2011-05-04 18 浏览
很久沒回香港飲茶, 所以唔知香港的茶樓有咁先進的電腦等位系統, 有分1-2人, 3-5人, 6-8人枱, 還有9人以上的大枱, 還要分不搭枱及搭枱2條籌, 果真是好貼心的服務, 唔知佢地點set個程式呢 話說回來, 稻香係香港都開咗好多年, 以前朋友帶我食過一次宵夜火煱, 印象中都很OK, 抵食夾大件, 但去飲茶吃點心卻是頭一回, 因為我通常都去X心大酒樓系列的食府~今次見到咁趣緻的電腦系統, 即管試試操作一下, 雖然星期六的屯門門市, 絶對是人山又人海, 但有指示牌顯示我們的籌也只要再過5張(當然是搭枱的), 即管等下去.去茶樓食飯就是這樣, 要嘛就等餐死, 當第一堆食客食完後, 就有很多吉枱可以翻, 所以25分鐘後, 我們很高興的坐低, 就有樓面來推銷特價套餐~我們點了一個特價套餐: 啫啫雞+雞炒飯, 另外再叫了幾個點心: 牛肉腸粉, 很久沒有吃到這樣好味又正的腸粉, 絶對是我的心頭好鴛鴦餃子, 即蝦餃+豬肉餃, 味道很不錯 腐皮卷, 炸得剛剛好, 不太出油, 又是豎起姆指之作 燒賣: 蝦夠新鮮,餡料亦很好味, 達標之作 撐餅, 材料很簡單, 就是麵粉+蛋+蔥花, 但烘得味道剛好,

鴛鴦餃子, 即蝦餃+豬肉餃, 味道很不錯

腐皮卷, 炸得剛剛好, 不太出油, 又是豎起姆指之作

燒賣: 蝦夠新鮮,餡料亦很好味, 達標之作

撐餅, 材料很簡單, 就是麵粉+蛋+蔥花, 但烘得味道剛好, 又香又好味

套餐的雞炒飯, 也是讓我驚喜之作, 炒飯要又香又不油, 飯粒要粒粒分明, 廚師的功夫真的不錯, 反而我對啫啫雞就沒啥感覺, 不過不失之作.

食完埋單, 只見全場只有一半的枱有人, 但出去門口, 又見人山人海, 點解?噢~原來2時半又有下午茶優惠, 所有點心都特價, 等我下次又去食吓tea time先~

2011-04-23