再問仕應,但係張單都係入左幾分鐘炸,但我地已經俾左仕應起碼半個鐘以上,唔知係咪因為最低工資開始實施既關係,我覺得少左好多仕應做嘢及好多人都追單囉,以我所知,呢度係第一個人負責入單的,唔慢唔漏就怪啦.已經午市開始唔派匙羹的了,其實幾乎次次去都要問仕應攞.可能咁樣可以節省成本吧.等左好耐先開始有點心食呀!!其實呢度既點心質素真的有保証的,所以無論幾時都咁多人,價錢都抵食的呀.但係服務像是越弄越差啊.

但係服務像是越弄越差啊.
2011-05-02
2011-04-14 43 浏览
這裏一筎都很多人來飲茶的,星期六原來係2點開始下午茶,我地遲左出嚟攞位,要等幾十張枱呀,兩點先開始叫,門口勁多人圍住左係度等位啦,我地都等左半個鐘以上先入得去.叫左好多點心呀,鳯爪,玉子弄腐,上湯小籠包,雞卷,娃娃菜,流沙奶皇包,蒸蘿蔔糕,原隻蝦燒賣,熱辣辣,鳯爪覺得個醬太結身,麻麻地呀,最好味係玉子豆腐,我幾乎次次嚟都會叫呢個,其餘的都係差唔多會叫既點心.因為呢度有好多唔同的點心紙,價錢亦係抵過大中小點咁叫,所以我地都會叫一些特價既點心食,真的好抵食的,味道都好有保証,值得推介.不過真係好晒時間等位呀!

不過真係好晒時間等位呀!
2011-04-02
2011-01-15 39 浏览
姨丈同姨姨佢哋專登揸車入嚟屯門探媽咪,仲車埋我哋去屯門時代廣場飲茶;一日之前,姨姨喺 Openrice 搵定酒樓,決定嚟稻香。可能我哋一家唔興飲茶嘅關係,一嚟到先知,要自己喺部機攞籌,好似銀行咁,真係與時並進!此外,仲有得揀搭唔搭枱,唔會有一些不必要爭議。我哋一行7 人,等咗大約半個鐘,比預期快!呢度之前裝修過,只係外牆被竹棚架遮擋。坐得有些少迫,每枱之間欠缺空間!其實我哋叫咗好幾款點心,泰式食品及一個炒飯,見泰式食品比較特別,影低張相。貼點心當中,特意一提, 原蝦燒賣:一隻蝦放喺燒賣上面,大隻兼爽身,去埋蝦腸。食落啖啖肉!瑤柱蛋白炒飯:瑤柱、蛋白、菜粒,炒得幾大碟,少油,算清淡。芒果黑糯米:賣相與壽司有幾分相似,有4 件,芒果放喺黑糯米上面,芒果個樣靚,不過幾酸,黑糯米唔係想像中咁甜,帶有煙韌口感!泰式拼盤:有炸蝦膠、春卷、雞翼、豬頸肉。炸蝦膠 - 金黃鬆脆,蝦膠夠爽身,十分美味!配以甜酸醬及泰式辣醬,更添滋味! 春卷 - 以圓形薄身有花邊春卷皮包成,攞去炸,記得有豬肉餡,好惹味!豬頸肉 - 夠入味兼爽身,份量唔少!每人最少食到一塊! 師傅仲好好心機切花邊! 砌起上嚟似唔似箭豬呀?想

我哋一行7 人,等咗大約半個鐘,比預期快!

點心當中,特意一提,

瑤柱蛋白炒飯:瑤柱、蛋白、菜粒,炒得幾大碟,少油,算清淡。
芒果黑糯米
師傅仲好好心機切花邊!
砌起上嚟似唔似箭豬呀?
泰式拼盤
想講一講侍應服務態度,有位女侍應 sell 我哋年糕劵,我哋話已經買咗。之後,叫佢幫忙跟一跟碟炒飯,佢答會睇吓!10 分鐘之後,見仲未有,我哋今次搵女經理幫手追,佢話 miss 咗單,要等10 分鐘,一陣間,炒飯就上枱。( 原來唔幫襯侍應買年糕劵,會唔幫食客跟單架,大家留意呀!唔知大家有無試過呢?)
2011-01-01
芒果黑糯米
泰式拼盤
(非会员)
2011-01-10 36 浏览
我和老公一直有去大角咀那間分店飲茶, 覺得食物質素好, 職員親切有禮, 價錢都合理, 我們每次飲完茶仲特地外賣招牌甜品回家給小朋友吃. 前兩天, 我們一家和親戚聚舊, 所以就選了屯門的分店吃火鍋, 但真是大失所望.職員態度差, 加位無人理, 叫加水扮聽唔到...... 每次有野想問, 講唔到兩句就走左去, 連根本的待客之道都無.......唯一是上菜的姐姐較為有禮貌.......食物都OK, 尚算新鮮, 因為是逐碟計, 飲品都另計, 所以價錢都較貴.
我們每次飲完茶仲特地外賣招牌甜品回家給小朋友吃.

2011-01-08
2010-12-16 31 浏览
6個人想訂枱食晚飯, 打去呢度話訂枱已滿要吃就要walk in等位, 假日屯門市中心真係多人, 等咗1小時才有位叫咗4人餐:上湯波士頓龍蝦伊麵底----其實最鐘意食墊底嘅伊麵, 索晒啲上湯, 龍蝦都多, 味道幾好醬皇翡翠象拔蚌---有少少辣, 象拔蚌不算多, 好味瑤柱海皇羹---極普通清蒸海班仔----幾滑, 蒸得剛好離骨沙薑雞(半隻)----一般再加珍菌脆瓜燒豆腐---唔知套餐嗰碟係脆肉瓜, 又叫多碟脆肉瓜, 豆腐滑, 幾清新琵琶鴨一隻---皮脆肉不多, 但幾好味服務勤怏, 加茶換碟分菜都爽手(可能想翻多轉枱)埋單$800
瑤柱海皇羹

珍菌脆瓜燒豆腐

琵琶鴨一隻

6個人想訂枱食晚飯, 打去呢度話訂枱已滿

叫咗4人餐:
醬皇翡翠象拔蚌---有少少辣, 象拔蚌不算多, 好味
瑤柱海皇羹---極普通
清蒸海班仔----幾滑, 蒸得剛好離骨
沙薑雞(半隻)----一般

琵琶鴨一隻---皮脆肉不多, 但幾好味

服務勤怏, 加茶換碟分菜都爽手(可能想翻多轉枱)
埋單$800
2010-12-12
琵琶鴨一隻
珍菌脆瓜燒豆腐
沙薑雞(半隻)
醬皇翡翠象拔蚌
上湯波士頓龍蝦伊麵底
2010-11-13 29 浏览
喺稻香打邊爐都唔係第一次,但由上年起,朋友們通知我要check單,我都不以為言,但我的朋友多數都有check,叫做「係咁二」check吓啦,次次都ok冇錯卦!好可惜,尋晚再去打,今次終於都我了,落咗單嘅冇嚟,冇落單嘅送咗嚟,由於打邊爐,其實叫咗咩嘢食都唔係好記得,好在朋友們都仲記得食咗d乜,埋單諗住比錢,點知朋友們又提一提,check吓單先,唔check由至可,一check真係把幾火,有3樣火鍋料叫咗冇嚟,但要我找數,乜佢地d會計凈係會睇入單紙,唔會睇食物咭咩?唔識對吓?!真係把幾火,但佢地d等應好似覺得冇咩奇怪咁,同我地講冇嚟就刪咗佢囉,再開過張單比你地!真係痴線,佢哋都唔知咁樣食咗人幾多錢呀,仲好似一d改善都冇....朋友們,你地記得check單呀!

2010-11-12